zondag 14 augustus 2011

1985

Topact: Madonna
Albumact: U2


1985 is het jaar van de pop uit de VS en liefdadigheid. Artiesten verbroederen op/met USA For Africa, Live Aid en Sun City. Madonna en Bruce Springsteen regeren de hitlijsten.


Liefdadigheidsproject USA For Africa breekt vele records en wordt in Nederland single van het jaar. USA For Africa is de Amerikaanse tegenhanger van Band Aid. Zanger Bob Geldof organiseert op 13 juli 1985 Live Aid-concerten in Londen en Philadelphia om geld in te zamelen voor Ethiopië (Band Aid Trust). Het evenement wordt over de hele wereld live uitgezonden en brengt ruim 150 miljoen pond/70 miljoen dollar op. Er zijn optredens van o.a. Status Quo (opener met Rocking All Over The World), Queen, David Bowie, Mick Jagger, Sting, Phil Collins, Ultravox, Tina Turner, Alison Moyet, Eric Clapton en Bob Dylan. Naar aanleiding van de concerten wordt Sunday Bloody Sunday van U2 uit 1983 opnieuw uitgebracht. Dancing In The Streets van David Bowie en Mick Jagger is ter gelegenheid van het concert opgenomen. Nederlandse artiesten nemen in navolging van Band Aid en USA For Africa een single op onder de naam Artiesten Voor Afrika. Samen/Together komt niet verder dan de tipparade. Op initiatief van Little Steven verzamelen artiesten zich onder de naam Artists United Against Apartheid. De single Sun City komt tot #3. *** Dionne & Friends nemen een single op ten bate van aids-slachtoffers: That's What Friends Are For van
Dionne Warwick, Stevie Wonder, Gladys Knight en Elton John haalt #11.


Madonna is de topact singles van 1985. De Amerikaanse zangeres staat zeven keer in de Top 40. Vijf daarvan bereiken de top 10. De grootste hit is Into The Groove die in augustus haar eerste nummer een wordt. Het begin van drie bijzonder succesvolle jaren voor Madonna in een reeks die nog altijd voortduurt.


Vele oudgedienden breken eindelijk groot door of halen weer een grote hit. De Texaanse formatie ZZ Top bestaat al jaren, maar scoort in 1985 drie hits: Gimme All Your Lovin' (#8), Sharp Dressed Man (#9) en Legs (#35). Bruce Springsteen, al jaren geliefd bij critici, scoort twee nummer 1 hits: I'm On Fire en Dancing In The Dark. Daarnaast zijn Born In The USA (#10) en Glory Days (#17) successen. In juli staat hij met drie singles tegelijkertijd in de top 10. Phil Collins heeft ook een goed 1985 met Easy Lover (nummer 1 met Philip Bailey van Earth, wind & fire), One More Night en Sussudio. David Bowie scoort twee nummer 1 hits: 1 met The Pat Metheny group (This Is Not America) en 1 met Mick Jagger (Dancing In The Streets). Elton John scoort een hit met Nikita (#1). Op 9 november komt hij niet alleen met Nikita binnen, maar hij doet ook mee met de op die datum nieuw binnenkomende single That What's Friends Are For samen met Dionne Warwick, Stevie Wonder en Gladys Knight. De stem van Jennifer Holliday helpt Foreigner aan hun eerste nummer 1-hit in Amerika en Engeland met I Want To Know What Love Is. In Nederland goed voor een piek op #6.

Nieuw en bijzonder succesvol in 1985 zijn Whitney Houston (All At Once, #5 En Saving All My Love For You in december), Bryan Adams (Run To You, 8 weken, #14), Simple minds (doorbraak met Don't You (Forget About Me) dankzij de film The Breakfast Club) en Tears For Fears . Uit Duitsland komen Propaganda (Duel (Eye To Eye)), Sandra ((Il'll Never Be)Maria Magdalena #1, In The Heat Of The Night) en Modern Talking. In hun thuisland breekt Modern Talking vele records en ook in Nederland scoren ze drie hits. You're My Heart, You're My Soul is daarvan de grootste (#4 in maart). De Duitse producer Harold Faltermeyer scoort een hit met Axel F., afkomstig uit de succesfilm Beverly Hills Cop met Eddie Murphy.


Nederlandse successen zijn er amper. Benny Neyman staat één week nummer 1 in augustus met Waarom Fluister Ik Je Naam Nog (An Anixis Tin Cardia Mou). André Hazes scoort een nummer 2 met Ik Meen 'T. Buona Sera-Oh Marie/Twee Weken Haalt #9 en Al Jouw Woorden #22. Morgen Ben Ik Thuis flopt.
De Soundmixshow van Henny Huisman zorgt in 1985 voor meerdere Top 40-hits. Gerard Joling wordt derde als Don McLean en hij scoort hits met Love Is In Your Eyes (#4) en Ticket To The Tropics (1 week #1 in oktober). Georgie Davis (Kees Rietveld) wordt tweede als Stevie Wonder. Zijn single Blackstar haalt #5. Soundmixwinnares Glenda Peters (eerste als Randy Crawford) verliest het in de hitparade van beide heren, want haar single Since You Came Into My Life komt maar tot #35. Alleen Gerard blijft hits scoren; Glenda en George zullen nooit verder komen dan de tipparade. Roland Konings onderneemt actie om meer Nederlandstalige muziek op de radio te krijgen. Hij komt met de (geflopte) single Oh Adje Roland over de king of Nederlandstalige radio Ad Roland ("overal weerklinkt het Nederlands fabrikaat"). Aangezien hij al verwacht dat de single in Hilversum niet gedraaid zal worden, doet hij op het hoesje van de plaat een oproep aan de amateurzenders om de plaat vaak te draaien. Je kon ook lid worden van de vereniging N.L. (Nederlandse amusementsmuziek). Frans Peters & Sterrenteam scoren een hit met Het Grote Reclamelied (#21), een persiflage op reclameliedjes. Rob de Nijs scoort zijn grootste hit tot dan toe. Het vredeslied Alles Wat Ademt, met een tekst van Belinda Meuldijk, stijgt tijdens de kersttijd naar de bovenste regionen, maar door het ontbreken van een Top 40 tussen Kerst en Nieuwjaar, blijft de plaat officieel steken op de tweede plaats.


Opmerkelijk is de nummer 1 voor de Griekse zangeres Nana Mouskouri. Only Love is afkomstig uit de televisieserie Mistral's Daugher en dat levert haar eerste en enige Nederlandse nummer 1 op. Nana Mouskouri scoorde 6 hits in Nederland. Ze zong in het Frans (Mon Enfant #22 in 1970), Engels (The Three Bells #5 in 1975), Duits (Träume Sind Sterne #32 in 1975), Grieks (Milisse Mou, tip in 1972) en Nederlands (Op De Grote Stille Heide, tip in 1976).Op 23 september 1985 is Oh Sheila van Ready For The World de laatste Steunplaat in de Avondspits. De week erna start het Steunfonds. Elke werkdag mag een luisteraar een titel verwijderen en een naar keuze toevoegen. Als een plaat het zeven dagen volhoudt dan promoveert hij naar de erelijst. Op 28 
november 1985 wordt de allerlaatste TROS Top 50 uitgezonden. Ferry Maat en Erik de Zwart presenteren. De omroep neemt vanaf 5 december De Nationale Hitparade van de NOS over. Deze lijst wordt nog steeds door de TROS uitgezonden als De Mega Top 50. Op 1 december 1985 verliezen de Nederlandse radiozenders de naam Hilversum. Het is vanaf dan Radio 1 tot en met 5, waarbij Radio 2 de lichte muziekzender en Radio 3 de popzender is.


U2 is de succesvolste albumact, maar Alison Moyet wordt album van het jaar met Alf. The Unforgettable Fire van U2, Like A Virgin van Madonna, Diamond Life van Sade, Born In The USA van Bruce Springsteen, Brothers In Arms van Dire Straits, Shamrock Diaries van Chris Rea, The Dream Of The Blue Turtles van Sting, Be Yourself Tonight van The Eurythmics en Make It Big van Wham! completementeren de top 10. Sade Adu scoort twee nummer een albums met Diamond Life en Promise.


Ook in 1985

Op 2 januari 1985 overlijdt Peter Lewis aan de gevolgen van maagkanker. Hij was in de jaren zestig zanger van de Britse The Scorpions (Hello Josephine, #2 in 1965 en #9 in 1977). Later blijkt hij een slachtoffer van Doctor Death te zijn, die tot zijn arrestatie in 1998 honderden patiënten om het leven had gebracht. *** Herman Brood trouwt in januari met Xandra Jansen, het nichtje van Gert-Jan Dröge. Het bericht haalt zefs het NOS Journaal. *** Baltimora scoort een nummer 1 hit met Tarzan boy. Het gezicht van Baltimora is de Noordierse zanger Jimmy McShane (23 mei 1957). Opvolger Woody Boogie flopt. Baltimora overlijdt op 28 maart 1995 aan aids. *** Dead or Alive, de groep rond showman Pete Burns met ooglapje, scoort twee hits: You Spin Me Round (Like A Record) en Lover Come Back To Me. *** De Talking Heads scoren met Slippery People (#7), Road To Nowhere (#8), The Lady Don't Mind (#13) en Once In A Lifetime (#29). *** Willy Alberti (Carel Verbruggen) (58) overlijdt op 18 februari 1985 na een lange strijd tegen kanker. *** De paus bezoekt Nederland en vanaf 30 maart staat Pisa (Henk Spaan en Harry Vermeegen) 9 weken in de top 40 met Popie Jopie (#5). *** *** Op 7 april 1985 treedt Wham! als allereerste westerse popgroep op in de Volksrepubliek China. *** Het Thaise departement voor massacommunicatie doet op 21 mei 1985 One Night In Bangkok, de hit van Murray Head, in de ban. De 
songtekst zou “misstanden over de Thaise samenleving in de hand werken”. Bovendien zou het liedje “geen respect tonen voor het Boeddhisme”. De #2 hit is afkomstig uit de musical Chess. *** Bruce Springsteen treedt twee dagen achtereen op in het Feyenoord-stadion. 48.000 mensen zijn op 12 en 13 juni getuige in De Kuip. *** In juli verlaat Anita Heilker de Dolly Dots. Ze kan de groep niet combineren met het moederschap. De Dolly Dots gaan met zijn vijven verder. *** Op 10 augustus vindt in de Rotterdamse Kuip het Los-Vast-Live spektakel plaats. Jan Rietman presenteert en speelt piano. Op het podium o.a. Billy Preston, Herman Brood, Chris Rea, Boudewijn de Groot en Ernst Jansz. De NCRV zendt het live uit. *** Roberto Jacketti & The Scooters nemen als eerste popgroep ter wereld een clip op het Rode Plein in Moskou. *** In de TROS Disco top 20 van 1985 staat Nightshift van The Commodores op 3 (208 punten), Clouds Across The Moon van The Rah Band op 2 (246 punten) en op 1 (269 punten) staat Fresh van Kool and The Gang. De Rah Band is een project van Richard Hewson die in 1976 een tip had met Love For Hire. 
DE TIEN GROOTSTE HITS


1 529 16 1 We Are The World - USA For Africa 30-3-1985
We Are The World van USA For Africa ligt vanaf 7 maart 1985 in de platenwinkel. Het lied wordt gezongen door een groot aantal Amerikaanse artiesten zoals Diana Ross, Paul Simon, Bob Dylan, Billy Joel, Kim Carnes, Dionne Warwick, Smokey Robinson, Bette Midler, Stevie Wonder, Al Jarreau, Tina Turner en Bruce Springsteen. We Are The World is geproduceerd door Quincy Jones. De benefietsingle is op 28 januari 1985 - na de uitreiking van de American Music Awards - in de A&M Studio in Los Angeles opgenomen voor de noodlijdende bevolking van Ethiopië. We Are The World is geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie. Het project USA For Africa brengt in totaal ruim zestig miljoen dollar op.
USA For Africa – We Are The World
Lionel Richie
There comes a time when we heed a certain call
Lionel Richie & Stevie Wonder
When the world must come together as one
Stevie Wonder
There are people dying
Paul Simon
And it's time to lend a hand to life
Paul Simon & Kenny Rogers
The greatest gift of all
Kenny Rogers
We can't go on pretending day by day
James Ingram
That someone, somewhere will soon make a change
Tina Turner
We are all part of God's great big family
Billy Joel
And the truth, you know, love is all we need
Chorus:
Michael Jackson
We are the world, we are the children
We are the ones who make a brighter day
So let's start giving
Diana Ross
There's a choice were making
We're saving our own lives
Michael & Diana Ross
It's true well make a better day
Just you and me
Dionne Warwick
Send them your heart
So they'll know that someone cares
Dionne Warwick & Willie Nelson
And their lives will be stronger and free
Willie Nelson
As God has shown us by turning stones to bread
Al Jarreau
So we all must lend a helping hand
Chorus:
We are the world, we are the children
We are the ones who make a brighter day
So let's start giving
Bob Dylan
Theres a choice were making
We're saving our own lives
It's true well make a better day
Just you and me
Michael Jackson
When you're down and out, there seems no hope at all
Huey lewis
But if you just believe theres no way we can fall
Cindy Lauper
Well, well, well, well let us realize that a change can only come
Kim Carnes
When we stand together as one
Chorus:
We are the world, we are the children
We are the ones who make a brighter day
So let's start giving
There's a choice were making
We're saving our own lives
It's true well make a better day
Just you and me
We are the world, we are the children
We are the ones who make a brighter day
So let's start giving
There's a choice were making
We're saving our own lives
It's true well make a better day
Just you and me
We are the world......
Bekijk de videoclip
http://www.youtube.com/watch?v=M9BNoNFKCBI


2 494 15 1 Nightshift - Commodores 23-2-1985
In 1985 scoort Commodores in Nederland hun eerste nummer 1-hit met Nightshift. In Nederland is Nightshift hun grootste hit. Zanger Lionel Richie maakt dan al geen deel meer uit van de band. De leading vocals op Nightshift zijn van Clyde Orange en J.D. Nicholas. Nightshift, geschreven door Clyde Orange, brengt een ode aan de overleden soulzangers Marvin Gaye en Jackie Wilson. Nightshift levert de groep hun enige Grammy Award op. Eind 1986 scoort Commodores nog een hit in Nederland: Goin’ To The Bank (#7). Commodores kreeg in 1972 een contract bij Motown nadat ze op tournee waren geweest met The Jackson 5. In de jaren zeventig scoorden ze top tien hits met Three Times A Lady (#3 in 1978) en Sail On (#4 in 1979). Zanger Lionel Richie bracht in 1982 zijn eerste, titelloze solo-elpee op de markt. Het leverde hem 3 top 10 hits op in de Amerika. Door het succes besluit hij Commodores te verlaten. Een jaar later verscheen zijn tweede plaat Can’t Slow Down met daarop o.a. de nummer 1 hits All Night Long en Hello. Marvin Gaye werd geboren als Marvin Pentz Gay. De ‘e’ voegde hij later aan zijn achternaam toe als eerbetoon aan Sam Cooke. Gaye groeide uit tot de populairste zanger uit de Motown-stal met zowel solo-hits (I Heard It Through The Grapevine) als duetten met de topzangeressen van het label, waaronder Mary Wells, Kim Weston (It Takes Two) en Tammi Terrell (Ain't No Mountain High Enough). Toen Terrell in 1970 overleed aan een hersentumor trok Gaye zich een tijdje terug, maar vervolgens bracht hij in 1971 de door hemzelf geproduceerde LP What's Going On uit, waarmee hij een nieuwe richting insloeg met maatschappijkritische songs. In de jaren zeventig raakte zijn carrière in het slop. Hij had drugsproblemen. Na de LP In Our Lifetime uit 1981 verbleef hij ruim één jaar in Oostende en in het dorpje Moere (West-Vlaanderen). In 1982 nam hij voor het platenlabel CBS de LP Midnight Love op met daarop de hit Sexual Healing die zijn comeback leek in te luiden. Voor Sexual Healing kreeg Gaye in 1982 een Grammy Award. Vlak voor zijn dood keerde Gaye terug naar zijn familie in de Verenigde Staten. Op de dag voor zijn 45-ste verjaardag werd hij tijdens een hoogoplopende ruzie door zijn vader Marvin sr. doodgeschoten. In 1986 zal I Heard It Through The Grapevine in Nederland gebruikt voor een spijkerbroekenreclame en opnieuw wordt het nummer een Top 40-hit. Jackie Wilson (Jack Leroy Wilson) werd geboren in Detroit (Michigan) op 19 juni 1934. Hij overleed op 21 januari 1984 in Cherry Hill Township (New Jersey). In 1956 begon Jackie Wilsons solocarrière met het nummer Reet Petite. In 1961 werd Wilson neergeschoten door een vrouwelijke fan. Hij overleefde deze aanslag en ging verder met zijn carrière. In 1975 kreeg Jackie Wilson een hartaanval op het podium tijdens het zingen van Lonely Teardrops. Jackie Wilson raakte in coma en ontwaakte hier niet meer uit. Na ruim 8 jaar in coma in een ziekenhuis te hebben gelegen, overleed hij in 1984. Begin 1987 zal hij postuum een nummer 1-hit scoren in onder meer Groot-Brittannië en Nederland met het opnieuw uitgebrachte Reet Petite.
Commodores - Nightshift
Marvin, he was a friend of mine
And he could sing a song
His heart in every line
Marvin sang of the joy and pain
He opened up our minds
And I still can hear him say
Aw talk to me so you can see
What's going on
Say you will sing your songs
Forevermore (evermore)
Gonna be some sweet sounds
Coming down on the nightshift
I bet you're singing proud
Oh I bet you'll pull a crowd
Gonna be a long night
It's gonna be all right
On the nightshift
Oh you found another home
I know you're not alone
On the nightshift
Jackie (Jackie), hey what'you doing now
It seems like yesterday
When we were working out
Jackie (Jackie, oh) you set
The world on fire
You came and gifted us
Your love it lifted us
Higher and higher
Keep it up and
We'll be there
At your side
Oh say you will sing
Your songs forevermore (evermore)
Gonna be some sweet sounds
Coming down on the nightshift
I bet you're singing proud
Oh I bet you'll pull a crowd
Gonna be a long night
It's gonna be all right
On the nightshift
Oh you found another home
I know you're not alone
On the nightshift
Gonna miss your sweet voice
That soulful voice
On the nightshift
We all remember you
Ooh the songs are coming through
At the end of a long day
It's gonna be okay
On the nightshift
You found another home
I know you're not alone
On the nightshift
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=FrkEDe6Ljqs&ob=av2e


3 494 15 1 Dancing In The Dark - Bruce Springsteen 17-5-1985 1984-269
In juni 1984 verscheen Bruce’s succesvolste album Born In The USA. Van het album komen vele singles die allen goed scoren. Dancing In The Dark wordt in 1985 de grootste, hoewel die in 1984 slechtst tot nummer 31 was gekomen. Het nummer is een kritische beschouwing over de gevolgen van de Vietnamoorlog en de economische crisis. Bruce staat in de zomer met drie singles tegelijkertijd in de top 10 (Dancing In The Dark, I'm On Fire en Born In The USA). Bruce Springsteen werd geboren in Freehold (New Jersey) op 23 september 1949. Zijn, door Bruce zelf niet gewaardeerde, bijnaam luidt The Boss. In de jaren '60 speelde Springsteen in meerdere bands, waaronder The Castiles, Steel Mill en Dr. Zoom and The Sonic Boom. Bruce Springsteen werd in 1972 ontdekt door John Hammond, de man die ook Bob Dylan aan het grote publiek voorstelde. In 1973 trad hij op in het voorprogramma van Chigago. In 1974 schreef journalist Jon Landau 'Ik heb de toekomst van rock and roll gezien. Die toekomst heet Bruce Springsteen.' Springsteens doorbraak kwam echter pas bij zijn derde album Born To Run (augustus 1975). De line up van zijn begeleidingsband The E Street Band was: Clarence Clemons op saxofoon, Steve Van Zandt op gitaar, Danny Federici op orgel, Roy Bittan op piano, Garry Tallent op basgitaar en Max Weinberg op drums. In 1975 bezocht Springsteen voor het eerst Europa en gaf op 23 november ook een optreden in Amsterdam (RAI). In oktober 1980 verscheen zijn vijfde album The River (een dubbelalbum). Springsteen neemt in 1982 zonder The E Street Band het album Nebraska op. In deze periode begon Steve Van Zandt een solocarrière onder de naam Little Steven & The Disciples of Soul, waarna hij (tijdelijk) de E Street Band verliet. Hij werd vervangen door Nils Lofgren. In maart 1992 zullen tegelijkertijd de albums Human Touch en Lucky Town verschijnen. In de herfst van 1993 neemt Springsteen het nummer Streets Of Philadelphia op voor de soundtrack van de film Philadelphia. Het nummer wordt in 1994 een top-10-hit en Springsteen ontvangt er een Oscar voor Beste Song én een Grammy voor. In 2005 zal Springsteen een nieuw soloalbum uitbrengen en dat krijgt de titel Devils & Dust mee. CD Magic verschijnt op 2 oktober 2007.
Bruce Springsteen – Dancing In The Dark
Born down in a dead man's town
The first kick I took was when I hit the ground
You end up like a dog that's been beat too much
Till you spend half your life just covering up
Born in the U.S.A.
I was born in the U.S.A.
I was born in the U.S.A.
Born in the U.S.A.
Got in a little hometown jam
So they put a rifle in my hand
Sent me off to a foreign land
To go and kill the yellow man
Born in the U.S.A.
I was born in the U.S.A.
I was born in the U.S.A.
I was born in the U.S.A.
Born in the U.S.A.
Come back home to the refinery
Hiring man says "Son if it was up to me"
Went down to see my V.A. man
He said "Son, don't you understand"
I had a brother at Khe Sanh fighting off the Viet Cong
They're still there, he's all gone
He had a woman he loved in Saigon
I got a picture of him in her arms now
Down in the shadow of the penitentiary
Out by the gas fires of the refinery
I'm ten years burning down the road
Nowhere to run ain't got nowhere to go
Born in the U.S.A.
I was born in the U.S.A.
Born in the U.S.A.
I'm a long gone Daddy in the U.S.A.
Born in the U.S.A.
Born in the U.S.A.
Born in the U.S.A.
I'm a cool rocking Daddy in the U.S.A.
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=129kuDCQtHs&ob=av2e


4 489 16 1 Into The Groove - Madonna 3-8-1985
Op 17 maart 1984 kwam Madonna Louise Ciccone voor het eerst de Nederlandse Top 40 binnen met Holiday. Die haalt #11. In oktober 1985 komt de reissue tot #12. Vanaf 3 augustus1985 scoort Madonna haar grootste hit met Into The Groove. Vanaf dat moment is Madonna 's werelds succesvolste vrouwelijke popster en dat zal ze decennia blijven. In 1985 maakt Madonna haar eerste uitstapje naar Hollywood. In de film Vision Quest speelt ze een clubzangeres. Deze film levert haar twee hits op: Crazy For You en Gambler. Later in 1985 speelt ze een belangrijke rol in de film Desperately Seeking Susan. Uit deze film komt het nummer Into The Groove dat op latere uitgaven van het album Like A Virgin als extra nummer is gezet. Op 13 juli 1985 verschijnt Madonna op het Philadelphia-podium tijdens Live Aid. De week ervoor verschenen in de media naaktfoto's van Madonna uit de tijd dat ze als bijverdienste poseerde voor kunstadacemie-studenten in New York. Op 16 augustus 1985, haar 27e verjaardag, trouwt Madonna met acteur Sean Penn. Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie werd op 16 augustus 1958 geboren in Bay City (Michigan). Als kind volgde Madonna piano- en balletlessen. Na de middelbare school kreeg ze een studiebeurs voor de Universiteit van Michigan. Na twee jaar studie verlaat ze in 1976 de universiteit om met 35 dollar in een taxi te stappen en de chauffeur te vragen haar op een plek af te zetten waar het allemaal gebeurt. De chauffeur zet haar af op Times Square in hartje New York. Daar poseert zij voor kunststudenten om aan geld te komen, Ook zingt ze in verschillende punk-bandjes waaronder Emmy and the Emmys. Daarnaast werkte ze ook nog een tijdje als verkoopster bij Dunkin' Donuts. In 1978 werkte zij als achtergrondzangeres bij Patrick Hernandez die een hit had met Born To Be Alive. Ze speelde in 1979 ook nog mee in de studentenfilm A Certain Sacrifice, die pas in 1985 wordt uitgebracht. In 1982 kreeg Madonna haar eerste platencontract.Madonna's eerste single heette Everybody, een nummer dat ze ook zelf heeft geschreven. Mede dankzij MTV lukte het Madonna om snel een krachtig en sexy imago op te bouwen. In 1983 komt haar debuutalbum Madonna uit. De eerste grote hit van dit album was Holiday. In 1984 kwam Madonna met het album Like A Virgin, geproduceerd door Nile Rodgers, bekend van Chic.
Madonna – Into The Groove
And you can dance
For inspiration
Come on
I'm waiting
Chorus:
Get into the groove
Boy you've got to prove
Your love to me, yeah
Get up on your feet, yeah
Step to the beat
Boy what will it be
Music can be such a revelation
Dancing around you feel the sweet sensation
We might be lovers if the rhythm's right
I hope this feeling never ends tonight
Bridge:
Only when I'm dancing can I feel this free
At night I lock the doors, where no one else can see
I'm tired of dancing here all by myself
Tonight I wanna dance with someone else
(chorus)
Gonna get to know you in a special way
This doesn't happen to me every day
Don't try to hide it love wears no disguise
I see the fire burning in your eyes
(bridge)
(chorus)
Intermediate:
Live out your fantasy here with me
Just let the music set you free
Touch my body, and move in time
Now I know you're mine


(intermediate)
(chorus lyrics) 3 times, third time fading
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=ZrLJXp3nYiE


5 480 15 1 19 - Paul Hardcastle 18-5-1985
In 1985 scoort Paul Hardcastle in Groot-Brittannië en Nederland een nummer-1-hit met het lied 19, een dansplaat waarin samples verwerkt zijn van een televisiedocumentaire over veteranen uit de Vietnamoorlog die leden aan een posttraumatische stress-stoornis. Het nummer 19 refereert aan de gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse soldaten tijdens de Vietnamoorlog. Deze lag met 19 jaar namelijk lager dan in de Tweede Wereldoorlog; daar waren de soldaten gemiddeld 26 jaar oud. Paul Hardcastle (Londen, 10 december 1957) is een Britse componist en muzikant; gespecialiseerd in de synthesizer. Begin jaren '80 was hij lid van een dance-groep. Na 19 scoort Paul in 1986 nog een hit met Don’t Waste My Time (#11).
Paul Hardcastle - 19
In 1965 Vietnam seemed like just another foreign war,
but it wasn't.
It was different in many ways, as so were tose that did the fighting.
In World War II the average age of the combat soldier was 26...
In Vietnam he was 19.
In inininininin Vietnam he was 19.


(TV announcer's voice)
The shooting and fighting of the past two weeks continued today
25 miles west of Saigon
I really wasn't sure what was going on (Vet's Voice)
Nininini Nineteen, 19, Ni-nineteen 19
19,19,19,19
In Vietnam the combat soldier typicaly served a twelve month tour of duty but
was exposed to hostile fire almost everyday
Ninininininininininin 19 nininininninin 19
Hundreds of Thousands of men who saw heavy combat in Vietnam were arrested
since discharge
Their arrest rate is almost twice that of non-veterans of the same age.
There are no accurate figures of how many of these men have been incarcerated.
But, a Veterans Administration study concludes that the greater of Vets
exposure to combat could more likely affect his chances of being arrested or
convicted.
This is one legacy of the Vietnam War
(Singing Girls)
All those who remember the war
They won't forget what they've seen..
Destruction of men in their prime
whose average was 19
Dedededededede-Destruction
Dedededededede-Destruction
War, War
Dededede-Destruction, wa-wa-War, wa-War, War
Dedededededede-Destruction
War, War
After World War II the Men came home together on troop ships, but the Vietnam
Vet often arrived home within 48 hours of jungle combat
Perhaps the most dramatic difference between World War II and VietNam was
coming home.. .none of them received a hero's welcome
None of them received a heroes welcome, none of them, none of them
Nenene Nenene None of them, none of them, none of them (etc...)
None of them received a hero's welcome
None of them received a hero's welcome
According to a Veteran's Administration study
Half of the Vietnam combat veterans suffered from what Psychiatrists call
Post-Traumatic-Stress-Disorder
Many vets complain of alienation, rage, or guilt
Some succumb to suicidal thoughts
Eight to Ten years after coming home almost eight-hundred-thousand men are
still fighting the VietNam War
(Singing Girls)
Dedededededede-Destruction
Nininininininininin Nineteen, 19, Ni-nineteen 19
19,19,19,19
Nininininininininin Nineteen, 19, Ni-nineteen 19
19,19,19,19
(Soldiers Voice)
When we came back it was different.. Everybody wants to know "How'd it
happenned to those guys over there
There's gotta be something wrong somewhere
We did what we had to do
There's gotta be something wrong somewhere
People wanted us to be ashamed of what it made us
Dad had no idea what he went to fight and he is now
All we want to do is come home
All we want to do is come home
What did we do it for
All we want to do is come home
Was it worth it
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=b3LdMAqUMnM


6 474 16 1 Waarom Fluister Ik Je Naam Nog - Benny Neyman 22-6-1985
Veel van Benny’s liedjes zijn bewerkingen van Zuid-Europese composities, onder meer van de Griekse componist Nikos Ignatiadis. Zijn compositie Waarom Fluister Ik Je Naam Nog heette in het Grieks An Anixis Tin Cardia Mou. In 1985 scoort Benny Neyman zijn grootste hit uit zijn carrière met Waarom Fluister Ik Je Naam Nog. Het wordt met 474 punten zelfs de succesvolste Nederlandstalige single van de jaren tachtig en ook de succesvolste Nederlandse productie. Daarna zal Benny Neyman nog 7 hits scoren - opvolger Zolang Je Bij Me Bent bereikt nummer 23 - maar daaronder zitten geen grote hits meer. Hij gaat met veel succes op theatertournee. In 1996 ontvangt Benny Neyman een Gouden Harp. Wilhelmus Albertus (Benny) Neyman werd op 9 juni 1951 in Maastricht geboren. Begin jaren '70 volgde hij een opleiding aan de Kleinkunst Academie in Amsterdam. In 1973 verscheen zijn eerste elpee Ik Wilde Als Orpheus Zingen, maar pas in november 1978 heeft hij zijn eerste tip met 15 jaar. In juli 1980 is zijn eerste hit een feit als Ik Weet Niet Hoe een hit wordt (#5). Benny Neyman heeft in mei 1988 een tip met Rood, maar dat is een andere compositie dan de hit van Marco Borsato uit 2006. Uit Benny's versie: "Rood, als een slapende zon die ondergaat in zee/Rood, als de kleur van je mond, wanneer je met me vree/Rood, als de mooie robijn die ik jou aanstonds geef/Rood, als de Muur van Berlijn, waar nog steeds bloed aan kleeft (...) Rood, als de kleur van een vlag, die voor de vrijheid staat/Rood, als een teken van macht, dat alom wordt gehaat/Rood, als romantisch symbool van liefde en van moed/Rood, als de kleur van de dood, van oorlog en van bloed". Op 7 februari 2008 overlijdt Benny Neyman op 56-jarige leeftijd.
Benny Neyman – Waarom Fluister Ik Je Naam Nog
Vergeten
Hoe zou ik jou kunnen vergeten
De jaren zijn voorbij gegleden
Voorgoed verdwenen in de tijd
En dromen
Ik zal wel altijd blijven dromen
Je hebt me alle hoop ontnomen
't Is gewoon verleden tijd hmmmm
Maar waarom fluister ik jouw naam nog
Hoor ik steeds je stem
Ik zie je levensgroot hier staan nog
Omdat ik niets vergeten ben
Waarom ruik ik steeds jouw geur nog
Of je bij me bent
Wat is er toen met mij gebeurd toch
Ach had ik jou maar nooit gekend
M'n leven
't Gaat gewoon z'n gang, m'n leven
Maar soms verlang ik toch heel even
Verlang ik even weer naar jou
Verloren
Ik heb de moed allang verloren
We wisten bijna van tevoren
Dat dit niet eeuwig duren zou hmmmm
Maar waarom fluister ik jouw naam nog
Hoor ik steeds je stem
Ik zie je levensgroot hier staan nog
Omdat ik niets vergeten ben
Waarom ruik ik steeds jouw geur nog
Of je bij me bent
Wat is er toen met mij gebeurd toch
Ach had ik jou maar nooit gekend
Bekijk een optreden
http://www.youtube.com/watch?v=76Bb2MysR_8


7 474 15 1 I Got You Babe - UB 40 & Chrissie Hynde 10-8-1985 
In 1985 staat UB 40 op Live Aid. Daar zingt de groep samen met Chrissie Hynde van The Pretenders I Got You Babe. De cover van Sonny & Cher wordt een nummer 1 hit. In andere Europese landen is het niet zo’n succes: Oostenrijk #14, Zwitserland #15, Zweden #17 en Frankrijk #29. Van het album Baggariddim wordt in 1985 ook Don't Break My Heart een hit (#13). In 1988 werken UB 40 & Chrissie Hynde opnieuw samen. Hun single Breakfast in bed staat dan 10 weken in de Top 40 met 4 als hoogste notering. Chrissie Hynde werd geboren in Akron (Ohio) op 7 september 1951. Ze is zangeres, songwriter en gitarist, en het enige constante bandlid van The Pretenders. Chrissie Hynde kreeg in 1983 met Ray Davies van de The Kinks een kind. Later i0s Hynde getrouwd met Jim Kerr van de Simple Minds, met wie ze eveneens een kind kreeg. In 1997 trouwt ze met de kunstenaar Lucha Brieva.
UB 40 & Chrissie Hynde – I Got You Babe
They say we`re young and we don`t know
Won`t find out till we grow
Well I don`t know why that`s true
Cause you got me baby, I got you
Chorus
Babe, I got you babe, I got you, Babe.
They say our love won`t pay the rent
Before it`s earn`d our money`s always spent
I guess that`s so, we don`t have a lot
But at least I`m sure of all the things we got
Chorus
Babe, I got you babe, I got you, Babe.
I got flowers in the spring
I got you, you wear my ring
And when I`m sad, you`re a clown
And if I get scared you`re always around
And then they say your hair`s too long
But I don`t care, with you I can`t do wrong
Then put your warm little hand in mine
There ain`t no hill or mountain we can`t climb
Chorus
Babe, I got you babe, I got you, Babe.
I got you to hold my hand
I got you to understand
I got you to walk with me
I got you to talk with
I got you to kiss goodnight
I got you to hold me tight
I got you I won`t let go
I got you who loves me so
I got you, babe
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=2aP4GaAruws&ob=av2n


8 471 15 1 Don't You (Forget About Me) - Simple Minds 20-4-1985
De groep scoorde in 1982 de eerste hit met Promised You A Miracle (#24), daarna floppen Glittering Prize en Waterfront. Anderhalf jaar later is Don’t You (Forget About Me) hun eerste nummer 1. Opvolger Alive & Kicking haalt 2. In 1989 zullen ze een tweede nummer 1 scoren met Belfast child. In 1995 zal She's A River hun laatste hit zijn (#13). Tussen 1982 en 1989 bestaat Simple Minds uit zanger Jim Kerr, Charlie Burchill, Michael McNeil, John Giblin en Mel Gaynor. Na 1995 zullen alleen Kerr en Burchill overblijven.
Simple Minds – Don’t You (Forget About Me)
Hey, hey, hey ,hey
Ohhh...
Won't you come see about me?
I'll be alone, dancing you know it baby
Tell me your troubles and doubts
Giving me everything inside and out and
Love's strange so real in the dark
Think of the tender things that we were working on
Slow change may pull us apart
When the light gets into your heart, baby
Don't you forget about me
Don't don't don't don't
Don't you forget about me
Will you stand above me?
Look my way, never love me
Rain keeps falling, rain keeps falling
Down, down, down
Will you recognise me?
Call my name or walk on by
Rain keeps falling, rain keeps falling
Down, down, down, down
Hey, hey, hey, hey
Ohhhh.....
Don't you try and pretend
It's my feeling we'll win in the end
I won't harm you or touch your defenses
Vanity and security
Don't you forget about me
I'll be alone, dancing you know it baby
Going to take you apart
I'll put us back together at heart, baby
Don't you forget about me
Don't don't don't don't
Don't you forget about me
As you walk on by
Will you call my name?
As you walk on by
Will you call my name?
When you walk away
Or will you walk away?
Will you walk on by?
Come on - call my name
Will you all my name?
I say :
La la la...
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=jpc7TBhilFI


9 451 15 3 A View To A Kill -Duran Duran 25-5-1985
John en Andy Taylor vormen in 1985 samen met Robert Palmer en Chic-drummer Tony Thompson de rockgroep The Power Station en LeBon en Rhodes stichten de groep Arcadia, waarvan ook drummer Roger Taylor deel uitmaakt. Tussendoor heeft Duran Duran met de James Bond titelsong A View To A Kill een hit en treden ze op tijdens Live Aid. Eind 1985 wordt duidelijk dat Roger Taylor genoeg heeft van het sterrendom, waarna hij de groep verlaat. Even later vertrekt ook gitarist Andy Taylor. In 1986 nemen de drie overgebleven bandleden samen met producer Nile Rodgers het album Notorious op, waarvan de titelsong een hit wordt. De piek van hun succes lijkt echter bereikt. In 1988 verschijnt het album Big Thing, dat nog maar matig verkocht. Het in 1990 verschenen Liberty valt helemaal niet meer op. In 1993 verschijnt The Wedding Album. Duran Duran is dan uitgebreid met ex-Missing Persons-gitarist Warren Cuccurullo. De singles Ordinary World en Come Undone doen het goed. Het succes is echter van korte duur. Het coveralbum Thank You (1995) valt bij de vakpers verkeerd. John Taylor verlaat de groep tijdens de opnames van het album Medazzaland (1997), dat door platenmaatschappij EMI alleen in de VS wordt uitgebracht. Het volgende album Pop Trash (2000) flopt volkomen. Rhodes en LeBon, als enige originele bandleden, besluiten in 2001 de drie Taylors te polsen voor een reünie in originele bezetting. Ze zeggen ja en Cuccurullo wordt aan de kant gezet. In 2003 gaat de band in de originele bezetting weer op tournee. Met succes. In 2004 verschijnt het album Astronaut, dat door pers en publiek goed ontvangen wordt. De single (Reach Up For The) Sunrise wordt alleen een bescheiden radiohit. De groep treedt op bij Live 8 in juli 2005. Eind 2006 verlaat Andy Taylor de groep weer. Naar verluidt kon hij zich niet vinden in de muzikale koers die de groep samen met producer Timbaland ingeslagen is.
Duran Duran – A View To A Kill
Meeting you with a view to a kill face to face in secret places feel the chill
Nightfall covers me but you know the plans I'm making
Still over sea could it be the whole earth opening wide
A sacred why a mystery gaping inside the weekends why until we
Dance into the fire that fatal kiss is all we need
Dance in the the fire to fatal sounds of broken dreams
Dance in to the fire that fatal kiss is all we need dance into the fire
Choice for you is the view to a kill between the shades assasination standing still
First crystal tears fall of snowflakes on your body
First time in years to drench your skin with lovers rosy stain
A chance to find a phoenix for the flame a chance to die but can we
Dance into the fire that fatal kiss is all we need
Dance into the fire to fatal sounds of broken dreams
Dance into the fire that fatal kiss is all we need
Dance into the fire when all we see is the view to a kill
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=Fp4CR2HcHLQ&ob=av2e


10 431 14 1 Shout - Tears for Fears 12-1-1985
Roland Orzabal en Curt Smith waren begin jaren tachtig al volop bezig met de synthesizer. Die was in 1983 dan ook te horen op het debuutalbum The Hurting. Single Change werd een kleine hit. Shout is afkomstig van hun tweede album Songs From The Big Chair. OokEverybody Wants To Rule The World doet het goed. In 1985 weigeren Orazabal en Smith om op te treden tijdens Live Aid, want ze zijn niet zo vóór de gebeurtenis zelf. In 1989 zal de lp The Seeds Of Love verschijnen met daarop de grote hit Sowing The Seeds Of Love, dat duidelijk verwijst naar het geluid van The Beatles uit 1967. De tekst is een aanklacht tegen Margaret Thatcher. De twee krijgen later ruzie. Na de toernee in 1992 stapt Curt op. Roland maakt dan in zijn eentje het album Raoul & The Kings of Spain. In 2004 zal Tears For Fears onverwachts weer bij elkaar komen met het album Everybody Loves a Happy Ending.
Tears For Fears - Shout
Chorus
Shout
Shout
Let it aloud
These are the things I can do without
Come on
I’m talking to you
Come on
(repeat)
In violent times
You shouldn’t have to sell your soul
In black and white
They really really ought to know
Those one track minds
That took you for a working boy
Kiss them goodbye
You shouldn’t have to jump for joy
You shouldn’t have to jump for joy
Chorus
They gave you life
And in return you gave them hell
As cold as ice
I hope we live to tell the tale
I hope we live to tell the tale
Chorus(x2)
And when you’ve taken down your guard
If I could change your mind
I’d really love to break your heart
I’d really love to break your heart
Chorus
Kijk naar Shout live met uitleg over de betekenis van de song
http://www.youtube.com/watch?v=JNcHjGQ6QlA
PRIJZEN


Edisons 1985
Naam - Album - Categorie
Frans Halsema - 1939 - 1984 - Bijzondere Historische uitgaven 
Duke Ellington - Duke 56/62 Vol. I, II, En III - Bijzondere Historische Uitgaven
Anita Meyer - Face Tot Face - Buitenlandse Zang
Van Kooten & De Bie - Draaikonten - Cabaret/Theater/Musical 
Hank Williams Jr. - Major Moves - Country And Western
Wim de Bie - De Bie Zingt - Extra
Van Dyke Parks - Jump - Extra
Niko Langenhuijsen - Hypo - Extra Jazz
Kinderen Voor Kinderen Deel 5 - Extra Kinderrepertoire
Jean-Michel Jarre - Zoolook - Instrumentaal
Miles Davis - Decoy - Jazz
Andersson / Ulvaeus / Rice - Chess - Musical/Film
Robert Long - Dag Kleine Jongen - Nederlandse Zang, Algemeen
Golden Earring - N.E.W.S. - Pop
U2 - The Unforgettable Fire - Pop, Algemeen
Ashford & Simpson - Solid - Pop, Disco-Dans
Lloyd Cole And The Commotions - Rattlesnakes – Pop Singer-Songwriter
Linda Ronstadt - Lush Life - Vocaal, AlgemeenConamus Exportprijs 1985
Video Kids (Woodpeckers from space), Bolland & Bolland.
Bolland & Bolland maakten onder andere hits met Tiffany (Presidential suite).


Gouden Harpen 1985
Martine Bijl, Ivo de Wijs, Gerard Stellaard


Zilveren Harpen 1985
Gerard Joling, Julya Loko, Mai Tai, Frisse Jongens
POPULARITEITSVERKIEZINGEN


Muziek Expres Poppoll 1985


Binnenland en buitenland door elkaar


Beste Groep
1 Duran Duran 18
1 Wham 18
2 A-Ha 12
3 Roberto Jacketti 8
4 U2 7


Beste Zanger
1 Gerard Joling 21
2 George Michael 12
3 Simon Lebon 10
4 Frank Boeyen 5
5 Lionel Richie 4
5 Erik Van Der Hoff 4
5 Georgie Davis 4


Beste Zangeres
1 Madonna 46
2 Anita Meyer 13
3 Sandra 5
3 Tina Turner 5
4 Kate Bush 4


Bovenstebeste Single
1 I'm Your Man - Wham 12
2 Take On Me - A-Ha 9
3 Nikita - Elton John 6
4 Sun City - Artists United Against Apartheid 5
4 Say You, Say Me - Lionel Richie 5
5 Ticket To The Tropics - Gerard Joling 4


Meest Waardeloze Single
1 Only Love - Nana Mouskouri 8
2 Rode Rozen - Jantje Koopmans En Zijn Band 6
3 Ik Verscheurde Je Foto - Koos Alberts 5
4 Black Star - Goergie Davis 3
4 Enkele Reis - Koos Alberts 3
4 I'm Your Man - Wham 3


Allerbeste Elpee
1 Love Is In Your Eyes - Gerard Joling 14
2 Like A Virgin - Madonna 9
3 Oh Not Again - Roberto Jacketti & The Scooters 7
4 Attention - Dolly Dots 6
5 Foto Van Een Mooie Dag - Frank Boeyen Groep 5
5 Make It Big - Wham 5


Elpee Rijp Voor De Schroothoop
1 Ik Zal Je Nooit Vergeten - Koos Alberts 8
Danny De Munk, Jantje Koopmans, Slave To The Rhythm, The Power Of The Young - Georgie Davis


Leukste, Mafste Of Beste Video
1 Take On Me - A-Ha 37
2 A View To A Kill - Duran Duran 9
3 I'm Your Man - Wham 5
4 Nikita - Elton John 3
5 Police Academy 2


Meest Stompzinnige Video
1 Slave To The Rhythm - Grace Jones 11
I'm Your Man, Road To Nowhere, Life's What You Make It, Run - Kate Bush, Black Star


Beste Pop-Programma Op Tv
1 Countdown 50
2 Popformule 13
3 Formule Één 11
4 Top Pop 7
5 Los Vast 5


Pittigste Disk-Jockey
1 Erik De Zwart 40
2 Adam Curry 24
3 Frits Spits 7
4 Kas Van Iersel 5
5 Jan Rietman 3
5 Jeroen Van Inkel 3


Mooiste Film
1 Rambo 12
2 Desperately Seeking Susan9
A View To A Kill, Back To The Future, Sound Of Music


Slechtste Film
1 Desperately Seeking Susan 7
A View To A Kill, Purple Rain, Rambo, Hoge Hakken, Echte Liefde


Concert Van Het Jaar
1 Live Aid 27
2 Diana Ross 12
3 Bruce Springsteen 9
4 Kuipspektakel 6
5 Simple Minds 5


Best Geklede Popartiest
1 Gerard Joling 12
2 John Taylor 10
Madonna, George Michael, Georgie Davis


Slechtst Geklede Popartiest
1 Madonna 11
2 André Hazes 10
2 Boy George 10
2 Prince 10


Leukste Kapsel
1 Madonna 10
1 John Taylor 10
2 Gerard Joling 9
George Michael, Erik Van Der Hoff, Georgie Davis, Sandra


Kapsel Coupe Waardeloos
1 Boy George 9


Meest Belovende Nieuwkomer
1 A-Ha 33
2 Gerard Joling 19
3 Georgie Davis
4 Boom Boom Mancini 5
5 Sandra 4


Artiest Met Wie Je Best Een Avondje Zou Willen Stappen
1 Gerard Joling 15
2 Madonna 7
3 Georgie Davis 6
3 Bob Geldof 6
4 Roberto Jacketti 4


Mafkees Van Het Jaar
1 André Van Duin 11
2 Georgie Davis 5
2 Urbanus 5


Hitkrant Poppoll 1985


Binnenland


Zanger
1 Gerard Joling 61,3%
2 Frank Boeijen 8,4%
3 Georgie Davis 8,1% (deed Stevie Wonder na in de Soundmixshow, Blackstar kwam tot #5)
4 Eric van der Hoff 7,6%
5 Danny de Munk 2,3%


Zangeres
1 Anita Meijer 61,2%
2 Angela Groothuizen 13,7%
3 Glenda Peters 4,9%
4 Nikki 4,1%
5 Patricia Paay 2,1%


Groep
1 1 Roberto Jacketti & The Scooters 29,1%
2 Dolly Dots 29,1%
3 Frank Boeijen Groep 14,2%
4 Time Bandits 6,3%
5 Mai Tai 5,8%


Singles
1 Ticket To The Tropics - Gerard Joling 19,5
2 Only The Rain - Dolly Dots 14
3 Kronenburg Park - Frank Boeijen Groep 8
4 So I Say - Roberto Jacketti & The Scooters 7
5 Red Skies - Boom Boom Mancini 6,2
Rest 45,3


Elpees
1 Foto Van Een Mooie Dag - Frank Boeijen Groep 38,0
2 Love Is In Your Eyes - Gerard Joling 12,7
3 Attention - Dolly Dots 10,0
4 Fiction - Time Bandits 7,7
5 Oh No Not Again - Roberto Jacketti & The Scooters 7,2
Rest 24,2


Meest belovend
1 Boom Boom Mancini 36,6
Boom Boom Mancini bestaat uit Jeroen Ernst, Jaap de Jonckheere, Francois Koen, Beau Wassenbergh en Evert Nieuwstede. Evert Nieuwstede was in 1980 zanger van de Urban Heroes, De Jonckheere was daar de gitarist.
2 Original Talkatives 29,5


3 Powerplay 17,5
4 Maarten Peters (ex lid van Frank Boeyen Groep) 6,1
5 De Dijk 4,5
rest 5,8


Buitenland


Zanger
1 George Michael 17,4%
2 Simon Le Bon 14,1%
3 Bruce Springsteen 14,1%
4 Sting 10%
5 Paul Young 9,1%


Zangeres
1 Madonna 61,1%
2 Sade 6%
3 Alison Moyet 5,2%
4 Kate Bush 4,9%
5 Tina Turner 4,9%


Groep
1 Duran Duran 32,1%
2 Wham! 26,6%
3 U2 16,3%
4 Simple Minds 4,6%
5 Spandau Ballet 2,8%


Single
1 A View To A Kill - Duran Duran 8,6
2 Into The Groove - Madonna 7,3
3 Sunday Bloody Sunday - U2 7,3
4 Take On Me - A-Ha 7,0
5 Election Day - Arcadia 5,2
Rest 64,6


Elpee
1 Like A Virgin - Madonna 18,1
2 Born In The USA - Bruce Springsteen 9,4
3 Make It Big - Wham 8,9
4 Arena - Duran Duran 8,3
5 The Dream Of The Blue Turtle - Sting 6,7
Rest 48,6


Meest Belovend
1 A-Ha 48,9
2 Arcadia 8,9
3 Five Star 6,8
4 Midge Ure 6,1
5 Bryan Adams 3,2
Rest 26,1


Beste Videoclip
1 Take On Me - A-Ha 34,2
2 A View To A Kill - Duran Duran 11,0
3 Make Me Smile - Roberto Jacketti & The Scooters 3,4
4 The Wild Boys - Duran Duran 3,1
5 Drive - The Cars 3,0
Rest 45,3
VPRO’s Song Van Het Jaar Verkiezing
1. Jesus & Mary Chain - Just Like Honey
2. The Smiths - How Soon Is Now
3. The Cult - Rain
4. Siouxsie And The Banshees - Cities In Dust
5. Jesus & Mary Chain - You Trip Me Up
6. TC Matic - Elle Adore Le Noir
7.Claw Boys Claw - So Mean
8. Hüsker Dü - Makes No Sense At All
9. Fine Young Cannibals - Johnny Come Home
10. Echo & The Bunnymen - Bring On The Dancing Horses

Geen opmerkingen:

Een reactie posten