zondag 14 augustus 2011

1971

Topact: Middle Of The Road
Albumact: James Last


De hitparade herbergt in 1971 singles van uiterst gevarieerde herkomst en in uiteenlopende genres: Nederlandstalige en Duitstalige smartlappen, Franse kinderpop, Britse glamrock en Spaanse zomerhits. De lijst met nummer 1 hits in de hitparade bevat een heel internationaal gezelschap: Gilbert O'Sullivan komt uit Ierland, Peter Maffay uit Duitsland, Waldo de los Rios uit Argentinië, Dave & Ansil Collins van Jamaica, Peret uit Spanje en de Poppys uit Frankijk. De Poppys doen er veertien weken om op 1 te komen, de langzaamste nummer 1 hit ooit.


Het jaar 1971 is het jaar van Middle Of The Road. De Schotse groep scoort drie hits in het genre van de groepsnaam. Een gulden middenweg tussen muzikaliteit en commercie. Genoeg om de topact van het jaar te worden. Soley Soley is hun eerste nummer 1-hit. Ook Gilbert O'Sullivan en Vader Abraham zijn uiterst succesvol; zij bereiken maar liefst 5 keer de hitparade, maar scoren minder punten dan Middle Of The Road.
De Ierse zanger Gilbert O'Sullivan (Raymond Sullivan) brengt met maar liefst zes singles uit in 1971. De eerste twee Nothing Rhymed en Underneath The Blanket Go halen #1. De andere blijven buiten de top 10 en eentje flopt. Gilbert valt op door zijn kapsel uit de jaren dertig en een kostuum uit dezelfde crisiperiode.


Vader Abraham heeft een grote vinger in de pap. Als producer en componist is hij verantwoordelijk voor het succes van Jacques Herb (nummer 1 en de hit van het jaar met Manuela), Wilma (nummer 1 met het duet Zou Het Erg Zijn Lieve Opa), Gebroeders Brouwer en De Kermisklanten. Zelf scoort hij als zanger 5 hits. De Gebroeders Brouwer stonden 15 weken in de hitlijst met Middernacht. Zij haalden met het instrumentale nummer #7. De Makkers maakten met Kleine Sonja (#31) een vocale versie van de hit van de trompettisten Henk en Rende Brouwer. Het accordeonduo De Kermisklanten (Henny en Coby van Voskuylen) had drie hits, waarvan de Zigeunertango (#25) de grootste was. Op 16 januari 1971 komt de act Holland de top 40 binnen met Hans Brinkers Symphonie. Holland is een verzameling Nederlandse artiesten: Barry Hay en George Kooymans (Golden earring), Earth & fire, Anita Meijer, Patricia Paay en Trudie Huysdens (later van Champagne). De zo goed als instrumentale single duurt 5'19'' en haalt #7. Op 13 februari 1971 is de Fabeltjeskrant succesvol: Hup Daar Is Willem haalt #4. Mieke Telkamp staat vanaf 27 maart 24 weken in de Top 40 staan en bereikt #7 met Waarheen, Waarvoor... Andere Nederlandse acts met veel succes zijn Ekseption, Sandra & Andres en Oscar Harris. Ekseption scoort in 1971 een #2 met Peace planet en een #24 met Ave Maria. Alleen in 1974 haalt de groep nog een #22 met De fietser. Sandra & Andres blijven populair en scoren twee top 10 hits: Those words (#5) en Que je t'aime (#8). Mary Madonna wordt #12. Oscar Harris, een Nederlandse zanger van Surinaamse afkomst had in 1969 met T.O.P. zijn eerste hit. In 1971 scoorde Oscar zijn grootste hit met de nummer 2 Soldier's prayer. Opvolger Mr Astronaut wordt #27. Tekstueel zijn soldaten in trek in 1971; ook Rod McKuen bezingt ze.


Klassiek, reggae, glamrock, country, allemaal goed voor succes in 1971. De Argentijn Waldo de Los Rios werd geboren op 7 september 1934 in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Met Mozart Symphony No. 40 In G Minor KV 550 (First Movement) zorgt hij samen met Orkest Manuel de Falla voor een klassieke nummer 1 hit. De single wordt gebruikt als tune bij Radio Noordzee en het is de eerste Treiterschijf van die omroep. Opvolger Eine Kleine Nachtmuzik staat 4 weken in de Top 40 en haalt #20. Waldo dirigeerde ook op het Eurovisie Songfestival. Waldo zal overlijden op 28 maart 1977 in Madrid. Hij schiet zichzelf dan een kogel door het hoofd. In navolging van Waldo scoort ook Walter Scott een hit met Listening To Mozart (#36). Reggae scoort met het Jamaicaanse duo Dave & Ansil Collins: Double Barrel komt tot #1, opvolger Monkey Spanner wordt een tip. Country scoort met Lynn Anderson. Haar Rose Garden haalt #2 en You're My Man #34. Het zijn haar enige hits in Nederland. Glamrock doet zijn intrede in de Top 40 op 3 april 1971 met de latere nummer 1-hit Funny Funny van The Sweet. The Sweet zal 6 jaar lang elk jaar
minstens een top 10 hit scoren. Op het podium is het een band met zwaar repertoire, op de plaat een teenager band.


In 1971 hebben drie van de vier ex-Beatles solohits. George Harrison is het succesvolst: #1 met My Sweet Lord, #3 met What Is Life en #10 met Bangla Desh. John Lennon heeft drie top 10 hits: Mother (#8), Power To The People (#7) en Imagine (#6). Paul McCartney heeft twee top 10-successen: Another Day haalt #6 en Eat At Home met zijn vrouw Linda haalt #10. Ringo doet muzikaal niets in 1971.


In 1971 zijn er grote veranderingen in hitparadeland. Op 21 februari 1971 wordt voor het eerst de Radio Noordzee Single Top 50 uitgezonden. De presentatie is in handen van Tony Allan. Vanaf 6 maart 1971 presenteert Joost den Draayer de hitlijst. Net als de Top 40 krijgt ook de Radio Noordzee Single Top 50 een gedrukt exemplaar. De eerste verschijnt op 27 maart 1971. De lijst zal bestaan tot en met 24 augustus 1974.
Wanneer Joost den Draayer naar Radio Noordzee Internationaal vertrekt, neemt Felix Meurders op 2 april de presentatie van de Hilversum 3 Top 30 over. Hij verandert de naam in De Daverende Dertig, die zal vanaf 1974 De Nationale Hitparade heten. Meurders presenteert het programma tot en met 3 januari 1982. De week erna zal Frits Spits de presentatie overnemen.


Vanaf het zendschip Mebo 2 beginnen op zaterdag 6 maart 1971 de Nederlandstalige uitzendingen van Radio Noordzee Internationaal op 220 meter in de middengolf. Joost den Draayer en Jan van Veen presenteren. Al snel wordt Radio Noordzee Internationaal een geduchte concurrent van Radio Veronica en Hilversum 3. De concurrentiestrijd tussen Radio Veronica en Radio Noordzee bereikt op 15 mei 1971 een dieptepunt. Dan ontploft aan boord van de Mebo II, het zendschip van Radio Noordzee, een bom. Het explosief blijkt geplaatst door duikers die handelden in opdracht van Radio Veronica. Directeur Bull Verwey verdwijnt voor drie maanden in de gevangenis. De aanslag is voor de Nederlandse regering aanleiding om haast te maken met de anti-zeezenderwet, die op 31 augustus 1974 de nekslag zal worden voor de zeezenders.

Op 29 april 1971 zendt de TROS voor het eerst Op Losse Groeven uit met Chiel Montagne als presentator. Het programma promoot het Nederlandstalige lied. Chiel zal als zanger in 1972 de tipparade halen met Marja. Later produceert hij de hits van Alexander Curly. Chiel Montagne zal het programma tot en met 5 augustus 1977 presenteren. Het programma gaat daarna door onder de titel Op Volle Toeren.

Het eerste nummer van Muziekkrant Oor verschijnt op 1 april en telt 16 pagina's. De oplage is 19.300 exemplaren. Het eerste nummer kost 50 cent, daarna kost een exemplaar 85 cent.

De LP Top 50 wordt op 18 september 1971 de LP Top 20.

Op 14 oktober 1971 start Hans Breukhoven aan het Broersveld in Schiedam met de Free Record Shop.


Album van het jaar is Pendulum van Creedence Clearwater Revival. Ze scoren ook twee singlehits: Have You Ever Seen The Rain (#6) en Sweet Hitchhiker (#5).


Ook in 1971
The Rolling Stones scoren een nummer 1 met Brown Sugar. Mick Jagger trouwt met Bianca Rova Perez. *** De Amerikaanse zanger/songschrijver Neil Diamond haalt met vier van de vijf uitgebrachte singles de Top 40. Alleen I Am... I Said haalt de top 10 (#6). *** In Londen gaat in 1971 het eerste Hard Rock Café open. Een initiatief van de Amerikanen Isaac Tigrette en Peter Morton. Het begin van een wereldwijde keten. *** Don Kirshner, de bedenker van The Monkees, lanceert de groep Toomorrow. Die flopt volkomen. Met een van de leden zou het toch meer dan goed komen: Olivia Newton-John scoort haar eerste hit met de Bob Dylan cover If Not For You. *** In 1971 splitsen Hank B. Marvin, Bruce Welsh en John Farrar zich af van The Shadows. Zij scoren als Marvin Welsh & Farrar twee niet-instrumentale hitjes met Over The Rainbow (#35) en Lady Of The Morning (#34). Eind jaren 70 zullen de gouden tijden worden voor John Farrar, dan zal hij de hits van Olivia Newton-John componeren en produceren. *** Op 31 mei 1971 wordt Shocking Blue tijdens de tweede editie van Pinkpop het spelen nagenoeg onmogelijk gemaakt. De bezoekers vinden Shocking Blue maar een kapitalistisch hitgroepje dat niet past op het hippe en progressieve Pinkpop. Fluitconcerten en "een regen van rot fruit" (zoals te lezen is in een verslag over het festival) zijn Shocking Blue's deel. Robbie, Henk, Cor en Mariska kunnen niet anders doen dan vertrekken. Fleetwood Mac, Hardin & York, Focus, CCC Inc, Supersister en Brainbox vallen beter in de smaak. *** Op 3 juli 1971 wordt Jim Morrison (27) dood aangetroffen in de badkamer van zijn huis in Parijs. De oorzaak is een hartstilstand. Net voor zijn dood heeft hij een #9 met Love Her Madly. Na zijn dood scoort The Doors drie hits: Riders On The Storm (#7), Waiting For The Sun (#17) en Tightrope Ride (#27). In 1973 zullen The Doors ophouden te bestaan. In 1978 verschijnt nog de lp An American Prayer. Daarop zijn gedichten te horen van Jim Morrison, op muziek gezet door de drie overgebleven The Doors leden. *** Op 6 juli 1971 overlijdt trompettist-zanger Louis 'Stachmo' Armstrong aan een leveraandoening. Almost Persuaded verschijnt op single, maar komt niet verder dan de tipparade. In 1988 zal hij postuum een nummer 2 scoren met What A Wonderful World, die ook al in 1968 tot #14 was gestegen. *** Het Concert voor Bangladesh vindt plaats op 1 augustus 1971 in Madison Square Gardens, New York naar een idee van en georganiseerd door George Harrison. De voormalige Engelse kolonie Oost-Bengalen staat aan de rand van de afgrond door overstromingen en hongersnood. Naast initiatiefnemer George Harrison treden onder anderen Ravi Shankar, Bob Dylan, Leon Russell, Badfinger, Eric Clapton en Ringo Starr op. Er verschijnt later een liveregistratie op LP plus een bioscoopfilm. De totale opbrengst van elf miljoen dollar zou ten goede moeten komen van de noodlijdende bevolking van Bangladesh, maar van het geld komt maar een deel in Bangladesh terecht. Harrison raakt daardoor gedeprimeerd. *** Op 5 augustus 1971 trouwt Rick van der Linden van Ekseption in Zeist met Penney de Jager, danseres van AVRO's TopPop. Het paar zal veertien jaar later uit elkaar gaan. ***


DE TIEN GROOTSTE HITS


1 638 23 1 Manuela - Jacques Herb & De Riwi’s 26-6-1971
Het van oorsprong Duitstalige nummer Manuela wordt een hit in de vertaling van Pierre Kartner. Manuela krijgt veelvuldige promotie in het nieuwe TROS-tvprogramma Op Losse Groeven en dat helpt mee aan het enorme succes voor Jacques Herb & De Riwi’s. Jacques Herb, geboren op 28 mei 1946, debuteerde in november 1970 in de hitparade met De Toreador. Na het fenomenale succes van Manuela zal hij in 1972 nog twee keer de top 10 halen. Met Een Man Mag Niet Huilen bereikt hij #7 en samen met Vader Abaraham en Zijn Goede Zonen & De Makkers haalt hij #9 met Veronica 538. In 1991 zal Jacques Herb met Ellen ten Damme een rol spelen in De Tranen Van Maria Marchita, de film van Paul Ruven. In november 1996 zal Manuela (Het Vervolg) op single uitkomen, maar die strandt in de tipparade.
Jacques Herb – Manuela
Manuela, Manuela
Ik was met haar alleen,
we keken naar elkaar,
we spraken van de liefde,
het was toch zo mooi,
Het leek een droom die nacht,
dat had ik niet verwacht,
ze keek me aan en zei,
wanneer is dit voorbij,
Geluk was toen dichtbij,
ik weet nog wat ze zei,
ik vertrouw op jou,
breng mij nu gauw naar huis
Manuela, Manuela, Manuela, Oeehhh
We reden door de nacht,
de radio heel zacht,
het kon niet mooier zijn,
leek het eeuwig refrein,
Ik raakte zo verward,
en reed opeens te hard,
ze lachte nog naar mij,
maar toen was het voorbij,
Een auto kwam eraan,
het is zo snel gegaan,
wat heb ik door mijn schuld,
haar aangedaan
Manuela, Manuela, Manuela, Oeehhh
Ze lag daar op de grond,
een glimlach om haar mond,
alsof ze zeggen wou,
het lag niet aan jou,
Het was een ongeluk,
toch is mijn leven stuk,
ik bid tot God, dat hij,
haar terug geeft aan mij,
De dokters vechten door,
ze weten niet waarvoor,
wat heb ik door mijn schuld,
haar aangedaan,
Manuela, Manuela, Manuela, Oeehhh
Manuela, Manuela, Manuela, Oeehhh
Manuela, Manuela,
Bekijk Manuela
http://www.youtube.com/watch?v=auO3Hc65TnI
Bekijk Manuela 2
http://www.youtube.com/watch?v=M-3CtIDCRXk


2 631 24 7 Waarheen Waarvoor - Mieke Telkamp en de Hi-Five 27-3-1971
Mieke Telkamp (Mieke Telgenkamp) legt de basis voor haar notering in de begrafenis/crematorium top 10 in het jaar 1971. Haar vertolking van Amazing Grace heet Waarheen Waarvoor en die blijft vanaf 27 maart 24 weken in de Top 40 staan en bereikt #7. De Amerikaanse versie van Judy Collins stond iets eerder, vanaf 20 februari 1971, in de lijst, maar Judy kwam in vier weken niet verder dan 24. De Nederlandse tekst is van Karel Hille. De muziek van Amazing Grace werd bewerkt door Harry de Groot. The Royal Scots Dragoon Guards halen zullen in 1972 met Amazing Grace de #14 bereiken. Eind 1993 neemt Paul de Leeuw als Bob en Annie de Rooij een komische versie van Waarheen Waarvoor op. De dubbele A kant met Ik Wil Niet Dat Je Liegt houdt het 19 weken uit in de Top 40 en wordt een #1 in 1994 en brengt het tot de vierde plaats in het jaaroverzicht van dat jaar. Op 14 december 1952 debuteerde de uit Twente afkomstige Mieke Telkamp voor de radio bij de AVRO. Ze werd ontdekt door haar buurman, de AVRO-dirigent Gerard van Krevelen. In 1957 maakte ze deel uit van de AVRO-ploeg die bij het Songfestival in Venetië de Gouden Gondel wint. In 1960 stond ze voor het eerst in de hitparade en wel met Nooit Meer Op Zondag. Mieke Telkamp zal later deel uitmaken van tv-panels (o.a. Wie-kent-kwis) en een adviesrubriek bijhouden in roddelblad Weekend.
Mieke Telkamp zal midden jaren tachtig in de anonimiteit verdwijnen. In 2007 verschijnt de website http://www.waarismieketelkamp.nl/ online. Als reactie daarop zegt ze dat ze 23 jaar eerder doelbewust de anonimiteit heeft opgezocht en daarom geen prijs stelt op de aandacht die de site genereert. In Privé 51 van 23 december 2008 zal ze een afscheidsinterview geven, waarin ze zegt dat het overlijden van haar man Gerard Zuur voor haar de lol van het zingen af had gehaald.
Mieke Telkamp en de Hi-Five – Waarheen Waarvoor
Waarheen leidt de weg die we moeten gaan?
Waarvoor zijn wij hier op aard'?
Wie weet wat er is achter ster en maan?
Hoe lang duurt noch de nacht?
Waar licht het land waar we mogen zijn?
En wat is de taak die ons wacht?
Waar is de geest die met ons leeft?
Die ons vrede geeft?
Waar staat de poort die ons binnenlaat?
En die ons ook beschermt?
Hoeveel offers werden er gebracht?
Toch nog blijft het nacht.
Waar dan is het licht op ons duist're pad?
De hand die ons begleidt?
En hoe lang ja hoe lang nog duurt de tijd
dat wij zijn bevrijd?
Waarheen leidt de weg die we moeten gaan?
Waarvoor zijn wij op aard'?
Wie weet wat er is achter ster en maan?
Hoe lang duurt nog de nacht?


Bob en Annie de Rooy – Waarheen Waarvoor
Annie:
Waarheen lijdt de weg
Die wij moeten gaan
Waarvoor zijn wij op aard
Wie weet wat er is
Achter zon en maan
Hoelang duurt nog de nacht
Waar ligt het land
Waar wij mogen zijn
En wat is de taak die op ons wacht
Waar is de geen die met ons leeft
Die ons de vrede geeft
Waarheen lijdt de weg
Die wij moeten gaan
Waarvoor zijn wij op aard
Wie weet wat er is
Achter zon en maan
Hoelang duurt nog de nacht
Bob:
Waarheen, waarheen
Waarvoor, waarvoor
Waarachter, waarachter
Waarin waarin waarinlegkruisje
Leve het bruidspaar
Ook al worden ze gecremeerd
Annie:
Waarheen lijdt de weg
Die wij moeten gaan
Waarvoor zijn wij op aard
Wie weet wat er is
Achter ster en maan
Hoelang duurt nog de nacht
Bob:
Wilhemus van Nassouwe
Ben ik van Duitse bloed
Mijn vaderlands getrouwe
Ben ik tot in den doed
Ik ga morgen courmetten
Met het koninklijk gezin
Leve Willem Alexander
Onze toekomstige koningin
Annie:
Waarheen lijdt de weg
Die wij moeten gaan
Waarvoor zijn wij op aard
Waarvoor ben ik eigenlijk hier op aard


Bekijk een optreden in Op Volle Toeren van later datum
http://www.youtube.com/watch?v=9oFGYR7r4ao
Bekijk Waarheen Waarvoor van Bob en Annie de Rooij


http://www.123video.nl/playvideos.asp?MovieID=338594


3 602 17 1 Non Non Rien N'a Change - Poppys 4-9-1971 1972-58
Non Non Rien N'a Change komt op 4 september 1971 binnen. De Poppys doen er maar liefst veertien weken over om op 1 te komen en daarmee is het de langzaamste nummer 1 hit ooit. Poppys hebben met Non, Non, Rien N'a Changé (Nee, Nee, Niets Is Veranderd) hun eerste en grootste succes in Nederland.
Leadzanger op Non Non Rien N'A Changé is Bruno Polius. Ze treden onder andere op in het Nederlandse popprogramma TopPop en UNICEF in Zilver. De single houdt het 25 weken uit in de Top 40. Voor het jaar 1971 om is haalt ook Des Chansons Pop de hitparade (#5). In 1972 zullen Isabelle Je t'Aime (#12) en Penelope (#10) de hitparade halen. Daarna wordt het lange tijd stil. In 1980 begeleiden Les Poppys
Eurovisie Songfestival-winnares Lenny Kuhr op Visite en die hit bereikt de tweede plaats van de Top 40.
De naam 'Les Poppys' van de Franse jongensgroep is afgeleid van het genre dat ze zingen (popmuziek). De groep kwam voort uit het kinderkoor Les Petits Chanteurs d'Asnières. Hun chansons gaan vaak over liefde, onbegrip tegenover oorlog en het geweld van volwassenen, broederschap en vrede.
Poppys – Non Non Rien N'a Change
C’est l’histoire d’une trêve
Que j’avais demandée
C’est l’histoire d’un soleil
Que l’avais espéré
C’est l’histoire d’un amour
Que je croyais vivant
C’est l’histoire d’un beau jour
Que moi petit enfant
Je voulais être heureux
Pour toutes la planète
Je voulais, j’espérais
Que la paix règne en maître
En ce soir de Noël
Mais tout a continué
Mais tout a continué
Mais tout a continué
(refrain 2 fois)
Non, non rien a changé
Tout, tout a continué
Hé ! Hé ! Hé ! Hé !
Et pourtant bien des gens
Ont chanté avec nous
Et pourtant bien des gens
Se sont mi à genoux
Pour prier, oui pour prier
Pour prier, oui pour prier
Mais j’ai vu tous les jours
A la télévision
Même le soir de Noël
Des fusils, des canons
J’ai pleuré, oui j’ai pleuré
J’ai pleuré Qui pourra m’expliquer que…
(Refrain)
Moi je pense à l’enfant
Entouré de soldats
Moi je pense à l’enfant
Qui demande pourquoi
Tous les temps, oui tous les temps
Tous les temps, oui tous les temps
Moi je pense à tout ça
Mais je ne devrais pas
Toutes ces choses-là
Ne me Regardent pas
Et pourtant, oui et pourtant
Et pourtant, je chante, je chante…
(refrain)
C’est l’histoire d’une trêve
Que j’avais demandée
C’est l’histoire d’un soleil
Que l’avais espéré
C’est l’histoire d’un amour
Que je croyais vivant
C’est l’histoire d’un beau jour
Que moi petit enfant
Je voulais tres heureux
Pour toutes la planète
Je voulais, j’espérais
Que la paix règne en maître
En ce soir de Noël
Mais tout a continué
Mais tout a continué
Mais tout a continué
Bekijk een optreden voor UNICEF in zilver uit 1971
http://www.youtube.com/watch?v=vZA5e0ahd1I


4 553 17 1 Du - Peter Maffay 6-2-1971
Du werd opgenomen in 1969. In Duitsland (#1), Oostenrijk (#8) en Zwitserland (#2) stond de single in 1970 in de top 10. Du komt op 6 februari 1971 de Nederlandse hitparade binnen om uit te groeien tot een van de grootste Duitstalige hits ooit. Na Du volgt de kleine hit Ich Hab' Nur Dich (#20). De Duitse zanger Peter Maffay (Peter Alexander Makkay) werd geboren op 30 augustus 1949 in Roemenië (Kronstadt). Hij verhuisde op 14-jarige leeftijd naar Duitsland. Datzelfde jaar (1963) startte hij zijn eerste bandje The Dukes. Toen hij zijn studie voltooid had, begon hij op te treden. In 1972 zal hij een ongeluk met zijn motor krijgen, daardoor stokt zijn carrière. In 1981 zal hij zijn derde en laatste Nederlandse hit scoren met Über Sieben Brücken Musst Du Gehen (#30).
Peter Maffay – Du
In Deinen Augen steht so vieles was mir sagt
Du fühlst genauso wie ich.
Du bist das Mädchen das zu mir gehört,
ich lebe nur noch für Dich.
Du bist alles, was ich habe auf der Welt, Du bist alles was ich will.
Du, Du allein kannst mich versteh'n. Du, Du darfst nie mehr von mir gehn.
Seit wir uns kennen ist mein Leben bunt und schön,
und es ist schön nur durch Dich.
Was auch gescheh'n mag ich bleibe bei Dir,
ich lass Dich niemals im Stich.
Du bist alles, was ich habe auf der Welt, Du bist alles was ich will.
Du, Du allein kannst mich versteh'n. Du, Du darfst nie mehr von mir gehn.
Gesprochen :
Du - ich will Dir etwas sagen was ich noch zu keinem anderen Mädchen -
zu keinem anderen Mädchen gesagt habe.
Ich hab' dich lieb, ja ich hab' Dich lieb - Und ich will Dich immer lieb
haben
immer, immer nur Dich.
Wo ich auch bin, was ich auch tu,ich hab ein Ziel, und dieses Ziel bist
Du, bist Du, bist Du.
Ich kann nicht sagen was Du für mich bist,
sag dass ich Dich - Dich nie verlier.
Ohne Dich leben das kann ich nicht mehr,
nichts kann mich trennen von Dir.
Du bist alles, was ich habe auf der Welt, Du bist alles was ich will -
yeah...
Du, Du allein kannst mich versteh'n. Du, Du darfst nie mehr von mir gehn.
Du, Du allein kannst mich versteh'n. Du - Du darfst nie mehr von mir gehn.
Du ..............
Bekijk Du van Peter Maffay (live in 1970)
http://www.youtube.com/watch?v=iy-nr1L_YrY


5 516 15 1 Soley Soley - Middle Of The Road 18-9-1971 1972-195
De Britse (Schotse) popgroep Middle Of The Road scoort drie hits in 1971: Chirpy Chirpy Cheep Cheep (#2), Tweedle Dee Tweedle Dum (#7) en Soley Soley (#1). Chirpy Chirpy Cheep Cheep is een cover van Lally Stott, die zelf vanaf 27 februari 1971 9 weken in de Top 40 stond met #8 als hoogste notering. Soley Soley zal de eerste van drie opeenvolgende nummer 1’s blijken voor Sally Carr, Ken Andre en de broers Ian en Eric McCredie. Soley Soley zal ook in 1972 nog vier weken in de hitlijst staan. De band ontstond halverwege de jaren zestig onder de naam Part Four. Later noemden ze zich Los Caracas. Pas in 1970 werd de naam van de band veranderd in Middle of the Road. De blonde zangeres Sally Carr bepaalt met haar hese stem de sound van de hitgroep. De muziek van de groep wordt ook wel spaghetti-pop genoemd. Dat komt doordat de hits geschreven worden door Italiaanse componisten. Ook hebben alle bandleden een flat in Rome. Voordat Middle of the Road wordt opgericht, verdienen de leden hun brood als kapster (Sally), cameraman (Ken), vertegenwoordiger (Eric) en opzichter (Ian). Op uitnodiging van een Argentijnse manager - die zegt in zijn geboorteland te beschikken over belangrijke contacten met grote tv-maatschappijen - vertrekt de groep in het voorjaar van 1970 naar Italië met de bedoeling daar aan te monsteren op een cruiseschip naar Argentinië. Eenmaal in de haven van Genua beland, komt men tot de ontdekking dat er helemaal geen cruiseschip naar Argentinië vertrekt. Ook de Argentijnse manager is opeens verdwenen. Om toch aan geld te komen, treedt Middle of the Road op in diverse lokale clubs in Florence en Rome. In Rome wordt de groep ontdekt door een Italiaanse A&R-manager. In 1971 doet de band mee aan het San Remo festival in Italië. Door dit optreden kreeg de formatie een platencontract bij RCA. In 1973 zal de band het platencontract met RCA verbreken en in zee gaan met het Duitse label Ariola Eurodisc. In 1976 zal de band zijn laatste album opnemen. In 1976 vertrekt ook zangeres Sally Carr.
Middle Of The Road – Soley Soley
Just a little bit lonely
just a little bit sad
I was feeling so empty
until you came back
until you came back
until you came back.
Oh
Soley
Soley
Soley
Soley
Soley
Soley
Oh
Soley
Soley
Soley
ley
Soley
Soley
Soley
ley
Soley
Soley.
Just a little bit closer
can you lay by my side
can we get it together
lazing in the sand
lazing in the sand
lazing in the sand.
Oh
Soley
Soley
Bekijk Soley Soley
http://www.youtube.com/watch?v=kTO7DtTggio


6 485 17 1 Soldiers Who Want To Be Heroes - Rod McKuen 28-8-1971
Rod McKuen breekt in Nederland door dankzij een optreden op het Grand Gala du Disque. In zijn hit Soldiers Who Want To Be Heroes drukt McKuen zijn verbondenheid uit met alle soldaten in de wereld. Een voorstander van het leger is hij echter niet. McKuen schreef het nummer al in 1961. Het nummer stond in 1966 op de setlist van de groep Les Compagnons de la Chanson. In 1969 zong McKuen het nummer tijdens een optreden in het Palladium in Londen. Pas in 1971 wordt het een hit. Opvolger Without A Worry In The
World wordt ook een #1-hit. In 1972 zal nog een #20-hit volgen met They're Playing Our Song. Zijn laatste Nederlandse hit is Amor Amor Amor in 1978 (#10). Hij neemt samen met Liesbeth List een Engelstalige elpee op, maar daar komen geen hitsingles vanaf. De Amerikaanse zanger/dichter/acteur Rodney Marvin McKuen werd geboren op 29 april 1933. Rod McKuen loopt op jeugdige leeftijd weg van huis en zwerft enige tijd langs de Amerikaanse westkust. Hij ontdekt zijn schrijverstalent en belandt in de journalistiek. In de jaren zestig reisde hij lange tijd door Frankrijk waar hij persoonlijk kennismaakte met diverse chansonniers. Hij maakt Engelse vertalingen van het werk van onder meer Gilbert Bécaud en Jacques Brel. Rod McKuen vertaalde onder andere Le Maribond van Jacques Brel en dat werd als Seasons In The Sun in 1969 een #4 voor The Fortunes en in 1974 zal het een #6 voor Terry Jacks worden. In 1977 zal hij zijn autobiografische boek Finding My Father schrijven over de manier waarop hij als kind mishandeld werd door zijn stiefvader. In 1981 raakt McKuen in een klinische depressie. Eind jaren negentig keert hij dankzij Prozac voorzichtig terug in de schijnwerpers, mede dankzij de tientallen McKuen-fansites. In 1998 staat McKuen op de creditlijst van Madonna’s album Ray Of Light. In het nummer Drowned World/Substitute For Love gebruikt Madonna namelijk een korte sample van McKuens song Why I Follow The Tigers.
Rod McKuen – Soldiers Who Want To Be Heroes
Come and take my eldest son, show him how to shoot a gun
Wipe his eyes if he starts to cry when the bullets fly.
Give him a rifle, take his hoe, show him a field where he can go
To lay his body down and die without asking why
Soldiers Who Want To Be Heroes number practically zero
But there are millions who want to be civilians
Soldiers Who Want To Be Heroes number practically zero
But there are millions who want to be civilians
Sticks and stones can break your bones; even names can hurt you
But the thing that hurts the most is when a man deserts you
Don?t you think its time to weed the leaders that no longer lead
From the people of the land who?d like to see their sons again?
Soldiers Who Want To Be Heroes number practically zero
But there are millions who want to be civilians
Soldiers Who Want To Be Heroes number practically zero
But there are millions who want to be civilians
God if men could only see the lessons taught by history
That all the singers of this song cannot right a single wrong
Let all men of good will stay in the fields they have to till
Feed the mouths they have to fill and cast away their arms
Bekijk Soldiers Who Want To Be Heroes (zwart wit)
http://www.youtube.com/watch?v=ZG4x9430CH0
Bekijk een clip in kleur


Bekijk een docu voor de Top 2000 A Go Go


http://www.youtube.com/watch?v=SV5zvlBWAxM


7 480 15 1 Zou Het Erg Zijn Lieve Opa - Vader Abraham & Wilma 5-6-1971
Na Gert Timmerman en manager Ben Essing ontfermt Pierre Kartner zich in 1971 over het jonge sterretje Wilma. Zou Het Erg Zijn Lieve Opa, een duet met Vader Abraham, staat in 1971 15 weken in de Top 40 en bereikt de eerste plaats. Opvolger Schenkt Man Sich Rosen In Tirol met John van Kesteren flopt. Single Ik Heb Een Vraag haalt nog #17 aan het eind van 1971. Wilma's volgen de singles doen niet veel meer en ze zal uiteindelijk belanden in een kindertehuis. In 1975 wordt ze gearresteerd wegens inbraak. Wilma Landkroon (28 april 1957) is een Nederlandse zangeres die op jeugdige leeftijd onder de artiestennaam Wilma een bliksemcarrière in het levenslied doormaakt. Wilma werd ontdekt door Gert Timmerman. Zij scoorde in 1968 haar eerste hit met Heintje (Bau' Ein Schloss Für Mich) (#27). Dat was een antwoordlied op Ich Bau Dir Ein Schloss van Heintje. Wilma behaalde vervolgens nog een aantal successen met Een Klomp Met Een Zeiltje (#20 in 1969), Grootpappa (#30 in 1969), Tachtig Rode Rozen (#23 in 1969), `N Suikerspin (#22 in 1970) en Voor Een Pop Ben Ik Te Groot (#32 in 1971). Ook speelde Wilma in enkele Duitse films. In 1981 zal ze meezingen op de single Van Washington Naar Moskou die wordt uitgebracht onder de naam Sterren Voor Vrede. Andere medewerkenden zijn Peter Koelewijn, Conny Vink, Dries Holten, Jacques Herb en Rob van Bommelen. In 1994 zal Wilma het nieuws halen als haar huis afbrandt. Bij deze calamiteit zullen al haar gouden platen verloren gaan. Alle come back-pogingen mislukken. In 1995 keert Wilma de showbiz definitief de rug toe, maar op 10 november 2005 is ze te gast in een televisieprogramma van Paul de Leeuw. In ‘Paul’s Parenavond’ spreekt ze openhartig over haar negatieve herinneringen aan manager Ben Essing en Pierre Kartner. Petrus Antonius Laurentius 'Pierre' Kartner werd geboren in Elst (Gelderland) op 11 april 1935. Zijn artiestennaam is Vader Abraham. Pierre heeft na zijn duet met Wilma in 1971 nog drie hits, waarvan alleen Jij En Ik Blijven Bestaan de top 10 haalt (met Zijn Goede Zonen). Ander grote hits van Vader Abraham zijn Olleke Bolleke (#2 met Zijn Goede Zonen in 1972), Veronica 538 (#9 in 1972 met Jacques Herb & De Makkers ), Uche Uche (#6 in 1973 & Zijn Goede Zonen), Den Uyl Is In Den Olie (#1 in 1974 & Boer Koekoek ), Het Leger Van Werkelozen (#10 in 1976 & Mieke), 'T Kleine Café Aan De Haven (#16 in 1976), 'T Smurfenlied (#1 in 1977 & De Smurfen), Smurfenbier (#5 in 1978 & De Smurfen), Wij Zijn De Wuppies (#21 in 1981 & De Wuppies), Vrede (#29 in 1981 & Donna Lyton). Zijn laatste hit dateert
uit 1998, het duet Adios Mijn Vriend haalt #31 (& Corry Konings).
Vader Abraham & Wilma – Zou Het Erg Zijn Lieve Opa
Zou het erg zijn lieve opa
Zou het erg zijn lieve opa
Als de wind niet meer waait
Als de haan in de morgen
Z’n lied niet meer kraait
Zou het erg zijn lieve opa
Als het gras niet meer groeit
Zou het erg zijn lieve opa
Als een bloem niet meer bloeit
Zou het erg zijn
Als de klok in de toren
niet meer slaat
Als een vogel, z’n nestje
en z’n moeder verlaat
Zou het erg zijn lieve opa
Als het maantje niet meer lacht
Zou het erg zijn
Als niet komt wat je vandaag
had verwacht
Nee, m’n kleine meisje
Als jij maar van me houdt
Ja mijn lieve opa
Als jij maar van me houdt
Zou het erg zijn lieve opa
Als je gauw dood zou gaan
Als de sterren aan de hemel
er niet zouden staan
Zou het erg zijn
Als de zon, in de lucht
niet meer schijnt
Zou het erg zijn als de zee
nu voor altijd verdwijnt
Zou het erg zijn lieve opa
Als de wind niet meer waait
Als de haan in de morgen
Z’n lied niet meer kraait
Zou het erg zijn lieve opa
Als het gras niet meer groeit
Zou het erg zijn lieve opa
Als een bloem niet meer bloeit
Nee, m’n kleine meisje
Als jij maar van me houdt
Ja mijn lieve opa
Als jij maar van me houdt
Nee, m’n kleine meisje
Als jij maar van me houdt
Ja mijn lieve opa
Als jij maar van me houdt
Luister naar Zou Het Erg Zijn Lieve Opa
http://www.youtube.com/watch?v=TvjB3fYNI_A
Zie Wilma Landkroon Ein Tag Wie Dieser Tag zingen in de film Klassenkeile (1969)
http://www.youtube.com/watch?v=3W_M3Yafo8s


8 474 16 2 Soldier's Prayer - Oscar Harris & Twinkle Stars 3-4-1971
In 1971 scoren Oscar Harris & The Twinkle Stars hun grootste hit met Soldier’s Prayer (#2). Oscar Harris wordt in de Daverende Dertig op Hilversum III de eerste Surinamer met een nummer 1-notering in Nederland. Tot en met 1972 zullen Oscar Harris & Twinkle Stars nog enkele hits scoren, maar die halen de top 10 niet meer. Harris trekt daaruit zijn conclusies en begint een solocarrière. Oscar Harris, een van de grondleggers van de Nedersoul, werd geboren op 30 november 1943 te Paramaribo (Suriname). Hij kwam op 20-jarige leeftijd naar Nederland om te studeren. Hij begon zijn zangcarrière in The Twinkle Stars, een vanuit Amsterdam opererende Surinaamse groep. Naast Harris zijn Ruud Seedorf en Billy Jones blikvangers van het gezelschap. De tweede single T.O.P. werd een hit (#24). Try A Little Love werd in 1970 een top 5 hit (#4) en stond maar liefst 14 weken in de hitparade. Harris’ solocarrière verloopt aanvankelijk niet erg voorspoedig, maar in 1976 haalt Since I Met You Baby #13. Via ereplaatsen op songfestivals in o.a. Bulgarije, Luxemburg en Oostenrijk, alsmede tournees door Duitsland, Scandinavië en Frankrijk, breidt zijn faam zich over de grenzen uit. The Twinkle Stars dopen zich ondertussen om tot Thunderstorm en werpen
zich op een nieuw, Earth, Wind & Fire-achtig, repertoire. In 1980 zal Oscar Harris zijn internationale doorbraak bewerkstelligen met de hit Song For The Children. De single scoort in Israël, veel Afrikaanse landen en Indonesië. Opvolger Disco calypso zal #25 halen. Een meerjarig samenwerkingsverband met de Haarlemse zangeres Debbie (solohits: Everybody Join Hands en Angelino) zal ook bijzonder goed uitpakken. Een album met klassiekers wordt een nummer 1-hit in 1982. Daarna raakt Harris langzaam maar zeker uit beeld.
Oscar Harris & Twinkle Stars - Soldier’s Prayer
I woke up in the middle of the night
And I heard my buddy crying
I bent over and looked overside
And I heard, I heard him praying
And he said
Wait for me, my love, oh, darling
You gotta wait for me
Don't you let nobody, nobody
Steal your love from me
Attention!
And I would like to lend your ears
While I dry my tears
And you don't have to pity me
But the same happened to me
And I said
Wait for me, my love, oh, darling
You gotta wait for me
Don't you let nobody, nobody
Steal your love from me
Attention!
This is my soldier's prayer
My soldier's prayer, oh, darling
I hope you understand
I hope you understand that I'm a lonely man
I don't know why, I just can't see why
Why you should leave me, baby
I just don't mind, just don't mind beggin'
You down on my knees, yeah
Wait for me, my love, oh, darling
You gotta wait for me
Don't you let nobody, nobody
Steal your love from me
(Not even the sergeant, baby)
Wait for me, my love, oh, darling
You gotta wait for me
Don't you let nobody, nobody
Steal your love from me
(Not even the captain)
Wait for me, my love, oh, darling
You gotta wait for me
Don't you let nobody, nobody
Steal your love from me
Wait for me, my love, oh, darling
You gotta wait for me
Don't you let nobody, nobody
Steal your love from me
Luister naar Soldiers Prayer - Oscar Harris
Bekijk Song For The Children van Oscar Harris in Stuif Es In
http://www.youtube.com/watch?v=M_1ph6moeyQ


9 464 18 6 Proud Mary - Ike & Tina Turner 27-2-1971
Ike Turner ging zich in 1969 toeleggen op het bewerken van bekende popnummers. Zo kregen Come Together van The Beatles en Proud Mary van Creedence Clearwater Revival een nieuwe jas. Proud Mary groeit uit tot de grootste hit van het echtpaar Ike & Tina Turner. Izear "Ike" Luster Turner Jr. werd geboren in Clarksdale (Mississippi) op 5 november 1931. Op jonge leeftijd leerde Turner de boogiewoogie van
pianist Pinetop Perkins, waarmee de basis voor zijn muziek gelegd was. Rond 1950 richtte Turner The Kings of Rhythm op. Met The Kings of Rhythm gaf hij op de revue geïnspireerde optredens. Voor de optredens werden vocalisten aangetrokken. Een van deze vocalisten was het jonge zangeresje Anna Mae Bullock. Ike en Anna Mae trouwden in 1958. In 1959 namen de twee samen A Fool In Love op. Anna Mae stond toen bekend als Little Ann, later zou ze veel beter bekend worden als Tina Turner. Ike Turner veranderde zijn oude band in de Ike & Tina Turner Revue, met Tina Turner als leadzangeres en een eigen achtergrondkoortje, het trio The Ikettes. Een reeks hits volgden, waarvan de meesten geschreven waren door Ike. Ike raakte in die tijd verslaafd aan cocaïne en begon zijn vrouw, volgens haar latere autobiografie ‘I, Tina’ uit 1987, te mishandelen. In 1966 maakte Ike een deal met Phil Spector. Spector bood een groot
geldbedrag om een nummer voor Tina te produceren. Het resultaat was River Deep Mountain High. In 1969 speelden Ike en Tina in het voorprogramma van de Amerikaanse tournee van de Rolling Stones. Ike Turner zal later zijn eigen studio Bolic openen. Daar wordt onder andere Nutbush City Limits opgenomen. De problemen tussen Ike en Tina worden echter groter. In 1975 stapt Tina op in het midden van een tournee.
Later zullen de twee scheiden. Terwijl Tina Turner aan een succesvolle solo-carrière werkt, ging het met Ike bergafwaarts. Uiteindelijk zou hij worden veroordeeld voor illegaal drugsbezit. Hij brengt in 1999 zijn
autobiografie Takin' Back My Name uit. In 2001 verschijnt het album Here And Now, dat genomineerd zal worden voor een Grammy award. Anna Mae Bullock is geboren in Nutbush op 26 november 1939. Na haar carrière met echtgenoot Ike zal ze in 1981 terugkeren voor het grote publiek. Dan is ze gaste tijdens het L.A.Forum-concert van de Absolutely Live-tournee van Rod Stewart. In 1984 volgt de doorbraak als soloartieste met het nummer Let's Stay Together van het album Private Dancer. In 1985 zal ze naast Mel Gibson in de rol van Aunty Entity spelen in de film Mad Max Beyond Thunderdome. Op 13 januari 1988 staat Tina in het Maracanã stadion in Rio de Janeiro voor een publiek van 188.000 mensen, destijds het wereldrecord. In 1993 verschijnt de film What's Love Got to do With It over het leven van Tina Turner. In 1995 zingt ze Goldeneye, de titelsong voor de gelijknamige James Bond-film.
Ike & Tina Turner – Proud Mary
Left a good job in the city
working for a man every night and day
and I never lost one minut of sleep
and I was worried about the way that things might have been
(Chorus)
Big wheel keep on turning
Oh, proud mary keep on burning
And we're rolling (rolling) rolling (rolling)
rolling down the river
Cleaned a lot of plates in Memphis
and I popped a lot off tane down in New Orleans
But I never saw the good side of the city
untill I hit the ride on the riverboat queen
Chorus
(quick)
Left a good job in the city
working for a man every night and day
and I never lost one minut of sleep
and I was worried about the way that things might have been
Chorus
(quick)
Cleaned a lot of plates in Memphis
and I popped a lot off tane down in New Orleans
But I never saw the good side of the city
untill I hit the ride on the riverboat queen
Chorus
So if you come down to the river
I'll bet you are gonna find some people who live
You don't have to worry
If you got no money
The people on the river are happy to give
Chorus
Bekijk Proud Mary
http://www.youtube.com/watch?v=54XRNQ2C2x0


10 455 13 1 Borriquito - Peret 31-7-1971
In 1971 is Perets Borriquito de zomerhit van Europa. Borriquito is Spaans voor ezel. In verschillende landen, waaronder ook Nederland, staat het op nummer 1 in de hitparade. In Nederland wordt na het succes een ouder nummer van Peret uitgebracht. Voy Voy blijft steken op de 22ste plaats in de Nederlandse Top 40.
Borriquito is geproduceerd door Juan Pardo. De Spaanse producer Juan Pardo zal in 1981 als zanger een #4 scoren met No Me Hables. Peret werd als Pedro Pubill Calaf op 26 maart 1935 geboren te Mataró, Barcelona. Peret maakte op 12-jarige leeftijd zijn muzikale debuut als helft van het duo Los Hermanos Montenegro op een kinderfestival. Peret werd net als zijn vader verkoper, maar hij blijft ondertussen zingen en gitaar spelen. In de jaren 60 brak Peret door bij het grote publiek in Spanje. Hij wordt vooral bekend om de manier waarop hij gitaar speelt. Zijn stijl wordt later El ventilador (De ventilator) genoemd. Naast het maken van muziek speelde Peret ook in films. Zijn acteerdebuut maakte hij in Los Tarantas in 1963.
Na Borriquito droogt het internationale succes op. Daarom probeert hij in 1974 nogmaals Europees door te breken via het Eurovisie Songfestival. Zijn nummer Canta Y S Feliz eindigt slechts op de negende plaats. De single komt in april niet verder dan de tipparade in Nederland. De koning van de rumba, zoals Peret in eigen land genoemd wordt, zal in 1982 stoppen met zijn muzikale carrière. Hij treedt dan toe tot de Evangelische Kerk Philadelphia. Pas in 1991 zal hij weer een nieuw album opnemen. In de zomer van 1992 staat Peret nog één keer in de internationale belangstelling als hij mag zingen op de slotceremonie van de Olympische Spelen in Barcelona. In 1996 zal de cd Jesús de Nazaret verschijnen.
Peret – Borriquito
Borriquito como tu. Tu-Ru-Ru
Que no sabes ni la U
Tu-Ru-Ru
Borriquito como tu
Tu-Ru-Ru
Yo se mas que tu.
A=A
E=E
I=l
O=O
U=U
A----E
I
O
U!
Borriquito como tu. Tu-Ru-Ru.
Que no sabes ni la U
Tu
Ru. Ru
Borriquito como tu
Tu-Ru-Ru
Yo se mas que tu.
Yo soy el cantante
Yo soy el poeta
Soy el mas querido
Soy el preferido
De la juventud . . .
Con solo seis letras
H ago mil canciones
Y todos aplauden
Con gran entusiasmo
Mis inspiraciones.
Les canto a las chicas
Canto al tabernero.
Canto a la portera
Canto a lo que sea
Canto al mundo entero.
Y con este acento
Parezco extranjero
Pero soy de vigo
Me hago Ilamar Peter
Y mi nombre es Pedro.
Borriquito como tu. Tu-Ru-Ru. . . . .
Bekijk Borriquito
http://www.youtube.com/watch?v=zexRCQFFBAs
PRIJZEN


Edisons 1971
Naam-Album-Categorie
Tony Williams - Ego - Internationaal Instrumentaal
Charles Aznavour - Non, Je N'ai Rien Oublie - Internationaal Vocaal
Perry Como - It's Impossible - Internationaal Vocaal
Hildegard Knef - Portrait In Musik - Internationaal Vocaal
Brass United - Classics In Brass - Nederlands Instrumentaal
Wim Overgauw - Don't Disturb - Nederlands Instrumentaal
John Woodhouse - Woodhouse Festival - Nederlands Instrumentaal
John Woodhouse is een pseudoniem van Johnny Holshuysen. Hij liet in 1967 een elektronische accordeon bouwen en hij veranderde zijn naam in John Woodhouse. Hij stroomlijnde op elektronische wijze evergreens en werd niet alleen in Nederland een begrip, maar ook in Japan, Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en de Scandinavische landen. Hij componeerde ook Koffie, lekker bakkie koffie van Rita Corita, 't Is genoeg van Conny Vandenbos en Ringedingeding van Thérèse Steinmetz.
Lenny Kuhr - De Zomer Achterna - Nederlands Vocaal
Herman van Veen - Carre Amsterdam - Nederlands Vocaal
Rogier van Otterloo - Oeuvre
Creedence Clearwater Revival - Oeuvre
Carole King - Tapestry - Pop
Het album Tapestry is lange tijd het bestverkochte album voor een zangeres in de VS. Ze scoort een tip in Nederland met It's Too Late.
John Lennon - Plastic Ono Band - Pop
Jesus Christ Superstar - Album Jesus Christ Superstar - Album Pop
Janis Joplin - Pearl - Pop
Joe Cocker & Leon Russell - Mad Dog & Englishmen - Pop
Randy Newman - Live - Pop
Randy Newman schrijft teksten waarin vooral de blanke Amerikaanse middenklasse het moet ontgelden.
Rock & Roll Classics Serie - Pop
Velvet Underground - Loaded - Pop
Yes - The Yes Album - Pop
Focus - In And Out Of Focus - Pop
Michel Colombier - Wings - Productie
Gouden Harp 1971
Jasperina de Jong
Guus Vleugel
Eli Asser
Bert Paige
Julius Susan

Zilveren Harp 1971
Loeki Knol
Frits Lambrechts
Thijs van Leer

POPULARITEITSVERKIEZINGEN


M.E.'s Populariteitspoll 1971


vocaliste
1 4 Jerney Kaagman 59,4 (8,8)
2 3 Mariska Veres 22,5 (15,5)
3 2 Liesbeth List 11,2 (31,9)
4 1 Bonnie St. Claire 2,5 (35)
5 6 Bojoura 2 (2,1)
diversen 2,4


vocalist
1 1 Barry Hay 34,2 (18,7)
2 5 Herman van Veen 22,1 (8)
3 6 Casimirz Lux 8,9 (7)
4 4 Peter Tetteroo 8,0 (13,1)
5 2 Ben Cramer 4,5 (15)
6 9 Piet Veerman 4 (2)
6 7 George Kooymans 4 (3,3)
7 3 Boudewijn de Groot 3,6 (14,9)
diversen 10,7


popgroep
1 1 Golden Earring 36,3 (54)
2 - Focus 23
3 5 Earth & Fire 13,2 (4)
4 2 Shocking Blue 10 (19)
5 3 The Cats 7,4 (9)
6 - Supersister 3,5 (3)
7 7 Tee Set 3,5 (3)
diversen 2,6


undergroundgroep
1 2 Supersister 33,5 (12,5)
2 1 Brainbox 25,2 (55)


bluesgroep
1 2 Livin' Blues 50 (36)
2 1 Cuby & The Blizzards 30,6 (40,2)


meestbelovende artiest
1 - Leon de Graaff 40
2 5 Jerney Kaagman 15,5 (3,7)
3 4 Herman van Veen 14,7 (4,3)
4 - Euson 9,4
Euson scoort in 1971 met Both Sides Now de eerste Antiliaanse Top 40-hit. In 1973 zal Life Is On My Side (#20) volgen, in 1974 Leon (#14) en in 1975 I Use The Soap (#30).
5 - Tony Ronald 8
diversen 12,4


meestbelovende groep
1 - Focus 30
2 - Greenfield & Cook 19,2
3 1 Supersister 14 (25)
4 2 Earth & Fire 10 (21,8)
5 - Solution 10
6 - Bzn 6,3
diversen 10,4


pianist
1 Rick van der Linden 57,1
2 Robert Jan Stips 12,0


gitarist
1 George Kooymans 37,7
2 Jan Akkerman 30,8
4 Rob van Leeuwen 8,5


basgitarist
1 Rinus Gerritsen 65,4
2 Cyriel Havermans 9


drummer
1 Cesar Zuiderwijk 47,5
2 Pierre van der Linden 33


diverse instrumenten
1 Barry Hay (fluit/sax) 40
2 Thijs van Leer (fluit) 27,1


componist
1 1 George Kooymans 40 (59,9)


producer
1 1 Jaap Eggermont 52,5 (40,3)


lp van het jaar
1 Seven Tears - Golden Earring 35,9
2 00.04 - Ekseption 23
3 Song Of The Marching Children - Earth & Fire 11,5
4 Focus II - Focus 9
5 To The Highest Bidder - Supersister 9
6 In Carré - Herman Van Veen 4
Diversen 4,9


Single Van Het Jaar
1 She Flies On Strange Wings - Golden Earring 24,0
2 Storm And Thunder - Earth & Fire 22,9
3 Hocus Pocus - Focus 10
4 Blossom Lady - Shocking Blue 9,2
5 Holy Holy Life - Golden Earring 6,3
6 One Way Wind - The Cats 6,0
Diversen 21,6


radiostation
1 1 Veronica 62,3 (88,3)
2 - Radio Noordzee Internationaal (Nederlandstalig) 25
3 2 Hilversum III 12,7 (10,5)


radioprogramma
1 1 Top 40 (Veronica) 28 (40,5)
2 2 Lexjo (Veronica) 21,4 (15,8)
3 - Top 50 (Radio Noordzee Internationaal) 17,5
4 3 Top 30 (Hilversum III) 14 (11,7)
5 4 Goud van Out (Veronica) 6,8 (9,4)


dj
1 1 Lex Harding 36 (38,8)
2 2 Joost de Draayer 26,2 (21,7)
3 - Felix Meurders 7


tvprogramma
1 1 TopPop (Avro) 50,5 (42,5)


tvpersoonlijkheid
1 1 Willem Duys 24 (40,8)
4 6 Ad Visser 10,8 (4,1)


concert van het jaar
1 Creedence Clearwater Revival 22,5
2 Ten years after 20
3 Ike & Tina Turner 14,3
4 Golden Earring in Zuiderpark 14
5 Grand Funk Railroad 10,5
Pink Floyd 10,5
Buitenland


vocaliste
1 1 Melanie 30,6 (57,3)
2 6 Janis Joplin 16,3 (3)
3 2 Grace Slick 10,6 (16)
4 - Carole King 10
5 - Tina Turner 8,7
6 - Joan Baez 8,0
7 - Shirley Bassey 4,3


vocalist
1 1 Joe Cocker 18 (21,6)
2 - Neil Diamond 11,2
3 4 Mick Jagger 11 (10,8)
4 - Ian Gillan 10,5
5 5 Robert Plant 9,6 (9,1)
6 7 Roger Daltrey 8,4 (5,5)
6 2 Neil Young 8,4 (16,6)
7 - Rod Stewart 5,4
8 - John Fogerty 4


popgroep
1 2 Creedence Clearwater Revival 28,2 (19,4)
2 1 The Who 17,5 (24)
3 3 Rolling Stones 11,4 (16)
4 5 Led Zeppelin 8,2 (9,5)
5 - Deep purple 6,9
6 7 Bee gees 6,3 (4,2)
7 - Moody blues 5


undergroundgroep
1 4 Deep purple 26,5 (12)


bluesgroep
1 3 Ten years after 38 (23)


meestbelovende artiest
1 - Rod Stewart 34,4
2 - James Taylor 12,8
3 6 Cat Stevens 10,2 (5)
4 - Neil Diamond 8
5 - Gilbert O'Sullivan 7,5
5 4 Joe Cocker 7,5 (8,4)
6 3 Melanie 6 (18,1)


pianist/organist
1 Keith Emerson 25,3


gitarist
1 Alvin Lee (Ten Years After) 23


basgitarist
1 John Paul Jones (Led Zeppelin) 32,6


drummer
1 Keith Moon (The Who) 32,1
2 Ringo Starr 18,8


diverse instrumenten
1 Ian Anderson (fluit) 62


componist
1 - John Fogerty 24,5
2 1 Paul McCartney 14,2 (35)
3 3 Jagger/Richard 12,3 (8,3)
4 1 John Lennon 11,5 (35)


producer
1 3 John Fogerty 41,2 (19,6)
2 4 Paul McCartney 12,8 (9,4)


Elpee Van Het Jaar
1 Sticky Fingers - Rolling Stones 20,2
2 Fireball - Deep Purple 16,3
3 Ram - Paul Mccartney 10,5
4 Who's Next - The Who 10
5 Deep Purple In Rock - Deep Purple 9,5
6 Cosmo's Factory - Creedence Clearwater Revival 8,4
7 Every Picture Tells A Story - Rod Stewart 6,4
Songs For Beginners - Graham Nash 6,4
8 L.A. Woman - Doors 5


Single Van Het Jaar
1 Brown Sugar - Rolling Stones 20,8
2 Sweet Hitchhiker - Ccr 16,3
3 Maggie May - Rod Stewart 11,5
4 Riders On The Storm - Doors 11,2
5 Won't Get Fooled Again - The Who 10,5
6 Proud Mary - Ike & Tina Turner 8,3
7 Bangla Desh - George Harrison 8
7 Get Down And Get With It - Slade 8
8 Borriquito - Peret 6


radiostation
1 1 Luxemburg 62,5


radioprogramma
1 1 Top 20 (Luxemburg) 42,1 (50)
4 - BRT Top 30 6


dj
1 1 Tony Prince 30,2 (57,3)


tvprogramma
1 1 Beatclub (Duitsland) 30,3 (22,7)


tvpersoonlijkheid
1 5 Peter Wyngarde 21 (6)


concert van het jaar
1 Rolling Stones afscheidconcert in Londen 44,5
2 Bangla Desh 21

Geen opmerkingen:

Een reactie posten