zondag 14 augustus 2011

1982

Topact: Drukwerk
Albumact: Doe Maar


1982 is het jaar van de doorbraak van de Nederlandstalige pop. André Hazes, Doe Maar, Het Goede Doel, Toontje Lager, Drukwerk en Normaal zijn allemaal bijzonder succesvol. Ook Duitstalige muziek en reggae zijn veelvuldig in de hitparade te vinden.


De succesvolste singlesact van het jaar is niet Doe Maar, maar… Drukwerk. Vier keer halen ze de top 10: Je Loog Tegen Mij (#1), Wat Dom (#5), Papa (#15) en Schijn Een Lichtje Op Mij (#10). Doe Maar moet het in 1982 meer van de albums hebben: Doris Day En Andere Stukken en Skunk halen goede verkoopcijfers en maken van Doe Maar wel de populairste albumact van het jaar. In december 1982 bereikt de single De Bom de eerste plaats. De hoofden van Henny Vrienten, Ernst Jansz (en in mindere mate) René van Collem en Jan Hendriks staan bijna elke week/maand op de voorkanten van de Hitkrant, Popfoto en Muziek Expres. Doe Maar is eind december de populairste groep die Nederland ooit gekend heeft. T-shirts, haarbanden, buttons, pagina's vol kleurenfoto's in de schoolagenda's... Drummer René van Collem is introvert en onzeker en wil in juni 1982 opstappen, maar de beoogde drummer Jan Pijnenburg krijgt een ongeluk waarna René nog een half jaar blijft. Aan het eind van het jaar stapt René - zoon van filmcriticus Simon - over naar Spargo. René is te horen op Doris Day, 4US en de hits De Bom en Pa. Normaal heeft drie hits: Mama Woar Is Mien Pils (#7), Deurdonderen (#17) en Niet Noar Huus Toe Gaan (#10). André Hazes scoort top 10 hits met Zeg Maar Niets Meer (#9) en Diep In Mijn Hart (#2). Daarnaast is hij ook succesvol met Amor Amor Amor (#11) en Met Kerst Ben Ik Alleen (#13); een bewerking van ABBA's The Day Before You Came dat in 2004 in een nieuwe versie #9 zal halen. André van Duin haalt zijn tweede nummer 1 hit binnen met Als Je Huilt (Cry)/Bim Bam (Les Trois Cloches). De clip bij Bim Bam gaat in première in het programma TROS Aktua. Het eerste Nederlandse boerensucces (#10) wordt gescoord door de Dutch Boys. Hun Boer Harms zou pas in 1991 navolging krijgen met Mooi Man van Mannenkoor Karrespoor. Henk & Henk uit Het Goede Doel scoren een #24 met Sinterklaas Wie Kent Hem Niet/Het Hoort Met Kerstmis Ook Te Sneeuwen. Kadanz (In Het Donker, #23), Toontje Lager (Net Als In De Film, #31), Het Goede Doel (In 'T Leven, tip, Gijzelaar #28, België), Frank Boeyen Groep en De Dijk (Bloedend Hart, tip) genieten van hun eerste successen. Ook buitenlandse artiesten gaan op de Nederlandstalige toer. als Vicky Leandros haalt #14 met Verloren Zijn We Niet en de Duitse formatie Dschinghis Khan vertaalt hun Duitse hit Klabautermann en scoort met Kaboutertjes een #29.


Ook Engelstalige Nederpop doet goede zaken in 1982. Vanessa scoort drie hits, waarvan de nummer 2 hit Upside Down de grootste is. De Dolly Dots bereiken met vier singles de top 10, waarvan de nummer 2 hit Do Wah Diddy de grootste is. Die single wordt van nummer 1 gehouden door Private Investigations van de Dire straits. José van Luv' haalt solo #1 met I Will Follow Him. Het origineel van I Will Follow Him is van Paul Mauriat (een Franse okestleider die ook 14 Ans, Les Gauloises maakte dat tijdens de Nationale Hitparade gebruikt werd) en toen heette het nog Le Petit Chariot (Het Kleine Wagentje). Opvolger Secret love komt tot #11. Bloem scoort een #32 hit met Ik Wil Alleen Bij Jou Zijn. De achtergrondvocalen zijn van José. De Golden Earring staat voor het eerst sinds 1973 weer op 1, nu met Twilight Zone.The Cats scoren zelf geen hit in 1982, maar de medley Cats For Ever van de Volendamse formatie Next One komt tot #5 en wordt daarmee hun enige top 10 hit. Na een kleine #27 hit met Mama Told Me in 1981 komt het duo Fantastique in september 1982 nogmaals in de hitparade. Het nummer Costa Blanca is links en rechts bijelkaar gestolen (met name Hands Up van Ottawan is goed herkenbaar), maar dat bracht het tweetal wel tot #8 in de Belgische top 10. In Nederland Is #25 de hoogst bereikte positie. Lori Spee scoort een hit met How Many Times. In november 1982 komt haar tweede LP Dreamland uit, waarvan de titelsong het thema is van de film Ademloos. Instrumentaal werk uit Nederland is ook succesvol. Nova staat met Aurora 10 weken in de Top 40 en bereikt de 15de plaats in het jaaroverzicht. Na de nummer 1-hit Aurora scoort Nova zowel in Nederland (#20) als België (#11) nog een bescheiden hit met Sol. Hierna zullen Ruud van Es, Rob Papen en Peter Kommers als ‘Peru’ nog eenmaal van zich laten horen met Africa (tip in 1988).


De Duitse muziek begint in 1982 aan een nieuw hoofdstuk. Tenpole Tudor begint 1982 met het staartje van hun hit Wunderbar (#4 in 1981). Op 15 mei doet de Spider Murphy Gang van zich spreken met Skandal Im Sperrberzirk (#5). Rheingold komt met Dreiklangsdimensionen op 29 mei binnen en zal #20 halen. Trio staat op 19 juni voor het eerst in de Top 40. Da Da Da (I Don't Love You, You Don't Love Me Aha Aha Aha) haalt #7. De Duitse zangeres Nicole wint in 1982 het Eurovisie Songfestival en scoort een nummer 1 hit met Ein Bisschen Frieden/Een Beetje Vrede. In Engeland is Nicole goed voor de 500ste nummer 1 single met A Little Peace. De Nederlandse producer Aad Klaris profiteert van de Duitse Nicole met een pikante vertaling Een Beetje Geld Voor Een Beetje Liefde. Zangeres van die nummer 2 hit (met op de b kant Vader Wat Klotsen Je Ballen) is de verder anonieme Rotterdamse Angelique. De single wordt onder andere geboycot door Frits Spits. In 1983 zal ze Vanavond Ben Ik Helemaal Alleen zingen, maar die single zal niet verder komen dan tip.


Oud-Eurovisie Songfestivalwinnaar ABBA scoort vier top 10 hits in 1982. De Zweedse formatie begint 1982 met haar laatste nummer 1-hit One Of Us. Ook Head Over Heels, popklassieker The Day Before You Came en Under attack bereiken de top tien. Daarnaast incasseren zowel Agnetha Fältskog (Never Again; met Tomas Ledin, #24) als Frida (I Know There's Something Going On, To Turn The Stone) hun eerste solohits. 1982 zal het laatste bestaansjaar blijken voor dé groep van de jaren zeventig, ook al zullen ze begin 1983 nog even in de hitparade staan met Under Attack. Bucks fizz, winnaars van het Eurovisie Songfestival 1981, scoort na Making Your Mind Up hun tweede nummer 1 hit met The Land Of Make Believe.


Reggae zorgt voor vele hitnoteringen. Naast de hits van June Lodge, doen ook Third world (Try Jah Love), Eddie Grant (I Don't Wanna Dance) en Rita Marley (One Draw) het goed.Met ingang van 10 januari 1982 is Frits Spits de presentator van De Nationale Hitparade bij de NOS op 
Hilversum 3. Hij is de opvolger van Felix Meurders die de lijst bijna elf jaar op de radio heeft gepresenteerd (van 2 april 1971 tot en met 3 januari 1982). Vanaf 2 mei 1982 is Jan Rietman presentator van NCRV's LosVast. Het radiprogramma wordt elke zaterdagmiddag tussen 12.00 en 13.30 uur uitgezonden. Vele artiesten treden live op. Op 10 augustus 1985 zendt NCRV's LosVast live uit vanuit De Kuip in Rotterdam. Eind 1987 stopt de radioversie.


ABBA heeft op 17 augustus 1982 een primeur: hun album The Visitors rolt als allereerste album op compact disc (cd) van de persen. Het begin van een verschuiving van analoge naar digitale technologie in de muziekindustrie. De eerste cd wordt geproduceerd in een Philipsfabriek vlakbij Hannover in Duitsland. De kunststof schijfjes van 1,2 milimeter dik worden voor het eerst verkocht op de Japanse markt in november 1982.


Het album van het jaar 1982 is Doris Day en andere stukken van Doe maar. Andere hitalbums: Gewoon Andre van André Hazes, IV van Toto (met daarop de top 3 hits Rosanna en Africa), Avalon van Roxy music, Deurdonderen van Normaal, Skunk van Doe maar, Tropical Gangsters van Kid Creole & the Coconuts (met daarop de hits I'm A Wonderful Thing Baby #11, Stool Pigeon #17 en Annie I'm Not Your Daddy #3), Architectures And Morality van Orchestral Manoeuvres In The Dark, Les Uns Et Les Autres (de soundtrack van de gelijknamige film) van Michel Legrand en Donna Summer van Donna Summer (met daarop de nummer 1 hit State Of Independence).


Ook in 1982

De meidengroep Babe staat op springen. Per 1 maart 1982 verlaat Gemma van Eck de groep om een
solo-carrière te beginnen. Margot en Rita zoeken een vervanger en vinden die in Marga Bult. *** The Pins (Ingrid de Goede, Yvonne Mehagnoul, Donan Baron en Irene Verhoeven) scheiden zich af van Doris D. en noemen zich Risqué. *** Alex Harvey (46) overlijdt op 4 februari in Zeebrugge na twee hartaanvallen. *** De Duitse zangeres Nicole wint het Eurovisiesongfestival. Bill van Dijk scoort slecht met Jij En Ik. *** Op 10 april 1982 stijgt de uit België afkomstige Mike Anthony van 27 naar #15 in de Top 40 met de Timmy Thomas-cover Why Can't We Live Together (#25 hit in 1973), maar hoger komt deze versie niet. Mike Anthony blijkt namelijk gefraudeerd te hebben. Hij had het plaatje van Timmy Thomas opgezet, daar zelf overheen gezongen, wat instrumenten toegevoegd en vervolgens die opname op de plaat gezet. De verkoop moet onmiddellijk gestopt worden. Daarop neemt Mike Anthony in haast een nieuwe versie op zonder het materiaal van Timmy Thomas te gebruiken. De single (nieuwe versie - staat ook vermeld op het hoesje) houdt het vanaf 17 april 8 weken uit en komt tot nummer 6. In Nederland verschijnt nog een versie en die wordt gezongen door Kenneth Sherman, een broer van Tony Sherman van The Sherman Brothers. De versie van Kenneth Sherman bereikte de Top 40 nooit (tip). *** De Britse formatie Imagination scoort met zanger Leee John drie hits in 1982: Just An Illusion (#8), Music And Lights (#12) en In The Heat Of The Night (#14). In totaal heeft de groep van juli 1981 tot en met februari 1988 6 hits en 4 tips met hun funkachtig geluid met jazz- en discoelementen. *** De Australische band Men at work scoort een #2 met Down under,een nummer dat over de eigenaardigheden gaat van geëmigreerde Australiërs die weer teruggaan naar hun geboorteland. De 'Vegemite sandwich' waarover de mannen zingen is een typisch Australisch product dat je op je brood smeert. Opvolger Overkill haalt #16 in 1983. *** Phil Collins scoort een nummer 1 hit met zijn eerste solosingle In The Air Tonight. *** The J. Geils Band breekt in Nederland na 15 jaar door met de hits Centerfold en Freeze Frame na hun optreden in het voorprogramma van The Rolling Stones. *** De in 1977 opgerichte formatie Human League, met de opvallend gekapte zanger Philip Oakey, scoort hun eerste hit met Don't You Want Me. *** Normaal lanceert in juli haar eigen merk bier. *** In oktober verschijnt er een bronzen beeld van Cliff Richard in Uden; daar zit Clif's Nederlandse platenmaatschappij. *** Het boek Nederpop verschijnt in december, een volledig overzicht met alle Nederlandse artiesten die ertoe doen.DE TIEN GROOTSTE HITS


1 503 16 1 Someone Loves You Honey - June Lodge & Prince Mohammed 12-6-1982
De hit van het jaar is de reggaehit Someone Loves You Honey van June Lodge en Prince Mohammed. Zij zetten het van oorsprong countrynummer op de plaat. De single uit 1980 komt pas in 1982 in Nederland uit. Zes weken lang staat de single op een. June Lodge zal daarna nog een hit scoren met More Than I Can Say en legt zich daarna toe op schilderen. Prince Mohammed verdwijnt meteen weer van het muzikale toneel.
Het nummer werd begin jaren zeventig geschreven door Don Devaney. Marie Owens (1975) en Charley Pride (1978) zetten het eerder op plaat. June Lodge (Londen, 1958) en Prince Mohammed nemen het in 1980 op en aan het eind van dat jaar scoren ze een nummer 1 hit op Jamaica waar June vanaf haar tiende woont.
June Lodge & Prince Mohammed - Someone Loves You Honey
I want to share your life
every minute
every day and night;
And I want you to know that whatever you do
And wherever you go
remember . . .
Someone loves you
honey
no matter what
just be my guy.
Someone loves you
honey
more than anything in the world.
I'm so glad
I'm the one that you come to
when you needed someone;
That's what my love is for
it's a shoulder to lean on
A part in a storm. Remember
Someone loves you
honey
no matter what
Ijust want you to be my guy.
Someone loves you
honey
more than anything in the world.
Someone loves you
honey
no matter what
just be my guy. . . .
Someone loves you
honey
no matter what
I just want you to be my guy. . . .
Bekijk een optreden op de Nederlandse tv
http://www.youtube.com/watch?v=QCHajq5x54I


2 351 10 1 I Won't Let You Down – Ph.D. 26-12-1981 1981-302
Het succes van I Won’t Let You Down is zeker ook te danken aan de grappige videoclip. Daarin is te zien wat Jim Diamond allemaal over heeft voor zijn grote, onbereikbare liefde. Wat er ook gebeurt, hij zal haar nooit teleurstellen, is de boodschap. Ph.D. bestaat uit Jim Diamond en Tony Hymas. Jim heeft een soul-achtergrond en Tony een klassieke. De P staat daarom voor polythemus (veel thema's) De h en D zijn de initialen van hun achternaam. Het tweetal heeft kortstondig succes. Geen enkele single erna zal nog een hit worden. Ze halen niet eens de Tipparade. Zanger Jim Diamond zal eind 1984 nog eenmaal terugkomen met de hit I Should Have Known Better (#2 in 1985), terwijl Tony Hymas zal terugkeren naar wat hij voor Ph.D. al gedaan had: hij wordt weer toetsenist in de begeleidingsband van gitarist Jeff Beck. Het Duitse duo 2 Boys maakt in 1993 een danceversie die het 7 weken zal uithouden in de Top 40, maar deze versie klimt slechts tot nummer 16.
Ph.D. – I Won’t Let You Down
You ask me if I'm happy here
No doubt about it
You ask me if my love is clear
Want me to shout it
Gave you the best years of my life
Woman
I know I failed to treat you right
Woman
Don't let me out of here
Don't let me out of here
I won't let you down, won't let you down again x3
You say our love's running one way
Coming from your side
No help from me to see it through
To beat the high tide
Take me and chain me if you please
Woman
Don't help me dig deeper my grave
Woman
Don't let me out of here
Don't let me out of here
I won't let you down, won't let you down again
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=R5prT2qiiWY


3 349 11 1 Maid Of Orleans - Orchestral Manoeuvres In The Dark 20-2-1982
Hun eerste hit was Souvenir in 1981 (#29), maar Maid Of Orleans (The Waltz Joan Of Arc) wordt veruit hun grootste hit. In 1984 zullen ze twee keer #5 halen; eerst met Locomotion en later met Talking Loud And Clear. In 1985 wordt So In Love #7 en in 1986 komt (Forever)Live And Die tot #3. In 1989 stapt Humphreys op, waarna McClusky solo als OMD doorgaat. In 1993 haalt hij met Dream Of Me #17.
McClusky ontdekt in 1999 Atomic Kitten. Andy McClusky en Paul Humphreys richtten in 1978 Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD) op. De groep die in 1982 verder bestaat uit Martin Cooper (keyboards) en Malcolm Holmes (slagwerk) is genoemd naar een van de eerste nummers die ze opnamen.
Orchestral Manoeuvres In The Dark – Maid Of Orleans
If Joan of Arc
Had a heart
Would she give it as a gift
To such as me
Who longs to see
How an agnel ought to be
Her dream's to give
Her heart away
Like an orphan on a wave
She cared so much
She offered up
Her body to the grave
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=vmwMhjbThKg


4 348 11 1 Pass The Dutchie - Musical Youth 16-10-1982
In 1982 wordt de single Pass The Dutchie uitgebracht, wat veruit hun grootste hit zal worden. De single komt op 16 oktober 1982 de Nederlandse Top 40 binnen. Pass the Dutchie bereikt in onder meer Groot-Brittannië en Nederland de nummer 1-positie. In Nederland staat de single 4 weken op 1. Op dat moment is de gemiddelde leeftijd van de groepsleden 13 jaar. In Nederland volgt in december 1982/januari 1983 nog de top 10 hit Youth Of Today (#9). De titel Pass The Dutchie is een verbastering van Pass the Kouchie, een lied over marihuana gezongen door Mighty Diamonds. Dutchie is Jamaicaans-Engels voor een kookpot. Musical Youth werd in 1979 opgericht in Birmingham door de broers Michael en Kelvin Grant, de broers Patrick en Junior Waite en hun vader Frederick Waite. De jongste groepsleden gingen toen nog naar de lagere school. Hun debuutsingle die in eigen beheer werd opgenomen,leverde ze in 1982 een platencontract op bij MCA Records. Toen werd papa Frederick Waite vervangen door Dennis Seaton (15). De platenmaatschappij zal daarna beslissingen nemendie niet goed uitpakken. Zij willen dat ze nummers opnamen met Donna Summer en Stevie Wonder. Daardoor verandert hun reggaegeluid naar r&b en dat slaat niet erg aan bij het grote publiek. De opvolgende singles worden steeds minder succesvol. In 1985 gaat de groep uit elkaar nadat Dennis Seaton de groep verlaten heeft. Bassist Patrick Waite komt in de kleine criminaliteit terecht. In afwachting van een proces zakt Patrick Waite (24) op 18 februari 1993 in elkaar en overlijdt aan een aangeboren hartafwijking. Net ervoor had de groep plannen gemaakt om opnieuw bij elkaar te komen, maar na de dood van Patrick Waite worden deze plannen definitief in de ijskast gezet. Met Junior Waite en Kelvin Grant gaat het ook niet goed. Zij kunnen niet verwerken dat hun succes over is en houden er geestelijke problemen aan over. De groepsleden spannen een rechtszaak aan om achtergehouden royalties ter waarde van twee miljoen pond alsnog te krijgen, maar na langdurige onderhandelingen krijgen ze minder dan de helft. In 2004 komt er een eind aan de stilte rondom Musical Youth met de single Pretty Woman die werd opgenomen met Pato Banton (bekend van de hit Baby Come Back met UB40-zanger Ali Campbell). Vanwege de psychische problemen van Junior Waite en Kelvin Grant, zijn alleen Dennis Seaton en Michael Grant over van de oude samenstelling. Zij treden af en toe als Musical Youth op. Dennis neemt, als herboren Christian, ook gospelplaten op en Michael Grant leidt 5am Records.
Musical Youth – Pass The Dutchie
This generation
Rules the nation
With version
Music happen to be the food of love
Sounds to really make you rub and scrub
I say: Pass the Dutchie on the left hand side
Pass the Dutchie on the left hand side
It a gonna burn, give me music make me jump and prance
It a go done, give me the music make me rock in the dance
It was a cool and lovely breezy afternoon
(How does it feel when you've got no food ?)
You could feel it 'cause it was the month of June
(How does it feel when you've got no food ?)
So I left my gate and went out for a walk
(How does it feel when you've got no food ?)
As I pass the dreadlocks' camp I heard them say
(How does it feel when you've got no food ?)
Pass the Dutchie on the left hand side
Pass the Dutchie on the left hand side
It a gonna burn, give me music make me jump and prance
It a go done, give me the music make me rock in the dance
So I stopped to find out what was going on.
(How does it feel when you've got no food ?)
'Cause the spirit of Jah, you know he leads you on
(How does it feel when you've got no food ?)
There was a ring of dreads and a session was there in swing
(How does it feel when you've got no food ?)
You could feel the chill as I seen and heard them say
(How does it feel when you've got no food ?)
Pass the Dutchie on the left hand side
Pass the Dutchie on the left hand side
It a gonna burn, give me music make me jump and prance
It a go done, give me the music make me rock in the dance
'Cause me say listen to the drummer, me say listen to the bass
Give me little music make me wind up me waist
Me say listen to the drummer, me say listen to the bass
Give me little music make me wind up me waist, I say
Pass the Dutchie on the left hand side
Pass the Dutchie on the left hand side
It a gonna burn, give me music make me jump and prance
It a go done, give me the music make me rock in the dance
You play it on the radio, a so me say, we a go hear it on the stereo
A so me know you a go play it on the disco
A so me say we a go hear it on the stereo
Pass the Dutchie on the left hand side
Pass the Dutchie on the left hand side
It a gonna burn, give me music make me jump and prance
It a go done, give me the music make me rock in the dance
I say east, say west, say north and south (on the left hand side)
This is gonna make us jump and shout (on the left hand side)
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=HUH1XmFb05Y


5 344 11 2 Cambodia - Kim Wilde 26-12-1981 1981-324
Haar eerste single Kids In America werd uitgebracht in januari 1981. Kim Wilde scoort in 1981-1982 vier top 10 hits op een rij: Kids In America (#6), Chequered Love (#2), Cambodia (#2) en View From A Bridge (#5). Op haar eerste nummer 1-hit zal ze moeten wachten tot 2003 als ze met Nena het duet Anyplace Anywhere Anytime opneemt. Kim Wilde (Chiswick, West-Londen, 18 november 1960) is een Brits zangeres en later ook tuinontwerpster. Ze werd geboren als eerste kind van zanger Marty Wilde (#5 met Abergavenny in 1968; pseudoniem voor Reginald Smith). Kim tekende in 1980 een contract bij Mickie Most's RAK Records nadat ze was ontdekt tijdens het zingen van achtergrondvocalen bij een opname van haar broer Ricky.
Kim Wilde - Cambodia
Well he was Thailand based
She was an airforce wife
He used to fly weekends
It was the easy life
But then it turned around
And he began to change
She didn't wonder then
She didn't think it strange
But then he got a call
He had to leave that night
He couldn't say too much
But it would be alright
He didn't need to pack
They'd meet the next night
He had a job to do
Flying to Cambodia
And as the nights passed by
She tried to trace the past
The way he used to look
The way he used to laugh
I guess she'll never know
What got inside his soul
She couldn't make it out
Just couldn't take it all
He had the saddest eyes
The girl had ever seen
He used to cry some nights
As though he lived a dream
Ans as she held him close
He used to search her face
As though she knew the truth
Lost inside Cambodia
But then a call came through
They said he'd soon be home
She had to pack a case
And they would make a rendez-vous
But now a year has passed
And not a single word
And all the love she knew
Has disappeared out in the haze
Cambodia - Don't cry now - No tears now
And now the years have passed
With not a single word
But there is only one thing left
I know for sure
She won't see his face again
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=DI2K8d-52rE


6 342 11 1 Private Investigations - Dire Straits 11-9-1982
Dire Straits werd in 1977 geformeerd door componist Mark Knopfler en zijn broer David Knopfler (gitaar), John Illsley (bas) en Pick Whithers (drums). Hoewel de groep altijd een echte albumsact is geweest, scoren ze in 1982 ook een gigantische singleshit met Private Investigations. In 1984 zal een herboren Tina Turner een wereldhit scoren met Mark Knopflers compositie Private Dancer. Mark Knopfler zal The Dire Straits ontbinden als hij bij tournees zijn eigen personeel niet meer herkent. Alleen voor een goed doel zal de groep ooit weer bij elkaar kunnen komen.
Dire Straits – Private Investigations
It's a mystery to me
The game commences
For the usual fee
Plus expenses
Confidential information
It's in a diary
This is my investigation
It's not a public inquiry
I go checking out the report
Digging up the dirt
You get to meet all sorts
In this line of work
Treachery and treason
There's always an excuse for it
And when I find the reason
I still can't get used to it
And what have you got at the end of the day ?
What have you got to take away ?
A bottle of whisky and a new set of lies
blinds on the window and a pain behind the eyes
Scarred for life
No compensation
Private investigations
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=P9K27HvhDxA


7 336 11 1 Can't Take My Eyes Off Of You - Boys Town Gang 15-5-1982
The Boys Town Gang, twee mannen en een vrouw, kwam in 1980 met de lp Cruisin' The Streets, waarop op de hoes de waarschuwing stond: 'may contain material not suitable for children or the prudish'. Het titelnummer Cruisin' werd een undergroundhit in de homoscène. Daarna neemt de groep alleen nog discobewerkingen van bekende songs op, die alleen dubbelzinnig zijn, maar niet expliciet. En die halen de Top 40 wel. In 1981 bereikt Ain't No Mountain High Enough #7. Na de nummer 1 Can't Take My Eyes Off You haalt in 1982 ook Signed Sealed Delivered de top 10 (#8). In 1983 is Just Can't Help Believing het laatste hitfeit (#25). Oprichter van de Boys Town Gang was diskjockey Bill Motley uit San Francisco. San Francisco kende in het begin van de jaren 80 al veel uitgaansgelegenheden die zich speciaal richtten op homoseksuelen en Bill Motley zag hierin een mogelijkheid voor een nieuwe discogroep die zich speciaal op deze gelegenheden zou richten. Na een uitgebreide auditie koos hij zangeres Cynthia Manley als gezicht van de groep. Cynthia Manley verliet Boys Town Gang snel om aan haar solocarrière te werken. De samenstelling van de groep veranderde meerdere malen in relatief korte tijd. In 1992 nemen Gerard Joling en Tatjana een versie op en scoren daar een top 10 hit mee.
Boys Town Gang - Can't Take My Eyes Off Of You
You're Just Too Good To Be True
Can't Take My Eyes Off Of You
You'd Be Like Heaven To Touch
Oh, I Want To Hold You So Much
At Long Last Love Has Arrived
And I Thank God I'm Alive
You're Just Too Good To Be True
I Can't Take My Eyes Off Of You
Oh, In The Way That I Stare
There's Nothin' Else To Compare
The Thought Of You Leaves Me Weak
There're No Words Left To Speak
But If You Feel Like I Feel
Oh, Did Let Me Know That It's Real
You're Just Too Good To Be True
Can't Take My Eyes Off Of You
I Love You Baby
And If It's Quite All Right
I Need You Baby
To Warm A Lonely Night
I Love You Baby
Trust In Me When I Say
Oh, Pretty Baby
Don't Bring Me Down, I Pray
Oh, Pretty Baby
Now That I Found You, Stay
And Let Me Love You, Baby
Let Me Love You
You're Just Too Good To Be True
Can't Take My Eyes Off Of You
You'd Be Like Heaven To Touch
Oh, I Want To Hold You So Much
At Long Last Love Has Arrived
And I Thank God I'm Alive
You're Just Too Good To Be True
Can't Take My Eyes Off Of You
I Love You Baby
And If It's Quite All Right
I Need You Baby
To Warm A Lonely Night
I Love You Baby
Trust In Me When I Say
Oh, Pretty Baby
Don't Bring Me Down, I Pray
Oh, Pretty Baby
Now That I Found You, Stay
And Let Me Love You, Baby
Let Me Love You
I Love You Baby
And If It's Quite All Right
I Need You Baby
To Warm A Lonely Night
I Love You Baby
Trust In Me When I Say
Oh, Pretty Baby
Don't Bring Me Down, I Pray
Oh, Pretty Baby
Now That I Found You, Stay
Oh, Pretty Baby
Trust In Me When I Say
I Love You Baby
And If It's Quite All Right
I Need You Baby
To Warm A Lonely Night
I Love You Baby
Trust In Me When I Say
Bekijk een optreden
http://www.youtube.com/watch?v=GWHZxXuJFzw


8 332 10 1 Ein Bisschen Frieden/Een Beetje Vrede - Nicole 8-5-1982
Nicole Hohloch werd op 25 oktober 1964 geboren. Ze wint voor West-Duitsland het Eurovisie Songfestival met Ein Bisschen Frieden wat ook in het Nederlands uitkomt. Opvolgers Mijn Eigen Vrijheid (#10) en Papillon (#26) halen ook de hitparade. In 1983 volgen Ik Hou Toch Van Jou (#27) en Als De Bloemen Huilen Konden (#26). In 1984 laat ze nog een keer in Nederland van zich horen met Duizend Liedjes (tip). Daarna scoort ze in haar thuisland nog vele schlagerhits, maar die gaan de grens niet over.
Nicole – Ein Bisschen Frieden
Wie eine Blume am Winterbeginn, und so wie ein Feuer im eisigen Wind,
wie eine Puppe, die keiner mehr mag, fühl ich mich an manchem Tag.
Dann seh ich die Wolken, die über uns sind,
und höre die Schreie der Vögel im Wind,
ich singe aus Angst vor dem Dunkel mein Lied,
und hoffe, daß nichts geschieht.
Ein bißchen Frieden, ein bißchen Sonne,
für diese Erde, auf der wir wohnen,
ein bißchen Frieden, ein bißchen Freude,
ein bißchen Wärme, das wünsch ich mir.
Ein bißchen Frieden, ein bißchen träumen,
und daß die Menschen nicht so oft weinen,
ein bißchen Frieden, ein bißchen Liebe,
daß ich die Hoffnung nie mehr verlier.
Ich weiß, meine Lieder, die ändern nicht viel,
ich bin nur ein Mädchen, das sagt, was es fühlt.
Allein bin ich hilflos - ein Vogel im Wind,
der spürt, daß der Sturm beginnt.
Ein bißchen Frieden, ein bißchen Sonne,
für diese Erde, auf der wir wohnen,
ein bißchen Frieden, ein bißchen Freude,
ein bißchen Wärme, das wünsch ich mir.
Ein bißchen Frieden, ein bißchen träumen,
und daß die Menschen nicht so oft weinen,
ein bißchen Frieden, ein bißchen Liebe,
daß ich die Hoffnung nie mehr verlier.
Sing mit mir ein kleines Lied,
daß die Welt in Frieden lebt,
sing mit mir ein kleines Lied,
daß die Welt in Frieden lebt


Nicole – Een Beetje Vrede
Net als een pop afgedankt door een kind
En net als een blad afgerukt door de wind
Net als een visje dat bijt in een haak
Zo voel ik mij oh zo vaak


Dan zie ik de wolken zo dreigend en grauw
En hoor ik de kreet van een vogel in 't nauw
De regen die valt en de zon zie ik niet
Dan zing ik wat bang mijn lied


Een beetje vrede, een beetje liefde
Voor onze wereld waarop we wonen
Een beetje vrede, een beetje vreugde
Erover dromen, dat doe ik al


Een beetje vrede, een beetje liefde
Dat er weer hoop is voor alle mensen
Een beetje vrede, een beetje vreugde
Toe laat ons wensen dat het komen zal


Ik ben maar een meisje dat zingt wat ze voelt
En in een lied zegt wat ze bedoelt
Ik ben maar alleen als een meeuw in de wind
Die voelt dat de storm begint


Een beetje vrede, een beetje liefde
Voor onze wereld waarop we wonen
Een beetje vrede, een beetje vreugde
Erover dromen, dat doe ik al


Een beetje vrede, een beetje liefde
Dat er weer hoop is voor alle mensen
Een beetje vrede, een beetje vreugde
Toe laat ons wensen dat het komen zal


Zing dit lied maar mee met mij
(Een beetje vrede, een beetje liefde)
(Voor onze wereld waarop we wonen)
Samen zingen maakt je blij
(Een beetje vrede, een beetje vreugde)
(Erover dromen, dat doe ik al)


Zing dit lied maar mee met mij
(Een beetje vrede, een beetje liefde)
(Dat er weer hoop is voor alle mensen)
Samen zingen maakt je blij
(Een beetje vrede, een beetje vreugde)
(Toe laat ons wensen dat het komen zal)
Bekijk het optreden bij het Eurovisie Songfestival
http://www.youtube.com/watch?v=VYJIocxELsw
Bekijk een meertalig optreden van veel later datum
http://www.youtube.com/watch?v=pxGb5Dan7Yc
9 332 10 1 Als Je Huilt/Bim Bam André Van Duin 7-8-1982
In 1982 scoort André van Duin een dubbelhit met Als Je Huilt/ Bim Bam. Als Je Huilt is een bewerking van Cry van Johnnie Ray, Bim Bam van Les Trois Cloches dat door Edith Piaf tot hit was gezongen. Als zanger heeft André van Duin een groot aantal hits op zijn naam staan. Aanvankelijk lag de nadruk op persiflages van bekende hits zoals Angelique, Het Bananenlied, De Tamme Boerenzoon, File, Doorgaan en Willy Alberti, Bedankt. Veel van zijn hits zijn carnavalskrakers, zoals Er Staat Een Paard In De Gang (1981), 'K Heb Hele Grote Bloemkoole en Pizzalied (Effe Wachte...). Dat laatste nummer zal eind 1993 de nummer 1 positie in de Nederlandse hitparade bereiken. Ook zal André van Duin met enige regelmaat albums met serieuzere liedjes uitbrengen, zoals de vijfdelige And're André-serie, Wij, Wij Twee, Zing (met vertalingen van Perry Como-songs) en Recht Uit Het Hart. André van Duin werd ontdekt op 24 juni 1964 toen hij met een bandparodie act de AVRO-talentenjacht 'Nieuwe Oogst' won. Als beloning mocht hij optreden in de televisieshow van Willy en Willeke Alberti. Vervolgens kreeg hij met deze act een engagement bij de Snip & Snap Revue. Vanaf 1967 was André van Duin regelmatig te zien op de Nederlandse televisie. Enkele jaren later begon hij met zijn theatercarrière. In zijn revues werd hij bijgestaan door Frans van Dusschoten en Corrie van Gorp. Voor laatstgenoemde schreef hij teksten van meerdere hits, waaronder Zo Slank Zijn Als Je Dochter. André van Duin heeft hoofdrollen gespeeld in twee Nederlandse speelfilms: Joep Meloen in de film Ik Ben Joep Meloen (1981) en in 1982 de rol van rondreizende kiezentrekker in De Boezemvriend. André van Duin is op 22 december 2006 getrouwd met zijn partner Martin Elferink.
André van Duin – Als Je Huilt
Als je meisje je een brief stuurt met een bom
Als je goudvis is verdronken in zijn kom
Wanneer je naar je vrouw kijkt en je wordt opeens niet goed
Als je zelf gaat zitten op je nieuwe hoed
Als je op jacht gaat en konijnen schieten terug
Als je je snijdt bij het scheren in je rug
Wanneer je hebt staan dansen op een mijn die je niet ziet
Dan heb je reden, reden om te huilen van verdriet
Dus schreeuw het uit over de daken, niets met anderen te maken als je huilt
Dus laat je tranen lekker stromen, laat die regenbui maar komen als je huilt
Want als je lekker huilen kan dan huil ik met je mee
En als je samen huilt, dan huilen we gewoon voor twee


André van Duin – Bim Bam
Nou, zijn we d'r klaar voor jongens
Daar gaan we he, gezellig (ja, ik ben d'r klaar voor)
Ja hoor, daar komptie (ja hoor gezellig he)
Lalaa lalaaa
Er was eens een koster in 't zuiden
Het is een heel erg oud verhaal
Die liet elke dag de klokken luiden
Op zich is dat nog heel normaal
Bom bom bom
Nee nog niet
Maar door de jaren werd de koster
Verslaafd aan 't luiden van de klok
Hij kon er toen niet meer mee stoppen
In 't dorp werden ze gek en bloc
Bom bom bom bom
Nee wacht nou even, wacht nou even
Ik geef een teken als jullie motten bommen, ja
Oh een teken
Even wachten ja
Zeker, zeker
Maar ach de koster was al oud en
Men raakte aan 't gelui gewoon
Ze leerden met de klokken leven
En zongen in dezelfde toon
Nou kom op nou
Nou u zou een teken geven
Ik doe toch zo, ja natuurlijk is dat 't teken
Oh, oh maar dat weten wij niet
Bom bom bom bom
refr.:
Hoor de klokken weer eens luiden (bim bam)
Oh wat gaan ze weer tekeer (bim bam)
't Zijn de klokken van 't zuiden (bim bam)
En van onze lieve Heer (bim bam)
Maar als klokken blijven luiden (bim bam)
Doen op den duur je oren zeer (bim bam)
Daarom zong 't hele zuiden
"Kreeg de koster van 't luiden
Maar een keer het heen-en-weer" (bim bam)
Maar op een dag, 't was in september
Toen hielden plots de klokken stil
Klokken stil
Ja hij gaat lekker, ik heb 'm vast
Ho nou
Ho, ho, wist ik niet, sorry
Dank je wel
Graag gedaan
En uit de toren van 't kerkje
Klonk ene afschuwelijke gil
Auw gloeiende gloeiende gloeiende
Laat die klok op m'n poten vallen-acapo
Bekijk Als Je Huilt
Bekijk Bim Bam
http://www.youtube.com/watch?v=Emn733cYegs


10 327 11 2 Upside Down (Dizzy Does It Make Me) - Vanessa 6-2-1982
Fotomodel Vanessa, geboren als Conny Witteman op 25 juli 1951, liet voor het eerst als zangeres van zich horen in 1981 met de kleine hit In The Heat Of The Night (#32). In 1982 heeft ze haar topjaar. Vanessa scoort in Nederland in 1982 een #2 met Upside Down (Dizzy Does It Make Me), een #7 met Dynamite en een #9 met Cheerio. In België scoort Vanessa twee maal een nummer twee notering in 1982: met Upside Down (Dizzy Does It Make Me) en met Cheerio. Ook speelt ze in 1982 in de film De Boezemvriend van/met André van Duin. In 1983 zal Vanessa van imago veranderen. Van frivool en sexy naar geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Onder leiding van Engelse producenten zal ze de top 10 halen met La Di Da (#10) en in 1984 met Obsession (#9). Na Bandolero (#34) in 1985 wordt het lange tijd stil rond de muzikale Vanessa. Ze blijft wel volop een hoofdrolspeler in de roddelpers. Pas in 1995 heeft ze weer een minihitje met een lied over haar overleden zus Lidia (#38). In de jaren ervoor en erna neemt ze vele singles op, maar die belanden steevast in de uitverkoopbakken in de Free Record Shop van haar man Hans Breukhoven. In 2009 gaat het echtpaar uit elkaar.
Vanessa – Upside Down (Dizzy Does It Make Me)
I'm not what you think I am but
Here I go again, whatever you may think about me
I was a twinkle in your eyes
I think you was surprised to feel the loving vibes around me
Tu me dit tu veux savoir a verité
Laissez-moi, c'est plus jolie pour ecouté
Je te diré
Touch me, honey, come and kiss me
Maybe you will miss me when you're gone tonight
Upside down and dizzy does it make me
Upside down and dizzy but okay
Upside down and dizzy does it make me
Upside down and dizzy but okay
Nanana...
Oh, help me, I'm a kind of lonely
You're the one and only who can change my situation
Try, never ask me why, tell
I tell that it's time to talk about our new relation
Tu me dit tu veux savoir a verité
Laissez-moi, c'est plus jolie pour ecouté
Je te diré
Hold me, honey, come and hug me
Honey, come and walk me, honey, home tonight
Upside down and dizzy does it make me
Upside down and dizzy but okay
Upside down and dizzy does it make me
Upside down and dizzy but okay
Nanana...
Tu dit tu m'aime
Et moi je suis heureux
Tout la nuit, mon cheri
Tu me dit tu veux savoir a verité
Laissez-moi, c'est plus jolie pour ecouté
Je te diré
Upside down and dizzy does it make me
Upside down and dizzy but okay
Upside down and dizzy does it make me
Upside down and dizzy but okay
Upside down (Nanana...)
Upside down (Nanana...)
Upside down (Nanana...)
Upside down (Nanana...)
Upside down (Nanana...)
Upside down (Nanana...)
Upside down (Nanana...)
Bekijk een optreden in Nederland Muziekland
http://www.youtube.com/watch?v=rNrl2k6o-Rc
PRIJZEN


Edisons 1982
Naam - Album - Categorie
Margriet Eshuys - Right On Time - Buitenlands Zang
Daniel Sahuleka - Sunbeam - Buitenlands Zang
Freek De Jonge - De Tragiek - Cabaret En Theater
Magriet Eshuijs Band - Black Pearl - De Single Van Het Jaar 
Jasper van 't Hof - My World Of Music -Instrumentaal
Wynton Marsalis - Wynton Marsalis - Jazz
J.Prinsen/A.Staartjes/W. Van Dort - J.J. De Bom V/H De Kindervriend -Kinderrepertoire
A.Di Meola/J. Mclaughlin/P. De Lucia - Friday Night In San Francisco - MOR Instrumentaal
Yves Montand - Olympia 81 - MOR Vocaal
Ry Cooder - The Border - Musical/Film
Herman van Veen - Iets Van Een Clown - Nederlandse Herkomst Nederlandse Zang
Fay Lovsky - Confetti - Pop
XTC - English Settlement - Pop
Bruce Cockburn - Innet City Front - Singer/SongwriterConamus Exportprijs 1982
Jaap Eggermont, Martin Duiser, Tony Sherman (Stars on Stevie).


Gouden Harpen 1982
Ruud Bos, BZN, Rob de Nijs


Zilveren Harpen 1982
Doe Maar, Fay Lovsky, Daniël Sahuleka
In Italië haalden Ad Visser en Daniël Sahuleka in 1983 een tiende plaats met Giddyap A Gogo.
POPULARITEITSVERKIEZINGEN


Muziek Expres Poll Uitslag 1982


Binnenland
Groep
1 6 Doe Maar 65
2 1 Golden Earring 14,8
3 - Toontje Lager 3,9
4 - Vitesse 3,4
5 - Dolly Dots 2,5


Zanger
1 - Henny Vrienten 28,6
2 3 André Hazes 16,3
3 - Ernst Jansz 13,3
4 1 Barry Hay 10,3
5 - Herman Van Boeyen 4,4


Zangeres
1 1 Anita Meyer 48
2 3 Margriet Eshuijs 11,3
3 9 Vanessa 7,7
4 - José 5,1
5 6 Lilian Jackson (Spargo) 4,1
6 - Anita (Dolly Dots) 3,6
7 - Linda (The Mo) 2,6
8 - Lori Spee 2,6
9 4 Patricia Paay 2
10 5 Fay Lovski 2


Muzikant
1 - Ernst Jansz 22,3
2 - George Kooymans 10,9
3 - Herman Van Boeyen 9,8
4 - Joost Belifante 7,6
5 7 Cesar Zuiderwijk 4,9
6 6 Rinus Gerritsen 4,3
7 1 Robert Jan Stips 4,3
8 5 Hans Vermeulen 2,7
9 2 Jan Akkerman 2,2
10 - Herman Brood 1,6


Disk-Jockey
1 1 Frits Spits 42,9
2 - Erik De Zwart 19,4
3 - Ad Visser 7,7
4 - Peter Holland 5,1
5 5 Lex Harding 4,1


Hitsingle
1 De Bom 35,1
2 Twilight Zone 25,8
3 Is Dit Alles? 5,7
4 Doris D. 3,6
5 Do Wah Diddy 2,1


Bestgeklede Artiest
1 Henny Vrienten 21,1
Lee Towers, Ernst Jansz, Anita Meijer, Vanessa


Slechtsgeklede Artiest
1 1 André Hazes 28,9
Vanessa, Lee Towers, Herman Brood, Zangeres Zonder Naam


Radioprogramma
1 1 Avondspits 36,1
2 - TROS Top 50 17,8
3 4 Nationale Hitparade 12,9
4 - Weeshuis Van De Hits 4
5 - Dubbellisjes 3


Tvprogramma
1 3 Toppop 26,7
2 1 Countdown 18,5
3 2 Koot En Bie 13,9
4 - Veronica Popnacht 6,2
5 - Nederland Muziekland 5,1


Tvpersoonlijkheid
1 2 Koot 14,9
2 - André Van Duin, Erik De Zwart, Ad Visser, Willem Ruis, 
Mies, Ron Brandsterder, Jos Brink, Ilona Visser, Ivo Niehe


Platenhoes
1 Doris D. - Doe Maar 23,8
2 Cut - Golden Earring 22,8
3 1 Skunk - Doe Maar 18,5
4 Normaal 4,2
5 Take Six - Dolly Dots 2,1


Meestbelovende Zanger
1 - Henny Vrienten 23,5
2 - Ernst Jansz 10,6
3 - Frank Boeyen 8,9
4 - Lee Towers 7,3
5 2 André Hazes 6,1


Meestbelovende Zangeres
1 1 Anita Meyer 24,2
2 - José 10,9
3 - Lori Spee 10,3
4 - Linda Bloemhart (The Mo) 9,7
5 - Vanessa 8,5


Meestbelovende Groep
1 1 Doe Maar 33,3
2 - Vitesse 14,6
3 - Toontje Lager 13,1
4 - The Mo 6,6
5 - Vandenberg 5,1


Meestbelovende Muzikant
1 1 Ernst Jansz 17,6
Frank Boeyen, Joost Belifante, Hennie Vrienten, Robert-Jan 
Stips


Elpee Binnen En Buitenland
1 Doris D. - Doe Maar 12,8
2 Cut - Golden Earring 6,9
3 Skunk - Doe Maar 6,5
4 Love Over Gold - Dire Straits 3,3
5 Avalon - Roxy Music 2,7
6 Erop Of Eronder - Toontje Lager 2,3
7 Toto 4 - Toto 2,3
8 André Met Liefde - André Hazes 2,1
9 Still Life - Rolling Stones 2,1
10 - Live In Germany - Vitesse 2


Buitenland


Groep
1 2 Rolling Stones 10,9
2 1 The Police 8,4
3 - ABBA 6,4
4 - UB 40 4,5
5 2 Queen 4,5


Zanger
1 - Mick Jagger 12,6
2 - Shakin' Stevens 10,1
3 - Adam Ant 7,1
4 1 Sting 7,1
5 - Bryan Ferry 5,6


Zangeres
1 2 Kim Wilde 25,8
2 - Donna Summer 11,3
3 3 Diana Ross 10,8
4 - Annifrid 8,8
5 4 Olivia Newton-John 4,1


Muzikant
1 5 Phil Collins 21,9
2 1 Jean Michel Jarre 8,3
3 - Paul Mccartney 5,9
4 - Mark Knopfler 5,9
5 - Vangelis 3


Hitsingle
1 Do You Really Want To Hurt Me - Culture Club 11,9
2 Private Investigations - Dire Straits 10,9
3 Pass The Dutchie - Musical Youth 5,7
4 Come On Eileen - Dexys Midnight Runners 4,1
5 Don't Go - Yazoo 2,6


Bestgeklede Artiest
1 1 Adam Ant 11,4
Brian Ferry, Shakin' Stevens, Sting, Mick Jagger


Slechtsgeklede Artiest
1 1 Adam Ant 17,3
Mick Jagger, Shakin' Stevens, Grace Jones, Kevin Rowland


Radioprogramma
1 - BBC 27,3
2 1 Luxemburg 26,6
3 3 BRT 7
4 - Funky Town 5,5
5 - Europarade 3,9


Tvprogramma
1 - Dynasty 18
2 1 Rock Palast 16
Not The Nine O'clock News, Musikladen, Dallas


Platenhoes
1 Love Over Gold - Dire Straits 10,6
2 Still Life 4,7
3 Famous Last Words 4,2
4 H20 3,2
5 Number Of The Beast 3,2


Meestbelovende Zanger
1 1 Shakin' Stevens 9,3
2 - Kid Creole 7,7
3 - John Cougar 7,7
4 2 Adam Ant 6,6
5 - Captain Sensible 4,4


Meestbelovende Zangeres
1 1 Kim Wilde 27,5
2 - Annifrid 9,9
3 - June Lodge 7,7
4 - Rita Marley 4,9
5 - Donna Summer 4,4


Meestbelovende Groep
1 - Musical Youth 15,2
2 - Culture Club 11,7
3 - Kid Creole And The Coconuts 6,6
4 - Yazoo 6,6
5 - Vanity 6 5,1


Meestbelovende Muzikant
1 3 Phil Collins 17,6
2 1 Jean Michel Jarre 5,4
3 - Joe Jackson 3,4
4 - Kid Creole 3,4
5 - Paul Mccartney 2,7


Hitkrant Poppoll 1982
(Hitkrant 51/52-1982)


Binnenland
Zanger
1 2 André Hazes 27,3 (14,0)
2 1 Rob de Nijs 17,6 (31,5)
3 4 Lee Towers 12,3 (9,0)
4 - Henny Vrienten 6,2
5 3 Barry Hay 5,6 (11,0)
Overigen 30,9


Zangeres
1 1 Anita Meyer 32,6 (42,0)
2 - Vanessa 17,4
3 - José 12,3
4 - Lori Spee 9,7
5 2 Patricia Paay 4,8 (16,0)
Overigen 23,2


Groep
1 - Doe Maar 42,7
2 1 Golden Earring 14,9 (25,0)
3 2 Dolly Dots 8,9 (14,0)
4 - Vitesse 6,0
5 - Spargo 5,1
Overigen 22,4


Hardrock Groep
1 (1) Golden Earring 26,3 (25,0)
2 Vandenberg 18,4
3 Vandale 13,9
4 Vitesse 10,4
5 (2) Normaal 9,7
Overigen 21,3


Discogroep
1 (1) Spargo 34,5 (65,0)
2 (2) Dolly Dots 17,8 (16,5)
3 (5) Fruitcake 8,1 (2,5)
4 Chaplin Band 6,4
5 Risqué 2,8
Overigen 30,4


Meestbelovende Zanger
1 Jan Rot 15,8
2 Henk Westbroek 12,0
3 Dominic Grant 10,4
4 Frankie Boy 3,8
5 Joost Belifante 3,1


Meestbelovende Zangeres
1 José 24,2
2 Vanessa 21,7
3 Lori Spee 13,5
4 Fay Lovsky 5,3
5 Linda Bloemhard (The Mo) 5,1
Overigen 30,2


Nieuwkomer Groep
1 Het Goede Doel 22,5
2 Toontje Lager 13,6
3 Mo 10,1
4 Vandenberg 3,8
5 Tower 3,5
Overigen 46,5


Elpee
1 Doris Day En Andere Stukken - Doe Maar 26,3
2 Cut - Golden Earring 14,3
3 Take Six - Dolly Dots 10,2
4 Skunk - Doe Maar 8,7
5 Past, Present And Future - Anita Meyer 5,1
Overigen 35,4


Single
1 De Bom - Doe Maar 28,7
2 Twilight Zone - Golden Earring 20,7
3 Do Wah Diddy - Dolly Dots 8,6
4 België - Het Goede Doel 5,0
5 Good Lookin' - Vitesse 3,9
Overigen 33,1


Buitenland


Zanger
1 1 Shakin'Stevens 13,2 (20,0)
2 - Phil Collins 12,9
3 5 Adam Ant 5,3 (7,0)
4 2 Cliff Richard 5,0 (11,0)
5 - Michael Jackson 4,3
Overigen 59,3


Zangeres
1 - Kim Wilde 16,3
2 - Donna Summer 13,2
3 - Frida 12,0
4 2 Diana Ross 11,8 (17,0)
5 1 Olivia Newton-John (24,5)
Overigen 35,2


Groep
1 1 ABBA 23,1 (27,5)
2 - Dexys Midnight Runners 7,3
Dexys Midnight Runners verovert de hitparade met Come On Eileen (en in mindere mate Jackie Wilson Said). De leden van de Engelse groep zijn verkleed als landlopers. Zanger is Kevin Rowland.
3 - Rolling Stones 5,0
4 2 The Police 4,6 (16,5)
5 5 Madness 4,2 (5,5)
Overigen 55,8


Hardrock-Groep
1 (1) Status Quo 20,2 (28,0)
2 (5) AC/DC 8,3 (7,5)
3 (2) Van Halen 7,9 (9,0)
4 Rolling Stones 5,9
5 (4) Kiss 5,5 (4,0)
Overigen 52,2


Disco-Groep
1 Kool & The Gang 12,7
2 Imagination 10,2
3 Kid Creole 9,0
4 Vanity 6 7,1
5 (1) Earth, Wind & Fire 6,5 (46,0)
Overigen 54,5


Meisjesgroep
1 Vanity 6 32,2
2 Go Go's 32,0
3 Banananarama 19,9
4 Pointer Sisters 2,1
5 Girlschool 1,6
Overigen 12,2


Beste Toetsenman 1 en Andere Instrumentalist 4 Benny Andersson (25,2 en 2,4), Beste Gitarist 2 Björn Ulvaues (13,6)


Nieuwkomer Meest Belovende Zanger
1 John Cougar Mellencamp 15,0
2 Kid Creole 7,7
3 Captain Sensible 6,7
4 Eddy Grant 5,8
5 Andy Borg 4,3


Nieuwkomer Zangeres
1 Frida 23,0
2 Dionne Warwick 8,2
3 June Lodge 4,9
4 Louise Tucker 3,6
5 Sheena Easton 3,3
Overigen 57,0


Nieuwkomer Groep
1 Musical Youth 15,2
2 Dexy's Midnight Runners 13,0
3 Culture Club 12,5
4 Yazoo 7,7
Yazoo bestaat uit Alison Moyet en Vince Clarke. Het duo werkt alleen in 1982 en 1983 samen. Dat levert de hit Don't Go op.
5 Kid Creole 7,5
Overigen 44,1


Elpee
1 The Singles - ABBA 9,8
2 Love Over Gold - Dire Straits 9,0
3 Something Going On - Frida 8,6
4 Donna Summer - Donna Summer 6,7
5 IV - Toto 5,3
Overigen 59,6


Single
1 Private Investigations - Dire Straits 15,0
2 The Day Before You Came - ABBA 14,7
3 Come On Eileen - Dexy's Midnight Runners 6,6
4 Do You Really Want To Hurt Me - Culture Club 5,4
5 Pass The Dutchie - Musical Youth 3,3
Overigen 55,0

1 opmerking: