zondag 14 augustus 2011

1984

Topact: Wham!
Albumact: Lionel Richie


1984 is het jaar voor de pop van Britse komaf, de Nederpophausse blijkt voorbij. Ook is het een jaar waarin vrouwen de toon aangeven. Filmmuziek zorgt voor menige grote hit.


De Brits acts Wham!, Duran Duran en Spandau Ballet zijn succesvoller dan in 1983 en ook de nieuwe acts Frankie Goes To Hollywood en Bronski Beat doen het goed met hun overduidelijke homoseksuele toon. Wham! wordt de topact van het jaar dankzij de hits Wake Me Up Before You Go Go (#1), Freedom (#2) en Last Christmas/Everything She Wants (#5). Solo scoort George Michael ook nog een nummer 1 met Careless Whisper. Frankie Goes To Hollywood doet met name in Groot-Brittannië goede zaken, maar ze scoorden ook in Nederland: een #5 met Relax, een #1 met Two Tribes en een #9 met The Power Of Love. Ook zijn er vele fans die rondlopen met ´Frankie say...´-shirts. Frankie merchandise loopt als een trein. De groep bestaande uit Holly Johnson, Paul Rutherford, Brian Nash, Mark O'Toole en Peter O'Toole en zal uit elkaar gaan in 1987. Marilyn scoort in 1984 een #14 met You Don't Love Me. Peter Robinson is een ontdekking van Boy George. Aan het eind van het jaar verschijnt Do They Know It’s Christmas? van Band Aid op single. Op deze liefdadigheidssingle - ten bate van Ethiopië waar hongersnood heerst - doet de top van de Britse en Ierse popmuziek van 1984 mee. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk gaan 3.550.000 singles over de toonbank. Tot eind 1997 zal het zelfs de best verkochte single ooit zijn in Engeland. In Nederland maken Het Goede Doel, Kinderen voor Kinderen en Annie Schilder de single Eeuwige Kerst. Ook voor het goede doel. Eerste keus was de Zangeres Zonder Naam, maar die was net herstellende van een operatie. Annie zou een jaar niet zingen, maar de mannen van BZN hebben geen bezwaar tegen haar medewerking. Er worden bijna 30.000 exemplaren verkocht.


1984 is een jaar vol succesvolle vrouwen. Sade, de groep rond Helen Folasade Adu uit Nigeria, laat haar klanken met succes horen (vooral op lp/cd). Haar eerste single is Your Love Is King en haar debuutplaat is getiteld Diamond Life. Voor Madonna is 1984 het jaar van de grote doorbraak; een nieuwe superster is geboren. Andere succesvolle dames zijn Pat Benatar (Love Is A Battlefield), Tina Turner, Laura Branigan (Self Control), Alison Moyet, Cyndi Lauper (Girls Just Want To Have Fun #3, Time After Time #5 en She Bop #34), The Pointer Sisters (twee Grammy's, twee American Music Awards), Sisters Sledge (Lost In Music #6 in de remix van Nile Rodgers), Chaka Khan en Sheila E., een protégé van Prince.


Filmhits zijn er volop. De single van het jaar wordt I Just Called To Say I Love You van Stevie Wonder, zijn 21ste hit sinds zijn debuut in 1966 en pas zijn eerste nummer 1. De song is afkomstig uit de film The Woman In Red. Ook Danny de Munk scoort dankzij een film (Ciske de Rat) een nummer 1 hit met Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen. Prince scoort drie hits, waaronder de nummer 1 Purple Rain uit de gelijknamige film. Andere filmhits zijn Ghostbusters van Ray Parker jr. (Ghostbusters) en Neutron Dance van The Pointer Sisters (Beverly Hills Cop). Uit de in Nederland niet erg succesvolle dansfilm Breakin' komt de #34 Breakin'... There's No Stoppin' Us van Ollie [Brown] & Jerry [Knight]. In de film wordt een blank meisje door twee zwarte vrienden ingewijd in de breakdancewereld. Rapper Ice T. doet ook mee.


Oudgedienden scoren ook goed in 1984. Lionel Richie heeft vier hits in Nederland. Tina Turner scoort met Let's Stay Together, What's Love Got To Do With It en Private Dancer. The Everly Brothers treden ook weer op en scoren met een lied dat Paul McCartney voor ze heeft geschreven; On The Wings Of A Nightingale haalt #4. Queen heeft ook een goed jaar met twee nummer 1 hits: Radio Ga Ga en I Want To Break Free. Jimmy Cliff (James Chambers) scoort een #3 met Reggae Night, een #8 met Sunshine In The Music en een #32 met We All Are One. Bob Marley scoort in 1984 postuum zijn derde #2 hit met One Love - People Get Ready.


Klassieke/instrumentale muziek doet het goed in 1984. Theme From Reilly van Olympic Orchestra komt tot #5, het was het thema van de tv-serie Reilly - Ace Of Spies, een compositie van Sjostakovitsj. The Flyer van de Zwitserse formatie Diethelm/Famulari bereikt in mei #24. Vivace van Berdien Stenberg piekt op #28.


Muzikale samenwerkingen tussen normaliter soloartiesten halen hoge noteringen in 1984. Pia Zadora & Jermaine Jackson (When The Rain Begins To Fall, #1), Julia Iglesias & Willie Nelson (To All The Girls I've Loved Before), Julio Iglesias & Diana Ross (All Of You), Joe Jackson & Elaine Caswell (Happy Ending), José & Ron Brandsteder (So Long Marianne), Bonnie & José (Cassandra). Rockwell, zoon van Motown-oprichter Berry Gordy, krijgt Michael Jackson zo ver om de achtergrondvocalen te zingen op Somebody's Watching Me.


Neder(landstalige) pop doet het ook niet goed meer. De magere jaren zijn begonnen. Ook al scoort Danny de Munk (14) met Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen. De Dolly Dots hebben het succesvolste jaar van hun carrière met hun enige nummer 1 hit Love Me Just A Little Bit More. Dot Angela Groothuizen ontdekt de band Roberto Jacketti & The Scooters en die scoren een nummer 1 hit met I Save The Day. De Golden Earring haalt met When The Lady Smiles hun vijfde en laatste Nederlandse nummer 1-hit binnen; mede geholpen door de spraakmakende clip van Dick Maas (met een verkrachting van een non met een rode bh). In 2008 zal de clip weer voor commotie zorgen als het nummer When The Lady Smiles eenmaal ten gehore wordt gebracht tijdens een Hillary Clinton for president-bijeenkomst. Herman Brood komt in 1984 met vier singles: Als Je Wint (met Henny Vrienten; #10), Tattoo Song (#23), My Girl (tip) en Lady Killer (tip). De Haarlemse reggaeband What fun! begint het jaar goed met de #3 The Right Side Won, maar daarna flopt Let's Get Digital en de groep zal nooit meer een hit binnenhalen. Normaal scoort in 1984 voor het vierde opeenvolgde jaar een top 10 hit, zelfs twee: Hiekikkowokan (#9) en Politiek (#10). Daarna scoren ze nog vele hits, maar geen enkele bij de bovenste tien.


Duits(talig)e muziek is nog wel succesvol, maar minder dan in 1983. Het Duitse synthesizertrio Alphaville (Bernhard Lloyd, Frank Mertens en zanger Marian Gold) scoort in 1984 in het Engels drie hits: Big In Japan (9 weken, #2), Sounds Like A Melody (9 weken, #6) en Forever Young (7 weken, #18).

Er zijn een paar singles die in meerdere versies in de platenwinkels verschijnen. Selfcontrol wordt een tip voor de Italiaanse zanger RAF, maar een #7 voor Laura Branigan. Guardian Angel wordt in het Engels een #9 voor de Duitse formatie Masquerade, de Duitse versie Jenseits von Eden van de Duitse zanger Nino de Angelo haalt #17. Er zijn drie versies van Kalimba De Luna. Tony Esposito en Pepe Goes To Cuba komen op 22 september de tipparade binnen, maar blijven daar ook, terwijl Boney M op 27 oktober 1984 binnenkomt met hun versie. De eerste single zonder zanger Bobby Farrell, maar met Reggie Tsiboe, wordt hun zestiende en laatste hit die niet heruitgebracht is: #27.


Medleys zijn er ook in 1984, maar deze zijn niet heel succesvol meer: Mainline komt met Michael Jackson's Greatest Hits Medley (inclusief Thriller en Billie Jean) in de Rutger Kroese mix niet verder dan de tipparade. Master Genius (waarachter de mannen van Catapult schuilgaan) haalt ook de Top 40 niet met Let's Break Into The 80's. De Band Of Gold, waarin onder andere zanger Forrest zit, haalt #12 met Love Songs Are Back Again. In de VS wordt het een #64.


(Italo)disco blijft succesvol: Sandy Marton scoort een #38 met People from Ibiza, Fun Fun haalt #10 met Colour My Love en Video #6 met Somebody (Hey girl). Marsha Raven heeft een opmerkelijk muzikale remix bij Catch Me waarop de Big Ben te horen is. Dat levert haar een #4 op. Opvolger False Alarm haalt #30. Een opmerkelijke cover is de discoversie van A Whiter Shade Of Pale van de Amerikaanse O'Chi Brown (#29). Succesvolste dancehit in de Discodance Top 50 is High Energy van Evelyn Thomas.In april 1984 verandert op aandringen van de platenindustrie de samenstelling van de Nationale Hitparade. De platenindustrie was niet blij met de schommelingen in een meetperiode. Als een single de ene week in groten getale gekocht werd, leverde dat een hoge notering op, maar de single in kwestie kon de week erna weer laag eindigen of zelfs uit de lijst verdwenen zijn. Dat was vooral voor de inkoop nadelig. De oplossing was dat verkopen niet meer eens per week gemeten werden, maar door de week heen. Hierdoor werden platen met stijgende verkopen enigszins afgeremd in hun stijging en platen met dalende verkopen in hun daling.

Op 13 mei 1984 presenteert Adam Curry voor het eerst Veronica's Countdown als opvolger van Erik de Zwart.Voor het eerst in zes jaar groeit de Nederlandse muziekindustrie. De inkomsten stijgen met 2% van 475 miljoen gulden naar 485 miljoen gulden. De interesse voor de elpee en de muziekcassette (slechts 13%) loopt terug, maar die voor de single, de 12-inch single en de compact disc nemen toe. Elke gekochte elpee wordt 4,5 keer illegaal gekopieerd.


Albumact van het jaar is Lionel Richie. Het album Can't Slow Down staat het hele jaar genoteerd en staat vijf weken op nummer 1. Ook Thriller van Michael Jackson verkoopt prima, ook al staat het album geen enkele week in 1984 op 1. Talk Talk (Mark Hollis, Paul Webb en Lee Harris) staat op 3 met It's My Life. Ook succesvol zijn The Works van Queen, Body And Soul van Joe Jackson, Private Dancer van Tina Turner, No Parlez van Paul Young (met daarop de nummer 1 hit Love Of The Common People), Parade van Spandau Ballet, Legend van Bob Marley & The Wailers en Purple Rain van Prince. Robert Long verkoopt goed met Dag Kleine Jongen. In Amerika is Jacksons Thriller in 1983 en 1984 het best verkochte albm van Amerika en daarmee het enige album dat twee jaar lang het best verkochte is.


Ook in 1984

Michael Jackson raakt op 26 januari 1984 gewond in zijn gezicht als tijdens de opnames van een reclamefilmpje voor Pepsi Cola een rookbom voortijdig ontploft. De brandwonden genezen voorspoedig. *** De videoclip bij Golden Earrings When The Lady Smiles bevat een gewaagde verkrachtingscène en wordt van de buis gebannen nadat er duizenden boze telefoontjes binnenkomen. *** Op 22 februari maakt Doe Maar bekend dat ze de groep gaan ontbinden. Sommige fans zijn zo overstuur dat ze zelfmoord willen plegen. *** Volendamse Maribelle wint met Ik Hou Van Jou het nationaal songfestival en mag naar Luxemburg. Vulcano wordt net als in 1983 tweede. *** Annie Schilder stapt op 25 maart 1984 op
als zangeres van BZN. Zij wil meer tijd besteden aan de opvoeding van haar twee jaar oude dochter. Ze wordt vervangen door Carola Smit. Carola is voor het eerst te horen op de single If I Say The Words. *** Soul-zanger Marvin Gaye wordt op 1 april 1984, een dag voor zijn 45ste verjaardag, door zijn vader doodgeschoten na een uit de hand gelopen ruzie. Marvin Gaye wordt op 2 november 1984 tot vijf jaar
gevangenisstraf veroordeeld voor deze moord op zijn zoon. Marvin Gaye sr. zal op 17 oktober 1998 overlijden op 84-jarige leeftijd. Onder andere Diana Ross en The Commodores nemen platen op waarin Marvin Gaye herdacht wordt. Diana Ross zingt Missing You (Dedicated To My Beloved Marvin Gaye; geen notering) en The Commodores komen met Nightshift (#1 in 1985, waarin ook Jackie Wilson bezongen wordt). Winston Groovy neemt een coverversie van Nightshift op, maar dat zonder succes. *** Op 7 april 1984 komt Special AKA binnen met Nelson Mandela, een song die oproept om Nelson Mandela vrij te
laten. Het zal een #6 worden. De groep had in 1981 als The Specials een #8 gescoord met Ghost Town. *** Op 14 april 1984 neemt Doe Maar in De Maaspoort in Den Bosch afscheid van het publiek. *** In april 1984 scoort voormalig Earth & Fire-zangeres Jerney Kaagman haar enige solohit met All Right Here I Am (#22). My Mystery Man wordt in december een tip.*** De drie Zweedse broers The Herreys winnen het Eurovisie Songfestival met Diggi Loo, Diggi Ley. De single schopt het tot #5. *** Esther Phillips (48), zangeres van de #9 hit What A Diffrence A Day Makes uit 1975, overlijdt op 7 augustus 1984 aan een lever- en nierkwaal na langdurige drugs- en alcoholverslavingen. *** *** De Belgische zangeres Ann Christy
(Christiane Leenaerts, 38) overlijdt aan baarmoederhalskanker op 7 augustus 1984. Ze deed in 1975 voor België mee aan het Eurovisie songfestival en werd daar veertiende met Gelukkig Zijn. *** Op 11 augustus 1984 bereikt Dishwasher van General Public de tipparade, het is de eindtune van het radioprogramma De Avondspits. *** Ruud Gullit haalt op 11 augustus de hitparade met Not The Dancing Kind. De voetballer zal tot #11 komen. In 1988 doet hij vocaal mee op South Africa van Revelation Time (#3). *** Op 15 oktober 1984 is Ahoy' voor het eerst het decor voor het 'Gala of the year' van Lee Towers. Lee Towers geeft als eerste artiest alleen een optreden in Ahoy'. De start van een traditie. Lee Towers zal later een standbeeld in Ahoy' krijgen. Op 24 oktober 2000 zal het laatste Gala of the year plaatsvinden. *** Koos Alberts (Koos Krommenhoek) staat met drie singles in de top 20. *** Julian Lennon haalt de top 10 (#10) met Too Late For Goodbyes. *** Op 31 december 1984 krijgt Def Leppard-drummer Rick Allen een
auto-ongeluk waarbij hij zijn linkerarm verliest. In augustus 1986 speelt hij voor het eerst weer mee op een aangepast drumstel.DE TIEN GROOTSTE HITS


1 549 17 1 I Just Called To Say I Love You - Stevie Wonder 25-8-1984
In oktober 1984 is daar eindelijk de eerste en nog altijd enige nummer 1-hit voor Stevie Wonder. Stevie schrijft de track voor de film The Woman In Red. I Just Called To Say I Love You staat vanaf 13 oktober drie weken op 1. De clip van I Just Called To Say I Love You wordt tijdens een Nederlands concert opgenomen. De single levert Stevie Wonder niet alleen een nummer 1 in Amerika, Nederland, Engeland, België, Zwitserland, Frankrijk, Zweden en Noorwegen op, maar ook een Academy Award (Oscar) voor beste filmsong. Steveland Morris Judkins Hardaway (Saginaw, Michigan, 13 mei 1950) werd bekend onder de naam Little Stevie Wonder. Wonder werd vlak na zijn geboorte blind. In de jaren '70 kreeg hij een ernstig auto-ongeluk, waarbij hij hersenletsel opliep en ook nog zijn reuk- en smaakzin verloor. Stevie Wonder leerde al vanaf zeer jonge leeftijd enkele instrumenten zoals de mondharmonica, piano en drums te bespelen. In 1962 werd hij ontdekt door Ronnie White (lid van The Miracles). In 1963 kwam Fingertips uit onder de naam Little Stevie Wonder. Die single werd de start van een grootse carrière en Stevie’s eerste nummer 1 hit in de Verenigde Staten. In Nederland scoorde hij zijn eerste hit pas in 1966 met Blowin' In The Wind (#10). Daarna scoorde hij enkele kleiner hits. In 1969 werd Yester Me Yester You Yesterday #6. Het album Songs In The Key Of Life van Stevie Wonder verschijnt op 28 september 1976. Dit zou niet alleen de Amerikaanse top halen, maar tevens tot de klassieke albums gaan behoren. In 1977 kwam I Wish tot #4. In 1980 bereikt Master Blaster (Jammin') #2. Happy Birthday werd in 1981 #10. Ebony And Ivory - Stevie's duet met Paul MccCartney - werd in 1982 een #3. Pas in 1997 zal er weer een top 10 hit zijn voor Stevie Wonder; dan is hij te horen op de #2 How Come How Long van Babyface.
Stevie Wonder – I Just Called To Say I Love You
No new years's day
to celebrate
no chocolate covered candy hearts to give away
no first of spring
no song to sing
in fact here's just another ordinary day
No April rain
no flowers bloom
no wedding saturday within the month of June
But what it is
Is something true
Made up of these three words that I must say to you
I just called to say I love you
I just called to say how much I care
I just called to say I love you
And I mean it from the bottom of my heart
No summer's high
No warm July
No harvest moon to light one tender August night
No autumn breeze
No falling leaves
No even time for birds to fly to southern skies
No libra sun
No Halloween
No giving thanks to all the Christmas joy you bring
But what it is
Though old so new
To fill your heart like no three words Could ever do.
I just called to say I love you
I just called to say how much I care
I just called to say I love you
And I mean it from the bottom of my heart.
I just called to say I love you
I just called to say how much I care
I just called to say I love you
And I mean it from the bottom of my heart
Of my heart
Of my heart
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=QwOU3bnuU0k


2 474 14 1 Love Is A Battlefield - Pat Benatar 11-2-1984
Love Is A Battlefield werd geschreven door Mike Chapman, die in de jaren '70 veel succes had met z'n hits voor Mud, Smokie en Blondie. Love Is A Battlefield wordt een dikke nummer 1-hit in Nederland. De video waarin Pat de hoofdrol speelt op het liefdesslagveld zorgt mede voor het succes. De clip wordt geregisseerd door Bob Giraldi, die ook verantwoordelijk is voor Beat It van Michael Jackson en (later) 'Hello' van Lionel Richie. Pat heeft daarna nog hits met We Belong (#10 in 1984) en Invincible (#18 in 1985). Nadat ze bevallen is van een dochter wordt het stil rondom Pat. In mei 1991 is ze eenmalig terug in de Top 40 met True love (#13). Pat Benatar werd op 10 januari 1953 in een buitenwijk van New York geboren als Patricia Mae Andrzejewski. Pat zong in de vele clubs en cafés die daar te vinden waren. Ze volgde een klassieke zangopleiding en maakte in 1979 haar platendebuut. Haar eerste plaat was meteen raak. Het door door de toen nog onbekende John Cougar Mellencamp geschreven I Need A Lover werd een grote hit in Amerika en in Nederland een #31 in 1980. Groot Europees succes volgt pas in 1984 met Love Is A Battlefield.
Pat Benatar – Love Is A Battlefield
CHORUS:
We are young, heartache to heartache we stand
No promises, no demands
Love is a battlefield
We are strong, no one can tell us we`re wrong
Searchin` our hearts for so long, both of us knowing
Love is a battlefield
You`re beggin` me to go, you`re makin` me stay
Why do you hurt me so bad?
It would help me to know do I stand in your way
Or am I the best thing you`ve had?
Believe me, believe me, I can`t tell you why
But I`m trapped by your love, and I`m chained to your side
CHORUS
We`re losing control will you turn me away
Or touch me deep inside?
And before this gets old, will it still feel the same?
There`s no way this will die
But if we get much closer, I could lose control
And if your heart surrenders, you`ll need me to hold
CHORUS
(Break)
CHORUS
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=IGVZOLV9SPo&ob=av2n


3 462 14 1 Careless Whisper - George Michael 25-8-1984
Careless Whisper is George Michaels eerste soloplaat. Nieuwe soloplaten zullen met veel succes verschijnen vanaf 1986 als Wham! uit elkaar gaat. Andrew Ridgeley probeert dan tevergeefs beroepscoureur te worden. Ook lukt het hem niet een solocarrière te beginnen. De achtergrondzangeressen Pepsi & Shirlie scoren na het uiteenvallen van Wham! nog enkele hits. George Michael werd als Georgios Panyioutou geboren op 25 juni 1963. Hij richtte in 1981 samen met zijn jeugdvriend Andrew Ridgeley Wham! op. Wham! scoort tussen 1982 en 1986 een aantal grote hits, waaronder de twee nummer 1-hits Wake Me Up Before You Go Go (1984) en The Edge Of Heaven (1986). Het nummer Last Christmas zal bijna elk jaar rond Kerst opnieuw uitgebracht worden.
George Michael – Careless Whisper
Time can never mend the careless whispers of a good friend
To the heart and mind, ignorance is kind
There's no comfort in the truth
Pain is all you'll find
Should've known better
I feel so unsure
As I take your hand and lead you to the dance floor
As the music dies, something in your eyes
Calls to mind the silver screen
And all its sad good-byes
I'm never gonna dance again
Guilty feet have got no rhythm
Though it's easy to pretend
I know your not a fool
Should've known better than to cheat a friend
And waste the chance that i've been given
So I'm never gonna dance again
The way I danced with you
Time can never mend
The careless whispers of a good friend
To the heart and mind
Ignorance is kind
There's no comfort in the truth
Pain is all you'll find
I'm never gonna dance again
Guilty feet have got no rhythm
Though it's easy to pretend
I know your not a fool
Should've known better than to cheat a friend
And waste this chance that i've been given
So I'm never gonna dance again
The way I danced with you
Never without your love
Tonight the music seems so loud
I wish that we could lose this crowd
Maybe it's better this way
We'd hurt each other with the things we'd want to say
We could have been so good together
We could have lived this dance forever
But noone's gonna dance with me
Please stay
And I'm never gonna dance again
Guilty feet have got no rhythm
Though it's easy to pretend
I know your not a fool
Should've known better than to cheat a friend
And waste the chance that i've been given
So I'm never gonna dance again
The way I danced with you
(Now that you're gone) Now that you're gone
Bekijk Careless Whisper
http://www.youtube.com/watch?v=_-GNemQ0JTc


4 453 14 1 Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen - Danny de Munk 7-4-1984
De bestverkochte single van het jaar is afkomstig uit de film Ciske De Rat. Danny, geboren op 7 januari 1970, is 14 als zijn single op 7 april 1984 binnenkomt. De single op muziek van Herman van Veen staat drie weken op 1. Danny's ouders willen dat hij zijn schoolopleiding afmaakt. De Arbeidsinspectie houdt in de gaten of hij niet te veel werkt. Daardoor verschijnt hij zelden op tv of op het podium. Opvolger Mijn Stad haalt #2. In 1985 zal hij zijn derde en laatste top 10 hit scoren met Mijn Meissie (#9). In totaal heeft hij 6 hits. In 2007 zal Danny de Munk een rol spelen in de musical Ciske De Rat.
Danny de Munk – Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen
Krijg toch allemaal de kelere
Val voor mijn part allemaal dood
Ik heb geen zin om braaf te leren
Ik eindig toch wel in de goot
Kinderen willen niet met me spelen
Ze noemen me rat en wijzen me na
De enige, die me wat kan schelen
Die is er nooit, dat is m'n pa
Mijn moeder kan me niet verdragen
Nooit doe ik iets voor haar goed
Om liefde hoef ik ook al niet te vragen
Schelden is alles, wat ze doet
Geen wonder dat mijn pa is gaan varen
Ik mocht niet mee, ik ben te klein
Ik moet het in mijn eentje klaren
Tot 'ie ooit weer terug zal zijn
REFREIN:
Had ik maar iemand om van te houden
Twee zachte armen om me heen
Die mij altijd beschermen zouden
Ik voel me zo verdomd alleen
Misschien als vaders schip er is
Als 'ie weer terug is van de zee
Zegt 'ie nog es: luister Cis
Waarom ga je niet met me mee?
Ik ben toch ook nog maar een kind
Kan het niet helemaal alleen
Misschien dat ik ooit het geluk nog vind
Maar hoe, dat is een groot probleem
REFREIN
Bekijk Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen
http://www.youtube.com/watch?v=6H_BK_96hoM


5 429 12 1 Purple Rain - Prince & The Revolution 6-10-1984 1985-188
In 1984 breekt Prince definitief door met When Doves Cry (#5) en Purple Rain (#1). In 1985 staat de single Purple Rain ook nog 3 weken genoteerd. De film Purple Rain wordt een succes ondanks matige kritieken.
Daarna scoort Prince vele hits, waaronder Kiss (#2 in 1986) en The Most Beautiful Girl In The World (#1 in 1994). Vanaf februari 1999 tot augustus 2007 is hij niet meer in de Top 40 te vinden. Pas in 2007 scoort hij weer een hitsingle met Guitar. Prince Roger Nelson werd geboren op 7 juni 1958. Toen hij 16 jaar was leidde hij de band Grand Central (later Champagne) waarin zijn vriend André Anderson, diens zusje Angela en Morris Day spelen. In 1980 richtte hij The Revolution op, die tot 1987 zijn begeleidingsband zal blijven. De erotiek in de teksten en muziek van Prince vallen op. Op 5 december 1981 scoorde hij zijn eerste hit met Controversy (#27). Een jaar later is 1999 de tweede (#13 en bij heruitbreng in 1999 #16).
Prince verandert in 1993 zijn naam in een onuitsprekelijk 'love symbol'. Daarna wordt het TAFKAP (The Artist Formerly Known As Prince) en daarna weer Prince.
Prince – Purple Rain
I never meant 2 cause u any sorrow
I never meant 2 cause u any pain
I only wanted 2 one time see u laughing
I only wanted 2 see u laughing in the purple rain
Purple rain Purple rain
Purple rain Purple rain
Purple rain Purple rain
I only wanted 2 see u bathing in the purple rain
I never wanted 2 be your weekend lover
I only wanted 2 be some kind of friend
Baby I could never steal u from another
It's such a shame our friendship had 2 end
Purple rain Purple rain
Purple rain Purple rain
Purple rain Purple rain
I only wanted 2 see u underneath the purple rain
Honey I know, I know, I know times are changing
It's time we all reach out 4 something new
That means u 2
U say u want a leader
But u can't seem 2 make up your mind
I think u better close it
And let me guide u 2 the purple rain
Purple rain Purple rain
Purple rain Purple rain
If you know what I'm singing about up here
C'mon raise your hand
Purple rain Purple rain
I only want 2 see u, only want 2 see u
In the purple rain
Bekijk stuk uit de film Purple Rain
http://www.youtube.com/watch?v=PJfhGL0F6LE


6 416 14 1 Two Tribes (Cowboys And Indians) - Frankie Goes To Hollywood 23-6-1984
Frankie Goes To Hollywood begint 1984 met de #5 Relax, maar piekt met Two Tribes (Cowboys And Indians). Van hun dubbel-debuutalbum Welcome To The Pleasuredome komt aan het eind van het jaar de ballad The Power Of Love (#23 in 1984, #9 in 1985). Het titelnummer haalt #12 in 1985. Rage Hard (#7) is in 1986 de eerste single van hun tweede album Liverpool en die wordt gevolgd door de #36 Warriors. In april 1987 verlaat Holly Johnson de band om solo verder te gaan, gevolgd door Paul Rutherford. Johnson bereikt met en met. Daarna haalt hij begin jaren negentig sporadisch het nieuws nadat bekend wordt dat hij HIV-geinfecteerd is. In 1994 brengt hij een autobiografie uit. Relax haalt in 1993 #8 bij de rerelease. De Liverpoolse band Frankie Goes To Hollywood werd opgericht in 1980. De groep bestaat uit zanger Holly Johnson, zanger Paul Rutherford, gitarist Nasher Nash, bassist Mark O'Toole en drummer Peter Gill. Ze noemden zich aanvankelijk Hollycaust, maar binnen een jaar werd gekozen voor een oude krantenkop van een artikel over de acteercarrière van Frank Sinatra. Producer Trevor Horn zag het optreden van Frankie Goes To Hollywood in het Engelse tv-programma The Tube en bood ze eind 1983 een contract aan. Relax (met op de B-kant een cover van de klassieker Ferry Cross The Mersey) werd een grote hit en door de suggestieve tekst een grote bron van controverse. De promotiecampagne die erop volgt, door t-shirts uit te brengen met de tekst "Relax" en "Frankie Says..." maakt de groep mateloos populair. De BBC verbiedt de videoclip, Radio 1 weigert de single uit te zenden, toch wordt Relax een Britse nummer 1 hit in januari 1984. Vijf maanden later komt Frankie's tweede single, het politiek getinte Two Tribes, in Engeland binnen op 1 en blijft negen weken op de hoogste plek. In dezelfde periode wordt Relax opnieuw uitgebracht en haalt daar dan nummer 2.
Frankie Goes To Hollywood – Two Tribes (Cowboys And Indians)
Ladies and gentlemen, let me present-
FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD
Possibly the most important thing.
This side of the world........
Oh yeah, well I........
Let's go
*When two tribes go to war
A point is all you can score
When two tribes go to war
A point is all you can score
Cowboy No. 1
A born-again poor man's son
On the air America
I modelled shirts by Van Heusen-yeah
You know
*(Repeat)
Working on the black gas
Switch off your shield
Switch off and feel
I'm working on loving-yeah
Giving you back the good times
Ship it out-out
I'm working for the black gas
*(Repeat)
We got two tribes
We got the bomb
We got the bomb-yeah
Sock it to me biscuits-now
Are we living in a land
Where sex and horror are the new Gods?
Yeah
When two tribes go to war
A point is all you can score
Bekijk de clip van Two Tribes
http://www.youtube.com/watch?v=RTOQUnvI3CA


7 412 13 1 The Reflex - Duran Duran 26-5-1984
Duran Duran scoort met The Reflex hun derde hit en hun enige die de top van de hitlijsten haalt. Na de nummer 1 hit The Reflex scoort de groep ook een grote hit met Wild Boys. Daarna neemt de groep een korte rustpauze. In 1986 zal A View To A Kill ook bij de beste tien eindigen. Duran Duran werd in 1978 te Birmingham opgericht door Nick Rhodes en John Taylor. Na enkele bezettingswisselingen bestaat de uiteindelijke band uit Simon Le Bon, Nick Rhodes, Roger Taylor, Andy Taylor en John Taylor. Met hun debuutalbum Duran Duran uit 1981 brak de groep, mede dankzij singles Planet Earth en Girls On film, door in Engeland. In 1982 verscheent het album Rio, waarmee de populariteit groeit. De van dit album afkomstige single Hungry Like The Wolf betekende hun doorbraak in de VS. De leden van Duran Duran zijn vanaf die tijd supersterren. Naast hun muziek vallen ook de videoclips op evenals de tot in de puntjes verzorgde kleding. Met name vrouwelijke tieners staan vooraan bij hun concerten en de Duranmania grenst soms aan hysterie. In 1983 volgden de singles Is There Something I Should Know (#14) en Union Of The Snake (#15) en het album Seven and the Ragged Tiger met daarop de 1984 hit The Reflex. De groep gaat op wereldtournee, die wordt vastgelegd op de DVD Sing Blue Silver en de muziekfilm Arena.
Duran Duran – The Reflex
"You've gone too far this time"
But I'm dancing on the valentine
I tell you somebody's fooling around
With my chances on the dangerline
I'll cross that bridge when I find it
Another day to make my stand
High time is no time for deciding
If I should find a helping hand
[CHORUS]
So why don't you use it?
Try not to bruise it
Buy time don't lose it
The reflex is an only child he's waiting in the park
The reflex is in charge of finding treasure in the dark
And watching over lucky clover isn't that bizarre
Every little thing the reflex does
Leaves you answered with a question mark
I'm on a ride and I want to get off
But they won't slow down the roundabout
I sold the Renoir and the TV set
Don't want to be around when this gets out
[CHORUS]
Oh the reflex what a game he's hiding all the cards
The reflex is in charge of finding treasure in the dark
And watching over lucky clover isn't that bizarre
Evey little thing the reflex does
Leaves you answered with a question mark
Bekijk een clip
http://www.youtube.com/watch?v=qhQNz2AszDI


8 405 14 3 I Save The Day - Roberto Jacketti & The Scooters 28-4-1984
Vanaf 28 april 1984 staat I Save The Day 14 weken in de top 40 met nummer 3 als beste resultaat. Het album Time reikt tot een zevende plaats in de albumlijst. Ook in Italië en Frankrijk wordt de single een hit. De band ontvangt een Zilveren Harp voor de meest belovende Nederlandse groep. De in september uitgebrachte single Make Me Cry wordt ook een top tien-hit (#7). Roberto Jacketti & The Scooters werd in 1980 opgericht door Robert Jak samen met een paar middelbare school-klasgenoten. Omdat Robert vaak in Italië kwam, kreeg hij de bijnaam Jacketti. Voor het eerste optreden kozen de bandleden voor de groepsnaam Roberto Jacketti & The Scooters. Toen Dolly Dot Angela Groothuizen in 1983 een tape van de band hoorde, werd ze zo enthousiast dat ze een platendeal voor de band regelde. Robert Jak verliet voor de eerste plaatopnamen de band. Onder leiding van Spargo-gitarist Ruud Mulder werd voor platenmaatschappij Carrere de single Hot Summernight opgenomen. Deze plaat komt terecht in de tipparade. In 1985 vertegenwoordigen Roberto Jacketti & The Scooters Nederland op het Wereld Jongeren Festival in Moskou. Daar nemen ze ook als eerste popgroep een clip op en wel op het Rode Plein in Moskou. Na 1984 scoren ze nog 6 hits, maar die halen geen van alle de top 15. In 1990 gaat de groep uit elkaar. Erik van der Hoff wordt presentator op tv (Het Blok op Net 5), Jeroen Booy wordt lid van The Scene. In 2002 komen Roberto Jacketti & The Scooters weer bij elkaar voor een reünieoptreden voor de 80's Flashback in de Heineken Music hall. De reünie krijgt een vervolg met een optreden in januari 2003 tijdens Vrienden van Amstel Live in Ahoy'.
Roberto Jacketti & The Scooters - I save the day 
I save the day
I save tomorrow
So I can run away


Everbody's quarreling oh,
Everybody's got a fight
If we stop this torture we will
Shake our hands and we'll unite
Weapons in the east and
Weapons planted in the west, o-oh
They can't stop us, walking out
There at our best, come on


Silly stories about the world
That it's all ending soon
Don't you think that it's a
Waste believing this at noon
Tomorrow will be find and so I
Print it in my mind
You can do it, you can do it, come on


sometimes people say
I'm mad, hihi
But when something nice happens
I can always put it in my head
You know because when something bad happens to me
I always say to my self
Boy you can always
run away


I save the day
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=YDsjZ5188K4


9 385 13 1 Wake Me Up Before You Go-Go – Wham! 23-6-1984
Wham! scoort met Wake Me Up Before You Go-Go een nummer 1 hit en later in 1984 haalt ook George Michael solo de top met Careless Whisper. Die single doet het net even beter en staat op 3 in de jaarlijst. Andrew Ridgeley over de titel van de single: "Op een avond sliep George bij ons. Ik had een briefje voor mijn moeder opgehangen. Daarop vroeg ik haar mij wakker te maken voordat ze 's ochtends wegging. Ik had een schrijffout gemaakt. Er stond 'Wake me up up'. Toen ik die fout zag, heb ik erachter geschreven 'before you go go'. George zag dat briefje en vond het een fantastische titel voor een song."
Wham! – Wake Me Up Before You Go Go
Jitterbug [4X]
You put the boom-boom into my heart
You send my soul sky high when your lovin' starts
Jitterbug into my brain
Goes a bang-bang-bang 'til my feet do the same
But something's bugging you
Something ain't right
My best friend told me what you did last night
Left me sleepin' in my bed
I was dreaming, but I should have been with you instead.
Wake me up before you go-go
Don't leave me hanging on like a yo-yo
Wake me up before you go-go
I don't want to miss it when you hit that high
Wake me up before you go-go
'Cause I'm not plannin' on going solo
Wake me up before you go-go
Take me dancing tonight
I wanna hit that high (yeah, yeah)
You take the grey skies out of my way
You make the sun shine brighter than Doris Day
Turned a bright spark into a flame
My beats per minute never been the same
'Cause you're my lady, I'm your fool
It makes me crazy when you act so cruel
Come on, baby, let's not fight
We'll go dancing, everything will be all right
Wake me up before you go-go
Don't leave me hanging on like a yo-yo
Wake me up before you go-go
I don't want to miss it when you hit that high
Wake me up before you go-go
'Cause I'm not plannin'' on going solo
Wake me up before you go-go
Take me dancing tonight
I wanna hit that high (yeah, yeah, baby)
(Jitterbug)
(Jitterbug)
Cuddle up, baby, move in tight
We'll go dancing tomorrow night
It's cold out there, but it's warm in bed
They can dance, we'll stay home instead
(Jitterbug)
Wake me up before you go-go
Don't leave me hanging on like a yo-yo
Wake me up before you go-go
I don't want to miss it when you hit that high
Wake me up before you go-go
'Cause I'm not plannin' on going solo
Wake me up before you go-go
Take me dancing tonight
Wake me up before you go-go, don't you dare to leave me hanging on like a
yo-yo
Take me dancing
(Boom-boom-boom)
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=pIgZ7gMze7A


10 383 12 2 Only When You Leave - Spandau Ballet 9-6-1984
In 1984 verschijnt de lp Parade en de daarvan afkomstige single Only When You Leave groeit uit tot hun grootste hit. De geschiedenis van Spandau Ballet begon in 1978. Onder verschillende namen spelen de meeste leden van de uiteindelijke groep al samen. In 1980 kreeg de band zijn naam en definitieve bezetting. Tony Hadley zingt en speelt synthesizer, Gary Kemp en Steve Norman spelen gitaar, Martin Kemp is te horen op bas en John Keeble op drums. In 1983 verscheen het album True met daarop de hitsingles True en Gold. Hun laatste grote hit scoren ze in 1986 met Through The Barricades van het gelijknamige album, waarop ook Fight For Ourselves en het anti-Thatcher-nummer How Many Lies staan. Het album Heart Like A Sky staat gepland voor 1988, maar omdat de Kemps worden gevraagd om de hoofdrollen te spelen in een film over de Krays (een beruchte gangstertweeling die het Londen van de jaren zestig in z'n greep had), verschijnt het pas medio 1989 en het wordt geen succes. De band zal in 1990 uit elkaar gaan. Tony Hadley, Steve Norman en John Keeble gaan nog een tijdje door als trio, maar zonder succes. Tony Hadley brengt in 1992 een solo-album (State Of Play) uit. In 1997 verschijnt de opvolger die voornamelijk met covers is gevuld. Martin Kemp wordt in 1994 getroffen door een hersentunmor waarvan hij herstelt. In 1999 acteert Martin in de soap EastEnders waarin hij de gangster Steve Owen speelt. Het levert hem een British Soap Award op voor Slechterik van het Jaar. Gary Kemp speelt o.a. in The Bodyguard met Whitney Houstonen brengt in 1996 een solo-album uit. In 1998 spannen Tony Hadley, Steve Norman en John Keeble een royaltyproces aan tegen de Kemps dat ze in april 1999 verliezen. Om hun schulden te betalen treden ze vanaf 2000 twee jaar lang op als Hadley, Norman & Keeble. De naam Spandau Ballet mogen ze niet langer gebruiken. Tony Hadley doet in 2003 mee aan Reborn In The USA, een afvalrace voor ooit sucesvolle artiesten die zich afspeelt in Amerikaansde kroegen. Tony wint en begint in 2004 aan een gezamenlijke Greatest Hits-tournee met deelgenoot Peter Cox (ex-Go West). Vanaf augustus 2007 presenteert hij Virgin FM Party Classics en mag zich opvolger noemen van opvolger van Madness-zanger Suggs. Ook speelt Tony de hoofdrol in de musical Chicago.
Spandau Ballet – Only When You Leave
Laying in the after glow
I only want to learn what you know
But now you’re leaving
How many hearts must you break?
How many calls must I make?
But now you’re leaving
In this world all that I choose has come unbearable
But love is in your touch
Oh it’s killing me so much
Only when tou leave
I’ll need to love you
And when the action has all gone
I’m just a little fool enough to need you
Fool enough too long
Only when you leave, you’ll leave in danger
Oh I’ll make sure that you pay
So give a little passion to a stranger
And take this soul away
I only want to make this things last
So how could this have gone so fast
And now you’re leaving
How many times must I learn
It’ s only when you’ve gone that I burn
And now you’re leaving
In the end, all that I left has come unbearable
It’s hard to change your mind,
So leave it all behind
Only when you leave
I’ll need to love you
And when the action has all gone
I’m just a little fool enough to need you
Fool enough to long
Only when you leave,you’ll leave in danger
Oh I’ll make sure that you pay
So give a little passion to a stranger
And take this soul away
Only When You Leave
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=hlLCC_gF8QY
PRIJZEN


Edisons 1984
Naam-Album-Categorie
Lori Spee - Intuition - Buitenlands Zang
Youp van 't Hek - De Eerste Officiële Nederlandse Echtscheidingselpee - Cabaret & Theater
Waylon Jennings - Waylon And Co. - Country & Western
Schönberg Ensemble - An Bloem - Extra
Willem Breuker - De Illusionist - Instrumentaal
Wynton Marsalis - Think Of One - Jazz
Kinderen Voor Kinderen - Deel 4 - Kinderrepertoire
Bob James - Foxy - M.O.R. Instrumentaal
Manhattan Transfer - Bodies And Souls - M.O.R. Vocaal
Diverse Artiesten - Flashdance - Musical/Film
Bram Vermeulen - Bram Vermeulen - Nederlandse Zang, Algemeen
Drukwerk - (N)Iemand Wint - Nederlandse Zang, Volkse Genre
The President - By Appointment Of - Pop
Paul Young - No Parlez - PopConamus Exportprijs 1984
VOF de kunst (Susanna)


Gouden harpen 1984
Jaap Eggermont, Robert Long


Zilveren Harpen 1984
Frank Boeyen Groep, Noodweer, Roberto Jacketti & The Scooters, Pluche & Plastic
POPULARITEITSVERKIEZINGEN


Muziek Expres Populariteitspol 1984


Binnenland


Groep
1 - Roberto Jacketti & The Scooters 36,5
2 7 Dolly Dots 18,7
3 5 Golden Earring 13,4
4 2 Frank Boeyen Groep 11
5 - Drukwerk 7,9


Zanger
1 1 Frank Boeyen 18
2 - Danny De Munk 15,1
3 - Erik Van Der Hoff (Roberto Jacketti & The Scooters) 13,1
4 - Herman Brood 8,3
5 - Koos Alberts 7,8
6 7 André Hazes 6,3
7 8 Barry Hay 5,8
8 2 Hans De Booy 3,4


Zangeres
1 1 Anita Meijer 59,4
2 - Angela Groothuizen 9,1
3 - Gerda Van De Outenaar 8,6
4 - Jerney Kaagman 4,8
5 3 Vanessa 2,8
6 5 Lori Spee 1,2


Muzikant(e)
1 2 Berdien Stenberg 13,5
2 - Jeroen Booy (Roberto Jacketti & The Scooters) 11,3
3 - Barend Middelhoff 7,2
4 3 George Kooymans 6,3
5 - Cesar Zuiderwijk 4,5
6 - Henk Wanders 3,1


Disc-Jockey
1 2 Erik de Zwart 45,4
2 1 Frits Spits 15,4
3 - Adam Curry 14,4
4 - Tom Mulder 4,3
5 4 Lex Harding 3,8
6 5 Ad Visser 3,3


Hitsingle
1 I Save The Day - Roberto Jacketti & The Scooters 19,3
2 Give The Girl A Break - Dolly Dots 10,1
3 Zwart-Wit - Frank Boeyen Groep 8,6
4 When The Lady Smiles - Golden Earring 8,5
5 Preaching - Roberto Jacketti & The Scooters 7,2
6 Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen - Danny De Munk 7,2


Best Geklede Artiest(En)
1 - Roberto Jacketti & The Scooters 20,2
2 2 Frank Boeyen 16,4
3 5 Dolly Dots 14,4
4 1 Lee Towers 14
5 7 Anita Meyer 6,7
6 - Koos Alberts 2,4


Slechtst Geklede Artiest(En)
1 1 André Hazes 31,8
Vanessa, Koos Alberts, Dolly Dots, Herman Brood, Lee Towers


Radioprogramma
1 2 Top 40 21,2
2 1 Avondspits 20,2
3 5 Tros Top 50 15,9
4 - Curry & Van Inkel 9,1
5 - Weeshuis Van De Hits 6,7


Tvprogramma
1 1 Countdown 28
2 3 Zeg 'Ns Aaa 23,1
3 - Formule 1 15,9
4 2 Toppop 12,5
5 4 Pisa 2,8


Tvpersoonlijkheid
1 1 Erik de Zwart 22,7
2 - Adam Curry 16,9
Carry Tefsen, Henny Huisman, Ted De Braak, Hans van der Togt, Ivo Niehe


Film
1 Ciske De Rat 38,6
2 Schatjes 26,5


Filmster
1 - Danny de Munk 32,8
2 2 Renée Soutendijk 26,5
3 - Derek De Lint 4,8
4 1 Monique Van De Ven 3,8
5 4 Rutger Hauer 3,3
6 5 Jeroen Krabbé 2,8


Platenhoes
1 Time - Roberto Jacketti & The Scooters 29,9
2 Thirst - Dolly Dots 15,4
3 N.E.W.S. - Golden Earring 7,2
4 Kontakt - Frank Boeyen 6,7
5 Ciske De Rat Soundtrack 2,6
6 Draaikonten - Van Kooten & De Bie 2,2


Meestbelovende Zanger
1 - Koos Alberts 24,6
2 - Danny De Munk 20,7
3 - Erik Van Der Hoff (Roberto Jacketti & The Scooters) 14
4 2 Frank Boeyen 6,2
5 - Lee Towers 4,3


Meestbelovende Zangeres
1 1 Anita Meyer 29,9
2 - Gerda Van De Outenaar (G'race) 10,6
3 4 Vanessa 7,7
4 - Angela Groothuizen (Dolly Dots) 6,2
5 - Annie Schilder 4,8
6 - Jerney Kaagman 4,3


Meestbelovende Muzikant(e)
1 - Jeroen Booy (Roberto Jacketti & The Scooters) 16,9
2 1 Berdien Stenberg 15,9
3 - Barend Middelhoff 11,6
4 - George Kooymans 2,8
5 - Herman Brood 2,4
6 - Cesar Zuiderwijk 2,4


Buitenland


Groep
1 - Duran Duran 39,1
2 5 Wham! 28
3 2 Culture Club 5,3
4 1 Spandau Ballet 4,8
5 - The Jacksons 2,8
6 - Prince & The Revolution 2,3
7 - U2 1,6


Zanger
1 - George Michael (Wham!) 29,9
2 1 Michael Jackson 14,4
3 - Simon Le Bon (Duran Duran) 10,1
4 8 Paul Young 9,6
5 - Prince 9,1
6 - Boy George (Culture Club) 3,3
7 - Bono Vox (U2) 3,1
8 3 David Bowie 2,5


Zangeres
1 1 Kim Wilde 14,4
2 - Pat Benatar 14,0
3 - Tina Turner 12,0
4 - Madonna 8,6
5 4 Diana Ross 6,7
6 - Cyndi Lauper 6,2


Muzikant
1 - John Taylor (Duran Duran) 16,4
2 - Andrew Ridgeley (Wham!) 8,6
3 - Prince 7,7
4 1 Mike Oldfield 7,2
5 2 Phil Collins 4,3
6 - Martin Kemp (Spandau Ballet) 3,8


Hitsingle
1 Do They Know It's Christmas? - Band Aid 17,4
2 The Reflex - Duran Duran 12,5
3 The Wild Boys - Duran Duran 8,9
4 Careless Whisper - George Michael 8,3
5 Wake Me Up Before You Go Go - Wham! 6,2
6 Purple Rain - Prince & The Revolution 4,3


Bestgeklede Artiest
1 - George Michael 19,3
2 1 Michael Jackson 14,4
3 - Simon Le Bon 13,0
4 2 Boy George (Culture Club) 9,1
5 - John Taylor (Duran Duran) 6,7
6 - Prince 4,3


Slechtst Geklede Artiest
1 1 Boy George 26
Prince, Michael Jackson, Marilyn, Apollonia, Billy Idol


Radioprogramma
1 3 Europarade 13
2 - Radio Caroline (Algemeen) 8,2
3 1 BBC (Algemeen) 7,7
4 4 Radio Luxemburg (Algemeen) 6,2
5 2 BRT Top 30 5,3


Tvprogramma
1 - Music Box 14,9
2 - Formel Eins 14,5
3 2 The A Team 9,1
4 - Sky Fi Music Show 6,7
5 - Knight Rider 4,5
6 - Benny Hill 4,1
7 - Top Of The Pops 4,0


Tvpersoonlijkheid
1 - Bart Peeters 9,6
2 - Benny Hill 4,8
3 - Pat Sharp 3,8


Film
1 Purple Rain 23,2
2 Ghostbusters


Filmster
1 - Prince 12,0
2 2 Sylvester Stallone 9,2


Platenhoes
1 Make It Big - Wham! 22,2
2 Arena - Duran Duran 14
3 Purple Rain - Prince 8,2
4 Parade - Spandau Ballet 5,9


Meestbelovende Zanger
1 - George Michael 18,8
2 - Prince 13,5
3 - Simon Le Bon 9,1
4 - Nik Kershaw 8,4
5 1 Paul Young 8,2
6 2 Michael Jackson 8
7 - Jermaine Jackson 7,2


Meestbelovende Zangeres
1 - Madonna 16,4
2 - Sheila E. 13,1
3 2 Kim Wilde 11,1
4 - Pia Zadora 9,7
5 - Sade 6,2
6 - Tina Turner 5,4


Meestbelovende Groep
1 4 Wham! 28,9
2 5 Duran Duran 21,3
3 - Frankie Goes To Hollywood 6,8
4 - Band Aid 3,4
5 1 Spandau Ballet 2,4


Meestbelovende Muzikant
1 - Andrew Ridgeley (Wham!) 12,5
2 - John Taylor (Duran Duran) 12,1
3 - Prince 9,7
4 3 Phil Collins 3,7
5 - Martin Kemp (Spandau Ballet) 3,4


Favoriete Elpee Binnen- En Buitenland
1 Make It Big - Wham! 12,5
2 Arena - Duran Duran 10,3
3 Purple Rain - Prince 6,8
4 Time - Roberto Jacketti & The Scooters 5,8
5 Parade - Spandau Ballet 5
6 Thirst - Dolly Dots 3,5


Hitkrant Poppoll 1984


Binnenland
Zanger
1 - Lee Towers 11,7%
1 - Danny De Munk 11,7%
3 1 Rob De Nijs 11,6%
4 3 André Hazes 10,8%
5 5 Frank Boeijen 9,1%
Rest 45,1


Zangeres
1 1 Anita Meijer 71,5%
2 3 Vanessa 6,5%
3 2 Patricia Paay 4%
4 - Angela Groothuizen 3%
5 - Gerda (G'race) 2%
Rest 13,0


Groep
1 - Roberto Jacketti & The Scooters 26,3%
2 4 Golden Earring 19,4%
3 - Dolly Dots 18,7%
4 3 Frank Boeijen Groep 12,2%
5 - Drukwerk 4%
Rest 80,6


Hitsingle
1 I Save The Day - Roberto Jacketti & The Scooters 16,6
2 When The Lady Smiles - Golden Earring 13,8
3 Give The Girl A Break - Dolly Dots 12,8
4 Zwart Wit - Frank Boeijen Groep 6,6
5 Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen - Danny De Munk 4,0
Rest 46,2


Elpee
1 Time - Roberto Jacketti & Scooters 25,5
2 News - Golden Earring 11,4
3 Kontakt - Frank Boeijen Groep 10,5
4 Thirst - Dolly Dots 8,3
5 Ho, Stil, Wacht, Stop - Drukwerk 5,2
Rest 39,1


Meestbelovend
1 Roberto Jacketti & The Scooters 37,9
2 Danny De Munk 6,6
3 Mai Tai 6,1
4 G'race 5,0
Niet van toepassing 23,6 (waaronder 7,7 van de Dolly Dots)
Rest 20,6


Buitenland


Zanger
1 - George Michael 21,5%
2 1 Michael Jackson 17,2%
3 - Prince 16,7%
4 2 Paul Young 8,1%
5 - Lionel Richie 6,9%
Rest 39,6


Zangeres
1 - Tina Turner 17,2%
2 - Pat Benatar 15,7%
3 - Sheila E. 12,7%
4 1 Kim Wilde 7,6%
5 - Sade 7,4%
Rest 39,4


Groep
1 - Wham! 18,8%
1 1 Duran Duran 18,8%
3 3 Spandau Ballet 10,8%
4 - U2 10%
5 - The Jacksons 8,5%
Rest 33,1


Meest Belovend
1 Wham! 13,0
2 Bronski Beat 11,5
3 Duran Duran 9,3
4 Sheila E. 8,1
5 Prince 8,0
Rest 50,1


Elpee
1 Make It Big - Wham 26,2
2 Purple Rain - Prince 13,1
3 Parade - Spandau Ballet 10,0
4 Seven And The Ragged Tiger - Duran Duran 7,5
5 Arena - Duran Duran 5,1
Rest 38,1


Single
1 Careless Whisper - George Michael 19,8
2 The Reflex - Duran Duran 14,4
3 Freedom - Wham 7,4
4 Purple Rain - Prince 6,8
5 Pride - U2 6,2


Beste Videoclip
1 Wild Boys - Duran Duran 20,5
2 The Reflex - Duran Duran 10,3
3 When The Lady Smiles - Golden Earring 9,8
4 Thriller - Michael Jackson 9,3
5 Careless Whisper - George Michael 8,6
Rest 41,5


De Verrukkelijke 85 - 1984
Gebaseerd op door VARAluisteraars gekozen platen.
1 Pride - U2
2 New moon on monday - Duran Duran
3 Up on the catwalk - Simple Minds
4 Tinseltown in the rain - Blue Nile
5 I scare myself - Thomas Dolby
6 Wishful thinking - China Crisis
7 Two tribes - Frankie goes to Hollywood
8 Uncertain smile - The The
9 Net zo lief gefortuneerd - Het Goede Doel
10 Such a shame - Talk Talk
11 Skin deep - The Stranglers
12 The caterpillar - The Cure
13 people are people - Depeche Mode
14 The reflex - Duran Duran
15 Message to my girl - Split Enz
16 Red guitar - David Sylvian
17 Love is a battlefield - Pat Benatar
18 Hide and seek - Howard Jones
19 The unforgettable fire - U2
20 Smalltown boy - Bronski Beat
21 When doves cry - Prince
22 The lebanon - Human League
23 Rattlesnakes - Lloyd Cole & the Commotions
24 Zwart wit - Frank Boeijen Groep
25 Why - Bronski Beat
26 Waterfront - Simple Minds
27 Ugh ugh - TC Matic
28 Overground - Siouxie and the Banshees
29 Blue jean - David Bowie
30 It's my life - Talk Talk
31 Don't tell me - Blancmange
32 Absolute - Scritti Politti
33 Private dancer - Tina Turner
34 Happy ending - Joe Jackson & Elaine Caswell
35 Each and everyone Everything but the Girl
36 Master and servant - Depeche Mode
37 Kontakt - Frank Boeijen Groep
38 The mask - Roger Glover
39 Dancing in the dark - Bruce Springsteen
40 Madame Butterfly - Malcom McLaren
41 Tentaions - Jo Lemaire
42 Love resurrection - Alison Moyet
43 Day one - Comsat Angels
44 Shout to the top - Style Council
45 Welcome to the pleasure dome - Frankie goes to Hollywood
46 Adult education - Hall & Oates
47 State of sound - Secret Sounds
48 Ink in the well - David Sylvian
49 Seven seas - Echo & the Bunnymen
50 Taling loud and clear - OMD
51 Dancing with tears in my eyes - Ultravox
52 Louise - Human League
53 Dancing girls - Nik Kershaw
54 Even voor eeuwig - Klein Orkest
55 1.000.000 sterren - Frank Boeijen Groep
56 High in the city - Lou Reed
57 Too much blood - Rolling Stones
58 Als je wint - Henny Vrienten & Herman Brood
59 Relax - Frankie goes to Hollywood
60 Doctor doctor - Thompson Twins
61 You take me up - Thompson Twins
62 The locomotion - OMD
63 Jump - Pointer Sisters
64 Blasphemous rumours - Depeche Mode
65 Mothers talk - Tears for Fears
66 My ever changing moods - Style Council
67 Free Nelson Mandela - Special AKA
68 Thieves like us - New Order
69 Feels like heaven - Fiction Factory
70 Spy in the house of love - The dB's
71 Over de muur - Klein Orkest
72 Waiting for the loveboat - Associates
73 Johnny - Secret Sounds
74 This charming man - The Smiths
75 Original sin - INXS
76 Perfect skin - Lloyd Cole & the Commotions
77 Here comes the rain again - Eurythmics
78 Demasiodo corazon - Mink DeVille
79 Wouldn't it be good - Nik Kershaw
80 Clear light moonlight - Golden Earring
81 Gimme all your loving - ZZ Top
82 Shout to the top - Tears for Fears
83 Bird of paradise - Snowy White
84 Listen to the radio - Tom Robinson Band
85 If it happens again - UB40

Geen opmerkingen:

Een reactie posten