zondag 14 augustus 2011

1989

Topact: Milli Vanilli 
(als Gloria Estefan plus Gloria Estefan & Miami Sound Machine bij elkaar worden geteld, dan zou Gloria Estefan #1 zijn; apart berekend is Milli Vanilli #1)
Albumact: Dire Straits


1989 is een dansjaar. Zowel de bolero als de lambada scoren zowel goed in de hitparade als op de dansvloer. Milli Vanilli & Gloria Estefan regeren wereldwijd de hitparades. Ook nagespeelde synthesizer hits verkopen als warme broodjes. Hiphop en house breken definitief door.


Zangeres van het jaar wordt Gloria Estefan. Haar hits, zowel solo (Don't Wanna Lose You #3, Oye Mi Canto (Hear My Voice) #8, Here We Are #14) als met de Miami Sound Machine (Can't Stay Away From You #1, Anything For You #2, 1 2 3 #13) vertoeven dit jaar in de hogere regionen van de hitlijsten. Haar albums Anything For You En Cuts Both Ways krijgen beiden platina. Anything For You, dat in 1987 nog Let It Loose heette, wordt het best verkopende album van het jaar. Gloria zingt niet alleen, maar ze schrijft de meeste songs ook. Madonna scoort een hit met Like A Prayer en wordt daarmee topact van het decennium.
Madonna sluit op 2 maart 1989 een sponsorcontract ter waarde van vijf miljoen dollar met Pepsi Cola. De deal wordt gevierd met de wereldwijde uitzending van haar nieuwe videoclip bij Like A Prayer. Conservatieve christenen vinden de clip godslasterlijk. Op 3 april 1989 verbreekt Pepsi Cola de banden met Madonna, omdat de Rooms Katholieke kerk fel tegen de clip is. Madonna mag het geld houden, maar de omstreden Pepsi-reclame wordt niet meer vertoond.De Duitse formatie Milli Vanilli bestaat uit Rob Pilatus en Fabrice Morvan. In Nederland is Milli Vanilli topact van het jaar en ook in de VS hebben de heren onder productie van Frank Farian (eerder verantwoordelijk voor Boney M.) veel succes. In Nederland scoren ze drie top 10 hits: Baby Don't Forget My Number (#6), Blame It On The Rain (#2) en Girl I'm Gonna Miss You (#1). Pas in november 1990 zal uitkomen dat de heren geen noot zelf hebben gezongen. Tegen die tijd is de hitformule al uitgewerkt. De echte zangers zijn Brad Howe, John Davis en Charles Shaw, die als The Real Milli Vanilli in april 1991 de geflopte single Too Late (True Love) zullen uitbrengen.


De Belgische act Technotronic scoort onder leiding van Jo Bogaert een hit met Pump Up The Jam. Felly is te zien in de clip (met blauwe lippenstift en oogschaduw) en zij staat op het hoesje vemeld als zangeres, maar het is Ya kid K. die op de plaat te horen is. Ya Kid K. (Zaïrese Manuela Kamosi) treedt op in het voorprogramma van Madonna. Voor het tweede album, Body To Body, zal Bogaert een beroep doen op Reggie, een van de twee dames die bekend werden met Indeep (Last Night A Dj Saved My Life). Uit België komt ook de New Beat, die in 1988 geïntroduceerd was als trage vorm van house. De grootste hits zullen C Day van The Confetti's en Marina van Rocco & The Carnations worden. C Day komt in september 1989 tot #11, Marina (remix) tot #2.


Gerard Joling, Loïs Lane en René Froger hebben in Nederland een goed jaar. Gerard Joling wordt zanger van het jaar. Hij staat wekenlang op 1 met No More Boleros. Tot ver buiten Nederland scoort hij een sensationeel succes. Na jarenlang hard werken, breekt Loïs Lane in 1989 eindelijk door met de single It's The First Time (#7) en de mini-lp Loïs Lane, die de eerste plaats in de LP-lijst haalt. Loïs Lane verdrijft eind juli met het mini-album de soundtrack van Prince van de eerste plaats in de album top. René Froger had in 1988 meegewerkt aan het geflopte album Iedereen Is Anders voor de Stichting Columbine. De single Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken van René Froger & Het Goede Doel wordt in 1989 uitgebracht en die schopt het tot nummer 1. Jan ten Hoopen haalt #16 met Jij Bent Alles. Jan wint het NCRV programma Showmasters, waaraan ook Jochem van Gelder (die later met zijn kinderplaten in de albumlijst zal scoren) deelneemt. Nederlands succes in het buitenland is er, naast Gerard Joling, ook voor The Nits en Candy Dulfer. The Nits treden op in Moskou. Candy Dulfer blaast zich naar het buitenland. Zij werkt in Amerika mee aan een clip van Prince en speelt mee op de hitsingle Lily Was Here van David A. Stewart.


Omroep Veronica zorgt voor vele hits. Miami vice acteur Don Johnson is succesvol met Tell It Like It Is. Tina Turner scoort met David Bowie een nummer 1 hit met Tonight (live). Dankzij een eind 1988 door Veronica uitgezonden concert van Tina. Margareth Singana haalt #1 met We Are Growing, dankzij de Veronica tv serie Shaka Zulu. We Are Growing, opgenomen in 1986, kreeg Nederlandse navolging van Sjaakie Zoeloe (Kees Diks) met Ojééé Agossie (tip). Veronica dj Ben Liebrand heeft een hitmix met Dance Classics: The Mix (naar de Arcade compiliaties), die #3 haalt. Ter begeleiding van het 10-jarig jubileum van het Veronica-programma Countdown verzamelen Nederlandse artiesten zich onder de naam de Countdown All Star Band. Zij zingen Countdown op de muziek van Down Town van Petula Clark. Barbarella scoort een hit met We Cheer You Up (Join The Pin Up Club) dankzij het Veronica programma de Pin Up Club. Patty & Shift scoren een #2 hit met Wonderful door de Veronica serie Spijkerhoek. Alle vier leden van de groep Shift zullen later nog van zich laten horen. Songschrijver John Ewbank tovert de ene hit na de andere uit zijn pen voor o.a. Marco Borsato, zangeres Sophie Wezer scoort als Sophia in 1992 met Running So Hard (#20) en in 1993 met Take It Or Leave It (#30), Liane Hoogeveen heeft als lid van Exposure een hit met Teddybear (#33 in 1996) en Ronald Schilperoort maakt furore als maker van filmmuziek (De Schippers Van De Kameleon deel I en II; 2003 en 2005). Mary-Lou van Steenis [Stenis] zal na haar rol van zangeres Patty te zien zijn in de hitcomedy Vrienden Voor Het Leven. Op 17 april 1989 wint Carina Bos de Soundmixshow (KRO) als Timi Yuro. Tavares wordt tweede. Zij scoren later hits als Timeless (in 1994 komt Where Is The Love tot nummer 8). Carina Bos komt in mei 1989 niet verder dan de tipparade met haar versie van Hurt.

Producers Stock, Aitken & Waterman blijven hits afleveren. Hun sterren: Kylie Minogue, Jason Donovan en Donna Summer (This Time I Know It's For Real). Kylie Minogue en Jason Donovan worden het meest beschreven in de popbladen. Er is sprake van een heuse Jason-mania. Kylie en Jason scoren samen een hit met Especially For You en solo haalt Jason hits binnen met Too Many Broken Hearts en Sealed With A Kiss. Kylie en Jason zijn met Especially for you ook vertegenwoordigers van de duettenrage die woedt in 1989. Andere hitgevoelige duetten zijn die tussen Glenn Medeiros en ex-Dolly Dot Ria Brieffies (Love Will Always Finds A Reason), Annie Lennox & Al Green (Put A Little Love In Your Heart), Tina Turner & David Bowie (Tonight), Tina Turner & Robert Cray (634-5789).


Nieuw aan het firmament in 1989 zijn De La Soul (Me Myself And I; #1)), Soul II Soul (Back To Life (However Do You Want Me); #1), Roxette (The Look), Richard Marx (Right Here Waiting), Double Trouble & Rebel MC (#4 met Just Keep Rockin'en #4 Met Street Tuff), Martika, Paula Abdul (Straight Up #2, Forever Your Girl #13) en Neneh Cherry (#1 met Buffalo Stance, #3 met Manchild, #14 met Kisses On The Wind).


Op 12 mei 1989 presenteert Lex Harding voor het laatst de Nederlandse Top 40 bij Veronica op Radio 3. Hij heeft het programma 21 jaar gepresenteerd. In augustus 1989 komt een eind aan zeezender Radio Caroline als de Britse en Nederlandse autoriteiten een overval uitvoeren en alles meenemen of kapotslaan. Op maandag 25 september 1989 presenteert Krijn Torringa de laatste aflevering van Hollands Glorie bij de AVRO op Radio 3. In dit programma werd veel aandacht besteed aan het Nederlandse Lied. Jarenlang werd Hollands Glorie uitgezonden vanuit een school ergens in Nederland. In het programma werd altijd het spelletje Toontje Hoger gespeeld. Op dinsdag 3 oktober 1989 zendt de VARA voor het laatst De Verrukkelijke 15 uit. De lijst is niet onderscheidend meer van de andere hitlijsten sinds in 1988 het telefonische stemmen zijn intrede deed. Laatste nummer 1 is The Invisible Man van Queen. Jeroen Soer, Pieter-Jan Hagens, Luc van Rooy, Angelique Stein en Rob Stenders presenteerden de lijst in de loop der jaren.

Jasper Faber (23), zoon van acteur Peter Faber, presenteert Countdown.

Na 34 jaargangen, waarin 546 nummers verschenen, rolt in november 1989 Muziek Expres nummer 12 van de persen en dat is het laatste nummer. De redaktie: "De oplage van Muziek Expres is de laatste jaren langzaam maar zeker teruggelopen. Alle redaktionele aanpassingen ten spijt. (...) Muziek Expres verdwijnt, maar komt tegelijkertijd terug als speciale uitgave van Popfoto. Helaas kun je geen abonnee worden van die speciale uitgave, maar hij is voor iedereen minstens zes maal per jaar te koop in de winkel. (...)" Het laatste nummer zal uiteindelijk dat van november/december 1990 zijn (34e jaargang nummer 549) en dan niet als bijlage van Popfoto, maar toch als zelfstandige uitgave.

De vijf bestbezochte concerten van 1989 zijn die van de Simple Minds (88.506 bezoekers), Gloria Estefan (59.500), Pink Floyd (55.501), U2 (45.000) en Paul McCartney (32.000).


Er worden in Nederland in 1989 31,0 miljoen albums verkocht. Daarnaast gaan er 7,1 miljoen singles over de toonbank. De Dire Straits hebben me Brothers In Arms en vooral Money For Nothing twee hitalbums en worden albumact van het jaar. Topalbum wordt Money For Nothing. Op nummer 2 staat een verzamelalbumact zonder gezicht en zonder naam. Platenmaatschappij Arcade merkt dat de lp's en cd's van Ed Starink het goed doen in de goedkope bakken. Arcade vraagt hem daarom een album te maken met synthesizermuziek. Dat wordt Synthesizer Greatest dat begin 1989 in de albumlijst verschijnt. Ed Starinks naam staat alleen in de kleine lettertjes vermeld (performed and produced by Ed Starink), zodat veel mensen denken dat de originele artiesten de hits vertolken. In de gedrukte lijsten staan noch Eds naam noch die van het gebruikelijke 'various artists' vermeldt. Zowel deel 1 als deel 2 bereiken de nummer 1 in de albumlijst. Ed Starink zal uiteindelijk zes Synthesizer Greatest albums maken plus Synthesizer Greatest Classical Masterpieces en nog twee albums als Star inc. Deel 1 haalt ook de Britse album top 20. Loïs Lane bereikt in augustus de eerste plaats van de Album Top 100. 


Ook in 1989
Roy Orbison overleed op 6 december 1988. Hij scoort in 1989 postuum met You Got It (#3) en Mystery Girl (#18). *** Johnny Jordaan (64) overlijdt op 8 januari 1989 aan de gevolgen van suikerziekte. *** Op 20 mei 1989 overlijdt Sjakie Schram (62). Met Glaasje Op... Laat Je Rijden haalde hij in 1966 #3. *** Tientallen artiesten zeggen hun gratis medewerking toe aan een concert ten bate van de slachtoffers van de aardbeving in Armenië. Het project wordt een flop.*** In juli 1989 staat Memre Den (Gedenk Hen) van The Surinam All Stars in de Top 40. De single voor de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met een SLM-toestel in Paramaribo op 7 juni 1989 haalt #31. *** Op 18 augustus 1989 geeft Prince na zijn optreden in De Kuip in het geheim een aftershow in het Paard van Troje in Den Haag. De bootleg van dit concert (Small Club - 2nd Show That Night) wordt later grif verkocht. *** Oleta Adams, een ontdekking van Tears for fears, scoort haar eerste hit met Woman In Chains. *** Gladys Knight scoort haar grootste hit met Licence To Kill (#2), de titelsong van de gelijknamige James Bond-film. *** Wilson Phillips, bestaande uit Carnie en Wendy Wilson - dochters van Brian Wilson van The Beach Boys - en Chynna Phillips - dochter van Michelle en John Phillips van The Mama's & The Papa's- scoren twee #15 hits met Hold On en Release Me. *** The Cure met zanger Robert Smith scoort met Lullaby hun enige top 10 hit in Nederland: #9. *** The Rolling Stones starten een wereldtoernee en scoren met zowel single Mixed Emotions als de cd Steel Wheels. *** Veteraan Cliff Richard komt met zijn honderdste single. *** Queen scoort drie top 10 hits ; I Want It All, Breakthru en The Invisible Man. *** Lil Louis haalt met French Kiss #1. Het gekreun is van Shawn Christopher. *** Jive Bunny & the Mastermixers (Andy Pickles en Les Helmstock scoren met de 50's medley Swing The Mood. *** De muziekwereld neemt afscheid van Alan Murphy, gitarist van Level 42, die aan aids overlijdt. Sylvester overlijdt ook aan die dodelijke ziekte. Peter de Freitas, drummer van Echo & The Bunnymen, komt bij een verkeersongeval om het leven. Centerfold-zangeres Sandra Noach stapt uit het leven. *** Peter Gabriel begint in 1989 een eigen platenlabel. Op Real World wordt voornamelijk wereldmuziek uitgebracht. *** Malcolm McLaren, bedenker van The Sex Pistols en Bow Wow Wow, heeft twee hits: Waltz Darling (#19) en samen met Lisa Marie Something's Jumping In Your Shirt (#8). *** Het countryduo The Judds, bestaande uit moeder Naomi en dochter Wyonna, scoort een #11 met Why Not Me. *** Wendy & Lisa scoren, zonder beschermheer Prince dit keer, twee hits: Lolly Lolly (#8) en Are You My Baby (#9). *** Simple Minds keren terug met het album Street Fighting Years en de singles Belfast Child (#1), This Is Your Land (#6), Kick It In (#29) en Sign Of The Times (#25). *** U2 werkt samen met bluesgitarist B.B. King op When Love Comes To Town. BB King staat daarna op 63-jarige leeftijd voor het eerst in de Top 40 (#9). De U2-concertfilm Rattle And Hum is ook een succes. *** Prince heeft hits met Batdance en het album Batman. Zijn Love Sexy Tour is ook een succes. *** The Fine Young Cannibals breken echt door met She Drives Me Crazy (#3). *** LaToya Jackson poseert tegen de wil van haar familie naakt met een slang. *** Hiphop krijgt een Nederlandstalige variant met de Osdorp Posse, maar die scoren geen singlehits. Wel zijn zij de wegvoorbereiders voor de Nederlandtalige hiphop: Nederhop. Hardrock van eigen bodem wordt gemaakt door ZinatraVengeanceNo Exqze en Sleez Beez (tip in 1990 met Stranger Than Paradise), East Coast, Emergency, maar ook zij scoren geen Top 40-hits. *** In 1989 neemt Erik de Zwart de presentatie van de Top 40 van Lex Harding over. Hij zal dat tot in 1992 doen. *** Jasper Faber (23), zoon van acteur Peter Faber, presenteert Countdown. *** Succesvolste dancehit in de Discodance Top 50 is Pump Up The Jam van Technotronic. *** VPRO's Song van het jaar verkiezing 1989: Monkey Gone To Heaven van The Pixies.
DE TIEN GROOTSTE HITS


1 524 16 1 Eternal Flame – The Bangles 18-3-1989
De hit van het jaar 1989 is Eternal Flame van The Bangles. Het gerucht gaat dat zangeres Susanna Hoffs het nummer naakt heeft ingezongen. De ballad - geïnspireerd door de eeuwige vlam naast het graf van Elvis Presley op Graceland - blijft zeven weken op 1 staan. Ook in o.a. Zweden, Noorwegen en Australië wordt de toppositie ingenomen. Opvolger Be With You komt in juni niet verder dan de tipparade In 2001 zal Atomic Kitten met hun versie van Eternal Flame de negende plaats halen. De geschiedenis van The Bangles gaat terug tot 1981. Vicki en Debbi Peterson beginnen dan de groep The Colors. Later heet die groep The Bangs. Via een advertentie komen ze in contact met Susanna Hoffs. Annette Zilinskas maakt het kwartet vol. Zij verlaat de groep en wordt vervangen door Michael Steel, voormalig bassiste van The Runaways. De Bangles braken door met Manic Monday, een nummer gecomponeerd door Christophe, achter welke naam Prince schuilgaat. In 1986 scoorden ze hun eerste nummer één hit met Walk Like An Egyptian. Na de tweede Eternal Flame blijkt het succes voorbij. The Bangles zullen in 1990 uit elkaar vallen. In 2000 zullen The Bangles weer bijelkaar komen en het nummer Get The Girl opnemen voor de film Austin Powers: The Spy Who Shagged Me. In april 2005 besluit Michael om de band te verlaten. De Bangles gaan als trio verder tot eind 2005 als Abby Travis zich bij de groep voegt.
The Bangles – Eternal Flame
Close your eyes, give me your hand, darling
Do you feel my heart beating
Do you understand
Do you feel the same
Am I only dreaming
Is this burning an eternal flame
I believe it's meant to be, darling
I watch you when you are sleeping
You belong with me
Do you feel the same
Am I only dreaming
Or is this burning an eternal flame
[bridge]
Say my name, sun shines through the rain
A whole life so lonely
And then you come and ease the pain
I don't want to lose this feeling ...ooooohhhh....
[break]
repeat bridge
Close your eyes, give me your hand
Do you feel my heart beating
Do you understand
Do you feel the same
Am I only dreaming
Is this burning an eternal flame
Close your eyes, give me your hand, darling
Do you feel my heart beating
Do you understand
Do you feel the same
Am I only dreaming
Is this burning an eternal flame
Close your eyes, give me your hand, darling
Do you feel my heart beating
Do you understand
Do you feel the same
Am I only dreaming
An eternal flame
Close your eyes, give me your hand, darling
Do you feel my heart beating
Do you understand
Do you feel the same
Am I only dreaming
Is this burning an eternal flame
[fade out]
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=Q1gUXZ4rvYU


2 502 17 1 Lambada - Kaoma 2-9-1989 1990-314
De clip bij Lambada werd opgenomen in Brazilië. Dat het nummer een grote hit wordt, is met name te danken aan het gebruik van de song in een Franse commercial voor sinaasappelsap. Het wordt een nummer 1 van Frankrijk en Zwitserland (14 weken) tot Zweden en Noorwegen. In Australië bereikt de single de vijfde plaats. Het nummer Lambada blijkt later niet geheel origineel, want het is een vertaling van het Peruaanse lied Llorando Se Fue van de Boliviaanse groep Los Kjarkas. De dans lambada is een full contact-dans: de danspartners dansen dicht tegen elkaar aan. Van oorsprong is de lambada geen dans, maar een muzieksoort. Deze ontstond aan het eind van de jaren zeventig in de provincie Para in Brazilië. Het is dan nog een mix van salsa, for en capuera. Kaoma is in een Parijs woonachtige groep. De kern van de groep bestaat uit Jean Claude Bonaventure, Loalva Braz, Chico de Oliveira en Juan Jose Mosalini. De zang is afkomstig van Monica Loalwan en Niang Fatou. Kaoma zal na 1989 nog hits scoren met Dancando Lambada (#4 in 1990), Melodie D'amour (#15 in 1990) en Danca Tago Mago (#9 in 1991). Dan zal de wereld uitgedanst blijken.
Een jaar na het succes van de Lambada zullen Chico & Roberta een heel klein zomerhitje scoren. Chico & Roberta zijn twee Braziliaanse kinderen die dansen in de clip bij Lambada van Kaoma. Producer Chico de Oliveira ziet ze ook zingend wel zitten en neemt met hen Frente A Frente op. Op 25 augustus 1990 zal de single binnenkomen en in 3 weken zullen ze nummer 37 weten te bereiken.
Kaoma - Lambada
chorando se foi quem um dia so me fez chorar
chorando se foi quem um dia so me fez chorar
chorando estara, ao lembrar de um amor
que um dia nao soube cuidar
chorando estara, ao lembrar de um amor
que um dia nao soube cuidar
A recordacao vai estar com ele aonde for
a recordacao vai estar pra sempre aonde zu for
danca sol e mar, guardare no olmar
o amor faz perder encontrar
lambando estarei ao lembrar que esta amor
por um dia um istante foi rei
A recordacao vai estar com ele aonde for
a recordacao vai estar pra sempre aonde zu for
chorando estara ao lembrar de um amor
que um dia nao soube cuidar
cancao riso e dor, melodia de um amor
un momento que fica nu ar
Bekijk de clip bij Lambada
http://www.youtube.com/watch?v=i8mz9uOvFQA
Bekijk Chico en Roberta met Frente A Frente
http://www.youtube.com/watch?v=efvsSS6_ZYw


3 452 13 1 Girl I'm Gonna Miss You - Milli Vanilli 30-9-1989 1990-301
In Nederland is de Duitse formatie Milli Vanilli topact van het jaar 1989. In Nederland scoren Rob Pilatus en Fabrice Morvan drie top 10 hits: Baby Don't Forget My Number (#6), Blame It On The Rain (#2) en Girl I'm Gonna Miss You (#1 voor vijf weken). Ook in de VS hebben de heren veel succes. Fab Morvan werd geboren op het eiland Guadeloupe. Een groot deel van zijn jeugd bracht hij in Parijs door. Rob Pilatus werd geboren in New York. Hij werd geadopteerd door een Duits echtpaar en verhuisde naar München. Fab en Rob ontmoetten elkaar bij toeval in een club in Los Angeles. Zij begonnen samen een groep. In Amerika kregen ze geen succes, daarom verhuisden ze naar München. Daar bemachtigden ze een contract bij Frank Farian. Rob Pilatus zei toen: 'Het gerucht ging, dat hij de leden van Boney M. niet zelf had laten zingen. Maar bij ons wat dat gelukkig wel het geval. We hebben een grote inbreng gehad bij het maken van onze plaat. En natuurlijk zingen we alles zelf.' In 1988 scoorden zij in Nederland hun eerste hit met Girl You Know It's True (#4). All Or Nothing zal in 1990 de top 10 net niet halen (#11), maar Keep On Running lijkt weer een grote hit te worden. Totdat in november 1990 uitkomt dat de heren geen noot zelf hebben gezongen. De single Keep On Running komt daarop niet verder meer dan #9. Milli Vanilli wordt de eerste groep die een Grammy Award moet inleveren. Dit omdat ze zelf geen noot gezongen hebben op het album waarvoor ze de belangrijkste Amerikaanse muziekprijs kregen. Hoewel er vele bands geweest zijn die zelf niet zongen, is Milli Vanilli het symbool geworden van bedrog in de popmuziek. Een Amerikaanse rechter bepaalt dat iedereen die het album gekocht had recht heeft op terugbetaling. Rob Pilatus doet niet lang daarna een mislukte zelfmoordpoging. Later probeert hij samen met Fab Morvan door te breken onder de naam Rob & Fab. Dit mislukt en daarop raakt Rob, die al sinds de succesjaren verslaafd was aan cocaïne, aan lager wal. Hij wordt gearresteerd voor geweldpleging en vandalisme. In 1998 wordt hij dood aangetroffen in Frankfurt als gevolg van een overdosis alcohol en drugs. Op 19 oktober 2007 komt de single Don't You uit, een samenwerking van de Nederlandse popgroep R.O.O.O.M. met Fab Morvan. Ondanks hevige promotie doet de single helemaal niets. De naam Milli Vanilli komt van de Turkse gasten die op de door Rob en Fab georganiseerde warehouse parties kwamen. Milli is een Turks woord dat staat voor positieve energie. Op het woord Vanilli kwamen ze doordat ze dol waren op de muziek van Scritti Politti en zij net als die groep een grappig woord zochten dat rijmde op Milli. De echte zangers van alle hits zijn Brad Howe, John Davis en Charles Shaw, die als The Real Milli Vanilli in april 1991 de single Too Late (True Love) zullen uitbrengen. Die single flopt wereldwijd. Hun dikke uiterlijk blijkt niet te marketen; dat was al de reden dat Fab en Rob boegbeelden werden.
Milli Vanilli – Girl I’m Gonna Miss You
I knew it from the start
You would break my heart
But you still I had to play this painful part
You wrapped me 'round your itty-bitty finger
With your magic smile
You kept me hangin' on a lovers cross a while
You put your spell on me
Took my breath away
But there was nothin' I could do to make you stay
I'm gonna miss you
All the love I feel for you
Nothing could make me change my point of view
Oh girl
I'm gonna miss you baby
(CHORUS:)
Giving all the love I feel for you
Couldn't make you change your point of view
You're leavin'
Now I'm sittin' here, I'm wastin' my time
I just don't know what I should do
It's a tragedy for me
To see the dream is over
And I never will forget the day we met
Girl I'm gonna miss you
Like a honey bee
You took the best of me
Now I can't erase those memories
Like a fairy tale
You are so unreal
You left a scar that's so hard to heal
When you had a taste of paradise
Back on earth can't feel
As cold as ice
I'm gonna miss you
I miss you
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=sZG-VvlErJY


4 411 13 1 No More Bolero’s - Gerard Joling 3-6-1989
No More Bolero’s werd geschreven door Peter de Wijn die het nummer baseerde op de Bolero van Ravel. Gerard Joling ziet weinig in de semi-klassieke popbenadering, maar scoort er zijn grootste (internationale) hit mee. De single staat wekenlang op 1. Tot ver buiten Nederland behaalt hij er een sensationeel succes mee. Opvolger Stay In My Life haalt #23. Ook de klassieke uitvoering van Ravels Bolero komt door Gerards succes in de hitparade terecht. Het Orchestre De Paris komt onder leiding van Daniel Barenboim tot #19. Met zijn 17 minuten en 37 seconden is dat de langste Top 40-hit aller tijden. Fluitist Thijs van Leer had met Ravel's Bolero in 1980 al 5 weken in de Top 40 gestaan en #29 bereikt. Dit naar aanleiding van de film 10 met Bo Derek. Op de ene kant van die single een discoversie en op de andere een semi-klassieke.
Gerards carrière begon als imitator van Don McLean (Crying) in Henny Huismans Sound Mix Show. Eerder werkte hij in horeca, deed figuratie, speelde in musicals en commercials, en liep modeshows. In 1985 stond hij met Ticket To The Tropics op nummer 1. In 2007 zal hij opnieuw bijzonder succesvol zijn en in Nederland zelfs nog succesvoller dan in 1989.
Gerard Joling – No More Bolero’s
What can I say
There's an empty place
Where you're
Love filled my life
And I know
That a part of you will always
Be a part of me
One summer night
And the sky is
full of wishes
That won't
Arrive
How can it be
In a world without your eyes
To look at me
No more boleros
No more nights
To dance
The dance of love
Only lonely hearts
No more boleros
I hear the song
And your arms always
Made me
Feel so warm
Now you're gone
I'll be dancing
On alone
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=XyRuMR5EW3c


5 386 12 1 Tonight - Tina Turner & David Bowie 24-12-1988 1988-302
Tina Turner ging in 1988 op tournee door de hele wereld en die tour werd vastgelegd op de dubbel-live-lp Tina Live In Europe. Van dat album komt het nummer Tonight, wat ze live uitvoert met David Bowie. Het nummer was eerder door David Bowie solo in een studioversie op de plaat gezet. Het wordt een nummer 1-hit in 1989. Ook andere duetten doen het goed: 634 5789 (met Robert Cray; #15 in 1989), It Takes Two (met Rod Stewart; #3 in 1990) en Cose Della Vita (Can’t Stop Thinking Of You) (met Eros Ramazzotti; #4 in 1998). When The Heartache Is Over zal in 1999 haar laatste hit zijn (#18). In 1959 vormde Ike Turner samen met Tina Turner en drie achtergrondzangeressen The Ike & Tina Turner Revue. In 1966 braken Ike & Tina Turner internationaal door met de single River Deep, Mountain High (#9). In 1976 volgde een scheiding tussen Ike en Tina. Tina vind haar man te bezitterig en te jaloers. De carrière van Tina loopt in de jaren erna vast. In 1983 kwam de ommekeer toen Gregory en Martyn Ware van Heaven 17 haar hielpen met de single Let's Stay Together. Dat werd een grote hit (#4 in 1984) en vanaf 1984 was Tina een wereldster. De lp Private Dancer (plus titelsong; #4) en de singles Help! (#18) en What's Love Got To Do With It (#15) werden hits. In 1986 was de lp Break Every Rule een hit en ook de single We Don't Need Another Hero (#7; uit de film Mad Max Beyond Thunderdome waarin Tina ook acteerde) deden het goed. David Bowie (David Robert Jones) werd geboren in Brixton op 8 januari 1947. In Nederland heeft Bowie vijf nummer-1 hits: Under Pressure (met Queen) in 1981, Let's Dance in 1983, This Is Not America (met Pat Matheny Group) en Dancing In The Street (met Mick Jagger) in 1985. Tonight is zijn grootste jaaroverzichthit; Let’s Dance was nummer 10 in 1983.
Tina Turner & David Bowie – Tonight
Everything will be alright tonight
Everything's gonna be alright tonight.
no one moves
no one grooves
no one talks
No one talks tonight
tonight.
Everyone will be alright tonight
Everyone will be alright tonight.
No one moves
no one talks
no one thinks
No one talks tonight
tonight.
I will love you till I reach the end
I will love you till I reach the end.
I will love you till I die
I will see you in the sky tonight
tonight.
Everyone will be alright tonight
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=p4WG_y7owmM


6 383 13 1 Buffalo Stance - Neneh Cherry 14-1-1989
Neneh's grote doorbraak komt in 1989 met Buffalo Stance (#1). In Buffalo Stance neemt ze de machohouding van veel rappers op de hak. Het nummer is opgedragen aan mode-ontwerper Ray Petri. Hij verwerkte de invloed van nonchalante straatkleding in zijn collectie. Die stijl noemde hij Buffalo. Na Buffalo Stance volgen de hits Manchild (#3) en Kisses on the wind (#14). In 1994 zal ze haar grootste hit scoren met de Senegalese zanger Youssou N'Dour. Neneh Cherry (Stockholm, 10 maart 1964) is een Zweeds/Brits/Amerikaanse zangeres. Ze is de dochter van de Zweedse zangeres Moki Cherry en de Afrikaanse percussionist Ahmadu Jah. Later hertrouwt haar moeder met de jazz-trompettist Don Cherry.
Neneh Cherry – Buffalo Stance
Who's that gigolo on the street
With his hands in his pockets and his crocadile feet
Hanging off the curb, looking all disturbed
At the boys from home. They all came running
They were making noise, manhandling toys
That's the girls on the block with the nasty curls
Wearing padded bras sucking beers through straws
Dropping down their drawers, where did you get yours?
Gigolo, Huh, sukka?
Gigolo. Gigolo, Huh, sukka?
Chorus 1:
Who's looking good today?
Who's looking good in every way?
No style rookie
You better watch don't mess with me
Chorus 2:
No moneyman can win my love
It's sweetness that I'm thinking of.
We always hang in a Buffalo Stance
We do the dive every time we dance
I'll give you love baby not romance
I'll make a move nothing left to chance
So don't you get fresh with me
Get funky. Yeah Timmy.
Tell it like it is. Check out this DJ.
So you say you wanted money but you know it's never funny
When your shoes worn through and there's a rumble in your tummy
But you had to have style get a gold tooth smile
Put a girl on the corner so you can make a pile
Committed a crime and went inside
It was coming your way but you had to survive
When you lost your babe, you lost the race
Now you're looking at me to take her place.
Chorus 1
Smokin.' Not cokin.' Get funky sax.
Looking good, hanging with the wild bunch.
Looking good in a Buffalo Stance.
Looking good when it comes to the crunch
Looking good's a state of mind
State of mind don't look behind you
State of mind or you'll be dead
State of mind may I remind you
Bomb the Bass...rock this place!
What is he like? What's he like anway?
Yo' man what do you expect the guy's a gigolo man
You know I mean?
Chorus 2 (twice)
Wind on my face, sound in my ears
Water from my eyes, and you on my mind
As I sink, diving down deep...deeper into your soul.
Chorus 2 ...
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=3EQCOshGwPI


