zondag 14 augustus 2011

1987

Topact: Madonna
Albumact: Paul Simon


1987 is het jaar van Madonna en George Michael, maar vooral van de Stock, Aitken & Waterman sound. Reclamespotjes voor spijkerbroeken en een omroep blijken ook belangrijk. Vele oude singlehits krijgen een remix of worden verwerkt in een medley. Ook covers blijken uiterst hitgevoelig.


Net als in 1985 en 1986 is Madonna ook in 1987 de succesvolste act in de hitparade. Madonna heeft vijf hits: Who's That Girl (#1), La Isla Bonita (#2), Causing A Commotion (#4), Open Your Heart (#7) en The Look Of Love (#12). Haar hits komen van het album True Blue en van de soundtrack bij de film Who's That Girl. Niet alleen Madonna zelf heeft hits, ook haar oorspronkelijke groep The Breakfast Club heeft een top 10 hit met Right On Track, terwijl haar ontdekking Nick Kamen een top 5-succes smaakt met Each Time You Break My Heart. Italiaanse Micaela scoort in januari een hitje (#29) met La Isla Bonita en dat zelfs voordat Madonna er in april mee in de Top 40 staat.


Stock, Aitken & Waterman zijn aan een zegetocht bezig. Met name in Groot-Brittannië verandert elke door het drietal geproduceerde single in goud. In Nederland zijn de zusjes Mel & Kim hun paradepaardjes. Zowel Showing Out (Get Fresh At The Weekend) en Respectable worden nummer 1. Mel & Kim blijven niet lang succesvol, daar Mel in januari 1990 aan ruggenmergkanker zal overlijden. De clip bij FLM uit juni 1987 bevat marionnetten, omdat Mel toen te ziek was om een clip op te nemen. Een andere topact uit de stal van Stock, Aitken & Waterman is nieuweling Rick Astley. In oktober staat hij op 1 met Never Gonna Give You Up en voor het jaar om is, zullen daar nog drie Top 40 hits bijkomen.


Nederlandse muziek doet het net als in 1984, 1985 en 1986 weer niet goed en 1987 vormt het absolute dieptepunt. Ook al is de hit van het jaar Sailing’ Home gezongen door de Nederlander Piet Veerman (van The Cats). Daarnaast is alleen nieuwkomer Richenel succesvol. Richenel (Hubertus Richenel Baars) scoort in 1987 drie hits in Nederland: Dance Around The World (#9), Temptation (#14) en Don't Save Your Love (#23), maar de bestempeling belofte zal verder niet ingelost worden, want het blijft bij deze drie hits. Met Dance Around The World bereikt Richenel ook in Italië de top 10 (#6). De Zangeres Zonder Naam verliest een weddenschap in Jos Brinks 'Wedden Dat'. Als tegenprestatie zingt ze de klassieker Rock Around The Clock samen met Normaal. De single wordt een grote hit (#13). Peter Douglas kruipt in de huid van Frank Sinatra en scoort een hit met Stars On Frankie. De komedie Dutch Treat met de Dolly Dots gaat op 25 februari 1987 in het Amsterdamse Tuschinski Theater in première. De komedie is niet erg succesvol. Hij levert de Dolly Dots de bescheiden hit Hearts Beat Thunder op (#25). Op 23 mei 1987 komen de Dolly Dots de tipparade binnen met Make It Up To You, dit zal hun eerste en enige flop worden na een onafgebroken reeks van 24 top 30-hits. In oktober scoren ze hun laatste hit met het door Stock, Aitken and Waterman geproduceerde What A Night (#18). De Dolly Dots doen ook mee op Dutch Artists Sing For Mozambique. De single SOS Mozambique staat vanaf 30 mei 5 weken in de Top 40 en komt tot #16. Andere meewerkende artiesten zijn Frank Boeijen, Nancy Boyd, Centerfold, André Hazes en Rob de Nijs. Marga Bult (ex Babe) doet in 1987 mee aan het Eurovisie Songfestival. In Brussel haalt ze gekleed in een witte japon en onder de internationale naam Marcha een eervolle vijfde plaats met het liedje Rechtop In De Wind (tip). [Umberto] Tozzi & Raf worden voor Italië derde met Gente Di Mare (#20), de Ier Johnny Logan wint voor de tweede keer, nu met Hold Me Now (#3).


Medleys met oude hits en covers gaan grif over de toonbank. Pump Up The Volume van M/A/R/R/S is de succesvolste medley. Ofra Haza haalt #27 met Im Nin' Alu dankzij het gebruik van een sample ervan in zowel Pump Up The Volume van M/A/R/R/S als in Paid In Full van Eric B. & Rakim. Ofra zal op 23 februari 2000 overlijden. Dickie Goodman haalt in november de tipparade. Dickie had in Amerika tussen 1956 en 1977 17 Amerikaanse hits gescoord en legde de basis voor sampling in muziek. In Nederland weet de Amerikaanse dj een keer een tip te scoren en wel met Safe Sex Report. Een zogenaamde break-in plaat waarop hits worden onderbroken door humoristisch gesproken teksten van Goodman. Tekst en muziek kon je daardoor zien in een nieuw licht. Goodmans einde was niet om te lachen: hij zal op 6 november 1989 zelfmoord plegen. De Communards halen de top met hun versie van Don't Leave Me This Way en Kim Wilde doet het behoorlijk met de Supremes' cover You Keep Me Hanging On. Ook Boy George (Everything I Own; Ken Boothe), Rick Astley (When I Fall In Love; Nat 'King' Cole), Pet Shop Boys (Always On My Mind; Elvis Presley), Pseudo Echo (Funky Town; Lips Inc.), Freddie Mercury (The Great Pretender; The Platters), Los Lobos (La Bamba; bruiloftsdans uit Mexico) coveren er met succes op los. Op initiatief van Boy George wordt op 15 maart 1987 door een keur van Britse artiesten, als Ferry Aid, Let It Be van The Beatles opnieuw opgenomen. Paul McCartney heeft toestemming gegeven om de eerste zin van het liedje van de originele Beatles-opname van 25 januari 1969 te gebruiken. De opbrengst van de single is bestemd voor de nabestaanden van de ramp met de Herald Of Free Enterprise. Deze veerboot is op 6 maart 1987 in de haven van Zeebrugge in België verongelukt. Let It Be van Ferry Aid komt op 4 april 1987 binnen op de eerste plaats van de Engelse hitparade. De single van Ferry Aid staat daar drie weken aan de top. In Nederland wordt het een nummer 3. Ook rereleases doen het goed: Tina Charles (I Love To Love, Dance Little Lady Dance) en Ben E. King (Stand By Me) bereiken de hogere regionen.Twee heruitgebrachte platen naar aanleiding van reclamespotjes komen zelfs op 1 terecht; Reet Petite van Jackie Wilson en My Baby Just Cares For Me van de op dat moment in Amsterdam woonachtige Nina Simone. Nina Simone vraagt haar fans tevergeefs om haar single niet te kopen. Reden voor de oproep is dat Simone vindt dat ze geen eerlijk bedrag aan royalties krijgt. Jackie Wilson scoort in 1987 - na zijn dood in 1984 - zijn eerste Nederlandse nummer 1-hit. Reet Petite uit 1957 staat vanaf 14 februari 1987 twee weken op de eerste plaats van de Top 40.


Rock/heavy metal is ook succesvol: Bon Jovi, Aerosmith, Def Leppard, Heart, Whitesnake laten luidruchtig van zich horen. Spagna met blond piekhaar (Call Me, Easy Lady), rondborstige blonde Samantha Fox (Nothing's Gonna Stop Me Now) en rondborstige gebruinde Sabrina (Boys, Hot girl) weten door hun muziek en uiterlijk een groot publiek aan zich te binden.

George Michael heeft een prima jaar. Drie singles halen de nummer 1 in Nederland: I Knew You Were Waiting (For Me) (& Aretha Frankin), I Want Your Sex en Faith. Hij heeft met zijn eerdere solohits nu 5 nummer 1 hits op een rij gescoord: een record. De vroegere Wham!-achtergrondzangeressen Pepsi & Shirley brengen met succes Heartache uit. Een #2. Michael Jackson komt met zijn nieuwe album Bad en scoort twee nummer 1 hits: I Just Can't Stop Loving You, een duet met Siedah Garrett, en Bad. Ook zus Janet Jackson is succesvol. U2 scoort drie top 10 hits met I Still Haven't Found What I Am Looking For, Where The Streets Have No Name en With Or Without You. Producent Narada Michael Walden heeft een succesvol jaar. Hij produceert Nothing's Gonna Stop Us Now van Starship - wereldwijd de best verkochte single van 1987 - en de nummer 1-hit I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me) van Whitney Houston. Opvallend is de terugkeer van Dusty Springfield (Mary O'Brien). Met het duet What Have I Done To Deserve This? met de Pet Shop Boys scoort zij haar grootste hit uit haar carrière: een nummer 2. In Amerika haalt ze haar eerste top 3 hit binnen en in het Verenigd Koninkrijk staat ze voor het eerst sinds 1966 weer in de top 3. The Pet Shop Boys hebben in totaal vier hits. Ook It's A Sin (#3), Rent (#28) en Always On My Mind (#3 in 1988). halen de hitlijsten.Level 42 scoort vier hits: Running In The Family (#3), To Be With You Again (#6), It's Over (#7) en Children Say (#9 in 1988). Fleetwood Mac heeft een goed jaar met de singles Big Love (#4), Seven Wonders (#27) en Little Lies (#10).


Bas Westerweel gaat TopPop presenteren, maar voor clips gaat de muziekliefhebber in 1987 naar Sky Channel of Super Channel. MTV is nog maar mondjesmaat te ontvangen. De lancering van MTV Europe vindt 1 augustus plaats in Amsterdam in de RoXY. Op 2 augustus 1987 opent de voormalige bioscoop RoXY als discotheek. Martijn Krabbé wordt presentator van TROS Popformule. Adam Curry vliegt samen met zijn Patricia Paay naar New York en Simone Walraven gaat Countdown presenteren.  In 1987 wordt in Nederland voor het eerst een mediawet van kracht en die verbiedt commerciële radio op eigen bodem. Ad Ossendrijver en Willem van Kooten zenden het signaal van Cable 1 eerst naar het buitenland waarna het per satelliet in Nederland is te ontvangen. Die constructie zal in oktober 1989 verboden worden, omdat Cable 1 een Nederlands station is.


Er worden in Nederland in 1987 26,3 miljoen albums verkocht. Daarnaast gaan er 12,1 miljoen singles over de toonbank. Het topalbum van 1987 is Graceland van Paul Simon. De singles van het album doen het lang niet zo goed. Alleen You Can Call Me Al haalde de top 3 (#2). Paul Simon wordt ook albumact van het jaar. The Joshua Tree van U2, True Blue van Madonna (best verkochte album van het jaar), Tango In The Night van Fleetwood Mac, Sign O' The Times van Prince, Miami Vice 2 soundtrack, Strong Persuader van Robert Cray band, Running In The Family van Level 42, One Voice van Barbra Streisand en Whitney van Whitney Houston complementeren de top 10. James Last scoort met James Last in Holland zijn eerste nummer 1 album. Robert Cray zorgt voor een heropleving van bluesmuziek. Hij breekt door met Right Next Door (Because Of Me), een nummer over zijn buren die ruzie maken over de ontrouw van de vrouw. De single haalt nummer 2 en het album 'Strong Persuader' wordt zelfs een nummer 1-hit in de LP Top 75.


Ook in 1987
Carola Smit van BZN wordt op 20 april 1987 getroffen door een hersenbloeding. In augustus staat zij al weer in de studio om Amore op te nemen. *** Op 3 mei 1987 neemt Dalida (Yolande Christina Gigliotti, 54) een overdosis slaappillen. Met zowel Les Enfants Du Pirée in 1960 als Gigi L'amoroso in 1974 scoorde een #2-hit. *** Op 11 september 1987 wordt Peter Tosh bij een roofoverval in zijn huis doodgeschoten. Dader Dennis Lobhan krijgt de doodstraf op Jamaica. *** In 1987 neemt Miker G in New York zijn eerste solo-album I'm A B-Bone op. Het is het eerste Nederlandse hiphopalbum. De eerste single Don't Let The Music Stop doet weinig (#33). MC Miker G (Lucien Witteveen) zal daarna twintig jaar worstelen met zijn drugsverslaving. *** Labi Siffre scoort twee hits met songs over discriminatie: (Something Inside) So Strong (#3) en Nothing's Gonna Change (#21). *** De televisieserie Miami Vice levert de nummer 1 hit Crockett's Theme van de Amerikaanse Tsjech Jan Hammer en Heartbeat van acteur Don Johnson. *** A-ha scoort een hit met de titelsong van de James Bond-film The Living Daylights. *** Janet Jackson overtroeft haar broer Michael met haar lp Control waarvan het recordaantal van zeven singles wordt getrokken. *** Herb Alpert, de Amerikaanse trompettist, bandleider en oprichter van platenmaatschappij A&M, heeft twee hits in 1987: solo Keep Your Eye On Me (#22) en Diamonds samen met Janet Jackson (#4). Beiden verschijnen op het in 1967 opgerichte Alpert & Moss label. *** Nancy Boyd komt op 9 mei 1987 binnen met haar versie van Let's Hang On, dat zal haar enige hit (#25) worden in Nederland, daarnaast scoorde ze  tussen 1985 en 1991 alleen tips: maar liefst 11. *** In juli 1987 begint de zegetocht van Papa Chico van Tony Esposito (Napels, 1950). In de Top 40 wordt een tweede plaats behaald, maar in de Nationale Hitparade staat de single vanaf 25 juli 1987 vijf weken lang op 1. *** Op 30 oktober 1987 vliegt Koos Alberts na een optreden uit de bocht. Door een dwarslaesie is Koos vanaf dat moment op een rolstoel aangewezen. Zijn al opgenomen album Het Leven Gaat Door bereikt in 1988 de tweede plaats in de Album Top 100. ***  Op 20 november 1987 trouwt Vanessa (Conny Witteman) met Free Record Shop-eigenaar Hans Breukhoven. Tot in 2009 een stel. *** Succesvolste dancehit in de Discodance top 50: Fake van Alexander O'Neal. VPRO's Song van het jaar verkiezing 1987: The One I Love van R.E.M.DE TIEN GROOTSTE HITS


1 471 15 1 Sailin' Home - Piet Veerman 14-3-1987
Sailin’ Home is van oorsprong een Joegoslavisch nummer uit 1985. Piet Veerman neemt een Engelstalige versie op. Sailin' Home wordt een hit dankzij Veronica die de clip ervan gebruikt in een ledenwerfspotje en het op voorspraak van Rob Out verkiest tot Alarmschijf. De single staat vanaf 4 april 1987 vier weken aan de top van de Top 40. Ook in de BRT Top 30 staat de single vier weken bovenaan, maar dat vanaf 25 april. Het nummer is volgens het Popinstituut is typerend voor Veermans hele oeuvre. In de ballad wordt rijkelijk gebruik gemaakt van een grootse orkestratie en een monumentaal achtergrondkoor. De single behaalt de platina status en wordt zelfs de best verkochte single van 1987. Een plaat van het jaar had Veerman zelfs met The Cats nooit voor elkaar gekregen. Opvolger Walking Together (#7) doet het eveneens goed. Het bijbehorende album Piet Veerman behaald goud. In september 1987 verschijnt de derde single A New Tomorrow (#25). Piet Veerman had in 1975 al zijn eerste solohit gehad met Rollin' On A River (#9). Met The Cats had hij vijf nummer 1 hits gescoord, met Sailin' Home voegde hij daar nog een solo nummer 1-hit aan toe. Na 1987 zullen nog drie van Piets singles in de hitlijst verschijnen: Whenever You Need Me (#24 In 1988), Cry Of Freedom (#32 In 1989) en (La Comparsita) La Paloma (#25 in 1994). Ook floppen vele singles, waaronder zijn duet When You Walk In The Room met Annie Schilder in 1993. Op 12 mei 2005 wordt in Volendam een museum over de palingsound geopend. Van Piet Veerman zijn daar onder meer een van zijn eerste gitaren en gouden platen te zien.
Piet Veerman – Sailin’ Home
Sailin' home across the ocean
Sailin' home we're going to be free
Down below the crew's in motion
To defy the violence of the sea
Feelin' young, feelin' strong
At the height of the fight,
So nothing can go wrong
We know we always wanna be
Fighting the sea
Giant waves are rolling higher
It's gonna be a cold and rainy night
Hands on deck are raw and tired
Praying for a sign of distant light
Feelin' young, feelin' strong
And the might of the night is pounding dark and long
We know we always wanna be
Fighting the sea
But there's the light, and there's the fire
The harbour's key shines dimly on the shore
We can see the steeply spire
And now we know we won the fight once more
Feelin' young, feelin' strong
And tonight came out right,
Tommorrow could be wrong
We know we always wanna be
Fighting the sea
So young, so strong
So hard, so long
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=8nrJnFyaW5Q


2 453 14 1 Crockett's Theme - Jan Hammer 11-4-1987
Jan Hammer wordt in 1987 wereldberoemd met het instrumentale Crockett’s Theme. De single volgt Sailin’ Home op als nummer 1 en staat vanaf 9 mei vier weken aan de top. Jan Hammer werd geboren in Praag op 17 april 1948. Zijn moeder was een bekende Tsjechische zangeres, zijn vader een dokter. Na de middelbare school ging hij studeren aan de Praagse Academie van Muziekkunsten. Na de inval van de Sovjet-Unie in 1968 vertrok Jan Hammer op verzoek van zijn ouders naar de Verenigde Staten. Daar kreeg hij een beurs voor de Berklee School of Music in Boston. Na zijn studie vertrok Jan Hammer naar New York waar hij zich aansloot bij het Mahavishnu Orchestra. Tussen 1971 en 1973 maakte hij deel uit van het orkest. Daarna startte Jan zijn eigen opnamestudio - The Red Gate Studio - in New York. Zijn grootste commerciële succes behaalde Jan Hammer toen hij gevraagd werd de muziek te verzorgen van de televisieserie Miami Vice. In 1985 werd de titelsong Miami Vice Theme al een nummer 1-hit in onder meer de Verenigde Staten.
In 2006 komt de film Miami Vice met de acteurs Colin Farrell en Jamie Foxx. Voor de film wordt Crockett’s Theme gebruikt. Het verschijnt op single onder de naam Jan Hammer Project met medewerking van TQ. Het wordt geen succes. Aan de soundtrack van de film werkt Jan in 2006 niet mee.
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=xuYtaXsrN_8


3 435 13 1 I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me) - Whitney Houston 23-5-1987
In 1987 komt Whitney Houston met het album Whitney. Met dit album slaagt Whitney er in om als eerste vrouwelijke artiest de Billboard Top 100 binnen te komen op nummer 1. In Nederland staat Whitney vanaf 20 juni 3 weken op 1 met haar zesde hitsingle in Nederland. Opvolgers Didn't We Almost Have It All (#20) en So Emotional (#23) zijn minder succesvol. Whitney Elizabeth Houston werd geboren in Newark (New Jersey) op 9 augustus 1963. Ze is een dochter van Cissy Houston en een nicht van Dionne Warwick. In 1985 kwam haar eerste cd Whitney Houston uit. Deze werd meteen een succes met hits als All At Once (#5 in 1985), Saving All My Love For You (#17 in 1986), How Will I Know (#15 in 1986) en Greatest Love Of All (#17 in 1986). Een duet met Teddy Pendergrass, Hold Me, haalt #22 in 1986. Speciaal voor de Olympische Spelen van 1988 neemt Whitney Houston One Moment In Time op (#5). Ze scoort in 1988 ook met Love Will Save The Day (#6). In 1989 zingt ze samen met haar moeder Cissy Houston een cover van I Know Him So Well en die single haalt #14. In 1990 komt Whitney Houston's derde album uit. Op dit album staan meer R&B-nummers, waaronder de grote hit I'm Your Baby Tonight (#2). All The Man That I Need haalt #9 in 1991. In 1992 speelt ze als actrice in de film The Bodyguard met als tegenspeler Kevin Costner. I Will Always Love You, een cover van Dolly Parton, staat wereldwijd wekenlang op de eerste plaats in de hitlijsten. De soundtrack van de film levert haar verder nog de hits I Have Nothing (#22), I'm Every Woman (een cover van Chaka Khan; #3) en Run To You (#33) op. The Bodyguard is een van de best verkochte soundtracks aller tijden. In 1994 nemen het echtpaar Bobby Brown & Whitney Houston Something In Common op, maar dat wordt geen groot succes (#36). In 1995 speelt ze een hoofdrol in de film Waiting To Exhale. Exhale (Shoop Shoop) wordt dan Whitney’s elfde Amerikaanse nummer 1-hit. In Nederland wordt het een #7. In 1996 speelt Whitney in de film The Preacher's Wife. Van de soundtrack van de film worden I Believe In You And Me (geen notering) en Step By Step (#11) op single uitgebracht. In 1998 neemt Whitney Houston een album op en dat krijgt de titel My Love Is Your Love mee. Het titelnummer wordt een grote hit (#3). Ook When You Believe (duet met Mariah Carey; #5 in 1999) en It's Not Right But It's Okay (#10) zijn succesvol. In 2000 volgt de succesvolle verzamelaar The Greatest Hits waarop enkele nieuwe nummers staan, zoals het duet Could I Have This Kiss Forever met Enrique Iglesias (#1). Haar duetten met George Michael (If I Told You That; #19 in 2000) en Kelly Price & Faith Evans (Heartbreak Hotel; #35 in 2001; haar laatste hit) zijn minder succesvol. In 2002 volgt het commercieel teleurstellende album Just Whitney waarvan Watchulookinat en On My Own op single verschijnen, maar die floppen beiden. De jaren erna komt Whitney Houston vooral in het nieuws door problemen met haar echtgenoot Bobby Brown en (later bevestigde) geruchten omtrent haar drugsgebruik. In 2005 kickt ze af in het door Eric Clapton opgerichte Crossroads Centre op het Caraïbische eiland Antigua. Anno 2008 is ze gescheiden van Bobby Brown en heeft ze voogdij gekregen over hun dan 13-jarige dochtertje Bobbi Kristina.
Whitney Houston – I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)
Clocks strikes upon the hour
And the sun begins to fade
Still enough time to figure out
How to chase my blues away
I've done alright up 'til now
It's the light of day that shows me how
And when the night falls loneliness calls
Oh! wanna dance with somebody
I wanna feel the heat with somebody
Yeah! wanna dance with somebody
With somebody who loves me
I've been in love and lost my senses
Spinning through the town
Soon or later the fever ends
And I wind up feeling down
I need a man who'll take a chance
On a love that burns hot enough to last
So when the night falls
My lonely heart calls
Oh! wanna dance with somebody
I wanna feel the heat with somebody
Yeah! wanna dance with somebody
With somebody who loves me
ooh don't you wanna dance
with me baby
don't you wanna dance
with me boy
hey don't you wanna dance with me baby
with somebody who loves me
don't you wanna dance
say you wanna dance
don't you wanna dance
don't you wanna dance
say you wanna dance
don't you wanna dance
don't you wanna dance
say you wanna dance
with somebody who loves me
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=eH3giaIzONA&ob=av2e


4 419 14 1 You Want Love (Maria, Maria…) - Mixed Emotions 2-5-1987
Mixed Emotions bestaat uit Drafi Deutscher en Oliver Simon. You Want Love bereikt nummer 1 op 6 juni en blijft daar twee weken. Opvolger Bring Back (Sha Na Na) komt in 5 weken niet hoger dan 20. De groep wordt in 1989 ontbonden en komt in 1999 kortstondig weer bij elkaar. Drafi, geboren op 5 september 1946, had solo al vier hits gehad, waarvan Marmor Stein Und Eisen bricht (#7) in 1965/1966 de grootste was. Hij was ook verantwoordelijk voor Mr Walkie Talkie (Be My Boogie Woogie Baby, #2 in 1977) en Masquerade (#9 met Guardian Angel in 1984).
Mixed Emotions – You Want Love (Maria, Maria…)
You gotta come back
brown eye
gotta come back
come hear me cry.
Gotta come back
brown eye
why do you make me cry?
Hey
I can see it in
your eyes
I can see it in
your smile: you
want love
babe
You need it so
badly and I need
it
too.
Hey
I can feel it
from your heart
and I knew it
from the start:
You want love
babe
let's do it
just even for a
night.
And when you
kiss me I can
feel the heaven
on earth
And when you
touch me I can
dream.
Maria
Maria
Maria
Maria
oh
I feel so good
when you are by
my side.
Hey
I can see it in
your eyes
. . .
You gotta come back
brown eye
gotta come back
come hear me cry.
Gotta come back
brown eye
why do you make me cry?
And when you
hold me I can
fly above to the
sky
And whisper
words of love so
sweet.
Maria
Maria
Maria
Maria
let me be with
you until
eternity.
Hey
I can see it in
your eyes
. . .
Hey
I can see it in
your eyes
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=Xu_s5ALbfBU
Bekijk een opname bij Formel eins waarbij Drafi van de trap valt
http://www.youtube.com/watch?v=5uAHn4CPqVc


5 414 13 1 Who's That Girl - Madonna 11-7-1987
Who's That Girl is de eerste single van het soundtrack-album van de film Who's That Girl. Het nummer is op 1 augustus haar tweede nummer 1-hit in de Top 40. Ook in de Verenigde Staten en Engeland haalt de single de top. Madonna heeft in 1987 nog vier hits: La Isla Bonita (#2), Causing A Commotion (#3), Open Your Heart (#7) en The Look Of Love (#12). Madonna's filmmuziek is succesvoller dan de film Who's That Girl, want de rolprent flopt. Ondanks het succes van de single raakt het nummer in de vergetelheid. Who's That Girl komt niet voor op Madonna's Greatest Hits-verzamelaars en Madonna heeft het nummer na 1987 nooit meer gezongen tijdens één van haar wereldtoernees. De clip van Who's That Girl is geregisseerd door James Foley, die ook de film regisseert. Zij werkten al eerder samen voor de video’s bij Papa Don't Preach en True Blue.
Madonna – Who’s That Girl
Who's that girl, who's that girl
When you see her, say a prayer and kiss your heart goodbye
She's trouble, in a word get closer to the fire
Run faster, her laughter burns you up inside
You're spinning round and round
You can't get up, you try but you can't
[Chorus:]
Quien es esa nina, who's that girl
Senorita, mas fina, who's that girl
Quien es esa nina, who's that girl
Senorita, mas fina, who's that girl
You try to avoid her, fate is in your hands
She's smiling, an invitation to the dance
Her heart is on the street, tu corazon es suyo
Now you're falling at her feet
You try to get away but you can't
[chorus]
[Intermediate:]
Light up my life, so blind I can't see
Light up my life, no one can help me now
Run faster, her laughter burns you up inside
He's spinning round and round
You can't get up, you try but you can't
[chorus]
[intermediate]
Who's that girl
Now, who's that girl
Now, who's that girl
Now, who's that girl
[chorus]
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=PF1gPxL4Xco


6 400 13 1 Never Gonna Give You Up - Rick Astley 12-9-1987
Ricks eerste solosingle Never Gonna Give You Up wordt direct een nummer 1-hit in onder meer Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland. Onder de paraplu van het producerstrio Stock, Aitken & Waterman scoort Rick Astley in 1987 en 1988 de ene wereldhit na de andere. Never Gonna Give You Up staat in Nederland vanaf 10 oktober vier weken een. Opvolger Whenever You Need Somebody haalt #2. Een voormalige platenmaatschappij van Rick probeert ook een slaatje te slaan uit het plotselinge succes en brengt het al oudere When You Gonna uit. Het duet met ene Lisa haalt #17. In 1988 zal de eind 1987 uitgebrachte single When I Fall In Love / My Arms Keep Missing You een #4 worden. She Wants To Dance With Me (#12), Together Forever (#12) en Take Me To Your Heart (#17) doen het ook goed in 1988. In 1989 blijkt Hold Me In Your Arms niet erg succesvol (#27). Rond 1990 breekt Rick Astley met Stock, Aitken & Waterman. Na een lange pauze wordt Cry For Help in 1991 zijn laatste grote hit (#11). Zijn vierde album Body & Soul uit 1993 wordt met de grond gelijk gemaakt. De singles die worden uitgebracht bereiken amper de tipparade. Rick Astley (Richard Paul Astley) werd geboren in Warrington op 6 februari 1966. Begin jaren tachtig zong Rick Astley voor de lol in de lokale Engelse soulbandjes Give Way en FBI. Toen Rick een keer optrad met FBI, werd hij ontdekt door de producer Pete Waterman. Pete gaf hem een baantje gaf in zijn studio als 'tape operator', wat in de praktijk stond voor koffie zetten en de post sorteren. Zijn eerste single was Learning To Live (Without Your Love), een duet met O'Chi Brown. Het nummer werd geen succes. Eind 1986 kreeg Rick zijn grote kans toen hij solo een nummer mocht inzingen. De single Never Gonna Give You Up wordt uitgebracht in 1987 en groeit uit tot een superhit en maakte Rick een ster.
In 2005 verschijnt een album met de titel Portrait. Daarop zingt hij evergreens als Vincent en Close To You. In 2006 trekt hij zich op het laatste moment terug voor een optreden in de BBC-televisieserie Just The Two Of Us, omdat zijn vriendin Lene Bausager een Oscar-nominatie had ontvangen.
Rick Astley – Never Gonna Give You Up
We're no strangers to love
You know the rules and so do I
A full commitment's what's I'm thinking of
You wouldn't get this from any other guy
I just wanna tell you how I'm feeling
Gotta make you understand
Never gonna give you up
Never gonna let you down
Never gonna run around and desert you
Never gonna make you cry
Never gonna say goodbye
Never gonna tell a lie and hurt you
We've know each other for so long
Your heart's been aching
But you're too shy to say it
Inside we both know what's been going on
We know the game and we're gonna play it
And if you ask me how I'm feeling
Don't tell me you're too blind to see
Never gonna give you up
Never gonna let you down
Never gonna run around and desert you
Never gonna make you cry
Never gonna say goodbye
Never gonna tell a lie and hurt you
Repeat Chorus
Give you up, give you up
Give you up, give you up
Never gonna give,
Never gonna give, give you up
Never gonna give,
Never gonna give, give you up
Last four lines repeated
I just wanna tell you how I'm feeling
Gotta make you understand
Chorus times three
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ&ob=av2e


7 396 13 5 Lean On Me - Club Nouveau 11-4-1987
In de Verenigde Staten staat de single Lean On Me op 21 en 28 maart op de eerste plaats van de hitparade. In Nederland komt de single op 11 april de Top 40 binnen, maar hoger dan nummer 5 komt de plaat niet.
In Amerika scoort de groep vanaf 1986 vier hits: Jealousy, Situation #9, Lean On Me en Why You Treat Me So Bad. In Nederland zal het bij één hit blijven. Club Nouveau werd opgericht in Sacramento (Californië) in 1986 nadat The Timex Social Club uit elkaar was gevallen. The Timex Social Club had in 1986 een #3 hit gescoord met Rumors #3 en in 1987 behalen ze #11 met Mixed Up World. Club Nouveau is de Franse benaming voor New Club. Club Nouveau bestaat uit Denzil Foster, Valerie Watson, Thomas McElroy en Samuel Pratter. McElroy en Foster verlaten de groep en gaan produceren. Pratter verlaat daarna ook de groep. David Agent en Kevin Irving nemen de open plekken in, maar zonder succes. De groep komt de jaren erna in wisselende samenstellingen bij elkaar.
Club Nouveau – Lean On Me
Sometimes in our lives we all have pain
We all have sorrow
But if we are wise
We know that there's always tomorrow
(Chorus)
Lean on me, when you're not strong
And I'll be your friend
I'll help you carry on
For it won't be long
'Til I'm gonna need
Somebody to lean on
Please swallow your pride
If I have things you need to borrow
For no one can fill those of your needs
That you don't let show
(Chorus)
If there is a load you have to bear
That you can't carry
I'm right up the road
I'll share your load
If you just call me
So just call on me brother, when you need a hand
We all need somebody to lean on
I just might have a problem that you'd understand
We all need somebody to lean on
(Chorus)
Lean on me…
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=gF8WFFcdecc


8 376 11 1 I Knew You Were Waiting (For Me) - Aretha Franklin & George Michael 7-2-1987
I Knew You We're Waiting For Me werd geschreven door Simon Climie van Climie/ Fisher. George Michaels duet met Aretha Franklin is zijn derde single zonder Wham! en ook zijn derde nummer 1 hit. In 1987 scoort hij ook zijn vierde nummer 1 (I Want Your Sex) en zijn vijfde nummer 1 (Faith). Een evenaring en daarna verbetering van record dat tot dan toe op naam van Anneke Grönloh stond (zij had 4 nummer 1's op rij). Op 3 januari 1987 wordt Aretha de eerste vrouw die een plaats krijgt in de Rock and Roll Hall of Fame. Haar duet met George Michael wordt haar eerste en enige nummer 1. Aretha Louise Franklin werd op 25 maart 1942 geboren in Memphis, Tennessee. Haar jeugd brengt ze door in Detroit. In haar tienerjaren is Aretha een van de meest vooraanstaande leden van The New Bethal Baptist Church. Haar eerste plaatopnames maakte ze toen ze 14 jaar oud was. Aretha Franklin werd ontdekt door John Hammond en sloot een contract met Columbia Records. Haar gospel- en popplaten verkopen niet goed, maar als ze overstapt op rhythm en blues gaat het beter. In 1967 werd Aretha Franklin The Queen Of Soul, daarvoor was die titel bestemd voor Mary Wells (My guy, 1964). In 1967 staat Aretha voor het eerst in de Nederlandse hitlijsten met Respect, een nummer waarmee zij pleit voor een gelijke behandeling van zwart en blank. Tot en met 1971 scoort ze zeven hits in Nederland, waaronder Respect (#11), I Say A Little Prayer (#3), Think (#12) en Spanish Harlem (#2). Daarna was het tot 1985 stil. Samen met The Eurythmics scoort Aretha Franklin dat jaar een #20 met Sisters Are Doin' It For Themselves. Solo deed ze het in 1985 ook goed met Freeway Of Love (#31). In 1986 haalt Who's Zoomin' Who #30. In 1993 haalt (You Make Me Feel Like) A Natural Woman #28 en een jaar later is A Deeper Love goed voor nummer 31 (afkomstig uit de film Sister Act). In 1999 ontvangt ze de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding, de National Medal of Arts.
George Michael & Aretha Franklin – I Knew You Were Waiting (For Me)
Like a warrior that fights
And wins the battle
I know the taste of victory
Though I went through some nights
Consumed by the shadows
I was crippled emotionally
Somehow I made it through the heartache
Yes I did, I escaped
I found my way out of the darkness,
Kept my faith (I know you did)
Kept my faith
When the river was deep I didn't falter
When the mountain was high I still believed
When the valley was low iIt didn't stop me, no no
I knew you were waiting
I knew you were waiting for me
With and endless desire I kept on searching
Sure in time our eyes would meet
Like the bridge is on fire
The hurt is over, one touch and you set me free
No, I don't regret a single moment
No I don't looking back
When I think of all those disappointments
I just laugh (I know you do), I just laugh
When the river was deep I didn't falter
When the mountain was high I still believed
When the valley was low iIt didn't stop me, no no
I knew you were waiting
I knew you were waiting for me
So we were drawn together through destiny
I know this love we share was meant to be
I knew you were waiting, knew you were waiting
I knew you were waiting, knew you were waiting for me
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=fDxzQJaA228&ob=av2n


9 367 13 5 Nothing's Gonna Stop Us Now - Starship 4-4-1987
In 1987 verschijnt het album No Protection met de hit Nothing's Gonna Stop Us Now. In 1987 scoort Starship (voorheen Jefferson Airplane en Jefferson Starship genaamd) hun grootste Nederlandse hit met Nothing's Gonna Stop Us Now. De single komt niet verder dan nummer 5, maar houdt het wel 13 weken uit. Het themanummer van de film Mannequin krijgt een Oscar-nomatie in de categorie Best Music, Original Song. Jefferson Airplane was vooral actief in de tweede helft van de jaren '60. De band debuteerde op 13 augustus 1965 in de Matrix club in San Francisco. De bandleden waren Marty Balin (gitaar, zang), Paul Kantner (zang, gitaar), Jorma Kaukonen (gitaar, zang), Signe Anderson (zang, werd later vervangen door Grace Slick), Jack Casady (bas, kwam in oktober 1965 bij de band), Spencer Dryden (drums, kwam in juni 1966 bij de band) en Grace Slick (zang, piano, werd in oktober 1966 de zangeres). In 1970 had Jefferson Airplane hun enige hit onder die naam met White Rabbit / Somebody To Love (#3). Grace Slick had in 1980 met Seasons haar enige solohit (#12). In 1985 maakte de band een come-back onder de naam Starship met het album Knee Deep In The Hoopla, waarop de hits We Built This City (#24 in 1986) en Sara (#30 in 1986) stonden.
Starship – Nothing’s Gonna Stop Us Now
Looking in your eyes I see a paradise
This world that I've found
is too good to be true
Standing here beside you, want so much to give you
This love in my heart that I'm feeling for you
Let 'em say we're crazy,
I don't care about that
Put your hand in my hand baby don't ever look back
Let the world around us just fall apart
Baby we can make it if we're heart to heart
And we can build this thing together
Stand this storm forever
Nothing's gonna stop us now
And if this world runs out of lovers
We'll still have each other
Nothing's gonna stop us,
Nothing's gonna stop us now
I'm so glad I found you,
I'm not gonna lose you
Whatever it takes I will stay here with you
Take it to the good times, see it through the bad times
Whatever it takes here's what I'm gonna do
Let 'em say we're crazy, what do they know
Put your arms around me baby don't ever let go
Let the world around us just fall apart
Baby we can make it if we're heart to heart
And we can build this thing together
Stand this storm forever
Nothing's gonna stop us now
And if this world runs out of lovers
We'll still have each other
Nothing's gonna stop us,
Nothing's gonna stop us now
Oh, all that I need is you
All that I ever need
And all that I want to do
Is hold you forever, and ever and ever
And we can build this thing together
Stand this storm forever
Nothing's gonna stop us now
And if this world runs out of lovers
We'll still have each other
Nothing's gonna stop us,
Nothing's gonna stop us now
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=Z1IKhgkaD-Q


10 366 12 1 Pump Up The Volume - M/A/R/R/S 3-10-1987
Het Britse studioproject M/A/R/R/S scoort in 1987 een nummer 1-hit in onder meer Nederland en Groot-Brittannië met het nummer Pump Up The Volume. Dit nummer is één van de eerste singles die slechts bestaan uit samples van andere liedjes. Vanaf 7 november staat de single een week bovenaan. M/A/R/R/S is een gelegenheidsgroep van dj's en producers Alex en Rudi Kane, Martyn en Steve Young, Dave Dorell en Chris ‘CJ’ Mackintosh. De naam M/A/R/R/S is een samenvoegsel van de voornamen van enkele groepsleden: Martyn, Alex, Rudi, Russel en Steven.
M/A/R/R/S – Pump Up The Volume
Pump up the volume
Pump up the volume
Pump up the volume
Pump up the volume
Brothers and sisters
Pump up the volume
We're gonna need you
Brothers and sisters
Pump up the volume
Pump that baby
Brothers and sisters
Pump up the volume
We're gonna need you
Brothers and sisters
Pump up the volume
Pump pump it ay
Rock the house
Rock the house
Ah yea
Ah yea
Do it
Do it do it
Yea yea
Yea yea
Boogie down bo bo boogie down
Boogie down
Here we go, c'mon
Do it
Do it
Do it
Pump up the volume
Pump up the volume
Pump up the volume
Dance dance
Rythmic, systemic and world control
Magnetic, genetic, dement your soul
Rythmic, systemic and world control
Magnetic, genetic, dement your soul
Rythmic, systemic and world control
Magnetic, genetic, dement your soul
Rythmic, systemic and world control
Magnetic, genetic, dement your soul
Put the needle on the record
Put the needle on the record
Put the needle on the record
Put the needle on the record
Put the needle on the record
When the song beats go like this
Pump up the volume
Pump up the volume
Pump up the volume
Dance dance
Mars
Needs
Women
Mars
Needs
Women
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=B87snXgV7Pg
PRIJZEN


Edisons 1987
Naam - Album - Categorie
Ricky Skaggs - Love's Gonna Get Ya' - Country
Diverse Artiesten - Alantic - Rhythm & Blues Extra
The New London Chorale - The Young Wolfgang Amadeus Mozart - Extra (Eigentijds)
The Hollywood Collection Serie Van 16 Filmmusicals - Extra (Historisch)
Miles Davis - Tutu - Fusion/Jazzfusion
Bon Jovi - Slippery When Wet - Hardrock
Earl Klugh - Life Stories - Instrumentaal
Tania Maria - The Lady From Brazil - Jazz
John Barry - Out Of Africa - Musicals En Filmmuziek
Youp van 't Hek - Verlopen En Verlaten - Muzikaal Theater/Cabaret
Zangeres Zonder Naam - Live In Paradiso - Nederlandstalig Volksrepertoire
Prince - Parade - Pop Buitenlandse Herkomst
Nadieh - Land Of Tá - Pop Nederlandse Herkomst
Janet Jackson - Control - Rhythm & Blues, Soul, Dance En Funk
R.E.M. - Lifes Rich Pageant - Rock/New Wave Buitenlandse Herkomst
Fatal Flowers - Younger Days - Rock/New Wave Nederlandse Herkomst
Paul Simon - Graceland - Singer/Songwriter
Tony Bennett - The Art Of Excellence - Vocaal Buitenlandse Herkomst
Rob de Nijs - Vrije Val - Vocaal, Nederlandse HerkomstConamus Exportprijs 1987
Bolland & Bolland voor In The Army Now in de uitvoering van Status Quo


Gouden Harpen 1987
Jos Brink, Mieke Telkamp, Hans Vermeulen, Willem Wilmink


Zilveren Harpen 1987
De Dijk, Frizzle Sizzle, Richenel
POPULARITEITSVERKIEZINGEN


Muziek Expres poppoll 1987
De resultaten worden gepubliceerd in februari 1988.


Nederland


Beste Groep
1 Frank Boeijen Groep 37
2 Dolly Dots 18
3 V.O.F. De Kunst 10


Beste Zanger
1 Gerard Joling 29
2 Frank Boeijen 15
3 Rob De Nijs 13


Beste Zangeres
1 Anita Meijer 42
2 Sandra Reemer 16
3 Angela Groothuizen 8


Beste Single
1 Een Kopje Koffie - V.O.F. De Kunst 15
2 What A Night - Dolly Dots 13
3 In The Dutch Mountains - The Nits 7


Beste Elpee
1 Welkom In Utopia - Frank Boeijen Groep 22
2 Heart To Heart - Gerard Joling 12
3 Zilver - Rob De Nijs 7


Beste Radioprogramma
1 Top 40 (Veronica) 23
2 Curry & Van Inkel (Veronica) 17
3 Bart & De Zwart (Veronica) 8


Beste Teeveepop-Programma
1 Countdown (Veronica) 80
2 Popformule (TROS) 10
3 Toppop (Avro) 5


Beste Discjockey
1 Adam Curry (Veronica) 36
2 Erik de Zwart (Veronica) 18
3 Jeroen van Inkel (Veronica) 16


Beste Teevee-Presentator
1 Adam Curry (Veronica) 17
2 Hennie Huisman (KRO) 16
3 Bart Peters (Veronica) 10


Best Geklede Man/Vrouw
1 Gerard Joling 14
2 Simone Walraven 10
3 Adam Curry 10


Meest Interessante Nieuwe Groep Of Artiest
1 Richenel 16
2 Splitsing 16
3 Peter Douglas 7


Lekkerste Mannelijke Stuk
1 Gerard Joling 26
2 Frank Boeijen 10
3 Adam Curry 7
3 Rob de Nijs 7


Grootste Vrouwelijke Kanjer
1 Vanessa 11
2 Anita Meijer 9
3 Patricia Paaij 8
3 Sandra Reemer 8


Concert Van Het Jaar
1 Madonna 31
2 Frank Boeijen Groep 11
3 Rob de Nijs 8


Meest Opvallende Videoclip
1 Fight Fire With Fire - Mai Tai 21
2 Sailing Home - Piet Veerman 15
3 In The Dutch Mountains - The Nits 14


Buitenland


Beste Groep
1 U2 11
2 Level 42 7
3 Duran Duran 6
3 A-Ha 6
3 Europe 6


Beste Zanger
1 George Michael 31
2 Rick Astley 13
3 Michael Jackson 13


Beste Zangeres
1 Madonna 43
2 Whitney Houston 23
3 Janet Jackson 8


Beste Single
1 Faith - George Michael 11
2 Never Gonna Give You Up - Rick Astley 8
3 Causing A Commotion - Madonna 5
3 I Want Your Sex - George Michael 5


Beste Elpee
1 Bad - Michael Jackson 21
2 Faith - George Michael 14
3 The Joshua Tree - U2 6
3 Who's That Girl - Madonna 6


Beste Teevee-Popprogramma
1 Countdown 31
2 Top Of The Pops 9
3 Eurochart Top 50 9


Beste Discjockey
1 Adam Curry 33
2 Pat Sharp 27
3 Nino Ferretto 7


Beste Teevee-Presentator
1 Pat Sharp 26
2 Bart Peeters 16
3 Adam Curry 14


Best Geklede Man/Vrouw
1 Don Johnson 16
2 George Michael 13
3 Madonna 9


Meest Interessante Nieuwe Artiest Of Groep
1 Rick Astley 31
2 Terence Trent D'arby 13
3 Sabrina 7


Lekkerste Mannelijke Stuk
1 George Michael 22
2 Don Johnson 10
3 Rob Lowe 7


Grootste Vrouwelijke Kanjer
1 Madonna 31
2 Sabrina 17
3 Whitney Houston 13


Film Van Het Jaar
1 Who's That Girl 24
2 The Living Daylights 9
3 Top Gun, Beverly Hills Cop 7


Beste Videoclip
1 Bad - Michael Jackson 18
2 I Want Your Sex - George Michael 16
3 Boys - Sabrina 9


Beste Teevee-Station
1 Sky Channel 48
2 Super Channel 23
3 BBC 12


Hitkrant Poppoll 1987


Binnenland


Zanger
1 1 Gerard Joling 31,7 (32)
2 Richenel 19,5
3 2 Frank Boeyen 10 (12)
4 Piet Veerman 7
5 4 Rob De Nijs 5,5 (11)
Net Niet: Danny De Munk, Lee Towers


Zangeres
1 Anita Meyer 49 (52,5)
2 Sandra Reemer 11,8
3 5 Nadieh 9,5 (3)
4 3 Angela Groothuizen 3,2 (6)
5 2 Anita Heilker 3,1 (18,5)
Net Niet: Mariska van Kolck, Zangeres Zonder Naam en Patricia Paay


Groep
1 1 Frank Boeyen Groep 40,1 (44)
2 Vof De Kunst 10,1
3 2 Roberto Jacketti & The Scooters 9,4 (15)
4 BZN 8,5
5 3 Het Goede Doel 8,2 (8,5)
Net Niet: The Nits, De Dijk


Meidengroep
1 1 Dolly Dots 41 (53)
2 3 Mai Tai 33,8 (18,5)
3 4 Frizzle Sizzle 18,5 (7)
4 2 Centerfold 6,3 (20)
5 5 Star Sisters 0,2 (1)
De resterende 0,2 ging naar Say When en De Bombita's


Single
1 Een Kopje Koffie - VOF De Kunst 13,5
2 What A Night - Dolly Dots 11,5
3 Welkom In Utopia - Frank Boeyen Groep 6,8
4 Dance Around The World - Richenel 6,5
5 Sailin' Home - Piet Veerman 5,3
Net Niet: In The Dutch Mountains - The Nits, Fight Fire With Fire - Mai Tai


Elpee
1 Welkom In Utopia - Frank Boeyen Groep 24,5
2 Live - Het Goede Doel 8,8
3 Visions - Bzn 6,8
4 A Year Has Many Days - Richenel 6,5
5 Heart To Heart - Gerard Joling 6,4
Net Niet: First Date - Frizzle Sizzle


Veelbelovend
1 Richenel 11,5
2 Franks Ashton & Mariska van Kolck 7,7
3 Splitsing 6,2
4 The Nits 6,1
5 De Dijk 3,2


Buitenland


Zanger
1 2 George Michael 24,5 (11)
2 Michael Jackson 16,2
3 Rick Astley 13,9
4 1 Don Johnson 8 (40)
5 Terence Trent D'arby 6,8
Net Niet: Prince, Bruce Willis


Zangeres
1 2 Madonna 47,8 (34)
2 4 Whitney Houston 25,5 (7)
3 1 Janet Jackson 9,3 (38,5)
4 3 Tina Turner 3,1 (7,5)
5 Samantha Fox 2
Net Niet: Alison Moyet, Carol Decker van T'pau


Groep
1 U2 13,5
2 Bon Jovi 10,8
3 Level 42 9,6
4 Pet Shop Boys 9,5
5 Ub 40 6,9


Meidengroep
1 2 Bananarama 44 (11,5)
2 Mel & Kim 23,4
3 1 The Bangles 13,2 (83)
4 Pepsi & Shirlie 6,8
5 Wendy & Lisa 2,5
Net Niet: The Pointer Sisters en Amazulu


Meest Belovend
1 Rick Astley 29,5
2 Terence Trent D'arby 16,7
3 Bruce Willis 11
4 T'pau 2,9
5 Black 2,3


Single
1 Never Gonna Give You Up - Rick Astley 8,2
2 Faith - George Michael 7,9
3 Causing A Commotion - Madonna 7,8
4 I Want Your Sex - George Michael 6,3
5 Bad - Michael Jackson 5,9


Elpees
1 Bad - Michael Jackson 17,9
2 Faith - George Michael 12,5
3 Who's That Girl? - Madonna 9,4
4 The Joshua Tree - U2 8
5 Introducing The Hardline According To - Terence Trent D'arby 5,8


Beste Videoclip
1 Bad - Michael Jackson 18,2
2 Who's That Girl? - Madonna 7,6
3 Faith - George Michael 5,5
4 I Want Your Sex - George Michael 5,2
5 I Wanna Dance With Somebody - Whitney Houston 4,8


De Verrukkelijke 85 - 1987
(gebaseerd op door VARAluisteraars gekozen platen)
1 Ship of fools - World Party
2 Why can't I be you - The Cure
3 Younger days - Fatal Flowers
4 Right next door - Robert Cray Band
5 Big love - Fleetwood Mac
6 Paper on fire - John Cougar Mellencamp
7 With or without you - U2
8 I want your sex - George Michael
9 Bitter fruit - Little Steven
10 In the Dutch mountains - The Nits
11 Wishing well - Terence Trent d'Arby
12 Girlfriend in a coma - The Smiths
13 Faith - George Michael
14 Catch - The Cure
15 Fight for your right - Beastie Boys
16 La bamba - Los Lobos
17 Dance little sister - Terence Trent d'Arby
18 Dignity - Deacon Blue
19 The right thing - Simply Red
20 Sign of the times - Prince
21 Real wild child - Iggy Pop
22 Don't dream it's over - Crowded House
23 Blue hotel - Chris Isaak
24 Wild horses - Gino Vannelli
25 I need love - LL Cool J
26 I still haven't found what I'm looking for - U2
27 Ask - The Smiths
28 Bad - Michael Jackson
29 It's a sin - Pet Shop Boys
30 Who's that girl - Madonna
31 Long walk home - Neil Young
32 The motive - Then Jericho
33 Go see the doctor - Kool Moo Dee
34 If I was your girlfriend - Prince
35 Never gonna give you up - Rick Astley
36 Livin' on a prayer - Bon Jovi
37 Through the barricades - Spandau Ballet
38 Crazy - Icehouse
39 In a lonely place - Smithereens & Suzanne Vega
40 Luka - Suzanne Vega
41 Love removal machine - The Cult
42 Alone - Heart
43 What have I done to deserve this - Pet Shop Boys & Dusty Springfield
44 Sweet sixteen - Billy Idol
45 Let's work - Mick Jagger
46 Skin trade - Duran Duran
47 Where the streets have no name - U2
48 C'est la vie - Robbie Neville
49 Hold on - Juniors
50 I just can't stop loving you - Michael Jackson
51 Coming around again - Carly Simon
52 Why can't this be love - Van Halen
53 Don't shed a tear - Paul Carrack
54 I can't dance - It's a Secret
55 U got the look - Prince
56 Tragic comedy - Immaculate Fools
57 Bridge to your heart - Wax
58 Tearing us apart - Eric Clapton & Tina Turner
59 What's going on - Cyndi Lauper
60 Bizarre love triangle - New Order
61 Full metal jacket - Abigail Mead
62 Maybe tomorrow - UB 40
63 Need you tonight - INXS
64 The rhythm divine - Yello & Shirley Bassey
65 Think for a minute - Housemartins
66 Well baby (part 2) - Fatal Flowers
67 Head to toe - Lisa Lisa & the Cult Jam
68 The boy in the bubble - Paul Simon
69 Have a little faith in me - John Hiatt
70 Night train - I've got the Bullets
71 Waterfall - Wendy & Lisa
72 The passenger - Siouxie and the Banshees
73 Misfit - Curiosity killed the Cat
74 Private revolution - World Party
75 Hourglass - Squeeze
76 The cutting edge - Comsat Angels
77 Causing a commotion - Madonna
78 Forgotten town - Christians
79 I want you - Elvis Costello
80 Wasteland - The Mission
81 Land of confusion - Genesis
82 Nothing's gonna stop us now - Starship
83 Walk the dinosaur - Was not Was
84 Blue bells - Claw Boys Claw
85 Whenever you need somebody - Rick Astley
VPRO’s Song Van Het Jaar Verkiezing

1.                 R.E.M. - The One I Love
2.                 John Hiatt - Have A Little Faith In Me
3.                 Tröckener Kecks - Nu Of Nooit
4.                 Prince - Sign O' The Times
5.                 The Replacements - Alex Chilton
6.                 Sonic Youth - Hot Wire My Heart
7.                 Jesus & Mary Chain - Happy When It Rains
8.                 Triffids - ...
9.                 Chris Isaak - Blue Hotel
10.             Butthole Surfers - Sweet Loaf 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten