vrijdag 28 december 2012

2012


2012

Act van het jaar: Flo Rida

Flo Rida (Tramar Lacel Dillard) wordt act van het jaar door vier hits, waarvan drie als hoofuitvoerende: Whistle, Wild Ones (met Sia) en I Cry. Ook met Taio Cruz scoort hij goed met Hangover. Hij haalt in totaal 1429 punten binnen. Carly Rae Jepsen verzamelt 1416 punten met drie hits, waarvan twee onder eigen naam: Call Me Maybe en This Kiss. Met Owl City scoort ze met Good Time. Zeer succesvol zijn ook Rihanna (1130 punten), Will.I.Am (1102 punten) en Birdy (990 punten).

In 2012 schoppen twee liedjes het van aanvankelijk alleen YouTube-fenomeen naar wereldhit: Gangnam Style van de uit Zuid-Korea afkomstige PSY en Call Me Maybe van de in Canada geboren Carly Rae Jepsen. Zowel Gangnam Style als Call Me Maybe worden op hun beurt talloze keren nagedaan op YouTube en andere videokanalen. Call Me Maybe meestal in een playbackversie, Gangnam Style op allerlei manieren maar het dansje maakt in ieder geval deel van de cover uit. Carly Rae Jepsen scoort de single van het jaar met de 908 punten die ze in 29 weken bijelkaar harkt en dat voor een track waarvan #2 de hoogst bereikte positie is. PSY eindigt met zijn nummer 1 hit op 13 in de Nederlandse jaarlijst. In New York danst Madonna met de overgevlogen PSY Gangnam Style tijdens haar MDNA tour. Ook president Obama waagt zich aan de dans van het jaar. Madonna’s MDNA Tour is volgens Billboard de meest lucratieve tournee van dit jaar. De 72 uitverkochte concerten die de zangeres dit jaar gaf, leveren haar meer dan 228 miljoen dollar op. De tournee van Madonna is overigens doorspekt met controverses. Zo valt haar steunbetuiging aan Obama niet overal in de smaak, net zo min als haar gebruik van een nepwapen en een hakenkruis. Ook haar ontblote lichaamsdelen en steun aan homoseksuelen vallen bij sommige overheden niet in goede aarde. Echte Top 40 successen blijven uit. Give Me All Your Luvin', Madonna's samenwerking met Nicki Minaj en M.I.A., komt niet verder dan #18.

Talentenjacht-deelnemers scoren bijzonder goed in 2012. Carly Rae Jepsen werd in Canada derde in het vijfde seizoen van Canadian Idol in 2007.
Loreen won in 2004 de Zweedse versie van Idols en dit jaar wint ze het Eurovisie Songfestival en scoort met Euphoria een Europese superhit. In Nederland wordt het zelfs de grootste Songfestivahit ooit. Haar euforie eindigt op 4 in de jaarlijst. Opvolger My Heart Is Refusing Me doet het stukken minder (#26).
One Direction is bij de vrouwelijk jeugd heel populair. Het levert ze in Nederland tot nu toe slechts één kleine hit op met Live While We're Young (#22), maar de posters met Louis Tomlinson, Niall Horan, Liam Payne, Zayn Malik en Harry Styles, die in 2010 derde werden in het Britse talentenjachtprogramma X-Factor, sieren menige puberkamer.

Ook Nederlandse talentenjachten laten hun sporen na in de Top 40. De deelnemers van de tweede editie van The Voice of Holland zijn matig succesvol. Alleen Chris Hordijk (die tweede wordt) scoort een grote hit: Time After Time, een cover van Cyndi Lauper, haalt #2 (90 in de jaarlijst). Winnares Iris Kroes komt met I Can't Make You Love Me tot #6 en haalt daarmee de jaar top 100 niet. Erwin Nyhoff piekt op #25 met Nights In White Satin en Paul Turner komt met Don't Stop Me Now tot #34. De opvolgende singles komen niet in de buurt van topnoteringen. De drie verliezende finalisten treden daarna op in sociale werkplaatsen en feesttenten. Paul Turner treedt met de Toppers op in de Arena.
Bryan B. wint 15 maart de talentenshow 'The Winner Is...' van SBS 6, maar dat levert geen hit op. Fabiënne Bergmans, winnares van The Voice Kids, haalt de Top 40 met What You’re Made Of (#38), een cover van Lucie Silvas. Berget Lewis wint met Zwart Wit, een cover van de Frank Boeijen Groep, het TROS-programma De Beste Zangers van Nederland, maar ze haalt de hitparade niet.
Leona Philippo wint op 14 december de finale van de derde editie van The Voice Of Holland en komt met Could You Beloved tot #2, maar het is Sandra van Nieuwland die de hitparade vanaf september domineert. In de Top 40 scoort ze vier maal: More(#3; 22 in de jaarlijst), Keep Your Head Up (#1; 79 in de jaarlijst), Beggin’ (#4) en New Age (#31).

Er worden door The Voice-kandidaten alleen maar covers opgenomen: More van Sandra van Nieuwland (Usher), Keep Your Head Up van Sandra van Nieuwland (Ben Howard), Time After Time van Ben Hordijk (Cyndi Lauper), Beggin' van Sandra van Nieuwland (Madcon), New Age van Sandra van Nieuwland (Marlon Roudette) en Could You Be Loved van Leona Philippo (Bob Marley). Er zijn daarnaast veel meer nieuwe uitvoeringen die heel succesvol zijn: I Follow Rivers van Triggerfinger (Lykke Li), Liever Dan Lief van Gers Pardoel (Doe Maar), Wil Je Niet Nog 1 Nacht van Glennis Grace en Edwin Evers (Jason Aldean en Kelly Clarkson), Zo Stil van Bløf (Jupiter Jones), Ben Je Ook Voor Nederland? (De Geluksvogeltjesdans) van Wolter Kroes, Yes-R & Ernst Daniël Smid (De Electronica's).
Britse Birdy scoort met twee covers (People Help The People (Cherry Ghost) en Skinny Love (Bon Iver). Anna Verhoeven, de winnares van de Nederlandse Birdy-wedstrijd, haalt #36 met Signal, een cover van Laura Jansen.

Brazilië zet zich stevig op de muzikale kaart met de Portugese hits van Michel Teló (Ai Se Eu Te Pego!) en Gusttavo Lima (Balada). Beide singles halen de nummer 1-positie en staan op 2 en 5 in het jaaroverzicht.

Grote Nederlandse successen - naast de al genoemde Voice-deelnemers - zijn er voor Sandro Silvo & Quintino (Epic #2 en met #8 in de jaarlijst de succesvolste Nederlandse track van het jaar), Gers Pardoel (Bagagedrager met Sef #2, Ik Neem Je Mee #3, Liever Dan Lief met Doe Maar #7), Nielson (Beauty & De Brains #7) en The Opposites (#1 met Slapeloze Nachten). Nielson deed mee aan het tvprogramma De Beste Singer-Songwriter Van Nederland en hoewel hij die prijs niet wint, scoort hij wel een gigantische Top 40 hit, terwijl winnaar Douwe Bob maar tot #17 komt met Multicoloured Angels.

Nederland is in juni een poplocatie met 17.000 plaatsen rijker: Ziggo Dome. Marco Borsato treedt op 24 juni als eerste artiest op in de nieuwe concertlocatie. De eerste internationale act die optreedt is Pearl Jam (26 en 27 juni), daarna volgen onder andere Deep Purple, Madonna, Lionel Richie en Radiohead. Grote internationale sterren laten Ahoy' links liggen na de opening van de Ziggo Dome in Amsterdam. Zangeres Jennifer Lopez bestijgt eind oktober als laatste internationale artiest het Rotterdamse podium, daarna blijft het daar stil.
Het grootste concert op Nederlandse bodem is dat van Coldplay op het Malieveld in Den Haag waar circa zestigduizend bezoekers op afkomen. Andere opmerkelijke optredens dit jaar zijn van Paul McCartney in Ahoy en Bruce Springsteen op Pinkpop. In het Gelredome zijn er concerten van Nederlandse artiesten als Doe MaarIlse DeLange en Anouk.

Net als in 2011 voert het album 21 van Adele de jaarlijst van best verkochte albums in 2012 aan. In totaal zijn er meer dan 300.000 exemplaren van 21 in Nederland verkocht. In het jaaroverzicht staat Adele ook op de tweede plaats genoteerd en wel met haar album Live At The Royal Albert Hall. Het debuutalbum van de Britse zangeres Birdy staat op een derde plaats. De beste verkochte Nederlands productie is het album Sterker van Nick & Simon, dat op een vierde plaats staat genoteerd in de Album Top 100 van 2012. In totaal staan er 39 Nederlandse albumproducties genoteerd bij de best verkochte honderd albums in 2012.

Top 10 albums 2012 GfK Dutch Charts
  1. 21 – Adele (XL/Beggars Group)
  2. Live At The Royal Albert Hall – Adele (XL/Beggars Group)
  3. Birdy – Birdy (Warner Music)
  4. Sterker – Nick & Simon (Artist & Company/Cloud 9)
  5. Eye Of The Hurricane – Ilse DeLange (Universal Music)
  6. Hallo Wereld – Kinderen Voor Kinderen (VARA/Rough Trade)
  7. Babel – Mumford & Sons (V2 Records)
  8. Vrienden – Jan Smit (VoSound/Heartselling)
  9. Liverpool Rain – Racoon (Play It Again Sam)
  10. Wrecking Ball – Bruce Springsteen (Sony Music)

Ook in 2012
Het is vijftig jaar geleden dat de rockband The Rolling Stones werd opgericht. Dat wordt gevierd met een handvol jubileumconcerten en een verzamel-CD. Het is ook 50 jaar geleden dat Love Me Do van The Beatles wordt uitbracht. Een halve eeuw na de eerste successen van The Beach Boys verschijnt een gloednieuw album van de groep. *** DJ Jeroen Soer (56) overlijdt op 21 januari aan de gevolgen van een hartaanval. De voormalige VARA-diskjockey was een van de grondleggers van Radio 10 Gold. Hij presenteerde o.a. De Verrukkellijke 15 en de Nationale Hitparade. *** Winkelketen Blokker sluit zich in februari aan bij GfK Dutch Charts. Dat betekent dat Blokker audiocijfers van ruim zeshonderd filialen aanlevert bij GfK Dutch Charts. Blokker is geen popspeciaalzaak maar voert een redelijk breed assortiment, zeker op het gebied van het Nederlandstalige lied. *** Whitney Houston (48) overlijdt op 11 februari 2012. Daardoor scoort ze posthuum wereldwijd. In Nederland haalt I Will Always Love You #17. *** Op 21 februari 2012 treden drie leden van de band Pussy Riot op tijdens een kerkdienst in de Christus Verlosser-kathedraal in Moskou, een protestactie tegen de herverkiezing van president Poetin. Daarbij slaan ze kruisen en proberen ze een lied ten gehore te brengen. Op 3 maart worden twee leden van Pussy Riot gearresteerd en beschuldigd van hooliganisme. Op 16 maart wordt nog een derde lid gearresteerd. Twee van de bandleden worden veroordeeld voor godslastering en naar werkkampen gestuurd. Verschillende popartiesten roepen op om de bandleden vrij te laten, tevergeefs. *** Polen en Oekraïne zijn beiden gastland van het Europees Kampioenschap voetbal, dat duurt van 8 juni tot en met 1 juli 2012. De Duitse zangeres Oceana zingt het officiële EK Voetbal-themalied Endless Summer en dat is te horen in de wereldwijd uit te zenden EK-spots. Er is een hele hausse aan voetbalplaten, waarvan Wolter Kroes/Ernst Daniel Smit/Yes-R het succesvolst zijn met Ben Je Ook Voor Nederland?, die haalt #3. Nadat Nederland meer dan roemloos afgaat, is het onmiddellijk afgelopen met de oranje-hits. *** Caro Emerald wint donderdagavond 29 maart de Duitse Echo Award. De Nederlandse zangeres wint de award in de categorie beste nieuwkomer internationaal. Emerald laat concurrenten als Lana Del Rey en Gotye achter zich. Begin februari nam Emerald ook al een Duitse prijs in ontvangst, toen sleepte ze de Gouden Camera van het tijdschrift Hörzu in de wacht. *** Vanaf zaterdag 7 april is het een feit: de monsterhit Somebody That I Used To Know van Gotye is de populairste hit in de Top 40 allertijden. Maar liefst 47 jaar bezette Trio Hellenique met ‘La Danse de Zorba’ stevig de eerste plaats in de top 10 van populairste hits in de Nederlandse Top 40. *** Gers Pardoel schrijft op 7 april 2012 de titel grootste Nederlandstalige Top 40-hit aller tijden op zijn naam. Zijn Ik Neem Je Mee heeft dan 882 punten, Corry en de Rekels' Huilen Is Voor Jou Te Laat had tot dan toe het record met 868 punten. *** Donna Summer (63) overlijdt op donderdag 17 mei 2012. LaDonna Adrian Gaines voerde al geruime tijd een strijd tegen kanker. *** Robin Gibb (62), een van de drie zangers van het Brits-Australische poptrio Bee Gees, overlijdt aan darmkanker op zondag 20 mei 2012 in Londen. *** De Zweedse kandidate Loreen wint op 26 mei het Eurovisie Songfestival in Bakoe. De Britse superster Engelbert Humperdinck wordt 25ste van de 26 kandidaten. Nederlandse Joan Franka haalt de finale niet eens; zij is 15e van 18 kandidaten geworden in de halve finale. *** Harm Breemer (65), beter bekend als Alexander Curly, overlijdt op maandag 4 juni 2012 aan de gevolgen van prostaatkanker. *** Producer/a&r-manager Will Hoebee (64) overlijdt op zondag 10 juni. Hoebee heeft in zijn carrière gewerkt voor onder andere Ariola/BMG, Phonogram (het huidige Universal) en CNR. Hij werkte met Luv', Saskia & Serge, Benny Neyman, Rob de Nijs, Annie Schilder, André van Duin, Nana Mouskouri, Vicky Leandros en panfluitspeler George Zamfir. *** Brian Hibbard (65), de in Wales geboren zanger van de Britse a capella groep The Flying Pickets, overlijdt 18 juni 2012 aan prostaatkanker. *** Op 30 juni komen Will.I.Am featuring. Eva Simmons op 1 de Britse charts binnen. Eva Simmons is een van de weinige Nederlanders die daarmee de top haalt in Engeland. *** Norbert Berger (66) van het duo Cindy & Bert overlijdt aan een longontsteking. *** Met een cover van het Beatles nummer Let it Be wil Mike Massé geld ophalen voor zijn doodzieke zoontje Noah (1) die een hersentumor heeft. Het nummer bereikt in juli de eerste plek in de Nederlandse iTunes top-10. *** De Duitse schlagerzangeres Helene Fischer staat in de week van 11 augustus met haar album Für Einen Tag op de eerste plaats van de Album Top 100. Daarmee is Helene Fischer de eerste Duitse zangeres ooit met een nummer 1-notering in de Nederlandse albumchart. Die eerste plaats dankt de 28-jarige zangeres overigens aan een tv-campagne die EMI Music vanaf 1 augustus is gestart op RTL4 en RTL8. De cd is alleen te koop bij Blokker. De single Phänomen haalt de Top 40 niet. *** Mike Massé valt op 18 augustus na 1 week op #24 op 11 augustus uit de Top 40 met Let It Be. Een week later op 25 augustus verdwijnt ook Alles Gaat Voorbij van Doe Maar, Kraantje Pappie en Postmen na slechts één week 34 uit de chart. *** My Head Is An Animal van Of Monsters And Men is het best verkochte album tijdens het Lowlands-festival. Er gaan ruim 150 stuks van over de toonbank. *** De Amerikaanse zanger Scott McKenzie (73), bekend van de wereldwijde hippiehit San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair), overlijdt op 18 augustus aan een zenuwziekte. *** Met een door de Duitse DJ Wankelmut gemaakte remix van zijn nummer Reckoning Song bereikt Asaf Avidan op 25 augustus de eerste plaats in de Top 40. Daarmee is de 32-jarige Avidan de tweede Israëlische artiest die een nummer 1-hit in de Nederlandse charts weet te scoren na Cinderella Rockafella van Esther en Abi Ofarim in 1968. *** De nieuwe cd van Normaal Halve Soul Helemoal Høken verschijnt op 7 september. Voor elke track hebben zanger Bennie Jolink en kunstenares Petra Verboeket een schilderij gemaakt. Op een van de kunstwerken, dat bij het nummer Heb I-J Dat Ok hoort, is Geert Wilders samen met Adolf Hitler en Anders Breivik afgebeeld. *** Er is geen enkele andere #1-hit geweest die in de nadagen van de Top 40-notering 4 weken bij de onderste 3 posities heeft gestaan zoals I Follow Rivers van Triggerfinger voor elkaar krijgt. *** Andy Williams (84) overlijdt op 25 september 2012 aan blaaskanker. Andy Williams haalde in Nederland 4 keer de Top 40. Met Battle Hymn Of The Republic haalde hij #3 in 1968, Can't Help Falling In Love bereikte #21 in 1970, Love Story (Where Do I Begin) kwam tot #13 in 1971 en Love Theme From 'The Godfather' (Speak Softly Love) piekte op #15. *** Doe Maar krijgt de Edison Pop Oeuvreprijs. *** Dj Armin van Buuren wordt door het gezaghebbende DJ Mag voor de vijfde keer verkozen tot beste dj ter wereld. *** Miggy (51; Marina van der Rijk) van de hit Annie (Hou Jij M’n Tassie Even Vast) overlijdt op 7 november na een kort ziekbed. *** Het officiële themanummer van 3FM Serious Request 2012 heet Same Heart. Laura Jansen schreef de song en zingt het duet samen met Tom Chaplin (Keane). Alle opbrengsten van de downloads en streams van Same Heart worden gedoneerd aan het doel dat met 3FM Serious Request centraal staat: de bestrijding van babysterfte. *** Het beste album van 2012 is volgens OOR gemaakt door Alt-J met Awesome Wave, Jack White met Blunderbluss en Frank Ocean met Channel Orange volgen op nummer 2 en 3. *** De Amerikaanse jazzpianist en componist Dave Brubeck (91) overlijdt op 5 december aan hartfalen. Brubeck en zijn kwartet werden wereldberoemd met het nummer Take Five, geschreven door saxofonist en Brubecks muzikale partner Paul Desmond. Brubeck stond erom bekend dat hij de destijds geldende conventies van de jazzmuziek oprekte. Hij experimenteerde er onder meer op los met 'vreemde' maatsoorten. *** Het '12-12-12 Concert for Sandy Relief' vindt plaats op 12 december in het Madison Square Garden met optredens van The Rolling Stones, Bon Jovi, Eric Clapton, Dave Grohl, Billy Joel, Alicia Keys, Chris Martin, Bruce Springsteen & the E Street Band, Eddie Vedder, Roger Waters, Kanye West, The Who, Paul McCartney en vele anderen. Opbrengst is voor de slachtoffers van de orkaan in de VS. *** Thunderdome, hét feest voor gabbers, beleeft zaterdag 15 december 2012 haar laatste editie. Organisator ID&T stopt na twintig jaar met het legendarische dance-evenement. De tijd van de Aussies is voorbij, maar de 40.000 bezoekende fans zeggen: 'Hardcore will never die'. *** Harpmeisje Iris Kroes valt 15 kilo af en wordt het gezicht van het afvalprogramma Weight Watchers Online. *** Anouk maakt 27 december via Facebook bekend dat zij een eigen label start, waarop in mei haar nieuwe album zal uitkomen. De eerste track die daarvan naar buiten komt heet Stardust en wordt via WeTransfer gratis ter download aangeboden. *** Na haar vijf nummer 1-hits in de Single Top 100 voert Sandra van Nieuwland 29 december ook de Nederlandse albumlijst aan. Met haar debuutalbum And More komt zij binnen op de eerste plaats van de GfK Dutch Album Top 100. Op het door Tjeerd Oosterhuis geproduceerde And More zingt Van Nieuwland vrijwel alleen covers. De enige nieuwe track op het album is Love You Less. *** Nederlands succesvolste export product is André Rieu. Hij haalt Billboard's lijst met grootverdienende tourders. De Maastrichtse orkestleider en violist staat op de tiende plek; zijn 99 optredens waren goed voor bijna 47 miljoen dollar.DE TIEN GROOTSTE HITS

1          908      2          29        Call me maybe - Carly Rae Jepsen
Op 7 april 2012 stijgt Carly Rae Jepsen van 11 naar met Call Me Maybe. De track verscheen op 20 september 2011 en nadat Justin Bieber en Selena Gomez twitterden over de song kreeg Carly Rae internationale aandacht. De track haalde #1 in thuisland Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Ierland. In de VS piekte de single op #18.

Carly Rae Jepsen werd geboren op 20 november 1985 in Mission, British Columbia, Canada. In 2007 werd ze derde bij de Canadese versie van Idols. In Canada had ze in 2008 haar eerste hit met Tug Of War (#36).

Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
I threw a wish in the well, Don't ask me,
I'll never tell I looked to you as it fell,
And now you're in my way
I trade my soul for a wish,
Pennies and dimes for a kiss I wasn't looking for this,
But now you're in my way
Your stare was holdin', Ripped jeans, skin was showin'
Hot night, wind was blowin' Where you think you're going, baby?
[Chorus]
Hey, I just met you, and this is crazy,
But here's my number, so call me, maybe?
It's hard to look right, at you baaabeh,
But here's my number, so call me, maybe?
Hey, I just met you, and this is crazy,
But here's my number, so call me, maybe?
And all the other boys, try to chaaase me,
But here's my number, so call me, maybe?
[Verse 2]
You took your time with the call,
I took no time with the fall
You gave me nothing at all, but still, you're in my way
I beg, and borrow and steal
Have foresight and it's real
I didn't know I would feel it, but it's in my way
Your stare was holdin', Ripped jeans,
Skin was showin' Hot night, wind was blowin'
Where you think you're going, baby?
It's hard to look right, at you baaabeh,
But here's my number, so call me, maybe?
Hey, I just met you, and this is crazy,
But here's my number, so call me, maybe?
And all the other boys, try to chaaase me,
But here's my number, so call me, maybe?
Before you came into my life I missed you so bad
I missed you so bad I missed you so, so bad
Before you came into my life I missed you so bad
And you should know that I missed you so, so bad
It's hard to look right, at you baaabeh,
But here's my number, so call me, maybe?
Hey, I just met you, and this is crazy,
But here's my number, so call me, maybe?
And all the other boys, try to chaaase me,
But here's my number, so call me, maybe?
Before you came into my life I missed you so bad
I missed you so bad I missed you so so bad
Before you came into my life I missed you so bad
And you should know that
So call me, maybe?

Bekijk de clip

2          879      1          28        Ai se eu te pego! - Michel Teló
Ai Si Eu Te Pego! van Michel Teló stijgt op 7 januari 2012 van 18 naar 6. De track was al een grote hit in Spanje, Portugal, Italië en Brazilië. De clip is dan al meer dan 100 miljoen keer bekeken op verschillende videokanalen. Het dansje daarin is vooral populair onder voetballers. 'Ai si eu te pego!' is Portugees voor 'als ik je weet te vangen'.

Gerard Joling komt met een Nederlandse bewerking: Dan Voel Je Me Beter. 

Michel Teló werd geboren in Medianeira, Brazilië, op 21 januari 1981. Als zevenjarige trad hij al op met zijn schoolkoor. Op twaalfjarige leeftijd zong hij al in zijn eigen groep.

Michel Teló - Ai Se Eu Te Pego
Nossa, nossa
Assim você me mata
Ai, se eu te pego,
Ai, ai, se eu te pego
Delícia, delícia
Assim você me mata
Ai, se eu te pego
Ai, ai, se eu te pego
Sábado na balada
A galera começou a dançar
E passou a menina mais linda
Tomei coragem e comecei a falar
Nossa, nossa
Assim você me mata
Ai, se eu te pego
Ai, ai se eu te pego
Delícia, delicia
Assim você me mata
Ai, se eu te pego
Ai, ai, se eu te pego

Bekijk de clip

3          837      2          26        I follow rivers - Lykke Li
Lykke Li stijgt op 14 januari 2012 van 18 naar 10 met I Follow Rivers in The Magician remix. Het is haar eerste hit in Nederland.

Li Lykke Timotej Zachrisson werd geboren in Ystad (Zweden) op 18 maart 1986. De singer-songwriter is beter bekend als Lykke Li. In 2008 verscheen haar eerste album Youth Novels. Het belandde op de zeventiende plaats in een door het muziekblad OOR samengestelde lijst van de beste albums van 2008. Youth Novels werd geproduceerd door Björn Yttling, bekend van Peter, Bjorn & John. In Vlaanderen is Lykki Li vooralsnog succesvoller dan in Nederland. Al in 2008 had ze daar haar eerste tips met de tracks Little Bit en I'm Good, I'm Gone. In 2010 haalde ook Get Some de tipparade. I Follow Rivers staat op moment van schrijven al vier weken op 1 in de Ultratop.

Lykke Li - I Follow Rivers 
Oh I beg you cannot follow
Oh I ask you wanna always
Be the ocean where unravel
Be my only, be the water and waiting
You’re my river running high, run deep run wild
I follow, I follow you deep sea baby
I follow, I, I follow you, not your money
Here a message on the runner
Hid the … I’m the daughter waiting for you
You’re my river running high, run deep run wild
I follow, I follow you deep sea baby
I follow, I, I follow you, not your money
I follow you
You’re my river running high, run deep run wild
I, I follow, I follow you deeps sea baby, I follow you
I, I follow, I follow you, not your money
I, I follow, I follow you deeps sea baby, I follow you
I, I follow, I follow you, not your money
I follow you

Bekijk de clip (zonder remix)

4          803      2          26        Euphoria - Loreen
Zweden wint zaterdag 26 mei 2012 in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku het 57ste Eurovisie Songfestival. Loreen krijgt met Euphoria 372 punten. Het is voor de vijfde keer dat het Scandinavische land het Eurovisie Songfestival wint. Na 1974 (ABBA), 1984 (The Herrey's), 1991 (Carola) en 1999 (Charlotte Nilsson). 

Lorine Zineb Noka Talhaoui werd geboren in Stockholm op 18 oktober 1983. Haar ouders zijn beiden van Berberse afkomst en geboren in Marokko. In 2004 nam ze deel aan de Zweedse versie van Idols. Ze eindigde op de vierde plaats. In 2011 nam Loreen deel aan Melodifestivalen, de Zweedse preselectie voor het Eurovisiesongfestival. Ze werd vierde in haar halve finale. In 2012 waagt ze opnieuw haar kans in Melodifestivalen, ditmaal met meer succes.

Loreen - Euphoria
Why, why can’t this moment last forevermore?
Tonight, tonight eternity’s an open door…
No, don’t ever stop doing the things you do.
Don’t go, in every breath I take I’m breathing you…
Euphoria
Forever, ’till the end of time
From now on, only you and I
We’re going up-up-up-up-up-up-up
Euphoria
An everlasting piece of art
A beating love within my heart
We’re going up-up-up-up-up-up-up
We are here, we’re all alone in our own Universe,
We are free, where everything’s allowed and love comes first,
Forever and ever together, we sail into infinity,
We’re higher and higher and higher, we’re reaching for divinity.
Euphoria
Forever, ’till the end of time
From now on, only you and I
We’re going up-up-up-up-up-up-up
Euphoria
An everlasting piece of art
A beating love within my heart
We’re going up-up-up-up-up-up-up
Forever we sail into infinity,
We’re higher, we’re reaching for divinity…
Euphoria, euphoria
We’re going up-up-up-up-up-up-up
Euphoria….
An everlasting piece of art
A beating love within my heart
We’re going up-up-up-up-up-up-up
Euphoria, euphoria
We’re going up-up-up-up-up-up-up

Bekijk de clip

5          779      1          23        Balada - Gusttavo Lima
Gusttavo Lima stijgt op 5 mei 2012 van 34 naar 3 met Balada. Het is zijn eerste hit in Nederland. In Vlaanderen werd de #1 notering al bereikt.
De tekst en muziek zijn niet van zijn hand, maar van Cássio Sampaio. Balada betekent letterlijk feest in het Portugees. Een korte samenvatting van de songtekst: "Schat bel me, want er is een feest vanavond. En ik wil er samen met jou tot in de late uurtjes van genieten. Dansen en springen totdat de zon opkomt. Gusttavo Lima en jij."

Nivaldo Batista Lima werd geboren op 3 september 1989 in Presidente Olegário, Minas Gerais, in Brazilië. Op negenjarige leeftijd zong Gusttavo al in een koor. In 2009 kwam in zijn geboorteland zijn eerste cd uit. Begin 2012 verscheen zijn derde album Atualmente.

Gusttavo Lima - Balada
Eu já lavei o meu carro, regulei o som
Já tá tudo preparado, vem que o brega é bom
Menina fica a vontade, entre e faça a festa
Me liga mais tarde, vou adorar, vamos nessa
Gata, me liga, mais tarde tem balada
Quero curtir com você na madrugada
Dançar, pular até o sol raiar.
Gata, me liga, mais tarde tem balada
Quero curtir com você na madrugada
Dançar, pular que hoje vai rolar.
Tchê tcherere tchê tchê,
Tcherere tchê tchê,
Tcherere tchê tchê,
Tchereretchê
Tchê, tchê, tchê,
Gusttavo Lima e você
Se você me olhar vou querer te pegar
E depois namorar, curtição
Que hoje vai rolar...
Gata, me liga, mais tarde tem balada
Quero curtir com você na madrugada
Dançar, pular até o sol raiar.
Gata, me liga, mais tarde tem balada
Quero curtir com você na madrugada
Dançar, pular que hoje vai rolar.
Tchê tcherere tchê tchê,
Tcherere tchê tchê,
Tcherere tchê tchê,
Tchereretchê
Tchê, tchê, tchê,
Gusttavo Lima e você...

Bekijk de video

6          753      1          28        I follow rivers - Triggerfinger
Triggerfinger stijgt op zaterdag 17 maart 2012 van 24 naar 3 met I Follow Rivers. I Follow Rivers is hun eerste hit in Nederland. In de Mega Top 50 en Single Top 100 haalde de track al #1 en daar is de uitvoering van Triggerfinger daarmee een grotere hit dan het origineel van Lykki Li. De hit komt tot stand tijdens de show van Giel Beelen op 3FM waar artiesten bijna dagelijks live optreden. De acts spelen eigen werk en worden gevraagd om een cover te spelen van een hit uit de Mega Top 50. De band speelt het nummer van de Zweedse Lykki Li op 12 februari 2012 in een zogenaamde ‘fraGiele versie’. Ze maken daarbij naast de gitaren, ook gebruik van een koffiekopje, een theeglas, bovenop een kliko en een mes. Drummer Mario Goossens gebruikt dat keukengerei omdat hij anders niets te doen heeft. Donderdag 1 maart 2012 doet Giel in De Wereld Draait Door een oproep om het op #1 te krijgen in de iTuneslijst. Dat lukt niet alleen in die lijst. Triggerfinger is niet de eerste act die I Follow Rivers covert. De cast van ‘Glee’ ging de band al in 2011 voor in de aflevering 'Night of neglect' en toen zong Jenna Ushkowitz het nummer. Ook Chef’ special, Moss, Blaudzun en Band of skulls coveren het bij Giel.

Triggerfinger bestaat uit zanger en gitarist Ruben Block, bassist Paul Van Bruystegem en drummer Mario Goossens. De groep werd opgericht in 1998 en stond twee keer op Pinkpop (2005 en 2010) en twee keer op Lowlands (2008 en 2010). Soon was in 2008 hun eerste single. In Vlaanderen haalde All This Dancin' Around in 2010 nummer 22 in de Vlaamse Ultratop 50. 

Triggerfinger - I Follow Rivers
Oh I beg you, can I follow?
Oh I ask you, why not always?
Be the ocean, where I unravel
Be my only, be the water where I’m wading.
You’re my river running high,
Run deep, run wild.
I, I follow, I follow you
Deep sea baby, I follow you
I, I follow, I follow you
Dark doom honey, I follow you
He a message, I’m the runner.
He the rebel, I’m the daughter waiting for you.
You’re my river running high
Run deep, run wild.
I, I follow, I follow you,
Deep sea baby, I follow you
I, I follow, I follow you
Dark doom honey, I follow you
You’re my river running high,
Run deep, run wild.
I, I follow, I follow you,
Deep sea baby, I follow you
I, I follow, I follow you
Dark doom honey, I follow you
I, I follow, I follow you,
Deep sea baby, I follow you
I, I follow, I follow you
Dark doom honey, I follow you

Bekijk het optreden bij Giel

7          724      1          23        This is love - Will.I.Am featuring Eva Simons
This Is Love van Will.I.Am featuring Eva Simons stijgt op 21 juli 2012 van 22 naar 10 in de tweede week notering. De track haalde in het Verenigd Koninkrijk en Ierland al #1 en ook in Australië en Nieuw-Zeeland werd de top 10 bereikt.

De track is geschreven door will.i.am voor zijn vierde album #willpower. De song is mede geproduceerd door Steve Angello van Swedish House Mafia.will.i.am. vroeg de Nederlandse zangeres Eva Simons om de vocalen in te zingen.

William James Adams, Jr. werd geboren op 15 maart 1975 in East Los Angeles, California. Hij was in 1995 mede-oprichter van The Black Eyed Peas, waarmee hij 15 Nederlandse hits scoorde, waaronder de #1's Where Is The Love (2 weken in 2003), Mas Que Nada (2 weken in 2006 met Sergio Mendes) en I Gotta Feeling (2 weken in 2009; hit van het jaar). In 2001 verscheen zijn eerste soloalbum Lost Change.

Eva Simons werd geboren op 27 april 1984 in Amsterdam. In 2009 zong ze mee op de track (geen single) Pass Out van Chris Brown en in 2011 op Best Night van LMFAO. In 2010 scoorde ze haar eerste hit (#12) met Take Over Control (met Afrojack).

Will.i.am featuring Eva Simons - This Is Love
[will.i.am]
If you love it like I love it
And you feel what I feel inside
If you want it like I want it
Then baby let’s get it tonight
If you feel it, say hell yeah (hell yeah)
Say hell yeah (hell yeah)
And say hell yeah (hell yeah)
This is love, this is love, this is love
[Eva Simons]
Can you feel the love?
Can you feel the love?
Can you feel the love?
This is love, this is love, this is love
[Beat break]
[will.i.am]
This is love for the beats
Steal it in the streets
Love for the melody, notes on a sheet
The dope crusader, funky terminator
I created me a rocker just so we could rock it later
And the way the beat is knocking
Got me feeling, alright, cause the DJ got me walking on the ceiling (all night)
I got a rocket full of gold, mami’s just gold
I filled it up with love and then I watch it explode
[will.i.am]
If you love it like I love it
And you feel what I feel inside
If you want it like I want it
Then baby let’s get it tonight
If you feel it, say hell yeah (hell yeah)
Say hell yeah (hell yeah)
And say hell yeah (hell yeah)
This is love, this is love, this is love
[Eva Simons]
Can you feel the love?
Can you feel the love?
Can you feel the love?
This is love, this is love, this is love
[will.i.am]
This is love for the bass, and love for the trouble
Love for the orchestra, violincello,
Love for computer beat, hotter than metal
House beat housing, bouncing in the ghetto
We sip till we smashed up, feeling alright
And we rock the ghetto blaster, rocking all night
I sent a rocket to the globe, armor just stole
I filled it up with love and then I watch it explode
Eh, baby, yeah, alright
Can you feel it?
Good god, yeah, alright
[Eva Simons]
Can you feel the love?
Can you feel the love?
Can you feel the love?
This is love, this is love, this is love
This is love, this is love, this is love
This is love, this is love, this is love
This is love, this is love, this is love
This is love, this is love, this is love
Can you feel the love?
Can you feel the love?
Can you feel the love?
Can you feel the love?
Can you feel the love?
Can you feel the love?
Can you feel the love?
Can you feel the love?

Bekijk de clip

8          722      2          22        Epic - Sandro Silva & Quintino
Het instrumentale Epic van Sandro Silva & Quintino steeg op 31 december 2012 al van 14 naar 1 in de tweede week notering. De muziek is afkomstig van Maarten Vorwerk, Quinten van den Berg en Shandro Jahangier.

In zowel de Nederlandse Top 40 als de Single Top 100 haalt de single de eerste positie. In de Nederlandse Top 40 is het de twaalfde volledig instrumentale nummer 1-hit. De vorige was Freefall van Jeckyll & Hyde in 2007. Vanaf 12 mei 2012 is het ook de succesvolste Dancesmash ooit op basis van aantal behaalde punten in de Nederlandse Top 40.
In Vlaanderen staat de track twee weken op #16 in de Ultratop.

Achter de actnaam Sandro Silva en Quintino gaan de dj’s Quinten van den Berg en Shandro Jahangier schuil. Quinten van den Berg scoorde in de zomer van 2011 een hit met het Turn Up The Beach-anthem Selecta (#37) dat hij samen met Afrojack maakte.

Luister naar de radio edit van Epic

9          652      2          23        Bagagedrager - Gers Pardoel featuring Sef
Gers Pardoel featuring Sef stijgen op 14 januari 2012 van 24 naar 8 met Bagagedrager. Het is Sefs zesde hit en derde top 10-succes. Voor Gers is het zijn vijfde hit en vierde top 10-notering.

Gerwin 'Gers' Pardoel werd geboren in Nijmegen op 12 mei 1981. In 2009 werkte Pardoel samen met The Opposites en Sef op de track Broodje Bakpao en die track schopte het tot de tweede plaats in de Top 40. Op 14 oktober 2011 verscheen Gers' eerste album Deze Wereld Is Van Jou. In november 2011 scoorde hij zijn eerste #1 hit met Ik Neem Je Mee (4 weken). Samen met Guus Meeuwis scoorde hij ook een #5 met Nergens Zonder Jou.

Yousef Gnaoui werd geboren op 22 juni 1984. Zijn artiestennaam is SefNice, maar die wordt afgekort tot Sef. Hij werd bekend met de nummers Stuk met The Partysquad, Dio en Sjaak en Me Nikes met The Opposites. Hij is lid van de rapgroep Flinke Namen. Stuk met The Partysquad, Dio & Sjaak was in 2008 zijn eerste hit (#6). Broodje Broodje Bakpao haalde #2 in 2009.

Gers Pardoel - Bagagedrager
(Refrein)
Spring maar achter op bij mij, achter op mn fiets
En ik weet nog niet waar we naartoe gaan samen, maar dat boeit me helemaal niets.
En spring maar achterop bij mij, dan gaan we samen weg,
en ik weet nog niet waar naar toe, maar dat maakt niet uit want ik weet wel de weg.
(Gers Pardoel)
Uh ik ken je nog niet maar je lijkt op Barbie
En het zou kunnen liggen aan die 5 Bacardi
Maar ik denk dat het ligt aan je mooie face,
aan die mooie en o zo grote reet
En ik hoop dat je past op mn bagagedrager,
want ik heb een nieuwe fiets, ik ben een ragemaker
En ik zet die track, skip die track, 
spring maar op bij mij die fiets dan fiets we naar huis toe samen.
Onderweg vertelde ik wat je van mij wil horen
je zat aan de bar en wilde scoren,
ben gevallen voor je ogen en je sexy stijl,
je lijkt de vrouwelijke Gerssie wel, 
en de volgende morgen en het was niet te geloven,
die chick die was weg en had me voor gelogen, 
en ik had dr nog wel zo lekker genomen,
maar eindstand ze had me fiets gestolen
(Refrein)
Spring maar achter op bij mij, achter op mn fiets
En ik weet nog niet waar we naartoe gaan samen, maar dat boeit me helemaal niets.
En spring maar achterop bij mij, dan gaan we samen weg,
en ik weet nog niet waar naar toe, maar dat maakt niet uit want ik weet wel de weg.
(Gers Pardoel)
Uh ik ken je nog niet, maar je lijkt op Nikki,
en het zou kunnen liggen aan die vijftien whisky.
Je kleding is roze met blauw als fristi, 
en je heupen zijn sexy in die strakke skinny.
Misschien is het een idee om hier weg te gaan
naar een plek ergens hier ver vandaan, 
naar Parijs of naar Rome of naar Milaan. 
Of als ET op de fiets helemaal naar de maan.
Onderweg vertel ik jou wat je niet wil horen.
Want dat is wie ik door de jaren heen ben geworden,
nu ben ik oprecht, en heb het beste voor je,
het beste met je voor is soms slecht te verwoorden, 
als ik maar met je kan zijn, de rest kan me niet schelen. 
Zij waren nep en ze wilden me breken, 
en jij past precies op mn bagagedrager 
en dat is dus wel gebleken.
(Refrein)
Spring maar achter op bij mij, achter op mn fiets
En ik weet nog niet waar we naartoe gaan samen, maar dat boeit me helemaal niets.
En spring maar achterop bij mij, dan gaan we samen weg,
en ik weet nog niet waar naar toe, maar dat maakt niet uit want ik weet wel de weg.
(Sef)
Vanavond een donnie uitgegeven,
de best besteedde donnie van mn leven,
want als ik die junk geen money had gegeven,
dan kon je nu niet achterop, dan kon je nu niet achterop, 
Oh zag je staan met je hoge hakken, 
rooie lakken zo sexy zo’n klasse, 
ennuh ik werd verblind door je oorbellen,
sorry vergeet mezelf helemaal voor te stellen.
Mijn naam is Sef mag ik nu wat ik je oor vertellen.
Vind je sexy, geheimpje niet door vertellen.
Nee ik pest je , meisje begrijp je wel he,
ik heb een plekje, vrij, op mijn gazelle.
We kunnen fietsen, flashen, wijn bestellen, 
of dansen ik weet niet, lijkt mij gezellig,
maar beter zeg ik niks, 
en spring maar achter op, dan krijg je van mij een lift.
(Refrein)
Spring maar achter op bij mij, achter op mn fiets
En ik weet nog niet waar we naartoe gaan samen, maar dat boeit me helemaal niets.
En spring maar achterop bij mij, dan gaan we samen weg,
en ik weet nog niet waar naar toe, maar dat maakt niet uit want ik weet wel de weg. 

Bekijk de clip

10        644      3          24        I won't give up - Jason Mraz
Op 25 februari 2012 stijgt Jason Mraz in de 6e week van 12 naar 8 met I Won't Give Up. De track verscheen op 3 januari 2012 als voorbode van zijn nieuwe album Love Is A Four Letter Word dat gepland staat voor release op 13 april 2012. De single werd zowel Radio 538 Alarmschijf als 3FM Megahit. Het is zijn vijfde Top 40-hit en vierde top 10-notering.

Jason Thomas Mraz werd geboren in Mechanicsville (Virginia) op 23 juni 1977. Zijn eerste single The Remedy (I Won't Worry) haalde in Nederland tip 12 in 2004. I'm Yours flopte in het voorjaar van 2008, maar in het najaar werd het uiteindelijk een #4. Ook Lucky (#8 met Colbie Cailat) en Make It Mine (#8) deden het in 2009 goed in Nederland.

Jason Mraz - I Won't Give Up
Hmmmm ... Hmmmm ... Hmmmm ... Hmmm ...
When I look into your eyes
It's like watching the night sky
Or a beautiful sunrise
There's so much they hold
And just like them old stars
I see that you've come so far
To be right where you are
How old is your soul?
I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up
And when you're needing your space
To do some navigating
I'll be here patiently waiting
To see what you find
'Cause even the stars they burn
Some even fall to the earth
We've got a lot to learn
God knows we're worth it
No, I won't give up
I don't wanna be someone who walks away so easily
I'm here to stay and make the difference that I can make
Our differences they do a lot to teach us how to use
The tools and gifts we got yeah, we got a lot at stake
And in the end, you're still my friend at least we did intend
For us to work we didn't break, we didn't burn
We had to learn how to bend without the world caving in
I had to learn what I've got, and what I'm not
And who I am
I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up
Still looking up.
I won't give up on us (no I'm not giving up)
God knows I'm tough enough (I am tough, I am loved)
We've got a lot to learn (we're alive, we are loved)
God knows we're worth it (and we're worth it)
I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up 

Bekijk de clip


PRIJZEN/POPULARITEITSVERKIEZINGEN

3FM Awards
De 3FM Awards zijn de enige echte radioprijzen van Nederland. De 3FM luisteraars bepalen welke artiesten met een award naar huis gaan. Zij dragen de genomineerden aan en kiezen ook de uiteindelijke winnaars. Ruim een half miljoen stemmen werd uitgebracht. Winnaars 3FM Awards, uitgereikt op 12 april 2012:
 1. Beste artiest pop: RACOON
2. Beste artiest rock: GO BACK TO THE ZOO
3. Beste artiest dance: ARMIN VAN BUUREN
4. Beste artiest hiphop: DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG
5. Beste artiest alternative: DE STAAT
6. Beste zanger: WAYLON
7. Beste zangeres: ILSE DELANGE
8. Beste band GO BACK TO THE ZOO
9. Beste single RACOON – NO MERCY
10. Beste album RACOON – LIVERPOOL RAIN
11. Beste live act KANE
12. Beste nieuwkomer GERS PARDOEL
13. 3FM Serious Talent Award GERS PARDOEL
14. Schaal van Rigter (meest gedraaide NL single) MISS MONTREAL – WISH I COULD


3voor12 Song van het Jaar 2012
1 Ben Howard – Keep Your Head Up
2 Triggerfinger - I Follow Rivers (live @ Giel)
3 Mumford & Sons – I Will Wait
4 The Black Keys – Gold On The Ceiling
5 Alt-J – Breezeblocks
6 Blaudzun – Elephants
7 Of Monsters and Men – Little Talks
8 Will and the People – Lion In The Morning Sun
9 Alabama Shakes – Hold On
10 Rudimental ft. John Newman – Feel The Love

Geen opmerkingen:

Een reactie posten