zondag 14 augustus 2011

1997

Topact: Puff Daddy
Albumact: Marco Borsato


1997 is een jaar met een tweedeling. Tot aan de zomer is het hakkuh & flippoh-tijd in Nederland. Parodieën doen het ook prima. Na de zomer is het tijd voor Nederlandstalige en Friese pop plus rap. Singles van acts als Captain Jack en de Party Animals verkopen in de tweede helft van het jaar niet goed meer. Ook het succes voor DJ Paul Elstak en Charly Lownoise & Mental Theo zal afnemen in de loop van het jaar.

Gabber regeert het eerste halfjaar van 1997. Hakkûhbar komt met Super Gabber (#3), Gabbersaurus (#14) en Feestbeest/Gabberlove (tip). Gabber Piet scoort een hit met Hakke & Zagen (#2) en Love U Hardcore (#16). Gabber Wijffie haalt #16 met Klappus In Je Handjes. De Mosselman bereikt #9 met Mossels en een tipnotering met Opzij. Juggernaut scoort een snoeiharde hit met Ruffneck Rules Da Hardcore Scene (#6). De Party Animals halen #6 met We Like To Party en #8 met Atomic. In 2011 bestaan de Party Animals van producers Flamman & Abraxas nog, maar het verloop was groot in de jaren. In totaal 15 mensen hebben opgetreden onder de naam. De eerste generatie bestond uit Evert, Patrick, Robert, Remsy, Paul, David en Thijs. Alleen Remsy is in 2011 nog vaste invalkracht.


Puff Daddy staat samen met Faith Evans negen weken op 1 met I'll Be Missing You en dat wordt ook de single van het jaar. Puff Daddy is ook de act van het jaar. Naast zijn #1 hit scoort hij ook met Mo' Money Mo' Problems en Been Around The World. Hij produceert verder Cold Rock A Party van MC Lyte dat begin 1997 een #33 hit is. Kevin Richardson, Nick Carter, Howard Dorough, Alexander James 'AJ' McLean en Brian Littrell van The Backstreet Boys scoren weer vele hits en worden de op een na sucesvolste act van het jaar.

Puff Daddy is er in 1997 verantwoordelijk voor dat de Amerikaanse zwarte muziek weer op de kaart komt. In Amerika was Amerikaanse R&B al jaren populair, maar nog niet in Nederland waar toen Eurodance, house, techno en gabber populair waren. In 1997 zijn ook de ‘black artists’ Mase (Feel So Good), R. Kelly (I Believe I Can Fly #1, Gotham City #6), Az Yet (Hard To Say I'm Sorry), En Vogue (Don't Let Go) en Blackstreet (No Diggity) succesvol.


Op 31 augustus 1997 overlijdt Diana, Princess of Wales. Elton John is een goede vriend van Diana en daarom besluit hij om zijn ode aan Norma Jean (Marilyn Monroe) uit 1973 een nieuwe tekst te geven. De door George Martin geproduceerde song verschijnt eerst als B kant van zijn single Something About The Way You Look Tonight, maar wordt heruitgebracht als A kant. Met als gevolg dat op de eerste dag van verkoop al in het Verenigd Koninkrijk al 658.000 exemplaren worden verkocht. Candle In The Wind '97 komt op 27 september binnen op 1 in de Nederlandse Top 40 en het zal in Nederland de best verkochte single van het jaar worden, maar met het puntensysteem van de Top 40 komt de single niet hoger dan 19 in de jaarlijst. In Nederland gaan er meer dan 500.000 stuks over de toonbank. Wereldwijd worden er 31 miljoen singles van het nummer verkocht en daarmee is het de bestverkochte single aller tijden. In Canada zal de single 45 weken op één staan. De opbrengsten van Something About The Way You Look Tonight/Candle In The Wind '97 gaat naar het Princess Diana-fonds (ten voordele van strijd tegen landmijnen). Take That komt zelfs niet bij elkaar voor een eerbetoon aan prinses Diana. Gary Barlow en Robbie Wiliams hebben te grote meningsverschillen en Mark Owen heeft geen tijd.


Het hele jaar door zijn duetten en bijzondere samenwerkingen uiterst succesvol. De hit- en tipparade worden bevolkt door: BNN & Friends (Hij Gaat Voor C; cover van We Are The World, omdat Bart de Graaf met zijn omroep BNN het publieke bestel in wil), Marco Borsato & Trijntje Oosterhuis (Wereld Zonder Jou), Chris Rea & Shirley Bassey (Disco La Passione), René Froger & Anita Doth (That's When I Stop Loving You), Carlo Boszhard & Irene Moors (Pittige Tijden), wijlen Willy Alberti & André Hazes (Jij Bent Het Leven Voor Mij), Babyface & Stevie Wonder (How Come How Long), Lee Towers & Exposure (I Can See Clearly Now), The Rapsody featuring Warren G & Sissel (Prince Igor uit de gelijknamige opera van Alexander Borodin), Barbra Streisand & Bryan Adams (I Finally Found Someone), Barbra Streisand & Celine Dion (Tell Him), Sarah Brightman & Andrea Bocelli (Time To Say Goodye; Engelstalige uitvoering van Con Te Partiro), Eternal & Be Be Winans (I Wanna Be The Only One #3), Frans Bauer & Marianne Weber (De Regenboog #1), wijlen The Notorious BIG & wijlen 2 Pac (Runnin').


Ook de cover- en samplemachine draait weer goed in 1997 met werk van Az Yet (Hard To Say I'm Sorry, Chigago), Shola Ama (You Might Need Somebody; Randy Crawford), Will Smith (Men In Black; Patrice Rushen), Ginuwine (When Doves Cry; Prince), Allure (All Cried Out; Alison Moyet), Mathilde Santing (Beautiful People #6; Melanie), Puff Daddy & Faith Evans (I'll Be Missing You naar Every Breath You Take; The Police), MR (To France; Mike Oldfield & Maggie Reilly), N-Trance (Da Ya Think I'm Sexy; Rod Stewart) en de Duitse dancegroep Red 5 die in hun single Da Beat Goes... (#15) een sample gebruikt uit het nummer Show 'M The Bass van MC Miker G (#24 in 1990).


Nederlandse acts doen het goed. Op 15 maart komt Frans Bauer samen met Marianne Weber op 2 binnen met De Regenboog om later nog naar 1 te stijgen. Frans Bauer & Marianne Weber komen met opvolger Eens Schijnt Weer De Zon op 5 binnen. Na een week op 4 is de single na tussenstops op 7 en 25 snel de lijst uit. De kortst genoteerde top 5 hit ooit. Jantje Smit, een ontdekking van BZN, komt op 12 april als eerste Nederlandse single op nummer 1 binnen met Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen. Het is pas de vierde keer dat een plaat binnen komt op 1. Ook zijn debuutalbum komt op 1 binnen. Ome Henk (Frank van der Plas) komt (samen met een Jantje) met Ik Zing Dit Lied Voor Ome Henk! (#5) en scoort daarmee zijn grootste hit. Ome Henk haalt ook Aqua's Barbie Girl door de mangel en dan heet het Neem Een Ander In De Maling (#11). Freek de Jonge en Hero halen de toppositie. Oud profvoetballer/presentator Hans Kraay jr. scoort in de Mega Top 100 een nummer 1-hit met Er Zal D'r Altijd Eentje Winnen. In de Top 40 komt de single niet hoger dan 3. Opvolger Heb Ie Luis? wordt #38. Anouk breekt door met Nobody's Wife. The Sunclub scoort een #3 met het bijna instrumentale Fiesta De Los Tamborileros. De nummer 35 in het jaaroverzicht was slechts kinderspel van het succes dat de single met een nieuw jasje en zang in 2003 zal krijgen. Erik Hulzebosch wordt tweede bij de Elfstedentocht, maar scoort wel een Top 40 hit met Hulzebosch Hulzebosch (#15). In 2007 zal hij na het winnen van een zangwedstrijd de top 10 halen met Extase. Op 15 maart 1997 komt Avond van Boudewijn de Groot de tipparade binnen en daar blijft de single ook. Toch groeit het uit tot een ware Radio 2 klassieker. Kinderen en studenten zorgen voor een Top 40 hit voor Carlo & Irene met Pittige tijden (#14). Gino Politi komt op 31 mei de Top 40 binnen met Viva La Mamma. Hij breekt door dankzij de Soundmixshow en haalt #20. Opvolger Bella Africana zal floppen. Fabienne de Vries, Bridget Maasland, Isabelle Brinkman en Sylvana Simons, vier TMF VJ's, maken de single Get Close To You onder de naam The Magnificent Four. Het wordt een #16. *** Op 21 juni komt DJ Madman (Patrick Daams) binnen met Meisje (Zo Lelijk Als De Nacht), een #2 hit. Opvolger Trouw Met Mij (Wil Je Ruzie Met Je Familie?) komt later tot #26. Op 6 december scoren de soapacteurs Winston Gerschtanowitz (Goudkust), Jimmy Geduld (GTST), Chris Zegers (ONM) en Michiel de Zeeuw (Goudkust) een hit met Levenslang (#14).

Platenmaatschappij Mecado overlaadt de markt in 1997 met verzamelcd's vol nagespeelde nummers, die ook nog eens goed verkocht worden. In 1998 zal Mecado failliet gaan door het niet afdragen van belasting, het niet betalen van BUMA rechten en de enorme bestedingen aan reclame.


Op 1 januari wordt de Mega Top 50 een Mega Top 100.

In Nederland worden 37,7 miljoen albums verkocht. Er gaan 7,8 miljoen cd-singles en cd-maxisingles over de toonbank. Marco Borsato is de topact bij de albums dankzij de albums Marco, Als Geen Ander en de nieuwe cd De Waarheid. De Waarheid is het best verkochte album van het jaar. In de albumlijst staat Spice van de Spice Girls negen weken op 1.


Ook in 1997
Sash! (Sascha Lappesen, Ralf Kappmeier en Thomas Alisson) heeft drie hits (Encore Une Fois #9 met zang van Sabine Ohms, Ecuador #8 met zanger Rodriguez, Stay #6 met zangeres La Trec) en is de succesvolste dance artiest. In 1998 scoorde hij nog twee top 20 hits en daarna was het tot maart 2000 tipwerk. *** De Spice Girls hebben drie top 5 hits. *** Ook No Mercy scoort drie maal: When I Die (#1), Please Don't Go (#6) En Kiss You All Over (#18). Na 1997 zal No Mercy de hitparade niet meer halen. *** Aqua scoort als eerste Deense act een nummer 1 hit met Barbie Girl. Ook Doctor Jones doet goede zaken. *** Wes is de eerste act uit Kameroen. Hij scoort met Alane een nummer 1. *** Op 13 februari 1997 wordt Michael Menson vermoord. Michael was met Leigh Guest in 1989 verantwoordelijk voor twee nummer 4 hits onder de naam Double Trouble. *** Jermaine Stewart (36) overlijdt op 17 maart 1997 na een lange strijd tegen kanker. In 1986 had de zanger uit Columbus in Ohio een grote hit met We Don’t Have To Take Our Clothes Off. *** Op 22 maart 1997 komt het Canadese gezelschap Cirque Du Soleil binnen met Alegria, de titelsong van hun gelijknamige show. De single komt tot #14. *** Harold Melvin overlijdt op 24 maart 1997 in zijn huis in Philadelphia in zijn slaap aan een tweede beroerte. *** De Nederlandse jongensband Velvet wil Nederland veroveren. Dat mislukt. Jeroen gaat aan de slag bij TMF als veejay. *** Bolland & Bolland richten Bogy Bogy op, met daarin Tooske Breugem. Het groepje doet niets in de hitparades. *** The Rembrandts scoren een hit met I'll Be There For You, het thema van de tvserie Friends. De single flopte in 1995, in 1997 wordt het een #15. *** No Mercy scoort de 500ste nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 met When I Die. *** Songfestival winnaar Katrina & The Waves scoren een hit met Love Shine A Light. Hun eerste, want klassieker Walking On Sunshine flopte in 1985. Niemand Heeft Nog Tijd, de Nederlandse inzending van Mrs. Einstein, flopt. *** Jack de Nijs (55), alias Jack Jersey, overlijdt op 26 mei 1997 thuis in Roosendaal aan slokdarmkanker. *** In september 1997 brengt David Bowie als eerste grote popartiest een single uit die alleen (en gratis) te downloaden is op internet: Telling Lies. *** Op 23 september 1997 overlijdt Dolf Brouwers (85), beter bekend als Sjef van Oekel, aan een hartaanval. *** Op 12 oktober 1997 stort John Denver door een navigatiefout neer met zijn Rutan Long EZ. *** De clip bij Smack My Bitch Up van The Prodigy schokt de wereld. Vele muziekzenders zenden de clip alleen 's nachts uit. *** Op 22 november overlijdt Michael Hutchence van INXS onder bizarre omstandigheden in een hotelkamer in Australië. Hij heeft zich opgehangen een een deurpost. Wurgseks. Een maand later volgt een fan het voorbeeld van de zanger door zich eveneens op te hangen. *** Op 23 november 1997 wint Mary Ann Morales als Lea Salonga de Henny Huisman Soundmix Show. *** Vele artiesten waaronder Lou Reed, Bono, David Bowie, Suzanne Vega, Elton John, Boyzone, Tammy Wynette, Gabrielle, Joan Armatrading, Laurie Anderson en Tom Jones doen mee aan Perfect Day, een single ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de BBC. Het wordt #7. *** Op 18 december gaat Spiceworld The Movie in première. De scène met Gary Glitter (Paul Gadd) wordt uit de film geknipt, nadat er in zijn huis video's waren gevonden met daarop seksuele handelingen met kleine kinderen. *** Succesvolste dancehit in de Disco Dance Top 50 is On The Run van De Bos. *** VPRO's Song van het jaar is Paranoid Android van Radiohead.


DE TIEN GROOTSTE HITS


1 655 20 1 I'll Be Missing You - Puff Daddy & Faith Evans & 112 28-6-1997
I'll Be Missing You werd geschreven naar aanleiding van de dood van rapper Notorious B.I.G. Faith Evans is de zangeres van dienst op de ode aan de doodgeschoten Biggie. De melodie is afkomstig van Every Breath You Take van The Police. Rapper Notorious B.I.G. wordt op 9 maart 1997 in Los Angeles, na de uitreiking van de Soul Train Music Awards, vanuit een rijdende auto neergeschoten. Hij is dan net met zijn vrouw Faith Evans in zijn auto gestapt. Bij aankomst in het Cedars-Sinai Medical Center blijkt de rapper aan zijn verwondingen te zijn overleden. Hij is 24 jaar geworden. Postuum haalt hij in 1997 drie keer de hitparade: Hypnotize (#23), Mo'Money Mo'Problems (#2; met Puff Daddy & Mase) en Been Around The World (#22; met The Family, Puff Daddy & Mase). Faith Evans werd geboren op 10 juni 1973 en was tot zijn dood getrouwd met Notorious BIG. Puff Daddy (Sean Combs, 4 november 1970) zal daarna nog vele hits scoren, waaronder Come With Me (#9 In 1998), I Need A Girl (#3 In 2002) en I Don't Wanna Know (#1 in 2004). Puff Daddy zal in de loop der jaren ook regelmatig zijn naam veranderen: Puff Daddy, Puff, Puffy, P. Diddy, Diddy en Sean John zijn enkele voorbeelden. 112 is een Amerikaanse groep bestaande uit Daron Jones, Marvin Keith, Mike Scandrick en Quinees Parker. Na de #1 I'll Be Missing You halen ze samen met Allure #9 met All Cried Out. De opvolgers floppen allemaal.
Puff Daddy & Faith Evans & 112 – I'll Be Missing You
Seems like yesterday we used to rock the show
I lace the track you lock the flow
So far from hanging on the block of dough
Notorious they got to know that
Life ain't always what it seem to be
Words can't express what you mean to me
Even though you're gone
We still a team
Through your family I'll fulfill your dreams
In the future can't wait to see
If you'll open up the gates for me
Remenice sometime
The night they took my friend
Try to black it out but it plays again
When it's weird feelin' it's really hard to conceal
Can't imagine all the pain I feel
Give everything to hear half your breath
I know you still livin' your life after death
Every step I take
Every move I make
Every single day
Every time I pray
I'll be missing you
Thinking of the day
When you went away
What a life to take
What a bond to break
I'll be missing you
It's kind of hard wit' you not around
Know you in heaven smilin' down
Watchin' us while we pray for you
Everyday we pray for you
Till the day we meet again
In my heart is where I'll keep you friend
Memories give me the strength I need to proceed
Strength I need to believe
My thoughts big I just can't define
Wish I could turn back the hands of time
Bust in the 6
Shop for new clothes and kicks
You and me taking flicks
Making hits stages they receive you on
Still can't believe you're gone
Give anything to hear half your breath
I know you still livin' your life after death
Every step I take
Every move I make
Every single day
Every time I pray
I'll be missing you
Thinking of the day
When you went away
What a life to take
What a bond to break
I'll be missing you
Somebody tell me why
One day morning
When this life is over
I know
I'll see your face
Every night I pray
Every step I take
Every move I make
Every single day
Every night I pray
Every step I take
Every move I make
Every single day
Every night I pray
Every step I take
Every move I make
Every single day
Every night I pray
Every step I take
Every move I make
Every single day
Every step I take
Every move I make
Every single day
Every time I pray
I'll be missing you
Thinking of the day
When you went away
What a life to take
What a bond to break
I'll be missing you
Every step I take
Every move I make
Every single day
Every time I pray
I'll be missing you
Thinking of the day
When you went away
What a life to take
What a bond to break
I'll be missing you
Every step I take
Every move I make
Every single day
Every time I pray
I'll be missing you
Thinking of the day
When you went away
What a life to take
What a bond to break
I'll be missing you
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=mM0-ZU8njdo


2 569 20 1 When I Die - No Mercy 25-1-1997
Frank Farian had in de jaren zeventig succes met Boney M., in de jaren tachtig met Milli vanilli en nu in de jaren negentig met No Mercy. In 1996 haalde Where Do You Go al #7. When I Die wordt in Nederland in 1997 de 500ste nummer 1 hit. In 1997 scoren ze ook met Please Don’t Go (#6) en Kiss You All Over / Bonita (#18). Daarna is hun kortstondige succes voorbij. When I Die werd eerder door The Real Milli Vanilli (1990) op de plaat gezet. No Mercy bestaat uit Marty Cintron (geboren op 24 september 1971 in New York) en de tweelingbroers Ariel en Gabriel Hernandez (geboren op 3 juni 1971). Ariel en Gabriel Hernandez werden geboren in Cuba, maar vluchtten als kinderen met hun vader naar Miami. In 1991 bracht No Mercy een eerste single uit onder de naam Gemini. Deze single werd geen succes. In 1995 leerde de groep producer Frank Farian kennen. Al snel volgden de eerste hits.
No Mercy – When I Die
Talk:
Forever & Always
When I Die I Keep On Living For You
You Give Me Strength When I Start To Worry
You Lift Me Up When I'm Feeling Sorry
You're Building Me Up With Love & Affection
When I'm In Danger You're My Protection
And I'm The One You Can Depend Upon
I'll Always Treat You Right, Never Do You Wrong
Just Feel The Love Burning Inside Of Me
It's Gonna Last For Eternity
For Eternity
CLIMB:
For Eternity
Cause Baby I Love You
Ooh
Baby I Need You
Yes, I Do
CHORUS:
And When I Die I Keep On Living
You'll Always Have My Love Seeing You Through
I'll Be Your Angel Up In Heaven
Forever All My Love Will Shine On You
Cause Baby I Love You
Ooh
Baby I Need You
Yes, I Do
Hey
Are You That Someone You Can Believe In?
No One Can Take Away What We're Feeling
Our Love Is Strong, It Goes On Forever
No One Will Ever Love You Better
And When They Moan I'll Still Be True To You
The Seed Of Love Lives Inside Of You
I'll Be Your Angel Up In Heaven
And All My Love Will Shine Down On You
For Eternity
CLIMB
CHORUS
CHORUS:
And When I Die I Keep On Living
You'll Always Have My Love Seeing You Through - Seeing You Through
I'll Be Your Angel Up In Heaven - Up In Heaven
Forever All My Love Will Shine On You
Baby I Love You
Ooh
Baby I Need You
Yes, I Do
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=g8gtjnvNqds


3 554 16 1 Barbie girl - Aqua 13-9-1997 1998-189
Aqua heeft in 1997 twee Top 40 hits. Barbie Girl staat één week op nummer 1, maar verblijft in 1997 16 weken in de lijst en nog eens 5 weken in 1998. In 1997 haalt Doctor Jones #3. In 1998 is het succes al tanende: My Oh My haalt #12 en Turn Back Time van de soundtrack Sliding Doors haalt #18. Van de vijf opvolgende singles in 1998 en 2000 halen er drie de tipparade. Aqua bestaat uit zangeres Lene G. Nystrøm (geboren 2 oktober 1973 in Tønsberg, Noorwegen), zanger René Dif (geboren 17 oktober 1967 in Kopenhagen), Claus Norréen (geboren 5 juni 1970) en Søren Rasted (geboren 13 juni 1969). De groep werd opgericht in 1994, maar scoorde aanvankelijk alleen in thuisland Denemarken goed. De internationale doorbraak komt in 1997 met het nummer Barbie Girl. Aqua valt op door de kinderlijke stem van Lene naast de overdreven mannelijke stem van René. Als reactie op het succes van Aqua volgen verschillende andere (Deense) groepen die van dit concept gebruik maken, waaronder Toy Box en Cartoons, maar deze zijn niet zo succesvol als Aqua. In 2001 zal Lene een punt achter de groep zetten. Zij gaat zich wijden aan het moederschap. In 2002 wordt een aanklacht van speelgoedfabrikant Mattel tegen Aqua door een Amerikaanse rechtbank verworpen. Mattel meende dat Aqua met het liedje Barbie Girl het copyright op Barbie had geschonden. In oktober 2007 zal de groep weer bijelkaar komen.
Aqua – Barbie Girl
Hi, Barbie!
Hi, Ken!
You wanna go for a ride?
Sure, Ken!
Jump in!
Chorus:
I'm a Barbie girl, in a Barbie world
Life in plastic, it's fantastic
You can brush my hair, undress me everywhere
Imagination, life is your creation
Come on Barbie, let's go party!
Chorus:
I'm a Barbie girl, in a Barbie world
Life in plastic, it's fantastic
You can brush my hair, undress me everywhere
Imagination, life is your creation
I'm a blond single girl in a fantasy world
Dress me up, make it tight, I'm your dolly
You're my doll, rock'n'roll, feel the glamour and pink
Kiss me here, touch me there, hanky panky
You can touch, you can play
If you say: "I'm always yours", ooh wow
Chorus:
I'm a Barbie girl, in a Barbie world
Life in plastic, it's fantastic
You can brush my hair, undress me everywhere
Imagination, life is your creation
Bridge:
Come on Barbie, let's go party!
Ah ah ah yeah
Come on Barbie, let's go party!
Ooh wow, ooh wow
Come on Barbie, let's go party!
Ah ah ah yeah
Come on Barbie, let's go party!
Ooh wow, ooh wow
Make me walk, make me talk, do whatever you please
I can act like a star, I can beg on my knees
Come jump in, be my friend, let us do it again
Hit the town, fool around, let's go party
You can touch, you can play
If you say: "I'm always yours"
You can touch, you can play
If you say: "I'm always yours"
Repeat Bridge
Chorus:
I'm a Barbie girl, in a Barbie world
Life in plastic, it's fantastic
You can brush my hair, undress me everywhere
Imagination, life is your creation
Chorus:
I'm a Barbie girl, in a Barbie world
Life in plastic, it's fantastic
You can brush my hair, undress me everywhere
Imagination, life is your creation
Repeat Bridge
Oh, I'm having so much fun!
Well Barbie, we're just gettin' started
Oh, I love you Ken!
Bekijk de clip (in Aquascope)
http://www.youtube.com/watch?v=ZyhrYis509A&ob=av2e


4 551 16 1 Alane - Wes 13-9-1997 1998-65
In 1997 scoort Wes een nummer 1-hit met Alane. Het nummer blijft maar liefst acht weken bovenaan de hitlijst staan. Ook in 1998 verblijft de single nog 11 weken in de Top 40 (#3). De single Awa Awa zal in 1998 de Top 40 (#27) bereiken, maar de daarna uitgebrachte nummers floppen stuk voor stuk. I Love Football bereikt in mei 1998 de tipparade. Wes is een muzikaal project van de producer Michel Sanchez en de Kameroense zanger Wes Madiko. Wes zou ontdekt zijn toen hij zingend door een winkel liep waar toevallig een muziekproducer liep die hem een platencontract aanbood. Naar aanleiding van het succes van Alane bracht Veronica FM een tweetal verzamelalbums uit met Afrikaanse popmuziek: Alane - The sound of Africa.
Wes – Alane
Son déri sang / Mini sondé
Bika mi sanga / ga minitou / mi pa mi tcho andou mi pao yé
Son déri sang / Minimi so bébi sondé..é
Bika misanga ganimitou / mi pa mi tcho andou mi pao yé
Alanné mba yi woma... wé / Ho tou sondé / Ho ma... yé
Alanné mba yi woma... wé / Ho tou sondé / Ho ma... yé
We ya senga / Has wéhé
Wanna wéndé lambo / hé hé hémentourek !
Hé hi yé yé yé (bis)
Son déri sang / hou hou hou hou hou / Mini sondé
Bika mi sanga / ga minitou / mi pa mi tcho andou mi pao yé
Alanné mba yi woma... wé / Ho tou sondé / Ho ma... yé
Alanné mba yi woma... wé / Ho tou sondé / Ho ma... yé
We ya senga wé / Has wéhé
Wanna wéndé lambo / hé hé hémentourek !
Hé... hi yé yé yé
Né ma ka ni kaso
Né ma pa ni kaso / Né ma pa sé pa
Né ma ka ni kaso / Né ma pané ka
Né ma pa ni kaso / Né ma pa sé pa
Né ma ka ni kaso / Né ma pané ka
Né ma pa ni kaso / Né ma pa sé pa
Né ma ka ni kaso / Né ma pané ka
Alanné mba yi woma... wé / Ho tou sondé / Ho ma... yé
Alanné mba yi woma... wé / Ho tou sondé / Ho ma... yé
Alanné mba yi woma... wé / Ho tou sondé / Ho ma... yé
Alanné mba yi woma... wé / Ho tou sondé / Ho ma... yé
We ya senga / Has wéhé
Wanna wéndé lambo / Yé yé yein
We ya senga / Has wéhé
Wanna wéndé lambo / hé hé hémentourek !
Né ma pa ni kaso / Né ma pa sé pa
Né ma ka ni kaso / Né ma pané ka
Né ma pa ni kaso / Né ma pa sé pa
Né ma ka ni kaso / Hé... hi yé yé yé
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=FYlKs7R1MFw


5 534 20 3 Wereld Zonder Jou - Marco Borsato & Trijntje Oosterhuis 28-6-1997
Marco Roberto Borsato (Alkmaar, 21 december 1966) zong aanvankelijk in het Italiaans, maar brak pas echt door toen hij in 1994 overschakelde naar het Nederlands. Wereld Zonder Jou is zijn 12e Top 40 hit en zijn negende top 10 succes. Na diverse singlehits en een debuutalbum dat vier maal met platina bekroond werd, neemt Total Touch in 1997 wat gas terug om zich toe te leggen op een nieuw album. Intussen scoort Trijntje Oosterhuis samen met Marco Borsato een grote hit met het nummer Wereld Zonder Jou.
Judith Katrijntje (Trijntje) Oosterhuis werd op 5 februari 1973 in Amsterdam geboren. Ze is een dochter van de theoloog en uitgetreden priester Huub Oosterhuis en violiste Jozefien Melief (van het Amsterdamse Promenade Orkest). Samen met haar broer Tjeerd formeerde Trijntje de band Total Touch. In 1995 kreeg Total Touch een platencontract bij BMG Music. De eerste single Touch Me There werd een hit in de zomer van 1996. Op 14 augustus 1996, tijdens de opening van de Amsterdam ArenA, zong Trijntje Oosterhuis voor een publiek van 50.000 mensen en miljoenen TV-kijkers de door John Ewbank geschreven hymne De Zee. In september 1996 verscheen de tweede Total Touch-single Somebody Else's Lover, die de groep de definitieve doorbraak in Nederland bezorgde. De single behaalde de 3e plaats. In april 1998 zal Total Touch terugkeren met het tweede album This Way, waarvan de eerste single I'll Say Goodbye een hit wordt. Tevens scoort Trijntje eind 1998 opnieuw een solohit met het nummer Vlieg Met Me Mee, de titeltrack van de Nederlandse speelfilm Abeltje. Ondanks het grote succes in Nederland, krijgt Total Touch internationaal geen voet aan de grond. In 2001 besluiten Trijntje en Tjeerd om Total Touch als band op te heffen. Het eerste echte soloalbum van Trijntje verschijnt onder de titel Trijntje Oosterhuis in maart 2003 bij EMI Music. Begin 2004 tekent de zangeres een platendeal bij het Amerikaanse Jazz-label Blue Note.
Marco Borsato & Trijntje Oosterhuis – Wereld Zonder Jou
Marco:
Ik heb een masker opgezet
En als mijn vrienden erom vragen
Zeg ik dat het heerlijk is alleen
Je foto`s zijn al van de wand
Alsof ik zo vergeten kan
Dat ik je mis
Hoe koud het is
Hoe leeg zo zonder jou
Hier om me heen
Ik kan je niet laten gaan
Al zeg ik dat het beter is
Alleen en zonder jou
Ik kan het gewoon niet aan
Ik mis je armen om me heen
Nee ik leef niet in een wereld zonder jou
Trijntje:
Ik heb bijna alles geprobeerd
Alles om je te vergeten
Ik lieg als ze me vragen hoe het gaat
Ik lees wat boeken kijk TV
Maar daar verandert ook niets mee
Ik voel nog steeds
Verlang nog steeds
Ik denk nog steeds
En steeds alleen aan jou
Samen:
Ik kan je niet laten gaan
Al zeg ik dat het beter is
Alleen en zonder jou
Ik kan het gewoon niet aan
Ik mis je armen om me heen
Nee ik leef niet in een wereld zonder jou
De tijd staat stil
De tijd die alle wonden heelt
Ze loopt niet zonder jou
Ik kan je niet laten gaan
Al schreeuw ik dat het beter is
Alleen en zonder jou
Ik kan het gewoon niet aan
Ik mis je armen om me heen
En alles aan je waar ik zo van hou
Nee ik leef niet in een wereld
Zonder jou
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=UePzf7oxMog


6 533 18 1 Don't Speak - No Doubt 7-12-1996 1996-132
Don't Speak bereikt in Nederland in 1997 de nummer 1-positie. Daarop wordt het in 1996 geflopte Just A Girl opnieuw uitgebracht en nu wordt het een #11. Daarna zal de groep vele flops en kleine hitjes scoren tot in januari 2004 de de cover van Talk Talks It's My Life uitkomt. Dat wordt een #4. Opvolger Underneath It All doet vervolgens weer weinig (#31). In 2004 zal zangeres Gwen Stefani zich met veel succes op het solopad begeven. No Doubt werd opgericht in december 1986. Toen zanger John Spence in december 1987 zelfmoord pleegde, werd Gwen Stefani zangeres van de band die verder bestaat uit Tony Kanal, Adrian Young en Tom Dumont. In de eerste jaren was de band redelijk succesvol in Californië. Na het uitkomen van het album Tragic Kingdom in 1995 werd de groep internationaal bekend. De single Just A Girl werd in augustus 1996 een tip in Nederland.
No Doubt – Don’t Speak
You and me
We used to be together
Every day together always
I really feel
I`m losing my best friend
I can`t believe
This could be the end
It looks as though you`re letting go
And if it`s real,
Well I don`t want to know
Don`t speak
I know just what you`re saying
So please stop explaining
Don`t tell me `cause it hurts
Don`t speak
I know what you`re thinking
I don`t need your reasons
Don`t tell me `cause it hurts
Our memories
They can be inviting
But some are altogether
Mighty frightening
As we die, both you and I
With my head in my hands
I sit and cry
CHORUS
It`s all ending
I gotta stop pretending who we are...
You and me
I can see us dying ... are we?
CHORUS
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=TR3Vdo5etCQ&ob=av2e


7 523 21 8 Time To Say Goodbye - Andrea Bocelli & Sarah Brightman 25-1-1997
Sarah Brightmans grote doorbraak komt in 1997 met de cd Time To Say Goodbye. Brightman mengt op het album elementen uit de klassieke muziek en pop. Met het titelnummer, een duet met de Italiaanse tenor Andrea Bocelli, scoort ze een absolute wereldhit. Het nummer is een Engelstalige bewerking van Bocelli’s hit Con Te Partiro uit 1995. Andrea Bocelli lijdt vanaf zijn geboorte aan de oogziekte glaucoom. Op twaalfjarige leeftijd werd hij na een ongeluk met een voetbal bijna geheel blind; hij kan nog een beetje met zijn rechteroog zien. Andrea Bocelli (Laiático, Toscane, 22 september 1958) werd ontdekt door Zucchero 'Sugar' Fornaciari, toen deze een tenor zocht voor de demo van Miserere. Uiteindelijk nam Zucchero dit nummer op met Luciano Pavarotti, maar Andrea Bocelli begeleidde Zucchero wel op zijn internationale concerttour. Bocelli werd in Italië bekend na zijn overwinning op het Festival van San Remo in 1994 met Il Mare Calmo Della Sera (#29). Het jaar daarop deed hij nog eens mee aan het festival met Con Te Partiro (#20). Dit nummer nam hij in 1996 opnieuw op, samen met Sarah Brightman onder de titel Time To Say Goodbye (#8). In 2006 zal Because We Believe, een duet met Marco Borsato, zes weken op #1 staan in Nederland. Sarah Brightman werd geboren op 14 augustus 1960 in Berkhampstead, Engeland. Op driejarige leeftijd begon ze met balletlessen en tien jaar later maakte ze haar toneeldebuut in het toneelstuk 'I and Albert' van Charles Strouse's, dat met veel succes werd opgevoerd in Londen. In 1976 danste ze in de televisieserie 'Pan's People'. Ze richtte de popgroep Hot Gossip op en daarmee had ze in 1978 ze een tip met de single I Lost My Heart To A Starship Trooper. In 1981 speelde Sarah de rol van Jemima in de Andrew Lloyd Webber musical Cats. Webber en Brightman werden verliefd en Webber scheidde van zijn eerste vrouw. In 1984 trouwden Brightman en Webber. Hun huwelijk hield stand tot 1990 en in die periode was Brightman te zien in musicals als The Phantom of the Opera, Requiem en Aspects of Love. In 1992 haalde Sarah Brightman samen met José Carreras #10 in de Top 40 met Amigos Para Siempre. Naast enkele musical-albums, verscheen in 1995 Sarah’s eerste echte soloalbum Fly. In 1998 zal het album Eden verschijnen en in 2000 La Luna.
Andrea Bocelli & Sarah Brightman – Time To Say Goodbye
When I’m alone
I dream on the horizon
and words fail;
yes, I know there is no light
in a room where the sun is absent,
if you are not with me, with me.
At the windows
show everyone my heart
which you set alight;
enclose within me
the light you
encountered on the street.
Time to say goodbye
to countries I never
saw and shared with you,
now, yes, I shall experience them.
I’ll go with you
on ships across seas
which, I know,
no, no, exist no longer.
It’s time to say goodbye…
When you are far away
I dream on the horizon
And words fail,
and, Yes, I know
that you are with me;
you, my moon, are here with me,
my sun, you are here with me,
with me, with me, with me.
Time to say goodbye
To countries I never
Saw and shared with you,
now, yes, I shall experience them.
I’ll go with you
On ships across seas
which, I know,
no, no, exist no longer,
with you I shall experience them again.
I’ll go with you
On ships across seas
Which, I know,
No, no, exist no longer;
with you I shall experience them again.
I’ll go with you,
I with you.


Andrea Bocelli – Con Te Partiro
Quando sono solo
sogno all`orizzonte
e mancan le parole,
si lo so che non c`e` luce
in una stanza quando manca il sole,
se non ci sei tu con me,
Su le finestre
mostra a tutti il mio cuore
che hai acceso,
chiudi dentro me
la lace che
hai incontrato per strada,
Con te partrio`
Paesi che non ho mai
veduto e vissuto con te,
adesso si li vivro`
Con te partiro`
su navi per mari
che, io lo so,
no, no, non esistono piu`
con te io li vivro`
Quando sei lontana
sogno all`orizzonte
e mancan le parole,
e io si lo so
che sie con me,
tu mia luna tu sei qui con me,
mio sole tu sei qui con me.
Con te partiro`
Paesi che non ho mai
veduto e vissuto con te,
adesso si li vivro.
Con te partiro,
su navi per mari
che, io lo so,
no, no, non esistono piu`,
con te io li rivivro.
Con te partiro`
su navi per mari
che, io lo so,
no, no, non esistono piu`.
con te io li rivivro.
Con te partiro`
Io con te.
Bekijk een optreden
http://www.youtube.com/watch?v=aR9Nit-3VDg


8 521 17 1 Leven Na De Dood - Freek de Jonge & Stips 26-7-1997
In de zomer van 1997 scoort Freek de Jonge zijn eerste en enige hit met de single Leven Na De Dood, die hij samen maakt met de band Stips. Het lied is een bewerking van het Bob Dylan nummer Death Is Not The End uit 1988. Van dit lied bestaat ook een Vlaamse versie. Freek de Jonge wordt in 1944 geboren in het plaatsje Eenrum. Zijn vader is predikant en daarom verhuist Freek vaak in zijn jeugd. In 1965 gaat hij in Amsterdam Culturele Antropologie studeren. In Amsterdam staat hij regelmatig op het podium. Zo komt hij Joep Pannekoek tegen die hem in contact brengt met Bram Vermeulen. Samen met Bram en Johan Gertenbach begint Freek het trio Cabriolet. Een erg groot succes wordt het niet, en Johan Gertenbach besluit meer aandacht aan zijn studie te gaan besteden. Bram en Freek gaan samen door en behalen de vijfde plek bij Cameretten Cabaretconcours in Delft. Hierdoor krijgen ze de nodige media-aandacht die meer optredens oplevert. In 1969 komt het duo met het avondvullende programma Dutch Music & Comedy Show, Neerlands Hoop in Bange Dagen. Dit wordt een groot succes en als het duo Neerlands Hoop maken ze tien jaar lang cabaret. Freek gaat solo verder met cabaret, maar maakt ook films en schrijft romans. Keyboardspeler Robert Jan Stips stapte in mei 1996 na 15 jaar (tijdelijk) uit The Nits en begon met zijn eigen band Stips. De Amsterdamse popgroep de Nits werd in 1974 opgericht. In de jaren 80 scoorde de groep hits met nummers als Nescio (#8 in 1983; hun enige top 10-hit), In The Dutch Mountains (#14 in 1987) en J.O.S. Days (#23 in 1988). De kern van de band bestaat uit zanger en tekstschrijver Henk Hofstede, Rob Kloet (percussie) en Robert Jan Stips (keyboards).
Freek de Jonge & Stips – Leven Na De Dood
Of je Christen, Zen Boeddhist bent, Islamiet of Jood
Er is leven, er is leven na de dood
Rij dus rustig door oranje en geef extra gas bij rood
Er is leven, er is leven na de dood
refr.:
 Na de dood, (na de dood), na de dood, (na de dood)
 Er is leven, er is leven na de dood
Eet gerust wat Engels rundvlees bij je groente of op brood
Er is leven, er is leven na de dood
Als je weg wilt uit Tirana, pak eens voor de gein de boot
Er is leven, er is leven na de dood
refr.
Volgens m'n vader in de hemel is het alle dagen feest
En m'n vader kan het weten, want die is er geweest
Wat kon Seedorf nou gebeuren toen hij van elf meter schoot
Er is leven, er is leven na de dood
Steek je snikkel zonder rubber in een hetero of een poot
Er is leven, er is leven na de dood
refr.
Heb je je doodsangst overwonnen
Wordt het alle dagen feest
Dus vandaag maar vast begonnen
Voor je 't weet, ben je er geweest
refr.(2x)
Er is leven, er is leven na de dood (2x)
Bekijk een opname van 16 oktober 2007
http://www.youtube.com/watch?v=H6uPe7Euzd8


9 517 17 1 Toen Ik Je Zag - Hero 3-5-1997
Toen Ik Je Zag is de titelsong van de speelfilm All Stars. Toen Ik Je Zag is geschreven door Guus Meeuwis. In de film All Stars wordt het personage Hero verliefd op Claire (gespeeld door Daphne Deckers). Hero kan zijn liefde niet zo makkelijk uiten en daarom besluit hij voor haar op te treden in de kantine van zijn voetbalvereniging. Hero wordt gespeeld door Antonie Kamerling, maar de single wordt uitgebracht onder de naam Hero. De single staat vijf weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40. Van 1999 tot 2001 zal Antonie Kamerling ook in de VARA televisieserie All Stars de rol van Hero spelen. Anthonie Willem Constantijn Gneomar (Antonie) Kamerling werd geboren in Arnhem op 25 augustus 1966. Kamerling studeerde rechten toen hij in de soap-serie Goede Tijden, Slechte Tijden de rol van Peter Kelder ging spelen. Antonie Kamerling pleegt op 6 oktober 2010 zelfmoord.
Hero – Toen Ik Je Zag
Verse 1
Ik dacht nooit aan morgen
vandaag was lang genoeg
Totdat ik jou zag
en ik dacht ineens aan morgenvroeg
Ik hield niet van de liefde
voor mij was er geen vrouw
Totdat ik jou zag
en ik hield zomaar ineens van jou
Je hebt niet in de gaten
wat je allemaal met me doet
Dat kun je ook niet weten
ik heb je pas een keer ontmoet
En toen heb je mij misschien
niet eens gezien
Verse 2
Ik kon om niemand lachen
nee, meestal was ik kwaad
Nu ben ik dag en nacht een zon
omdat ik weet dat jij bestaat
Ik bleef altijd binnen
naar buiten ging ik niet
Nu loop ik zelfs te fluiten
en ik kijk of ik jou ergens zie
Je hebt niet in de gaten
wat je allemaal met me doet
Dat kun je ook niet weten
ik heb je pas een keer ontmoet
En toen heb je mij misschien
niet eens gezien
Chorus
Maar er was een donder, een bliksem
een slag toen ik je zag
Ik ben veranderd, een ander
sinds die ene lach
Ik geef me over, je hebt me
verzetten heeft geen zin
Ik ben veranderd, een ander
en dit is pas het begin
Want je hebt niet in de gaten
wat je allemaal met me doet
Dat kun je ook niet weten
ik heb je pas een keer ontmoet
En toen heb je mij misschien
niet eens gezien
Bridge
Als ik jou zou vragen
drink jij wat van mij
Zou je dan lachen
en blijft het erbij
Maar ik moet het toch proberen
ik weet alleen niet hoe
Niet langer verlegen
ik wil, ik zal, ik ga
naar je toe
Chorus
Want je hebt niet in de gaten
wat je allemaal met me doet
Dat kun je ook niet weten
ik heb je pas een keer ontmoet
En toen heb je mij misschien
ja heel misschien
niet eens gezien...
Bekijk de clip van Hero
http://www.youtube.com/watch?v=ADFTOCN5ZRY
Beluister de versie van Guus Meeuwis
http://www.youtube.com/watch?v=NDuGlyEhiuw


10 517 18 2 In Nije Dei - De Kast 23-8-1997
Na drie Nederlandstalige singles (Een Teken Van Leven (#31), Raak (#24) en De Ideale Vrouw) is In Nije Dei in 1997 de eerste in het Fries. Het wordt de eerste Friestalige hit in de Top 40 en miste net de nummer 1 - Twarres zal in 2000 de eerste worden. Het nummer In Nije Dei is geschreven voor de Friese film De Gouden Swipe. De Kast treedt op 6 juni 1997 op in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, daar wordt de live-opname vastgelegd. De Friese popband de Kast bestaat uit Syb van der Ploeg, Kees Bode, Peter van der Ploeg, Sytse Broersma en Nico Outhuijse. De Kast zal in 1998 nog een Friestalige hit scoren met Eltse Grins Foarby (#10). Andere grote hits zijn Woorden Zonder Woorden (#4 in 1998), In De Wolken (#7 in 1999) en Hart Van Mijn Gevoel ((#8 in 2000). In 2002 zal De Kast uit elkaar gaan na 13 Top 40 hits. Op 21 december 2002 geeft De Kast het laatste concert in de Amsterdam Arena. Syb van der Ploeg en Nico Outhuyse gaan verder met een nieuwe Engelstalige rockgroep Spanner. In januari 2003 komen Jan Tekstra als zanger en Fokke de Jong als drummer bij de overgebleven leden van De Kast. Vanaf oktober 2003 heet de band De Nije Kast. In januari 2004 wordt de naam weer terugveranderd in De Kast. Door de teleurstellende platenverkoop besluit De Kast te stoppen. Op 4 juli 2004 gaf De Kast een afscheidsoptreden.
Syb komt in 2008 met een Nederlandstalige solocd.
De Kast - In Nije Dei
De nacht is foarby, de sinne is frij, omheech te gean
Aanst wurdt it dei, de moarn is te nij, om stil te stean
It libben wie wrang, it wachtsjen te lang
Mar `t nimt een kear
Wês mar net bang, nea wer bang, it hoecht net mear
Der sil gjin dei begjinne, dat ik net by dy bin
Gjin oerwurk foar ús rinne, sûnder sin
Jou my dyn hân, jou my dyn hert
Asto it doarst mei my
Hjir is myn hân, hjir is myn hert
`k jou myn betean oan dy
Lang wie it kâld en tsjuster, aanst komt de dei
Fynt it ljocht syn wei, yn in nije dei
`k kaam net ut e rie, it paad dat ik gie, it wie sûnder ein
De tiid dy`t der wie, it hert dat ik hie, it wie fersein
`k ha my oan dy jun, mysels yn dy fûn, `k begjin op `é nij
Leafde hat wûn, twa minsken bûn, mar fûgelfrij
Der sil gjin dei begjinne, dat ik net by dy bin
Gjin oerwurk foar ús rinne, sûnder sin
Jou my dyn hân, jou my dyn hert
Asto it doarst mei my
Hjir is myn hân, hjir is myn hert
`k jou myn betean oan dy
Lang wie it kâld en tsjuster, aanst komt de dei
Fynt it ljocht syn wei, yn in nije dei
Bekijk een opname
http://www.youtube.com/watch?v=gOTGZrOg_sk
PRIJZEN


Edisons
geen winnaars in de categorie pop in 1997Conamus Exportprijs 1997
André Rieu voor de albums Strauss & Co, Stille Nacht, Wiener Melange, In Concert.


Gouden Harpen 1997
Jochem Fluitsma & Eric van Tijn, Freek de Jonge, Liesbeth List, Mathilde Santing


Zilveren Harpen 1997
Acda & De Munnik, Caesar, Junkie XL
POPULARITEITSVERKIEZINGEN


Mega Award 1997: Anouk


Hitkrant Awards 1997
Hitkrant Awards uitgereikt op 15 maart 1998 in het Amsterdamse Paradiso. Aandacht bij SBS6. Losgekoppeld van TMF.
Beste zanger: Marco Borsato (Antonie Kamerling, Syb van der Ploeg), Aaron Carter
Beste zangeres: Trijntje Oosterhuis (Nance, Anouk), Celine Dion (Mariah Carey, Janet Jackson)
Beste popgroep: Total Touch (De kast, Close II you), Backstreet Boys (Hanson, Spice Girls)
Beste nieuwkomer/meest belovend: Anouk (4 Fun, Close II You), Five (Aqua, All Saints)
Beste album: Marco Borsato met De Waarheid (Anouk met Together Alone, Arnhemsgewijs met Wij Maken Geen Grappen), Backstreet Boys met Backstreet Boys (Spicegirls met Spiceworld, Hanson met Middle Of Nowhere)
Beste single: Anouk met Nobody's Wife (Marco Borsato & Trijntje Oosterhuis met Wereld Zonder Jou, Close II You met Baby Don't Go), Backstreet Boys met As Long As You Love Me (Puff Daddy met I'll Be Missing You, Hanson met MMMbop)
Beste R&B: Arnhemsgewijs (O Die 3, Re-play), Puff Daddy (Eternal, Blackstreet)
Beste dance-act: T-Spoon (MC Lynx, Sunclub), Wes (Prodigy, Aqua)
Beste rockgroep: Van Dik Hout (Heideroosjes, Golden Earring), Aerosmith (No Doubt, Metallica)
Beste videoclip: Anouk met Nobody's wife (4 Fun met Levenslang, Marco Borsato & Trijntje Oosterhuis met Wereld Zonder Jou), Backstreet Boys met Everybody (Hanson met MMMbop, Aqua met Barbie Girl)
Beste radioprogramma: Erik de Zwart voor de Rabo Top 40
Beste radio-dj: Ruud de Wild
Zender: Radio 538
Beste presentator: Fabienne


TMF Awards 1998 (=1997)
Beste zanger: Marco Borsato, Robbie Williams
Beste zangeres: Trijntje Oosterhuis, Janet Jackson
Beste popgroep: Total Touch, Spice Girls
Beste nieuwkomer: Anouk, Aqua
Beste album: Marco Borsato (met De Waarheid), Backstreet Boys (met Backstreet Boys)
Beste single: Anouk (met Nobody's Wife), Backstreet Boys (met As Long As You Love Me)
Beste R&B: Arnhemsgewijs, Eternal
Beste rap: Yukkie B, Will Smith
Beste dance-act: T-Spoon, Wes
Beste rock: Van Dik Hout, No Doubt
Beste videoclip: Close II You (met Baby Don't Go), Aqua (met Barbie Girl)
Beste live-act: De Kast, Backstreet BoysVPRO’s Song Van Het Jaar Verkiezing
1. (1080) Radiohead - Paranoid Android
2. (391) Prodigy - Smack My Bitch Up
3. (348) Verve - Bitter Sweet Symphony
4. (305) Blur - Song 2
5. (234) Daft Punk - Around The World
6. (227) Eels - Susan's House
7. (210) Osdorp Posse - De Creatyfuslijer
8. (203) Skik - Op Fietse
9. (202) 16 Horsepower - For Heavens Sake
10. (196) Bjork - Joga

Geen opmerkingen:

Een reactie posten