zondag 14 augustus 2011

1986

Topact: Madonna
Albumact: Madonna


1986 is een jaar met hits uit alle windstreken: Noorwegen, Zweden, Spanje, Duitsland, België en Italië. Maar zelden uit Nederland.


1986 is opnieuw het jaar van Madonna. Ze scoort zes hits, waarvan Borderline, Live To Tell en Pappa Don't Preach de grootste zijn. Ook Gloria Estefan & Miami Sound Machine (vier hits waaronder Conga en Bad Boy) en debutant Janet Jackson doen het goed. Janet heeft vier hits waaronder de nummer 1 What Have You Done For Me Lately en dat wordt ook de succesvolste dancehit in de Discodance Top 50. Janet krijgt van King MC & Screamin' K een antwoord in de vorm van de hit What Have I Done For You Lately? (#13). Cock Robin scoort drie hits: The Promise You Made (#1), Thought You Were On My Side (#5) en When Your Heart Is Weak (#39). Nadat twee leden de groep verlaten hebben, zal de groep in 1987 nog een hit scoren met Just Around The Corner (#19). Sam Cooke heeft postuum een #1 met Wonderful World uit 1960 en dat komt door het gebruik in een Levi's spijkerbroekreclame en de soundtrack van de film Witness. Nick Kamen, het model in die reclame, scoort in december zelf zijn eerste hit met Each Time You Break My Heart (#5). Dat nummer was geschreven en geproduceerd door Madonna. Nick, 15 april 1962 is de zoon van een half Frans, half Nederlandse moeder. Peter Gabriel scoort met Sledgehammer zijn grootste hit. In Amerika bereikt hij op 26 juli 1986 nummer 1, mede geholpen door de revolutionaire claymation videoclip waarbij Peters gezicht in groenten transformeerde. Samen met Kate Bush haalt hij #4 met Don't Give Up. The Pet Shop Boys, Neil Tennant en Chris Lowe, scoren hun eerste twee hits: West End Girls (#3) en Suburbia (#2).


De Oostenrijkse zanger Falco (Jeanny; #1, Rock me Amadeus (remix); #3; en The Sound Of Musik; tip - geproduceerd door de Nederlanders Bolland & Bolland), de Noorse formatie A-ha (Take On Me uit 1985, The Sun Always Shines On Tv, Hunting High And Low en I've Been Losing You) en de Zweedse act Europe (The Final Countdown, #1 en Rock The Night, #6) zorgen voor een substantiële internationale bijdrage aan het hitjaar 1986. Europe won in 1982 en Zweedse talentenjacht en breekt vier jaar later wereldwijd door. Het Belgische Two man sound scoort een #9 met de medley Disco Samba Part 1, waarin o.a. Charlie Brown, hun tip uit 1975, is opgenomen. De Italiaanse groep Matia Bazar scoort - na vele successen in hun thuisland - eindelijk een hit in Nederland. In 1978 en 1983 hadden ze al een tip gehad met respectievelijk Solo Tu en Vacanze Romane. In 1986 wordt Ti Sento met zang van Antonella Ruggiero een #2.


Het blijft slecht gaan met de Nederlandse popmuziek. Geen enkele Nederlandstalige plaat staat op nummer 1 in 1986. Er staan slechts 29 Nederlandstalige singles in heel 1986 genoteerd. De meest succesvolle Nederlandse act is MC Miker G & Deejay Sven, die met Holiday Rap in augustus een eerste plaats halen. Lucien Witteveen en Sven van Veen maken een nieuwe tekst op Holiday van Madonna. Zij houden in Nederland Madonna zelf van de eerste plaats met haar Papa Don't Preach. MC Miker G & DJ Sven zijn de eerste blanke rappers op nummer 1. Holiday Rap wordt ook 1 in Italië. De remix uit 1991 zal dan de tipparade halen. Mai tai scoort twee Nederlandse top 10 hits: Female Intuition (#9) en Turn Your Love Around (#7). Ook in Engeland doen ze het goed: History (in Nederland #22 in 1985) en Body And Soul (in Nederland #31 in 1984) halen beide de Britse top 10. Female Intuition haalt #71 in de VS. Robert Long scoort zijn enige solo top10 hit met Iedereen Doet 'T (#9). Erik Mesie, voormalig zanger van Toontje Lager, bereikt zijn enige solohitnotering met Zonder Jou (#8). Albert West is na jaren weer succesvol, samen met Albert Hammond. Het duo haalt #6 met Give A Little Love. Al in 1975 ontmoetten de heren elkaar voor het eerst en toen al was er het plan om samen een plaat te maken. Het gelegenheidsproject Labyrinth van Jasper van 't Hof en Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) met zang van Julia Loko komt in januari 1986 met single Help Me Out slechts tot de tipparade. René Shuman (René Shumans) imiteert Elvis Presley in de Playbackshow en breekt door: But Where My Love zal in mei binnenkomen en het schoppen tot #9. Het is zijn enige top 10-hit. Op 2 augustus 1986 komt You've Got Me Keyed Up binnen. De eerste en enige hitsingle van ex-Dolly dot Anita Heilker. Ze komt tot #33. Gerard Joling maakt een succesvolle promotietournee door Het Verre Oosten en neemt in Taiwan een gouden plaat in ontvangst voor Love Is In Your Eyes.


Hoewel veel minder succesvol dan in 1984 en 1985, zijn er ook dit jaar een paar platen waarvan de opbrengsten naar het goede doel gaan. Op de benefietsingles van Band Aid en USA For Africa uit 1985 was bijna geen heavy metal artiest te horen. Leden van de band Dio vinden dat daar verandering in moet komen. Op 10 mei 1986 komt Hear 'N Aid de Top 40 binnen met Stars. De hardrockact zamelt zo geld in voor de bevolking van Afrika. Bandleden van Dio, Quiet Riot, Iron Maiden, Mötley Crüe, Twisted Sister, Queensrÿche, Blue Öyster Cult, Dokken, Night Ranger, Judas Priest, W.A.S.P., Journey, Y&T, Vanilla Fudge, en Spinal Tap zingen/spelen mee. De single haalt #29. Wereldwijd brengt de single 1 miljoen dollar op. Op 14 juni 1986 komt een verzameling Amerikaanse en Canadese artiesten onder de naam The Voices Of America binnen met Hands Across America. De is single opgenomen in het kader van een actie om op 25 mei 1986 een keten van mensen te maken tussen New York en Los Angeles. Het wordt een #27. Op 21 juni 1986 verschijnt Take Care Of Our Children (Don't Drive Drunk) van Anita & Kyle, Dominique & Julie [Grant & Forsythe] in de hitlijst, maar die komt niet verder dan de tipparade. Normaal zet zich in voor Afrika en koopt een motor voor Tanzania. Ook de opbrengsten van de single Hoe J't Ook Doet komen ten goede aan de actie Motoren Rijden Voor Motoren.

Vanaf 1 oktober 1986 zendt de TROS de Nationale Hitparade ook op de televisie uit. Op 13 december 1986 wordt de allereerste CD Top 50 gepubliceerd door de Stichting Nederlandse Top 40.

Er worden in Nederland in 1986 21,6 miljoen albums verkocht. Daarnaast gaan er 11,9 miljoen singles over de toonbank. Op 13 december 1986 wordt de allereerste CD Top 50 gepubliceerd door de Stichting Nederlandse Top 40. Het bewijs dat de LP van vinyl definitief op de weg naar de uitgang is. Madonna scoort drie albumhits. Voor het eerst is zowel bij de singles als de albums een artiest de bestlopende. Ze verkoopt niet het beste, want die eer is voor Picture Book van Simply red. Andere succesvolle albums zijn Brothers In Arms van Dire Straits, Cock Robin van Cock Robin, Whitney Houston van Whitney Houston, Like A Virgin van Madonna, Control van Janet Jackson, Once Upon A Time van Simple minds, Parade van Prince & The Revolution, The First Album van Madonna en Achter De Horizon van Robert Long. Beide hitalbums van Madonna stammen uit 1984. Bij de albums is het succes voor de Nederlandse muziek groter: Anita Meyer heeft drie albumhits. Ook Lee Towers, Rob de Nijs, BZN en Robert Long verkopen goed.


Ook in 1986
George Michael en Andrew Ridgeley maken op 28 februari 1986 bekend dat zij stoppen als Wham! George Michael wil zich meer op het componeren gaan toeleggen. Andrew Ridgeley wil acteur worden. Op 9 juni verschijnt de afscheidsingle The Edge Of Heaven met Elton John op piano. Het afscheidsconcert vindt plaats op 28 juni 1986 in het Wembley-stadion in Londen. Maar liefst 75.000 fans zijn aanwezig. *** Op 3 mei wint Sandra Kim voor België het Eurovisiesongfestival. Op 24 mei 1986 komt Sandra Kim (Sandra Caldarone) binnen met J'aime La Vie waarmee ze op 13-jarige leeftijd de jongste winnares van het Eurovisie Songfestival was geworden. Ze scoort een #4. Pas in 1997 zal ze samen met Frank Galan haar tweede hit binnenhalen met Door Veel Van Mij Te Houden. Dat wordt een #30. Nederland wordt vertegenwoordigd door Frizzle Sizzle met Alles Heeft Een Ritme. *** Op 12 juli presenteert Jan Rietman voor de tweede keeer het Kuip-spektakel met een keur aan (inter)nationale artiesten.*** Michael McDonald haalt twee keer nummer 2; samen met Patti Labelle met On My Own en solo met Sweet Freedom. Sweet Freedom zal in 2002 in een nieuwe versie met het Safri duo #20 worden. *** Cliff Richard scoort samen met The Young Ones een nummer 1 met een nieuwe versie van Living Doll. Zijn vijfde Nederlandse nummer 1 hit. *** Sarah Jane Morris ondersteunt de heren van The Communards vocaal op Don't Leave Me This Way, goed voor een #1. Jimmy Somerville had met zijn vorige groep Bronski beat in 1984 ook al een #1 met Small Town Boy. *** The Mary Jane Girls zijn een ontdekking van Rick James, Zij scoren een #6 hit met In my house. Zelf had Rick een ook een #6 met Glow. *** Love Can't Turn Around van Farley Jackmaster Funk is de eerste house top 10-hit in Nederland (#4). *** Stock, Aitken and Waterman produceren in 1985 Say I'm Your Number One van Princess, deze #7 is een voorbode van de tientallen top 10 hits die gaan volgen in de jaren vanaf 1987. *** In 1986 geeft Babe tijdens de slotmanifestatie van de TT van Assen het laatste optreden. Marga Bult gaat na het uiteenvallen van Babe solo. *** Huey Lewis & The News hebben in Amerika al sinds 1982 hits, in 1986 is Stuck With You (#16) hun grootste in Nederland. *** Acteur Don Johnson (Miami Vice) scoort een hit met Heartbeat (#5). Jan Hammer scoort met Miami Vice Theme #23. *** De vierde Rocky film met Sylvester Stallone zorgt voor hits van Survivor (Burning Heart #2) en James Brown (Living In America #9).*** Feargal Sharkey breekt door met A Good Heart (#1), nadat het eerder mislukt was met zijn groep The Undertones en het duo Assembly. *** Madonna wordt in december gesignaleerd met haar ontdekking Nick Kamen, een Levi's model. Madonna baart opzien met de clip bij Open Your Heart die is opgenomen in een peepshow. Felix Howard is het brutale jochie in de clip.*** p 20 december 1986 treden The Shorts in Geleen voor het laatst op. Door wisselingen in de bezetting en het uitblijven van hits is het op voor zanger Hans van Vondelen.*** In 1986 richt Dick Kooiman Top 10 Popmagazine op. *** VPRO's Song van het jaar 1986: I Want You van Elvis Costello (een #15 in de Top 40).
DE TIEN GROOTSTE HITS