7 360 12 1 Back To Life (However Do You Want Me) - Soul II Soul 1-7-1989
In april 1989 is Keep On Movin' de eerste hit van de Britse formatie Soul II Soul (#6). Na de nummer 1 Back To Life (However Do You Want Me) volgt Get A Life (#3 in 1990). Ook A Dream’s A Dream wordt in 1990 top 10 (#10). Na People (#16 in 1990) en Joy (#15 in 1992) is het succes voorbij. Soul II Soul werd opgericht in 1988 nadat Jazzie B. (26 januari 1963) producent Nelle Hooper ontmoette. Gezamenlijk zochten ze een zangeres. Toen Caron Wheeler zich bij hen aansloot was Soul II Soul een feit. Naast Jazzie B bestaat Soul II Soul in 1989 uit zangeres Caron Wheeler, producer Nellee Hooper, zangeres Do'reen Waddell en instrumentalist Philip 'Daddae' Harvey. Na Back To Life (However Do You Want Me) zal zangeres Caron Wheeler de groep verlaten om een solocarrière te beginnen. De groepsleden produceren werk van o.a. Madonna, U2, Björk en Massive Attack. In 1995 zal Caron Wheeler terugkeren bij de groep, maar de groep wist geen grote hits meer te scoren. In 2002 komt zangeres Do'reen Waddell op 36-jarige leeftijd om het leven bij een verkeersongeluk.
Soul II Soul - Back To Life (However Do You Want Me)
Back to life, back to reality
Back to life, back to reality
Back to life, back to reality
Back to the here and now yeah
Show me how, decide what you want from me
Tell me maybe I could be there for you
However do you want me
However do you need me
How, however do you want me
However do you need me
However do you want me
However do you need me
How, however do you want me
However do you need me
Back to life, back to the present time
Back from a fantasy Yeah
Tell me now, take the iniative
I´ll leave it in your hands until you´re ready oh
However do you want me
However do you need me
How, however do you want me
However do you need me
However do you want me
However do you need me
How, however do you want me
However do you need me
However do you need me
However do you need me
However do you need me
However do you need me
I live at the top of the block
No more room for trouble or fuss
Need a change, a positive change look
Look it´s me writing on the wall
However do you want me
However do you need me
How, however do you want me
However do you need me
However do you want me
However do you need me
How, however do you want me
However do you need me
Back to life, back to the day we have
Let´s end this foolish game
Hear me out don´t let it waste away
Make up your mind so
I know where I stand
However do you want me
However do you need me
How, however do you want me
However do you need me
However do you want me
However do you need me
How, however do you want me
However do you need me
However do you want me
However do you need me
How, however do you want me
However do you need me
However do you want me
However do you need me
How, however do you want me
However do you need me
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=qvC1ijiyv1c


8 357 12 2 If Only I Could - Sydney Youngblood 30-9-1989
Sydney Youngblood werd geboren als Sydney Ford in Texas. Hij bracht zijn diensttijd door in Duitsland. Daarna bleef hij in Mannheim wonen. Daar werd hij zanger van Remote Control, maar die groep sloeg niet aan. De kentering kwam toen Sydney op een 'Weinfest' een liedje had gezongen en na afloop kennismaakte met producer Michael Zundel. Samen namen ze de elpee Feeling Free op. Daarop staat de hit If Only I Could. If Only I Could wordt #2 in Nederland, nummer 3 in Zwitserland en Oostenrijk, nummer 8 in Frankrijk en nummer 9 in Zweden. Opvolger Sit And Wait haalt #9 in 1989. Daarna zullen nog vele singles verschijnen, maar geen haalt de Top 40 meer.
Sydney Youngblood – If Only I Could
Everybody all around the world, stand up all my brothers
Joining our hands, united we're stronger
Fighting for peace, caring about our loved ones
Trusting ourselves, sharing our feeling, believe me
If only I could I'd make this world a better place
If only I could I'd make this world a better place
Oh believe me, believe
Believe me, believe, if only I could
I think about the implications when alone between the sheets
When all the huggin' and kissin' is tearin' my heart apart
All people standin' hand in hand, celebratin' all different colours
Joining together, sharing their feelings, please believe me
Oh believe me, believe
Believe me, believe
If only I could I'd make this world a better place
If only I could I'd make this world a better place
If only I could
Mmm believe me, believe me
Believe me, believe
If only I could I'd make this world a better place
If only I could I'd make this world a better place
(REPEAT TO FADE)
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=5xsj66S6Xuw


9 354 12 1 Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken - René Froger & Het Goede Doel 11-3-1989
Iedereen Is Anders Volgens Het Goede Doel is een album van Het Goede Doel. Op dit album is de muziek en tekst geschreven en geproduceerd door de leden van Het Goede Doel (Henk Temming, Henk Westbroek en Sander van Herk), maar gezongen door tal van bekende (en minder bekende) artiesten. Van de opbrengst van elk album ging twee gulden naar de door Herman van Veen opgerichte Stichting Columbine. Het nummer Alles kan een mens gelukkig maken, gezongen door René Froger wordt op single uitgebracht en het bereikt de nummer-1 positie in de Nederlandse Top 40. Opvolger Speciale Aanbieding van VOF De Kunst bereikt de tipparade. Na 1989 zal Froger nog vele grote en kleinere hits scoren in Nederland. René Froger ambieerde een Engelstalige carrière en zal tot in 2007 geen Nederlandstalige singles meer uitbrengen. Doe Maar Gewoon is in oktober 2007 het startpunt van een overstap. Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken was eigenlijk bedoeld voor André Hazes, maar die wilde het niet opnemen. René Froger werd geboren in Amsterdam op 5 november 1960. Zijn vader, Bolle Jan, had een café in de Jordaan. In dat café begon Froger al jong met zingen. Als kind won hij een talentenjacht en als prijs mocht hij meedraaien met Ted de Braak en Mini en Maxi. In 1987 kwam de debuutsingle van Froger uit en die heette Love Leave Me (tip). Een jaar later scoorde hij zijn eerste Top 40-hit met Winter In America (een cover van Dough Ashdown). Zijn eerste en enige nummer één-hit in Nederland scoort hij in 1989 met het nummer Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken, samen met Het Goede Doel. In 2003 komt Froger met een eigen realityshow op SBS 6 (Puur Froger). Sinds 2005 vormt hij met collega's Gerard Joling en Gordon de gelegenheidsformatie De Toppers, waarmee wordt opgetreden.René Froger heeft als acteur enkele gastrollen gespeeld. Zo had hij een klein rolletje in de film Filmpje! (1995) van Paul de Leeuw en heeft hij een keer meegespeeld in de Nederlandse detectiveserie Baantjer, waarin hij een doodgeslagen duivenmelker speelt. Op 6 juni 2005 werd door het management van Froger bekendgemaakt dat de zanger prostaatkanker heeft. De kanker was in een vroeg stadium ontdekt en kon goed behandeld worden. René is getrouwd met Natasja Froger-Kunst, die bekend is als tv presentatrice bij SBS 6.
René Froger & Het Goede Doel – Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken
Ik kan niet zeggen dat ik iets tekort kom
Geen idee, geen benul wat de smaak van honger is
Als ik geen zin heb om te koken
Dan loop ik even naar de markt voor een moot gebakken vis
Als ik morgen geen zin heb om te werken
Dan stel ik al het werk tot overmorgen uit
En als de kleuren van m'n huis me irriteren
Dan vraag ik of de buurman 't vandaag nog overspuit
Refrein: Een eigen huis
Een plek onder de zon
En altijd iemand in de buurt
Die van mij houden kon
Toch wou ik dat ik net iets vaker
Iets vaker simpelweg gelukkig was
Ik kan niet zeggen dat ik iets tekort kom
Geen idee, geen benul wat gebrek aan liefde is
Vandaag kocht ik m'n derde videorecorder
Van nu af aan is er dus geen proggramma dat ik mis
M'n vader en m'n moeder zijn nog allebei in leven
Dankzij hun heb ik een fijne jeugd gehad
En voordat jij en ik vanavond vroeg onder de wol gaan
Gaan we met z'n tween drie keer uitgebreid in bad
Ja alles, alles kan een mens gelukkig maken
Een zingende merel, de geur van de zee
Ja alles, alles kan een mens gelukkig maken
De zon die doorbreekt, een vers kopje thee
(refrein)
Bekijk een optreden
http://www.youtube.com/watch?v=T-D8pjd7R3g


10 348 12 2 The Look - Roxette 1-4-1989
Roxette is al jaren bezig als in 1989 The Look een megahit wordt. Nummer 2 in Nederland en Oostenrijk, maar in Zwitserland 1 (8 weken) en die piek wordt ook in Noorwegen, de Verenigde Staten en Australië bereikt. In thuisland Zweden is nummer 6 het eindstation. Het verhaal van Roxette begon in 1985 toen popzanger Per Gessle het nummer Svarta Glas (Black Glasses) schreef. Hij stuurde het naar zangeres Pernilla Wahlgren in de hoop dat zij het wilde opnemen, maar zij had geen interesse. De managing director van EMI Sweden vroeg daarop of Per de demo misschien aan Marie Fredriksson wilde bezorgen. Marie was toen al de meest succesvolle solo-zangeres in Zweden. Per Gessle vertaalde de song naar het Engels en de titel werd Neverending Love en dat werd het beginpunt van Roxette. Het nummer viel in Zweden zo in de smaak dat besloten werd om een volledig album op te nemen: Pearls Of Passion. Alle singles van dat album, uitgebracht in 1986, scoorden goed in Zweden. In de zomer van 1988 begon het duo te werken aan Look Sharp!. De singles Dressed For Success en Listen To Your Heart werden grote hits in Zweden. Roxette kreeg alleen erkenning in eigen land, want in ander landen flopten de singles. Het tij keerde toen Dean Cushman, een Amerikaanse uitwisselingsstudent, een exemplaar van Look Sharp! uit Zweden meenam naar Minneapolis en het bezorgde aan een lokaal radiostation. De dj's waren weg van The Look. Al snel werden illegale kopieën van het nummer verspreid naar andere radiozenders. Het werd een nummer 1-hit op de Amerikaanse radiostations. The Look was zo'n succes dat het uiteindelijk in 1989 op nummer 1 in de Billboard-charts terechtkwam.De single bereikte in tientallen landen nummer één. In Nederland bereikt de single nummer 2. In datzelfde jaar werd nog een Europese tournee georganiseerd en drie andere singles van Look Sharp! veroverden een plaatsje in de hitlijsten. Van het album werden 8,5 miljoen exemplaren verkocht. Roxette zal in de jaren daarna de titel 'opvolgers van ABBA' verdienen.
Roxette – The Look
1-2-3-4 walking like a man
hitting like a hammer
she's a juvenile scam.
Never was a quitter
tasty like a raindrop
she's got the look.
Heavenly bound cause heaven's got a number
when she's spinning me around
kissing is a colour.
Her loving is a wild dog
she's got the look.
She's got the look.
She's got the look.
What in the world can make a brown-eyed girl turn blue.
When everything I'll ever do I'll do for you and I go:
la la la la la she's got the look.
Fire in the ice naked to the t-bone is a lover's disguise.
Banging on the head drum
shaking like a mad bull
she's got the look.
Swaying to the band
moving like a hammer she's a miracle man.
Loving is the ocean
kissing is the wet sand
she's got the look.
And she goes: na na na na na na na na
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=u_QGyLqQ2CI
PRIJZEN


Edisons
Naam - Album - Categorie
Robert Long - Tsjechov - Cabaret/Chanson (Nederlandse Herkomst)
Nanci Griffith - One Fair Summer Evening - Country (Buitenlandse Herkomst)
Diversen - Folkways, A Vision Shared, A Tribute To W. Guthrie And Leadbelly - Extra (Buitenlandse Herkomst)
Eric Clapton - Crossroads - Extra (Buitenlandse Herkomst)
Diversen, Samenstelling O. Vriezenberg - We Blijven Lachen - Extra (Nederlandse Herkomst)
Queensryche - Operation Mindcrime - Hardrock (Buitenlandse Herkomst)
Bob James - Ivory Coast - Instrumentaal (Buitenlandse Herkomst)
Louis van Dijk - Musica Di Gloria - Instrumentaal (Nederlandse Herkomst)
Sadao Watanabe - Elis - Jazz (Buitenlandse Herkomst)
Bernard Berkhout's Swingmates - Fascination Rhythm - Jazz (Nederlandse Herkomst)
Diversen - O.S. Bird - Musical/Filmmuziek (Buitenlandse Herkomst)
Prince - Lovesexy - Pop (Buitenlandse Herkomst)
The Nits - Hat - Pop (Nederlandse Herkomst)
Womack & Womack - Conscience - Rhythm & Blues/Disco Dance
Jeff Healy Band - See The Light - Rock (Buitenlandse Herkomst)
Jeff Healey is een Canadese gitarist die door oogkanker vanaf zijn eerste jaar blind is.


Fatal Flowers - Johnny D. Is Back - Rock (Nederlandse Herkomst)
Tracy Chapman - Tracy Chapman - Singer-Songwriter (Buitenlandse Herkomst)
John Hiatt - Slow Turning - Singer-Songwriter (Buitenlandse Herkomst)
Barbara Streisand - Till I Loved You - Vocaal (Buitenlandse Herkomst)
Robert Long - Hartstocht - Vocaal (Nederlandse Herkomst)
Corry - Voor Jou Alleen - Volks Repertoire


Conamus Exportprijs 1989
Bolland & Bolland


Gouden Harpen 1989
Gerard Cox , The Nits, Henk Temming & Henk Westbroek, Harry van Hoof


Zilveren Harpen 1989
Loïs Lane, Ruth Jacott, Tambourine
POPULARITEITSPRIJZEN


Hitkrant Poppoll 1989


Binnenland


Zanger
1 3 René Froger 32,8%
2 2 Gerard Joling 27,5%
3 1 René Shuman 6,6%
4 - Maarten Peters 6%
5 - Frank Boeijen 4,8%


Zangeres
1 1 Anita Meyer 26,9%
2 5 Annie Schilder 17,4%
3 3 Selena 7,5%
Selena scoort in 1989 een #30 met Timebomb en een tip met And My Heart Beats. Daarna haalt ze de tip- en hitparade niet meer.


4 2 Tatjana 6%
5 - Monique Klemann 3,5%


Groep
1 - Loïs Lane 25,2%
2 - Het Goede Doel 13,8%
3 1 Frank Boeijen Groep 12,9%
4 2 The Nits 6,9%
 - De Dijk 6,9%


Meestbelovend
1 Candy Dulfer 20
2 Loïs Lane 13,7
3 René Froger 6,8
4 Maarten Peters 3,5
Maarten Peters stond ook al in 1985 genoteerd in deze rubriek.
5 Luv' 3,4
 Beste album
1 Loïs Lane - Loïs Lane 31,7
2 Urk - The Nits 11,4
3 No More Boleros - Gerard Joling 8,5
4 Crystal Gazer - BZN 4,6
5 Close To You - Anita Meyer 3,5
Frank Boeyen niet in de lijst.


Beste Single
1 Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken - René Froger 29,1
2 No More Boleros - Gerard Joling 13,4
3 It's The First Time - Loïs Lane 10,5
4 Lily Was Here - David Stewart & Candy Dulfer 5,5
5 You Are My Hero 4,6
Lily Was Here is Brits, dan zou Adieu Sweet Bahnhof van The Nits op 5 staan.


Stukken van het jaar mannen
1 Gerard Joling 11,5
2 Jasper Faber 8,5
3 Wessel van Diepen 6,8
4 René Shuman 6,6
5 Thom Hoffman 3,2


Stukken van het jaar vrouwen
1 Tatjana 12,4
Candy Dulfer 12,4
3 Angela Visser 7
4 Linda de Mol 4,2
5 Monique Klemann 3


Hardrock act
1 Zinatra 34,9
2 Normaal 14,8
3 Vengeance 5,7
4 Sleez Beez 1,5
Drie van de vier Sleez Beez leden zullen in 1997 deel uit maken van Jetland.
5 Adje Vandenberg 1,4


Hiphop/house-act
1 MC Miker G & DJ Sven 16,1
2 Hepie & Hepie 7,8
3 Tony Scott 7,7
Tony Scott werd op 2 oktober 1971 geboren als Peter van der Bosch.


4 Hithouse 3,1
5 Urban Dance Squad 3,0


Buitenland


Zanger
1 - Richard Marx 18,5%
2 - Jason Donovan 12,9%
3 4 Phil Collins 12,5%
4 1 Michael Jackson 10,3%
5 5 Prince 8,3%


Zangeres
1 - Gloria Estefan 34,9%
2 5 Madonna 12,1%
3 - Neneh Cherry 9,2%
4 - Kylie Minogue 5,8%
5 - Janet Jackson 5,5%


Groep
1 - Milli Vanilli 22,3%
2 - Guns 'N Roses 7,4%
3 - Queen 6,9%
4 1 U2 6,5%
5 - New Kids On The Block 5,2%


Lp/Cd
1 All Or Nothing - Milli Vanilli 16,6
2 Like A Prayer - Madonna 9,2
3 Cuts Both Ways - Gloria Estefan 8,3
4 The Miracle - Queen 6,3
5 Anything For You - Gloria Estefan 5,2
Anyhthing For You Is Uit 1988.


Single
1 Girl I'm Gonna Miss You - Milli Vanilli 14,5
2 Lambada - Kaoma 7,5
3 Eternal Flame - The Bangles 5,4
4 Right Here Waiting - Richard Marx 4,3
5 Paradise City - Guns 'N Roses 3,2


Videoclip
1 (1) Smooth Criminal - Michael Jackson 11,5
2 Lambada - Kaoma 11,1
3 Girl I'm Gonna Miss You - Milli Vanilli 9,2
4 Express Yourself - Madonna 3,8
5 Like A Prayer - Madonna 3,5


Hardrock Act
1 Guns N'roses 40,3
2 Bon Jovi 16,8
3 Alice Cooper 10,8
4 Aerosmith 7,4
5 Europe 3,4


Hiphop/Rap/Acidhouse/Newbeat-Act
1 Double Trouble 19,2
2 De La Soul 17,5
3 Neneh Cherry 12,6
4 Technotronic 9,5
5 Kiss AMC 4,


Meestbelovend
1 New Kids On The Block 12,6
2 Milli Vanilli 9,8
3 Richard Marx 9,2
4 Roxette 5,8
5 Exposé 3,5


VPRO’s Song Van Het Jaar Verkiezing 
  1. (467) The Pixies - Monkey Gone To Heaven
  2. (399) Urban Dance Squad - Prayer for My Demo
  3. (369) Lou Reed - Dirty Blvd
  4. (361) Neil Young - Rockin' In The Free World
  5. (274) Red Hot Chili Peppers - Knock Me Down
  6. (246) R.E.M. - Stand
  7. (229) Les Negresses Vertes - Zobi la Mouche
  8. (193) Trockener Kecks - Wacht op mij
  9. (180) Jack of Hearts - Desire
  10. (166) Public Enemy - Fight The Power 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten