zondag 14 augustus 2011

Popmuziek in vogelvlucht

Als er één wet in hitparadeland geldt, dan is het wel dat de sterren van vandaag morgen alweer vergeten zijn. Om de zoveel maanden hebben (jonge) platenkopers weer een nieuw snoepje van de maand. Geluidsdragers, in hitlijsten vastgelegde noteringen en herinneringen zijn dan de enige overblijfselen van de roem.


De komende maanden gaan we regelmatig terug in de tijd. Per jaar vanaf 1953 - met 1958 als echt startjaar omdat vanaf die datum Muziek Expres als eerste langlopende popblad hitlijsten publiceert - krijg je een overzicht van de populairste artiesten. We kijken zowel objectief (welke artiesten verkochten het beste) als subjectief (wie wonnen de muziekprijzen en poppolls) naar de grootste sterren per jaar. Alles verluchtigd met illustraties van de sterren van weleer. Je krijgt ook vele feiten voorgeschoteld over de artiesten die eens tot de top behoorden (of dat nog steeds doen). Ook krijg je links naar sites waar je de artiesten in woord, beeld en geluid kunt (her)ontdekken.


Nog een opmerking over de hitlijsten en verkoopaantallen. De vraag welke singles in Nederland per jaar het best verkocht zijn, is makkelijker gesteld dan beantwoord. Singles werden deels uitgebracht door niet meer bestaande platenmaatschappijen, terwijl de nog bestaande maatschappijen niet meer over alle verkoopcijfers beschikken. De oudste wekelijkse hitparade bestaat in Nederland pas sinds 1965. Daarom is de Top 40 van de Stichting Nederlandse Top 40 als uitgangspunt van deze site genomen. Deze lijst is echter niet volledig op verkopen gebaseerd; niet bij de wekelijkse samenstelling en ook niet voor het vervaardigen van de jaarlijsten. Dat laatste gebeurt op basis van het puntenaantal: Elke week krijgt de nummer 1 uit de Top 40 40 punten, de nummer 2 39 punten, de nummer 3 38 punten en zo verder tot aan de nummer 40 die 1 punt ontvangt. Alle behaalde punten worden gedurende het hitjaar bij elkaar opgeteld en die vormen zo de eindlijst. Het kan dus zijn dat een plaat die meer verkocht is in absolute aantallen toch lager staat in de jaarlijst, omdat die knalverkoper simpelweg te kort in de hitlijst stond om veel punten te vergaren.


Veel plezier bij jouw muzikale reis terug in de tijd! 


Opmerkingen en leuke (of trieste) aanvullingen zijn welkom op renecvandam@gmail.com

4 opmerkingen:

  1. Ha die Rene,
    wat een heerlijk tijdverdrijf!Ik dacht dat ik vroeger apart was met het noteren van hitpardadenoteringen etc, maar jij bent er gewoon mee doorgegaan.Indrukwekkend.
    H.g., Leo

    BeantwoordenVerwijderen