zondag 14 augustus 2011

1959

Op 3 februari 1959 komen Buddy Holly, Ritchie Valens en Johnny Preston om het leven bij een vliegtuigongeluk. Buddy Holly had in 1958 een #10 met Oh Boy genoten. Postuum scoort hij een hit met Brown Eyed Handsome Man (#14 in 1963 en tip in 1979). Johnny Preston scoort postuum 3 hits in 1960: Running Bear (#10; over de Indianen Running Bear en zijn geliefde Little White Dove), Cradle Of Love (#19) en Charming Billy (#20). Ritchie Valens scoort in 1964 postuum een #9 met La bamba/Donna. De film La Bamba uit 1987 gaat over zijn leven.


In 1959 wordt Teddy Scholten door de toenmalige NTS gevraagd om mee te doen aan het Nationaal Songfestival. Haar lied, getiteld Een Beetje, behaalt op 11 maart 1959 de eerste plaats op het Eurovisiesongfestival 1959. Ze brengt het nummer vervolgens ook uit in het Frans, Duits en Italiaans. John de Mol sr. deed overigens met hetzelfde liedje mee aan het Nationaal Songfestival, maar zijn versie mocht niet door. Het werd wel een #3.


Op 1 juli 1959 maakt Willem O'Duys zijn debuut als televisiepresentator in een AVRO programma rond de Amerikaanse zanger Johnnie Ray.


De Amerikaanse jazz-zangeres Billie Holiday (44) overlijdt op 17 juli 1959.


Op 11 september 1959 wordt om vijf uur het eerste Nederlandse radioprogramma over popmuziek uitgezonden: Tijd Voor Teenagers. De zender: Hilversum 2. Het was het eerste en lange tijd ook het enige programma op de Nederlandse radio met popmuziek. Het werd uitgezonden door de VARA en aanvankelijk gepresenteerd door hoorspelacteur Dick van 't Sant onder de naam Dick Duster. Later nam presentator Herman Stok het roer over. Het programma zou tien jaar bestaan.


Veronica wordt op 15 oktober 1959 opgericht onder de naam Vrije Radio Omroep Nederland, afgekort VRON. De initiatiefnemers zijn vrije radiohandelaren, die van mening zijn dat de monopoliepositie van Philips op het gebied van de radiomarkt moet worden doorbroken. De VRON dient bij de overheid een verzoek in om vanuit het Noordhollandse Huizen legaal te mogen uitzenden. Dat verzoek wordt afgewezen. De radiohandelaren besluiten daarop een schip aan te schaffen en het vanaf de zee te proberen.


Rocco Granata is met zijn versie van Marina de eerste Belg met een hit in de VS. Zijn versie haalt #31. Willy Alberti is de eerste Nederlandse zanger die de Amerikaanse hitparade haalt. Op 30 november 1959 komt zijn vertolking van Marina binnen in de Billboard Hot 100. De single haalt de 42ste plaats.


Op 19 december 1959 wint Anneke Grönloh (17) de finale van het jaarlijkse Cabaret der Onbekenden. Peter [Koelewijn] & zijn Rockets worden tweede. Beiden krijgen een platencontract. Eind december 1959 neemt Peter & zijn Rockets in de Bovema Studio in Heemstede Kom Van Dat Dak Af op, de eerste originele Nederlandse rockplaat.


Jazz-zangeres Sarah Vaughan scoort in december haar enige pophit met Broken Hearted Melody (#19). Ze overlijdt op 3 april 1990.


Pim Maas heeft in 1959 veel succes als Nederlandse Elvis Presley.
DE TIEN GROOTSTE HITS


Muziek Expres jaarlijst 1959
Deze lijst is samengesteld op basis van de maandelijkse Top 15 uit het blad Muziek Expres.


1 97 1 7 Petite Fleur - Monty Sunshine
Petite Fleur – Peter Schilperoort
Monty Sunshine werd op 8 april 1928 in Stepney, East London, geboren. De klarinetspeler verwierf wereldfaam met Petite Fleur. Monty gaat omstreeks 2001 met pensioen. In Nederland blijft het bij één hit. Klarinetspeler Peter Schilperoort ('s-Gravenhage 4-11-1919 - Leiderdorp (ZH) 17-11-1990) kreeg in 1946 de leiding over de Dutch Swing College Band. Rond 1948 kwamen de eerste plaatopnamen op de markt en nam de populariteit van het jazzorkest snel toe. De veertiger en vijftiger jaren van de twintigste eeuw waren de jaren van de dixieland revival. Dixielandmuziek was toen razend populair, vooral bij de jeugd. In 1955 verliet Peter het orkest tijdelijk (tot 1960) om te werken als ingenieurbij Fokker. Met zijn versie van Petite Fleur scoort hij in 1959 een grote hit. Op 17 november 1990 overlijdt Peter Schilperoort. Hij had het orkest toen in totaal bijna 40 jaar geleid.
Luister naar Petite Fleur van Monty Sunshine
http://www.youtube.com/watch?v=ksiZY4xfypI
Monty Sunshine
http://en.wikipedia.org/wiki/Monty_Sunshine
Luister naar Petite Fleur van Peter Schilperoort
http://www.youtube.com/watch?v=jkCn2-NAwlo


2 68 1 6 Sweetheart My Darling Mijn Schat - Catarina Valente
Caterina Valente (14 januari 1931) is een Italiaanse zangeres. Ze is in de jaren vijftig en begin jaren zestig in Nederland en België enorm populair. Valente is samen met haar broer Silvio Francesco ook succesvol in het theater, op film en later op de (Duitse) tv. Haar eerste grote hit had ze in 1954 met Ganz Paris Träumt Von Der Liebe, de Duitse vertaling van I Love Paris van Cole Porter. Met Sweetheart, My Darling, Mijn Schat/Bon Giorno scoort ze haar grootste Nederlandse hit. Polyglot Caterina, die in 12 talen zingt, zingt het nummer in een merkwaardig Nederlands op een arrangement van Werner Müller. Caterina Valente begint in 1959 met het zingen van Nederlandstalige liedjes. Haar Nederlandse hits zijn veelal vertalingen van Valente's Duitse successen. De vertaalster van dienst is Nelly Byl, een Vlaamse stemcoach en tekstschrijfster. Ze schreef na de nummer 1-hit Sweetheart, My Darling, Mijn Schat nog vele hits voor Will Tura (o.a. Hopeloos; #10 in 1981), maar ook de internationale hits Help Get Me Some Help van Tony Ronald (#6 in 1971; later de basis voor Wonderful Days van Charly Lownoise en Mental Theo; #2 in1995), Que Sera Mi Vida van The Gibson brothers (#3 in 1980), D.I.S.C.O. van Ottawan (#3 in 1980) en Hands Up van Ottawan (#2
in 1981) kwamen uit de pen van Nelly Byl.


Catharina Valente zelf staat tot 1963 in de belangstelling met al of niet originele Nederlands- en Duitstalige nummers als Marina (Rocco Granata) en Itsy Bitsy, Teeny Weeny Yellow Polkadot Bikini (Bryan Hyland). Als eind jaren zestig haar ster in Europa begint te tanen, trekt ze naar de Verenigde Staten. In 1974 krijgt ze een zoon (Alexander). Ze leeft nu teruggetrokken in haar villa in Zwitserland, aan het meer van Lugano. 
Catarina Valente – Sweetheart My Darling, Mijn Schat


Sweetheart, my darling, mijn schat
Ik wou dat ik jou bij mij had
Ik tracht naar je liefde,ik ben zo alleen
Zeg me waarom ging jij heen?
Kan je mij niet meer verstaan?
Of heb ik jou iets misdaan?
Kan jij vergeten wat jij eens aanbad?
Sweetheart, my darling, mijn schat
Ik kan niet leven zonder jou
Zeg me waarom bleef je mij niet trouw
Is al jouw liefde dan voor mij
Voorgoed voorbij?
Sweetheart, my darling, mijn schat
Eens heb je mij lief gehad
Toen waren wij beiden gelukkig en blij
Sweetheart kom toch weer bij mij
Sweetheart, my darling, mijn schat
Eens heb je mij lief gehad
Toen waren wij beiden gelukkig en blij
Sweetheart kom toch weer bij mij
Bekijk een optreden van Catarina Valente in de Perry Como-show
http://www.youtube.com/watch?v=j1Cx4W8VQI4


3 63 2 6 Mandolins In The Moonlight - Perry Como
In Nederland scoort Perry Como drie hits: Mandolins In The Moonlight (#2 in 1959), Caterina (#22 in 1962) en It's Impossible (#20 in 1971). Perry Como (Pierino Ronald Como) werd geboren in Canonsburg (Pennsylvania) op 18 mei 1912 . Hoewel Perry Como altijd al graag zong, was zijn grootste wens om kapper te worden. Na het behalen van zijn middelbare school-diploma opende hij een kapperswinkel. Como ging in 1933 zingen bij de band van Freddy Carlone in Ohio. Drie jaar later werkte hij bij Ted Weems' Orchestra waarmee hij ook voor het eerst platen opnam. Toen Weems in 1942 zijn band ophief ging Como van Decca Records naar CBS, waar hij gedurende enkele jaren zonder veel succes voor bleef opnemen. Juist toen hij op het punt stond zijn zangcarrière definitief op te geven, haalden twee producers van NBC hem over voor de NBC Supper Club te gaan optreden. Hierna oogstte hij meer en meer succes in theaters en nachtclubs. In 1943 tekende hij een exclusief contract met RCA Victor, en bleef bijna 50 jaar bij dat bedrijf. In 1945 nam hij de pop-ballade 'Til The End of Time op, een lied gebaseerd op Chopin's Polonaise In A-Flat, en dat bleek het begin van een zeer succesvolle carrière te zijn. Maar liefst 14 van zijn nummers haalden de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten: Till The End Of Time (1945), Prisoner Of Love (1946), Surrender (1946), Chi-Baba, Chi-Baba (1947), A - You're Adorable (1949), Some Enchanted Evening (1949), Hoop-De-Doo (1950), If (1951), Don't Let The Stars Get In Your Eyes (1952), No Other Love (1953), Wanted (1954), Hot Diggity (Dog Ziggity Boom) (1956), Round And Round (1957) en Catch A Falling Star (1958). Op 14 maart 1958 werd Como's hit Catch a Falling Star door de RIAA tot haar eerste gouden plaat uitgeroepen. Perry Como's laatste Amerikaanse hit was een cover van Don McLean's And I Love You So, opgenomen in 1973. Zijn bijnaam was Mr. Relaxation. Perry Como overlijdt op 12 mei 2001.
Perry Como – Mandolins In The Moonlight
(Mandolins in the moonlight
Beautiful music of love!)
We're not in Venice,
In a gondola,
Beneath the skies of blue,
And yet it seems were there signorina
And I'm close to you!
cause I hear mandolins in the moonlight,
Mandolins in the moonlight!
See what magic you start?
A song of Italy sings
In perfect tune with the strings
Of my heart!
We won' t be tossin
Coins in the fountain
Down in Rome tonight
And yet my dreams come true signorina
When you hold me tight!
cause I hear mandolins in the moonlight,
Mandolins in the moonlight!
See what magic you start?
A song of italy sings
In perfect tune with the strings
Of my heart!
< instrumental break >
Now, here's the way
They whisper I love you
Down in Napoli
Ti voglio bene mia signorina
And that goes for me!
cause I hear mandolins in the moonlight,
Mandolins in the moonlight!
See what magic you start?
A song of Italy sings
In perfect tune with the strings
Of my heart!
Mandolins in the moonlight,
Beautiful music of love!
Luister naar Mandolins In The Moonlight
http://www.youtube.com/watch?v=uPkl_o3LTEA


4 61 1 5 Tom Dooley – The Kingston Trio
The Kingston Trio scoort in 1959 hun eerste (en in Nederland enige) hit met een cover van de oude folksong Tom Dooley. Donald David Guard werd geboren op 19 oktober 1934 in Honolulu, Hawaii. Tijdens zijn studie aan de Stanford's Graduate School Of Business richtte Dave Guard, samen met Bob Shane en Nick Reynolds de groep The Kingston Trio op. Dit trio heeft in 1958 een wereldhit met Tom Dooley. The Kingston Trio haalt tussen 1958 en 1963 zeventien keer de Billboard Hot 100. Banjospeler en zanger Dave Guard verlaat The Kingston trio in 1961 en richt dan het weinig succesvolle The Whiskeyhill Singers op. In 1962 verhuist Guard met zijn familie naar Australië waar hij gitaarles gaat geven, en later zijn eigen TV-Show krijgt. Dave Guard (57) overlijdt op 22 maart 1991 in Rollinsford, New Hampshire aan de gevolgen van longkanker. Het lied Tom Dooley is afkomstig uit North Carolina en gebaseerd op een historische gebeurtenis. Laura Foster werd in 1866 vermoord in Wilkes County. Tom Dula (uitgesproken als Dooley) werd veroordeeld voor de misdaad en opgehangen. De locale versie zegt dat niet Tom, maar zijn geliefde Annie Melton in werkelijkheid Laura doodde en dat de sheriff Grayson, die Tom Dula in bewaring nam en de leiding had over de rechtsgang, jaloers was op Dula. Deze gebeurtenissen zijn vastgelegd in een ballade.
The Kingston Trio - Tom Dooley
 [Intro:]
Throughout history
There've been many songs written about the eternal triangle
This next one tells the story of a Mr Grayson, a beautiful woman
And a condemned man named Tom Dooley...
When the sun rises tomorrow, Tom Dooley... must hang...
Hang down your head, Tom Dooley
Hang down your head and cry
Hang down your head, Tom Dooley
Poor boy, you're bound to die
I met her on the mountain
There I took her life
Met her on the mountain
Stabbed her with my knife
Hang down your head, Tom Dooley
Hang down your head and cry
Hang down your head, Tom Dooley
Poor boy, you're bound to die
This time tomorrow
Reckon where I'll be
Hadn't a-been for Grayson
I'd a-been in Tennessee
Hang down your head, Tom Dooley
Hang down your head and cry
Hang down your head, Tom Dooley
Poor boy, you're bound to die
Hang down your head, Tom Dooley
Hang down your head and cry
Hang down your head, Tom Dooley
Poor boy, you're bound to die
This time tomorrow
Reckon where I'll be
Down in some lonesome valley
Hangin' from a white oak tree
Hang down your head, Tom Dooley
Hang down your head and cry
Hang down your head, Tom Dooley
Poor boy, you're bound to die
Hang down your head, Tom Dooley
Hang down your head and cry
Hang down your head, Tom Dooley
Poor boy, you're bound to die
Poor boy, you're bound to die
Poor boy you're bound to die
Poor boy, you're bound to die...
Beluister een opname uit 1958
http://www.youtube.com/watch?v=AoBLGE2cCdU


5 61 2 6 Tell Him No - Dean & Marc
Zeg Niet Nee – The Fouryo's
The Fouryo's is een Amsterdamse zanggroep, die eind jaren vijftig bekendheid vergaarde met Nederlandse vertalingen van Amerikaanse highschool- en girlgrouppophits, zoals Sugar Time ('K Zie Je Elke Morgen) van de McGuire Sisters, Save The Last Dance For Me (Dans Nog Eenmaal Met Mij), Loop De Loop van Johnny Thunders en Walk Right In (Stapeldol) van de Rooftop Singers. The Four Youngsters, zoals de band eerst heette, werd opgericht door Joyceen Jan Schouten (zus en broer), Ria Lubberink en Dick van Niehoff. Nadat ze in 1957 het Cabaret der Onbekenden wonnen, werd een eerste single opgenomen, een cover van Bye Bye Love geproduceerd door Jack Bulterman. In 1958 verving Jetty Schouten (zus van Joyce en Jan) Ria Lubberink. Vanaf 1959 werden zij beroepsmuzikant. Met Zeg Niet Nee halen ze #2. In 1961 halen ze met Zarina de zesde plaats. Het viertal treedt regelmatig op in de revue van Snip en Snap. In 1964 staan The Fouryo's in het voorprogramma van The Rolling Stones in het Kurhaus te Scheveningen. In 1966 wordt de groep opgeheven, omdat ze constateerden dat hun close-harmony zang niet meer past in het tijdsbeeld.


Voor Dean & Marc is Tell Him No hun enige Nederlandse hit. Dean Mathis werd geboren als Louis Aldine Mathis op 17 maart 1937 in Hahira, Georgia. Zijn broer Marc Mathis werd geboren als Marcus Felton Mathis op 9 februari 1940.


The Fouryo’s – Zeg Niet Nee
Zeg niet nee-hehehee, zeg niet nee-hehehee
Als ik vraag "ga je mee", zeg dan niet neeheehee, maar zeg ja
Zeg niet nee-hehehee, zeg niet nee-hehehee
Als ik vraag om een zoen, zeg dan niet "nee niet doen", maar zeg ja
Jij bent steeds in mijn gedachten
Van 't moment dat ik je ken
En ik wil beslist niet wachten
Tot ik vijfentachtig ben
Zeg niet nee-hehehee, zeg niet nee-hehehee
Als ik vraag om een zoen, zeg dan niet "nee niet doen", maar zeg ja
'k Zal je in m'n armen nemen
Want ik heb zo 't idee
Als ik jou eenmaal gekust heb
Zeg je zeker nooit meer nee
Zeg niet nee-hehehee, zeg niet nee-hehehee
Als ik vraag om een zoen, zeg dan niet "nee niet doen", maar zeg ja
Zeg niet nee-hehehee, zeg niet nee-hehehee
Zeg niet nee-hehehee, zeg niet nee-hehehee
Luister naar Tell Him No
http://www.youtube.com/watch?v=AacOevjJiaU
Luister naar Zeg Niet Nee
http://www.youtube.com/watch?v=7yqD7YGhoDo


6 60 1 5 Sail Along Silvery Moon - Billy Vaughn Orchestra
De instrumentale single Sail Along Silvery Moon was in 1958 al een nummer 1 hit en ook in 1959 staat de single aan kop van de Nederlandse hitparade. Hierna zal Billy Vaughn twee jaar moeten wachten op zijn volgende tophit: Wheels. De Amerikaan Billy Vaughn richtte in 1952 de zanggroep The Hilltoppers op. In 1954 stelde hij zijn orkest samen. Zijn handelsmerk is het gebruik van meerdere saxofoons (Twin Sax sound). In Engeland scoorde hij in 1956 twee hits met Shifting Whispering Sands Part 1 (#20) en Theme From Threepenny Opera (#12). Vaughn's hitsingle Sail Along Silvery Moon ging meer dan drie miljoen keer over de toonbank in de VS. Zijn achternaam wordt soms ook foutief gespeld als Billy Vaughan.
Luister naar Sail Along Silvery Moon
http://www.youtube.com/watch?v=Vp5yyQu1m1c


7 54 1 5 Piove (Ciao Ciao Bambina) - Domenico Modugno
Piove (Ciao Ciao Bambina) - Willy Alberti
Nadat Domenico met Marina al een wereldhit gescoord had, doet hij in 1959 weer mee aan het San Remo-festival. Ook in 1959 wint hij, samen met Johnny Dorelli, met het nummer Piove (Ciao Ciao Bambina). Op het Songfestival wordt het zesde, maar wederom scoort hij met zijn nummer een grote Europese hit. In Nederland en Vlaanderen haalt het zelfs de eerste plaats. In 1962 zal Domenico voor de derde keer San Remo winnen met het liedje Addio Addio, maar dan wordt het op het Songfestival vertolkt door de andere uitvoerende: Claudio Villa. Domenico's vierde en laatste overwinning in San Remo is in 1966 met Dio Come Ti Amo, dat hij samen met Gigliola Cinquetti uitvoert. Op het Songfestival wordt hij met dit nummer echter laatste met 0 punten. Samen met Claudio Villa is Domenico Modugno de artiest die het Festival van San Remo het vaakst gewonnen heeft, namelijk vier keer. In totaal nam hij tussen 1958 en 1974 elf keer deel.
Als hij in 1984 een beroerte krijgt, trekt Domenico zich noodgedwongen terug uit de showbizz. Twee jaar later besluit hij in de politiek te gaan namens de Partito Radicale. In 1987 komt hij namens die partij in het Italiaanse parlement. In diezelfde fractie zit ook de pornoster Ilona Staller, ook bekend als Cicciolina. In 1992 verlaat Domenico de politiek weer. Hoewel Domenico Modugno in 1991 opnieuw een beroerte krijgt, neemt hij in 1993 met zijn zoon Massimo Modugno het nummer Delfini op. Op 8 augustus 1994 overlijdt Domenico op 66-jarige leeftijd in zijn villa op Lampedusa aan een hartaanval.


Willy Alberti scoort in 1959 met Piove (Ciao Ciao Bambino) zijn eerste van drie Nederlandse nummer 1-hits (pre-Top 40 tijdperk). Later in 1959 volgt Marina en in 1963 Buona Notte Bambino. Willy Alberti (echte naam Carel Verbrugge) werd geboren in Amsterdam op 14 oktober 1926. Carel Verbrugge begon op vijfjarige leeftijd met zingen op straathoeken, soms alleen en soms samen met zijn neef Jantje van Musscher
(Johnny Jordaan). Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog maakte hij zijn eerste plaat. In 1944 trad hij in het huwelijk, waaruit in 1945 dochter Willeke werd geboren. Na de oorlog richtte Alberti zich in eerste instantie op Italiaanse liedjes. Vanaf 1948 zong hij bij de De Bonte Dinsdagavondtrein, een in die tijd populair radioprogramma. Gedurende de jaren vijftig werd Alberti steeds populairder. Behalve Italiaanse liedjes ging hij ook steeds meer smartlappen zingen. Samen met Max van Praag vormde hij het duo De Straatzangers. Marina wordt in 1959 een hit in de Verenigde Staten. In de jaren zestig begint Alberti op te treden met dochter Willeke. Die samenwerking levert hem zijn twee grootste hits in de Top 40 op: #2 met Dat Afgezaagde Zinnetje in 1967 en #5 met Niemand Laat Zijn Eigen Kind Alleen in 1983. In 1984 werd ontdekt dat Alberti aan leverkanker leed. In oktober van dat jaar was hij nog eenmaal op televisie te zien in het programma In De Hoofdrol met Mies Bouwman. Willy Alberti overlijdt op 18 februari 1985. In 1998 werd een Willy Alberti-museum opgericht, dat al snel weer de deuren sloot wegens gebrek aan belangstelling.
Domenico Modugno – Piove (Ciao Ciao Bambina)
Mille violini suonati dal vento
Tutti I colori dell'arcobaleno
Vanno a fermare una pioggia d'argento
Ma piove, piove sul nostro amor
Ciao, ciao, bambina, un bacio ancora
E poi per sempre ti perderò
Come una fiaba, l'amore passa:
C'era una volta poi non cè più
Cos' è che trema sul tuo vizino
È pioggia o pianto dimmi cos'è
Vorrei trovare parole nuove
Ma piove, piove sul nostro amor
Ciao, bambina!
Ti voglio bene da morire!
Ciao! Ciao!
Ciao, ciao, bambina, non ti voltare
Non posso dirti rimani ancor
Vorrei trovare parole nuove
Ma piove, piove sul nostro amor
Bekijk Piove van Domenico Modugno
http://www.youtube.com/watch?v=MWYzbx9RRZA
Luister naar Marina van Willy Alberti
http://www.youtube.com/watch?v=NdaL4fgEy1c
Bekijk een fragment van een optreden van Willy Alberti met Het Cocktail Trio
http://www.youtube.com/watch?v=3OOocGq8tkY


8 54 8 10 Schön Ist Die Jugend - Leni & Ludwig
Leni & Ludwig scoren in 1958-1959 een grote hit met een nummer vol accordeonmuziek. Hun enige hit Schön Is Die Jugend haalde al een negende plaats in 1958, maar in 1959 verbeterden ze dat tot #8. Daarna zit hitparadesucces er niet meer in. Leni & Ludwig werden ontdekt door Johnny Hoes. Toen hij vertrok bij platenmaatschappij Philips verlieten Leni & Ludwig het label ook toen hun contract bij Philips afliep.
Luister naar Schön Ist Die Jugend
http://www.youtube.com/watch?v=sDw_MFpaD0g


9 53 3 6 Bird Dog - The Everly Brothers
Isaac Donald Everly (Don) werd geboren op 1 februari 1937 in Brownie, Kentucky. Op 19 januari 1939 kwam zijn broer Phillip (Phil) in Chicago ter wereld. Hun ouders waren redelijk bekende folk- en countryzangers die een eigen radioshow hadden. Toen Don en Phil respectievelijk 8 en 6 jaar oud waren, traden ze hierin op als 'Little Donnie en Baby Boy Phil'. Gitaarspelen leerden ze van hun vader. Countrymuziek in close-harmony werd hun specialiteit. Op uitnodiging van hun goede vriend gitarist Chat Atkins gingen de broers naar Nashville en namen daar in 1955 hun eerste plaatje op. Twee jaar later kregen ze een nummer van Boudleaux en Felice Bryant onder ogen: Bye Bye Love. Don en Phil pasten het arrangement aan en hun eerste miljoenenhit was een feit. Het was de combinatie van Boudleaux's composities, de teksten van Felice, Don's gitaarintro's en de harmonieuze stem van Phil die zorgden voor een serie hits, waarvan Bird Dog in Nederland de eerste is.
The Everly Brothers – Bird Dog
Johnny is a joker [he's a bird)]
A very funny joker [he's a bird]
But when he jokes my honey [he's a dog]
His jokin' ain't so funny [what a dog]
Johnny is a joker that's a'tryin' to steal my honey [he's a bird dog]
Johnny sings a love song [like a bird]
He sings the sweetest love song [ya ever heard]
But when he sings to my gal [what a howl]
To me he's just a wolf dog [on the prowl]
Johnny wants to fly away and puppy-love my baby [he's a bird dog]
Hey, bird dog get away from my quail
Hey, bird dog you're on the wrong trail
Bird dog you better leave my lovey-dove alone
Hey, bird dog get away from my chick
Hey, bird dog you better get away quick
Bird dog you better find a chicken little of your own
Johnny kissed the teacher [he's a bird]
He tiptoed up to reach her [he's a bird]
Well he's the teacher's pet now [he's a dog]
What he wants he's been gettin' now [what a dog]
He even made the teacher let him sit next to my baby [he's a bird dog]
Hey, bird dog get away from my quail
Hey, bird dog you're on the wrong trail
Bird dog you better leave my lovey-dove alone
Hey, bird dog get away from my chick
Hey, bird dog you better get away quick
Bird dog you better find a chicken little of your own
FADE He's a bird
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=tb-4cmjTA1s


10 51 3 5 Personality - Lloyd Price
Lloyd Price haalde #6 met Stagger Lee, maar zijn grote hit wordt in 1959 Personality, die tot de derde plaats komt. Lloyd Price staat ook in 1960 nog een keer genoteerd op #13 met Personality. Daarna weet de zanger niet meer door te dringen tot de Nederlandse platenkoper. Lloyd Price werd geboren op 9 maart 1933 in Kenner (Louisiana, USA). Hij scoorde in 1952 zijn eerste R&B hit met Lawdy Miss Clawdy. In 1954 stokte
zijn carrière even toen hij in dienst moest. Daar droeg hij zorg voor een grote dance band die swing muziek speelde en dat zou bepalend zijn voor zijn nieuwe muziek. Op Stagger Lee was een dan nieuwe unieke combi te horen: een orkestrale achtergrond met R&B zang. Het lied zorgde voor wat commotie, daar het gebaseerd was op "Stag-O-Lee" en dat ging over een ruzie in een bar die leidde tot moord. Religieuze pressiegroepen eisten een verbod van de plaat. Price is de eerste zwarte artiest die een contract tekent bij Monument Records, een label dat tot dan alleen blanke country & western-zangers onder haar hoede had. Dit leidt niet tot hitparadesucces. Hij begint zijn eigen platenmaatschappij Turntable Records en opent de nachtclub Turntables in New York. In 1972 neemt hij de themasong voor de zwarte western The Legend Of Nigger Charley op. In 1998 krijgt hij een plaats in de Rock And Roll Hall Of Fame.
Lloyd Price – Personality
Over and over
I tried to prove my love to you
Over and over
What more can I do
Over and over
My friends say I´m a fool
But over and over
I´ll be a fool for you
'Cause you got personality
Walk, personality
Talk, personality
Smile, personality
Charm, personality
Love, personality
And of course you´ve got
A great big heart
So over and over
Oh, I´ll be a fool to you
Now over and over
What more can I do?
Over and over
I said that I loved you
Over and over, honey
Now it´s the truth
Over and over
They still say I´m a fool
But over and over
I´ll be a fool for you
Bekijk een optreden van Lloyd Price
http://www.youtube.com/watch?v=6BDyW5WEJWg
Luister naar Personality
http://www.youtube.com/watch?v=EBiJAxgZFFI
POPULARITEITSVERKIEZINGEN


Tuney Tunes Poll 1959
Tuney Tunes heeft 32.000 lezers, 7.983 daarvan zenden een ingevuld formulier in. Kwaliteit handhaaft zich met John de Mol, Annie de Reuver en Marcel Thielemans. Nieuwe poll-triomfators: Greetje Kauffeld en The Fouryo's. aan de buitenlandse spits: Lloyd Price, Catarina Valente en The Everly Brothers.


Nederland
Vokalist Van Nederlandse Liedjes
1 John de Mol 21
2 Max van Praag 15
3 Eddie Christiani 13
4 Marcel Thielemans 9,5
5 Karel van der Velden 8
Willy Alberti, Jan v.d. Most, Dick Doorn, Bueno de Mesquita, Jules de Corte, Joop de Knegt, Herman Emmink


Vokaliste Van Nederlandse Liedjes
1 Annie de Reuver 32
2 Teddy Scholten 20
3 Annie Palmen 11
4 Truus Koopmans 8,5
5 Janie Born 7
Corrie Brokken, Greetje Kauffeld, Sonja Oosterman, Nelly Wijsbek, Zangeres Zonder Naam 1,5, Shirley 1


Vokalist Van Buitenlands Repertoire
1 Marcel Thielemans 26
2 Willy Alberti 25,5
3 Karel van der Velden 17
4 John de Mol 10
5 Jan v.d. Most 9,5
Hans van Oeveren, Thom Kelling, Bert Robbe


Vokaliste Van Buitenlands Repertoire
1 Greetje Kauffeld 24,5
2 Mieke Telkamp 18
3 Corrie Brokken 15
3 Rita Reys 15
4 Lydia 12
5 Sonja Oosterman 10,5
Annie Palmen, Maria Zamora, Nelly Wijsbek


Vocal Group
1 Fouryo's 24
2 De Selvera's 21
3 Sweet Sixteen 20
4 Limburgse Zusjes 13
5 Butterflies 12,5
Black & White


Groot Dansorkest
1 Skymasters 36


Amusementsorkest
1 Zaaiers 53


Combo
1 Swing Specials 40


Jazzorkest
1 Dutch Swing College Band 46


Orkest ZA
1 Malando 63,5


Hawaiiensemble
1 George De Fretes 40
2 Kilima Hawaiians 37,5


Instrumentalisten Van Het Jaar
1 Sem Nijveen 24
2 Harry Mooten 22,5
3 Willy Schobben 16,5
4 Frans Poptie 13
5 Bep Rowold 7
Willy Langestraat, Pia Beck, Peter Schilperoort, Tom Erich, Cor Steyn


Beste Nederlandstalige Radioprogramma
1 Tijd Voor Teenagers Vara 37
2 Op De Plaat... Rust Avro 15
3 Arbeidsvitaminen Avro 12,5
4 Koek En Ei Avro 10
5 Hits Aan De Spits Vara 7,5
6 Muziekkiosk Vara 5,5
7 Licht Te Verteren Kro 3


Beste Nederlandse Song
1 Een Beetje 41
2 Sleighride In Alaska 32
3 Zeg Niet Nee 16,5
4 De Postkoets 8


Buitenland


Vokalist
1 Lloyd Price 26
2 Paul Anka 19
3 Elvis Presley 16
4 Perry Como 12,5
5 Fats Domino 12
6 Cliff Richard 6
7 Rocco Granata 4
8 Pat Boone 2
Frankie Avalon, Louis Prima, Fabian, Tommy Steele, Freddy, Harry Belafonte, Andy Williams, Little Richard, Frank Sinatra, Nat King Cole


Vokaliste
1 Caterina Valente 26,5
2 Conny Froboess 23
3 Conny Francis 21
4 Peggy Lee 11
5 Doris Day 8


Vocal Group
1 The Everly Brothers 36
2 The Platters 19
3 The Kingston Trio 14
4 The Gaylords 12,5
5 Nina En Frederik 6,5
The Fleetwoods, The Chordettes, The Kalin Twins, The McGuire Sisters


Groot Dansorkest
1 Victor Silvester 41


Amusementsorkest
1 Billy Vaughn 40
2 Helmut Zacharias 28,5


Combo
1 Modern Jazz Quartet 26


Jazzorkest
1 Chris Barber 39


Orkest ZA Stijl
1 Edmundo Ros 76


Hawaiiensemble
1 South Sea Serenaders 12


Beste Instrumentalist
1 Louis Armstrong 30
2 Jonah Jones 24
3 Louis Prima 18
4 Helmut Zacharias 15
5 Oscar Peterson 5,5


Buitenlandse Radioprogramma's
1 Chris Howland WDR 37
2 Hit Programma's Radio Luxemburg 21
3 Record Parade Of Hits AFN 16


Buitenlandse Top Song
1 Sail Along Silvery Moon 33
2 Bird Dog 18
3 Sweetheart, Darling, Mijn Schat 14
4 Piove 10
5 Ma Ma Marie 10
6 Come Prima 4,5
6 Petite Fleur 4,5
Living Doll, Marina
Muziek Expres Populariteitspoll 1959
Muziek Expres organiseert geen poll in 1959.
Top 10 Van De Jaren 50 van Radio 5
Op 9 maart 2007 zal er teruggekeken worden op de jaren vijftig in het kader de Top 100 van de Jaren 50 op Radio 5. Meer dan 50.000 stemmen komen binnen. Blueberry Hill is onbetwist de winnaar. Dit zijn de tien platen die na al die jaren in het collectieve geheugen zijn gebleven:
1. Fats Domino - Blueberry Hill
Zanger-pianist Fats Domino, geboren als Antoine Dominique Domino (New Orleans, 26 februari 1928), was in de jaren '50 en '60 de best verkopende zwarte Amerikaanse artiest. Zijn carrière begon in 1948 met de song The Fat Man, welke leidde tot zijn bijnaam. Blueberry Hill van Fats Domino wordt in Nederland pas twintig jaar na opname een hit. Fats Domino ontfermde zich er in 1956 al over, maar toen bestonden er nog geen hitlijsten. Zijn versie versloeg alle voorgaande versies en vertolkingen. Hij stond er in de VS in 1956 drie weken op #2 mee. De single haalde in 1976 bij de heruitbreng #2 in de Top 40. Toen in 2005 de orkaan Katrina over zijn geboorteplaats New Orleans trok, was Fats Domino korte tijd vermist, totdat zijn dochter hem herkende op foto's van geëvacueerden. In 2007 zal Fats replica's krijgen van de gouden platen die hij kwijtraakte door het natuurgeweld. Fats Domino scoorde in Nederland 14 hits: The Big Feat (#10 in 1958), Be My Guest (#11 in 1960), My Girl Josephine (#6 in 1961), Let The Four Winds Blow (#16 in 1961), Jambalaya (#8 in 1962), What A Party (#23 in 1962), There Goes My Heart Again (#5 in 1963), When I'm Walking (#7 in 1963), Red Sails In The Sunset (#6 in 1963), Bye Baby Bye Bye (#22 in 1964), Lazy
Lady (#23 in 1963), Old Man Trouble (#30 in 1964), Lovely Rita (#18 in 1968) en Blueberry Hill (#2 in 1976). 
2. Bill Haley & His Comets - Rock Around The Clock
3. Cliff Richard - Living Doll
4. Buddy Holly- Peggy Sue
5. Doris Day - Que Sera Sera (Whatever Will Be Will Be)
6. Louis Prima - Buona Sera
7. Bing Crosby & Grace Kelly - True Love
8. Billy Vaughn - Sail Along Silvery Moon
9. Elvis Presley - Love Me Tender
10. Harry Belafonte - Island In The Sun
Mary’s boy child van Harry Belafonte verscheen op 22.11.1957 op single in Engeland. De 1.175.000 stuks waren tot 1960 goed voor de titel best verkochte single ooit in het Verenigd Koninkrijk.

1 opmerking: