zondag 14 augustus 2011

1992

Topact: Guns 'N’ Roses
Albumact: Queen


Eurodance is de stroming van het jaar en Please Don't Go van Double You luidt in april een trend daarbinnen in: het in dansbaar tempo coveren van oude hits. Later in 1992 volgen Baker Street (Undercover), Run To You (Rage) en Shame Shame Shame (Izabella). Please Don't Go is in Nederland een nummer 1 hit voor de cover van Double You, in Engeland voor de cover van KWS en in de VS voor het origineel van KC & The Sunshine Band zelf.


Guns 'N’ Roses wordt de populairste act van het jaar met vier hits: Live And Let Die (#12), November Rain (#13), Knockin' On Heaven's Door (#1), November Rain (#4 bij rerelease) en Yesterdays (#6). Ook 2 Unlimited scoort vier hits en wordt daarmee tweede. Michael Jackson wordt act nummer 3 en heeft daar 6 hitsingles voor nodig. Ook Snap!, Queen, Jocelyn Brown, George Michael en Dr. Alban (It's My Life #1, One Love #12) en Genesis halen vaak de hitparade. Genesis scoort vier hits, waaronder hun eerste en enige nummer 1 hit: I Can't Dance, gevolgd door Hold On My Heart #11, Jesus He Knows Me #11 en Tell Me Why #36. Brian May heeft als zanger drie hits: Driven By You (#10), Too Much Love Will Kill You (#1) en Back To The Light (#31).


2 Unlimited is de succesvolste Nederlandse act met niet alleen een nummer 1 in Nederland (Twilight Zone op februari), maar ook met hits in Engeland en de VS (Get Ready For This #76 in 1992, #39 in 1995, Twilight Zone #49 in 1992). De singles lopen goed, het debuutalbum Get Ready komt niet hoger dan 42. Booming Support scoort een hit met Rode Schoentjes. Dingetje covert de Rode Schoentjes en maakt er Kaplaarzen (De Rubberen Laarzen) van en hij scoort daarmee zijn grootste hit uit zijn carrière: nummer 3. The Feetlickers komen met De Stukgedanste Schoentjes (tip). Ten Sharp uit Purmerend staat op 1 in Zweden met You. Later bereikt de single ook de Britse top 10. De Amsterdamse Westerkerk staat vanaf 30 mei 1992 8 weken in de Top 40. In de #13 hit Psychotronic van Sequencial zit een sample van het carillon.
Loïs Lane krijgt hulp van Prince op Qualified. Voetbal  is populair: Housek '92 met Aanvallen, André Hazes met Samen Kunnen We Europa Aan, Robbie & The Kock met Ajax Is Art en De Feyenoord Selectie met Wij Houden Van Die Club staan in de hitparade. Het Nederlands elftal wordt in juli door Denemarken uitgeschakeld. Tevens het einde van alle voetbalplaten. De Rotterdam Termination Source valt op met de hit Poing. Een single van het platenlabel Rotterdam Records van DJ Paul Elstak. Poing bereikt als hoogste de tweede plaats in de Top 40. Tot ergernis van velen. Naar aanleiding van de Bijlmerramp wordt Teygo Makandra van Ruth Jacott en Hans Vermeulen opnieuw uitgebracht. De single komt niet verder dan #20.  Paul de Leeuw scoort een hit met de songfestivalparodie Vlieg Met Me Mee (hoogte positie wordt #2).


1992 staat ook in het teken van de in november 1991 aan aids overleden Freddie Mercury. Guns 'N' Roses treedt op met Knockin’ On Heaven’s Door tijdens het Freddie Mercury Tribute Concert op Paasmaandag 20 april 1992. Zij halen nummer 1 in de Top 40. Ook de beide Greatest Hits cd’s van Queen zelf verkopen het hele jaar door zeer goed, die eindigen beiden in de top 5 in de albumjaarlijst.


1992 is een goed jaar voor platenlabel Motown. In januari scoort Shanice [Wilson] een nummer 1 met I Love Your Smile, in november doet Boyz II men dat over met End Of The Road. Sinds 1984 had Motown geen nummer 1 hit meer gehad.


1992 is het jaar waarin de Nederlandse popradio ingrijpend verandert. Met ingang van 4 januari 1992 zijn op Radio 3 op zaterdag, zondag en maandag horizontaal geprogrammeerde uitzendingen te horen onder de noemer Station Drie. Dit is een samenwerkingsverband van AVRO, KRO en NCRV onder leiding van Jan Steeman. Na tien maanden eindigt dit project als op alle Nederlandse radiozenders een horizontale programmering wordt ingevoerd. Alle omroepen gaan iedere dag een aantal vaste uren vullen op Radio 1, 2, 3, 4 en 5. Iedere zender krijgt zijn eigen  kleur. Radio 1 is de nieuws- en actualiteitenzender, Radio 2 de lichte zender, Radio 3 de popzender, Radio 4 de klassieke zender en Radio 5 de cultuurzender. Aanleiding is het succes van Radio 538. Het KRO programma The Breakfast Club van Jeanne Kooijmans en Peter van Bruggen is een groot succes. Het zal bestaan tot 1 januari 1998. Gijs Staverman neemt in 1992 de presentatie van de Top 40 over van Erik de Zwart. Op 13 juli 1992 start Strengholt de zender Radio Noordzee Nationaal. Het is het eerste commerciële radiostation dat een licentie van de Nederlandse overheid krijgt. De eerste anderhalf jaar zijn er uitsluitend overdag gepresenteerde programma's. Vanaf zeven uur 's avonds was er non-stop muziek. De eerste programmaleider was Edvard Niessing, die zelf vijf dagen per week het programma Pauzepakket presenteerde. De andere presentatoren van het eerste uur: René Prent, René van den Abeelen en Gaston Starreveld. De  eerste jaren zendt het station enkel via de kabel uit en richt het zich puur op het Nederlandstalig product. Het format en de naam wijzigt daarna regelmatig. Vanaf 1 september 2005 heet het station Q Music. Op 8 december 1992 krijgt de commerciële radiozender Radio 538 een licentie. Op 11 december 1992 zendt Radio 538, een initiatief van Lex Harding en Erik de Zwart, voor het eerst uit; alleen via de kabel. De naam van de omroep verwijst  naar de oude uitzendfrequentie van Veronica. De allereerste dj’s van Radio 538 waren Wessel van Diepen, Michael Pilarczyk, Corne Klijn, Lex Harding, Rick van Velthuysen, Erik de Zwart, Will Luikinga en Ferry Maat. Tot 1995 zijn  de luistercijfers laag, maar dan krijgt de zender een serie etherfrequenties waarmee ze in een deel van Nederland ook op FM te ontvangen is. Ruud de Wild begint in 1995 bij Radio 538 nadat hij eerder bij de AVRO werkte.

Er worden in Nederland in 1992 35,6 miljoen albums verkocht. Daarnaast gaan er 4,2 miljoen singles over de toonbank. De tien populairste albums zijn Greatest Hits II van Queen, We Can’t Dance van Genesis, Dangerous van Michael Jackson, Greatest Hits I van Queen, Use Your Illusion 2 van Guns ‘N’ Roses, Back To Front van Lionel Richie, Use Your Illusion 1 van Guns ‘N’ Roses, Ten van Pearl Jam, Nevermind van Nirvana en Simply The Best van Tina Turner. Time Flies van Vaya Con Dios is in novmber het  eerste Belgische album dat in Nederland op 1 terechtkomt in de Album Top 100.


Ook in 1992
On A Ragga Tip van SL2 is de eerste top 10 hit die alleen op cd single verkrijgbaar is; er is geen 7'' vinyl of cassettesingle leverbaar. *** Ricky Martin (Enrique Martin) scoort in 1992 zijn eerste hit met (Un Dos Tres) Maria (#5).  *** O Fortuna staat in februari zowel in de uitvoering van Fortuna als Apotheosis in de top 10 van de Top 40. Fortuna komt tot #2, Apotheosis tot #5. Beide O Fortuna uitvoeringen moeten in februari uit de handel genomen worden van de erven Orff, omdat geen toestemming is verleend voor het gebruik en de erven willen geen gebruik in houseplaten.  *** Op 4 april komt de Australische groep Yothu Yindi met Treaty de hitparade binnen. De #34 in wording is geheel gespeeld en  gezongen door Aboriginals. *** Sharon Redd (19 oktober 1945) overlijdt op 1 mei 1992 aan een longontsteking. In 1983 had de Amerikaanse zangeres een #7 met In The Name Of Love. Sharon is een zus van Penny Ford, zangeres van The Power van Snap! *** Linda Martin wint voor Ierland het Eurovisie Songfestival met Why Me? *** John Lennon staat  in de Top 40 met Instant Karma dankzij een Nike-reclame. *** Op 5 augustus 1992 overlijdt Tante Leen (Helena Jansen-Polder, 80). *** De Olympische Spelen zorgen voor een hit van Freddie Mercury & Montserrat Caballe: Barcelona uit 1987 (dan een #34) behaalt de top 10 (#2). *** Michael Jackson treedt in augustus op in De Kuip. *** Het heruitgebrachte November Rain van  Guns 'N’ Roses - met zijn 8'53'' de een na langste single ooit - behaalt in september de top 10. ***In september 1992 scoren The Manic Street Preachers hun enige hit in Nederland met Motorcycle Emptiness (#24). Alle singles erna floppen. Gitarist Richey Edwards wordt sinds 1995 vermist. *** Paul Acket (69) overlijdt op 5 oktober 1992 aan kanker. Hij  is van 1976 tot aan zijn dood de grote man achter het North Sea Jazz Festival in Den Haag. *** One More Time scoort in oktober een #18 met Highland. In de  groep zit Peter Grönvall, de zoon van Benny Andersson van ABBA. *** Erma Franklin haalt danzij Levi's de hitparade met Piece Of My Heart (#11) uit 1969. *** René Froger geeft op 11 november 1992 zijn eerste concert in het Rotterdamse Ahoy'. *** Op 28 november 1992 is René Klijn (voormalig lid van Bam To Bam Bam) te gast bij Paul de Leeuw. Op 10 april 1993 zal Mr. Blue de eerste plaats in de Top 40 bereiken. Op 5 september 1993 overlijdt hij (30) aan de gevolgen van aids. *** Op 23 december 1992 overlijdt Hank Mizell (59). Hij had in 1976 een #1 met Jungle Rock. *** U.S. Postal maakt bekend dat er postzegels zullen verschijnen met daarop de rockhelden Bill Haley, Ritchie Valens, Buddy Holly en Elvis Presley plus de soulsterren Clyde McPhatter, Otis Redding en Dinah Washington. *** Succesvolste dancehit in de Discodance top 50 is Nana van Nuke. *** VPRO's Song van het jaar is Alive van Pearl Jam. 
DE TIEN GROOTSTE HITS


1 571 18 1 Rhythm Is A Dancer - Snap! 25-4-1992
In 1990 scoorde Snap! een nummer 1 met The Power. De Duitse dance-act Snap! had na een iets magerder 1991, waarin Mary Had A Little Boy tot #2 en Megamix tot #6 kwam, een heel succesvol 1992. The Colour Of Love komt in 1992 tot #7, maar opvolger Rhythm Is A Dancer wordt het absolute prijsnummer van de producers Michael Münzing (Benito Benites) en Luca Anzilotti (John 'Virgo' Barnett III). Thea Austin zingt en Turbo B (Durron Butler) rapt de single Rhythm Is A Dancer naar nummer 1. Het wordt de single van het jaar met vanaf 25 april een verblijf van 18 weken in de Top 40. Opvolger Exterminate komt in de laatste week van 1992 binnen. Snap! zal maar liefst 11 top 10 hits op een rij scoren. Een remix van Rhythm Is A Dancer zal in oktober 1996 floppen. Dat is dan tevens het laatste wapenfeit van Snap! De eurodance blijkt tegen die tijd uitgewerkt. Ook in 2003 komt nog een remix op de markt, maar die doet ook weinig. In Groot-Brittannië organiseert de BBC in 2007 een grootschalig onderzoek naar de slechtste liedjesteksten aller tijden. Life van Des’ree wint, maar op de tweede plaats eindigt Snap! met Rhythm Is A Dancer. De zinsnede ’I’m as serious as cancer/When I say rhythm is a dancer’ is goed voor zilver.
Snap! – Rhythm Is A Dancer
La la la la la la la la
La la la la la ooh ooh
Rhythm is a dancer, it's a soul's companion
You could feel it everywhere
Lift your hands and voices, free your mind and join us
You can feel it in the air
Oh oh, it's a passion, oh oh, you can feel it, yeah
Woh oh, it's a passion, oh oh oh-oh oh-oh oh-oh
Rhythm is a dancer, it's a soul's companion
You could feel it everywhere
Lift your hands and voices, free your mind and join us
You can feel it in the air
Oh oh, it's a passion, oh oh, you can feel it, yeah
Woh oh, it's a passion, oh oh oh-oh oh-oh oh-oh
Rhythm, you can feel it, you could feel it
Rhythm, rhythm is a dancer
Rhythm, you can feel it, you could feel it
Rhythm, rhythm is a dancer
Let the rhythm ride you, guide you
Sneak inside you, set your mind to
Move to its pulsation
Bass vibration, synth sensation
Pause, it's not in place, see
Mind and body must be free to
Please take it all in
Nothing to lose, everything to
Win, but it controls you
Holds you, molds you, back to older
New, touch it, taste it
Free your soul and let it face you
Got the beat what you wanna
If the groove don't get ya the rifle's gonna
I'm serious as cancer
When I say "Rhythm is a dancer"
Rhythm is a dancer, it's a soul's companion
You could feel it everywhere
Lift your hands and voices, free your mind and join us
You can feel it in the air
Oh oh, it's a passion, oh oh, you can feel it, yeah
Woh oh, it's a passion, oh oh oh-oh oh-oh oh-oh
Rhythm, you can feel it, you could feel it
Rhythm, rhythm is a dancer
Rhythm, you can feel it, you could feel it
Rhythm, rhythm is a dancer
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=u_ppF2yK4NM


2 555 17 1 It's My Life – Dr. Alban 11-7-1992
Dr. Alban scoort zijn grootste hit in 1992 met de single It's My Life dat in veel landen - waaronder Oostenrijk, Zweden en Nederland - de nummer 1-positie behaalt. In Nederland staat de single 7 weken bovenaan. Opvolger One Love haalt #12. Dr. Alban, echte naam Alban Nwapa, werd geboren in Enugu in Nigeria op 26 augustus 1957. In de jaren tachtig vertrok Dr. Alban op 23-jarige leeftijd naar Zweden om tandheelkunde te studeren. In 1990 studeerde hij af en werd hij tandarts. In datzelfde jaar bracht hij zijn eerste single Hello Afrika uit; het duet met Leila K. haalt #24. Opvolger No Coke wordt top 10 (#7). Daarna floppen een paar singles tot It's My Life op 11 juli de hitparade binnenkomt. De teksten van Dr. Alban gaan meestal over wijsheid, vrijheid en liefde. Zo ook de drie laatste hits: Sing Hallelujah! (#7 in 1993), Look Who's Talking (#4 in 1994) en Let The Beat Go On (#22 in 1994). Daarna verschijnen meer dan vijftien singles die allemaal floppen. Daaronder ook zijn samenwerking met Sash! (Colour The World uit 1999).
Op 20 februari 2008 verschijnt de cd Back To Basics en de single Work Work.
Dr. Alban – It’s My Life
It’s my life, take it or leave it. Set me free. What’s that crap papa-know-it-all?
I got my own life. You got your own life. Live yoru own life and set me free.
Mind your business and leave my business. You know everything
papa-know-it-all.
Very little knowledge is dangerous. Stop bugging me, stop bothering me.
Stop bugging me, stop forcing me. Stop fighting me, stop yelling me.
It’s my life!
It’s my life. It’s my life my worries. It’s my life. It’s my life my problems.
It’s my life. It’s my life my worries. It’s my life. It’s my life my problems.
It’s my life, do you understand? I live the way I want to live.
I make decisions day and night. Show me signs and good examples.
Stop telling people how to run your business. Take a trip to east and west.
You find that you don’t know anything. Every’s getting tired of you.
Sometimes you have to look and listen. You can even learn from me:
Little knowledge is dangerous. It’s my life!
It’s my life. It’s my life my worries. It’s my life. It’s my life my problems.
It’s my life. It’s my life my worries. It’s my life. It’s my life my problems.
It’s my life, set me free. So you bed so you lie.
What you see is what you get. Listen to people and sort things out.
Things I do, I do them no more. Things I say, I say them no more.
Changes come once in life. Stop bugging me, stop bothering.
Stop bugging me, stop forcing me. Stop fighting me, stop yelling me.
Stop telling me, stop seeing me. It’s my life!
It’s my life. It’s my life my worries. It’s my life. It’s my life my problems.
It’s my life. It’s my life my worries. It’s my life. It’s my life my problems.
Luister
http://www.youtube.com/watch?v=OFUmqdYtT3A


3 551 18 1 Knockin' On Heaven's Door - Guns 'N’ Roses 23-5-1992
De hardrockversie van Knockin' On Heaven's Door van Guns 'N' Roses is afkomstig van het album Use Your Illusion II uit 1991. Guns 'N' Roses speelt het nummer tijdens het Freddie Mercury Tribute Concert op Paasmaandag 20 april 1992; het afscheidsconcert voor de zanger van Queen, die in november 1991 aan aids was overleden. Deze live-uitvoering (met extra couplet dat niet door Bob Dylan is geschreven) haalt in Nederland nummer 1. De royalty's gaan naar de Mercury Phoenix Trust. Knockin’ On Heaven's Door werd geschreven door Bob Dylan. Het nummer werd in 1973 uitgebracht op het album Pat Garett & Billy The Kid, de soundtrack van de gelijknamige film van Sam Peckinpah. Het nummer is door zeer veel artiesten gecoverd; Grateful Dead, Bob Marley, Eric Clapton (#31 in 1975), Bon Jovi, Wyclef Jean, Seether, Avril Lavigne, en Randy Crawford (#10 in 1989). Guns ‘N’ Roses bestaat uit Duff 'Rose' McKagan (basgitarist), Saul 'Slash' Hudson (gitarist), Izzy Stradlin (gitarist), Steven Adler (drummer) en Axl Rose (zanger). Axl Rose is afkomstig uit een religieuze familie. Toen hij vijf jaar was, zong hij in de kerk. Later keerde hij zich af van het geloof en begon samen met Izzy Stradlin een punkband. Toen Rose en Stradlin de heren McKagan, Adler en Slash ontmoetten, was Guns 'N' Roses snel een feit. Het vijftal kan goed met elkaar opschieten omdat ze van dezelfde dingen houden: drinken, drugs, vechten en vrouwen. Met Paradise City had Guns 'N' Roses in 1989 zijn eerste grote hit in Nederland. De groep was meteen omstreden, vooral bij ouders, vanwege de agressieve teksten en het criminele gedrag van de bandleden. Door een botsing tussen Axl Rose en gitarist Slash valt de groep uit elkaar. In 2004 waren er wel plannen voor een toer, maar Slash zou daaraan geen cent verdienen. Al jaren staat een nieuwe Guns 'N’ Roses- plaat op stapel: Chinese Democracy, maar daarvan is in 2011 nog altijd geen spoor.
Guns ‘N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door
Mama take this badge from me
I can't use it anymore
It's getting dark too dark to see
Feels like I'm knockin' on heaven's door
Kn-kn-knockin' on heaven's door
Kn-knockin' on heaven's door
Kn-knockin' on heaven's door
Kn-knockin' on heaven's door
Mama put my guns in the ground
I can't shoot them anymore
That cold black cloud is comin' down
Feels like I'm knockin' on heaven's door
Kn-kn-knockin' on heaven's door
Kn-knockin' on heaven's door
Kn-knockin' on heaven's door
Kn-knockin' on heaven's door
"You just better start sniffin' your own
rank subjugation jack 'cause it's just you
against your tattered libido, the bank and
the mortician, forever man and it wouldn't
be luck if you could get out of life alive"*
Kn-kn-knockin' on heaven's door
*=niet door Bob Dylan geschreven couplet
Bekijk onofficiële clip
http://www.youtube.com/watch?v=vcWTTs8QVRc


4 543 17 1 Sweat (A La La La La Long) - Inner Circle 5-9-1992 1993-321
De Jamaicaanse reggaegroep Inner Circle scoorde al in 1979 twee Nederlandse hits met Music Machine (#23) en Mary Mary (#30). Daarna hield de band die diverse bezettingswisselingen kende, maar in ieder geval bestaat uit de broers Ian en Roger Lewis, een pauze van bijna tien jaar. Hun terugkeer zorgt voor een 5 weken lange nummer 1 met Sweat (A La La La La Long) vanaf 17 oktober. Ook de opvolger Rock With You wordt een hit (#5). In 1994 halen ze wederom de top 10 met Games People Play (#8).
Inner Circle - Sweat (A La La La La Long)
I've been watching you
A la la la la long, a la la la la long long li long long long
c'mon
A la la la la long, a la la la la long long li long long long
hey
standing across the room
I saw you smile
said I want to talk to you-oo-oo
for a little while
But before I make my move
My emotions start running wild
my tongue gets tied
and that's no lie
looking in your eyes
looking in your big brown eyes
ooh yeah
and I've got this to say to you
Hey!
Girl I want to make you sweat
sweat till you can't sweat no more
and if you cry out
I'm gonna push it some, more, more
girl I want to make you sweat
sweat till you can't sweat no more
and if you cry out
I'm gonna push it
Push it, push it some more
A la la la la long, a la la la la long long li long long long
c'mon
A la la la la long, a la la la la long long li long long long
so I said to myself
Does she love me or not?
but the dreads done know
that love is his to get
with a little bit of this
and a little bit of that
my lyric goes on the attack
my tongue gets tied
and that's no lie
looking in you eyes
looking in your big brown eyes
ooh girl
and I've got this to say to you
hey!
Girl I want to make you sweat
sweat till you can't sweat no more
and if you cry out
I'm gonna push it some, more, more
girl I want to make you sweat
sweat till you can't sweat no more
and if you cry out
I'm gonna push it
Push it, push it some more
A la la la la long, a la la la la long long li long long long
ooh yeah
A la la la la long, a la la la la long long li long long long
one more time
A la la la la long, a la la la la long long li long long long
sing it
A la la la la long, a la la la la long long li long long long
hey
woo woo woo woo wee yeah
eyes
looking in your big brown eyes
and I've got this to say to you
hey
Girl I want to make you sweat
sweat till you can't sweat no more
and if you cry out
I'm gonna push it some, more, more
girl I want to make you sweat
sweat till you can't sweat no more
and if you cry out
I'm gonna push it
Push it, push it some more
A la la la la long, a la la la la long long li long long long
yeah
A la la la la long, a la la la la long long li long long long
push it push it some more
A la la la la long, a la la la la long long li long long long
alright
A la la la la long, a la la la la long long li long long long
push it, push it some more
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=4kfTuNdku3A


5 484 22 2 Just Another Day - Jon Secada 1-8-1992 1993-190
Juan Secada werd op 4 oktober 1963 geboren op Cuba. Hij werkte als componist en producer voor Gloria Estefan voor hij aan zijn solocarrière begon. Just Another Day blijft in 1992-1993 in totaal 25 weken in de Top 40 staan zonder ooit nummer 1 te halen. In maart 1993 zal opvolger Angel nummer 34 bereiken. Daarna flopt One Of A Kind. In 1994 haalt hij voor het laatst de Nederlandse hitparade als If You Go een nummer 35 wordt. Later dat jaar flopt Whipped. Jon Secada zit in 2006 in de jury van Latin American Idol.
Jon Secada – Just Another Day
Morning alone
When you come home
I breath a little faster
Every time we’re together
It’d never be the same
If you’re not here
How can you stay away, away so long.
Why can’t we stay together
Give me a reason
Give me a reason.
[Chorus]
I, I don’t wanna say it
I don’t wanna find another way
Make it trough the day without you
I, I can’t resist
Trying to find exactly what I miss
It’s just another day without you.
It’s just another day
Making the time
Find the right lines to make you stay forever
What do I have to tell you
I’m just trying to hold on to something
(Trying to hold on to something good)
Give us a chance to make it.
Don’t wanna hold on to never
I’m not that strong
I’m not that strong.
I, I don’t wanna say it
I don’t wanna find another way
Make it trough the day without you
I, I can’t resist
Trying to find exactly what I miss
It’s just another day without you.
Why can’t you stay forever
Just give me a reason
Give me a reason.
I, I don’t wanna say it
I don’t wanna find another way
Make it trough the day without you
I, I can’t resist
Trying to find exactly what I miss
It’s just another day without you
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=B6LhWbQthAI&ob=av2n


6 481 14 1 Don't Let The Sun Go Down On Me - George Michael & Elton John 14-12-1991
1991-247 (1974-219)
De studioversie van Don't Let The Sun Go Down On Me haalde in de zomer van 1974 slechts nummer 24. Elton John en George Michael zongen het duet voor het eerst tijdens Live Aid 1985. Op 25 maart 1991 was Elton John de surprise act tijdens een concert van George Michael in Wembley Stadium. De opname daarvan komt op 14 december 1991 de Top 40 binnen. De liveversie van Elton John (Reginald Dwight) en George Michael komt in 1992 tot 1. Voor George Michael is Don't Let The Sun Go Down On Me zijn zesde en laatste nummer 1 in Nederland. De opbrengsten van de single gaan naar tien verschillende goede doelen voor kinderen, aids en onderwijs. Elton John scoort in 1992 ook met The One (#11), Runaway Train (#37; met Eric Clapton) en True Love (#11; samen met Kiki Dee).
George Michael & Elton John - Don't Let The Sun Go Down On Me
I can't light no more of your darkness
All my pictures seem to fade to black and white
I'm growing tired and time stands still before me
Frozen here on the ladder of my life
Too late to save myself from falling
I took a chance and changed your way of life
But you misread my meaning when I met you
Closed the door and left me blinded by the light
Don't let the sun go down on me
Although I search myself, it's always someone else I see
I'd just allow a fragment of your life to wander free
But losing everything is like the sun going down on me
I can't find the right romantic line
But see me once and see the way I feel
Don't discard me just because you think I mean you harm
But these cuts I have they need love to help them heal
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=VtZB4jluIO4


7 477 15 1 To Be With You – Mr. Big 28-3-1992
De Amerikaanse rockband Mr. Big, bestaande uit Eric Martin, Billy Sheehan en Pat Torpey, heeft in Nederland drie hits. Na de grote hit To Be With You volgt Just Take My Heart en die bereikt de 16e plaats. In januari 1994 zal Wild World volgen en dat wordt een top 10 hit (#10). Mr. Big werd opgericht in 1988. In 1996 zal gitarist Paul Gilbert de groep verlaten, maar hij blijft wel actief als producer. Daarna zijn er vele conflicten. Na het album Actual Size in 2001 wordt bassist Billy Sheehan door de overige bandleden aan de kant geschoven. Niet veel later wordt besloten de groep op te heffen.
Mr. Big – To Be With You
Hold on little girl
Show me what he's done to you
Stand up little girl
A broken heart can't be that bad
When it's through, it's through
Fate will twist the both of you
So come on baby come on over
Let me be the one to show you
I'm the one who wants to be with you
Deep inside I hope you feel it too
Waited on a line of greens and blues
Just to be the next to be with you
Build up your confidence
So you can be on top for once
Wake up who cares about
Little boys that talk too much
I seen it all go down
Your game of love was all rained out
So come on baby, come on over
Let me be the one to hold you
I'm the one who wants to be with you
Deep inside I hope you feel it too
Waited on a line of greens and blues
Just to be the next to be with you
Why be alone when we can be together baby
You can make my life worthwile
And I can make you start to smile
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=5QD5n98R_nk


8 461 15 1 Under The Bridge - Red Hot Chili Peppers 7-3-1992
De Amerikaanse rockband Red Hot Chili Peppers maakte verschillende bezettingswisselingen door, maar in 1992 bestaat de groep uit Anthony Kiedis, John Frusciante, Chad Smith en Michael 'Flea' Balzary. In 1990 haalde hun single Higher Ground de tipparade. In 1992 haalden ze een tweede notering met de nummer 1-hit Under The Bridge. Daarna moeten ze tot augustus 1999 wachten op de volgende hit Scar Tissue (#24). Daarna worden regelmatiger hits gescoord, waarvan Californication (#9 in 2000) en By The Way (#9 in 2002), Dani California (#8 in 2006) en Snow (Hey Oh) (#5 in 2006) de grootste zijn.
Red Hot Chili Peppers – Under The Bridge
Sometimes I feel
Like I don’t have a partner
Sometimes I feel
Like my only friend
Is the city I live in
The city of angels
Lonely as I am
Together we cry
I drive on her streets
‘Cause she’s my companion
I walk through her hills
‘Cause she knows who I am
She sees my good deeds
And she kisses me windy
I never worry
Now that is a lie
I don’t ever want to feel
Like I did that day
Take me to the place I love
Take me all the way 2x
It’s hard to believe
That there’s nobody out there
It’s hard to believe
That I’m all alone
At least I have her love
The city she loves me
Lonely as I am
Together we cry
I don’t ever want to feel
Like I did that day
Take me to the place I love
Take me all that way 2x
Under the bridge downtown
Is where I drew some blood
Under the bridge downtown
I could not get enough
Under the bridge downtown
Forgot about my love
Under the bridge downtown
I gave my life away...yeaah
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=GLvohMXgcBo&ob=av2n


9 459 13 1 End Of The Road - Boyz II Men 3-10-1992 1993-196
Boyz II Men had in 1991 hun eerste Nederlandse hits met Motownphilly (#27) en Under Pressure (#28 met Nederlandse Tony Scott). End Of The Road staat in 1992 13 weken in de Top 40 en in 1998 nog drie weken. De single staat 2 weken op 1. Het nummer had het overlijden van David Cole als aanleiding; een songwriter waarmee Mariah Carey veel samenwerkte en de manager van Boyz II Men. Opvolger It's Hard To Say Goodbye To Yesterday haalt #26 in 1993. Andere hits worden: I'll Make Love To You (#4, 1994), On Bended Knee (#18, 1994), One Sweet Day (#2 in 1996 met Mariah Carey), Hey Lover (#12, 1996 met LL Cool J), 4 Seasons Of Loneliness (#9 in 1997) en A Song For Mama (#31 in 1999). Boyz II Men komt uit Philadelphia (Verenigde Staten) en bestaat uit Wanya Morris, Michael McCary, Shawn Stockman, en Nathan Morris.
Boyz II Men – End Of The Road
We belong together
And you know that I am right
Why do you play with my heart
Why do you play with my mind
Said we'd be forever
Said it'd never die
How could you love me and
Leave me and never say goodbye
When I can't sleep at night
Without holding you tight
Girl, each time I try
I just break down and cry
Pain in my head
Oh, I'd rather be dead
Spinning around and around
Although we've come
To the end of the road
Still I can't let go
It's unnatural
You belong to me I belong to you
Girl, I know you really love me
You just don't realize
You've never been there before
It's only your first time
Maybe I'll forgive you
Maybe you'll try
We should be happy together forever
You and I
Will you love me again
Like you loved me before
This time I want you to love me much more
This time instead
Just come to my bed
And baby just don't let me go
Although we've come
To the end of the road
Still I can't let go
It's unnatural
You belong to me I belong to you
Come
To the end of the road
Still I can't let go
It's unnatural
You belong to me I belong to you
Although we've come
To the end of the road
Still I can't let go
It's unnatural
You belong to me I belong to you
Come
To the end of the road
Still I can't let go
It's unnatural
You belong to me I belong to you
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=zDKO6XYXioc&ob=av2e


10 456 14 1 Please Don't Go - Double You 18-4-1992
Double You is een Italiaanse groep, opgericht in 1985 door William Naraine (zanger, geboren in Londen), Franco Amato en Andrea de Antoni. In 1991 werd de groep aangevuld met producer Roberto Zanetti. In december 1991 werd Please Don't Go opgenomen. Opvolger We All Need Love haalt #14. In 1994 verschijnt het tweede album van Double You, getiteld The Blue Album. Daarvan komt de hit Run To Me (#15). Daarna verschijnen nog vele singles, maar die floppen in Nederland allemaal. In 2005 wordt zonder succes een remixsingle uitgebracht van Please Don't Go (geremixed door Don Cartel), gevolgd door een remixsingle van Everything I Do.
Double You – Please Don’t Go
Please don't go, please don't go
Please don't go, please don't go...
Babe, I love you so
I, I want you to know
That I'm gonna miss your love
The minute you walk out that door
Please don't go, please don't go...
Babe, I love you so
I, I want you to know
That I'm gonna miss your love
The minute you walk out that door
Please don't go
Don't goooo
Don't go away
Please don't go
Don't goooo
I'm begging you to stay
If you leave at least my lifetime
I've had one drea mcome true
I was blessed to be loved
By someone as wonderful as you
Please don't go
Don't goooo
Don't go away
Please don't go
Don't goooo
I'm begging you to stay
Hey hey hey
Please don't go, please don't go...
Babe, I love you so
I, I want you to know
That I'm gonna miss your love
The minute you walk out that door
I need your love, I'm down on my knees
Baby you please, please, please don't go
Don't you hear me babe, don't you leave me now
Oh no no don't go, please don't go
I want you to know that I, I love you so
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=YIAnkrPgTvY
PRIJZEN


Conamus Exportprijs 1992
Ten Sharp voor het album Under The Waterline, Ton van den Bremer (ToCo international)


Gouden Harpen 1992
Jenny Arean, Anita Meyer, Normaal, Hans van Eijck


Zilveren Harpen 1992
Ryan van den Akker, Ernst-Daniël Smid, Rowwen Hèze


Edisons 1992
Naam - Album - Categorie
Mark Knopfler/Chet Atkins - Neck And Neck - Country
Massive Attack - Blue Lines – Disco dance/Rap Buitenlandse Herkomst
Galliano - In Pursuit Of The 13th Note – Disco dance/Rap Buitenlandse Herkomst
Phil Spector - Back To MONO 1958-1969 - Extra
James Brown - Star Time - Extra
Barbara Streisand - Just For The Record - Extra
Drs. P - Compilé Sur CD - Extra
Michiel De Ruyter - Jazz Behind The Dikes/Volume 1 & 2 - Extra/Nederlandse Documentaire Historische Waarde
Miles Davis/Michel Legrand - O.S.T. Dingo - Film/Musical
Metallica - Metallica - Hardrock/Heavy Metal
Rosenberg Trio - Gipsy Summer - Instrumentaal
The Harper Brothers - Artistry - Jazz
Circus Custers - Hun Mooiste Kinderliedjes Van De TV - Kinderrepertoire
La Pat - La Gabbia d'Oro - Kleinkunst/Luisterlied Nederlandse Herkomst
Ben Cramer - Alles Wordt Anders - Nederlandstalig Levenslied
Natalie Cole - Unforgettable - Pop/Mor Buitenlandse Herkomst
Laura Fygi - Introducing - Pop/Mor Nederlandse Herkomst
Red Hot Chili Peppers - Blood, Sugar, Sex, Magik - Pop/Rock Buitenlandse Herkomst
Pearl Jam - Ten - Pop/Rock Buitenlandse Herkomst
Urban Dance Squad - Life 'N Perspectives Of A Genuine Crossover - Pop/Rock Nederlandse Herkomst
Bonnie Raitt - Luck Of The Draw - R&B/Blues
POPULARITEITSVERKIEZINGEN


Hitkrant Poppoll 1992
Nog nooit zoveel inzendingen.


Binnenland


Zanger
1 2 René Froger 32,7%
2 - Paul De Leeuw 13,2%
3 - Gerard Joling 10,1%
4 1 Gordon 6,5%
5 - Ray Slijngaard (2 Unlimited) 5,5%


Zangeres
1 3 Anita Meyer 29,8%
2 - Tatjana 9%
3 - Anita Doth (2 Unlimited) 7,3%
4 1 Hanny 6,2%
5 - Monique Klemann (Loïs Lane) 4,7%


Groep
1 - 2 Unlimited 33,5%
2 - Golden Earring 9,5%
3 - Normaal 8%
4 4 Loïs Lane 7,8%
5 2 Clouseau 7,5%


Meestbelovend
1 2 Unlimited 30,1
2 Paul de Leeuw 4,7
3 Loïs Lane 4,5
4 Jan Vayne 4
5 5 Clouseau 3,7


Beste Album
1 Get Ready - 2 Unlimited 13,3
2 Van U Wil Ik Zingen - Paul de Leeuw 10,3
3 Sweet Hello's & Sad Goodbyes - René Froger 8
4 The Naked Truth - Golden Earring 6,2
5 Buugen Of Barsten - Normaal 4,5


Beste Single
1 Vlieg Met Me Mee - Paul de Leeuw 22,5
2 The Magic Friend - 2 Unlimited 7,5
3 Twilight Zone - 2 Unlimited 6,3
4 Workaholic - 2 Unlimited 4,3
5 You - Ten Sharp 4,2
You is uit 1991.


Beste Videoclip
1 The Magic Friend - 2 Unlimited 24,5
2 Workaholic - 2 Unlimited 6,8
3 You - Ten Sharp 5,2
4 Twilight Zone - 2 Unlimited 4
5 Qualified - Loïs Lane 3,5


Beste Diskjockey
1 1 Jeroen van Inkel 48,8
2 Gijs Staverman 16,8
3 2 Erik de Zwart 9,7
4 3 Wessel van Diepen 8,3
5 4 Martijn Krabbé 3,7


Buitenland


Zanger
1 3 Michael Jackson 11,2%
2 - Lionel Richie 10,8%
3 - Jon Secada 7,5%
4 - Axl Rose 6,5%
5 1 Bryan Adams 6,2%


Zangeres
1 1 Mariah Carey 32,7%
2 - Whitney Houston 14,5%
3 2 Gloria Estefan 11,3%
4 3 Madonna 10%
5 - Vanessa Paradis 5,7%


Groep
1 - Guns 'N’ Roses 21,3%
2 4 Roxette 14%
3 - Boyz II Men 11,3%
4 2 Queen 6,3%
5 - En Vogue 3,8%


Meestbelovend
1 Boyz II Men 17,8
2 Guns 'N’ Roses 7,5
3 Jon Secada 5,7
4 Roxette 5,5
5 En Vogue 3,7


Beste Album
1 Tourism - Roxette 9,5
2 Use Your Illusion - Guns 'N’ Roses 8,5
3 Dangerous - Michael Jackson 8
4 Back To Front - Lionel Richie 6,8
5 Unplugged - Mariah Carey 6
Use Your Illusion I en II samengeteld, die beide plus Dangerous zijn uit 1991.


Beste Single
1 End Of The Road - Boyz II Men 11,8
2 November Rain - Guns 'N’ Roses 7
3 Too Much Love Will Kill You - Brian May 4,2
4 How Do You Do - Roxette 4
5 I Will Always Love You - Whitney Houston 3,3


Beste Videoclip
1 November Rain - Guns 'N’ Roses 20
2 Jam - Michael Jackson 5,5
3 Heal The World - Michael Jackson 4,2
4 I Can't Dance - Genesis 3,7
5 End Of The Road - Boyz II Men 3,3


VPRO’s Song Van Het Jaar Verkiezing

1.(391) Pearl Jam - Alive
2.(322) Buffalo Tom - Taillights Fade
3.(272) Red Hot Chili Peppers - Under The Bridge
4.(262) R.E.M. - Drive
5.(252) Black Crowes - Remedy
6.(215) Claw Boys Claw - Rosie
7.(159) Bettie Serveert - Balentine
8.(155) Blue Guitars - What In The World
9.(154) Sonic Youth - 100%
10.(148) Tom Waits - Goin' Out West 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten