zondag 14 augustus 2011

1967

Topact: The Bee Gees


1967 is het jaar van de flower power, hippies en psychedelische muziek. Vele artiesten zoeken voor inspiratie hun toevlucht in het gebruik van drugs. The Beatles komen daar openlijk voor uit. Een aantal groepen gaat
het accent leggen op hun lp's in plaats van op singles. Zij maken geen nummers meer die de voorgeschreven hitlengte van ongeveer drie minuten hebben. Hun ideeën worden verwerkt in lang uitgesponnen nummers die soms een hele lp-kant beslaan. Cream en The Beatles (Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band) komen met conceptalbums.


The Bee Gees zijn de succesvolste act in de hitparade met maar liefst 6 hits, waaronder de nummer 1-hit Massachuchetts. Robin Gibb overleeft op 5 november 1967 een treinongeluk bij het zuidwesten van Londen, waarbij 50 mensen om het leven komen. Naar aanleiding van het ongeluk schrijft Robin het nummer I've Got A Message To You. De single bereikt na de binnenkomst op 24 augustus 1968 uiteindelijk de derde plaats in Nederland. The Beatles (All You Need Is Love; #1, Penny Lane/Strawberry Fields Forever; #1, Hello Goodbye; #1 en Magical Mystery Tour; #3) en The Rolling Stones zijn met respectievelijk vier en drie hits iets minder op dreef dan in 1965 en 1966. Op 15 april treden The Rolling Stones op in Den Haag. Op 1 juni 1967 verschijnt het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Hoewel van het album geen singles worden uitgebracht, is het album een doorslaand succes. De opnames van de nummers Strawberry Fields Forever en Penny Lane werden gebruikt om deze vroeg in 1967 op single met dubbele A-kant uit te brengen, maar deze komen niet op de elpee. De extravagante collagecover met songteksten is een noviteit in de popmuziek. Op 25 juni vindt de eerste wereldwijde tv-satellietuitzending plaats. The Beatles lanceren All You Need Is Love. Op 9 november 1967 verschijnt het eerste nummer van het Amerikaanse popblad Rolling Stone. John Lennon siert de cover. Op 26 december 1967 wordt de tv show Magical Mystery Tour uitgezonden met daarin songs van The Beatles. Desondanks zijn The Beatles en The Stones in 1967 minder populair dan de Nederlandse Heikrekels. De groep onder leiding van Wim van Gennip scoort de hit van het jaar met Waarom Heb Jij Me Laten Staan? De single staat 34 weken in de lijst zonder ooit hoger dan nummer 6 te komen.
Op 17 juni komt A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum op nummer 1 binnen. A Whiter Shade Of Pale (met Bach-intro) gaat volgens zanger Gary Brooker over hoe je zo snel mogelijk dronken wordt. Het nummer wordt een #1 in 1967 en 1972 en zal daarna in de hoogste regionen van menig top aller tijden lijstje verschijnen. Procol Harum haalt ook met Homburg nummer 1 in 1967. De groep verdient echter niets aan hun hits want ze blijken later een slecht contract en slechte managers te hebben.

The Spencer Davis Group, met daarin Muff en Steve Winwood, scoort drie hits: met de in 1966 binnengekomen #4 hit Gimme Some Lovin', I'm A Man (#8) en Time Seller (#3). De Britse groep The Tremeloes scoort ook drie hits: Here Comes My Baby (#16), Silence Is Golden (#4) en Even The Bad Times Are Good (#7). The Tremeloes kregen in 1962 van hun platenmaatschappij de voorkeur boven The Beatles, omdat de groepsleden dichterbij de opnamestudio woonden. Het hernieuwde succes in 1967 komt doordat ze een andere platenmaatschappij hebben en een nieuwe zanger in de gedaante van Len 'Chip' Hawkes.

Nederland heeft een paar bijzonder succesvolle acts. Golden Earrings scoort drie top 10 hits: In My House (#10), Sound Of The Screaming Day (#4) en Together We Live Together We Love (#6). The Outsiders met zanger Wally Tax scoort in 1967 vier hits en daarna geen een meer: Monkey On Your Back (#4), Summer Is Here (#8), I've Been Loving You (#29) en Don't You Worry About Me (#32). In 1969 valt de groep uiteen door het vertrek van Tax. Armand (Herman van Loenhout) wordt na zijn eerste hit Ben Ik Te Min (#5) gebombardeerd tot protestzanger. Ook Blommenkinders (#19) haalt de hitparade, maar dan is voorbij met de hits. Armand is volgens eigen zeggen beïnvloed door Donovan. Protestzanger Boudewijn de Groot scoort met Het Land Van Maas En Waal zijn enige Nederlandse nummer 1 hit. Ook Onder Ons (#11) en Picknick (#25) halen de Top 40. The Cats scoort vier hits in 1967. De grootste is Sure He's A Cat en die
komt 15 juli 1967 binnen en bereikt #12. Op 29 april 1967 komen Leen Jongewaard en André van den Heuvel de Top 40 binnen met Op Een Mooie Pinksterdag. Pas 23 weken later verdwijnen de acteurs uit de hitparade. Nummer 9 is de hoogste notering. Op 28 oktober 1967 komen Johnny & Rijk de Top 40 binnen met De Bostella. Dit zal een nummer 1 worden en uiteindelijk 17 weken in de Top 40 verblijven. After Tea met Polle (Rob) Eduard, een afsplitsing van Tee Set, scoort hun eerste van uiteindelijk vier hits met Not Just A Flower In Your Hair (#11).

Op 16 juni 1967 begint in Montery (Noord Californië) het eerste grote meerdaagse popfestival in de open lucht: Monterey Pop met optredens van onder andere Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Byrds en Simon & Garfunkel. De ode Monterey aan het driedaagse festival van Eric Burdon & The Animals haalt tip in december 1967 en in maart 1968 nummer 35 in Nederland. Regisseur A.D. Pennebaker legt alles vast en in 1969 verschijnt de film Monterey Pop. Op 11 augustus is het in Amsterdam tijd voor Hai in de Rai, het eerste popfestival in Nederland. Van 10 tot en met 14 november 1967 wordt Hippy Happy gehouden, een beurs voor twieners in Ahoy-Heliport (Oude Ahoy Hallen) in Rotterdam. Met optredens van Jimi Hendrix (zijn enige in Nederland), Pink Floyd en Bee Gees. Op 24 november 1967 wordt in de Margriethal in de Jaarbeurs in Utrecht de eerste Love In gehouden (Flight To Lowlands Paradise); The Crazy World of Arthur Brown treedt op. 

Ook in 1967
Zelfmoord is het onderwerp van Ode to Billy Joe. De geschoolde muzikante Bobbie Gentry haalt #12 met haar eigen compositie. *** After Tea met Polle (Rob) Eduard, een afsplitsing van Tee Set, scoort hun eerste van uiteindelijk vier hits met Not Just A Flower In Your Hair (#11). *** Lulu scoort met To Sir With Love, de titelsong van de nieuwe James Bond film, de best verkochte single van 1967 in Amerika. *** De Franse zanger van Armeense afkomst Charles Aznavour trouwt op 11 januari 1967 in Las Vegas met het Zweedse fotomodel Ulla Thorsell. Sammy Davis jr. is getuige. Petula Clark fungeert als bruidsmeisje. Het levert hem in 1967 geen hitsingles op. *** De Amerikaanse popband The Royal Guardsmen brengen stripfiguur Snoopy naar de Top 40 op 21 januari 1967. De single gaat over een denkbeeldig luchtgevecht tussen stripfiguur Snoopy en de Duitse piloot Manfred von Richthofen, die als bijnaam De Rode Baron had. Snoopy Vs The Red Baron houdt het 12 weken uit en komt tot #4. *** Na eerst zijn huishoudster Violet Shenton te hebben neergeschoten, pleegt Joe Meek op 3 februari 1967 zelfmoord in zijn flat in Noord-Londen. De producer zit diep in financiële zorgen. Ook worstelt hij met zijn homoseksualiteit. Joe Meek is de producer van The Tornados, John Leyton en The Honeycombs. *** Florence Ballard wordt uit The Supremes gezet nadat ze steeds meer is gaan drinken en de ruzies met Diana Ross onhoudbaar worden. Ze wordt vervangen door Cindy Birdsong. Florence's solocarrière komt nooit van de grond en ze eindigt in de bijstand met 3 kinderen. *** Op 10 december 1967 komt Otis Redding op weg naar een optreden om het leven bij een vliegtuigongeluk. De singles die na zijn dood worden uitgebracht worden hits. *** De Britse zanger Dave Berry trouwt op 20 februari 1967 met AVRO-verslaggeefster Marti van Lopik. Ze hebben elkaar tijdens het Grand Gala Du Disque van 1965 leren kennen. In juli 1968 wordt hun dochter Tanya geboren. Dave en Marti Berry zijn anno 2007 nog altijd met elkaar getrouwd. *** Op 4 maart 1967 komt de geheel gefloten single I Was Kaiser Bill’s Batman van Whistlin' Jack Smith de Top 40 binnen. Deze novelty single van Mike Sammes plus koor houdt het 15 weken uit met #2 als hoogste. Op het podium is Billy Moeller te zien van Bill & Buster, die zulen in 1971 een #25 scoren met Hold On To What You've Got. *** Sandie Shaw wint op 8 april 1967 blootvoets – en zet daarmee een trend - het songfestival met het door haar gehate nummer Puppet On A String en scoort een #1. Het is haar tweede en laatste Nederlandse top 10 hit. In Duitsland wordt het de bestverkopende single van het jaar.
DE TIEN GROOTSTE HITS


1 623 34 6 Waarom Heb Jij Me Laten Staan? - De Heikrekels 11-3-1967
De single Waarom Heb Jij Me Laten Staan? komt op 11 maart 1967 binnen en staat maar liefst 34 weken in de Top 40. Nummer 6 is de hoogst bereikte notering. De Heikrekels, een Nederlands dansorkest uit Brabant rond zanger/componist Wim van Gennip, scoren na een weifelend begin met Waarom Heb Jij Me Laten Staan? zelfs de hit van het jaar 1967. De single verkoopt begin 1967 al uitstekend in Noord-Brabant en Limburg, maar boven de Moerdijk heeft dan nog niemand van de groep gehoord. Discjockeys van Hilversum 3 en Radio Veronica krijgen vele brieven van fans en luisteraars die het plaatje eens willen horen. Binnen een paar maanden worden er 100.000 exemplaren verkocht. Wim van Gennip, schrijver en leider van De Heikrekels, mag op 7 juli 1967 uit handen van Johnny Hoes een gouden plaat in ontvangst nemen. Ook opvolgers Jij Bent Voor Mij Alleen (#8) en Ik Wil Alleen Maar Van Je Houden (#5) zijn in 1967 grote hits. In 1972 scoren ze met Lieve Meid (#11) hun zesde en laatste hit; dat is een cover van Schöne Maid van de Duitse zanger Tony Marshall. De Heikrekels werden in 1966 door Wim Van Gennip (18 oktober 1925)
opgericht. De andere groepsleden zijn Bert Linden (basgitaar), Jan Nijsen (drums), Jan van de Rijt (gitaar, klarinet, saxofoon) en Jo van Gerven (accordeon, orgel). Als het succes na 1972 minder wordt, stappen de
muzikanten over naar andere (amateur)orkesten. Van Gennip blijft voor anderen componeren en maakt later in zijn eentje weer platen onder de naam De Heikrekels.
De Heikrekels - Waarom Heb Jij Me Laten Staan?
Waarom, waarom, waarom
Heb jij me laten staan
Waarom, waarom, waarom
Deed jij me dat nu aan
In 't begin was jij zo verliefd op mij m'n schat
'k Had 't gevoel dat jij me maar alleen aanbad
Vertel me nu eens hoe kwam je tot dit besluit
Is er misschien een ander, is het nu uit
Waarom, waarom, waarom
Heb jij me laten staan
Waarom, waarom, waarom
Deed jij me dat nu aan
Ik vraag me af wat was er bij ons toch steeds verkeerd
Toch hoop ik dat je altijd nog bij me wederkeert
Wachten zal ik al duurt 't misschien wat lang
Jij bent 't meisje waar ik zo naar verlang
Waarom, waarom, waarom
Deed jij me dat nu aan
Deed jij me dat nu aan
Luister naar Waarom Heb Jij Mij Laten Staan?
http://www.youtube.com/watch?v=swU6UgFdc4c
Kijk naar een parodie in Rubberen Robbie’s De Nederlandse Sterre Die Stralen Overal (vanaf 1'18'')
http://www.youtube.com/watch?v=lFypjiC14jM


2 605 20 1 San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers In Your Hair) - Scott McKenzie 8-7-1967
John Philips van The Mamas & The Papas schrijft de muziek van San Francisco, Scott McKenzie maakt de tekst. John Phillips neemt ook de productie voor zijn rekening en speelt gitaar op het nummer. Michelle
Phillips van The Mamas & the Papas is verantwoordelijk voor de klokken (bells) op de plaat. San Francisco wordt een top vijf-hit in Amerika en bereikt in verschillende landen de #1-positie, waaronder Nederland. San
Francisco geldt tegenwoordig als het hippie-lijflied (anthem) bij uitstek. San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers In Your Hair) blijkt de juiste kwaliteiten te hebben om zowel het poppubliek als een bezadigder amusementspubliek aan te spreken. De melodieuze ballad slaat enorm aan. In Nederland komt de single binnen op 8 juli 1967. De single houdt het maar liefst 20 weken uit in de Top 40. Scott McKenzie zet de tijdsgeest van 1967 perfect op de plaat met San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers In Your Hair), maar na deze melodieuze ballad blijkt zijn houdbaarheid als hitartiest alweer verstreken. In oktober 1967 komt Like An Old Time Movie op single uit. Ook deze track is geschreven en geproduceerd door John
Phillips, maar véél minder succesvol dan zijn voorganger. In Nederland komt de single niet verder dan de tipparade. Scott McKenzie is niet happig op het verstrekken van persoonlijke gegevens. Zijn leeftijd moet geheim blijven voor de popbladen. Scott McKenzie werd op 10 januari 1939 in Jacksonville (Florida) geboren als Philip Blondheim. Hij groeide op in Virginia en raakte bevriend met de zoon van één van zijn moeder's vrienden: John Phillips. Aan het eind van de jaren '50 vormde hij met Phillips de doo wop band The Locals. Ze traden samen ook op onder andere namen, zoals The Journeymen (1964). Phillips wilde in die tijd de groep The Mamas and the Papas beginnen, maar Scott McKenzie wilde niet meedoen. Scott trad liever solo op. Daarop begon Phillips zelf met The Mamas & The Papas en verhuisde naar Californië. Enige tijd later volgde McKenzie hem vanuit New York City. Scott tekende een contract bij Lou Adler's label Ode.
McKenzie brengt in totaal twee albums uit: The Voice Of Scott McKenzie en Stained Glass Morning. Aan het eind van de jaren '60 stopt hij met opnemen van platen en gaat hij voor korte tijd in een woestijn wonen. Vanaf 1986 maakt hij deel uit van een nieuwe versie van The Mamas & The Papas. In 1989 komt hij terug aan de toppen van de internationale hitlijsten. Niet als zanger, maar als songschrijver. Scott schrijft samen met John Phillips The Beach Boys hit Kokomo (#6). In 1998 stopt Scott met The Mamas & The Papas en gaat met pensioen. Hij woont momenteel in Los Angeles.
Scott McKenzie - San Francisco
If you're going to San Francisco
Be sure to wear some flowers in your hair
If you're going to San Francisco
You're gonna meet some gentle people there
For those, who come to San Francisco
Summertime will be your loving there
In the streets of San Francisco
Gentle people with flowers in their hair
Across the nation
Such a strange vibration
People in motion
There's a whole generation
With a new explanation
People in motion
People in motion
For those, who come to San Francisco
Be sure to wear some flowers in your hair
If you come to San Francisco
Summertime will be your loving there
If you come to San Francisco
Summertime will be your loving there
Bekijk San Francisco
http://www.youtube.com/watch?v=g_HhwinPw-M
3 584 19 1 This Is My Song - Petula Clark/Harry Secombe 4-3-1967
This Is My Song is geschreven door Charlie Chaplin voor de film The Countess Of Hong Kong. In Nederland scoort het lied in twee versies; een versie van Petula Clark en een van Harry Secombe. Petula Clark was op 20 september 1956 één minuut AVRO-omroepster in het radioprogramma Palet van Jan Koopman. In het Nederlands sprak ze enkele woorden. Het duurde nog tot 1960 voor Petula Clark met Sailor voor het eerst de Nederlandse hitlijst haalde (#11). In 1961 haalde ze met Romeo #10. In 1963 scoorde ze drie maal: Monsieur (#9), Casanova Baciami (#24) en Coeur Blesse (#25). In 1965 haalde ze plaats 3 met Downtown. Na drie kleine hitjes scoort ze in 1967 haar grootste hit met This Is My Song. Na die #1 hit zal ze nog twee keer de Nederlandse Top 40 halen: Kiss Me Goodbye komt tot plaats 26 in 1968 en The Song Of My Life tot 30. Actrice/zangeres Petula Sally Olwen Clark werd geboren op 15 november 1932. Ze maakte haar radiodebuut in oktober 1942 toen ze met haar vader bij een uitzending van de BBC was. De producer vroeg iemand om iets te zingen en Petula gaf zich op. Toen ze in 1944 optrad in de Royal Albert Hall werd ze ontdekt door filmregisseur Maurice Elvey die haar vroeg om een weeskind te spelen in zijn oorlogsdrama Medal for the General. Er volgden nog verschillende films. In 1946 ging haar televisiecarrière van start op de BBC met de show Cabaret Cartoons. Hierna kreeg ze haar eigen namiddagserie die gewoon Petula Clark heette. In 1949 volgde nog Pet’s Parlour. In latere jaren volgen de series This is Petula Clark (1966) en The Sound of Petula (1972-74). In juni 1961 trouwde ze met Claude Wolff. Ze besloot naar Frankrijk te verhuizen waar ze twee dochters en een zoon kreeg. Downtown werd eind 1964 in vier talen uitgebracht en was een groot succes. Het was de eerste van vele hits die Clark in de VS scoorde. Ze won in de VS twee Grammy Awards: beste rock & roll lied voor Downtown en beste vocale prestatie voor I Know A Place. In 1968 schrijft Petula Amerikaanse televisiegeschiedenis. Terwijl ze het zelfgeschreven anti-oorlogslied On the Path Of Glory zingt met Harry Belafonte raakt ze hem onschuldig aan op zijn arm. Sponsor Chrysler wil dat de show opnieuw opgenomen wordt waarbij Belafonte en Clark verder uit elkaar moeten staan. Deze aanraking zou de kijkers uit het Zuiden van de VS anders kunnen beledigen. Petula Clark weigert en zo wordt de show met de aanraking uitgezonden op 8 april 1968. De kijkcijfers zijn hoog, maar er komt ook kritiek op de Amerikaanse televisie-primeur dat een man en een vrouw van verschillende ethnische herkomst vriendelijk lichaamscontact tonen. In 1981 speelt Petula met veel succes de rol van Maria von Trapp in de musical The Sound of Music. In 1998 wordt Clark geridderd door Koningin Elizabeth II in de Orde van het Britse Rijk.In 1998 en 2002 maakt ze een grote tournee door het Verenigd Koninkrijk. In 2000 presenteert ze in Montréal een zelf geschreven one-woman show. In 2003 wordt Downtown verkozen in de Grammy Hall of Fame.


Harry Secombe werd op 8 september 1921 geboren. Hij is nog maar 8 als hij al meezingt in het koor van de St. Thomaskerk in zijn geboorteplaats Swansea, Wales. Toen hij bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog onder de wapenen moest, werd hij zanger-conferencier bij de dienst Welzijnszorg. Secombe speelde na de oorlog mee in vele toneelproducties, films en musicals. In 1967 scoort hij zijn eerste en enige hit in Nederland met zijn versie van This Is My Song. In de jaren 80 en 90 presenteerde hij religieuze programma's voor de BBC. Harry Secombe overlijdt op 11 april 2001.


Petula Clark - This Is My Song
Why is my heart so light
Why are the stars so bright
Why is the sky so blue
Since the hour I met you
Flowers are smiling bright
Smiling for our delight
Smiling so tenderly
For the world, you and me
I know why the world is smiling
Smiling so tenderly
It hears the same old story
Through all eternity
Love, this is my song
Here is a song, a serenade to you
The world cannot be wrong
If in this world there is you
I care not what the world may say
Without your love there is no day
So, love, this is my song
Here is a song, a serenade to you
I care not what the world may say
Without your love there is no day
So, love, this is my song
Here is a song, a serenade to you
Luister naar Petula Clark
http://www.youtube.com/watch?v=V8XmLuTmKIM
Luister naar Harry Secombe (niet beschikbaar in Nederland)
http://www.youtube.com/watch?v=3TPQsIJPsXg


4 523 18 1 Het Land Van Maas En Waal - Boudewijn De Groot 14-1-1967
Ondanks Boudewijns grote faam, schrijft hij slechts tien Top 40 hits op zijn naam. In 1965 was Een Meisje Van 16 de eerste. De protestsong Welterusten Meneer De President kwaam een jaar later tot #9. Het Land Van Maas En Waal wordt in 1967 zijn enige #1 hit. In 1967 wordt Onder Ons #11 en in 1968 scoort hij samen met Elly Nieman een #9 met Meester Prikkebeen. In 1973 is Jimmy goed voor #6. Ik Ben Ik uit 1974 is zijn laatste hit (#21). Klassieker Avond flopt als single. Eind 2005 bereikt hij met Avond wel de eerste plaats van Radio 2's Top 2000. Rob de Nijs nam het in 1973 al op voor de LP In De Uren Van De Middag. Boudewijn de Groot werd geboren op 20 mei 1944 in een Japans interneringskamp in Indonesië. Toen de oorlog was afgelopen, keerde de familie De Groot terug naar Nederland. Op het Haarlems Coornhert Lyceum ontmoette hij Lennaert Nijgh. Boudewijn ging studeren aan de Filmacademie in Amsterdam, maar hij bleef ook met muziek bezig. Samen luisteren ze vaak naar liedjes van Jacques Brel en Jaap Fischer. In 1964 maakte Boudewijn, op aanraden van tv-nieuwslezer Ed Lautenslager, een demoband met liedjes. Dat leidde tot een platencontract en in 1965 tot het uitbrengen van debuutsingle Een Meisje Van Zestien, een bewerking van Une Enfant van Charles Aznavour. In 1969 verbreekt hij de samenwerking met Lennart na de flop lp Nacht En Ontij. Met de groep Tower stapt hij over op Engelstalig repertoire. Single In Your Life haalt #20. In de jaren zeventig keert hij samen met Lennart terug op het Nederlandstalige pad. De Groot trekt zich in de jaren tachtig terug om carrière te maken als componist van filmmuziek en acteur. Hij maakt eind jaren negentig een zeer succesvolle comeback in de albumlijsten.
Boudewijn de Groot - Het Land Van Maas En Waal
Onder de groene hemel in de blauwe zon
Sspeelt het blikken harmonieorkest in een grote regenton
Daar trekt over de heuvels en door het grote bos
De lange stoet de bergen in van het circus Jeroen Bosch
En we praten en we zingen en we lachten allemaal
Want daar achter de hoge bergen ligt het land van Maas en Waal
Ik loop gearmd met een kater voorop
Daarachter twee konijnen met een trechter op hun kop
En dan een grote snoeshaan die legt een glazen ei
Wanneer je 't schudt dan sneeuwt het op de Egmondse abdij
Ik reik een meisje mijn koperen hand
Dan komen er twee moren met hun slepen in de hand
Dan blaast er de fanfare ter ere van de schaar
Die trouwt met de vingerhoed ze houden van elkaar
Onder de purperen hemel in de bruine zon
Speelt nog steeds het harmonie orkest in een grote regenton
Daar trekt over de heuvels en door het grote bos
De lange stoet de bergen in van het circus Jeroen Bosch
En we praten en we zingen en we lachten allemaal
Want daarachter de hoge bergen ligt het land van Maas en Waal
We zijn aan de koning van Spanje ontsnapt
Die had ons in z'n bed en de provisiekast betrapt
We staken ale kerken met brandewijn in brand
't Is koud vuur dus het geeft niet en het komt niet in de krant
Het leed is geleden de horizon schijnt
Wanneer de doden dronken zijn en Pierlala verdwijnt
Dan steken we de loftrompet en ook de dikke draak
En eten 's avonds zandgebak op een feestje bij Klaas Vaak
En onder de purperen hemel en in de zilv'ren zon
Speelt altijd het harmonieorkest in een grote regenton
Daar trekt over de heuvels en door het grote bos
De stoet voorgoed de bergen in van het circus Jeroen Bosch
En we praten en we zingen en we lachten allemaal
Want daar achter de grote bergen ligt het land van Maas en Waal
Luister naar Het Land Van Maas En Waal
http://www.youtube.com/watch?v=JY87-NCbdxE
Bekijk Meester Prikkebeen
http://www.youtube.com/watch?v=S7N7L-XlJO4


5 504 16 1 I'm A Believer - The Monkees 31-12-1966 1966-223
I'm A Believer, geschreven door Neil Diamond, wordt een Nederlandse #1 in 1967. In dat jaar scoren ze ook met A Little Bit Me, A Little Bit You (#6), Alternate Title (Randy Scouse Git) #21, Pleasant Valley Sunday (#40) en Daydream Believer (#4). In 1968 brengt Valleri het tot #15 en flopt D.W. Washburn. In de Daily Variety van 8 september 1965 stond een advertentie voor een rol in de tv-serie The Monkees. The Monkees moet dezelfde uitstraling en succes krijgen als The Beatles. De televisieserie rond de Amerikaanse groep waarvan de leden geen instrumenten kunnen bespelen en alleen kunnen zingen, werd in 1966 voor het eerst uitgezonden. Davy Jones (zanger uit Engeland), Michael Nesmith (gitarist), Peter Tork (basgitarist) en Mickey Dolenz (drummer) zijn de vier gelukkigen uit de 437 kandidaten. Op 22 oktober 1966 kreeg debuutsingle Last Train To Clarksville hun eerste hitnotering in Nederland. Het wordt een #12. In Amerika zorgen platenwinkels voor een enorme verkoop van maar liefst 50 verschillende Monkees-produkten, waaronder shirts, armbanden, kauwgum, poppen en wollen petjes. Op 3 december 1966 gaven de Monkees hun eerste liveconcert nadat Micky Dolenz heeft leren drummen. Monkees-hysterie breekt vooral in de VS uit. Eind 1968 lopen The Monkees op hun laatste benen. Peter Tork geeft er als eerste de brui aan. De drie overgebleven leden moeten een toernee afbreken wegens gebrek aan belangstelling. Dan houdt de groep op te bestaan. Een remix van Daydream Believer haalt in december 1986 nog de tipparade. In 1989 staat de groep (minus Mike Nesmith) als headliner op Goud van Oud Live.
The Monkees - I'm A Believer
 thought love was only true
in farytailes.
meant for someone else,
but not for me.
Love was out to get me,
that's the way it seemed.
Disappointment haunted all my dreams.
Then I saw her face.
Now I'm a believer.
Not a trace,
of doubt in my mind.
I'm in love.
I'm a believer.
I couldn't leave her,
if I tried.
I thought love was more ore less
a giving thing.
Seems the more I gave
the less I got.
What's the use in trying.
All you get is pain.
When I needed sunshine,
I got rain.
Then I saw her face.
Now I'm a believer.
Not a trace,
of doubt in my mind.
I'm in love.
I'm a believer.
I couldn't leave her,
if I tried.
Bekijk de video van I’M A Believer
http://www.youtube.com/watch?v=XfuBREMXxts


6 497 16 2 Let's Spend The Night Together/Ruby Tuesday – The Rolling Stones 21-1-1967
Tussen 1967 en 1973 scoren de Stones tien hits, waarvan Let's Spend The Night Together / Ruby Tuesday de grootste is (#2). In 1967 scoren ze nog een nummer 1 hit met We Love You / Dandelion. In 1968 wordt Jumpin' Jack Flash #2. In 1969 is Honky Tonk Woman #4. In 1971 halen ze opnieuw #1 met Brown Sugar. The Rolling Stones bestaan gedurende hun hele muzikale loopbaan vanaf 1962 in ieder geval uit leadzanger Mick Jagger, slaggitarist/zanger Keith Richards en drummer Charlie Watts. Ex-leden zijn gitarist Brian Jones
(overleden), leadgitarist Mick Taylor, bassist Bill Wyman (stapte in 1992 op) en pianist Ian Stewart (overleden in 1985; maakte nooit officieel deel uit van de groep). Brian Jones, de oorspronkelijke leider, werd begin juni 1969 uit de band gezet en nog geen maand later onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen in zijn eigen zwembad. Ron Wood is sinds begin jaren 70 gitarist en Darryl Jones sinds 1992 bassist.
The Rolling Stones - Let's Spend The Night Together
My, my, my, my
Don't you worry 'bout what's on your mind (Oh my)
I'm in no hurry, I can take my time (Oh my)
I'm going red and my tounge's getting tied
I'm off my head and my mouth's getting dry
I'm high, but I try, try, try (Oh my)
Let's spend the night together
Now I need you more than ever
Let's spend the night together now
I feel so strong that I can't disguise (Oh my)
But I just can't apologize (Oh no)
Don't hang me up and don't let me down
We could have fun just groovin' around
Let's spend the night together
Now I need you more than ever
Let's spend the night together now
You know I'm smiling, baby
You need some guiding, baby
I'm just deciding, baby, now
I need you more than ever
Let's spend the night together
Let's spend the night together now
This doesn't happen to me ev'ry day (Oh my)
No excuses offered anyway (Oh my)
I'll satisfy your every need
And now I know you'll satisfy me
Let's spend the night together
Now I need you more than ever
Let's spend the night together now


The Rolling Stones - Ruby Tuesday
She would never say where she came from
Yesterday don't matter if it's gone
While the sun is bright
Or in the darkest night
No one knows
She comes and goes
Goodbye, Ruby Tuesday
Who could hang a name on you
When you change with every new day
Still I'm gonna miss you
Don't question why she needs to be so free
She'll tell you it's the only way to be
She just can't be chained
To a life where nothing's gained
And nothing's lost
At such a cost
There's no time to lose, I heard her say
Catch your dreams before they slip away
Dying all the time
Lose your dreams
And you will lose your mind
Ain't life unkind?
Goodbye, Ruby Tuesday
Who could hang a name on you
When you change with every new day
Still I'm gonna miss you
Bekijk Let’s Spend The Night Together
http://www.youtube.com/watch?v=OqQ9FCVmPaI
Bekijk Ruby Tuesday
http://www.youtube.com/watch?v=tzrdMw06mLM


7 489 16 2 Release Me - Engelbert Humperdinck 11-2-1967
Arnold Dorsey werd op 2 mei 1936 geboren in India. De Britse zanger kiest als artiestennaam voor een 19de eeuwse Duitse operacomponist. Na dertien magere jaren scoort Engelbert in 1967 naast Release Me (#2) ook een #20 met There Goes My Everything en een #6 met The Last Waltz. Ook in 1968 scoort hij drie hits waarvan A Man Without Love (#6) de grootste is en tevens zijn laatste top 10 hit. In 1969 haalt hij #12 met Winter World Of Love. Daarna scoort hij pas in 1986 weer een hit met The Spanish Night Is Over (#35). Met zijn optredens blijft hij ook in de tussenliggende jaren wel populair. In december 1997 is A Little In Love zijn laatste tip. Begin juni 2007 treedt hij samen met de Toppers (Gerard Joling, Gordon en René
Froger) 6 keer op in de Amsterdam ArenA.
Engelbert Humperdinck - Release Me
Please, release me, let me go
For I don't love you anymore
To waste our lives would be a sin
Release me and let me love again
I have found a new love, dear
And I will always want her near
Her lips are warm while yours are cold
Release me, my darling, let me go
Please release me can't you see
You'd be a fool to cling to me
To live a lie would bring us pain
So release me and let me love again
Bekijk Release Me
http://www.youtube.com/watch?v=Xx22NriMQFg


8 477 16 1 Green, Green Grass Of Home - Tom Jones 3-12-1966 1966-123
Op 3 december 1966 komt de single Green Green Grass Of Home de Top 40 binnen. Dit zal zijn één na grootste hit worden. Ook Detroit City (#5), Funny Familiar Forgotten Feelings (#9), I'll Never Fall In Love Again (#7) en I'm Coming Home worden hits in 1967. In 1968 staat hij opnieuw in de top 10 van Succesvolste singles, dan met Delilah. Thomas Woodward werd op 7 juni 1940 geboren in Treforest (Wales). In zijn tienertijd was Thomas een liefhebber van drank, een jongen die het met de wet niet altijd even nauw nam. In 1963 richtte hij de groep Tommy Scott and The Senators op. Daarna formeerde hij The Squires. Producer Gordon Mills zag in Thomas 'de mannelijke Shirley Bassey'. Hij regelde een platencontract en Tom verandert zijn naam in Tom Jones. Op 17 april 1965 debuteerde hij als Tom Jones met de #33 hit It's Not Unusual.
Tom Jones - Green, Green Grass Of Home
The old home town looks the same
Aas I step down from the train
And there to meet me is my Mama and Papa
Down the road I look and there runs Mary
Hair of gold and lips like cherries
It's good to touch the green, green grass of home
Yes, they'll all come to meet me
Arms reaching, smiling sweetly
It's good to touch the green, green grass of home
The old house is still standing
Though the paint is cracked and dry
And there's that old oak tree I used to play on
Down the lane I walk with my sweet Mary
Hair of gold and lips like cherries
It's good to touch the green, green grass of home
Yes, they'll all come to meet me
Arms reaching, smiling sweetly
It's good to touch the green, green grass of home
Then I awake and look around me
At four grey walls that surround me
And I realize, yeh that I was only dreaming
For there's a guard and there's a sad old padre
Arm in arm we'll walk at daybreak
Again I touch the green, green grass of home
Yes, they'll all come to see me in the shade of that old oak tree
As they lay me 'neath the green, green grass of home
Bekijk een clip
http://www.youtube.com/watch?v=hSajFnkUxQY


9 458 14 1 Ha! Ha! Said The Clown - Manfred Mann 22-4-1967
De groep Manfred Mann is niet genoemd naar de zanger van de band, maar naar de toetsenist. De zanger is Paul Jones. Hoewel Manfred het liefst voor progressieve muziekliefhebbers muziek componeert, scoort hij zijn grootste hit met de meezinger Ha! Ha! Said The Clown. In 1968 scoort hij ook met Mighty Quinn (Quinn The Eskomo) (#2), Up The Junction (#32) en My Name Is Jack (#32). Manfred Mann is een Britse band geformeerd rondom toetsenist Manfred Mann, die eigenlijk Michael Lubowitz heet en in Zuid-Afrika geboren werd op 21 oktober 1940. Hij werkte eerder als jazzpianist in Zuid-Afrika voor hij naar Engeland verhuisde. In 1964 scoordde hij zijn eerste top 10 hit met Do Wah Diddy Diddy (#6; de Dolly Dots coverden het in 1982 met een #4 als topnotering). De groep wordt in 1970 ontbonden en dan gaat Manfred Mann door met een groep nieuwe muzikanten onder de naam Manfred Mann's Earth Band. Hun grootste hits zijn Spirits In The Night (#15 in 1975) en Davy's On The Road Again (#15 in 1978). Als Manfred Mann volgt in 1980 nog Lies (#36).
Manfred Mann - Ha! Ha! Said The Clown
Ha! ha! said the clown
Has the king lost his crown
Is the night being tight on romance
Ha! ha! said the clown
Is it bringing you down
That you've lost your chance
Feeling low, gotta go
See a show in town
Hear the jokes, have a smoke
And a laugh at the clown
In a whirl, see a girl
With a smile in her eyes
Never thought I'd be brought
Right down by her lies
Ha! ha! said the clown
Has the king lost his crown
Is the night being tight on romance
Ha! ha! said the clown
Is it bringing you down
That you've lost your chance
In a trance, watch her dance
To the beat of the drums
Faster now, sweating brow
I'm all the fingers and thumbs
Wonder why I hit the sky
When she blows me a kiss
In a while run a mile
I'm regretting all this
Ha! ha! said the clown
Has the king lost his crown
Is the night being tight on romance
Ha! ha! said the clown
Is it bringing you down
That you've lost your chance
Time to go, close the show
Wave the people goodbye
Grab my coat, grab my hat
Look that girl in the eye
Where's your home
What's your phone number
Stop fooling round
Could have died she replied
"I'm the wife of the clown"
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=FfmY9z64vg4
10 447 15 2 Spicks & Specks - The Bee Gees/O'Hara's Playboys 1-4-1967
Van Spicks & Specks staan twee versies in de hitparade. De Britse O'Hara's Playboys bestaan uit John O'Hara, Bill Simpson, Dave Bowker en Davy McHarg. Zij hebben de minder succesvolle versie Spicks And Specks. Daarna is nooit meer iets van ze vernomen. The Bee Gees scoren de succesvolle versie Spicks & Apecks en zullen daarna nog vele hits scoren. The Bee Gees is een popgroep rond de tweelingbroers Robin Gibb (22 december 1949, zang) en Maurice Gibb (22 december 1949 – 13 januari 2003, basgitaar/keyboard en zang) en hun oudere broer Barry Gibb (1 september 1946, gitaar en zang). In 1967 en 1968 maken ook Vince Melouney (gitaar) en Colin Peterson (drums) deel uit van de groep. Later zullen ook andere muzikanten tot de groep horen. De naam van de groep is afkomstig van de afkorting Brothers Gibb. De broers werden geboren op het eiland Man, maar in 1958 emigreerden ze naar Australië. Daar begon hun carrière. In 1967 keren ze terug naar Engeland en dan hebben ze hun eerste hit met Spicks And Specks. Na het album Odessa (1969) verlaat Robin de groep wegens artistieke meningsverschillen, en scoort een solohit met Saved By The Bell. Maurice Gibb trouwt met de Schotse zangeres Lulu. De groep wordt later opgedoekt en opnieuw opgericht. Vanaf het moment dat Jive Talkin' in 1975 een Amerikaanse nummer-één hit wordt, pakken de Bee Gees de draad weer op. In 1978 zullen zij hun grootste hit scoren met Stayin' Alive.
The Bee Gees - Spicks & Specks
Where is the sun
That shone on my head
The sun in my life
It is dead, it is dead
Where is the light
That would play
In my streets
And where are the friends
I could meet, I could meet
Where are the girls
I left all behind
The spicks and the specks
Of the girls on my mind
Where is the sun
That shone on my head
The sun in my life
It is dead, it is dead
Where are the girls
I left all behind
The spicks and the specks
Of the girls on my mind
Where is the girl I loved all along
The girl that I loved she's gone she's gone
All of my life I call yesterday
The spicks and the specks of my life 've gone away
All of my life I call yesterday
The spicks and the specks of my life 've gone away
Spicks and specks
Bekijk een clip van The Bee Gees


Luister naar O'Hara's PlayboysPRIJZEN


Edisons 1967
Naam - Album
The Beach Boys - Pet Sounds
The Beatles - Revolver
Boy's Big Band - Finch Eye
John Coltrane - Ascension
Cuby & The Blizzards - Desolation
Donovan - Mellow Yellow
Jean Ferrat - Jean Ferrat
Four Tops - Live
Boudewijn De Groot - Voor De Overlevenden
Frank Sinatra - Sinatra And The Sands
Ramses Shaffy - Ramses II
Willy Alberti - Zo Zingt De Jordaan
Diverse Artiesten - Bah September/Op Schoolreis


Gouden Harp 1967
Annie M.G. Schmidt, Harry Bannink, Joop de Leur

POPULARITEITSVERKIEZINGEN


M.E.'s Populariteitsverkiezingen 1967


zangeres
1 - Bojoura 42,7
2 - Patricia 24,9
3 4 Liesbeth List 6,4 (8)
4 1 Karin Kent 4,9 (27,7)
5 3 Willeke Alberti 4,6 (12,1)
6 4 Martine Bijl 4,2 (8,5)
7 9 Ria Valk 3,5 (1,5)
8 2 Trea Dobbs 2,4 *18,1)
diversen 6,4


zanger
1 1 Boudewijn de Groot 50,0 (42,5)
2 5 Armand 27,5 (5,2)
3 - Wally Tax 19,6
diversen 2,9


vokale groep
1 - De Heikrekels 21,8
2 2 Golden Earrings 19,4 (26,4)
3 5 De Maskers 13,4 (2,3)
4 - The Buffoons 12,8
5 8 The Shepherds 12,4 (1,8)
6 1 The Motions 10,2 ()
7 4 The Outsiders 10,0 (9,4)


beat groep
1 1 Golden Earrings 33,9 (19,0)
2 9 The Outsiders 23,1 (5,0)
3 - The Shoes 13,7
4 2 The Motions 7,0 (18,4)
5 7 Q65 5,6 (5,8)
6 - Ro-D-Ys 5,3
7 - After Tea 5,2
8 - Tee Set 5,0
diversen 1,2


R&B groep
1 Rob Hoeke R&B groep 73,0
2 Cuby & Blizzards 26,0
diversen 1


best geklede popartiest
1 Armand 23,8
2 Boudewijn de Groot 18
3 Wally Tax 16
4 Rudy Bennett 15
5 Hans van Eyck 10,5
6 George Kooymans 10


best geklede popartieste
1 Bojoura 42
2 Patricia 30
3 Karin Kent 10,5
4 Trea Dobbs 6,8


producer
1 Fred Haayen 44,5
2 John B. van Setten 11,7
3 Rob van Leeuwen 11,0
4 Hans van Hemert 9,0
5 Hans van Eyck 8,2
diversen 15,6


tvprogramma
1 2 Moef Ga Ga (AVRO) 48,0 (32,4)


tvpersoonlijkheid
1 Willem Duys (AVRO) 41,5
2 Mies Bouwman (VARA) 17,5
3 Joop Doderer 17,0


radioprogramma
1 1 Veronica's Top 40 54,4 (43,2)


discjockey
1 Joost de Draayer 52,0 (36,1)


radiostation
1 Veronica 98,0
2 Hilversum 3 1


meest spectaculaire show 1967
1 Hippy Happy Beurs Rotterdam 26
2 Rolling Stones Concert Den Haag 23
3 Bal Boetiek Amsterdam 21,3
4 Hai In De RAI Amsterdam 13,9
5 Soul Explosion Den Haag 9
6 Modern Beat '67 3,2


topsong 1967
1 Sound Of The Screaming Day 30,9
2 Het Land Van Maas En Waal 21,5
3 Waarom, Waarom, Waarom 11,7
4 Let's Forget What I Said 6,8
5 Take Her Home 6,4
6 Farewell In The Rain 5,0
7 Ben Ik Te Min 4,9
diversen 12,8


top lp 1967
1 Winter Harvest 25,5
2 Voor De Overlevenden 23,8
3 Outsiders 9,6
4 Desolation 8,4
5 Motions Songbook 7,4
6 Groeten Uit Grollo 7,3
7 Just Fancy 6,0
diversen 12


filmster vrouw
1 Liesbeth List 56
2 Hetty Verhoogt 19,0
3 Hetty Blok 12,0
4 Sigrid Koetse 11,0


filmster man
1 Ramses Shaffy 73
2 Kees Brusse 9,5
3 Joop Doderer 4,5
4 Leen Jongewaard 4,0


Buitenland


zangeres
1 1 Sandie Shaw 45,8 (28,1)
2 - Sandy Posey 13,0
3 2 Marianne Faithfull 9,2 (18,1)
4 - Bobbie Gentry 8,0
5 6 Nancy Sinatra 7,0 (3,6)
6 - Lulu 5,0
7 - Petula Clark 3,0
8 - Aretha Franklin 2,0
diversen 7,0


zanger
1 1 Cliff Richard 23,8 (22,5)
2 - David Garrick 20,6
3 - Keith West 10,6
4 2 Elvis Presley 10,3 (13,8)
5 5 Donovan 6,8 (8,3)
6 - Scott McKenzie 5,5
7 - Engelbert Humperdinck 5,0
diversen 17,4


vokale groep
1 1 Beatles 24,4 (34,5)
2 3 Shadows 22,4 (9,9)
3 - Bee Gees 10,9
4 6 Jordanaires 10,0 (3,2)
5 - The Mamas & The Papas 8,8
6 - The Beach Boys 7,5
7 - Seekers 6,0


beatgroep
1 2 Beatles 35,0 (21,3)
2 3 Rolling Stones 26,5 (18,2)
3 - The Bee Gees 12,5
4 - Monkees 5,8
5 - Small Faces 5,6
6 - The Kinks 5,0
7 - The Herd 4,9
diversen 4,7


r&b groep
1 The Four Tops 29,5
2 John Mayall 15,2
3 Rolling Stones 14,6
4 Jimi Hendrix 10,0
5 Spencer Davis 6,8
6 Temptations 5,9
7 Procol Harum 5,8
Procol Harum is een van de grote Britse bands uit de jaren zestig. In Nederland scoort de band met zanger Gary Brooker zeven hits (waaronder twee nummer 1's), in Engeland zes hits (één nummer 1). De wortels van
Procol Harum lagen in The Paramounts, die door Gary Brooker en Robin Trower werd geleid. Zij kregen in 1963 een contract af bij Parlophone en scoorden in 1964 een #34 in Groot-Brittannië met de single Poison Ivy. De band viel in 1966 uiteen. Brooker ging werken als liedjesschrijver en kwam daarbij in aanraking met tekstschrijver Keith Reid, met wie hij een aantal nummers schreef. Om deze nummers uit te voeren werd een nieuwe band genaamd Pinewoods opgericht, met daarin naast Brooker onder andere organist Matthew Fisher en bassist Dave Knights. Met deze band werd het nummer A Whiter Shade of Pale opgenomen. Nog voordat dit nummer werd uitgebracht werd de naam van de band veranderd in Procol Harum. De bandnaam werd gekozen door de manager. Naar de naam van de kat van een vriend. A Whiter Shade of Pale werd een enorm succes, maar de samenstelling van de band werd gewijzigd door twee leden te vervangen door
oud-Paramounts Robin Trower (gitaar) en B.J. Wilson (drums). Een eerste album werd opgenomen, eenvoudig Procol Harum geheten. Ook verschijnt een tweede single, Homburg, die buiten Nederland veel minder succes had dan de voorganger. Ook latere singles hebben vaak weinig succes, maar de LP's
vinden hun weg naar een groot en trouw publiek. Met name in Nederland. In de jaren '70 blijft Procol Harum populair. De band gaat ondanks een constant wijzigende bezetting tot in 1977 door met het maken van muziek. Daarna gaat Brooker op het solopad. Dat levert in Nederland twee hits op: (No More) Fear Of Flying (#21 in 1979) en samen met Lori Spee Two Fools In Love (#37 in 1986). In 1991 wordt Procol Harum heropgericht. In november 2006 stapt organist Matthew Fisher naar de rechter om zijn deel in de
rechten op A Whiter Shade of Pale op te eisen. Hij krijgt vervolgens 40% van de credits toegekend, omdat de rechter het met hem eens is dat zijn orgelspel een wezenlijk onderdeel van de song is. In 2007 viert Procol
Harum hun 40-jarig jubileum met o.a. een 'best of' Secrets Of The Beehive waarop alle Nederlandse hits staan: A Whiter Shade Of Pale (#1), Homburg (#1 in 1967), Quite Rightly So (#24 in 1968), A Salty Dog (#3 in 1969), Conquistador (#8 in 1972), Grand Hotel (#23 in 1973) en Pandora’s Box (#22
in 1975).
diversen 12,2


best geklede popartiest
1 David Garrick 24,0
2 Cliff Richard 14,6
3 George Harrison 12,5


best geklede popartieste
1 Sandie Shaw 40,0
2 Marianne Faithfull 26,0
3 Cher 13,0


producer
1 George Martin 51,0
2 Andrew Oldham 19,0
3 Brian Epstein 10,2
4 Mick Jagger 10,0
5 Micky Most 8,0
diversen 1,8


tvprogramma
1 The Fugitive (Avro) 21,3
2 8 Beatclub (Duitsland) 19,3 (3,4)


tvpersoonlijkheid
1 David Janssen 28


radioprogramma
1 1 Fabulous Forty 43,0 (25,2)


disc jockey
1 3 Tony Blackburn 28,5 (13,8)


radiostation
1 Radio Caroline 48,8


meest spectaculaire show
1 Monkees in Londen 38,5


topsong 1967
1 A Whiter Shade Of Pale 26,3
2 All You Need Is Love 17,6
3 We Love You 11,5
4 San Francisco 9,3
5 The Day I Met Mary 8,8
6 Massachussetts 5,9
diversen 20,6


toplp
1 Sgt. Pepper 72,0
2 Between The Buttons 8,5
3 Don;T Stop Me Now 8,0
4 How Great Thou Art 6,0
diversen 5,5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten