zondag 14 augustus 2011

1963

Cliff Richard scoort in 1963 maar liefst 8 hits (!): It'll Be Me (#4), Lucky Lips (#2), Bachelor Boy/The Next Time (#1), Summer Holiday (#3), Your Eyes Tell On You/It's All In The Game (#5), Fourty Days (#14), Y'Arriva (#17) en Big News (#20).


Anneke Grönloh scoort met Het Leven Kan Mooi Zijn/Cimeroni haar vierde opeenvolgende nummer 1 hit. Een record dat in 1987 alleen door George Michael geëvenaard zal worden. Aan het eind van het jaar kwam Wladimir/Da Doe Ron Ron tot #4. Anneke heeft na 1964 nooit meer een hit gescoord. Santo Domingo is in juli 1986 haar laatste tip.


De Duitse zanger Martin Lauer heeft in 1963 twee hits: Die Letzte Rose Der Praire (#29) en Wenn Ich Ein Cowboy War (#28). In 1960 had hij goud gewonnen op de Olympische Spelen in Rome op de 4x100 meter estafette.


Op 15 februari 1963 komt jazz-zangeres Rita Reys binnen met haar enige singlehit Desafinado (#9). De versie van saxofonist Stan Getz met Charlie Byrd haalt #10.


Country-zangeres Patsy Cline (30) komt op 5 maart 1963 bij een vliegtuigongeluk met haar privévliegtuig om het leven.


Op 26 april 1963 komt Hand In Hand van Jacky van Dam binnen. Dit op een 19de eeuws Duits volksliedje gebaseerde nummer is het offiële clublied van Feyenoord. In 1963 goed voor #7. In 1999 haalt de remix onder de titel Hand In Hand Kameraden (Remix) #35.


Op 28 augustus 1963 houdt dominee Martin Luther King in Washington zijn redevoering I Have A Dream over gelijke burgerrechten voor zwart en blank. Fragmenten uit de redevoering zullen in de decennia erna als samples in vele singles opduiken.


Van She Loves You van The Beatles, die op 12 september.1963 op single verschijnt, gaan in Engeland 1.890.000 exemplaren over de toonbank. Tot Bohemian Rhapsody van Queen in 1975 verschijnt, is het de best verkochte single aller tijden in Engeland. De grootste hit van de Merseybeat en daarmee een aanjager van de muzikale revolutie. In Nederland is het pas in 1964 een #6. In 1963 scoren de Searchers en Gerry and the Pacemakers wel al Merseybeat-hits in Nederland.Gerry and the Pacemakers halen #29 met How Do You Do It (dat The Beatles niet wilden opnemen) en The Searchers bereiken met Sweets For My Sweet #18. The Searchers hebben 10 hits in Nederland, waarvan 2 de top 10 halen: in 1965 scoren ze een #7 met Goodbye My Love en in 1966 een #5 met Take It Or Leave It.


Op 11 oktober 1963 gaat het Engelse trio The Springfields uit elkaar. Zangeres Mary O'Brien begint als Dusty Springfield aan een solocarrière. I Only Want To Be With You is haar eerste single.


Na het op 12 oktober 1963 op tv uitgezonden Grand Gala du Disque staat Trini Lopez (Trinidad Lopez) vanaf 15 november drie weken op 1 in Nederland met If I Had A Hammer. Ook La Bamba staat een week op 10 en in december komt This Land Is Your Land binnen wat een #2 wordt in 1964. Trini Lopez wordt gerekend tot de 'chicano's': blanke artiesten uit Californië met een Mexicaanse of Portoricaanse achtergrond. Andere chicano's zijn Ritchie Valens, Chris Montez, Chan Romero, Eddie Quinteros en Freddie Fender. Lopez' muziek wordt ook wel latin-folk genoemd.


Op 3 november 1963 zendt de AVRO voor het eerste Voor De Vuist Weg uit. Willem O'Duys presenteert de talkshow met als muzikale gasten ZZ & DeMaskers (Dracula).


Op 7 november 1963 trouwen Gert Timmerman en Hermien van der Weijden in Hardenberg. In april 1999 gaat het paar uit elkaar.


Op 22 november 1963 verschijnt A Christmas Gift For You van producent Phil Spector, die algemeen wordt beschouwd als een van de beste kerstplaten ooit. Het album flopt, omdat die dag John F. Kennedy wordt vermoord.


Britse dansleraren komen met Goli-Goli, een dans waarbij je elkaar niet mocht aanraken. De dans Goli-Goli flopt.


Little Peggy March (Margaret Bottavia, 3 juli 1948) scoort in 1963 een Amerikaanse nummer 1 hit met I Will Follow Him, waarmee José in Nederland in 1982 een nummer 1 hit zal hebben. Little Peggy March is dan de jongste nummer 1-artiest aller tijden in de VS. Zij woont na 1970 lange tijd in Duitsland. Zij schrijft later ook de nummer 1 hit When The Rain Begins To Fall voor Jermaine Jackson & Pia Zadora (1984). In 1998 een #15 voor Pappa Bear & Van der Toorn.
DE TIEN GROOTSTE HITS


Muziek Expres jaarlijst 1963
Deze lijst is samengesteld op basis van de maandelijkse Top 30 uit het blad Muziek Expres.


1 181 1 7 Blume Von Tahihi - Gert Timmerman
Gert Timmerman, geboren op 8 juni 1935, werd ontdekt door CNR-producer/orkestleider Addy Kleyngeld. Zijn doorbraak komt in 1963 met het plaatje Blume Von Tahiti, een nummer geschreven door Werner Müller. Timmerman groeide op te Enschede. Hij volgde de ambachtsschool, maar verliet deze toen hij vijftien was. Hij ging twee dagen per week naar het muzieklyceum in Zwolle. Daarnaast werkte Gert drie dagen per week in een drukkerij. Daar ontmoette hij Henk Elsink met wie hij een duo vormde met Elsink op piano en hijzelf op contrabas. Zanger werd hij pas op zijn twintigste, bij een band uit Enschede. Een Duitse solocarrière als Gerhard Zimmermann werd geen succes, maar in 1963 scoort Timmerman onder zijn eigen naam een Nederlandse nummer 1-hit met het schlagernummer Blume Von Tahiti. Niet lang daarna volgt Ik Heb Eerbied Voor Jouw Grijze Haren.
Gert Timmerman - Blume Von Tahihi
Sie war jung und so schön
Und ich hab' sie heiss geküsst
Nie zuvor hat mein Herz so gefüllt was Liebe ist
Und bei Nacht ganz allein sag ihm traum ich zu ihr
Du bist schön und ich seh mich nach dir
Blume von Tahiti, lass das weinen sein
Länger als die Rosen blühen bist du nicht allein
Blume von Tahiti, bist mein ganzes Herz
Und die Zeit ist nicht mehr weit, dann komm' ich zurück
Du bist jung und ich hab' immer nur an dich gedacht
An dein Haar schön und fällt blau und schwarz so wie die Nacht
Und dein Mond leuchtet rot wie ein Strauss Orchidee
Du bist jung und die Nacht is so schön
Blume von Tahiti, lass das weinen sein
Länger als die Rosen blühen bist du nicht allein
Blume von Tahiti, bist mein ganzes Herz
Und die Zeit ist nicht mehr weit, dann komm' ich zurück
Luister naar Blume Von Tahiti
http://www.youtube.com/watch?v=e8MKhzJiBRc
Bekijk Gert Timmermans met Niets (tweede bij het Nationaal Songfestival 1962)
http://www.youtube.com/watch?v=BTryPvvAbQI


2 179 4 8 Junge, Komm Bald Wieder - Freddy
Freddy (Manfred) Quinn werd geboren op 27 september 1931 in Wenen. Hij ging naar school in Wenen, Antwerpen en Morgentown (Amerika). Al op vroege leeftijd sloot hij zich aan bij diverse circussen als acrobaat en koorddanser en als rondreizend artiest deed hij ook nog de nodige talenkennis op. Hij spreekt er een stuk of zes, waaronder vloeiend Nederlands. Vanaf 1950 trad Freddy veelvuldig op als zanger in diverse bars in het Hamburgse havenkwartier St. Pauli. Hij waagde zich in 1952 aan een talentenjacht in Belfast, waarbij hij de eerste plaats in de wacht sleepte. In 1954 kreeg hij zijn eerste platencontract en nam muziek- en toneellessen. In 1956, ontving hij voor Heimweh zijn eerste gouden plaat. Hij speelt de hoofdrol in maar liefst 13 films die ook nog eens de nodige hits opleveren. Naast circusartiest, filmster en zanger speelt hij gitaar en saxofoon. Ook is hij succesvol als tv-presentator en toneelspeler. Voor de Duitse televisie treedt hij vaak op als spreekstalmeester in het bekende programma 'Zirkus Zirkus'. Freddy Quinn scoorde in 1959 zijn eerste hit met Die Gitarre Und Das Meer (#6). Ook Under Fremden Sternen (#8 in 1960) werd een grote hit. In 1961 was La Paloma een hit (#5). In 1964 scoort hij met Gib Mir Dein Wort zijn laatste Nederlandse hit (#11).
Freddy - Junge, Komm Bald Wieder
Junge, komm bald wieder, bald wieder nach Haus.
Junge, fahr nie wieder, nie wieder hinaus.
Ich mach mir Sorgen, Sorgen um dich.
Denk auch an morgen, denk auch an mich.
Junge, komm bald wieder ....
Wohin die Seefahrt mich im Leben trieb,
ich weiß noch heute, was mir Mutter schrieb.
In jedem Hafen kam ein Brief an Bord.
Und immer schrieb sie: "Bleib nicht solange fort."
Junge, komm bald wieder ....
Ich weiß noch, wie die erste Fahrt verlief.
Ich schlich mich heimlich fort, als Mutter schlief.
Als sie erwachte war ich auf dem Meer.
Im ersten Brief stand: "Komm doch bald wieder her."
Junge, komm bald wieder ....
Ich mach mir Sorgen, Sorgen um dich.
Denk auch an morgen, denk auch an mich.
Junge, komm bald wieder ....
Bekijk Freddy met Junge, Komm Bald Wieder
http://www.youtube.com/watch?v=kSYblBKZ75Y


3 165 1 7 Het Leven Kan Mooi Zijn / Cimeroni - Anneke Grönloh
In maart en in juni 1963 scoort Anneke Grönloh twee nummer 1 hits: Soerabaja en Het Leven Kan Mooi Zijn (Das Leben Kann Schön Sein)/Cimeroni. In oktober bereikt Wladimir #5. De KRO geeft Grönloh haar eigen TV-show die ze ruim drie jaar zal blijven brengen. In het voorjaar van 1964 vertegenwoordigt Anneke Nederland op het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen. Het lied Jij Bent Mijn Leven is geen groot succes, maar haar voordracht verwerft de internationale persprijs en de publieksprijs. Op 31 augustus 1964 trouwt Anneke Grönloh in Amsterdam met discjockey Wim-Jaap van der Laan (bij de luisteraars van radio Veronica beter bekend onder de naam Wim Coupier). In 1964 halen Rode Rozen Hebben Doornen (#10) en Waldimir/Da Doe Ron Ron (#11) de hitparade. In 1965 is er door de snelle opkomst van de Merseybeat geen plaats meer in de hitparade voor Grönloh. Ze scoort geen enkele hit meer. Ze blijft wel optreden. In juli 1986 bereikt de single Santo Domingo de tipparade. Grönloh legt zich toe op de jazz, een van haar favoriete genres. De zangeres treedt ook op in het TV-programma De Soundmixshow van Henny Huisman waarin zij Tina Turner imiteert. Grönloh neemt het nummer op in haar repertoire. Vanaf 1993 houdt Anneke zich ook bezig met de taboe-doorbreking rond aids.


Anneke Grönloh - Het Leven Kan Mooi Zijn
refr.:
Het leven kan mooi zijn, zo wonderlijk mooi zijn
Wanneer je voor 't eerst de liefde kent
De wereld kan nieuw zijn, zo wonderlijk nieuw zijn
Als jij maar bij me bent


Elke dag was trouw voor mij tot je bij me kwam
En me zag en liefdevol in je armen nam
Toen werd bij toverslag de aard' een paradijs
In 't diepste van m'n hart klonk deze wijs
refr.
'k Zie bij dag een ster die gloeit, dat is nieuw voor mij
In de sneeuw een roos die bloeit, 't lijkt wel toverij
Ik heb nu zelf gezien dat er nog sprookjes zijn
Die in vervulling gaan voor groot en klein
refr.
Als jij maar bij me bent...
Anneke Grönloh – Cimeroni
In het dal, daar staat 't witte huis
Dat witte huis, al honderd jaar
En daar wacht een meisje op een man
Die zij maar niet vergeten kan
Als wij samen bruiloft vieren
Cimeroni, Cimeroni
Zal de liefde zegevieren
Cimeroni, Cimeroni
Op een dag kwam daar een jongeman
Een jongeman, die zocht naar haar
Toen hij ging had hij haar trouw beloofd
Zijn liefdesvuur was niet gedoofd
Als wij samen bruiloft vieren
Cimeroni, Cimeroni
Zal de liefde zegevieren
Cimeroni, Cimeroni
In 't dal kwam snel de grote dag
Toen hij haar naar 't kerkje bracht
En haar droom, een witte bruidsjapon
Werd waarheid in de lentezon
Nu wij samen bruiloft vieren
Cimeroni, Cimeroni
Zal de liefde zegevieren
Cimeroni, Cimeroni
Luister naar Het Leven Kan Mooi Zijn
http://www.youtube.com/watch?v=5gzVybXu8RE


4 153 1 7 Buona Notte Bambino - Rocco Granata
Buona Notte Bambino - Angelo Bianodi
Rocco Granata scoort in Nederland 12 hits, waarvan er twee nummer 1 halen: Marina in 1959-1960 en Buona Notte Bambino in 1963. In 1965 en 1972 scoort Rocco met Nederlandstalige nummers: Noordzeestrand (#18 in 1965), Melancholie (#24 in 1965), Zomersproetjes (#20 in 1972) en Jessica (#19 in 1972).


Van Angelo Bianodi is in Nederland na zijn versie van Buona Notte Bambino nooit meer iets vernomen.


Rocco Granata – Buona Notte Bambino
Deine Sehnsucht kann keiner stillen
Wenn die Träume sich auch erfüllen
Wenn du viel hast
Willst du noch mehr
Oh Mama mia
Ich denk' oft an dein Lied:
Buona Buona Buona Notte Bambino mio
Alles was man will
Das kann man nicht haben
Buona Buona Notte
Schlaf ein mein Junge
Sehnsucht wirst du immer im Herzen tragen
Das hat mir Mamia abends immer vorgesungen
Wenn ich von meinem Bett aus
Durch ein kleines Fenster
Alle Sterne sehen wollte
Und nicht einschlafen konnte
Aus der Heimat
Trieb mich das Fernweh
Und da draussen
Fand ich das Heimweh
Ja die Sehnsucht
Ist mir geblieben
Oh
Mama mia
Heut kann ich dich versteh'n
Buona Buona Buona Notte

Luister naar Rocco Granata
http://www.youtube.com/watch?v=5l55ISu11C8


5 146 2 6 Ik Heb Eerbied Voor Jouw Grijze Haren - Gert Timmerman
Niet lang na de #1 hit Blume Von Tahiti volgt Ik Heb Eerbied Voor Jouw Grijze Haren, een compositie van Bobbejaan Schoepen. Deze plaat haalt nummer 1 niet, maar gaat wel meer dan 350.000 keer over de toonbank. Gert ontvangt hiervoor op het Blokkerfestival een gouden en platina plaat, uit handen van Louis Armstrong. Kort daarna dient zich een nieuwe hit aan: Nimm Deine Weisse Gitarre. Hij treedt in het huwelijk met een fan van het allereerste uur, de toen 19-jarige Hermien van der Weide. Tijdens een optreden stelt Gert zijn vrouw als zangeres aan het publiek voor. Dit is het begin van het duo Gert en Hermien. In 1964 bereikt hun plaatje In Der Mondhelle Nacht de zesde plaats in de hitparade. Het echtpaar verschijnt daarna nog regelmatig in de hitlijsten als duo (onder andere met Alle Duiven Op De Dam) én als solist. Op het moment dat hun succes afneemt zoeken ze hun heil in drank en drugs. In 1974 weten ze met hun religieuze werk voor de Evangelische Omroep opnieuw in de belangstelling te komen. In de jaren negentig maken ze een verrassende comeback. Hun huwelijk strandt in 1999 en daarna volgen enkele schandaaltjes waardoor Gert en Hermien regelmatig onderwerp van discussie zijn. Terwijl Gert zich nog steeds bezighoudt met muziek trekt
Hermien zich terug uit de showbizz. Op 23 mei 2003 overlijdt zij op 59-jarige leeftijd aan een nierziekte.
Gert Timmerman - Ik Heb Eerbied Voor Jouw Grijze Haren
Ik heb eerbied voor jouw grijze haren
Zij bekronen je lieve gezicht
Zij verzachten de sporen der jaren
Na een leven van werken en plicht
Ik heb eerbied voor jouw grijze haren
Voor je rimpels van zorgen en pijn
Ik wil trachten voor hen die ze dragen
Altijd een bron van vreugde te zijn
Voor die lieve oude mensen met hun diep doorploegd gelaat
Heeft mijn hart een gastvrij deurtje dat altijd wijd openstaat
Omdat hen 't harde leven zowel leed als vreugde bracht
Hebben zijn nu grijze haren en een blik zo wijs en zacht
Ik heb eerbied voor jouw grijze haren
Zij bekronen je lieve gezicht
Zij verzachten de sporen der jaren
Na een leven van werken en plicht
Ik heb eerbied voor jouw grijze haren
Voor je rimpels van zorgen en pijn
Ik wil trachten voor hen die ze dragen
Altijd een bron van vreugde te zijn
Bekijk een optreden tijdens het Grand Gala Du Disque 1964 (met terugblikkende Willem Duys)
http://www.youtube.com/watch?v=kuwZ0_MqXes


6 136 2 6 Lucky Lips - Cliff Richard And The Shadows
Cliff Richard scoort in 1963 maar liefst 8 hits in Nederland: It'll Be Me (#4), Lucky Lips (#2), Bachelor Boy/The Next Time (#1), Summer Holiday (#3), Your Eyes Tell On You/It's All In The Game (#5), Fourty Days (#14), Y'arriva (#17) en Big News (#20). Lucky Lips komt op 21 juni 1963 binnen.
Cliff Richard – Lucky Lips
When I was just a little baby
I didn't have many toys
But my mama used to say son
You got more than other boys
Now you may not be good looking
And you may not be too rich
But you'll never ever be alone
Cause you've got lucky lips
Lucky lips are always kissing
Lucky lips are never blue
Lucky lips will always find
A pair of lips so true
Don't need a four-leaf clover
Rabbit's foot or a good luck charm
With lucky lips you'll always have
A baby in your arms
I never get heartbroken
No, I'll never get the blues
And if I play that game of love
I know I just can't lose
When they spin that wheel of fortune
All I do is kiss my chips
And I know I'm bound to win, yeah
'cause I've got lucky lips
Lucky lips are always kissing
Lucky lips are never blue
Lucky lips will always find
A pair of lips so true
Don't need a four-leaf clover
Rabbit's foot or good luck charm
With lucky lips I'll always have
A baby in your arms
Bekijk Lucky Lips
http://www.youtube.com/watch?v=zagl7eD6MYE


7 130 1 5 Soerabaja - Anneke Grönloh
Surabaya - Carmela Corren
Soerabaja - Imca Marina
Anneke Grönloh scoort met Soerabaja, binnenkomst op 15 maart 1963, weer een nummmer 1 hit. In 1997 staat Anneke vijf keer vermeld in het Guinness Book of Records. Onder meer de langste nummer 1 notering (24 weken), het langst met een plaat in de hitparade (37 maanden) en vier nummer 1 hits in elf maanden tijd. Deze records staan nog altijd.


Imca Marina werd geboren op 13 mei 1941 als Imca Bijl. Haar eerste single verscheen in 1960. Zes keer haalt ze de top 10. In 1975 scoort ze haar grootste Top 40 hit met Vino (Waar Blijft De Wijn) (#4). In 2000 wordt ze uitgeroepen tot Homokoningin. Imca is later ook actief als trouwambtenaar in Midwolda (Groningen).


Carmela Corren (Tel Aviv, 13 februari 1938) is een Israëlische schlagerzangeres die eigenlijk danseres wilde worden, maar door een blessure ging dat niet meer. De Amerikaanse TV-producent Ed Sullivan ontdekte haar toen hij in Jeruzalem was. Sullivan bracht haar naar New York waar ze in films en TV-producties meespeelde. In het begin van de jaren 60 werd Corren ook in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk bekend.
Met het lied Eine Rose aus Santa Monica werd ze in 1962 zevende op het Duitse Schlagerfestival. Dat werd haar eerste hit in Nederland (#11). In 1963 doet ze mee aan het Eurovisiesongfestival. In Londen vertegenwoordigt ze Oostenrijk met het lied Vielleicht Geschieht Ein Wunder dat zevende werd. Dat wordt in Nederland geen hit. Haar Duitstalige versie van Soerabaja scoort wel, maar die staat ver in de schaduw van die van Anneke Grönloh. Doordat de verkopen bij elkaar opgeteld worden, haalt ook Carmela Corren toch een #1-notering in Nederland. Later leeft ze teruggetrokken in Tel Aviv.
Anneke Grönloh - Soerabaja
Soerabaja, Soerabaja
Mijn gedachten zijn altijd bij jou
Waarom moest ik jou verlaten
Eenzaam sta ik voor mijn raam
Grauw is de lucht, en als ik zucht
Vormen mijn lippen jouw naam
Soerabaja, Soerabaja
Met je zee en je hemel zo blauw
Soerabaja, Soerabaja
Mijn gedachten zijn altijd bij jou
Ik zal jou nooit meer vergeten
Ik droom van jou elke nacht
Dan hoor ik weer net als weleer
Gamelan klanken heel zacht
Soerabaja, Soerabaja
Met je zee en je hemel zo blauw
Soerabaja, Soerabaja
Mijn gedachten zijn altijd bij jou
Bekijk Anneke Grönloh met Soerabaja
http://www.youtube.com/watch?v=a2UA3GTL8Cw
Luister naar Carmela Corren
http://www.youtube.com/watch?v=d53qrqWAOTc


8 130 4 7 Ritme Van De Regen - Rob De Nijs
Rhythm Of The Rain - The Cascades
Rob de Nijs (26 december 1942) wilde eigenlijk toneelspeler worden, maar omdat hij te jong was om voor de toneelschool ingeschreven te worden, volgde hij een opleiding aan de HBS. Begin jaren zestig zong Rob bij de plaatselijke rock-'n-rollband The Apron Strings (de toekomstige ZZ & De Maskers), terwijl zijn broer Bert verbonden was aan de groep The Lords. Omdat The Lords zich hadden aangemeld voor een talentenjacht en op zoek waren naar een zanger, nam Rob die plaats in op 23 juni 1962. Ze wonnen de eerste prijs: een platencontract voor drie singles. Hun eerste twee plaatjes flopten, maar de derde plaat Ritme Van De Regen/Voor Sonja Doe Ik Alles zorgt in 1963 voor een dubbele notering in de hitparade. De populariteit van Rob de Nijs en The Lords is niet meer te stoppen. In 1964 brengt VARA televisie het programma TV-Magazine op de buis, waarin ook rollen zijn toebedeeld aan andere tienersterren zoals Ria Valk, Marijke Merckens en Trea Dobbs. Met de laatste neemt Rob diverse Nederlands- en Duitstalige duetten op. Het zijn aanvankelijk covers waarmee Rob zijn opwachting maakt in de hitparade, maar later worden het composities van onder andere Boudewijn de Groot/Lennaert Nijgh en zijn tweede vrouw Belinda Meuldijk waarmee Rob
nieuwe hitsuccessen schrijft. In 1996 bereikt hij met Banger Hart voor het eerst een nummer 1-notering. Zijn acteertalent bewijst hij onder andere in de KRO-series Oebele en Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen. Als producer is hij in 1979 verantwoordelijk voor de lp van Wouter Pennings en Frank Boeijen.


De Amerikaanse groep The Cascades scoort maar één hit in Nederland en dat is met Rhythm Of Rain, het origineel van Ritme Van De Regen. The Cascades is een kwartet bestaande uit John Gummoe (John Claude Gummoe, 2 augustus 1938; zanger), Eddy Snyder (gitaar), David Szabo (keyboard), Dave Stevens (bassist), en Dave Wilson (drummer). Rhythm Of The Rain bereikt begin 1963 de derde plaats in Billboard Hot 100. Er verschijnen nog vele opvolgers, maar geen haalt een hoge notering. John Gummoe verlaat de groep in 1967.
Rob De Nijs - Ritme Van De Regen
Zachtjes tikt de regen tegen 't zolderraam, 't ritme van de eenzaamheid
Die regen zegt wij waren zo gelukkig saam, maar nu is dat verleden tijd
De regen valt bij stromen, 't is een trieste dag
Want je liet staan me alleen
Ik ken nu de betekenis van tegenslag, omdat je met m’n hart verdween
Kom vertel me regen, regen wat je doet
Zeg, maak je 't tussen ons toch weer een beetje goed
'k Heb niks aan een ander, want ik hou alleen van haar
De regen valt bij stromen, 't is een trieste dag,
Want je liet me staan alleen
Ik ken nu de betekenis van tegenslag, omdat je met m’n hart verdween
Kom vertel me regen, regen wat ik voel,
O, maak haar hartje vurig want ze is zo koel
O, vraag, beste regen aan de zon hoe of je dat doet
Zachtjes tikt de regen tegen 't zolderraam, 't ritme van de eenzaamheid
Die regen zegt wij waren zo gelukkig saam, maar dat is nu verleden tijd


The Cascades - Rhythm Of The Rain


Listen to the rhythm of the falling rain
Telling me just what a fool I've been
I wish that it would go and let me cry in vain
And let me be alone again
The only girl I care about has gone away
Looking for a brand new start
But little does she know
That when she left that day
Along with her she took my heart
Rain please tell me now does that seem fair
For her to steal my heart away when she don't care
I can't love another when my hearts somewhere far away
The only girl I care about has gone away
Looking for a brand new start
But little does she know that when she left that day
Along with her she took my heart
[Instrumental Interlude]
Rain won't you tell her that I love her so
Please ask the sun to set her heart aglow
Rain in her heart and let the love we knew start to grow
Listen to the rhythm of the falling rain
Telling me just what a fool I've been
I wish that it would go and let me cry in vain
And let me be alone again
Oh, listen to the falling rain
Pitter pater, pitter pater
Oh, oh, oh, listen to the falling rain
Pitter pater, pitter paterBekijk Rob de Nijs met Ritme Van De Regen
http://www.youtube.com/watch?v=j_JWku2yHqc
Luister naar Rhythm Of The Rain – Cascades
http://www.youtube.com/watch?v=2BMUzCBWacM


9 114 2 5 Limbo Rock - Chubby Checker
Chubby Checker is de koning van de twist. In 1962 had Chubby Checker al vier hits gescoord in Nederland: Let's Twist Again (#2), The Twist (#11), The Fly (#15) en Slow Twistin' (#28). In 1963 voegt hij daar Limbo Rock (#2) en La Bamba (#28) aan toe. Tot en met 1966 heeft hij hits in Nederland, waarvan Lovely Lovely (#2 in 1965) de enige grote hit is. Op 12 april 1964 treedt Chubby in het huwelijk met de Haarlemse Rina
Lodders. Rina Lodders was Miss World in 1962. Chubby neemt in 1965 Loddy Lo op, een muzikaal eerbetoon aan zijn vrouw met wie hij nog steeds getrouwd is. In 1965 neemt hij een aantal nummers op met de Nederlandse beatgroep De Maskers. Als Chubby Checker & ZZ and the Masks haalt hij in 1965 met Stoppin' In Las Vegas #28. In 1976 wordt Let's Twist Again opnieuw een hit: #3 en in 1988 scoren The Fat Boys & Chubby Checker een #2 met The Twist. In 1963 staan er meer twist-platen in de hitparade: St. Tropez Twist van Peppino di Capri (#30) en Mamma Pappa Twist van Crazy Rockers (#21).
Chubby Checker – Limbo Rock
Every limbo boy and girl
All around the limbo world
Gonna do the limbo rock
All around the limbo clock
Jack be limbo, Jack be quick
Jack go unda limbo stick
All around the limbo clock
Hey, let's do the limbo rock
Limbo lower now
Limbo lower now
How low can you go
First you spread your limbo feet
Then you move to limbo beat
Limbo ankolimboneee
Bend back like a limbo tree
Jack be limbo, Jack be quick
Jack go unda limbo stick
All around the limbo clock
Hey, let's do the limbo rock
La la la
Get yourself a limbo girl
Give that chic a limbo whirl
There's a limbo moon above
You will fall in limbo love
Jack be limbo, Jack be quick
Jack go unda limbo stick
All around the limbo clock
Hey, let's do the limbo rock
Don't move that limbo bar
You'll be a limbo star
How low can you go
Luister naar Limbo Rock
http://www.youtube.com/watch?v=BWyJKB7fcNU
Bekijk een optreden uit 2008
http://www.youtube.com/watch?v=hKu0ZFZ7rp0


10 113 1 5 Bachelor Boy / The Next Time - Cliff Richard & The Shadows
Ook al scoort Cliff met Bachelor Boy/The Next Time zijn enige nummer 1 in 1963, de single is iets minder succesvol in punten dan Lucky Lips. Cliff Richard is wel altijd een vrijgezel gebleven, want hij trouwde nimmer.
Cliff Richard – Bachelor Boy
When I was young my father said,
"Son, I have something to say."
And what he told me,
I'll never forget until my dying day
He said, "Son, you are a bachelor boy
And that's the way to stay
Son, you'll be a bachelor boy
Until your dying day"
BR> When I was sixteen I fell in love
With a girl as sweet as ca be
But I remembered just in time
What my daddy said to me
He said, "Son, you are a bachelor boy
And that's the way to stay
Son, you'll be a bachelor boy
Until your dying day"
As time goes by I probably will
Meet a girl and fall in love
Then I'll get married
Have a wife and a child and they'll be my turtledoves
But until then I'll be bachelor boy
And that's the way I'll stay
Happy to be a bachelor boy
Until my dying day.
Yeah, I'll be a bachelor boy
And that's the way I'll stay
Happy to be a bachelor boy
Until my dying day


Cliff Richard – The Next Time
They say I'll love again someday
A true love will come my way, the next time
But after you there'll never be a next time for me
They say that I'll find happiness
In someone else's warm caress, the next time
I'll soon forget your kiss
And heartaches such as this
Will just be ancient history
They say that I'm a fool to weep
That I won't go on losing sleep, the next time
And someone else will mend the heart you've broken in two
But how can I fall in love the next time
When I'm still so very much in love with you
They say that I'm a fool to weep
That I won't go on losing sleep, the next time
And someone else will mend the heart you've broken in two
But how can I fall in love the next time
When I'm still so very much in love with you
When I'm still so very much in love with you
Bekijk Bachelor Boy
http://www.youtube.com/watch?v=EUE_EuXm7j0
Bekijk The Next Time
http://www.youtube.com/watch?v=11XUGdBB8Ns
Tuney Tunes jaarlijst 1963


1 Blume Von Tahiti - Gert Timmerman
2 Junge, Komm Bald Wieder - Freddy Quinn
3 Ritme Van De Regen - Rob De Nijs
4 Cimeroni - Anneke Grönloh
5 Soerabaja - Anneke Grönloh
6 Ik Heb Eerbied Voor Jouw Grijze Haren - Gert Timmerman
7 Buona Notte Bambino - Rocco Granata
8 Lucky Lipps - Cliff Richard
9 Blame It On The Bossanova - Eydie Gormé
Eydie Gormé had in 1962 al een hit met Yes My Darling Daughter (#23), maar in 1963 is de vrouwelijke crooner op haar populairst met Blame It On The Bossa Nova (#6). Eydie Gormé, soms gespeld als Eydie Gorme, werd geboren als Edith Gormezano in New York op 16 augustus 1931. Eydie trouwde met zanger Steve Lawrence op 29 december 1957. Samen met hem treedt ze jarenlang op, ook in tv-shows. In 1960 kreeg het duo een Grammy Award voor Best Performance By A Vocal Group voor het nummer We Got Us. Ze krijgen twee zoons, waarvan er een op 23-jarige leeftijd overlijdt. In 1979 nemen ze onder het pseudoniem Parker and Penny een versie van Hallelujah op, het winnende nummer van het Eurovisie Songfestival.
Eydie Gormé - Blame It On The Bossanova
I was at a dance when he caught my eyes
Standin' all alone lookin' sad and shy
We began to dance swayin' to and from
And soon I knew I'd never let him go
Blame it on the bossa nova
With its magic spell
Blame it on the bossa nova
That he did so well
Oh it all began with just one little dance
But soon it ended up a big romance
Blame it on the bossa nova
The dance of love
Nor was it the moon
(No,no, the bossa nova)
Or the stars above
(No,no, the bossa nova)
Now was it the tune
(Yeh,yeh, the bossa nova)
The dance of love
Now I'm glad to say I'm his bride to be
And we're gonna raise a family
And when our kids ask how it came about
I'm gonna say to them without a doubt
Blame it on the bossa nova
With its magic spell
Blame it on the bossa nova
That he did so well
Oh it all began with just one little dance
But soon it ended up a big romance
Blame it on the bossa nova
The dance of love
Nor was it the moon
(No,no, the bossa nova)
Or the stars above
(No,no, the bossa nova)
Now was it the tune
(Yeh,yeh, the bossa nova)
The dance of love
Nor was it the moon
(No,no, the bossa nova)
Or the stars above
(No,no, the bossa nova)
Luister naar Blame It On The Bossa Nova
http://www.youtube.com/watch?v=FFdenqdQAS4


10 Wini-Wini – Die Tahiti Tamourés
Op 7 juni 1963 komt Wini-Wini van Die Tahiti Tamourés binnen. Het wordt een #4. In Duitsland staat de single vanaf 19 april 1963 vier weken op 1. De Westduitse Die Tahiti Tamourés of Die Tahiti Tamoures bestaat uit leadzangeres Doris Wegener, achtergrondzangeressen Katja Bischoff en Monika Grimm, en Bernd Sandgaard op ratel. Die Tahiti-Tamourés werd opgericht om een paar Tahitiaanse of Tahitiaans klinkende nummers met een Duitse tekst op te nemen en uit te brengen. De Tamouré uit de groepsnaams is de naam van een Tahitiaanse dans. Het nummer Wini-Wini is een cover van het traditionele Vini Vini dat in 1958 voor het eerst op plaat werd gezet door Terorotua & his Tahitians. Er verschijnen nog drie singles: Tahiti Mafatu, Mañana (Roter Mond vom Rio Negro) en Trommeln der Südsee, maar die doen niets. Eind 1964 gaat Die
Tahiti-Tamourés uit elkaar. Een album is er nooit gekomen, zodat er maar acht opnames van de groep bestaan (vier A- en vier B-kanten). De hit Wini-Wini betekent in West-Duitsland wel de doorbraak voor leadzangeres Doris Wegener. Onder het pseudoniem Manuela scoort ze direct na het succes van Wini-Wini een nummer 1 hit met Schuld War Nur Der Bossa Nova, een cover van Eydie Gormé's Blame It On The Bossa Nova. Daarna heeft ze nog vele Duitse hits. Manuela scoort in Nederland drie hits: Schwimmen Lernt Man In See (#27 in 1964), Küsse Unterm Regenbogen (#26 in 1965) en Schneeman (#30 in 1965). Op 13 februari 2001 overlijdt Doris Wegener op 57-jarige leeftijd in Berlijn aan strottenhoofdkanker.
Die Tahiti Tamourés – Wini-Wini
Wini wini wini wini
Wana wana wana wana
Die Trommel ruft zum Tanz
Wini wini wini wini
Wana wana wana wana
Nimm dir den Hochzeitskranz
Wini wini wini wini
Wana wana wana wana
Klingt es in blauer Nacht
Wini wini wini wini
Wana wana wana wana
Die Insel ist erwacht
Tamouré, der Tanz ist mehr als nur ein Spiel
Es sagt uns beiden viel zu viel
Uns beiden ganz allein
Tamouré, wenn tausend Zaubersterne glüh'n
Dann klingen Liebesmelodien
Sie sagen ich bin dein
Wini wini wini wini
Wana wana wana wana
Es scheint der Mond so rot
Wini wini wini wini
Wana wana wana wana
Steig in das weiße Boot
Wini wini wini wini
Wana wana wana wana
Musik am blauen Meer
Wini wini wini wini
Wana wana wana wana
Glaub mir, ich lieb' dich sehr
Tamouré, der Tanz ist mehr als nur ein Spiel
Es sagt uns beiden viel zu viel
Uns beiden ganz allein
Tamouré, wenn tausend Zaubersterne glüh'n
Dann klingen Liebesmelodien
Sie sagen ich bin dein
Luister naar Die Tahiti Tamourés
http://www.youtube.com/watch?v=Sf0cRExEWpA
PRIJZEN


Edisons 1963
Naam - Album - Categorie
Wim Sonneveld - Cabaret
Charles Aznavour - Frans Chanson
Jan Morks - Instrumentaal Nederlands
Duke Ellington - Afro Boss - Internationaal Jazz
Marlène Dietrich - Internationaal Vocaal
Dutch Swing College Band - Nederlands Jazz
Corry Brokken - Mijn Ideaal - Nederlands Vocaal
Francoise Hardy - Francoise Hardy - Teen-age


Françoise Madeleine Hardy, geboren op 17 januari 1944 in Parijs, studeerde Germaanse talen aan de Franse universiteit Sorbonne en nam daarnaast nog zanglessen. In november 1961 tekende ze een contract bij het label Vogue. Men was op zoek naar een vrouwelijke tegenhanger van het idool Johnny Hallyday die stormenderhand Frankrijk veroverde. Ze debuteerde in 1962 met een nummer dat ze samen schreef met Roger Samyn: Tous Les Garçons Et Les Filles. Alleen al in Frankrijk ging het plaatje in korte tijd 800.000 keer over de toonbank. Het werd o.a. een hit in Duitsland, Engeland, België en Nederland. Françoise heeft taalgevoel en nam nummers op in het Engels, Italiaans, Spaans en Duits. Met een charmante Franse tongval. In 1963 neemt ze deel aan het Eurovisie Songfestival met haar eigen compositie L'amour S'En Va en eindigT op een vijfde plaats. Françoise Hardy speelt tussen 1963 en 1967 mee in vijf films, waaronder What's New Pussycat? en Grand Prix. In 1967 treedt ze in het huwelijk met zanger/componist/acteur Jacques Dutronc (Il Est Cinq Heures, Paris S'Éveille) met wie altijd getrouwd blijft.
Paula van Alphen - Teen-age
POPULARITEITSVERKIEZINGEN


Tuney Tunes poll 1963
De resultaten van de verkiezing worden gepubliceerd in december 1963.


Nederland


zanger
1 Rob de Nijs 68
2 Johnny Lion 14
3 Gert Timmerman 5
4 John Lamers 2
5 Don Mercedes 1


zangeres
1 Anneke Grönloh 66
2 Willeke Alberti 8
3 Imca Marina 4
3 Ciska Peters 4
4 Corrie Brokken 2


vokale groep
1 The Blue Diamonds 40
2 The Fouryo's 29
3 De Bibits 9
4 Cocktail trio 3
5 The Spotlights 2


instrumentale groep
1 The Jumping Jewels 61
2 The Lords 11
3 Trio Pim Jacobs 8
4 Willy & His Giants 4
5 René & His Alligators 2


groot orkest
1 The Ramblers 27
2 Dutch Swing College 26
3 Metropole orkest 13
4 The Skymasters 8
5 De Zaaiers 4


disc-jockey
1 Joost de Draayer 51
2 Jos Brink 16
3 Herman Stok/Dick Duster 15
4 Cees van Zijtveld 9
5 Bob en Brenda 5


radioprogramma
1 Veronica's Teenager Muziek Expres 31
2 Tijd Voor Teenagers 23
3 Tussen 10+ En 20- 17
4 Joost Mag Het Weten 12
5 Programma's Veronica 8
6 Op Tienertoeren 4


televisieprogramma
1 Top Of Flop 71
2 Rooster 24
3 Rudi Carrell 3


Topsong
1 Ritme Van De Regen 22
2 Cimeroni 14
3 Stil Verdriet 5
3 Trees 5
4 Soerabaja 3
5 Spiegelbeeld 2


Buitenland


Zanger
1 Cliff Richard 62
2 Elvis Presley 13
3 Johnny Hallyday 6
4 Freddy 3
5 Fats Domino 2
6 Buddy Holly 1


Zangeres
1 Connie Francis 28
2 Brenda Lee 14
3 Conny Froboess 9
4 Helen Shapiro 8
5 Caterina Valente 7
6 Francoise Hardy 5


Vokale Groep
1 The Shadows 19
2 The Everly Brothers 12
3 Les Compagnons De La Chanson 8
4 The Crystals 7
5 The Four Seasons 3
6 The Beatles 2


Instrumentale Groep
1 The Shadows 81
2 The Spotnicks 2
3 The Tornados 1
3 Dave Brubeck 1


Groot Orkest
1 Kenny Ball 19
2 Mr. Acker Bilk 16
3 Billy Vaughn 12
4 Norrie Paramor 11
5 Mantovani 8


Disc-Jockey
1 Chris Howland 23
2 Barry Aldiss 17
3 Guy Mortier 15
4 Allan Freeman 6
Jack Jackson 5
Radioprogramma
1 Engelse uitzendingen Radio Luxemburg 19
2 Radio Luxemburg Top 20 16
3 Cliff Richard Show 8
3 Tussen 10 En 20 8
4 Pick Of The Pops 6
5 Teenager Muziek Parade 5
6 Juke Box 4


Televisieprogramma
1 Bonanza 11
2 Lieben Sie Show? 9


Topsong
1 Lucky Lips 23
2 Summer Holiday 13
3 Devil In Disguise 11
4 If I Had A Hammer 9
5 Tes Tendres Années 6
6 Bachelor Boy 5
7 It's All In The Game 3

9 opmerkingen: