zondag 14 augustus 2011

1988

Topact: George Michael
Albumact: Fleetwood Mac


1988 is hét jaar waarin de compact disc definitief het pleit wint van de grammofoonplaat. In de hitparade staan vele oude heruitgebrachte of geremixte singles. Daarnaast is er plaats voor politiek getinte popsongs, commerciële rap en songs uit de film Dirty Dancing. Nederpop is ver te zoeken, maar voetbalplaten zijn er des te meer.


Uit de film Dirty Dancing komt niet alleen de hit van het jaar (I’ve Had) The time Of My Life van Bill Medley & Jennifer Warnes (#1), maar van de bijbehorende soundtrack komen ook Hungry Eyes van Eric Carmen (#12), She's Like The Wind van hoofdrolspeler Patrick Swayze (& Wendy Frazer; #10) en Do You Love Me van The Contours, #10). Patrick Swayze en Jennifer Grey groeien uit tot supersterren. De houdbaarheid blijkt beperkt, want een half jaar later gaat The Dirty Dancing Live Tour in Nederland niet door wegens gebrek aan belangstelling. Bill Medley scoort in het kielzog van de film ook nog een hit als onderdeel van The Righteous Brothers (You've Lost That Loving Feeling, #10) en solo (He Ain't Heavy, He Is My Brother, #21). De tv zorgt in 1988 voor een hitsingle uit de tvserie Alf. Stuck On Earth van Alf, een productie van Nederlander Ben Liebrand, bereikt #6.


George Michael is de succesvolste act in de Top 40. Op 12, 13, 14 en 16 april treedt George Michael op in Ahoy'. George Michael ondergaat een operatie aan zijn stembanden, daarom gaat zijn extra concert in Nederland niet door. Hij scoort vijf hits: Faith (#8, in 1987 al #1 geweest), Father Figure (#2), One More Try (#4), Monkey (#6) en Kissing A Fool (#13). Daarna zal het tot september 1990 stil zijn. Hij is nog wel te horen op Heaven Help Me van Deon Estus in 1989 (#25). Ook Michael Jackson doet het goed met zes hits. Smooth Criminal bereikt de nummer 1-positie. Michael Jackson staat op 5, 6 en 7 juni voor het eerst solo op de Nederlandse planken en wel in de Rotterdamse Kuip. Bros, bestaande uit de een-eiige tweeling Matt en Luke Goss en Craig Logan, scoort vier hits: When Will I Be Famous (#6), Drop The Boy (#31), I Owe You Nothing (#4) en I Quit (#33).

Opvallend veel succesvolle vrouwelijke debutanten: Taylor Dayne (Tell It To My Heart #1, Prove Your Love #6), Yazz & The Plastic Population (The Only Way Is Up #1, Stand Up For Your Loverights #7), Sam Brown (Stop! #1), Enya [Brennan] (Orinoco Flow (Sail Away) #1) en Tracy Chapman (Fast Car #1).

Vele politiek getinte popsongs bevolken de hitparade. De #3-hit Beds Are Burning van Midnight Oil - met zanger Peter Garret - stelt de problematiek van de Australische Aboriginals aan de orde. They Dance Alone van Sting (#29) gaat over de duizenden mensen die in Chili verdwenen en die op bevel van generaal Pinochet vermoord zijn. Gimme Hope Jo'anna van Eddy Grant (#1) en South Africa van Revelation Time (#3) zijn anti-apartheidssongs.


Het rap-trio Salt 'N Pepa scoort een nummer 1 hit met Push It. De eerste rap nummer 1 sinds 1980 en het begin van de commerciële doorbraak van rap en hip hop. Het Engelse rapduo The Wee Papa Girl Rappers (Total S. en T.Y.Tim) zijn ietsje minder succesvol; zij halen aan het eind van het jaar #2 met Wee Rule. The Cookie Crew haalt #21 met Rok Da House (met The Beatmasters) en #25 met Females (Get On Up).


Ook house maakt zijn entree in de hitparade, zij het nog minder overtuigend dan rap. House Arrest van Krush is in februari de tweede house top 10-hit (#7) in de geschiedenis. Daarnaast zet België zich in december op de muzikale kaart met de New Beat, een genre dat in 1989 succesvoller zal blijken. België doet muzikaal verder van zich spreken met Won Ton Ton (I Lie And I Cheat, #13), Soulsister (The Way To Your Heart, #18 in 1988 en #7 in 1989; Paul Michiels was eerder lid van Octopus die vier hits had waaronder de #14 South Of The Border in 1978) en The Confetti's (The Sound of C, #32).


Vele al oudere singles bereiken opnieuw de Top 40. Hetzij in een remix, hetzij in de orginele versie. What A Wonderful World van Louis Armstrong (#2), Wonderful Tonight van Eric Clapton (#3), Do You Love Me van The Contours (#10), Paradise By The Dashboard Light van Meatloaf (#9), Lovely Day van Bill Withers (#4; remix van Ben Liebrand), Blue Monday '88 van New Order (#5), You've Lost That Lovin' Feeling van The Righteous Brothers (#10), Mannish Boy van Muddy Waters (#8), My Baby Just Cares For Me van Nina Simone (#1 in 1987, #2 in 1988), I Want You Back van The Jackson Five (#14), Oh What A Night '88 van The Four Seasons (#16), Hotel California van The Eagles (#26), I Will Survive van Gloria Gaynor (#14) en Born To Be Alive van Patrick Hernandez (#21).


Koos Alberts maakt een succesvolle comeback nadat hij in 1987 een auto-ongeluk had gehad waardoor hij verlamd raakte. Eenmaal Kom Jij Terug, een cover van Ray Charles' I Can't Stop Loving You, wordt de succesvolste Nederlandstalige single van het jaar 1988. Verder gaat het met de Nederpop ook in 1988 slecht. De Dolly Dots maken in februari bekend ermee op te houden. Op 2 oktober 1988 geven de Dolly Dots een afscheidsconcert in de Escape in Amsterdam. Het afscheidsconcert wordt rechtstreeks uitgezonden op tv. In mei 2007 zullen de zes Dolly Dots drie succesvolle reünieconcerten geven in Ahoy’. De Time Bandits gooien het bijltje erbij neer. Maarten Peters onbindt The Dream. De gebroeders Cees & Thomas Tol verlaten BZN. WEA zet als eerste platenmaatschappij bijna heel de Nederlandse artiestenstal op straat; inclusief de net doorbrekende formatie Loïs Lane (Amsterdamned #33). Alleen de Fatal Flowers blijven onder contract staan (Younger Days was een #37 in 1987). In 1987 won Casper Janssen als Dennis Jones de Veronica TV Talentenjacht. Dat levert hem in 1988 slechts een #31 hit op met Don't Wanna Give Up. In 1991 zal hij een #32 scoren met Heart Of Gold. Robert Long, Robert Paul, Simone Kleinsma en Martine Bijl vormen de cast van het studioproject Tsjechov over het leven en werk van de Russische toneelschrijver. Hun single Vanmorgen Vloog Ze Nog haalt #16. In 1999 zal de muziek omgezet worden in een musical met Boudewijn de Groot in de hoofdrol. Op 24 december komen de Artiesten voor Ronald McDonald huis binnen met Gelukkig Kerstfeest/Happy Xmas (War Is Over). Een #35 voor André van Duin, René Froger, George Baker, Arne Jansen, Bonnie St. Claire, Corry Konings, Annie Schilder, Peter Koelewijn, De Havenzangers, Go Go 9, The Sunstreams, Jack Jersey, Nico Haak, John Spencer en The Revelettes. 