1 492 16 1 When The Going Gets Tough (The Tough Gets Going) - Billy Ocean 18-1-1986 
Billy Oceans carrière kent in 1986 zijn topjaar. Billy Ocean scoort de hit van het jaar met When The Going Gets Tough (The Tough Gets Going). De single staat vanaf 15 februari 1986 5 weken aan kop. De track is afkomstig uit de film The Jewel Of The Nile. Acteurs Kathleen Turner, Danny DeVito en Michael Douglas zijn ook in de clip te zien. There'll Be Sad Songs (To Make You Cry) haalt #8, Bittersweet flopt in 1986. In 1988 zal Billy weer de top tien van het jaar halen. Billy werd geboren als Lester Charles op 21 januari 1950 in Trinidad. Voor hij als Billy Ocean door het leven ging heette hij Joshua, Big Ben en Sam Spade. In 1976 had hij zijn eerste Nederlandse hit met Love Really Hurts Without You (#11). In 1977 en 1980 voegde hij daar de #12 hits Red Light Spells Danger en Are You Ready aan toe. In 1984 bespeelde hij de Europese markt met European Queen (No More Love On The Run) (#15). Daarvan bestond ook een internationale versie en die heette Caribbean Queen. De Afrikaanse was African Queen getiteld. In 1985 had Ocean succes met zijn eerste top 10 hit Loverboy (#5) en Suddenly (#23).
Billy Ocean - When The Going Gets Tough (The Tough Gets Going)
When the going gets tough
The tough get going
Tough, tough, huh, huh, huh
When the going gets tough, the tough get ready
Yeah, ooooh, du da do da
I got something to tell you
I got something to say
I'm gonna put this dream in motion
Never let nothing stand in my way
When the going gets tough
The tough get going
I'm gonna get myself 'cross the river
That's the price I'm willing to pay
I'm gonna make you stand and deliver
And give me love in the old-fashion way
Woooh
Darlin', I'll climb any mountain
Darlin', I'll do anything
Ooh, (ooh) can I touch you (can I touch you)
And do the things that lovers do
Ooh, (ooh) wanna hold you (wanna hold you)
I gotta get it through to you, oooh
When the going gets tough
The tough get going
When the going gets rough
The tough get rough
Hey, hey, hey, hey, hey
Ooooh baby
I'm gonna buy me a one-way ticket
Nothin's gonna hold me back
Your love's like a slow train coming (slow train coming)
And I can feel it coming down the track (woh)
Darlin', I'll climb any mountain
Darlin', I'll do anything
Ooh (ooh) can I touch you (can I touch you)
And do the things that lovers do
Ooh, (ooh) wanna hold you (wanna hold you)
I gotta get it through to you (ooh)
'Cos when the going gets tough
The tough get going
When the going gets rough
The tough get rough
Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah
Wooh, yeah, yeah, yeah, yeah
Darlin', I'll climb any mountain
Darlin', I'll swim every sea
Darlin', I'll reach for the heaven
Darlin', with you lovin' me
Oooh (oooh)
Oooh, can I touch you (can I touch you)
And do the things that lovers do (can I touch you)
Oooh, (ooh) wanna hold you (wanna hold you)
I gotta get it through to you
When the going gets tough
Going gets tough
Going gets rough
Going gets rough
Going gets tough
Going gets tough
Going gets rough
Going gets rough
Bekijk een optreden met Cliff Richard als presentator
http://www.youtube.com/watch?v=fg3vzl_VwLc


2 471 16 1 The Final Countdown - Europe 16-8-1986
Europe begon in 1979 onder de naam Force. De groep werd opgericht door de vrienden Joey Tempest, John Leven en John Norum. De groep wisselde regelmatig van bezetting. In 1986 bestaat Europe uit Joey Tempest (zang), Kee Marcello (gitaar), Mic Michaeli (toetsen), John Leven (basgitaar) en Ian Haughland (drums). Gedurende de jaren '80 zal Europe nog een paar hits scoren, waaronder Rock The Night, Carrie en Superstitious, maar geen kan ook maar in de schaduw staan van de klassieker The Final Countdown.
Europe – The Final Countdown
We're leaving together
But still it's farewell
And maybe we'll come back
To earth, who can tell
I guess there is no one to blame
We're leaving ground (leaving ground)
Will things ever be the same again
It's the final countdown...
The final countdown
Ooh oh
We're heading for Venus (Venus)
And still we stand tall
Cause maybe they've seen us
And welcome us all (yeah)
With so many light years to go
And things to be found (to be found)
I'm sure that we'll all miss her so
It's the final countdown...
The final countdown
The final countdown (the final countdown)
Ooh ooh oh
The final countdown
Ooh oh
I'ts the final countdown
The final countdown
The final countdown (the final countdown)
Ooh
It's the final countdown
We are leaving together
The final countdown
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=9jK-NcRmVcw


3 456 14 1 A Different Corner George Michael 5-4-1986
A Different Corner is George's tweede solosingle en tweede nummer 1 hit op rij na Careless Whisper uit 1984. Er zullen er nog vier volgen. George werd geboren als Georgios Kyriacos Panayiotou. George Michael mag een van de succesvolste zangers uit de jaren '80 genoemd worden. Hij wint twee Grammy's en zal negen keer op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 staan; als onderdeel van het duo Wham! en als solo-artiest.
George Michael – A Different Corner
I'd say love was a magical thing
I'd say love would keep us from pain
Had I been there, had I been there
I would promise you all of my life
But to lose you would cut like a knife
So I don't dare, no I don't dare
'Cause I've never come close in all of these years
You are the only one to stop my tears
And I'm so scared, I'm so scared
Take me back in time
maybe I can forget
Turn a different corner
and we never would have met
Would you care
I don't understand it, for you it's a breeze
Little by little you've brought me to my knees
Don't you care
No I've never come close in all of these years
You are the only one to stop my tears
I'm so scared of this love
And if all that there is is this fear of being used
I should go back to being lonely
and confused
If I could, I would, I swear
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=IPWHkK-_a_A&ob=av2n


4 446 15 1 Sing Our Own Song UB 40 19-7-1986
Nadat Don't break my heart nog 2 weken genoteerd stond in 1986 komt de superhit Sing Our Own Song. Geen cover dit keer, maar een originele UB 40 compositie. Hoewel de single niet de meeste punten haalt (dat is Can't Help Falling In Love With You), is de anti-apartheidssingle Sing Our Own Song met een nummer 4 voor UB 40 wel hun best genoteerde plaat in een jaaroverzicht. Opvolger All I Want To Do haalt #30 in de top 40.
UB 40 – Sing Our Own Song
The great flood of tears that we`ve cried
For our brothers and sisters who`ve died
Over four hundred years
Has washed away our fears
And strengthened our pride
Now we turn back the tide
We will no longer hear your command
We will sieze the control from your hand
We will fan the flame
Of our anger and pain
And you`ll feel the shame
For what you do in gods name
We will fight for the right to be free
We will build our own society
And we will sing, we will sing
We will sing our own song
When the ancient drum rythms ring
The voice of our forefathers sings
Forward Africa run
Our day of freedom has come
For me and for you
Amandla Awethu
We will fight for the right to be free
We will build our own society
And we will sing, we will sing
We will sing our own song
Bekijk een optreden
http://www.youtube.com/watch?v=htZ4uk-dumQ


5 435 12 1 Don't Leave Me This Way - Communards 
with Sarah Jane Morris 4-10-1986 1987-215
Jimmy Sommerville is de drijvende kracht achter de Communards en daarmee scoort hij net als met zijn vorige groep Bronski Beat een nummer 1-hit. Don't Leave Me This Way is oorspronkelijk geschreven voor Harold Melvin & The Blue Notes door Gamble, Huff en Gilbert van platenmaatschappij Philadelphia International. Deze versie haalt de Nederlandse hitparade niet. Thelma Houston maakt in 1977 een coverversie, zij staat 10 weken in de top 40 en haalt nummer 4. De versie van The Communards staat 12 weken genoteerd in 1986 en nog 3 in 1987. Het wordt een nummer 1 hit. Bronski Beat werd in 1983 in Londen geformeerd en bestond naast Jimmy Somerville uit Larry Steinbachek en Steve Bronski. Bronski Beat komt op voor vele onderdrukte groeperingen in de samenleving. Vooral voor homoseksuelen. De eerste single Small Town Boy gaat over de ervaringen van de homoseksuele Jimmy in zijn Schotse geboortestad. De single wordt een hit in Engeland, Nederland (#1), België en nog een paar Europese landen. Ook Why bereikt de top 3 (#2). Aan het eind van 1984 haalt It Ain't Necessarily So de Top 40 (#32). Samen met Marc Almond haalt Bronski Beat #17 in mei 1985 met de medley Love To Love You - I Feel Love - Johnny Remember Me. Op 14 december 1985 verschijnt de laatste single Hit That Perfect Beat in de Top 40 (#17). De groepsleden krijgen ruzie. Inzet is de vraag of Bronski Beat een popgroep of een actiegroep is. Jimmy Somerville verlaat in 1985 de groep. Zijn plaats wordt ingenomen door John Foster. In 1986 richt Jimmy Somerville de groep The Communards op. Met de cover Don't Leave Me This Way scoort Jimmy zijn grootste hit. De remix Small Town Boy 1991 flopt in maart 1991.
Communards with Sarah Jane Morris - Don't Leave Me This Way
Don't leave me this way
I can't survive, I can't stay alive
Without your love, no baby
Don't leave me this way
I can't exist,
i will surely miss your tender kiss
So don't leave me this way
Oh baby,
my heart is full of love and desire for you
So come on down
and do what you've got to do
Your started this fire down in my soul
Now can't you see it's burning out of control
So come on down and satisfy the need in me
'Cos only your good loving can set me free
Don't leave me this way
I don't understand how I'm at your command
So baby please, so don't you leave me this way
Oh, baby,
my heart is full of love and desire for you
So come on down
and do what you've got to do
You started this fire down in my soul
Now can't you see it's burning out of control
So come on down and satisfy the need in me
'Cos only your good loving can set me free
Set me free, set me free,
set me free, set me free, set me free
Come, satisfy me, come satisfy me
Don't you leave me this way
Don't leave me this way
I can't exist,
I will surely miss your tender kiss
So don't leave me this way
Oh, baby,
my heart is full of love and desire for you
So come on down
and do what you've got to do
You started this fire down in my soul
Now can't you see it's burning out of control
So come on down and satisfy the need in me
'Cos only your good loving can set me free
Set me free, set me free,
set me free, set me free, set me free
Don't you know by now,
don't you know by now
I'm losing control
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=Uti_yd-cKkQ


6 426 15 2 Lessons In Love Level 42 14-6-1986
Lessons In Love wordt de grootste hit van Level 42 en de eerste van zeven opeenvolgende top 10 hits. Het album Running In The Family dat in 1987 uitkomt, wordt het meest succesvolle album voor Level 42. Van dit album verschijnen naast Lessons In Love ook Children Say, Running In The Family en It's Over als single. Aan het eind van 1987 verlaten de broers Boon en Phil Gould Level 42. Ze worden in 1988 vervangen door gitarist Alan Murphy en drummer Gary Husband. In de video van Children Say zijn daarom alleen maar Mark King en Mike Lindup te zien. De Engelse popgroep Level 42 werd in 1980 opgericht. Level 42 betaat dan uit Mark King (basgitaar en zang), Mike Lundup (keyboard), Phil Gould (drums) en Boon Gould (gitaar). Level 42 valt op door Mark Kings opvallende baspartijen (hij 'hamert' met de duim op de snaren) en hese stem, de lichtere stem van Mike Lindup. Het eerste album Level 42 kwam uit in 1981. Een jaar later volgde The Early Tapes. In 1981 verscheen de single Love Games. Het wordt hun eerste hit in Nederland: #7. Opvolger Star Child haalt #24. In maart 1983 flopt The Chinese Way. Het album True Colours verschijnt in 1984 met als hitsingle Hot Water (#3). Opvolger The Chant Has Begun flopte in november 1984. De singles Something About You (#32 in november 1985) en Leaving Me Now (#33 in februari 1986) doen weinig. De lp Staring at the sun verschijnt in 1988, met als hitsingles Heaven In My Hands (#7), Take A Look (#14) en Tracie (#14). In 1989 overlijdt Alan Murphy aan de gevolgen van aids. Hij wordt vervangen door gitarist Alan Holdsworth. In 1989 verschijnt ook het verzamelalbum Level Best met als enige nieuwe nummer de single Take Care Of Yourself (#11). Na ruzie met de platenmaatschappij stapt Level 42 over naar RCA Records. In 1991 verschijnt Guaranteed met de gelijknamige hitsingle (#13). Het laatste album van Level 42 Forever Now verschijnt in 1994. Op dit album is Phil Gould teruggekeerd als drummer. Met Forever Now staan ze vanaf 26 maart 1994 voor het laatst in de top 40 (#31). In 1996 verschijnt nog het album Live at Wembley, een eerbetoon aan Alan Murphy. Zowel Mark King als Mike Lundup beginnen een solocarrière na het uiteenvallen van Level 42. In 2006 brengt Level 42 een nieuw album Retroglide uit. Daaraan werken ook Mike Lindup en Boon Gould mee.
Level 42 – Lessons In Love
I'm not proud, I was wrong
and the truth is hard to take
I felt sure we had enough
but our love went overboard
lifeboat lies lost at sea
I've been trying to reach your shore
waves of doubt keep drowning me
All the dreams that we were building
we never fulfilled them
could be better, should be better
for lessons in love
For restless eyes egos burn
and the mold is hard to break
now we've waded in too deep
and love is overboard
heavy hearts token words
all the hopes I ever had
fade like footprints in the sand
All the homes that we were building
we never lived in
could be better, should be better
lessons in love
if we lose the time before us
the future will ignore us
we should use it, we could use it, yeah
lessons in love
lost without love
Lessons in love
when will you ever learn
lessons in love
when there's nowhere left to turn
lessons in love
don't let your spirit burn
lessons in love
I'll wait 'till you return
All the dreams that we were building
we never lived them
we could lose it, we should use it
(lessons in love) lessons in love
all the homes that we were building
we never lived in
could be better (could be better), should be better
lessons in love
if we lose the time before us
the future will ignore us
we should use it, we could use it (good god)
lessons in love
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=gt7mtdLha-c


7 410 12 1 Wonderful World Sam Cooke 3-5-1986
Sam Cooke werd als Sam Cook geboren in Clarksdale (Mississippi) op 22 januari 1931. Hij overleed in Los Angeles (Californië) op 11 december 1964. Na gospels te hebben gezongen, kwam in 1956 Sams eerste popsingle uit. Dat gebeurde onder de naam Dale Cooke. Zijn eerste grote hit had hij met You Send Me. Cooke stierf op 11 december 1964 onder onduidelijke omstandigheden in een hotel in Los Angeles. Hij werd neergeschoten door Bertha Franklin, de manager van het hotel Hacienda waar Cooke op dat moment verbleef. Postuum verschenen nog enkele singles van Cooke. In Nederland scoort hij in 1986 en nummer 1-hit met What A Wonderful World, dankzij een spijkerbroekenreclame. In datzelfde jaar wordt hij opgenomen in The Rock and Roll Hall of Fame.
Sam Cooke – Wonderful World
Don't know much about history
Don't know much biology
Don't know much about a science book
Don't know much about the French I took
But I do know that I love you
And I know that if you love me too
What a wonderful world this would be
Don't know much about geography
Don't know much trigonometry
Don't know much about algebra
Don't know what a slide rule is for
But I do know one and one is two
And if this one could be with you
What a wonderful world this would be
Now I don't claim, to be an A-student
But I'm trying to be
For maybe by being an A-student, baby
I could win your love for me
Don't know much about history
Don't know much biology
Don't know much about a science book
Don't know much about the French I took
But I do know that I love you
And I know that if you love me too
What a wonderful world this would be
Luister naar Wonderful World
http://www.youtube.com/watch?v=VF6JMotbHYM


8 407 13 1 The Promise You Made - Cock Robin 22-2-1986
The Promise You Made staat in Nederland twee weken op een. In de BRT Top 30 is de hoogste positie zelfs zes weken voor het Amerikaanse kwartet. Cock Robin werd opgericht in 1984 en stond onder leiding stond van Peter Kingsbery. Verder bestaat de oorspronkelijke bezetting uit Anna LaCazio, Clive Wright en drummer Louis Molino III. De band heeft in Europa veel meer succes hebben dan in de Verenigde Staten.Hun grootste hits in Nederland zijn The Promise You Made en Thought You Were On My Side. In 1990 zal de groep uit elkaar gaan. LaCazio wil de muziekwereld uit en Peter Kingsbery vertrekt naar Frankrijk. Clive Wright wordt componist, producer gitarist in een bluesband. Cock Robin maakt in 2006 zijn rentree met een nieuw album en een tournee. Zonder hitsingles.
Cock Robin – The Promise You Made
If I laid down my love
To come to your defense
Would you worry for me
With a pain in your chest?
Could I rely on your faith to be strong
To picked me back up and to push me along?
Tell me
You'll be there in my hour of need
You won't turn me away
Help me out of the life I lead
Remember the promise you made
Remember the promise you made
If I gave you my soul
For a piece of your mind
Would you carry me with you
To the far edge of time?
Could you understand if you found me untrue
Would we become one, or divided in two
Please tell me
You'll be there in my hour of need
You won't turn me away
Help me out of the life I lead
Remember the promise you made
Remember the promise you made
Could I rely on your faith to be strong
To pick me back up and to push me along
Please tell me
You'll be there in my hour of need
You won't turn me away
Help me out of the life I lead
Remember the promise you made
Remember the promise you made
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=3pk3A_QSINI&ob=av2e


9 401 13 2 Papa Don't Preach - Madonna 28-6-1986
Papa Don't Preach is de tweede single van haar album True Blue (1986). Het nummer haalt #2 in de Top 40. Het is een nummer 1 hit in Amerika, Australië en Groot-Brittannië. In Papa don’t Preach zingt Madonna over een tienermeisje dat aan haar vader bekent dat ze zwanger is en dat ze het kind wil houden en opvoeden. Deze single zorgt met name in de VS voor commotie, omdat tienerzwangerschap een taboe is. In de videoclip van het nummer wordt de vader van Madonna gespeeld door acteur Danny Aiello. Haar vriend wordt vertolkt door Alex McArthur. Debi Mazar, die ook te zien is in de clips bij True Blue en Music, speelt de rol van haar vriendin. De intro (met violen) zal in 2006 gesampled worden in een ander nummer van Madonna: Let It Will Be op het album Confessions on a Dance Floor.
Madonna – Papa Don’t Preach
Papa I know you're going to be upset
Cause I was always your little girl
But you should know by now
I'm not a baby
You always taught me right from wrong
I need your help, daddy please be strong
I may be young at heart
But I know what I'm saying
The one you warned me all about
The one you said I could do without
We're in awful mess
And I don't mean maybe ?please
Papa don't preach, I'm in trouble deep
Papa don't preach , I've been losing sleep
But I made up my mind , I'm keeping my baby
I'm gonna keep my baby, mmm
He said that he's going to mary me
We can raise a little family
Maybe we'll be all right
It's sacrifice
But my friends keep telling me
to give it up
Saying I'm too young,
I ought to live it up
What I need right now is some good advice, please
Papa don't preach , I'm in trouble deep
Papa don't preach , I've been losing sleep
But I made up my mind , I'm keeping my baby
I'm gonna keep my baby, mmm
Daddy, daddy if you could only see
Just how good he's been treating me
You'd give us your blessing right now
Cause we are in love
We are in love, so please
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=Kp8pbKFcxRw


10 400 13 1 The Edge Of Heaven –Wham! 21-6-1986
Wham! bestaat uit de vrienden George Michael en Andrew Ridgeley. Wham! scoort tussen 1982 en 1986 een aantal grote hits, waaronder twee nummer 1-hits in Nederland. Wake Me Up Before You Go Go was in 1984 de eerste en hun afscheidssingle The Edge Of Heaven is in 1986 de laatste. In 1986 gaat Wham! uit elkaar. George Michael wordt een succesvol soloartiest, Andrew Ridgeley verdwijnt in de anonimiteit.
Wham! – The Edge Of Heaven
I would lock you up
But I could not bear to hear you
Screaming to be set free
I would chain you up
If I'd thought you'd swear
The only one that mattered was me, me, me
I would strap you up
But don't worry baby
You know I wouldn't hurt you 'less you wanted me to
It's too late to stop
Won't the heavens save me?
My daddy said the devil looks a lot like you
You take me to the edge of heaven
Tell me that my soul's forgiven
Hide you baby's eyes and we can...
You take me to the edge of heaven
One last time might be forever
When the passion dies
It's just a matter of time before my heart is looking for a home
I'm like a maniac, at the end of the day
I'm like a doggie barking at your door
So come take me back to the place you stay
And maybe we can do it once more
You say I'm dangerous
But don't worry baby
I get excited at the things that you do
And there's a place for us in a dirty movie
'Cos no-one does it better than me and you
You take me to the edge of heaven
Tell me that my soul's forgiven
Hide your baby's eyes and we can...
You take me to the edge of heaven
One last time might be forever
Please don't tell me lies
It's just a matter of time before my heart is looking for a home
I ain't got no more worries
I'm gonna spend some times with you
Loving you takes such courage
And don't you think that I know it
You take me to the edge of heaven
You tell me that my soul's forgiven
Hide your baby's eyes and we can...
You take me to the edge of heaven
One last time might be forever
Don't you tell me lies, because believe me baby
One day you'll wake up on your own
I ain't got no more worries
I ain't got no more time for you
Loving you takes such courage
Everyone's got their eyes on you
I ain't got no more worries
I ain't got no more time for you
Loving you takes such courage
And don't you think that I know it
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=dy14ywPAnLQ
PRIJZEN


Edisons 1986
Naam - Album - Categorie
Yves Duteil - Yves Duteil - Buitenlandse Herkomst
Lee Towers - You And Me - Buitenlandse Zang
Urbanus - Urbanus' Plezantste - Cabaret, Theater, Musical
Emmylou Harris - The Ballad Of Sally Rose - Country & Western 
Boulevard Of Broken Dreams - The Talk Of The Town - Extra
Klein Orkest - Roltrap Naar De Maan - Extra
Stanley Jordan - Magic Touch - Extra
Supersax & L.A. Voices - Volume 2 - Extra
Barbara Streisand - The Broadway Album - Musical/Film
Rob de Nijs - Pur Sang - Nederlandse Zang, Algemeen
Arne Jansen - Zomerzon En Zuidenwind - Nederlandse Zang, Volkse Genre
Mai Tai - Mai Tai - Pop
Eurythmics - Be Yourself Tonight - Pop, Algemeen
Jennifer Holliday - Say You Love Me - Pop, Disco-Dans
Gary Moore - Run For Cover - Pop, Hardrock/Heavy MetalConamus Exportprijs 1986
Bolland & Bolland voor het hele repertoire lp's en singles.


Gouden Harpen 1986
Bolland & Bolland, Seth Gaaikema, Herman Stok, Pi Vèriss
Trompettist Pi Veriss (Piet Visser, 2 oktober 1916-11 november 1998) is vooral bekend als schrijver van het lied Geef Mij Maar Amsterdam.


Zilveren Harp 1986
Nadieh
POPULARITEITSVERKIEZINGEN


Muziek Expres Poppoll 1986
gepubliceerd in februari 1987


Beste Buitenlandse Zanger
1 George Michael 31
2 Don Johnson 16
3 Prince 9


Beste Buitenlandse Zangeres
1 Madonna 63
2 Janet Jackson 15
3 Tina Turner 8


Beste Buitenlandse Groep
1 A-Ha 29
2 Wham! 22
3 Europe 7


Beste Nederlandse Zanger
1 Gerard Joling 32
2 René Shuman 17
3 Rob De Nijs 10


Beste Nederlandse Zangeres
1 Anita Meijer 54
2 Anita Heilker (Ex-Dolly Dot) 17
3 Patricia Paay 5
3 Glenda Peeters 5


Beste Nederlandse Groep
1 Frank Boeijen Groep 25
2 Roberto Jacketti & The Scooters 12
3 Dolly Dots 11
3 Mai Tai 11


\Best Geklede Zanger
1 George Michael 17
2 Don Johnson 16
3 Gerard Joling 12


Best Geklede Zangeres
1 Janet Jackson 30
2 Madonna 28
3 Sandra 7
3 Anita Meijer 7


Beste Elpee Van 1986
1 True Blue - Madonna 31
2 The Final - Wham! 14
3 Control - Janet Jackson 6


Beste Single Van 1986
1 The Final Countdown - Europe 16
2 The Edge Of Heaven - Wham! 7
3 Heartbeat - Don Johnson 6


Concert Van Het Jaar
1 Prince And The Revolution 32
2 Wham! 27
3 A-Ga 9


Meest Belovende Nieuwkomer(s)
1 Don Johnson 20
2 René Shuman 14
3 Europe 11


Beste Popprogramma Op Teevee
1 Countdown 85
2 Tros Popformule 5
2 TopPop 5
3 Los Vast 4


Leukste Teevee-Programma
1 Miami Vice 36
2 Cosby Show 27
3 Zeg 'Ns Aaa 7


Beste Teevee-Omroep
1 VERONICA 85
2 TROS 7
3 VARA 3
3 AVRO 3


Beste Radio-Programma
1 Top 40 26
2 Curry & Van Inkel 18
3 Avondspits 6


Beste Radio-Omroep
1 Veronica 73
2 Tros 9
3 Kro 4
3 Avro 4


Meest Flitsende Disc-Jockey
1 Adam Curry 65
2 Erik De Zwart 16
3 Jeroen Van Inkel 6
3 Jan Rietman 6


Leukste, beste of mafste video
1 Take On Me - A-Ha 14
2 When I Think Of You - Janet Jackson 12
3 The Edge Of Heaven - Wham! 10


Hitkrant Poppoll 1986


Binnenland


Zanger
1 Gerard Joling 32 (61,3)
2 René Shuman 18
3 Frank Boeyen 12 (8,4)
4 Rob De Nijs 11
5 Maarten Peters 5,5


Zangeres
1 Anita Meyer 52,5 (61,2)
2 Anita Heilker 18,5
3 Angela Groothuizen 6 (13,7)
4 Zangeres Zonder Naam 5
5 Nadieh 3


Groep
1 Frank Boeyen Groep 44 (14,2)
2 Roberto Jacketti & The Scooters 15 ( 29,1)
3 Het Goede Doel 8,5
4 I've Got The Bullets 7
5 Golden Earring 5,5
Rest 20


Meidengroep
1 Dolly Dots 53 (29,1)
2 Centerfold 20
3 Mai Tai 18,5 (5,8)
4 Frizzle Sizzle 7
5 Star Sisters 1


Meest Belovend
1 I've Got The Bullets 32
2 René Shuman 15,5
3 Maarten Peters 9 (6,1)
4 One Fine Day 6,5
5 De Bombita's 5


Single
1 This Girl - Dolly Dots 16
2 Verslaafd Aan Jou - Frank Boeyen Groep 8,5
3 De Ontmoeting - Rob De Nijs 7
4 Holiday Rap - Mc Miker G & Dj Sven 7 40
5 Dictator - Centerfold 5,5


Elpee
1 In Natura - Frank Boeyen Groep 26
2 Sea Of Love - Gerard Joling 19
3 Vrije Val - Rob De Nijs 9
4 Mooi En Onverslijtbaar - Het Goede Doel 7,5
5 One Touch - Mai Tai 7


Buitenland


Zanger
1 Don Johnson 40
2 George Michael 11 (17,4)
3 Simon Le Bon (Duran Duran) 8,5 (14,1)
4 Joey Tempest (Europe) 7,5
5 Paul Young 6 (9,1)


Zangeres
1 Janet Jackson 38,5
2 Madonna 34 (61,1)
3 Tina Turner 7,5 (4,9)
4 Whitney Houston 7
5 Cyndi Lauper 3


Groep
1 A-Ha 27
2 Duran Duran 25 (32,1)
3 Europe 23
4 Five Star 8
5 Wham 7 (26,6)


Meidengroep
1 The Bangles 83
2 Bananarama 11,5
3 Pointer Sisters 2
4 Amazulu 1,5


Meest Belovend
1 Europe 39
2 Don Johnson 27,5
3 Bon Jovi 7
4 Janet Jackson 6
5 Communards 5


Singles
1 Heartbeat - Don Johnson 16
2 The Final Countdown - Europe 12
3 Notorious - Duran Duran 9
4 True Blue - Madonna 5,5
5 I've Been Losing You - A-Ha 4,5


Elpees
1 True Blue - Madonna 19
2 Heartbeat - Don Johnson 13
3 Control - Janet Jackson 9
4 The Final - Wham 8
5 The Final Countdown - Europe 7,5


Videoclip
1 Heartbeat - Don Johnson 14
2 When I Think Of You - Janet Jackson 12,5
3 You Can Call Me Al - Paul Simon 9
4 Hunting High And Low - A-Ha 8
5 The Final Countdown - Europe 7


VPRO’s Song Van Het Jaar Verkiezing
 1. Elvis Costello - I Want You
 2. Ramones - Something To Believe In
 3. De Boegies - Meh
 4. Nick Cave & The Bad Seeds - By The Time I Get To Phoenix
 5. The Smiths - Panic
 6. The The - Sweet Bird Of Truth
 7. Beastie Boys - Fight For Your Right
 8. Hüsker Dü - Don't Want To Know If You're Lonely
 9. Claw Boys Claw - Locomotive Breath
 10. The Jesus & Mary Chain - Some Candy Talking 

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten