zondag 14 augustus 2011

1974

Topact: Mud
Albumact: The Cats


1974 is het jaar van de glamrock met hits voor Mud, Slade en The Rubettes. Ook zorgt disco voor een nieuw geluid met George McCrae en Carl Douglas als vaandeldragers.


Glamrock is bijzonder populair. Mud groeit met vijf singles uit tot de succesvolste act van het jaar. Zij scoren drie nummer 1-hits en twee nummer 2 hits. Op 30 maart gooit Mud met Tigerfeet de vorige single Dynamite van de nummer 1 af. Op 21 december bereikt Mud met Lonely This Christmas als eerste groep in Nederland de nummer 1 met een kerstsingle. Het succes van Mud is ook het begin van de het hitverhaal van producers-componisten Mike Chapman en Nicky Chinn. Tevens is het de start van het succesverhaal van het RAK label van producer Mickie Most. Slade scoort voor het vierde jaar op een rij - en tot in 1984 voor het laatst - een top 10-hit (Everyday #4). Ook The Sweet haalt voor de vierde keer de top 10 (The Six Teens #7). The Rubettes hebben drie top 10 hits in 1974: Sugar Baby Love (15 weken #1), Tonight (9 weken #6) en Jukebox Jive (10 weken #2 in 1975-1976).


1974 maakt ook plaats voor het nieuwe genre disco. Disco is het vervolg op de soulmuziek. Een ontmoeting tussen moderne rhythm and blues en nieuwe technologie zoals synthesizers en drumcomputers. The Three Degrees en George McCrae scoren de eerste discohits. The Three Degrees (Fayette Pickney, Valerie Holiday en Sheila Ferguson) zijn in januari met Dirty Ol' Man de eerste vrouwengroep die de eerste plaats in de Top 40 bereiken. Als groep hebben ze in 1974 vier hits en met de studiogroep MSFB ook nog een vijfde. Alle hits verschijnen op het Philadelphia label van van de producers Kenny Gamble en Leon Huff. Op dat label verschijnt ook het werk van The Trammps. Het herkenbare geluid wordt al snel de Phillysound genoemd. Een ander producersduo dat de disco helpt ontwikkelen is Harry Casey en Richard Fich. In 1974 schrijven en produceren zij Rock Your Baby van George McCrae dat de hit van het jaar wordt. Harry Casey zal in 1975 bekend worden als leider van KC and the Sunshine band.


Opvallend veel platen uit de jaren vijftig en zestig worden in 1974 opnieuw hits: Jailhouse Rock van Elvis Presley, Man Of Action van Les Reed Orchestra, I'd Rather Go Blind van Chicken Shack, You've Got Your Troubles van The Fortunes, My Special Prayer van Percy Sledge en La Danse De Zorba van Trio Hellenique. Ook Je T'aime... Moi Non Plus van Serge Gainsbourg en Jane Birkin uit 1969 keert terug in de hitparade en bereikt met tien weken notering de vierde plaats.


In 1973 was Nederland beland in een oliecrisis. Dat levert twee top 3-hits op. Op 9 februari 1974 scoort Vader Abraham samen met Boer Koekoek (61 jaar, voornaam is Hendrik) een nummer 1 hit met Den Uyl Is In Den Olie. Daarmee wordt de fractievoorzitter van de Boerenpartij de eerste politicus die op nummer 1 heeft gestaan. Beide heren worden bijgestaan door Kinderkoor De Makkertjes. Het lied, dat 2 weken bovenaan blijft, levert ook kritiek op het geplande einde van zeezender Radio Veronica. Veronica-dj Rob Out haalt in maart 1974 met zijn dochtertje Birgit de tipparade met Papa Wat Gebeurt Er; een lied geschreven door Dimitri van Toren. Peter Koelewijn zingt op 24 augustus 1974 Veronica sorry de Top 40 binnen. In augustus 1974 maakt de Nederlandse regering een eind aan de uitzendingen van de zeezenders Veronica en Radio Noordzee. De publieke zender Hilversum III (nu 3FM), met voor elke omroep een eigen uitzenddag en dus een veel minder duidelijke identiteit, slaagt er niet in net zo'n plek in de harten van de jongeren te veroveren als Veronica dat deed. Veronica zendt voor het laatst uit op zaterdag 31 augustus 1974. De succesvolle Nederlandse artiesten uit de tijd van de zeezenders verdwijnen in de anonimiteit. Peter Koelewijns single haalt #8. De cast van het satirische tv-programma Farce Majeure komt ook met een crisisplaat: Kiele Kiele Koeweit (#3). Meer politiek, ook komisch gebracht: Wij Willen WW van Henk & The Stainless Steel Band. Daarin worden Surinamers op de hak genomen. De single haalt - ruim een jaar voor de Surinaamse onafhankelijkheid - nummer 17.


Nederlandse successen zijn er ook. The Cats waren naar de VS gegaan om een plaat op te nemen en zij scoren een Nederlandse nummer 1 met Be My Day en daarnaast nog 2 top 10 hits. Radar Love van de Golden Earring bereikt op 27 juli 1974 de dertiende plaats In Amerika. De LP Moontan bereikt daar als hoogste notering een 12de plaats. Opvallend is de stem (een contra-alt) van Astrid Nijgh, evenals haar teksten. Astrid de Backer was enkele jaren getrouwd met Lennaert Nijgh. In 1974 heeft ze drie hits: Ik Doe Wat Ik Doe (#6), De Nacht (#19) en Mensen Zijn Je Beste Vrienden (#28). In de jaren 90 zal ze programma's op Radio Noordzee en Radio 2 presenteren. Ook Jackpot heeft een vrolijk jaar: Is Everybody Happy haalt #6, opvolgers One And One Is Two (#9) en Dance Dance Dance (#31) scoren ook. Tussen 1973 en 1976 zijn ze goed voor 6 hits. Saxofonist André Moss heeft twee top 10 hits: Ella (#4 en Rosita (#9). Hij werd ontdekt door Jack Jersey. Ella wordt een hit, omdat het gebruikt wordt door de TROS in ledenwerfspotjes. In 1975 zal hij nog 2 kleinere hits scoren. Hij speelt ook enkele TROS tunes in. Moss zal overlijden op 21 juni 1989. In juni staan Ivan Heylen en André van Duin beiden in de top 3. Ivan met zijn Vlaamse De Wilde Boerndochtre (#1) en André met de Nederlandse bewerking De Tamme Boerenzoon (#2). Ivan Heylens opvolgers in 1974 floppen; De Werkmens en M'n Pintje bereiken alleen de tipparade. Hij scoort in 1982 nog wel een #25 met Jef.


ABBA wint op 6 april 1974 in het Britse Brighton met Waterloo het Eurovisie Songfestival voor Zweden. Gigliola Cinquetti wordt voor Italië tweede en Nederland wordt derde met I See A Star van Mouth & McNeal. Zij halen later de achtste plaats in de Britse top 10. In Nederland brengt ABBA, de succesvolste Eurovisie Songfestival-winnaar ooit, het met Waterloo tot #2, Mouth & MacNeal komen tot #3 met Ik Zie Een Ster en staan veertien weken in de hitparade. Ook Ah l'Amore wordt een hit (#10). Ondanks het enorme succes van het duo, wordt Maggie in december 1974 aan de kant gezet voor Little Eve (Ingrid Kup). Lenny Kuhr haalt de tipparade met De Generaal, een ode aan Rinus Michels onder wiens leiding het Nederlands Elftal tweede wordt op het Wereldkampioenschap Voetbal. De melodie is die van De Troubadour (#12 in 1969) waarmee ze het Eurovisie Songfestival in 1969 won.


Barry White heeft in 1974 zijn topjaar met drie hits: Never, Never Gonna Give Ya Up (7 weken #9), Can't Get Enough Of Your Love (7 weken #13) en You're The First, The Last, My Everything (zal in 1975 tot #10 komen). De sensuele muziek zette menig romantisch avondje luister bij. De half gesproken, half gezongen teksten gaan over meisjes en de liefde. Love Unlimited, een ontdekking van Barry White, heeft een tip met Under The Influence Of Love. Het studio-orkest Love Unlimited Orchestra, dat zowel Barry White als Love Unlimited begeleidt, heeft drie singles: Love's Theme (#6), Rhapsody In White (#16) en Theme From 'The Together Brothers' (tip).


Nieuw in 1974, maar ook in de jaren erna uiterst succesvol: The Rubettes, Teach in, Donna Summer, Hot Chocolate (Emma, #3,de groep had in 1970 en 1973 al twee tips gehad), Julien Clerc (Paul Alain Leclerc; Si On Chantait #9, Ce N'est Rien #16) en Queen. In Engeland was de teenybopperformatie Bay City Rollers heel populair, maar in Nederland niet. Shang-A-Lang bereikt in augustus #31, Summerlove Sensation komt een maand later niet verder dan de tipparade.


Op 1 januari 1974 beginnen de uitzendingen van Radio Mi Amigo. Het openingsprogramma wordt gepresenteerd door Ad Roland. Op 29 juni 1974 komt OK Chigago van het Franse duo Resonance binnen. De instrumentale plaat - een achtervolging vol geluidseffecten - wordt gebruikt als tune op Radio Noordzee en Mi Amigo. Het wordt een #3. Vanaf 1974 zijn op Hilversum III twee hitparades te beluisteren: de Top 40 van de TROS (overgenomen van Radio Veronica) en de Nationale Top 30 van de NOS. In maart 1974 komen zes platenfirma's bijeen in Baarn: CBS/Artone, EMI/Bovema, Intersong Basart, Phonogram, Polydor en Red Bullet. Zij besluiten dat er - met het oog op het verdwijnen van de zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee - een nieuwe hitlijst moet komen. De naam wordt al bedacht: de Nationale Hitparade. Het moet een objectieve, onafhankelijke hitparade worden, die door een onafhankelijke instantie moet worden samengesteld en daarbij wordt aan Buma/Stemra gedacht, omdat Stemra toch al alle verkoopgegevens van de platenmaatschappijen krijgt en zowel Stemra als Buma geen commercieel of financieel belang hebben. De AVRO wil de hitparade wel wekelijks uitzenden op televisie in AVRO's Top Pop en de NOS wil het op de radio laten presenteren door Frits Spits op Hilversum III. De AVRO begint op 1 juli 1974 met de televisie-uitzendingen, de NOS start op 27 juni 1974. De lijst telt 30 platen en zal door Felix Meurders gepresenteerd worden. Felix zal in de loop der jaren behoorlijk wat platen de grond inboren die in de hitlijst staan. Op 30 mei 1974 zendt de VPRO voor het eerst Van Oekels Discohoek uit, een parodie op programma's als TopPop en Op Losse Groeven. Op 25 april 1975 zal de laatste aflevering uitgezonden worden. n Donny Osmond (poppersoonlijkheid). Op 31 augustus 1974 is de laatste uitzenddag van de zeezenders Radio Veronica (met Rob Out), Radio Atlantis (met Steve England) en Radio Noordzee Internationaal (met Ferry Maat). Op 14 september 1974 komt Les Reed Orchestra de hitparade binnen met het in 1970 geflopte Man Of Action. Het wordt nu een #7. De single was heruitgebracht na de sluiting van Radio Noordzee, waar het gebruikt was als tune. Op 16 september 1974 introduceert Hilversum III de Troetelschijf. Lady Eleanor van American Gypsy is de eerste. De Amerikaanse, maar in Nederland woonachtige groep haalt #20 in de Top 40.De albumlijst wordt in 1974 van 20 uitgebreid naar 50. Het meest succesvolle album is de soundtrack van de film Jesus Christ Superstar. Ook Introspection van Thijs van Leer, Vroeger Of Later van Robert Long en In The Still Of The Night van Jack Jersey zijn bijzonder succesvol. Robert Long (Bob Jan Arend Leverman) besloot eind 1973 over te stappen op Nederlandstalig repertoire en dat blijkt een gouden greep. Zijn album
Vroeger Of Later uit 1974 zal dik twee jaar in de lp lijsten blijven staan. In zijn liedjes laat hij zich kritisch uit over de maatschappij. Wim Sonneveld overlijdt op 8 maart. In het AVROprogramma Muziek Mozaiek van 10 maart herdenkt Willem Duys hem. De opname daarvan staat vanaf 6 april vier weken op #1 in de LP Top 50.

Ook in 1974
Nederlandse artiesten krijgen gewroet in hun privéleven als het eerste officiële roddelblad verschijnt: Mix. Als blijkt dat het blad heel goed loopt, wordt de naam veranderd in Story. *** De Duitse schlagerzanger Heino, met zijn donkere bril en spierwitte haar, scoort met La Montanara (Das Lied Der Berge) zijn enige top 10 hit in Nederland (#7). Zijn Nederlandstalige single Wolken, Wind En De Zee kwam in in 1976 niet verder dan de tipparade. *** Lynyrd Skynyrd scoort in 1974 een hit met Sweet home Alabama, een antwoord op het nummer Southern Man van Neil Young. *** De twee Amerikaanse broers Mael van de Sparks vallen op, door hun muziek, maar ook door het 'Hitler'-snorretje. Ze brengen in 1974 drie singles uit, waarvan er twee de hitparade halen: This Town Ain't Big Enough For The Both Of Us (#5; binnenkomst op 1 juni) en Amateur Hour (#9). *** Streaken, naakt lopen in het openbaar, is populair. De Amerikaan Ray Stevens maakt de single The Streak, maar die flopt. *** Lulu (Marie McLaughlin) komt op 2 maart 1974 de hitparade binnen met The Man Who Sold The World. De single is een compositie van David Bowie en haalt #13. *** Op 16 maart 1974 komt Reinhard Mey de Top 40 binnen met Gute nacht Freunde, in 7 weken komt hij tot #14. Vanaf december 1975 wordt het elke avond gedraaid aan het bgin van het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen. In oktober 1975 scoort Reinhard een #2 met Als De Dag Van Toen. *** Op 29 juli 1974 overlijdt Mama Cass Elliot van The Mamas and the Papas in Londen nadat ze stikte in haar eigen braaksel na het eten van een sandwich met ham. Zij leed aan obesitas. *** De Britse zanger Leo Sayer scoort na twee tips op 14 december een #1 met Long Tall Glasses. Hij valt op door zijn composities, verschijning en zijn opvallende stem. Sayer zingt droevige liedjes met een hoge stem en maakt mimische bewegingen terwijl hij in een clownspak gehuld is en ook als zodanig geschminkt is. Long Tall Glasses is de eerste van negen hits (waarvan er vier de top 10 halen). Orchard Road zal in 1983 de laatste zijn (#7). Tegen die tijd is de clownsact allang verleden tijd.DE TIEN GROOTSTE HITS


1 569 17 1 Rock Your Baby - George McCrae 3-8-1974
Rock Your Baby was eigenlijk bedoeld voor Gwen McCrae. George was niet eens tweede, maar pas vierde keus. Gwen kon in 1974 niet in de studio aanwezig zijn om het liedje Rock Your Baby op te nemen, want een van haar twee kinderen was ziek. Ook Betty Wright (#20 in 1975 met Shoorah! Shoorah! en #37 in 1993 met Tonight Is The Night) en Timmy Thomas (#25 hit in 1973 met Why Can't We Live Together) konden niet. Geen nood, want Gwens echtgenoot George wilde het wel inzingen. Drie maanden later is George McCrae wereldberoemd, maar na I Can't Leave You Alone (I Keep Holding On) uit 1974 (#4) zal hij geen hits meer scoren. Zijn laatste single zal in 1984 One Step Closer (To Love) zijn. George McCrae werd geboren op 19 oktober 1944. George zal tot 1977 getrouwd zijn met de Amerikaanse zangeres Gwen McCrae. Gwen McCrae (Gwen Mosley) zal tot maart 1983 moeten wachten op haar eerste hit; Keep The
Fire Burning wordt dan #18.
George McCrae – Rock Your Baby
Woman, take me in your arms
Rock your baby
Woman, take me in your arms
Rock your baby
There's nothin' to it
Just say you wanna do it
Open up your heart
And let the lovin' start
Woman, take me in your arms
Rock your baby
Woman, take me in your arms
Rock your baby
Yeah, hold me tight
With all your might
Now let your lovin' flow
Real sweet and slow
Woman, take me in your arms
Rock your baby
Woman, take me in your arms
Rock your baby
C'mon...
Aaaaaaah woman, take me in your arms
Rock your baby
Oo, oo, oo
Woman, take me in your arms
Rock your baby
Ah-aaaaaah, yeah
Take me in your arms and rock me
Ah-aaaaaah, yeah
Take me in your arms and rock me
Ah-aaaaaaaaaaaah
Bekijk optreden in Top Of The Pops van 27 december 1974
http://www.youtube.com/watch?v=ll0a1ZPI2cQ


2 501 15 1 Sugar Baby Love - The Rubettes 15-6-1974
De groep The Rubettes kwam op bijzondere wijze tot stand. Componisten Wayne Bickerton en Tony Waddington hadden zanger Paul da Vinci een nummer laten inzingen onder de naam The Rubbettes. Toen Sugar Baby Love aansloeg, moest er een groep bij elkaar gezocht worden. Paul Da Vinci deed daaraan vanwege zijn lelijke eendjes-uiterlijk niet mee. The Rubettes bestaan op het podium uit ‘zanger’ Alan Williams, Tony Thorpe, Bill Hurd, Mick Clarke en John Richardson. De eerste vijf singles halen allen de top 10: Sugar Baby Love #1 In 1984), Tonight (#6 In 1974), Juke Box Jive (#2 In 1975), I Can Do It (#5 in
1975), Foe Dee Oh (#8 In 1975). Little Darling wordt in 1975 een #18. Met You're The Reason Why halen ze in 1976 nog eenmaal de top 40 (#3). Daarna floppen Under One Roof (september 1976) en Baby I Know (januari 1977). Zanger Paul Da Vinci scoort onder eigen naam een hit met Your Baby Ain't Your Baby Anymore (#4). Daarna verschijnt If You Get Hurt op single (#26). Hij haalt zelf ook veelvuldig de popbladen. Alan Williams solo haalt in maart 1981 de tipparade met Doing Things With You. Als lid van The Firm haalt hij in 1987 #9 met Star Trekkin'.
The Rubettes – Sugar Baby Love
Sugar baby love,
sugar baby love I didn't make to make you blue
Sugar baby love, sugar baby love I didn't mean to hurt you.
All lovers make, make the same mistakes, yes they do
Yes, all lovers make, make the same mistakes as me and you
Sugar baby love, sugar baby love I didn't make to make you blue
Sugar baby love, sugar baby love I didn't mean to hurt you.
---speaking---
People take my advice If you love somebody Don't think twice.
Love you baby love, sugar baby love Love her anyway, love her
ev'ryday
Bekijk Sugar Baby Love
http://www.youtube.com/watch?v=3X7PvU6qYEA


3 499 15 1 Be My Day – The Cats 6-4-1974
The Cats hebben voor 1974 vier nummer 1 hits op hun naam geschreven: Lea (1968), Why (1969), Marian (1970) en Where have I been wrong (1970). Be My Day is in 1974 de laatste. Alleen The Beatles, ABBA, Queen, Michael Jackson, George Michael en Marco Borsato scoren in Nederland meer nummer 1 hits.
In 1973 scheef de Telegraaf-journalist Jip Golsteijn het boek The Cats-Een Hollands Succesverhaal. The Cats gingen naar de Verenigde Staten om met de Amerikaanse producer Al Capps het album Love In Your Eyes op te nemen. Love In Your Eyes biedt een mix van palingpop en country, wordt in de VS uitgebracht, maar The Cats slaagden er niet om indruk te maken op de Amerikaanse muziekliefhebbers. Een tournee door de Verenigde Staten werd op het laatste ogenblik afgelast. In Nederland is het met de nummer 1 hit Be My Day weer raak. Niettemin lijdt de groep aan bandmoeheid. De Volendammers kondigen aan ermee te stoppen. Het optreden in Purmerend op 19 mei 1974 zal voor lange tijd het laatste zijn. Cees Veerman en later Jaap Schilder komen later met solo-albums, die commercieel niet succesvol zijn. In 1975 komen The Cats met het album We Should Be Together. De single haalt #16 in 1976. In februari flopt Living To Love You van Piet Veerman en in oktober 1976 komt ook Sailor Sail On van Cees Veerman niet verder dan de tipparade. The Cats scoren in 1977 met Save The Last Dance For Me een top 10 hit (#6). In 1980 zullen The Cats er weer mee stoppen. Het nummer The End Of The Show wordt hun laatste top 10 hit (#5). In 1983 zendt Veronica een special uit over de Volendammers. Een reünie en een paar kleine hits volgen, waaronder La Diligence (#11 in 1983). In 1985 stoppen The Cats er weer mee. Piet Veerman begint een solocarrière. Met Sailing Home zal hij in 1987 de hit van het jaar op zijn naam schrijven. Zelfs een rechtszaak aangespannen door zijn mede Cats-leden weerhoudt hem niet om solo door te gaan. In 1994 nemen Cees Veerman, Arnold Muhren en Jaap Schilder met o.a. Jan Akkerman (gitaar) en Flaco Jimenez (accordeon), maar zonder Piet Veerman, het album Shine On op. Zonder succes. Op 8 februari 2001 zal drummer Theo Klouwer op 53-jarige leeftijd overlijden aan hartproblemen na een levertransplantatie. In 2006 worden The Cats op 23 maart benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De bandleden Cees Veerman, Piet Veerman, Jaap Schilder en Arnold Mühren krijgen de onderscheiding uit handen van de burgemeester van Volendam. De band is dan bijeen voor een eenmalige reünie en de presentatie van een nieuwe cd en dvd met daarop twee nieuwe nummers die speciaal zijn geschreven door John Ewbank. De verzamelbox Those Were The Days behaalt in juli 2006 de gouden status met een verkoop van meer dan 35.000 stuks.
The Cats –Be My Day
Ah
rock me from the bay of Mexico
I row me to the shores of Montego bay.
I met a lady
please let me stay.
Here in your warm brown arms
Till I melt away.
Be my day
honey be my night.
If I drift away
honey be my light.
Shine on
let your light shine on.
And I will sail on home.
Shine on
let your light shine on
And I will sail on home.
Sing a la la la
And I sing hey
Yeah
yeah
yeah
yeah
yeah
yeah
And I will sail on home
Sing a la la la
And I sing hey
Yeah
yeah
yeah
yeah
yeah
yeah
Luister naar Be My Day
http://www.youtube.com/watch?v=zkyTVKfIcb0


4 492 16 1 Dynamite - Mud 2-2-1974
Dynamite is Mud’s grootste hit in Nederland. De eerste van drie nummer 1-hits in 1974. Mud treedt op in Nederland op 13, 15, 16 en 17 november 1974. Dave Mount (drums), Ray Stiles (basgitaar) en Rob Davis (gitaar) speelden eerst in The Barracudas. Toen die groep uit elkaar viel, vormde dit drietal een nieuwe groep en die heette The Remainders. Ray Stiles verliet die groep en formeerde met zijn broer The Mourners. Al snel volgden de andere leden van The Remainders hem. Als Ray Stiles zanger Les Gray aantrekt, is Mud compleet. De groep maakt een paar singles die floppen. De ommekeer komt als het hitmakersduo Chinn en Chapman de ondeugende uitstraling van de groep ontdekt. Zij zorgen ervoor dat Mud een nieuw platencontract krijgt. De band, bestaande uit zanger Les Gray, Dave Mount, Ray Stiles en Rob Davis heeft in 1974 en 1975 enorm veel succes in de Europese hitparades. In Nederland scoort Mud in 1974 drie nummer 1-hits: Dynamite, Tiger Feet en Lonely This Christmas en daarmee is het de meest succesvolle act van 1974. Ook in 1975 zal Mud de succesvolste groep van Nederland zijn, maar dan bereiken hun grote hits de top 10 van de jaarlijst niet. In 1975 zal Mud van platenmaatschappij wisselen. Na de #31 hit One Night gaan ze van RAK naar Philips en daar scoren ze de #2 hit L'L'L' Lucy. Dat zal hun laatste top 10 hit worden. In november 1976 is Nite On The Tiles de laatste Top 40-hit (#22) in een korte, maar meer dan succesvolle carrière. Lean On Me zal in januari 1977 niet verder dan de tipparade komen.
Mud - Dynamite
Nobody knew her name,
She turned up just the same.
There was a knock on the door,
a bump on the floor,
And the party turned insane.
She called out her na-a-a-me
Chorus
Then she walked in looking like dynamite,
She said now come along boogaloo through the night.
And by the way she's moving well dynamite,
Light you up with all she's got.
She's got the whole town lighting up dynamite
Nobody quite knows what to do wrong or right
But they all know Dyna is dynamite
And they're right
She hadn't been there long,
When she told us where she came from.
There was a flash in the sky
A light in her eye
And the dynamite light burned on.
As the music went on and on and on and on and on and on and on and on and on
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=w0eAMDtuTWg


5 467 15 1 Tiger Feet - Mud 9-3-1974
Tiger Feet is in 1974 de tweede nummer 1 hit voor Mud. Vanwege een ruzie met platenbaas Mickie Most en met het schrijversduo Nicky Chinn en Mike Chapman zal Mud in 1975 beginnen met het opnemen van zelfgeschreven nummers, waaronder de #2 hit L'L'Lucy, maar de belangstelling voor glamrock zal eind 1975 al tanende zijn. De hits drogen langzaam op, ondanks pogingen van de band om met hun tijd mee te gaan en disco-invloeden in hun muziek te stoppen. Eind jaren zeventig valt de originele bezetting van Mud uiteen. Zanger Les Gray toert in de jaren tachtig met een jonger Mud op gouwe ouwe-festivals. Ook verzorgt hij geregeld televisie-optredens. Door keelkanker en een daarop volgende hartaanval zal Les Gray op 21 februari 2004 in een Portugees ziekenhuis overlijden. Bassist Ray Stiles maakt vanaf de jaren tachtig deel uit van The Hollies. Gitarist Rob Davis is na Mud actief als danceproducer. Hij schrijft ondere andere Groovejet (If This Ain't Love) voor Spiller (#10 in 2000) en Can't Get You Out Of My Head voor Kylie Minogue (#1 in 2001). Drummer Dave Mount onderneemt een zelfmoordpoging en sterft in het ziekenhuis op 2 december 2006.
Mud – Tiger Feet
Yea-a-a-ah! Yeah!
All night long, you've been looking at me.
Well you know you're the dance hall cutie that you longed to be.
Oh well now, you've been laying it down,
You've got your hip swinging out of bounds,
And I like the way you do what you're doin' to me
Alright.
That's right, that's right, that's right, that's right I really love your
tiger light.
That's neat, that's neat, that's neat, that's neat,
I really love your tiger feet.
I really love your tiger feet.
Your tiger feet.
Your tiger feet
Your tiger feet.
Well alright
Well flash your warning lights just as long as you like.
I know you're aching to be making me tonight.
I've got a feeling in my knees,
It's a feeling only you can please,
There ain't no way I'm gonna let you outta my sight .
Well now you've been laying it down.
You've got your hips swinging out of bounds
and I like the way you do what you're doin' to me.
Bekijk Tiger Feet in Top Of The Pops van 27 december 1974
http://www.youtube.com/watch?v=W4G_Aa47vfk


6 449 13 2 Swingin' On A Star - Spooky & Sue 28-9-1974 1975-291
Swingin' On A Star verblijft 13 weken in de hitparade in 1974 en in 1975 nog drie (#21). De manager van Mouth & McNeal bracht Sue in contact met Spooky. Oorspronkelijk zou Sue een duo vormen met Big John Russel, maar zijn vrouw zag dat niet zo zitten met die leuk uitziende Sue. Op zoek naar een hit stuiten ze op Swingin' On A Star. Op de eerste en grootste hit is Big John te horen. Het nummer Swingin' On A Star werd geschreven door Van Heusen en Burke en stamt uit de film Going My Way. In 1944 werd het voor de eerste keer een hit in de VS in de uitvoering van Bing Crosby. Later doen ook Big Dee Irwin en Little Eva goede zaken met het lied. Spooky werd geboren op een schip dat onderweg was van Curacao naar Aruba met als naam Iwan Groeneveld. In 1960 kwam hij naar Nederland. Spooky was eerder zanger bij The Swinging Soul Machine, maar die groep verliet hij omdat de andere leden meer underground-muziek wilden gaan maken.
Sue Chaloner speelde als actrice rolletjes in series als Onedin Line en Love Thy Neighbours. Ze kwam naar Nederland om een rol te vervullen in de musical Hair. In 1975 zullen Spooky & Sue nog twee hits scoren met You Talk Too Much (#7) en I've Got The Need (#8). In 1976 zal Do You Dig It (#17) verschijnen. De klad komt erin en Spooky & Sue gaan uit elkaar. Sue probeert tevergeefs een solocarrière na te streven. Spooky doet dat ook, maar zal zich in 1978 bij The Surfers aansluiten en daarmee twee grote hits scoren: Windsurfin' en Windsurfin' Time Again.
Spooky & Sue – Swingin’ On A Star
Would you like to swing on a star
Carry moonbeams home in a jar
And be better off than you are
Or would you rather be a mule?
A mule is an animal with long funny ears
Kicks up at anything he hears
His back is brawny but his brain is weak
He's just plain stupid with a stubborn streak
And by the way, if you hate to go to school
You may grow up to be a mule
Or would you like to swing on a star
Carry moonbeams home in a jar
And be better off than you are
Or would you rather be a pig?
A pig is an animal with dirt on his face
His shoes are a terrible disgrace
He has no manners when he eats his food
He's fat and lazy and extremely rude
But if you don't care a feather or a fig
You may grow up to be a pig
Or would you like to swing on a star
Carry moonbeams home in a jar
And be better off than you are
Or would you rather be a fish?
A fish won't do anything, but swim in a brook
He can't write his name or read a book
To fool the people is his only thought
And though he's slippery, he still gets caught
But then if that sort of life is what you wish
You may grow up to be a fish
A new kind of jumped-up slippery fish
And all the monkeys aren't in the zoo
Every day you meet quite a few
So you see it's all up to you
You can be better than you are
You could be swingin' on a star
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=lBuf6hOwrfQ


7 441 14 2 Gigi L'Amoroso - Dalida 3-8-1974
In 1974 scoort Dalida haar grootste hit in Nederland met Gigi L'Amoroso. De single, met een speelduur van 7 minuten en 28 seconden een van de langste hitsingles ooit, staat 14 weken in de Top 40 en mist net de toppositie. Dalida werd op 17 januari 1933 in Caïro (Egypte) geboren als Yolanda Gigliotti. Dalida's ouders waren Italianen die naar Egypte zijn geëmigreerd. Toen Dalida naar Parijs ging, verwachtte ze daar werk te vinden als actrice. Die verwachting kwam niet uit, maar ze werd ontdekt bij een auditie in Olympia. In 1956 scoorde ze haar eerste hit in Frankrijk met Bambino. Dalida trad op in de hele wereld. In 1961 was zij in Nederland succesvol met Pépé (#13). In 1967 deed Dalida een mislukte
zelfmoordpoging. In 1973 zong ze een duet met acteur Alain Delon. Paroles, Paroles bereikte in Nederland slechts de tipparade. In 1976 zal Ne Lui Dis Pas in de tipparade blijven steken, maar J'Attendrai doet het wel goed (7 weken, nummer 8). Daarna verdwijnt ze in Nederland uit de hitlijsten, maar in Frankrijk blijft ze in de
belangstelling staan. In 1981 zal ze de socialist Francois Mitterand steunen bij diens campagne voor de presidentsverkiezingen. "Niet omdat ik socialiste ben, maar omdat hij mijn vriend is", verklaart ze. De zangeres zal in 1987 zelfmoord plegen. Dalida ligt op Montmartre begraven.
Dalida - Gigi L'Amoroso
Je vais vous raconter
Avant de vous quitter
L’histoire d’un p’tit village pres de Napoli
Nous etions quatre amis
Au bal tous les samedis
A jouer, a chanter toute la nuit
Giorgio a la guitare
Sandro a la mandoline
Moi je dansais en frappant du tambourin
Mais tous ceux qui venaient
C’etait pour ecouter
Celui qui faisait battre tous les coeurs
Et quand il arrivait
La foule s’ecriait
Arriva, Gigi l’Amoroso
Croqueur d’amour, l’oeil de velours comme une caresse
Gigi l’Amoroso
Toujours vainqueur, parfois sans coeur
Mais jamais sans tendresse
Partout, c’etait la fete quand il chantait
Zaza, luna caprese o sole mio
Gigi Giuseppe
Mais tout le monde l’appelait Gigi l’Amour
Et les femmes etaient folles de lui, toutes
La femme du boulanger, qui fermait sa boutique tous les mardis pour
aller...
La femme du notaire qui etait une sainte et qui n’vait jamais tromper son
mari auparavant
Et la veuve du colonel
La veuve du colonel qui ne porta plus le deuil parce qu’il n’aimait pas le
noir
Toutes, je vous dis
Meme moi, mais moi, Gigi aimait trop sa liberte, jusqu’au jour ou
Une riche americaine
A grands coups de je t’aime
Lui proposa d’aller jusqu’a Hollywood
Tu seras le plus beau
De tous les Caruzos
Lui disait-elle jusqu’a en perdre haleine
Nous voila a la gare
Avec tous nos mouchoirs
Le coeur serre, emus par ce grand depart
Pourtant on etait fier
Qu’il depasse nos frontieres
Gigi partait conquerir l’Amerique
Et quand il arriva
Le village etait la
Arriva, Gigi l’Amoroso
Croqueur d’amour, l’oeil de velours comme une caresse
Gigi l’Amoroso
Toujours vainqueur, parfois sans coeur
Mais jamais sans tendresse
Et la, devant la foule, il a chante
Zaza, luna caprese, o sole mio
Gigi, quand le train est disparu, nous sommes tous rentres chez nous
Et le lendemain, le village n’etait plus le meme
La femme du boulanger refusa d’allumer son four
La femme du notaire par desespoir pris plusieurs amants
Et la veuve du colonel ferma ses persiennes et reprit le deuil pour la
seconde fois
Oui, le village avait bien change
Et moi
Les annees ont passe
Cinq hivers, cinq etes
"No news", c’etait "good news" on nous avait dit
Il a fallu du temps
Du courage et du temps
Pour arriver a continuer sans lui
Et malgre son absence
La nuit dans le silence
En pliant nos costumes et nos instruments
On entendait venir
Comme une larme un soupir
Du fond de la salle cette melodie
Croqueur d’amour, l’oeil de velours comme une caresse
Gigi, Gigi, c’est toi la-bas dans le noir
Attends, laisse-moi te regarder
Mais tu pleures
Tu pleures Gigi
Ca n’a pas ete la-bas, hein
Et alors, et alors qu’est ce qu’ils comprennent ces Americains a part le
rock
et le twist, hein
Ma Gigi, qu’est-ce que tu croyais, devenir comme ca Gigi l’Americano
E invece no, tu sei Giuseppe Frabrizio Luca Santini
Et tu es Nappolitain
Ecoute, Giorgio s’est mis a la guitare
Attends, Sandro est la aussi
Mais, mais tu ne peux pas t’en aller comme ca
Ici tu es chez toi
Ici tu es le roi
Tu entends, tu les entends Gigi
Ils sont tous la
Ils ont du te reconnaitre a la gare
Chante Gigi, chante, c’est ton public
Chante pour eux, chante pour moi qui n’ai jamais su te parler
Oui, vas-y, bravo Gigi, chante
Arriva, Gigi l’Amoroso
Croqueur d’amour, l’oeil de velours comme une caresse
Gigi l’Amoroso
Toujours vainqueur, parfois sans coeur
Mais jamais sans tendresse
Partout, c’etait la fete quand il chantait
Zaza, luna caprese, o sole mio
Arriva, Gigi l’Amoroso
Croqueur d’amour, l’oeil de velours comme une caresse
Gigi l’Amoroso
Toujours vainqueur, parfois sans coeur
Mais jamais sans tendresse
Partout, c’etait la fete quand il chantait
Zaza, luna caprese, o sole mio
Bekijk een optreden
http://www.youtube.com/watch?v=BfojFVaDwUY


8 439 14 1 The Wall Street Shuffle - 10cc 17-8-1974
10cc heeft in 1974 twee hits. Na The Wall Street Shuffle (#1) volgt Silly Love (#10). 10cc werd in 1972 in Manchester gevormd en bestaat uit Eric Stewart (zang en gitaar), Lol Creme (zang, gitaar en keyboard), Graham Gouldman (bas) en Kevin Godley (drums). De groep werd door Jonathan King omgedoopt van Hotlegs in 10cc en werd al snel bekend door hun grappige, hedendaagse teksten en innovatieve muziekstijl. In 1973 scoorde 10cc met Donna hun eerste hit (#2). In 1975 zullen I’m Not In Love (#5) en Life In A Minestrone (#17) de top 20 halen. In 1976 zal Paul Burgess de plaats van Godley en Creme innemen, die dan de band uit muzikale onvrede verlaten. Begin 1977 haalt The Things We Do For Love #13. In 1978 zullen ze voor de tweede keer een plaat bij de beste 10 hebben: Dreadlock Holiday.
10cc - The Wall Street Shuffle
Do the Wall Street shuffle
Hear the money rustle
Watch the greenbacks tumble
Feel the Sterling crumble
You need a yen to make a mark
If you wanna make money
You need the luck to make a buck
If you wanna be Getty, Rothschild
You've gotta be cool on Wall Street
You've gotta be cool on Wall Street
When your index is low
Dow Jones ain't got time for the bums
They wind up on skid row with holes in their pockets
They plead with you, buddy can you spare the dime
But you ain't got the time
Doin' the....
Doin' the....
Oh, Howard Hughes
Did your money make you better?
Are you waiting for the hour
When you can screw me?
'Cos you're big enough
To do the Wall Street Shuffle
Let your money hustle
Bet you'd sell your mother
You can buy another
Doin' the....
Doin' the....
You buy and sell
You wheel and deal
But you're living on instinct
You get a tip
You follow it
And you make a big killing
On Wall Street
Bekijk The Wall Street Shuffle live
http://www.youtube.com/watch?v=SNYBh4ryl5k


9 429 12 1 Kung Fu Fighting - Carl Douglas 5-10-1974 1975-349
Carl Douglas, een in Californië opgegroeide Jamaicaan, heeft totaal onverwachts een wereldhit met Kung Fu Fighting. Daarna zal Carl uit het zelfde vaatje tappen met opvolger Dance The Kung Fu. De opvolger Dance The Kung Fu komt op 7 december binnen en zal tot #9 komen. De disco- en filmmuziek-producent Biddu wilde met Carl de single I Want To Give You My Everything opnemen. Op zoek naar een B-kant komt Douglas met het door hemzelf geschreven Kung Fu Fighting. In tien minuten staat het nummer op de band. Noch de zanger noch de producent namen het nummer met de strijdkreten "huh!" en "hah!" echt serieus. Maar het liep heel anders. De platenmaatschappij is helemaal weg van het nummer en wil het niet op de B-kant hebben, want het ziet er een hit in. De radiostations zijn niet weg van het nummer, maar in de discotheken is het meteen een knaller. In de loop van de jaren zeventig zullen nog enkele singles verschijnen, maar die doen niets meer.
Carl Douglas - Kung Fu Fighting
Everybody was kung-fu fighting
Those cats were fast as lightning
In fact it was a little bit frightning
But they fought with expert timing
They were funky China men from funky Chinatown
They were chopping them up and they were chopping them down
It's an ancient Chineese art and everybody knew their part
From a feint into a slip, and kicking from the hip
Everybody was kung-fu fighting
Those cats were fast as lightning
In fact it was a little bit frightning
But they fought with expert timing
There was funky Billy Chin and little Sammy Chung
He said here comes the big boss, lets get it on
We took a bow and made a stand, started swinging with the hand
The sudden motion made me skip now we're into a brand knew trip
Everybody was kung-fu fighting
Those cats were fast as lightning
In fact it was a little bit frightning
But they did it with expert timing
(repeat)..make sure you have expert timing
Kung-fu fighting, had to be fast as lightning
bekijk Kung Fu Fighting in Sjef van Oekel’s Discohoek
http://www.youtube.com/watch?v=TId2NDiuu2s
bekijk Dance The Kung Fu
http://www.youtube.com/watch?v=dKy9ulkIPgo


10 414 14 3 (I Don't Wanna Die In An) Air Disaster - Albert Hammond 24-8-1974
Albert Hammond werd geboren op Gibraltar en zingt zowel in het Spaans als Engels. Vanaf augustus 1974 scoort hij zijn grootste Nederlandse hit met (I Don't Wanna Die In An) Air Disaster. I'm A Train haalt de zesde plaats in 1974. In 1970 scoorde Albert Hammond als onderdeel van Steve Rowland & Family Dogg een #2 met Sympathy (#2). Albert Hammond scoorde solo in 1972 zijn eerste Nederlandse hit met It Never Rains In Southern California (#26). In 1973 voegde hij daar The Free Electric Band (#3) en The Peacemaker (#12) aan toe. In 1975 volgen nog New York City Here I Come (#13) en Down By The River (#14). Daarna is het elf jaar stil. In 1986 scoort hij met voornaamgenoot Albert West een grote hit met Give A Little Love (#6).
Albert Hammond – Air Disaster
The engines spit out fire, I'm pushed back in my chair
The pressure give me thrills as we climb up in the air
And I love to watch the clouds and the mountains and the sky
Swish around a cocktail the stewardess brings by
Lord this is the life for me
Lord oh Lord this is the life for me
But I don't wanna die in a air disaster
I don't wanna die on a plane
Well I fishtail through the lanes , and make my tires squeal
Power at my feet and the glory at the weel
And I wind the windows down
Let the wind blow through my hair
God knows where I'm going, but me, I don't care
Lord this is the life for me
Lord oh Lord this is the life for me
But I don't wanna die in a freeway pile-up
I don't wanna die on the road
Well I'm young and I'm pretty ,and I wanna stay that way
Wanna be desirable 'till my dying day
I don't wanna be bedridden , an old and bitter sage
Have the nurses saying I'm young for my age
"HE'S YOUNG FOR HIS AGE"
Oh Lord don't let me go that way
Lord oh Lord don't let me go that way
No , don't let me go like a fading chorus
Don't let me fade like a song
Lord have mercy on me
Lord oh Lord have mercy on me
'Cause I don't wanna die in an air disaster
And I don't wanna die in a freeway pile-up
And I don't wanna go like a fading chorse
And I don't wanna die for no good reason
And I just wanna go on and on
Luister naar Air Disaster
http://www.youtube.com/watch?v=m6u3gK8xWEU
PRIJZEN
Edisons
Geen winnaars in de categorie pop in 1974/Helemaal geen winnaars in 1974.Conamus Exportprijs 1974 
Golden Earring voor het hele oeuvre.


Gouden Harpen 1974
Hans van Hemert
Joop Stokkermans
Paul van Vliet
Rolf ten Kate


Zilveren Harpen 1974
Don Quishocking
Fon Klement
Wally Tax
POPULARITEITSVERKIEZINGEN


M.E.'S Populariteits-Poll '74
In 1974 steeg de oplage van Muziek expres naar 375.000 exemplaren. Uitgeverij VNU neemt dit en andere door Paul Acket uitgegeven bladen over voor een miljoenenbedrag. Van de opbrengst richt Acket het North Sea Jazz Festival op.


Binnenland
Zangeres
1 1 Jerney Kaagman 42 (49,2)
2 - Patricia Paay 14
3 - Astrid Nijgh 8
4 - Connie Vandenbos 4,5
4 - Liesbeth List 4,5
6 2 Bonnie St. Claire 4 (15,3)
6 3 Mariska Veres 4 (9)
8 4 Bojoura 3,5 (8)


Zanger
1 1 Boudewijn De Groot 27 (33)
2 3 Barry Hay (Golden Earring) 20,4 (15)
3 - Robert Long 11,1
4 2 Rob De Nijs 8,4 (15,5
5 - Max Werner (Kayak) 4
6 6 Albert West 3 (3)
7 - Kazimierz Lux 2,5
8 - Euson 2
9 - Ivan Heylen 1,5


Popgroep
1 2 Golden Earring 38,2 (19,8)
2 1 Focus 8,7 (20)
3 4 Earth & Fire 8,5 (8)
4 6 Kayak 8 (2,7)
5 7 Cats 7 (2,5)
6 9 Alquin 6 (2,2)
7 - Lemming 5,5
8 - Catapult 3
9 - Trace 2,5


Meest Belovende Zanger(es)
1 - Robert Long 36
2 - Patricia Paay 16,1
3 - Sue 7,8
4 - Astrid Nijgh 5,5
5 - Mieke 4
5 1 Rob De Nijs 4 (35,5)
7 - Ivan Heylen 2,8
8 - Drs. P. 1,5
8 - Fon Clement 1,5
10 - Leo Unger 1


Meest Belovende Groep
1 - Trace 20
2 - Lemming 13
3 1 Kayak 11, 1(40,2)
4 - Catapult 11
5 - Teach In 6
6 7 Alquin 4,8 (1)
7 - Fungus 4,5
8 3 Livin' Blues 3 (8,5)
8 - Spooky & Sue 3


Pianist/Organist
1 1 Rick Van Der Linden 43 (28)
2 2 Thijs Van Leer 19 (19,2)


Gitarist
1 1 Jan Akkerman (Focus) 52,5 (42,2)
2 2 George Kooymans (Golden Earring) 19,1 (34)


Basgitarist
1 1 Rinus Gerritsen (Golden Earring) 46 (47)
3 - Jaap Van Eijk (Trace) 13,1


Drummer
1 1 Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) 52,2 (40)


Overige Instrumentalisten
1 1 Thijs Van Leer (Focus) 52,7 (47,7)
2 2 Barry Hay 23 (30,2)


Producer
1 3 Peter Koelewijn 27,3 (16,5)
2 2 Hans Van Hemert 18 (16,7)
6 - Gerrit Jan Leenders
7 - Tonny Vos


Beste Lp
1 Vroeger Of Later - Robert Long 36,5
2 Hamburger Concerto - Focus 18,6
3 Trace - Trace 11
4 Kayak - Kayak 8,5
5 Neerlands Hop Express - Neerlands Hoop 4,8
6 Sorry Veronica - Diverse Artiesten 3,8
7 10 Jaar Cats - The Cats 3,6
8 Mountain Queen - Alquin 2,5


Beste Single
1 Instant Poetry - Golden Earring 25,5
2 Love Of Life- Earth & Fire 21,7
3 Wintertime - Kayak 13,4
4 Veronica Sorry - Peter Koelewijn 9,2
5 Swingin' On A Star - Spooky & Sue 6
6 Ik Ben Ik - Boudewijn De Groot 3,9
7 Let Your Hair Hang Down - Catapult 3,6
Father John - Lemming 3,6


Radiostation
1 1 Veronica 41,9 (66)
2 3 Hilversum III 31 (10,6)
3 - Mi Amigo 11,3
4 2 Noordzee 8,2 (17,7)


Radioprogramma
1 1 Nederlandse Top 40 (TROS) 41,2 (26,2)
2 3 Daverende 30 (Hilversum III) 18,8 (6,2) (wordt opgevolgd door de Nationale Hitparade)
3 2 Lexjo (Veronica) 11,1 (12,5)
4 - Dik Voor Mekaar Show (Ncrv) 7
5 - Joost Mag Niet Eten (Nos) 3,9
6 - Lp Top 10 (Vara) 3
6 5 Top 50 Noordzee 3 (5,7)
8 - Rolling Stones Story (Tros) 1,5


Dj
1 1 Lex Harding (Veronica) 27,1 (33,2)
2 3 Joost De Draaier (Nos) 10,9 (7,3)
2 5 Felix Meurders (Vara) 10,9 (4,8)
4 7 Ferry Maat (Tros) 8,6 (3,2)


Tvprogramma
1 1 Toppop (Avro) 48,5 (69,8)
2 - Van Oekels Discotheek (Vpro) 17,1
3 4 Nederpopzien (Vara) 12 (1,5)


Tvpersoonlijkheid
1 - Sjef Van Oekel (VPRO) 32,7
2 1 Ad Visser (Avro) 32,4 (33,4)
5 - Sonja Barend (Avro)


Concert Van Het Jaar
1 Diverse Golden Earring Concerten 20,9
2 Diverse Mud Concerten 18,2
3 Jethro Tull N Ahoy' 9,8
..
6 Rory Gallagher in Rotterdam en Amsterdam
8 Summer Concert in Hilversum
8 Pinkpop Geleen


Buitenland
Zangeres
1 - Kiki Dee 23
2 1 Suzi Quatro 20,6 (34,3)
3 4 Tina Turner 8,8 (7,3)
4 2 Chi Coltrane 7,9 (15,4)
5 3 Lynsey De Paul 4,5 (8,3)
5 - Marie Osmond 4,5
7 7 Melanie 3,8 (5,6)
8 7 Janis Joplin 3 (5,6)
8 5 Roberta Flack 3 (6,4


Zanger
1 - Albert Hammond 20,8
2 7 David Bowie 18 (4,6)
3 2 Ian Gillan (Deep Purple) 11,5 (10,6)
4 - George Mccrae 11,3
5 - Robert Plant (Led Zeppelin) 5
6 5 Mick Jagger 4,2 (6,6)
7 - Lou Reed 3,6
8 - Les Gray (Mud) 3,5
9 3 Roger Daltrey (The Who) 3,3 (8,7)
9 12 Neil Young 3,3 (2,7)


Popgroep
1 3 Deep Purple 21 (10,3)
2 1 Rolling Stones 14 (16,6)
3 - Mud 12,8
4 - Emerson, Lake & Palmer 7,4
5 - Pink Floyd 5
6 2 Osmonds 4,9 (15,6)
6 5 Slade 4,9 (9)
6 - 10 Cc 4,9
6 - Sparks 4,9
10 9 Yes 4,7 (3)


Meest Belovende Zanger(es)
1 - Kiki Dee 29
2 - George McCrae 21
3 - Leo Sayer 12,9
4 - Albert Hammond 5,6
4 - Julien Clerc 5,6
6 6 Marie Osmond 3,5 (1)
7 4 Lou Reed 3 (10,4)
8 - Olivia Newton-John 2,8


Meest Belovende Groep
1 - Sparks 22
2 - 10 cc 20,8
3 - Nazareth 13,6
4 - Mud 13,2
5 - Bad Company 4,8
6 - Sailor 3,5
6 9 Genesis 3,5 (1,7)
8 - Rubettes 3
9 - Gentle Giant 2,5
Pianist/Organist
1 3 Keith Emerson (Emerson, Lake and Palmer) 25,3 (14,3)


Gitarist
1 3 Eric Clapton 32,2 (10,3)
4 1 Jimi Hendrix 9,3 (13,6)


Basgitarist
1 2 Paul McCartney 22,9 (18,7)
2 1 Suzi Quatro 21,5 (21)
3 3 Billy Wyman (Rolling Stones) 12 (11,6)
3 - Glenn Hughes (Deep Purple) 12


Drummer
1 1 Ian Paice (Deep Purple) 15,5 (21,3)
2 - Cozy Powell (Michael Schenker Group) 13,2


Overige Instrumentalisten
1 3 Ian Anderson (Jethro Tull) 33 (18)
2 2 Keith Emerson (Emerson, Lake and Palmer) 20,5 (18,6)
2 - Mimke Oldfield 20,5


Producer
1 1 Paul McCartney 31 (22,3)
2 - Chinn/Chapman 19
3 David Bowie 8,3


Beste Lp
1 Band On The Run - Wings 18,3
2 Mud Rock - Mud 16,5
3 It's Only Rock 'N'roll - Rolling Stones 9,9
4 Burn - Deep Purple 9
5 Diamond Dogs - David Bowie 5,7
5 Welcome Back With My Friends - Elp 5,7
7 Tubular Bells - Mike Oldfield 4
7 461 Ocean Boulevard - Eric Clapton 4
9 Kimono My House - Sparks 3,3
10 Rock 'N' Roll Animal - Lou Reed 3


Beste Single
1 Wall Street Shuffle - 10 cc 18,8
1 Rock Your Baby - George McCrae 18,8
3 I Don't Want To Die In An Air Disaster - Albert Hammond 18,4
4 Kung Fu Fighting - Carl Douglas 7
4 It's Only Rock 'N' Roll - Rolling Stones 7
6 This Town Ain't Big Enough - Sparks 6,3
7 Band On The Run - Wings 4,2
8 I Shot The Sheriff - Eric Clapton 3,8


Radiostation
1 1 Luxemburg 44 (58,5)
2 - Caroline 15,5


Radioprogramma
1 1 Luxemburg Top 20 39 (24,3)
2 5 BBC Top 20 17,9 (4,4)
3 3 RNI Top 50 8,5 (15)


Dj
1 1 Peter Koelewijn (Luxemburg) 32 (35)
2 2 Mike Ross (Rni) 18 (18,5)


Tvprogramma
1 1 Disco '74 (Duitsland) 28,2 (23,4)

1 opmerking:

 1. This website can live streaming , you can join at my site :
  agen judi online terpercaya
  Prediksi Bola

  Thank you
  agenpialaeropa.club
  gamesonline.ga
  beritasemasaterikini.net

  BeantwoordenVerwijderen