Op 25 juni 1988 wordt het Nederlands elftal Europees Kampioen voetbal. Dat leidt tot een hausse aan voetbalplaten. Wij Houden Van Oranje (op melodie van Auld Lang Syne) van André Hazes is de succesvolste (#3). Ook Aanvallen (#5) van Holland en Het Oranjelied (#6) van de Hollanders halen de top 10. Wij Houden Van Oranje werd eerst aan Willeke Alberti aangeboden, maar zij wilde het nummer niet inzingen omdat ze op dat moment een relatie had met de Deense voetbalinternational Sören Lerby. Dezelfde melodie Auld lang Syne zal in 1999 ook weerklinken in Cliff Richard's The Millennium Prayer (#14).Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de Zuidafrikaanse vrijheidsstrijder Nelson Mandela wordt in het Wembley-stadion in Londen op 11 juni 1988 The Nelson Mandela 70th Birthday Tribute Concert georganiseerd. De organisatie wil dat president Botha, de verpersoonlijking van het apartheidsregime, een einde maakt aan de 26-jarige gevangenschap van Mandela. Zeventig duizend mensen, die elk 45 dollar voor een kaartje hebben betaald, genieten elf uur lang van onder andere Whitney Houston, Dire Straits, Bryan Adams, George Michael en Stevie Wonder. The Simple Minds spelen het speciaal voor het evenement gecomponeerde Mandela Day. Het concert wordt rechtstreeks in zestig landen op televisie uitgezonden; in Nederland door Veronica. De totale opbrengst is drie miljoen dollar. De helft gaat naar anti-apartheid-organisaties in Groot-Brittannië, de andere helft is bestemd voor diverse kinderfondsen in Zuid Afrika. 


Jeanne Kooijmans presenteert vanaf 4 april 1988 van zes tot zeven uur ’s avonds Driespoor bij de NOS op Radio 3. Jeanne is de opvolgster van De Avondspits met Frits Spits. Op 27 juni 1988 om 18.45 uur verdwijnt AVRO's TopPop na 18 seizoenen van de buis. Bas Westerweel is vanuit de Cinevideo studio in Almere de laatste presentator. Het TopPop-archief behoort tot één van de acht grote poparchieven ter wereld. Op 28 september 1988 presenteert Simone Walraven na een jaar voor het laatst Veronica's Countdown. Wessel van Diepen volgt haar op. Simone Walraven trouwt later met zanger Clark Datchler van Johnny Hates Jazz. Johnny Hates Jazz scoort in 1988 twee hits met Turn Back The Clock (#5) en Heart Of Gold (#26). Op 15 oktober 1988 presenteert Erik de Zwart voor het eerst het programma Sterrenjacht op tv. Op 1 april 1989 zal de talentenjacht eindigen met Bob van Niekerk als winnaar. In 1990 verschijnt van hem de Engelstalige single Anna, maar die zal floppen ondanks een op Curaçao opgenomen special. Nadat Cable 1 van Ad Ossendrijver en Willem van Kooten in 1987 het eerste commerciële radiostation was geworden, starten er in 1988 nog twee: Radio 10 en Sky Radio. Op 30 september 1988 zendt Sky Radio voor het eerst uit: de eerste non stop muziekzender van Nederland. Radio 10 wordt opgericht door oud-VARA en -TROS dj Jeroen Soer. Sky Radio wordt in het leven geroepen door Lex Harding en zijn voormalige Veronica-collega Ton Lathouwers. Beide stations zijn op papier buitenlandse radiostations, daardoor worden zij in tegenstelling tot Cable 1 in oktober 1989 niet verboden.

Lee Towers weet de meeste bezoekers naar Ahoy' te lokken: 45.000 mensen met 8 concerten. Whitney Houston komt met 4 concerten op 35.200 fans. 

Er worden in Nederland in 1988 30,3 miljoen albums verkocht. Daarnaast gaan er 9,0 miljoen singles over de toonbank. Tango In The Night van Fleetwood Mac is het bestverkochte album van het jaar. Fleetwood Mac is ook de top albumact. Nothing Like The Sun van Sting, The Seventh One van Toto, de Original Soundtrack van Dirty Dancing, Faith van George Michael, Bad van Michael Jackson, Introducing The Hardline Acccording To van Terence Trent d'Arby, Kick van Inxs, Whitney van Whitney Houston en Tracy Chapman van Tracy Chapman maken de top 10 albums vol.


Ook in 1988
Tina Turner geeft op 16 januari 1988 in Rio De Janeiro in Brazilië een optreden voor 182.000 fans. Hiermee verovert de zangeres een plaats in het Guinness Book Of Records. Zij is de eerste solo-artiest die voor zoveel publiek op een podium staat. *** Divine (Harris Glenn Milstead, 42) overlijdt op 7 maart 1988 in zijn slaap aan een hartaanval net nadat hij zijn rol in de film Hairspray voltooide. In Nederland had Divine begin 1983 een #3-hit met Shoot Your Shot. *** Andy Gibb (30) overlijdt op 10 maart 1988 in Oxford, Engeland aan de gevolgen van een infectie aan zijn hart. *** Mel & Kim geven op 24 maart 1988 een persconferentie in het Londense Russell Hotel. Hier maken zij bekend dat Mel Appleby kanker heeft. Op 18 januari 1990 zal Mel Appleby (dan 24) haar strijd tegen kanker verliezen. *** Gerard Joling wordt negende op het Eurovisie Songfestival met Shangri La. *** George Harrison scoort solo met Got My Mind Set On You een #4 en daarna ook met Bob Dylan, Tom Petty en Roy Orbison onder productionele leiding van Jeff Lynne. Handle With Care haalt onder de actnaam Travelling Wilburys #24, opvolger End Of The Line zal in 1989 floppen. *** Op 19 november 1988 is Roy Orbison hoofdgast op het Diamond Award Festival in Antwerpen. Hij zingt voor het eerst You Got It. Na zijn dood op 6 december 1988 gaan deze beelden de hele wereld over. *** De Australische zangeres Kylie Minogue is in Groot-Brittannië heel populair, maar doet in Nederland vrij weinig. Haar grootste hit is I Should Be So Lucky, die tot nummer 14 komt. Hetzelfde overkomt Debbie Gibson. Met de single Foolish Beat breekt zij in Amerika een record. Debbie wordt de jongste artiest die ooit een nummer 1 hit zelf heeft gecomponeerd, geschreven en uitgevoerd. Ook is ze de eerste tiener met een single en album op nummer 1 in dezelfde week van Billboard's Hot 100. Debbie Gibson is in Amerika in 1988 de succesvolste zangeres van het jaar, maar in Nederland scoort ze slechts twee hits: Foolish Beat (9 weken, #8) en Shake Your Love (4 weken, #24). *** Jazz-zanger Bobby McFerrin heeft een eenvoudige boodschap: 'Don't Worry, Be Happy' en die slaat goed aan. *** Mory Kante, afkomstig uit Guinee maar sinds medio jaren 80 woonachtig in Parijs, giet een oud herderslied in een eigentijdse vorm. Yéké Yéké refereert aan het geluid dat een geit maakt. De single staat 12 weken in de Top 40 en wordt een nummer 1. *** De Duitse groep Freiheit scoort in het Engels met Play it cool. *** Discjockey Mark Moore scoort onder de naam S-Express twee hits: Theme from S-Express (#2 met zang van Michelle) en Superfly guy (#26). *** Succesvolste dancehit in de Discodance Top 50: Divine Emotions van Narada Michael Walden. *** VPRO's Song van het jaar verkiezing 1988: Gigantic - The Pixies.DE TIEN GROOTSTE HITS


1 590 16 1 (I’ve Had)The Time Of My Life - Bill Medley & Jennifer Warnes 12-12-1987 1987-205
De song (I’ve Had)The Time Of My Life komt uit de film Dirty Dancing waarin Patrick Swayze schittert als dansleraar Johnny Castle die Frances de Latijns-Amerikaanse mambo leert. In december 1987 staat (I've Had)The Time Of My Life van Bill Medley & Jennifer Warnes al drie weken in de Top 40 met #7 als hoogst bereikte notering. In 1988 groeit het duet uit tot de single van het jaar. Negen weken lang is het de best verkochte single in Nederland. Het duet zal na afloop van het decennium zelfs de grootste Top 40 hit van de jaren tachtig blijken. Voor The Time Of My Life ontvangt Jennifer Warnes een Grammy Award. Een heruitgave van de single in april 1991 zal in de tipparade eindigen. Acteur Patrick Swayze haalt samen met Wendy Fraser #10 met She’s Like The Wind. Naar aanleiding van het succes van zowel single The Time Of My Life als de film Dirty Dancing komt You've Lost That Loving Feeling van The Righteous brothers opnieuw uit. Bill Medley, onderdeel van dat duo, scoort vervolgens ook zijn enige Nederlandse solohit met He Ain't Heavy, He Is My Brother (#21). Bill Medley werd op 19 september 1940 geboren. Hij scoorde in Nederland drie hits met The Righteous brothers: Unchained Melody (#9 in 1965 en #1 in 1990), You’ve Lost That Lovin’ Feeling (#8 in 1965) en Soul And Inspiration (#33 in 1966). Jennifer Warnes scoort in 1988 ook een albumhit met Famous Blue Raincoat. Samen met Harry Belafonte haalt ze de 21ste plaats met het duet Skin To Skin. Jennifer Warnes werd geboren in Seattle. Al op 7-jarige leeftijd kreeg ze haar eerste platencontract aangeboden, wat door haar vader werd afgewezen. In 1968 kwam haar eerste LP uit. In 1970 ontmoette ze Leonard Cohen. Later zou ze als achtergrondzangeres met hem toeren in Europa. In 1986 bracht Jennifer Warnes een album uit met songs van Leonard Cohen. In 1980 won ze een Academy Award voor de beste soundtrack voor de film Norma Rae. In 1983 zong ze samen met Joe Cocker het nummer Up Where We Belong, behorend bij de soundtrack van de film An Officer And A Gentleman. In Nederland kwam dit nummer niet verder dan de tipparade, maar in de Verenigde Staten werd het een nummer 1 hit. Voor dit nummer ontving ze een Grammy Award, een Academy Award en een Golden Globe Award.
Bill Medley & Jennifer Warnes - (I’ve Had)The Time Of My Life
Bill: Now I've had the time of my life
No I never felt like this before
Yes I swear it's the truth
and I owe it all to you
Jennifer: 'Cause I've had the time of my life
and I owe it all to you
Bill: I've been waiting for so long
Now I've finally found someone
To stand by me
Jennifer: We saw the writing on the wall
As we felt this magical fantasy
Both: Now with passion in our eyes
There's no way we could disguise it secretly
So we take each other's hand
'Cause we seem to understand the urgency
Bill: just remember
Jennifer: You're the one thing
Bill: I can't get enough of
Jennifer: So I'll tell you something
Both:This could be love because
(CHORUS)
Both: I've had the time of my life
No I never felt this way before
Yes I swear it's the truth
And I owe it all to you
'Cause I've had the time of my life
And I've searched through every open door
'Til I found the truth
And I owe it all to you
Jennifer: With my body and soul
I want you more than you'll ever know
Bill: So we'll just let it go
Don't be afraid to lose control
Jennifer: Yes I know whats on your mind
When you say:
"Stay with me tonight."
Bill: Just remember
You're the one thing
Jennifer: I can't get enough of
Bill: So I'll tell you something
Both: This could be love because
(CHORUS)
Both: 'Cause I had the time of my life
No I've never felt this way before
Yes I swear it's the truth
And I owe it all to you
'Cause I've had the time of my life
And I've searched through every open door
Till I found the truth
and I owe it all to you
*Instrumental*
Bill: Now I've had the time of my life
No I never felt this way before
(Jennifer: Never Felt this way)
Bill: Yes I swear it's the truth
and I owe it all to you
Both: 'Cause I had the time of my life
And I've searched through every open door
Till I've found the truth
and I owe it all to you
Both: "cause I've had the time of my life
No I've never felt this way before
Yes I swear it's the truth
And I owe it all to you
Bekijk een Amerikaans optreden
http://www.youtube.com/watch?v=JqHob_dKuwE


2 469 15 1 Nothing's Gonna Change My Love For You - Glenn Medeiros 30-4-1988
Glenn Medeiros werd op 24 juni 1970 geboren op Hawaï. Op de middelbare school werden zijn talenten als zanger ontdekt door zijn muziekleraar. Aangemoedigd door deze leraar deed Glenn Medeiros in 1986 mee aan een talentenjacht met het nummer Nothing's Gonna Change My Love For You, een cover van George Benson. Met dit nummer won hij de eerste prijs (500 dollar) en de mogelijkheid het nummer professioneel op te nemen. Het nummer werd al snel een grote hit op Hawaï. Toen een dj van het Amerikaanse vasteland de single opmerkte, werd het nummer ook een hit in de Verenigde Staten. Langzaam veroverde het de rest van de wereld en in het voorjaar van 1988 werd het een hit in Nederland en België. De single staat zes weken op de toppositie in Nederland. Opvolger Long And Lasting Love (Once In A Lifetime) haalt in 1988 #10.
Glenn zal in de jaren erna nog twee hits scoren. Hij neemt met de Franse zangeres Elsa het duet Un Roman D'Amitié/Friend - You Give Me A Reason op, dat krijgt een Nederlandse versie met ex-Dolly Dots-zangeres Ria [Brieffies]. De single Love Will Always Find A Reason zal in 1989 #14 halen. In 1990 scoort hij samen met Bobby Brown de Billboard 100 # 1 hit She Ain't Worth It, die in Nederland tot nummer 12 zal klimmen.
In de tweede helft van de jaren '90 gaat Medeiros geschiedenis studeren aan de universiteit van Hawaï. In 1996 zal Glenn trouwen met Tammy en samen krijgen ze twee kinderen: zoon Chord (2000) en dochter Lyric (2001). In 2004 werkt Glenn als leraar op Hawaï.
Glenn Medeiros - Nothing's Gonna Change My Love For You
If I had to live my life without you near me
The days would all be empty
The nights would seem so long
With you I see forever oh so clearly
I might have been in love before
But it never felt this strong
Our dreams are young
And we both know they'll take us
Where we want to go
(Chorus 1)
Hold me now
Touch me now
I don't want to live without you
(Chorus 2)
Nothing's gonna change my love for you
You ought know by now how much I love you
One thing you can be sure of
I'll never ask for more than your love
(Chorus 3)
Nothing's gonna change my love for you
You ought know by now how much I love you
The world may change my whole life through
But nothing's gonna change my love for you
If the road ahead is not so easy,
Our love will lead the way for us
Like a guiding star
I'll be there for you if you should need me
You don't have to change a thing
I love you just the way you are
So come with me and share the view
I'll help you see forever too
(Repeat Chorus 1)
(Repeat Chorus 2)
(Repeat Chorus 3)
(Repeat Chorus 2) (2X)
(Repeat Chorus 3)
(Repeat Chorus 2)
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=MLxTEV5vpyg


3 468 15 1 Stop! - Sam Brown 30-7-1988
Sam Brown neemt in 1988 het album Stop! op. De liedjes daarop schrijft Sam samen met haar broer. Het titelnummer wordt op single uitgebracht en wordt in Nederland een nummer 1-hit. In Engeland kwam Stop! aanvankelijk niet eens in de top 50 terecht, pas bij de rerelease wordt het daar een #4-succes. Opvolger This Feeling wordt in Nederland een #28. Daarna is het succesverhaal in Nederland voorbij. In Engeland zal ze nog een paar kleine hitjes scoren. Daarna werkt ze vooral als achtergrondzangeres; onder meer bij Joe Cocker, Bill Wyman en Jools Holland. In 2002 zal ze meewerken aan het grote jubileumconcert ter ere van koningin Elizabeth die dan 50 jaar op de troon zit. Sam Brown werd op 7 oktober 1964 geboren. Vader Joe Brown was in de jaren '60 een blueszanger (geen hits), moeder Vicki was sessiezangeres en had in de jaren tachig succes met The New London Chorale (#22 in januari 1987 met Stay With Me 'Till The Morning). Als kind zong Sam al (in het echt) mee met Paul McCartney, John Lennon en Mick Jagger.
Sam Brown – Stop!
All that I have is all that you've given to me
Did you never worry that I'd come to depend on you
I gave you all the love I had in me
Now I find you've lied and I can't believe it's true
Wrapped in her arms I see across the street
And I can't help but wonder if she knows what's going on
You talk of love but you don't know how it feels
When you realise that you're not the only one
Oh you'd better stop before you tear me all apart
You'd better stop before you go and brak my heart
Ooh you'd better stop
Time after time I've tried to walk away
But it's not that easy when your soul is torn in two
So I just resign myself to it every day
Now all I can do is to leave it up to you
Oh you'd better stop before you tear me all apart
You'd better stop before you go and brak my heart
Ooh you'd better stop
Oh you'd better stop before you tear me all apart
You'd better stop before you go and brak my heart
Ooh you'd better stop
Ot that easy when your soul is torn in two
So I just resign myself to it every day
Now all I can do is to leave it up to you
Oh you'd better stop before you tear me all apart
You'd better stop before you go and brak my heart
Ooh you'd better stop
Stop if love me
(you will remember)
Now's the time to be sorry
(that day forever)
I won't believe that you'd walk out on me
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=muDZD3wgoHI


4 452 14 1 Teardrops - Womack & Womack 24-9-1988
In 1988 is Cecil Womack 46 jaar en Linda 35. Samen hebben ze acht kinderen. Womack & Womack staan zes weken op 1 in Nederland met de single Teardrops. Ook de lp Conscience is een succes. Opvolger Life's Just A Ballgame haalt plaats 7. In 1989 zal Celebrate The World #23 halen en in 1991 is Uptown ook goed voor #23. Linda Womack, geboren als Linda Cooke, is de dochter van Sam Cooke. Linda's moeder hertrouwt later met Bobby Womack, de broer van Cecil Womack. Linda schreef hits voor Aretha Franklin, Wilson Picket en James Taylor. Samen schreven ze hits voor Patti Labelle, Teddy Pendergrass en George Benson. In 1984 besloten ze om zelf platen te gaan maken en in dat jaar werd Love Wars een bescheiden hit (#26). Sam Cooke had in Nederland in 1986 een nummer 1 met Wonderful World. Op het moment dat Teardrops de eerste plaats haalt, is het de eerste keer dat zowel een vader als dochter een nummer 1 in Nederland weten te halen.
Womack & Womack – Teardrops
Whenever I hear goodbyes, remind me baby of you
I break down and cry, next time I'll be true, yeah
Fever for lost romance remind me baby of you
I took a crazy chance
Next time I'll be true, I'll be true, I'll be true
Footsteps on the dance floor remind me baby of you
Teardrops in my eyes, next time I'll be true, yeah
Whispers in the powder room
"She cries on every tune, every tune, every tune"
When I'm dancin' 'round, remind me baby of you
I really let you down, next time I'll be true, yeah
I took a crazy chance
"She cries on every tune, every tune, every tune"
Footsteps on the dance floor remind me baby of you
Teardrops in my eyes, next time I'll be true, yeah
Whispers in the powder room
"She cries on every tune, every tune, every tune"
And the music don't feel like it did when I felt it with you
Nothing that I do or feel ever feels like I felt it with you
Hurting deep inside, she cries on every tune
I break down and cry
"She cries on every tune, every tune, every tune"
Footsteps on the dance floor remind me baby of you
Teardrops in my eyes, next time I'll be true, yeah
Whispers in the powder room
"She cries on every tune, every tune, every tune"
(REPEAT TO FADE)
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=_C1UqHWGibk
Bekijk Love Wars uit 1984
http://www.youtube.com/watch?v=ulvauWJxaV4


5 422 14 1 Push It - Salt 'N’ Pepa 18-6-1988
De grote doorbraak voor Salt ’N’ Pepa in Nederland komt in juni 1988. Push It komt vrij snel op de eerste plaats van de Top 40 terecht. Salt ‘N’ Pepa zijn daarmee de eerste vrouwelijke rappers die zoveel succes hadden. In 1988 volgen ook nog de top 10 hits Shake Your Thang (It's Your Thing) (#8 samen met E.U.) en Twist And Shout (#5). Hurby 'Luv Bug' Azor wilde voor zijn afstudeerproject aan een kunstacademie in New York een plaat opnemen. Op het kantoor waar hij een bijbaantje had, werkte een meisje dat in haar vrije tijd rapster was. Het meisje nam in de studio een vriendin van haar mee. De twee meiden waren Cheryl James en Sandra Denton, die zich Salt 'N Pepa noemden, naar een regel in een van de eerste nummers die ze samen hadden gemaakt. Hurby nam een paar nummers met de meiden op, leverde ze in bij zijn docent en hoopte op een goede uitslag. Die kwam er, maar de docent had ook nog een platencontract bij zich. Hij had namelijk via via de tapes doorgespeeld aan platenlabel High Fashion en dat was meteen geïnteresseerd. Salt 'N Pepa duiken de studio in voor een hele cd, die in 1987 meteen goud wordt in Amerika. In 1990 zullen ze samenwerken met Sybil en dan haalt Crazy 4 U #28. In 1991 volgt een tweede nummer 1-hit: Let's Talk About Sex. Ook de opvolger daarvan, You Showed Me, doet het goed in 1992 (#5). Dat is hun vijfde en laatste top 10 hit. Do You Want Me (#20), Start Me Up (#24), Shoop (#12) en Whatta Man (#14; met En Vogue) doen het nog redelijk, maar eind 1994 flopt None Of Your Business. Hun laatste tip is Champagne in 1997.
Salt ’N’ Pepa – Push It
Ah, push it
Ah, push it
Oooh, baby, baby
Baby, baby
Oooh, baby, baby
Baby, baby
Get up on this!
Ow! baby!
Salt and pepas here!
[now wait a minute, yall
This dance ain't for everybody
Only the sexy people
So all you fly mothers, get on out there and dance
Dance, I said!]
Salt and pepas here, and were in effect
Want you to push it, babe
Coolin by day then at night working up a sweat
Cmon girls, lets go show the guys that we know
How to become number one in a hot party show
Now push it
Ah, push it - push it good
Ah, push it - push it real good
Ah, push it - push it good
Ah, push it - p-push it real good
Hey! ow!
Push it good!
Oooh, baby, baby
Baby, baby
Oooh, baby, baby
Baby, baby
Push it good
Push it real good
Ah, push it
Ah, push it
Yo, yo, yo, yo, baby-pop
Yeah, you come here, gimme a kiss
Better make it fast or else Im gonna get pissed
Can't you hear the musics pumpin' hard like I wish you would?
Now push it
Push it good
Push it real good
Push it good
P-push it real good
Ah, push it
Get up on this!
Boy, you really got me going
You got me so I dont know what Im doing
Ah, push it
Bekijk de video
http://www.youtube.com/watch?v=BCV5yGKWjv4


6 417 14 2 Stop Loving You - Toto 19-3-1988
Toto scoort met Stop Loving You hun grootste Nederlandse hit. Opvolgers Pamela (#9) en Mushanga (#19) doen het ook goed. In Toto spelen anno 1988 drie broers: Jeff, Steve en Mike Porcaro. Daarnaast bestaat de groep uit David Paich, Steve Lukather en Bobby Kimball. Toto ontstond in 1976 in Los Angeles toen David Paich en Jeff Porcaro samen een band begonnen. De leden van de groep hadden als studiomuzikanten meegewerkt aan honderden elpees voordat ze onder de naam Toto gingen samenwerken. De naam Toto is afkomstig van het Latijnse "In Toto", "Et Toto" of "Et Totas", wat 'allesomvattend' betekent. De band is zo genoemd omdat de groep zoveel mogelijk muziekstijlen wil gebruiken bij het maken van hun muziek. Toto maakte al in 1979 zijn debuut in de Top 40 met de #25 hit Hold The Line. In 1982 behaalde Africa #2 en Rosanna #3. Rosanna verwees naar actrice Rosanna Arquette, die ten tijde van de opnames van het album regelmatig uitging met Toto-toetsenist Steve Porcaro. Het nummer gaat echter niet over de actrice, maar over drie verschillende meisjes. Het album IV bereikte de status van dubbel platina en de band ontving maar liefst zes Grammy Awards, te weten 'Album of the year', 'Record of the year' (voor de single Rosanna), 'Producer of the year', 'Best Engineered Recording', 'Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocals' (wederom voor Rosanna) en 'Best Vocal Arrangement' (opnieuw Rosanna). Daarnaast krijgt Steve Lukather nog een Grammy voor 'Best Rhythm and Blues Song' (Turn Your Love Around, welke hij samen met Jay Graydon en Bill Champlin schreef). In 1986 bereikte I'll Be Over You #31. Na 1988 zal Toto nog drie keer de hitparade halen: Out Of Love (#21 in 1990), Love Has The Power (#25 in 1990) en Don't Chain My Heart (#15 in 1992). De eerste leadzanger, Bobby Kimball, wordt na een aantal jaren wegens overmatig cocaïnegebruik uit de band gezet en vervangen door Fergie Frederiksen. Na het album Isolation moet Frederiksen plaatsmaken voor Joseph Williams. Joseph heeft op twee Toto-albums gezongen (Fahrenheit uit 1986 en The Seventh One uit 1988. In 1987 vertrekt tweede toetsenist Steve Porcaro. Hij blijft wel meespelen op nieuwe studioalbums van Toto. Na een lange wereldtournee voor The Seventh One besluit Joseph Williams de band te verlaten en zich op een solo carrière te storten. Op Past to Present (1990) zingt de Zuid-Afrikaanse zanger Jean Michael Byron; de zanger is hen opgedrongen door de platenmaatschappij. In 1992 zal Toto hun platenmaatschappij verlaten. Op Kingdom Of Desire uit 1992 zingt gitarist Steve Lukather zelf de leadvocalen. Op 5 augustus 1992 zakt drummer Jeffrey Porcaro (38) voor de ogen van zijn vrouw en kinderen in elkaar. Hoewel media claimen dat Porcaro aan de gevolgen van cocaïne overleden is, blijkt bij de autopsie dat hij een slecht hart had en al ruim vijf jaar geen cocaïne had gebruikt. In december 1992 organiseert de band een 'Tribute to Jeff' concert in Los Angeles, waar vele supersterren hun opwachting maken om de drummer te herdenken. Donald Fagen, Michael McDonald, James Newton Howard, Don Henley (The Eagles), Eddie van Halen (Van Halen), David Crosby (Crosby, Stills, Nash and Young), Denny Dias en George Harrison (The Beatles) zijn onder hen. De bandleden hebben naast zijn eigen hits ook veel naam gemaakt als sessiemuzikant. Paich, Lukather en Jeff Porcaro zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de muziek van bijna alle nummers op het legendarische Michael Jackson album Thriller.
Toto - Stop Loving You
Reflections in my mind
Thought I can't define
My heart is racing and the night goes on
I can almost hear a laugh
Coming from your photograph
Funny how a look can share a thousand meanings
Well intented lies
Contemplainting alibies
Is it really you or is it me I'm blaming?
A distant memory flashes over me
Even though you're gone I feel you deep inside
Dance beneath the light with that look in your eyes
I can't stop loving you
Time passes quickly and chances are few
I won't stop till I'm through loving you girl
There a window in a heart
I've tried to look through from the start
You're never really sure what someone else is thinking
Someone's broken something new
Another altered point of view
Just a certain someone's conscience playing
I had it in my hand
I did not understand
What lives inside the wind that cries her name
Trying to catch a shooting star
What seems so close can't be far
I'm living in a dream that's never ending
I can't stop loving you
Time passes quickly and chances are few
I won't stop till I'm through loving you girl
Dancing with that look that's in your eyes
I can't stop loving you
Time passes quickly and chances are few
I won't stop till I'm through loving you girl
I can't stop loving you
Time passes quickly and chances are few
I won't stop till I'm through loving you
Loving you
Yeah yeah yeah
Loving you
I wonder when I'll stop loving you
Yeah
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=5WwTf157u6w


7 413 14 3 Everywhere - Fleetwood Mac 9-4-1988
Fleetwood Mac is een van oorsprong Britse band, in 1967 opgericht door Peter Green (zang, gitaar en mondharmonica), Mick Fleetwood (drums) en John McVie (bas). Fleetwood Mac begon als bluesband maar evolueerde in de loop der jaren tot een popgroep. In 1977 stond Go Your Own Way op 7 in het jaaroverzicht, in 1988 wordt Everywhere hun tweede tophit op nummer 7, hoewel de single Everywhere niet de nummer één positie weet te bereiken. Ook Family Man (#32) en As Long As You Follow (#13) worden hits. Alle tracks, ook de tip Isn’t It Midnight, zijn afkomstig van het bijzonder succesvolle album Tango In The Night dat in 1987 verscheen, maar waaraan al vanaf 1985 was gewerkt. In 1989 zal Hold Me (#29) de Top 40 halen. Save Me is in 1990 de laatste hit voor Fleetwood Mac. Skies The Limit (1990) en Love Shines (1993) floppen. Na het verschijnen van Tango In The Night zal Buckingham de band verlaten. Hij wordt vervangen door gitaristen Billy Burnette en Rick Vito, waarmee in 1990 het album Behind The Mask wordt opgenomen. In de jaren daarna stapten ook Stevie Nicks, Christine McVie en Rick Vito uit de band. In 1993 zal de groep in Rumours-bezetting optreden bij de inauguratie van president Bill Clinton. Fleetwood Mac gaat in 1994 in gewijzigde line up op tournee en maakt het geflopte album Time. In 1997 keren Buckingham en Nicks terug voor een tournee. De cd Say You Will verschijnt in 2003.
Fleetwood Mac - Everywhere
Can you hear me calling
Out your name
You know that I'm falling
And I don't know what to say
I'll speak a little louder
I'll even shout
You know that I'm pround
And I can't get the words out
Oh I...
I want to be with you everywhere
Oh I...
I want to be with you everywhere
(Wanna be with you everywhere)
Something's happening
Happening to me
My friends say I'm acting peculiarly
C'mon baby
We better make a start
You better make it soon
Before you break my heart
Oh I...
I want to be with you everywhere
Oh I...
I want to be with you everywhere
(Wanna be with you everywhere)
Can you hear me calling
Out your name
You know that I'm falling
And I don't know what to say
Come along baby
We better make a start
You better make it soon
Before you break my heart


Oh I...
I want to be with you everywhere
Oh I...
I want to be with you everywhere
Oh I...
I want to be with you everywhere
Oh I...
I want to be with you everywhere
(Wanna be with you everywhere)
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=jbsaj0XHUeg


8 405 13 1 Get Outta My Dreams Get Into My Car - Billy Ocean 6-2-1988
In 1986 had Billy Ocean (Leslie Sebastian Charles) zijn eerste nummer 1 met When The Going Gets Tough (The Tough Gets Going). Twee jaar later herhaalt hij die prestatie met Get Outta My Dreams Get Into My Car. Ook al is het maar 1 week. Beide nummers zijn mede geschreven en geproduceerd door de muziekproducent Robert John "Mutt" Lange. De omroepbazen in Engeland boycotten de single omdat zij de tekst van de single van de 38 jarige Billy Ocean als pedofiel beschouwen. Ook wordt de link met autoseks gelegd (‘touch my bumper’). De verkoop van zijn single wordt er alleen maar door gestimuleerd. Ocean benadrukt dat hij zelf kinderen heeft en dat hij nooit maar iets pedofiels zou kunnen denken of schrijven. Hoe dan ook, na Get Outta My Dreams Get Into My Car zal het hitverhaal over en uit blijken. Opvolger Calypso Crazy flopt en ook de singles daarna zullen de hitparade niet meer bereiken. Vanaf 1993 doet Billy Ocean helemaal niets meer op muzikaal gebied. In de media gaan verhalen over zijn coke-verslaving. In 2002 krijgt Billy een eredoctoraat in de muziekwetenschappen aangeboden door de universiteit van Westminster. Op donderdag 6 december 2007 treedt Billy Ocean op in Paradiso in Amsterdam, dan met grijze dreads.
Billy Ocean - Get Outta My Dreams Get Into My Car
Hey (hey) you (you),
get into my car
Who me?
Yes you, get into my car
Wooooooooooooooh
Wah! Yeah!
Who's that lady
Coming down the road
Who's that lady
Who's that woman
Walking through my door
What's the score
I'll be the sun
Shining on you
Hey Cinderella
Step in your shoe
I'll be your non-stop lover
Get it while you can
Your non-stop miracle
I'm your man
Get outta my dreams
Get into my car
Get outta my dreams
Get in the back seat baby
Get into my car
Beep beep, yeah
Get outta my mind
Get into my life
Oooooooooh
Oh I said hey
(Hey) you (You)
Get into my car
Oh baby
Lady driver
Let me take your wheel
Smooth operator
Touch my bumper (Bumper)
Hey, let's make a deal
Make it real
Like a road runner
Coming after you
Just like a hero
Outta the blue
I'll be your non-stop lover
Get it while you can
Your non-stop miracle
I'm your man
Get outta my dreams
Get into my car
Get outta my dreams
Get in the back seat baby
Get into my car
Beep beep, yeah
Get outta my mind
Get into my life
Oooooooooh
Oh I said hey
(Hey) you (You)
Get into my car
Oh baby, let's go
I said open the door
(Get in the back)
Tread on the floor
(Get on the track)
Yeah (Yeah) Yeah (Yeah)
Yeah (Yeah) Yeah (Yeah)
Let's go
Oh baby
Ooooh, woooow, yeah
I'll be the sun
Shining on you
Hey Cinderella
Step in your shoe
I'll be your non-stop lover
Get it while you can
Your non-stop miracle
I'm your man
Get outta my...
Get outta my...
Get outta my dreams
Get into my car
Get outta my dreams
Get in the back seat baby
Get into my car
Beep beep, yeah
Get outta my mind
Get into my life
Oooooooooh
Oh I said hey
(Hey) you (You)
Get into my, hey
(Hey) you (You)
Get into my, hey
(Hey) you (You)
Get into my car
Bekijk een parodie (met origineel geluid)
http://www.youtube.com/watch?v=ZGlwFIOWoCU


9 398 13 1 Fast Car - Tracy Chapman 4-6-1988
Het concert dat in juni 1988 ter viering van de verjaardag van Nelson Mandela wordt gehouden, maakt Tracy Chapman in een keer wereldberoemd. Met haar folky single Fast car staat zangeres/gitariste/songschrijfster Tracy Chapman binnen de kortste tijd op de eerste plaats van de Nederlandse hitlijst (twee weken). Ook opvolger Talking 'Bout A Revolution doet het aardig (#21). Daarna zal ze nog een keer de Top 40 halen met Crossroads (#18 in 1989). Tracy Chapman (30 maart 1964) werd geboren in de stad Cleveland in de Amerikaanse staat Ohio. Haar ouders scheidden toen Tracy vier jaar was. Op achtjarige leeftijd schreef ze haar eerste eigen songs, die ze speelde op een orgel. Ze studeerde antropologie, maar wilde ook professioneel artiest worden.
Tracy Chapman – Fast Car
You got a fast car
I want a ticket to anywhere
Maybe we make a deal
Maybe together we can get somewhere
Anyplace is better
Starting from zero got nothing to lose
Maybe we'll make something
But me myself I got nothing to prove
You got a fast car
And I got a plan to get us out of here
I been working at the convenience store
Managed to save just a little bit of money
We won't have to drive too far
Just 'cross the border and into the city
You and I can both get jobs
And finally see what it means to be living
You see my old man's got a problem
He live with the bottle that's the way it is
He says his body's too old for working
I say his body's too young to look like his
My mama went off and left him
She wanted more from life than he could give
I said somebody's got to take care of him
So I quit school and that's what I did
You got a fast car
But is it fast enough so we can fly away
We gotta make a decision
We leave tonight or live and die this way
I remember we were driving driving in your car
The speed so fast I felt like I was drunk
City lights lay out before us
And your arm felt nice wrapped 'round my shoulder
And I had a feeling that I belonged
And I had a feeling I could be someone, be someone, be someone
You got a fast car
And we go cruising to entertain ourselves
You still ain't got a job
And I work in a market as a checkout girl
I know things will get better
You'll find work and I'll get promoted
We'll move out of the shelter
Buy a big house and live in the suburbs
You got a fast car
And I got a job that pays all our bills
You stay out drinking late at the bar
See more of your friends than you do of your kids
I'd always hoped for better
Thought maybe together you and me would find it
I got no plans I ain't going nowhere
So take your fast car and keep on driving
You got a fast car
But is it fast enough so you can fly away
You gotta make a decision
You leave tonight or live and die this way
Luister naar Fast Car
http://www.youtube.com/watch?v=O6475u0wEG0


10 394 12 1 Gimme Hope Jo’anna - Eddy Grant 26-3-1988
Jo’anna is niet de naam van een meisje, maar achter Jo’anna gaat de Zuidafrikaanse hoofdstad Johannesburg schuil. Het is een anti-apartheidssong, tegen de onderdrukking van de zwarte meerderheid door een blanke minderheid. In het nummer prijst Eddy Grant ook de inzet van aartsbisschop Tutu voor de rechten van de zwarten. In 1968 stond The Equals met Eddy Grant als zanger op het toppunt van hun roem. Hun eerste en enige top 10 hit was Baby Come Back (#6). Ze scoorden in 1968 en 1969 in totaal zes hits. In de jaren zeventig besloot Eddy om voor zichzelf te beginnen. Het duurde tot oktober 1980 voordat hij in Nederland zijn eerst hit scoorde: My Turn To Love You haalt #15. In december 1980 verschijnt Do You Feel My Love (#12). In 1982 scoorde hij zijn tot dan toe grootste hit: I Don’t Wanna Dance (#2). In februari 1983 kwam Electric Avenue (#6). In maart 1988 komt de latere nummer 1 hit Gimme hope Jo'anna binnen. Daarna zal Eddy alleen in 2001 nog een hit scoren met een remix van Electric Avenue (#22). Hij begeleidt dan al jaren nieuwe artiesten.
Eddy Grant – Gimme Hope Jo’anna
Well Jo'anna she runs a country
She runs in Durban and the Transvaal
She makes a few of her people happy, oh
She don't care about the rest at all
She's got a system they call apartheid
It keeps a brother in a subjection
But maybe pressure can make Jo'anna see
How everybody could a live as one
[chorus:]
Gimme hope, Jo'anna
Hope, Jo'anna
Gimme hope, Jo'anna
'Fore the morning come
Gimme hope, Jo'anna
Hope, Jo'anna
Hope before the morning come
I hear she make all the golden money
To buy new weapons, any shape of guns
While every mother in black Soweto fears
The killing of another son
Sneakin' across all the neighbours' borders
Now and again having little fun
She doesn't care if the fun and games she play
Is dang'rous to ev'ryone
[chorus]
She's got supporters in high up places
Who turn their heads to the city sun
Jo'anna give them the fancy money
Oh to tempt anyone who'd come
She even knows how to swing opinion
In every magazine and the journals
For every bad move that this Jo'anna makes
They got a good explanation
[chorus]
Even the preacher who works for Jesus
The Archbishop who's a peaceful man
Together say that the freedom fighters
Will overcome the very strong
I wanna know if you're blind Jo'anna
If you wanna hear the sound of drums
Can't you see that the tide is turning
Oh don't make me wait till the morning come
[chorus]
Bekijk de video
http://www.youtube.com/watch?v=bNNfAuMq-M0
PRIJZEN


Conamus Exportprijs 1988
Bolland & Bolland voor Love House en I Wanna Have Some Fun uitgevoerd door Samantha Fox.

Edisons 1988
Naam-Album-Categorie
Linda Rondstadt/Dolly Parton/ Emmylou Harris - The Trio - Country (Buitenlandse Herkomst)
Tom Waits - Franks Wild Years - Extra (Buitenlandse Herkomst)
Diverse Artiesten - Poets In New York - Extra (Buitenlandse Herkomst)
Whitesnake - 1987 - Hardrock
The Metropole String Orchestra - My Romance - Instrumentaal (Nederlandse Herkomst)
Paquito D'Rivera - Manhattan Burn - Jazz
Trouble Funk Trouble Over Here - Trouble Over There - Jazzfusion/Funk (Buitenlandse Herkomst)
The Phantom Of The Opera - The Phantom Of The Opera -Musical/Filmmuziek (Buitenlandse Herkomst)
Herman van Veen - De Zaal Is Er - Theater/Cabaret/Chanson (Nederlandse Herkomst)
Terence Trent d'Arby - Introducing The Hardline According To - Pop (Buitenlandse Herkomst)
The Nits - In The Dutch Mountains - Pop (Nederlandse Herkomst)
Omar And The Howlers - Hard Times In The Land Of Plenty - Rhythm & Blues - Disco Dance (Buitenlandse Herkomst)
John Cougar Mellencamp - The Lonesome Jubilee - Rock/New Wave (Buitenlandse Herkomst)
John Hiatt - Bring The Family - Singer/Songwriter (Buitenlandse Herkomst)
Barbara Streisand - One Voice - Vocaal (Buitenlandse Herkomst)
Rita Reys & Louis van Dijk - Two For Tea - Vocaal (Nederlandse Herkomst)
Wim Kersten - Iedere Avond Wordt Het Donker - Volksrepertoire

Gouden Harpen 1988
Annie de Reuver, Flairck, Herman Brood

Zilveren Harpen 1988
De Meisjes, The Fatal Flowers, René Froger

POPULARITEITSVERKIEZINGEN


Muziek Expres poppoll 1988
De oproep staat in nummer 1-1989, de uitslag in nummer 3-1989


Nederland


beste groep
1 Frank Boeijen Groep 34
2 The Nits 18
3 Roberto Jacketti & The Scooters 6


slechtste groep
1 Frank Boeijen Groep 16
2 BZN 14
3 Frizzle Sizzle 11


beste zanger
1 Gerard Joling 28
2 René Shuman 25
3 René Froger 14


slechtste zanger
1 Koos Alberts 16
2 René Shuman 12
3 Herman Brood 11


beste zangeres
1 Anita Meijer 30
2 Gerda (G'race) 22
3 Tatjana 21


slechtste zangeres
1 Tatjana 38
2 Annie Schilder 10
3 Anita Meijer 8


beste rap/house
1 MC Miker G & DJ Sven 41
2 Hithouse 14
3 Extince 12
Extince (Peter Kops) scoorde een hit met Spraakwater.


beste single
1 Cause You're Not Here - René Shuman 11
2 Winter In America - René Froger 10,48
3 Wij Houden Van Oranje - André Hazes 9,52


beste elpee
1 Dans In Slow Motion - Frank Boeijen Groep 19
2 The Main Language - René Shuman 13
3 Couleur Locale - G'race 12


beste radioprogramma
1 Nederlandse Top 40 39
2 Stenders & Van Inkel 11
3 Nationale Hitparade Top 100 8


beste teevee-programma (pop)
1 Countdown 74
2 Top 40 16
3 Popformule 6


beste diskjockey
1 Jeroen van Inkel 48
2 Wessel van Diepen 12
3 Martijn Krabbé 11


beste teevee-presentator
1 Wessel van Diepen 27
2 Henny Huisman 23
3 Jeroen van Inkel 19


best geklede artiest (man)
1 René Shuman 29
2 Gerard Joling 26
3 Frank Boeijen 9


best geklede artiest (vrouw)
1 Sandra Reemer 29
2 Anita Meijer 15
3 Tatjana 14


meest belovende artiest
1 René Froger 23
2 Tatjana 14
3 Selena 12


meest belovende groep
1 Zinatra 25
Zinatra scoort in 1988 een #19 met Love Or Loneliness. Zanger bij Zinatra is Jos Mennen. Na de eerste hit wordt Robbie Valentine lid van de band.
2 Loïs Lane 19
3 The Nits 11


meest sexy man
1 René Shuman 43
2 Gerard Joling 15
3 Wessel van Diepen 4


aantrekkelijkste vrouw
1 Tatjana 62
2 Linda de Mol 21
3 Gerda (G'race) 18


concert van het jaar
1 Frank Boeijen Groep 32
2 Dolly Dots 17
3 Anita Meijer 10


beste videoclip
1 Cause You're Not Here - René Human 42
2 Amsterdamned - Loïs Lane 6
3 Southern Rain - G'race 5
3 Money - Centerfold 5


buitenland


beste groep
1 U2 12
1 Bros 12
2 Duran Duran 8
3 The Pasadenas 7


slechtste groep
1 Bros 12
2 Duran Duran 8
3 U2 7


beste zanger
1 Michael Jackson 25
2 Glenn Medeiros 12
3 Prince 9


slechtste zanger
1 Prince 16
2 Glenn Medeiros 12
3 Michael Jackson 7


beste zangeres
1 Whitney Houston 30
2 Kim Wilde 16
3 Kylie Minogue 6


slechtste zangeres
1 Sabrina 27
2 Sinéad O'Connor 11
3 Madonna 8


beste rap/house
1 Salt 'N' Pepa 42
2 Wee Papa girl rappers 32
3 The Fat Boys & Chubby Checker 7


beste single
1 The Time Of My Life - Bill Medley & Jennifer Warnes 6
2 Smooth Criminal - Michael Jackson 5
3 I Don't Want Your Love - Duran Duran 4
3 Nothing's Gonna Change My Love For You - Glenn Medeiros 4


beste elpee
1 Bad - Michael Jackson 12
2 Rattle And Hum - U2 8
3 Big Thing - Duran Duran 7


beste radioprogramma
1 Sky Radio 36
2 BRT Top 30 13
2 Euro Top 40 13
3 Cable One 7


beste teeveeprogramma (pop)
1 Coca Cola Top 50 10
2 UK Top 40 7
3 Sky Trax 6


beste diskjockey
1 Adam Curry 40
2 Pat Sharp 33
3 Martijn Krabbé 3


beste teevee-presentator
1 Pat Sharp 33
2 Bart Peeters 9
3 Nino Firetto 7


best geklede artiest (man)
1 Michael Jackson 19
2 George Michael 16
3 Glenn Medeiros 9


best geklede artiest (vrouw)
1 Whitney Houston 27
2 Kim Wilde 14
3 Kylie Minogue 8


meest belovende artiest
1 Yazz 12
2 Tracy Chapman 10
3 Glenn Medeiros 9


meest belovende groep
1 Pasadenas 27
2 Bros 17
3 Yazz 8


meest sexy man
1 George Michael 17
2 Prince 11
3 Rob Lowe 7


aantrekkelijkste vrouw
1 Whitney Houston 16
2 Sabrina 12
3 Kim Wilde 11


concert van het jaar
1 Michael Jackson 33
2 Prince 14
3 Nelson Mandela tribute 10


beste acteur
1 Patrick Swayze 16
2 Eddie Murphy 11
3 Rob Lowe 10


beste actrice
1 Meryl Streep 16
2 Lisa Bonet 14
3 Jennifer Grey 13


beste film
1 Dirty Dancing 29
2 Moonwalker 17
3 Who Framed Roger Rabbit 9


beste videoclip
1 Smooth Criminal - Michael Jackson 38
2 The Time Of My Life - Bill Medley & Jennifer Warnes 4
3 Don't Worry, Be Happy - Bobby Mcferrin 3


Hitkrant Poppoll 1988


Binnenland


Zanger
1 René Shuman 28
2 1 Gerard Joling 24
3 René Froger 9
4 3 Frank Boeijen 8
5 Koos Alberts 7


Zangeres
1 1 Anita Meyer 44
2 Tatjana 13
3 Selena 7
Selena wordt geboren op 9 augustus 1965. In 1988 scoort ze met Shotgun #17 en So Far Away #37.
4 Gerda (G'race) 4
5 Annie Schilder 3


Groep
1 1 Frank Boeyen Groep 42
2 The Nits 9
3 4 BZN 6,5
4 2 VOF de kunst 5,5
5 Zinatra 3,3
Er is geen categorie meidengroepen meer; Frizzle sizzle deed het het beste, maar haalt de top 5 niet.


Meestbelovend
1 René Shuman 14
2 Zinatra 7
3 Tatjana 6,5
4 The Nits 5
5 Koos Alberts 4


single
1 Cause You're Not Here - René Shuman 11
2 Zijn Het Je Ogen - Koos Alberts 9
3 Vanmorgen Vloog Ze Nog - Tsjechov 6
4 The Dream - The Nits 4
Het Oranjelied - André Hazes 4
Love Or Loneliness - Zinatra 4


Elpee
1 Dansen In Slow Motion - Frank Boeyen Groep 21
2 Het Leven Gaat Door - Koos Alberts 8
3 The Main Language - René Shuman 7
4 The Best Of... - Gerard Joling 5,5
5 Hat - The Nits 5


Buitenland


Zanger
1 2 Michael Jackson 20
2 1 George Michael 16,5
3 Glenn Medeiros 10
4 Phil Collins 7
5 Prince 5,5


Zangeres
1 2 Whitney Houston 27
2 Kim Wilde 12
3 Sam Brown 6
4 Yazz 6
5 1 Madonna 5,5
6 Tracy Chapman
Noot: bijna geen stemmen voor Tiffany of Debbie Gibson.


Groep
1 U2 18,5
2 Bros 9
3 Duran Duran 6
4 The Pasadenas 5,5
5 Wet Wet Wet 5


Meestbelovend
1 Brother Beyond 8,5
2 The Pasadenas 8
3 Yazz 5,5
4 Glenn Medeiros 5
5 Sam Brown 4,5
net niet: Enya, Bros, Tanita Tikaram, Tracy Chapman


single
1 I Don't Want Your Love - Duran Duran 5,5
2 Orinoco Flow - Enya 5
Fast Car - Tracy Chapman 5
4 Teardrops - Womack & Womack 4,5
5 Smooth Criminal - Michael Jackson 4
Nothing's Gonna Change My Love For You - Glenn Medeiros 4


Elpee
1 Rattle & Hum - U2 14,5
2 Bad - Michael Jackson 8
3 Big Thing - Duran Duran 5
4 Dirty Dancing Soundtrack - Various Artists 4,5
5 Tango In The Night - Fleetwood Mac 4
Noot: drie elpees uit 1987, anders zouden Toto, Bros en Lovesexy van Prince in de plaats komen.


De Verrukkelijke 85 - 1988
(gebaseerd op door VARAluisteraars gekozen platen)
1 Fast car - Tracy Chapman
2 Dirty Diana - Michael Jackson
3 Gimme hope Joanna - Eddy Grant
4 Teardrops - Womack & Womack
5 Sign your name - Terence Trent d'Arby
6 Alphabet Street - Prince
7 Stop - Sam Brown
8 Beds are burning - Midnight Oil
9 Desire - U2
10 Never tear us apart - INXS
11 China in your hand - T'Pau
12 One more try - George Michael
13 Sweet child o'mine - Guns 'n Roses
14 Somewhere down the crazy river - Robbie Robertson
15 I lie and I cheat - Won Ton Ton
16 Glam slam - Prince
17 Pamela - Toto
18 Wonderful tonight - Eric Clapton
19 Englishman in New York - Sting
20 Stop loving you - Toto
21 Push it - Salt 'n Pepa
22 Tango - Dalbello
23 Orinoco flow - Enya
24 Talking 'bout a revolution - Tracy Chapman
25 Perfect - Fairground Attraction
26 Don't worry be happy - Bobby McFerrin
27 Get outta my dreams, get into my car - Billy Ocean
28 Wee rule - Wee Pappa Girl Rappers
29 Yeke yeke - Mory Kante
30 Mandinka - Sinead O'Connor
31 Heaven in my hands - Level 42
32 A groovy kind of love - Phil Collins
33 Can I play with madness - Iron Maiden
34 Mushanga - Toto
35 Is she really going out with him - Joe Jackson
36 Stay on these roads - A-Ha
37 Need you tonight - INXS
38 Halt mich - Herbert Grönemeyer
39 Etienne - Guesch Patti
40 Tougher than the rest - Bruce Springsteen
41 Tears run rings - Marc Almond
42 Sleepin' bird - Herman Brood
43 Love will save the day - Whitney Houston
44 Smooth criminal - Michael Jackson
45 Mannish boy - Muddy Waters
46 Twist in my sobriety - Tanita Tikaram
47 Superstitious - Europe
48 Paid in full - Eric B & Rakim
49 They dance alone - Sting
50 Father figure - George Michael
51 My baby just cares for me - Nina Simone
52 Monkey - George Michael
53 Say you will - Foreigner
54 Rise to the occasion - Climie Fisher
55 Under the milkway - The Church
56 Bad medicine - Bon Jovi
57 Angel eyes - Wet Wet Wet
58 South Africa - Revelation Time & Ruud Gullit
59 Nothing's gonna change my love for you - Glenn Medeiros
60 Rain - Terence Trent d'Arby
61 The international feel - I Spy
62 The dream - The Nits
63 Children say - Level 42
64 Riding on a train - Pasadena's
65 Fragile - Sting
66 Where did I go wrong - UB 40
67 I owe you nothing - Bros
68 Suedehead - Morrisey
69 Tunnel of love - Bruce Springsteen
70 Everywhere - Fleetwood Mac
71 Reckless - UB 40 & Afrika Bambaataa
72 Breakfast in bed - UB 40 & Chrissie Hynde
73 The only way is up - Yazz
74 Rock 'n roll star - Fatal Flowers
75 Tribute (right on) - Pasadena's
76 Tomorrow people - Ziggy Marley
77 Family man - Fleetwood Mac
78 Heat it up - Wee Pappa Girl Rappers
79 People have the power - Patti Smith
80 The time of my life - Bill Medley & Jennifer Warnes
81 I wish u heaven - Prince
82 Turn back the clock - Johnny Hates Jazz
83 Never can say goodbye - Communards
84 The twist - Fat Boys & Chubby Checker
85 New sensation - INXSVPRO’s Song Van Het Jaar Verkiezing 
  1. (391) Pixies - Gigantic
  2. (299) R.E.M. - Orange Crush
  3. (277) Nick Cave & The Bad Seeds - The Mercy Seat
  4. (234) Sugarcubes - Deus
  5. (234) Tröckener Kecks - Vanavond voor altijd
  6. (221) John Hiatt - Tennessee Plates
  7. (219) Front 242 - Headhunter
  8. (211) Dinosaur Jr. - Freakscene
  9. (200) Sonic Youth - Kissability
  10. (171) Public Enemy - She Watch Chanel Zero 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten