vrijdag 1 januari 2016

2015

Act van het jaar: Kygo


Dance is in 2015 immens populair in Nederland. Eind maart bijvoorbeeld is bijna de helft van de hitlijst afkomstig van DJ’s en producers. De lange lijst bestaat uit de Noorse dj Kygo (Firestone, remixer van de hit Younger van de Zweedse zangeres Seinabo Sey, Stole The Show), Neerlands hoop Martin Garrix (Forbidden Voices, Don’t Look Down), de Jamaicaanse zanger OMI (Cheerleader) waarvan de sound bepaald wordt door de Duitse dj Felix Jaehn, de Belgische dj Felix de Laet als Lost Frequencies (Are You With Me), de Zweedse dj Galantis (ex-nummer 1-hit Runaway), Zweed Avicii (The Nights), Duitser Anton Zaslavski als Zedd (I Want You To Know), Fransman David Guetta (Dangerous), Fransman Martin Solveig (Intoxicated), Fransman Feder (Goodbye), Fransman DJ Snake (Lean On, You Know You Like It), Brit Calvin Harris (Outside), Brit Fox Stevenson (Sweets (Soda Pop)) en het Amerikaanse collectief Major Lazer en de Canadees The Weeknd, een alias van Abel Tesfaye (Earned It, Love Me Harder).

Een speciale subcategorie binnen de dance is tropical house: Kygo (Firestone, Stole The Show), Thomas Jack (Rivers), Robin Schulz (Sugar), Felix Jaehn (Cheerleader remix voor Omi, Ain't Nobody) en Justin Bieber (Sorry) scoren met dit uplifting en relaxende subgenre vol steelderums, marimba of panfluit.

2015 is het jaar van Kygo (1925 punten). De Noorse dj en producer, die eigenlijk Kyrre Gørvell-Dahll heet, heeft met Firestone (#3) en Stole The Show (#3) twee van de grootste hits van dit jaar op zijn naam staan. Met Here For You (#11) en Stay (met Maty Noyes; #24 - nog genoteerd)komen daar nog twee kleinere bij. Here For You is in het voorjaar al het thema van het Amerikaanse dancefestival Ultra Music, dat elk jaar in Miami wordt gehouden. Dat was wel de instrumentale versie, dus zonder de zang van Ella Henderson, de ex-deelneemster aan seizoen 9 van de Britse X-Factor. Ook is hij verantwoordelijk voor de remix van Younger van Seinabo Sey (#25).
Justin Bieber breekt eindelijk ook door naar het Top 40-publiek. Hij scoort ook maar liefst vier hits (1676 punten): What Do You Mean? (#1), Where Are Ü Now (Skrillex & Diplo featuring Justin Bieber; #11), Sorry (#1) en Love Yourself (#2) . Justin Bieber krijgt veel lof voor zijn nieuwe album Purpose. Recensenten horen een volwassen popster en erkennen dat de zanger niet langer "alleen voor bakvissen" is.
Andere succesvolle acts zijn: Lost Frequencies (met de 2 hits Are You With Me #4 en Reality #3 goed voor 1596 punten), Ellie Goulding (met haar 4 hits goed voor 1379 punten; Love Me Like You Do was daarvan met #2 de grootste) en Calvin Harris (4 hits; 1363 punten; How Deep Is Your Love was met #1 daarvan de grootste).
Sam Smith heeft weliswaar 5 hits (meeste van allen), maar alleen Like I Can haalt de top 10 (#8).

Taylor Swift is zo populair Forbes haar op de lijst machtigste vrouwen op 65 zet. Met haar 25 jaar is Swift de jongste vrouw ooit op die lijst. Op zondag 21 juni treedt ze op in de Ziggo Dome. In Nederland scoort ze weliswaar drie hits, maar het brengt haar niet verder dan #84 bij de populairste acts.

Kensington is de succesvolste Nederlandse act - met 1098 punten uit 4 hits goed voor nummer 9 in het overzicht van 10 populairste acts. War is met #7 de succesvolste single.
Nederlandstalig succes is er voor Kenny B. Kenneth Bron (Paramaribo, 1 november 1961) diende in de jaren tachtig diende hij in het Nationale Leger van Suriname, waaronder als politiek commissaris. Tussen 1989 en 1991 voerde hij vredesbesprekingen tussen de strijdende partijen in de Binnenlandse Oorlog. Zijn single Parijs haalt nummer 1 in Nederland en #15 in Vlaanderen. Na de parodie Praat Amsterdams met me volgde op YouTube een hele serie van parodieën op Parijs, zoals Proat Drèents Mit Mie of Praat Rotterdams Met Me. Die haalden geen van allen de hitlijsten.
Drank & Drugs van Ronnie Flex en Lil'Kleine verbreekt alle records op Spotify, wordt op YouTube meer dan 4 miljoen keer bekeken en haalt nummer 1 in de Top 40. Kinderen in het hele land zingen mee: "Alle tieners zeggen ja tegen MDMA!" Ondertussen explodeert Twitter met verontwaardige ouders, die vinden dat het nummer overdag niet zou moeten worden gedraaid. EditieNL haalt er eind juni zelfs een pedagoog bij en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) spreekt zich erover uit. Ronnie en Lil reageren zowaar op alle ophef door een 'cleane' versie op te nemen waarin de MDMA-zin mist. De track scoort ook in Vlaanderen en haalt daar ook de top 10 (3#).
Verder is het armoe troef op Nederlandstalig gebied. Buma/Stemra luidt de noodklok. Volgens de directeur van Buma/Stemra, Frank Helmink, is "slechts 4,6 procent" van de honderd meest gedraaide nummers Nederlandstalig bij NPO 1, NPO 2 en NPO 3. Zelfs de regionale publieke zenders besteden gemiddeld maar 13,5% van hun muziek aan actueel Nederlandstalig repertoire, zo blijkt uit een landelijk onderzoek door TNS Nipo in opdracht van Buma Cultuur. Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, luidt de noodklok: “Voor een gezonde Nederlandse muziekindustrie is het belangrijk dat Nederlandstalige artiesten meer gedraaid worden op de radio.”
Een zegsvrouw van de NPO zegt dat het onderzoek van TNS Nipo te beperkt is. "Radio 2 en 3FM draaien een breed pakket aan platen. Bij het totaal aan Nederlandstalige muziek gaat het om heel andere cijfers: bijna 10 procent op 3FM en 15 procent op Radio 2."

Met ingang van week 40 (28 september) worden in Nederland premium en ad-funded audio streams meegenomen voor de samenstelling van de Album top 100. Met het meenemen van streams zal de Album Top 100 bestaan uit fysieke verkopen, downloads & audio streams. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van dezelfde methode die de UK hanteert, waarbij de aantallen streams van de 12 meest gestreamde tracks van een album bij elkaar worden opgeteld. Om ervoor te zorgen dat de populariteit van een volledig album weergeven wordt, in plaats van 2 grote hits, zullen de twee meest gestreamde tracks teruggebracht worden tot het gemiddelde van de derde t/m twaalfde track. Vervolgens worden deze aantallen met een factor ten opzichte van fysieke verkopen en downloads meegenomen voor de charts.

Nieuwkomers op 1 en 2 in de Album Top 100 van vrijdag 27 november. De nieuwe nummer 1 Adele verkoopt liefst 113.015 exemplaren, de nummer 2 Marco Borsato komt tot 30.017 exemplaren.Hoewel het nieuwe album Evenwicht van Marco Borsato op 'slechts' een tweede plaats in de GfK Dutch Album Top 100 binnenkomt, slaagt ook hij erin om ondanks al het geweld van Adele enkele records te breken. Zo heeft de clip van Mooi sinds de release op 26 oktober bijna twee miljoen views gehad, waarmee het de meest succesvolle cliplancering is van Borsato in het digitale tijdperk. Daarnaast wist Borsato op de dag waarop Evenwicht werd uitgebracht, een nieuw record te vestigen door bij Spotify de meeste streams te genereren die een Nederlandse artiest ooit op één dag heeft gehad, namelijk 530.000.

Aldi start in Nederland op 12 december met de verkoop van vinyl nadat de supermarktketen eerder dit jaar een pilot draaide in Australië.

25 van Adele is het bestverkochte album van 2015. In vijf weken tijd zijn in Nederland ruim 320.000 exemplaren van 25 verkocht (achtmaal platina). Top 10 bestverkochte albums in 2015:
1.      Adele – 25 - XL/Beggars
2.      Marco Borsato – Evenwicht - Universal
3.      Kinderen voor Kinderen – Raar Maar Waar: Deel 36 - VARA/[PIAS]
4.      Justin Bieber – Purpose – Island/Universal
5.      Kensington – Rivals – Universal
6.      Various – OST Frozen – Disney/Universal
7.      Dotan – 7 Layers – Universal
8.      Racoon – All In Good Time - [PIAS]
9.      Coldplay – A Head Full Of Dreams – Parlophone/Warner
10.  Muse – Drones – Warner 

Ook in 2015

The Common Linnets winnen met een overweldigende hoeveelheid stemmen de publieksprijs tijdens Eurosonic Noorderslag: de European Border Breakers Award. *** Op 25 januari overlijdt de Griekse zanger Demis Roussos (68) in Athene aan de gevolgen van kanker. *** In een zorgcentrum in Beverly Hills overlijdt op donderdag 29 januari de Amerikaanse zanger, dichter en songwriter Rod McKuen (81). Hij werd behandeld voor een longontsteking. *** Selfie sticks zijn de grote rage bij festivals en concerten: je hangt je telefoon er aan en kan op de foto met je hele vriendengroep en je favoriete band op de achtergrond. Top natuurlijk voor op sociale media, maar een doorn in het oog voor de directe omstanders. Daarom doet Ziggo Dome de selfie stok in de ban. *** Tom Petty gaat meedelen in wereldhit Stay With Me van Sam Smith. Het nummer heeft grote gelijkenis met I Won’t Back Down uit 1989. Petty en Jeff Lynne, coproducer van het nummer, krijgen ieder 12,5 procent van de opbrengsten. *** De Nederlandse dj Tiësto wint op 8 februari de Amerikaanse muziekprijs Grammy voor zijn remix van het nummer All Of Me van John Legend. Het nummer was genomineerd in de categorie Best Remixed Recording, Non-Classical. *** Glamrock-ster Gary Glitter (Paul Gadd, 70) wordt vrijdag 27 februari veroordeeld tot 16 jaar cel wegens seksueel misbruik van drie schoolmeisjes tussen 1975-1980 van wie er een nog geen 10 jaar oud was. *** De Amerikaanse muzikant Mike Porcaro (59) sterft op 15 maart aan de spierziekte ALS. Porcaro was basgitarist van Toto. Bekende hits van Toto zijn Stop Loving You (#2 in 1988), Africa (#2 in 1982) en Rosanna (#3 in 1982). *** Dotan en Mr. Probz winnen op 17 maart respectievelijk de nationale en internationale Buma Awards voor hun nummers Home en Waves. Pierre Kartner wint een Lifetime Achievement Award. *** Zayn Malik heeft besloten One Direction definitief te verlaten. *** Maandag 30 maart nemen Acda & De Munnik afscheid als duo. *** Op 2 april overlijdt zanger Jacques Kloes van Dizzy Man's Band (67) in zijn huis in Beverwijk. *** Percy Sledge (73) overlijdt op 14 april in zijn woonplaats Baton Rouge. *** Kenny B scoort met Parijs op 24 april de 750e #1-hit in de Top 40-geschiedenis. *** Ben E. King (76) overlijdt op 30 april. De Amerikaanse zanger is vooral bekend van zijn hit Stand By Me uit 1961. *** Op woensdag 6 mei overlijdt Errol Brown (71), zanger van Hot Chocolate, aan de gevolgen van leverkanker. *** Blueslegende B.B. King (89) overlijdt op 14 mei in Las Vegas. *** Trijntje Oosterhuis, in een zwart broekpak, weet zich op 19 mei niet te plaatsen voor de finale van het 60e Eurovisiesongfestival. De zangeres zong tijdens de halve finale Walk Along, waar Anouk de tekst voor schreef. Het wordt wel een top 10-hit in Tadzjikistan. *** Donderdag 21 mei overlijdt de Nederlandse zanger Dimitri Van Toren (74) na een ernstige ziekte. *** Op zaterdag 23 mei wint Måns Zelmerlöw met Heroes voor Zweden het Eurovisie Songfestival (365 punten). Albert West (65) overlijdt donderdagochtend 4 juni in het ziekenhuis aan de gevolgen van hersenletsel. *** De Duitse bandleider James Last (86) overlijdt op 9 juni in de Amerikaanse staat Florida. *** Zanger en presentator Gerard de Vries (81), ookwel Cowboy Gerard genoemd, overlijdt op donderdag 11 juni. *** Zanger en tekstdichter Drs. P (95) overlijdt op 13 juni in zijn woonplaats Amsterdam. *** Pinkpop 2015: deze editie zal de boeken ingaan als het jaar dat Dave Grohl zijn been breekt en niet komt, dat John Coffey een vanaf 15 meter afstand gegooid biertje vangt, dat Robbie Williams, Muse en Pharrell Williams hoogtepunten zijn. Anouk vestigt een record met haar zesde optreden. *** Taylor Swift treedt op zondag 21 juni op in de Ziggo Dome. *** Zanger, muzikant, componist en schrijver Thé Lau (62) overlijdt op 23 juni in Amsterdam. *** Het kamp van Robin Thicke en Pharell Williams boekt een kleine overwinning in juli: de schadevergoeding van 6,6 miljoen euro wordt verlaagd naar 4,8 miljoen euro. Volgens de rechter viel de werkelijk geleden schade lager uit dan werd beraamd, en maakte Williams minder winst dan werd verwacht. *** De Amerikaanse countryzangeres Lynn Anderson (67) overlijdt op vrijdagochtend 31 juli. Anderson scoorde in 1971 een wereldhit met haar versie van het nummer (I never promised you a) Rose Garden van Joe South. *** Guus Meeuwis ontvangt dit jaar de NPO Radio 2 Prijs. *** De Britse zangeres en oud-presentatrice Cilla Black (72) overlijdt op 1 augustus in haar vakantiehuis in Spanje. *** Enkele dagen na het uitbrengen van de video voor hun nieuwste single Drag Me Down, gaat het verhaal dat de mannen van One Direction in maart 2016 een lange pauze nemen. Harry, Liam, Louis en Niall zouden meer tijd vrij willen maken voor hun soloprojecten. *** De Nederlandse dj Martin Garrix (Martijn Gerard Garritsen) beëindigt per direct zijn contract met Spinnin' Records en MusicAllstars Management B.V. Als reden noemt de 19-jarige Garrix een oplopende strijd over de eigendomsrechten. *** De Schotse zanger Jim Diamond (64) overlijdt zaterdag 10 oktober in zijn woonplaats Londen. *** Kensington wint maandag 12 oktober een MTV Europe Music Award in de categorie Best Dutch Act. Het is de derde keer dat Keninsgton een MTV EMA in de wacht sleept. *** Met de twintigste editie van Amsterdam Dance Event verbreekt de organisatie een record. Ruim 365.000 feestgangers en meer dan 5.5000 professionals bezoeken het vijfdaagse dancefestival. *** Vrijdag 23 oktober gaat Hello van Adele in première. *** Justin Bieber is zondagavond 25 oktober de grote winnaar van de MTV EMA 2015: Best Male, Best Look, Best Worldwide Act: North America, Biggest Fans en Best Collaboration. *** Zangeres Diane Charlemagne (51) van de Urban cookie collective overlijdt op 28 oktober aan de gevolgen van kanker. *** Vrijdagavond 6 november vindt in Lint de grote finale van K3 Zoekt K3 plaats. Hanne Verbruggen, Klaasje Meijer en Marthe De Pillecyn worden de opvolgers van Karen, Kristel en Josje in K3. *** Maria Verano (Maria Konijn) overlijdt op 12 november aan de gevolgen van kanker. In 1981 haalde ze met Get Up de 11e plaats in de Top 40. *** Protestzanger Armand (Herman George van Loenhout; 69) overlijdt op 19 november in zijn geboorteplaats Eindhoven. *** Adele staat begin december met 25 bovenaan op nagenoeg iedere albumlijst van iTunes. In 111 van de 119 landen waar iTunes beschikbaar is bezet de Britse zangeres de eerste plaats. *** Imagine van John Lennon staat dit jaar plotseling op nummer 1 in de Top 2000 van Radio 2 en nummer 4 in de Top 4000 van Radio 10. Na de aanslagen in Parijs werd het nummer onlangs door een pianist bij het Bataclan gespeeld, het theater waar de meeste doden vielen. *** Tame Impala tekent op 11 december voor de Song van het Jaar 2015. Het nummer Let It Happen kreeg veruit de meeste stemmen. *** Zanger en voorman Ian ‘Lemmy’ Kilmister (70) van de Britse band Motörhead overlijdt op 28 december na een kort ziekbed aan de gevolgen van kanker. *** King van Years & Years is de meest gedraaide en beluisterde track op de Nederlandse radio van het jaar.


Top 10 singles van het jaar 2015

           
1          1076    1          33        21-03-2015     Lean on - Major Lazer X DJ Snake feat. Mø
Release: 2 maart 2015. Lean On is een nummer van Major Lazer (een project ontstaan door de Amerikaanse dj en muziekproducent Diplo) en de Franse DJ Snake. In het nummer zijn er ook vocalen te horen van de Deense zangeres MØ. In het voorjaar voert de track in ons land de Media Markt Top 40 voor vier weken aan.

Major Lazer is het idee van de Amerikaanse dj en producer Diplo. Tussen 2008 en 2011 maakte ook DJ Switch deel uit van het project. Diplo scoort in 2011 zijn eerste hit in ons land met C’mon (Catch ‘Em By Surprise, waaraan ook Tiësto en Busta Rhymes meewerkten. In 2012 scoort Major Lazer met Get Free zijn eerste hit in de Top 40. Watch Out For This, waar ook Busy Signal, The Flexican en FS Green meewerken, wordt één van de grote hits van
2013 en bereikt de zesde plaats.

Lean On weet, zeven weken na het terugtreden van nummer 1, opnieuw bovenaan de lijst te komen. Als Lean On eind september 28 weken in de Top 40 staat passeert het de 1000-puntengrens. En daarmee nestelt de track zich bij de tien grootste hits die ooit in de lijst hebben gestaan. De hit van Major Lazer, DJ Snake en Mø is in het overzicht van de tien meest succesvolle hits aller tijden de enige die het puntentotaal in één kalenderjaar wist te
verzamelen. Pharrell Williams schreef in 2014 de grootste Top 40-hit op zijn naam met Happy, dat in 49 weken totaal 1449 punten scoorde.

De muziekvideo werd opgenomen in India en werd uitgebracht op 23 maart 2015.

Lean On haalde de tweede plek in de Spotify's Global Streaming Chart. Lean On werd op dat moment dagelijks gemiddeld twee miljoen keer afgespeeld over de hele wereld op Spotify. De track is op Spotify inmiddels 526 miljoen keer afgespeeld en passeert daarmee Thinking Out Loud van Ed Sheeran dat de vorige recordhouder was.

Radio 538 verkoos het nummer tot Dancesmash. Vanaf 28 augustus 2015 is het de succesvolste Dancesmash ooit, op basis van het aantal behaalde punten in de Nederlandse Top 40.Ook Powerful, de samenwerking met Ellie Goulding en Tarrus Riley, haalt in 2015 drie weken de Top 40.Eind 2015 verschijnt een remix van Light It Up als single van de Amerikaan, met daarop ook Nyla en Fuse ODG.

Major Lazer X DJ Snake Feat. Mø - Lean On
Do you recall
Not long ago
We would walk on the sidewalk
Innoncent
Remember
All we did was care for each other

But the night was warm
We were bold and young
All around
The wind blows
We would only hold on to let go

Blow a kiss
Fire a gun
We need someone to lean on
Blow a kiss
Fire a gun
All we need is somebody to lean on

Blow a kiss
Fire a gun
We need someone to lean on
Blow a kiss
Fire a gun
All we need is somebody to lean on

What will we do
when we get old
will we walk down the same road
Will you be there
By my side
Standing strong as the waves roll over

when the nights are long
Longing for you to come home
All around
The wind blows
We would only hold on to let go

Blow a kiss
Fire a gun
We need someone to lean on
Blow a kiss
Fire a gun
All we need is somebody to lean on

Blow a kiss
Fire a gun
We need someone to lean on
Blow a kiss
Fire a gun
All we need is somebody to lean on

All we need is somebody to lean on
All we need is somebody to lean on

Blow a kiss
Fire a gun
We need someone to lean on
Blow a kiss
Fire a gun
All we need is somebody to lean on

Blow a kiss
Fire a gun
We need someone to lean on
Blow a kiss
Fire a gun
All we need is somebody to lean on

Clip

2          881      4          31        14-02-2015     Are you with me - Lost Frequencies
Release: 20 augustus 2014. Are You with Me van de Vlaamse DJ Lost Frequencies is een versnelde versie van het gelijknamige nummer van Easton Corbin uit 2012 van Corbins album All Over The Road. Het nummer uit 2014 bereikte de eerste plek in de Vlaamse Ultratop 50 en piekt op de tweede plaats in Wallonië. Ook staat Are You with Me in Duitsland, Ierland,
Nederland, Zwitserland en Australië in de top tien. In Nederland is #4 de hoogste notering. Het nummer zet een bijzondere prestatie neer door de meeste weken ooit op nummer 7 te staan. Daarnaast groeit het nummer uit tot de meest succesvolle single van een Belgische act die ooit in de Top 40 heeft gestaan.

Lost Frequencies is het project van de Belgische dj en producer Felix De Laet, geboren op 30 november 1993. Met de Nederlander Janieck Devy maakt hij in 2015 een opvolger, Reality, dat eind juni zijn tweede nummer 1-hit in België wordt.

Lost Frequencies - Are You With Me
I want to dance by water 'neath the Mexican sky
Drink some Margaritas by a string of blue lights
Listen to the mariachi play at midnight
Are you with me, are you with me

Are you with me

Are you with me

Listen to the mariachi play at midnight
Are you with me, are you with me

I want to dance by water 'neath the Mexican sky
Drink some Margaritas by a string of blue lights
Listen to the mariachi play at midnight
Are you with me, are you with me

Are you with me

I want to dance by water 'neath the Mexican sky
Drink some Margaritas by a string of blue lights
Listen to the mariachi play at midnight
Are you with me, are you with me

I want to dance by water 'neath the Mexican sky
Drink some Margaritas by a string of blue lights
Listen to the mariachi play at midnight
Are you with me, are you with me

Are you with me

Clip


3          872      1          29        23-05-2015     Ain't nobody (loves me better) - Felix Jaehn feat. Jasime Thompson           
Release: 3 maart 2015. Ain't Nobody is een single die oorspronkelijk op 4 november 1983 werd uitgebracht door de band Rufus, samen met Chaka Khan. Het nummer bereikte de 29e plek in de Nederlandse Top 40 en was onderdeel van de soundtrack van de breakdancefilm Breakin'. Het nummer werd later vele malen gecoverd en geremixt. De versie die door Jamine Thompson wordt ingezonden staat halverwege juli één week #1 in de Top 40.

Felix Jaehn (Hamburg, 28 augustus 1994), eigenlijk Jähn, is een Duitse dj en producer. Na een jaartje de hebben gedraaid in verschillende Duitse discotheken verhuist Felix Jaehn, uit te spreken als Jeehn, naar Engeland waar hij zijn dj-skills verder ontwikkeld. In 2014 maakt hij een wereldhit met een remix van Cheerleader, origineel uit 2012 van de Jamaicaan Omi. In 2015 maakt hij met Jasmine Thompson een eigen track van Ain’t Nobody (Loves Me Better) dat in juli voor één week de eerste plaats van de Top 40 bereikt. In het najaar maakt hij met Polina het nummer Book of Love.

De Britse Jasmine Thompson (8 november 2000) begint haar muzikale loopbaan met het zingen van covers. Zo bewerkt ze bijvoorbeeld La La La (van Naughty Boy en Sam Smith), Titanium (van David Guetta en Sia) en Let Her Go van Passenger. In het najaar van 2014 leert het Verenigd Koninkrijk haar kennen als haar akoestische uitvoering van Chaka Khan’s Ain’t Nobody te horen is in een commercial van een supermarktketen. Het nummer staat ze vijf weken in de Britse single top 75 en bereikt de 32e plaats. In 2014 levert ze met Sun Goes Down een bijdrage aan het debuutalbum van de Duitse dj en producer Robin Schulz, Prayer dat in september verschijnt.

Felix Jaehn Feat. Jasmine Thompson - Ain't Nobody (loves Me Better)
Captured effortlessly
That's the way it was
Happened so naturally
I did not know it was love
The next thing I felt was you
Holding me close
What was I gonna do
I let myself go

And now we're flyin' through the stars
I hope this night will last forever
Oh oh oh oh

Ain't nobody
Loves me better
Makes me happy
Makes me feel this way
Ain't nobody
Loves me better than you

I've been waitin' for you
It's been so long
I knew just what I would do
When I heard your song
You filled my heart with a kiss
You gave me freedom
You knew I could not resist
I needed someone

And now we're flyin' through the stars
I hope this night will last forever
Oh oh oh oh

Ain't nobody
Loves me better
Makes me happy
Makes me feel this way
Ain't nobody
Loves me better than you

At first you put your arms around me
Then you put your charms around me
We stare into each other's eyes
And what we see is no surprise
Got a feeling most with treasure
And a love so deep we cannot measure

Ain't nobody
Loves me better
Makes me happy
Makes me feel this way
Ain't nobody
Loves me better than you

Ain't nobody
Loves me better
Makes me happy
Makes me feel this way
Ain't nobody
Loves me better than you

Clip

4          849      1          29        17-01-2015     Cheerleader - Felix Jaehn remix - Omi         
Release: 18 mei 2014. In 2014 maakte de Duitse producer Felix Jaehn een remix van OMI's pop-reggaesingle Cheerleader uit 2012, die in de originele uitvoering slechts aansloeg in Jamaica en Haïti. Jaehn voerde de bpm iets op en voegde een housebeat, bongo's, een trompet en een salsa-achtig pianodeuntje toe. De remix bereikt de hoogste plaats van de hitlijsten van
Australië, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Nederland, Polen, Schotland, Slowakije, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Cheerleader voert de Top 40 voor elf weken aan.

OMI is de artiestennaam van Omar Samuel Pasley (Clarendon, 3 september 1986). OMI begon in 2012 en had met de singles Standing On All Threes, Cheerleader en Firecracker enig succes in zijn thuisland. Omar Samuel Pasley werd ontdekt door Clifton Dillon, die al eerder
successen boekte met Shabba Ranks. In 2012 maakt OMI het nummer Cheerleader. In Nederland komt Cheerleader in de Felix Jaehn remix halverwege januari binnen in de Top 40. Een week later staat het op nummer 1. Omi is na twaalf jaar de opvolger van Sean Paul, die de laatste Jamaicaan was met een nummer 1-hit (Get Busy). Halverwege maart overtreft hij Shaggy die met zowel Angel als It Wasn't Me 7 weken op nummer 1 stond. Cheerleader houdt het elf weken vol en groeit uit tot één van de grote hits van 2015. In oktober verschijnt het debuutalbum van de zanger, Me 4 U, waarvan Hula Hoop de volgende single wordt voor de zanger.

Cheerleader - Felix Jaehn Remix
When I need motivation
My one solution is my queen
Cause she stays strong
Yeah yeah
She is always in my corner
Right there when I want her
All these other girls are tempting
But I'm empty when you're gone
And they say

Do you need me
Do you think I'm pretty
Do I make you feel like cheating
I'm like no, not really, cause

Oh, I think that I found myself a cheerleader
She is always right there when I need her
Oh, I think that I found myself a cheerleader
She is always right there when I need her

She walks like a model
She grants my wishes
Like a genie in a bottle
Yeah yeah
Cause I'm the wizard of love
And I got the magic wand
All these other girls are tempting
But I'm empty when you're gone
And they say

Do you need me
Do you think I'm pretty
Do I make you feel like cheating
I'm like no, not really, cause

Oh, I think that I found myself a cheerleader
She is always right there when I need her
Oh, I think that I found myself a cheerleader
She is always right there when I need her

Mmm, she gives me love and affection
Baby, did I mention
You're the only girl for me
No, I don't need a next one
Mama loves you too
She thinks I made the right selection
Now all that's left to do
Is just for me to pop the question

Oh, I think that I found myself a cheerleader
She is always right there when I need her
Oh, I think that I found myself a cheerleader
She is always right there when I need her

Clip

5          836      3          28        04-04-2015     Stole the show - Kygo feat. Parson James   
Release: 23 maart 2015. Stole The Show is de vierde hit van Kygo in Nederland na Cut Your Teeth (Kyla La Grange; #19 in 2014), Firestone (#3 in 2015), Younger (Seinabo Sey; #24 in 2015) en zijn grootste tot nu toe (#3).

Kygo is de artiestennaam van de Noorse dj en remixer Kyrre Gørvell-Dahll (11 september 1991). De stijl van Kygo is een mix van deephouse, Balearic beat, electronica en downtempo. Kygo begon met het maken van eigen housemixes in zijn tienerjaren. Daarbij werd hij geïnspireerd door Avicii. Zijn remixes plaatste hij op YouTube en SoundCloud. Ook maakte hij de eigen tracks Laber Bris en Epsilon. Daar vergaarde hij een grote hoeveelheid volgers. Vooral zijn remix van I See Fire werd miljoenen malen beluisterd. Dit leidde tot aanbiedingen voor remixen van Avicii en Coldplay. In Noorwegen stond hij in 2014 weken op de eerste plek met zijn remix van Younger van Seinabo Sey. Zijn internationale doorbraak werd de remix van Cut Your Teeth van de Britse zangeres Kyla La Grange. Deze bereikte ook in Nederland de top veertig (#19 in 2014).

Parson James (7 juni 1991 in de Verenigde Staten) heeft Bill Withers, Johnny Cash, Wanda Jackson en Lana Del Rey als voorbeelden. Zijn muziek zit tussen pop en gospel in. In 2015 is zijn stem te horen op Stole The Show van Kygo. Die track bereikt de hoogste regionen van de Scandinavische hitlijsten en komt in april in de Top 40 terecht.

Kygo Feat. Parson James - Stole The Show
Darling, darling
Oh, turn the lights back on now
Watching, watching
As the credits all roll down
Crying, crying
You know we're playing to a full house
House

No heroes, villains, one to blame
While wilted roses fill the stage
And the thrill, the thrill is gone
Our debut was a masterpiece
But in the end for you and me
Oh, the show, it can't go on

We used to have it all
But now's our curtain call
So hold for the applause, oh
And wave out to the crowd
And take our final bow
Oh, it's our time to go
But at least we stole the show

At least we stole the show
At least we stole the show
At least we stole the show
At least we stole the show

At least we stole the show

Darling, darling
You know that we are sold out
This is fading
But the band plays on now
We're crying, crying
So let the velvet roll down
Down

No heroes, villains, one to blame
While wilted roses fill the stage
And the thrill, the thrill is gone
Our debut was a masterpiece
Our lines we read so perfectly
But the show, it can't go on

We used to have it all
But now's our curtain call
So hold for the applause, oh
And wave out to the crowd
And take our final bow
Oh, it's our time to go
But at least we stole the show

At least we stole the show
At least we stole the show
At least we stole the show

Stole the show
At least we stole the show
Stole the show
At least we stole the show

Clip

6          811      3          29        07-02-2015     King - Years & Years
Release: 20 januari 2015. King is de tweede hit voor Years & Years nadat in 2014 hun samenwerking met de Belgische dj en producer The Magician #22 haalt.

Mikey Goldsworthy, Emre Turkmen en Noel Leeman vormen de band Years & Years in 2010. Al vrij snel krijgen ze versterking van Olly Alexander die toevallig wordt gespot door Mikey als hij hem hoort zingen onder de douche. In 2012 verschijnt hun debuutsingle I Wish I Knew en wordt een jaar later opgevolgd door Traps. Ondertussen besluit Leeman de band te verlaten. In 2014 verschijnen de singles Real en Take Shelter en werken ze samen met de
Belgische dj en producer The Magician aan het nummer Sunlight dat in België een top 10-hit wordt. Het drietal wordt eind 2014 door de BBC uitgeroepen tot veelbelovende act voor 2015. Opvolger Shine blijft in de Tipparade steken. In de zomer verschijnt het album Communion, waarvan ook de single Desire afkomstig is. Die track haalt de Top 40 wel.

Years & Years - King
I caught you watching me under the light
Can I realign
They say it's easy to leave you behind
I don't want to try

Co-cover, take that test
Hold coverage to your chest
Don't want to wait for you
Don't want to have to lose
All that I compromised
To feel another high
I've got to keep it down tonight

And oh
I was a king under your control
And oh
I want to feel like you've let me go
So let me go

Don't you remember how I used to like
Being on the line
I dreamed you dreamed of me, calling out my name
Is it worth the price

Co-cover, take that test
Hold coverage to your chest
Don't want to wait for you
Don't want to have to lose
All that I compromised
To feel another high
I've got to keep it down tonight

And oh
I was a king under your control
And oh
I want to feel like you've let me go

I had to break myself to carry on
No longer, no admission, take this from me tonight
Oh, let's fight
Oh, let's fight
Oh, let's fight
Oh

And oh
I was a king under your control
And oh
I want to feel like you've let me go
So let me go

Let go, let go, let go of everything
Let go, let go, let go of everything
Let go, let go, let go of everything
Let go, let go, let go of everything

Clip

7          787      3          28        03-01-2015     Firestone - Kygo feat. Conrad          
Releasedatum: 02-12-2014. Firestone is de eerste hit van Kygo onder eigen naam. Opvolger Stole The Show wordt later in 2015 een nog grotere hit.Kygo is de artiestennaam van de Noorse dj en remixer Kyrre Gørvell-Dahll (11 september 1991).

In 2004 doet Conrad Sewell op 16-jarige leeftijd mee aan Australian Idol. Hij is ook zanger bij de act Sons Of Midnight. Single The Fire (#57) wordt een bescheiden hit in Duitsland. In 2014 werkt hij samen met de Noorse producer Kygo op de track Firestone.

Kygo Feat. Conrad - Firestone
I'm a flame
You're a fire
I'm the dark in need of light
When we touch
You inspire
Feel the change in me tonight
Take me up
Take me higher
There's a world not far from here
We can dance
In desire
Or we can burn in love tonight

Our hearts alive
Firestone
And when they strike
We feel the love
Sparks will fly
They ignite our bones
And when they strike
We light up the world

Our hearts alive
Firestone
And when they strike
We feel the love
Sparks will fly
They ignite our bones
And when they strike
We light up the world
We light up the world

We light up the world
Oh whoa
World
Oh whoa
Firestone

I'm from X
You're from Y
Perfect strangers in the night
Here we are
Come together
To the world we'll testify

Our hearts alive
Firestone
And when they strike
We feel the love
Sparks will fly
They ignite our bones
And when they strike
We light up the world

Our hearts alive
Firestone
And when they strike
We feel the love
Sparks will fly
They ignite our bones
And when they strike
We light up the world

We light up the world

We light up the world
Oh whoa
World
Oh Whoa
Firestone

Clip

8          623      3          20        18-07-2015     Reality - Lost Frequencies feat. Janieck Devy
Release: 18 mei 2015. Reality van Lost Frequencies - met de Nederlander Janieck Devy - is de opvolger van Are You With Me? Reality wordt eind juni zijn tweede nummer 1-hit in België.

Lost Frequencies is het project van de Belgische dj en producer Felix De Laet (30 november 1993). Hij maakte in 2014 een nieuwe versie van het nummer Are You With Me en daarmee scoort hij de op een na grootste hit van dit jaar. Opvolger Reality doet het ook goed.

Janieck Devy is de artiestennaam van Janieck van de Polder (Noordwijk, 1994). In 2004 maakte hij zijn acteerdebuut in de Nederlandse kinderfilm Pluk van de Petteflet. Hierin vertolkte Van de Polder de hoofdrol. Hierna speelde hij kleinere rollen in Kruistocht in spijkerbroek en My Queen Karo. Als zanger maakt Van de Polder zijn debuut in 2012 met de single Six String Thing. Sindsdien gebruikt hij de artiestennaam Janieck Devy. Zijn grootste
succes is de Europese dance-hit Reality van de Belgische dj Lost Frequencies waarin hij de zangstem voor zijn rekening neemt.

Lost Frequencies Feat. Janieck Devy - Reality
Decisions as I go
To anywhere I flow
Sometimes I believe
At times I'm rational
I can fly high
I can go low
Today I got a million
Tomorrow I don't know

Decisions as I go
To anywhere I flow
Sometimes I believe
At times I'm rational
I can fly high
I can go low
Today I got a million
Tomorrow I don't know

Stop claiming what you own
Don't think about the show
We're all playing the same game
Waiting on our loan
We're unknown and known
Special and a clone
Hate will make you cautious
Love will make you glow

Make me feel the warmth
Make me feel the cold
It's written in our stories
It's written on the walls
This is our call
We rise and we fall
Dancing in the moonlight
Don't we have it all

Decisions as I go
To anywhere I flow
Sometimes I believe
At times I'm rational
I can fly high
I can go low
Today I got a million
Tomorrow I don't know

Make me feel the warmth
Make me feel the cold
It's written in our stories
It's written on the walls
This is our call
We rise and we fall
Dancing in the moonlight
Don't we have it all

Clip

9          712      1          23        11-04-2015     Parijs - Kenny B
Release: 20 maart 2015. Parijs is Kenny B.'s tweede single na zijn overstap naar Nederlandstalige muziek (met Als Je Gaat). In het nummer bezingt hij hoe hij in Parijs onder de indruk raakt van een vrouw die hij omschrijft als een "mix van Doutzen, Edsilia en Anouk". De in Tilburg woonachtige Kenny B promoot de single in De Wereld Draait Door, RTL Boulevard en RTL Late Night en met succes. Parijs wordt de 750e nummer 1-hit in de
geschiedenis van de Nederlandse Top 40. Parijs weet het zeven weken vol te houden op nummer 1. Het nummer staat ook op zijn album Kenny B, dat op 15 mei 2015 verschijnt. In augustus werkt de zanger mee aan een frisdrank-campagne en maakt hij daarvoor het nummer No Spang.

Parijs werd vele miljoenen malen gedraaid op Spotify en werd meermaals bekroond met platina. Het lied stond zes weken nummer 1 in de Suriname Top 40. In Vlaanderen haalt het #15 in de Ultratop 50.Na de Parijs-parodie Praat Amsterdams met me volgde op YouTube een hele serie van parodieën op dit nummer, zoals Proat Drèents mit mie of Praat Rotterdams met me.
           
Kenneth Bron, als zanger bekend onder de naam Kenny B (Paramaribo, 1 november 1961), is een Surinaams-Nederlands oud-militair, vredesonderhandelaar en zanger. In de jaren tachtig diende hij in het Nationale Leger van Suriname, waaronder als politiek commissaris. Tussen
1989 en 1991 voerde hij vredesbesprekingen tussen de strijdende partijen in de Binnenlandse Oorlog. Sinds 1991 woont hij in Nederland en is hij zanger in de stijlen reggae en dancehall. Hij zong aanvankelijk in het Surinaams en Engels en had met A sama de een nummer 1-hit in Suriname. Zelf werd hij muzikaal vooral beïnvloed door Bob Marley. Verder is hij een liefhebber van moderne R&B en jazzmuziek, en is de zanger Paskal Jakobsen van BLØF volgens hem bijna niet te evenaren.

Kenny B - Parijs
Frisse morgen in Parijs
Gewoon mijn business
Ik zie de meest mooie Française
Op d'r bung hoge hakken
En ik weet niet wat ik zeggen moet
Ik zeg: bonjour, mon amour
Mademoiselle, tu est très belle
En zij zegt: Je suis Néerlandais
Je parle un petit peu français
En ik zei

Praat Nederlands met me
Even Nederlands met me
Mijn gevoel zegt mij
Dat wij vanavond samen kijken
Naar de Champs-Élysées
En naar de Notre Dame en naar de Seine
En daarna samen op La Tour Eiffel

En ik voelde dat het goed zat
Ik zag haar zo verlegen lachen
Kan niet geloven dat het echt was
Zij de mijne zijn
Ze leek een mix van Doutzen, Edsilia en Anouk
O, er gebeurde iets met mij
toen zij zei: Je suis Néerlandais
Je parle un petit peu français
En ik zei

Praat Nederlands met me
Even Nederlands met me
Mijn gevoel zegt mij
Dat wij vanavond samen kijken
Naar de Champs-Élysées
En naar de Notre Dame en naar de Seine
En daarna samen op La Tour Eiffel

En dan nog een woordje Frans

Je t'aime
Je t'aime
Je t'aime

Je t'aime
Je t'aime
Je t'aime

Praat Nederlands met me
Even Nederlands met me
Mijn gevoel zegt mij
Dat wij vanavond samen kijken
Naar de Champs-Élysées
En naar de Notre Dame en naar de Seine
En daarna samen landen op Schiphol

Clip

10        712      2          27        27-06-2015     Can't feel my face - the Weeknd      
Release: 9 juni 2015. In 2014 scoorde The Weeknd zijn eerste hit samen met Ariana Grande. Love Me Harder haalt #17 in 2015.

Abel Tesfaye (Toronto, 16 februari 1990) is een Canadees zanger, songwriter en muziekproducent van Ethiopische afkomst, bekend onder zijn artiestennaam The Weeknd. Naast dat hij zelf muziek maakt is hij ook de eigenaar van het platenlabel XO Records. Tesfaye werd eind 2010 bekend via zijn YouTube kanaal waar hij anoniem zijn muziek uploadde. The Weeknd zingt veelal over drugs, dit is ook te zien in naam van zijn platenlabel: XO staat voor ecstacy en oxycodon. In 2014 kwam de track Devil May Cry terecht op de
soundtrack bij The Hunger Games: Catching Fire. In 2015 scoort hij ook met Earned It, dat afkomstig is uit de film Fifty Shades Of Grey. Daarmee komt hij in 13 weken Top 40 tot de 15e plaats.

The Weeknd - Can't Feel My Face
And I know she'll be the death of me
At least we'll both be numb
And she'll always get the best of me
The worst is yet to come
But at least we'll both be beautiful
And stay forever young
This I know, yeah
This I know

She told me: don't worry
About it
She told me: don't worry
No more
We both know we can't go
Without it
She told me you'll never
Be in love, oh, oh, woo

I can't feel my face when I'm with you
But I love it
but I love it, oh
I can't feel my face when I'm with you
But I love it
But I love it, oh

And I know she'll be the death of me
At least we'll both be numb
And she'll always get the best of me
The worst is yet to come
All the misery was necessary
When we're deep in love
This I know (This I know)
Girl, I know

She told me: don't worry
About it
She told me: don't worry
No more
We both know we can't go
Without it
She told me you'll never
Be in love, oh, oh, woo

I can't feel my face when I'm with you
But I love it
but I love it, oh
I can't feel my face when I'm with you (I can't feel my face)
But I love it (But I love it)
But I love it, oh (I can't feel my face)
I can't feel my face when I'm with you (When I'm with you)
But I love it (But I love it)
But I love it, oh (But I love it, I can't feel my face)
I can't feel my face when I'm with you (When I'm with you)
But I love it (But I love it)
But I love it, oh (But I love it)

She told me: don't worry
About it
She told me: don't worry
No more
We both know we can't go
Without it
She told me you'll never
Be in love, oh, oh

I can't feel my face when I'm with you (I can't feel my face)
But I love it (But I love it)
But I love it, oh (Oh, I love it)
I can't feel my face when I'm with you (So I can't feel my face, but)
But I love it (But I love it)
but I love it, oh (But I love it, I can't feel my face)
I can't feel my face when I'm with you (When I'm with you)
But I love it (But I love it)
but I love it, oh (I can't feel my face)
I can't feel my face when I'm with you (When I'm with you, I can't feel my face)
But I love it (When I'm with you, babe)
but I love it, oh (When I'm with you, I can't feel my face)

Hey

Clip

Prijzen/populariteitsverkiezingen

Vpro’s Song Van Het Jaar 2015

1. Tame Impala - Let It Happen
2. Paolo Nutini - Iron Sky
3. Muse - Psycho
4. Kensington - War
5. Adele - Hello
6. Major Lazer & DJ Snake ft. MØ - Lean On
7. Dotan - Hungry
8. Mark Ronson ft. Bruno Mars - Uptown Funk
9. Typhoon - Liefste

10. Kendrick Lamar - King Kunta


3FM Awards
In het Utrechtse TivoliVredenburg worden donderdagavond 9 april 2015 de 3FM Awards uitgereikt. Dotan wint de award voor Beste Zanger en Beste Single (Home). Kensington wordt uitgeroepen tot Beste Artiest Rock en wint de 3FM Award voor Beste Album (Rivals).
Chef'Special neemt de 3FM Award voor Beste Band in ontvangst. Racoon wordt door de luisteraars verkozen tot Beste Artiest Pop, Ilse DeLange tot Beste Zangeres. Zangeres Kovacs krijgt een 3FM Award voor Beste Nieuwkomer. Dinsdag 7 april werd de 3FM Serious Talent Award uitgereikt aan Rondé.
De prijswinnaars:
Beste band: Chef'Special
Beste zanger: Dotan
Beste zangeres: Ilse DeLange
Beste artiest pop: Racoon
Beste artiest rock: Kensington
Beste artiest alternative: Mister & Mississippi
Beste artiest hiphop: Typhoon
Beste artiest dance: Martin Garrix
Beste live act: Jett Rebel
Beste nieuwkomer: Kovacs
Beste single: Dotan - Home
Beste album: Kensington - Rivals
Serious Talent: Rondé
De 3FM Awards zijn de jaarlijkse radioprijzen voor de beste Nederlandse popacts en artiesten, gekozen door de luisteraars. Tot en met 9 april hadden luisteraars meer dan 500.000 stemmen uitgebracht op hun favoriete Nederlandse artiesten.

Schaal van Rigter

Op 19 maart 2015 uitgereikt aan Dotan voor Home. 
Deze prijs is vernoemd naar de in 2004 overleden presentator Wim Rigter en wordt uitgereikt aan de artiest wiens single het voorafgaande jaar het meest op de zender 3FM te horen is geweest. De naam van deze muziekprijs is tevens een ludieke verwijzing naar de Schaal van Richter, de meetschaal voor de kracht van aardbevingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten