zondag 14 augustus 2011

1983

Topact: Michael Jackson
Albumact: Kids from Fame 


1983 is het jaar van Michael Jackson, The Kids from Fame, Nederpop, Die Neue Deutsch Welle en de introductie van de cd. Het is ook een topjaar voor de popbladen, want het aantal mega-acts is enorm. Doe maar, Spandau Ballet, Culture Club, Duran Duran, Kajagoogoo en Wham! zorgen voor goede verkopen. De platen vliegen in 1983 in snel tempo uit de lijst omdat iedereen de platen van zijn favoriete groep meteen koopt, maar in absolute verkoopaantallen doen de singles het bijzonder goed.


De hitsuccessen van Michael Jackson zijn bijna onbeschrijvelijk. In 1983 (en ook in 1984) is Michael op het toppunt van zijn kunnen. Zijn door Quincy Jones geproduceerde album Thriller breekt in 1983 alle internationale verkooprecords en de singles worden bijna allemaal tophits. Michael scoort in 1983 zes hits en dat maakt hem de populairste act van 1983. Billie Jean (#2), Beat It (#1) en Wanna Be Startin' Something (#1) zijn in 1983 zijn grootste hits. Het succes van het album Thriller - in Nederland 26 weken lang op 1 – doet de platenmaatschappijen inzien dat je de hitgevoeligheid van een album kunt verlengen door er veel singles van uit te brengen. Die singles scoren dan weliswaar minder goed, maar zij vestigen telkens weer de aandacht op het album. Van Thriller zullen uiteindelijk zeven singles uitgebracht worden. Een record op dat moment. Singles zijn vanaf Thriller een visitekaartje voor het bijbehorende album. In Amerika staat het album 37 weken op 1 en alle 7 singles halen daar de top 10. Het album krijgt 12 Grammy Award nominaties en verzilvert er 7. In Nederland lift Clubhouse mee op Michaels succes: hun Steely Dan/Michael Jackson medley Do It Again With Billie Jean haalt #9. In België scoort Pink Project met B Project; een mix van de nummers Jeopardy (Greg Kihn Band) en wederom Billie Jean.


Nederlandse pop blijft net als in 1982 populair. Doe maar is uiterst succesvol en scoort na De Bom nog een nummer 1 hit met Pa en een nummer 13 met 1 Nacht Alleen. Andere grote Nederlandstalige hits komen van Het Goede Doel (België #4, Vriendschap #4, Hou van mij #29, Eenvoud), Toontje Lager (Stiekem gedanst), VOF de kunst (Suzanne #3), Hans de Booy (Een Vrouw Zoals Jij #20, Annabel #3 - een compositie van Boudewijn de Groot) en The Shorts (Comment Ça Va, Je Suis Tu Es), Drukwerk (Marianneke #10), Noodweer (In De Disco #12) en De Leidse sleutelgaten (Joke Stop Met Koken #7; met Jan Vollaard als zanger). Een hit in een Limburgs dialect is er voor de Janse Bagge Bend met Sollicitere (#8). Normaal heeft hits met Dat Kump Der Now Van (#9), De Boer Is Troef (#14) en Heidi (#8). Van Nederlandse origine, Engelstalig en succesvol zijn de Time Bandits onder leiding van Alides Hidding (I'm Specialized In You #2, Listen To The Man With The Golden Voice #7, I'm Only Shooting Love #6), The Nits (#8 met Nescio, #24 met Sketches of Spain) en BZN (Just An Illusion #3, Le Légionaire #6). G'race begint in 1983 hun carrière veelbelovend met de #4 hit Manhattan, maar de band met daarin Gerda van den Outenaar en Peter de Wijn weet na 1984 nooit meer de hitparade te halen. Dr Rhythm (#21) en Jay O Dee (#34) doen dat in 1984 nog wel. Peter de Wijn wordt later producer en componist voor onder andere Koos Alberts en Gerard Joling. Lisa Boray scoort als Lisa haar eerste solohit met Break It Out (#9). Het meest succesvolle Nederlandse product is Stars On 45 Proudly Presents The Star Sisters van The Star Sisters. Het idee voor de plaat ontstond in de TV show van Ivo Niehe waarin Patricia Paay, haar zus Yvonne Keeley en hun moeder een medley zongen van de Andrew Sisters, een trio dat voor in de Tweede Wereldoorlog succesvol was. Producer Jaap Eggermont, die in 1981 en 1982 succes had met de Stars On 45 medleys, ziet brood in een single en die staat in de zomer vijf weken op 1. De moeder van Patricia & Yvonne wordt daarbij ingeruild voor Sylvana van Veen. Ook wordt een videoclip opgenomen, desondanks bleef buitenlands succes uit. Een andere succesvolle medley is Het Kan Vriezen Het Kan Dooien van imitator Robert Paul. Vanaf 2 juli 1983 staat de single 7 weken in de Top 40 met 5 als hoogtepunt. In augustus 1984 zal Robert Paul een #33 halen met een andere medley: Heb Ik Daar Mijn Schoenen Voor Gepoetst? De Golden Earring bereikt de tiende plaats in Billboard's Hot 100 met Twilight Zone.


Die Neue Deutsche Welle waait verder in Nederland met Nena (99 Luftballons #1, Nur geträumt #9, Leuchtturm #13) als succesvolste exponent. In de VS wordt 99 Luftballons de derde Duitstalige hit (na She Liebs Dich van The Beatles en Autobahn van Kraftwerk). Ook DÖF (Deutsch-Österreichisches Feingefuhl) scoort in Nederland een nummer 1 met Codo (Düse im Sauseschritt). Peter Schilling komt met Major Tom (völlig losgelöst) en dit ' vervolg' op David Bowie's Space Oddity brengt het tot #2. Geier Sturzflug zingt Bruttosozialprodukt naar #22.


Dansmuziek doet het ook goed in allerlei vormen. ‘Electric Boogie’ en ‘Popping’ zijn opzichzelfstaande dansvormen die gelijktijdig met Breakdance ontstaan. Deze dansvormen worden gekenmerkt door een machinale, robotachtige manier van dansen en het onafhankelijk bewegen van de lichaamsdelen. Breakdance breekt in de Top 40 door met (Hey You) The Rock Steady Crew van The Rock Steady Crew. Electric Boogie doet van zich spreken via Marcia Griffiths (Electric Boogie, #20). Scratchen is in door Herbie Hancock (Rock It is in september de eerste scratch-plaat en wordt de succesvolste dancehit in de Discodance Top 50 over 1983, #8) en door het Italo-discoduo Fun Fun (Happy Station, #4). Italo-disco laat daarnaast van zich horen via de hits van Ryan Paris (Dolce Vita #1; geschreven door Gazebo voor de in Rome op 12 maart 1953 geboren Fabio Roscioli), Gazebo (I Like Chopin, #5) en Righeira. Vamos A La Playa is een nummer waar het woord zomerhit voor lijkt te zijn uitgevonden. De debuutsingle van Stefano Rota en Stefano Righi staat 8 weken in de Top 40 en komt tot nummer 2. In 1984 zullen ze nog een hit scoren met No Tengo Dinero (6 weken Top 40, nummer 10).


Televisieseries hebben een grote invloed op de hits van dit jaar. De populairste serie van 1983 is Fame, een serie die gebaseerd is op de bioscoopfilm uit 1980. De VARA zendt op 6 januari 1983 de eerste aflevering van Fame uit. In deze televisieserie worden studenten aan de High School For Performing Arts in New York gevolgd tijdens hun opleiding. De titelsong van Irene Cara wordt drie jaar nadat hij geflopt was een nummer 1 in Nederland. De acteurs uit de tv-serie nemen zelf ook platen op en scoren hits met Hi Fidelity (#12; met zang van Valerie Landsburg) en Starmaker (#5). Op 18 mei 1987 zal na 136 afleveringen het doek vallen voor de serie Fame. De AVRO tvserie Dallas zorgt voor twee top 5-singles. Op 2 april komen de Amerikaanse acteur Patrick Duffy (Bobby Ewing) en de Franse zangeres Mireille Mathieu met Together We're Strong nieuw binnen. Het wordt een #5. Audrey Landers speelt Afton Cooper. Haar debuutsingle Manuel Goodbye entert de hitparade op 11 juni 1983 en haalt #2. Opvolger Little River flopt. In 1984 scoort ze nog een #7 met Playa Blanca en in 1985 een #30 met Mi Amor (met Camilo Sesto). In mei 1988 zal John Lion met Alleen In Dallas niet verder dan de tipparade komen. Duet, de komische bewerking van Together We're Strong, van Herman Finkers en Brigitte Kaandorp haalt #8 in 1990.


UB40 debuteerde eind 1982 in de Nederlandse hitparade. In de herfst van 1983 scoren zij een nummer 1 hit met de Neil Diamond cover Red Red Wine. Het begin van een uiterst succesvolle Top 40 carrière. Andere succesvolle nieuwe Britse acts zijn Spandau Ballet (True; #4, Gold; #2, Pleasure; tip), Culture Club (Time (Clock Of The Heart); #7), Church Of The Poisoned Mind; #7, Karma Chameleon; #1, Victims), Wham! (Young Guns (Go For It); #4, Wham! Rap; #9, Bad Boys; #14, Club Tropicana; #8), Tracy Ullman (Breakaway (#2), They Don't Know (#8) en Move Over Darling (#14 in 1984)) en Eurythmics (Sweet Dreams (Are Made Of This); #9, Love Is A Stranger ;#13, Who's That Girl; #28, Right By Your Side; #20). George Michael en Andrew Ridgely, de heren van Wham!, zorgen voor hysterische taferelen, posters vliegen de winkels uit en de popbladen doen goede zaken. De mannelijke mannequins van Spandau Ballet (Tony Hadley, Gary Kemp, Steve Norman, Martin Kemp, John Keeble) vallen op door de uiterlijke romantiek en gepolijste synthesizerklanken. Culture Club valt op door de extravagante zanger Boy George (George O' Dowd) met zijn haar in vlechten en nadrukkelijke make up.


Oudgedienden als David Bowie, Dolly Parton en Billy Joel scoren in 1983 hun grootste hits. David Bowie huurt Nile Rodgers (Chic) in voor de productie van zijn album en single Let's Dance. Zoals Rodgers Diana Ross in 1980 aan haar grootste hits had geholpen, doet hij dat ook voor David. David Bowie scoorde zijn eerste solo nummer 1 hit met Let's Dance (met Queen had hij in 1981 ook al een #1 met Under Pressure). China Girl komt tot nummer 2 en Modern Love wordt 9. Dolly Parton heeft in 1983 haar drie grootste hits: I Will Always Love You, geschreven in 1974 en later een wereldhit voor Whitney Houston, wordt #2, Islands In The Stream (met Kenny Rogers) bereikt #4 en haar enige nummer 1 hit in Nederland wordt You Are. Billy Joel heeft drie hits in 1983. Hij debuteerde in de Top 40 in 1976 met James (#20). In 1983 haalt hij #1 met het anti-oorlogslied Goodnight Saigon, #27 met Tell Her About It en #8 met Uptown Girl. Tot 1993 is Uptown Girl zijn laatste top 10 hit (River Of Dreams zal dan tot #5). Van vele kanten wordt Joel aangevallen omdat hij op een goedkope manier munt zou slaan uit de Vietnam-oorlog die in 1983 alweer zo lang geleden is.


Blue Monday/The Beach van New Order is op 21 mei 1983 de eerste plaat die alleen via een 12-inch de Nederlandse hitparade haalt. De hoes van Blue Monday heeft de vorm van een floppy disk. De 12' staat 10 weken in de Top 40 en komt tot #3. In juni 1988 zal de remix van Blue Monday nog eens de Top 40 halen. Dan goed voor 8 weken met #5 als hoogste notering. Andere hits scoort New Order niet.


Er zijn veel hits uit tot dan toe ongebruikelijk landen. Daniel Mihaljevic uit Joegoslavië wordt vierde op het Eurovisie Songfestival, maar scoort wel een nummer 3 hit met Julie. Arne Jansen komt met een Nederlandstalige bewerking tot #28. Uit IJsland komt de jazz-funkgroep Mezzoforte, zij scoren een #10 met Garden Party. Opvolgers Rockall (juni 1983) en Take Off (februari 1985) floppen. Uit Denemarken komen Tim Stahl en John Guldberg. Zij noemen zich Laid Back en met Sunshine Reggae komen ze tot #2. De remix haalt in 2000 #17. In de tussentijd scoren ze nog met White Horse (#17 in 1984) en Bakerman (#23 in 1990).


Na een ontwikkeltijd van vier jaar introduceren Sony en Philips op 2 maart 1983 officieel de compact disc. De eerste Nederlandse cd is een verzamelaar van BZN. Op de Firato van 1983, die na de zomer in de Amsterdamse RAI wordt gehouden, kan het grote publiek met de compact disc kennismaken.


The Kids From Fame hebben maar liefst vijf hitalbums in 1983 (The Kids from Fame, Again, Live, Songs 2, Sing for you) en worden daarmee albumact van het jaar (meer punten dan Michael Jackson): The Kids From Fame, Again, Live, Songs 2 en Sing For You. Alle vijf albums staan genoteerd in een vrij korte tijdspanne; de eerste langspeler komt binnen op 29 januari 1983 en op 24 september 1983 staat de laatste genoteerd. De rage blijkt dan alweer voorbij. Van The Kids From Fame zal muzikaal nooit meer iets vernomen worden.

De succesvolste albums van 1983 zijn Thriller van Michael Jackson, Let's Dance van David Bowie, Nena van Nena, True van Spandau Ballet, The Kids From Fame, Live van UB40, Crisis van Mike Oldfield, België van Het Goede Doel, Sweet Dreams (Are Made Of This) van The Eurythmics en Night And Day van Joe Jackson.


Ook in 1983

Op 8 januari 1983 komen Renee (Hilary Lester) & Renato (Renato Pagliari) de Top 40 binnen met Save Your Love. Het duo haalt #1. In de clip playbackt Val Penny de rol van Hilary Lester, die de act alweer had verlaten. Renee en Renato zijn tot december 2006 de zwakste nummer 1 hit ooit uit de Top 40. *** TopPop presentator Ad Visser haalt op 15 januari samen met Daniel Sahuleka de hitparade met Giddyap A Gogo (4 weken, #26). *** Karen Carpenter (32) overlijdt op 4 februari 1983 aan anorexia nervosa. Samen met haar broer Richard heeft zij als The Carpenters in de jaren zeventig hits met o.a. Close To You, Jambalaya, Top Of The World en Yesterday Once More. *** Bernadette wint het nationale songfestival en mag naar München met Sing Me A Song. *** Op 1 april 1983 begint Ben Liebrand met zijn werk voor Veronica. Zijn programma In The Mix bevat een uur lang nonstop disco-mixen. Hieruit ontstaat de The Grandmix, een 60 minuten durende mix die aan het eind van het jaar wordt uitgezonden en alle grote hits van dat jaar bevat. In november 1985 zal Liebrand met In The Mix stoppen.*** Jerney Kaagman verschijnt in april bloot in de Nederlandstalige versie van Playboy. *** Muddy Waters (68) overlijdt op 30 april 1983 aan een hartaanval. *** Op 30 april 1983 doet de Disco Dance Top 50 zijn intrede in het gedrukte exemplaar van de Top 40. *** Op 16 mei 1983 wordt in Amerika de televisieregistratie uitgezonden van Motown 25. Vijftig miljoen Amerikanen zien Marvin Gaye, Diana Ross en vele anderen, maar zij praten vooral over Michael Jackson. Hij voert op Billie Jean - met een zwart gleufhoedje op - voor de eerste keer zijn moonwalk uit: een serie achterwaarts glijdende danspassen die eindigen in een pirouette. *** Hennie Huisman presenteert op 10 juni 1983 voor het eerste de Playback Show bij de KRO, onderdeel van de Zomeravondshow op Nederland 2. *** Taco Ockerse komt op 25 juni 1983 binnen in de Billboard Hot 100 met Puttin' On The Ritz. Op 3 september 1983 behaalt hij een vierde plaats met de compositie van Irving Berlin uit 1929. *** Doe Maar stopt in juni met optreden. *** Op 30 juli 1983 komt All Time High van Rita Coolidge binnen, de themasong van de James Bond film Octopussy bereikt #6 en wordt Rita's grootste hit. *** In augustus ontdoet Kiss zich van de make up. *** Op dinsdag 4 oktober 1983 start de VARA met de hitlijst De Verrukkelijke Vijftien met Jeroen Soer als presentator. Jeroen Soer zal op 27 mei 1986 voor het laatst als presentator bij de VARA te horen zijn, daarna presenteren Rob Stenders, Pieter-Jan Hagens en Luc van Rooij het programma dat eind jaren tachtig zal stoppen. De Verrukkelijke 15 wordt samengesteld door de luisteraars die per briefkaart kunnen stemmen. Eerste nummer 1 is Mama van Genesis. *** Van 12-15 oktober wordt in de Expohal in Hilversum de discobeurs Discoh '83 gehouden. Voor 7,50 gulden kun je o.a. Divine, Hazell Dean, Boys Town Gang en Sharon Redd zien optreden. *** Op 27 november 1983 wordt bij de Luxemburgse radiozender RTL de laatste Benelux Top 20 uitgezonden, omdat er al genoeg hitparades zijn. *** Op 28 december 1983 verdrinkt Dennis Wilson (39) van The Beach Boys. Hij heeft te veel gedronken.
DE TIEN GROOTSTE HITS


1 422 13 1 Stars On 45 Proudly Presents The Star Sisters – The Star Sisters 4-6-1983
Het idee voor The Star Sisters ontstond in 1982 toen de zussen Patricia en Yvonne Paay samen met hun moeder tijdens de TV Show van Ivo Niehe een ode brachten aan de Andrew sisters. Dit bracht Jaap Eggermont op het idee om een en ander in het Stars on 45-formaat te gieten. Moeder Paay werd te oud bevonden en daarom werden beide zussen aangevuld met de jeugdige Sylvana van Veen. In de medley zijn 7 hits opgenomen: Boogie Woogie Bugle Boy, South American Way, Bei Mir Bist Du Schön, In The Mood, Rum And Coca Cola, Tico Tico en Say Si Si (Para Vigo Me Voy). De single wordt de hit van het jaar (en dat was Stars On 45 deel 1 niet gelukt), maar wordt geen wereldhit zoals The Beatles-medley was geweest. Opvolger Hooray For Hollywood zal in 1984 tot #22 stijgen. Patricia Paay, 7 april 1949, had vanaf 1967 een succesvolle solocarrière met als hoogtepunten de nummer 2 hit Who's That Lady With My Man en de nummer 5 Livin' Without You in 1977. In 1981 haalde ze #9 met Who Let The Heartache In. In 1983 heeft Patricia solo ook een #6-hit met Tomorrow. Yvonne Keely had in 1978 een #1 met If I Had Words, een duet met Scott Fitzgerald. Yvonne’s duet met haar zus Patricia heette Best Friend I Know en die kwam in 1979 tot #26.Sylvana van Veen zal in 1985 vervangen worden door Ingrid Ferdinandusse. Sylvana wordt dan onderdeel worden van het duo Tabasco Affair en die halen een tipnotering met We Belong Together in 1985. The Star Sisters zullen dan een disco-act worden en met Danger hun enige hit scoren (#24).
The Star Sisters - Stars On 45 Proudly Presents The Star Sisters 
He was a famous trumpet man from old Chicago way
He had a boogie style that no one else could play
He was the top man at his craft
But then his number came up and he was gone with the draft
He's in the army now, a-blowin' Reveille
He's the boogie woogie bugle boy of Company B
A-toot, a-toot, a-toot-diddelyada
(And now three lovely ladies that are
sending GI's hearts all over the World)
Ai, ai, ai, ai, ai
Have you ever sing it in the tropics?
Well that thrilled the fool?
With the Gaucha cool?????
Of the South American way, hey!
Ai, ai, ai, ai. ai
Could you have ever kissed in the moon light
If you never kissed
Who knows what you've missed
In the South American Way
Bei mir bist du schön
Please let me explain
Bie mir bist du schön means you're grand
Bei mir bist du schön
Again I'll explain
It means you're the fairest in the land
I could say "bella, bella"
Even say "wunderbar"
Each language only helps me tell you
How grand you are
I'll try to explain
Bei mir bist du schön
So kiss me and say you'll understand
(Okay guys, grab your gal and hit the floor
'Cos here's that beat you've been waiting to swing to)
Who's the lovin' daddy with the beautiful eyes
What a pair o' lips, I'd like to try 'em for size
I'll just tell him, "Baby, won't you swing it with me"
Hope he tells me, "Baby, what a wing it will be"
So, I said politely "Darlin' may I intrude"
He said "Don't keep me waitin' when I'm in the mood"
In the mood
In the mood
In the mood
It didn't take me long to say "I'm in the mood now"
If you ever go down Trinidad
They make you feel so very glad
Calypso sing and make up rhyme
Guarantee you one real good fine time
Drinkin' rum and Coca-Cola
Go down Point Koomahnah
Both mother and daughter
Workin' for the Yankee dollar
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=TzRWUJlWt8g


2 388 13 1 Comment Ça Va – The Shorts 30-4-1983
Op je zeventiende in Nederland meer singles verkopen dan Michael Jackson... The Shorts maken meer dan jongensdromen waar in 1983. The Shorts bestaan uit Hans van Vondelen (30 juli 1965, zang), Erik de Wildt (2 november 1966, toetsen), Peter van Wezenbeek (24 juni 1966, drums) en Hans Stokkermans (3 mei 1966, bas). Hun single Comment Ça Va krijgt aanvankelijk geen airplay, maar als blijkt dat de single door airplay op de piratenzenders al 10.000 exemplaren heeft verkocht, gaan de Hilversumse zenders overstag. The Shorts zijn te zien in bijna elk televisieprogramma en krijgen het zo druk dat componist Eddy de Heer zijn produktiebureau opdoekt om zich helemaal te kunnen concentreren op zijn werk voor The Shorts. Zijn zoon Danny de Heer treedt op als manager van de band. In Nederland wordt Comment Ça Va de best verkochte single van het jaar. Comment Ça Va wordt uitgebracht in het Duits, Frans, Spaans en Engels. The Shorts vertrekken op tournee naar Duitsland, Frankrijk, Spanje en naar de Oostbloklanden waar ze optreden voor duizendkoppig publiek. De groep treedt o.a. op voor 25.000 jongeren in Roemenië. In Frankrijk verkoopt de single circa anderhalf miljoen exemplaren en daarmee vestigen The Shorts een nieuw record als best verkopende buitenlandse act. In Noorwegen haalt de single #8, in Zwitserland #6 en in Oostenrijk #5. In Duitsland bereikt het nummer zelfs de vierendertigste plaats in de jaarlijst. The Shorts ontvangen samen met The Golden Earring de Exportprijs 1983, als best verkopende Nederlandse acts in het buitenland. In augustus verschijnt in Nederland de single Je Suis, Tu Es, dat wordt een #4. In november bereikt Annabel de tipparade en dat is het begin van vijf flops op een rij die in oktober 1986 eindigt met Maar Toen Kwam Jij. Na het verschijnen van de eerste langspeler verlaat Peter Wezenbeek in 1984 de band. Daarna volgen nog diverse bezettingswisselingen. The Shorts besluiten zichzelf in 1986 op te heffen. Hans van Vondelen wordt mede-eigenaar van de geluidsstudio Short Music in Leiden, samen met Eddy en Danny de Heer. Hans zingt als achtergrondzanger. Eddy de Heer (82) overlijdt op maandag 3 september 2007. Hans Stokkermans speelt anno 2008 in de Nederlandstalige rockband Meneer van Zanten. Het verhaal van The Shorts begon bij de Leidse organisator/producent/componist Eddy de Heer die eind jaren '70 met zijn bureau Bliksemprodukties theatershows voor kinderen organiseerde. In de shows speelden bekende kindertelevisiefiguren als Bromsnor en Malle Pietje (beiden uit de populaire serie Swiebertje) een toneelstuk, werd er gegoocheld en tussen de bedrijven door speelde een kinderband. Met het oog op deze muzikale intermezzo's organiseerde De Heer talentenjachten en ontdekte zo de tieners Hans Van Vondelen (zang/gitaar), Erik de Wildt (keyboards), Peter Wezenbeek (drums) en bassist Hans Stokkermans (het jongere broertje van componist Joop Stokkermans). De jongens, allemaal rond de elf jaar, vormden De Bliksemafleiders, die in de show liedjes spelen die door De Heer zijn geschreven. Toen de jeugdige popgroep vijf jaar met de kindershows op de planken had gestaan, brachten de jongens in eigen beheer in 1982 een singletje uit, maar Don't Wanna Do It flopt. De single wekte wel de interesse van De Heer, die besluit de groep een handje te helpen. Hij schreef het nummer Comment Ça Va en legde het voor aan platenmaatschappij EMI. EMI wilde het nummer wel uitbrengen, maar alleen als het in het Nederlands werd vertaald.
The Shorts - Comment Ça Va
Comment ça va
Comme ci comme ci comme ci comme ca
Tu ne comprends rien a l'amour
Restez la nuit, restez toujours
Comment ça va
Comme ci comme ci comme ci comme ca
Tu ne comprends rien a l'amour
Restez la nuit, restez toujours
's Avonds aan de Seine
In een discotheek
Zag ik toen die kleine
Die lachend naar me keek
Zij liep plots in mijn richting
Dat was toen mijn kans
Ik zocht snel naar mijn woorden
Zei toen in m'n beste Frans
Comment ça va
Comme ci comme ci comme ci comme ca
Tu ne comprends rien a l'amour
Restez la nuit, restez toujours
Comment ça va
Comme ci comme ci comme ci comme ca
Tu ne comprends rien a l'amour
Restez la nuit, restez toujours
Denk ik aan dat meisje
Dan raak ik van de wijs
Nachten kan ik dromen
Van die tijd in Parijs
We waren aldoor samen
Samen bij elkaar
Maar lang mocht het niet duren
Nu ben ik hier en zij is daar
Misschien dat ik ooit weer terugga
Ik wou maar dat dat kon
Dan zeg ik weer de woorden
Waar alles mee begon
Comment ça va
Comme ci comme ci comme ci comme ca
Tu ne comprends rien a l'amour
Restez la nuit, restez toujours
Comment ça va
Comme ci comme ci comme ci comme ca
Tu ne comprends rien a l'amour
Restez la nuit, restez toujours
Comment ça va
Comme ci comme ci comme ci comme ca
Tu ne comprends rien a l'amour
Restez la nuit, restez toujours
Bekijk een optreden
http://www.youtube.com/watch?v=wcYVLS0E1GE


3 363 11 1 Beat It - Michael Jackson 23-4-1983
Beat It is de derde single van Michael Jackson van zijn dan al succesvolle album Thriller. In Nederland wordt het de eerste nummer 1-hit van het album uit 1982. Op Thriller wilden Michael Jackson en producer Quincy Jones een rocknummer zetten. Ze halen hun inspiratie voor Beat It uit My Sharona van The Knack (#20 in 1979). Tijdens de bridge van het nummer speelt Eddie van Halen (van de groep Van Halen) een elektrische gitaarsolo. Van Halen vroeg geen betaling voor zijn optreden. Hij nam zijn deel op, terwijl Michael Jackson in een andere studio het nummer Billie Jean (#2) stond op te nemen. De videoclip werd geregisseerd door Bob Giraldi, de choreografie werd gedaan door Michael Peters - die later ook meewerkte aan de clip voor het nummer Thriller. Veel van de dansers die te zien zijn in de clip, waren leden van straatbendes. De omstanders bij het messengevecht breakdancen, een andere rage van begin jaren tachtig. Met Beat It wint Michael Jackson twee Grammy Awards; één voor Record of the Year en één voor Best Male Rock Vocal Performance. Het nummer is ook genomineerd voor Song of the Year, maar deze prijs gaat naar Willie Nelson met Always On My Mind (#17 in 1984). Het tijdschrift Rolling Stone zet Beat It op nummer 337 in hun lijst van 500 beste nummers aller tijden. Weird Al Yankovic gebruikt de videoclip voor Eat It, zijn parodie op het nummer (geen notering).
Michael Jackson – Beat It
They told him don`t you ever come around here
Don`t wanna see your face, you better disappear
The fire`s in their eyes and the words are really clear
So beat it, just beat it
You better run, you better do what you can
Don`t wanna see no blood, don`t be a macho man
You wanna be tough, better do what you can
So beat it, but you wanna be bad
Chorus:
Just beat it, beat it, beat it
No one wants to be defeated
Showin` how funky and strong is your fight
It doesn`t matter who`s wrong or right
Just beat it, beat it
Just beat it, beat it
Just beat it, beat it
Just beat it, beat it
They`re out to get you, better leave while you can
Don`t wanna be a boy, you wanna be a man
You wanna stay alive, better do what you can
So beat it, just beat it
You have to show them that you`re really not scared
You`re playing with your life, this ain`t no truth or dare
They`ll kick you, then they beat you
Then they`ll tell you it`s fair
So beat it, but you wanna be bad
Chorus
(Repeat 9 times - fade out)
Bekijk de clip van Beat It
http://www.youtube.com/watch?v=oRdxUFDoQe0&ob=av2e
Bekijk Eat It
http://www.youtube.com/watch?v=ZcJjMnHoIBI&ob=av2e


4 363 11 1 All Night Long (All Night) - Lionel Richie 8-10-1983
Het jaar 1983 begint Lionel Richie in april met de #17 You Are. Op 29 oktober bereikt All Night Long (All Night) #1. Met vier weken op nummer 1 is het Lionels grootste hit. Het nummer wordt bij de Olympische Spelen van 1984 een sporthymne. Net voor het jaar 1983 om is, komt ook Running With The Night de hitparade binnen. Dat zal een #7 worden. In de jaren daarna scoorde hij menige grote hit: Hello (4 weken #1 in 1984), Say You, Say Me (#2 in 1986), My Destiny (#2 in 1992) en Angel (#8 in 2001). Lionel Richie (20 juni 1949) was van 1970 tot 1982 zanger van The Commodores. Hij scoorde hits met Brickhouse (#19 in 1978, Three Times A Lady (#3 in 1978), Sail On (#4 in 1979), Still (#17 in 1979 en Lady (You Bring Me Up) (#20 in 1981). Samen met Diana Ross had hij in 1981 al een #4-hit met Endless Love. In 1982 verlaat hij The Commodores, maar zijn solosingle Truly flopt.
Lionel Richie – All Night Long (All Night)
Well, my friends the time has come
To raise the roof and have some fun
Throw away the work to be done
Let the music play on (play on, play on)
Everybody sing, everybody dance
Lose yourself in wild romance
We're going to party
Karamu, fiesta, forever
Come on and sing along
We're going to party
Karamu, fiesta, forever
Come on and sing along
All night long! (All night, All night)
All night long! (All night, All night)
All night long! (All night, All night)
All night long! (All night, All night)
People dancing all in the street
See the rhythm all in their feet
Life is good, wild and sweet
Let the music play on (play on, play on)
Feel it in your heart
And feel it in your soul
Let the music take control
We're going to party
Liming, fiesta, forever
Come on and sing along
We're going to party
Liming, fiesta, forever
Come on and sing my song!
All night long! (All night.All night)
All night long! (All night,All night)
All night long! (All night,All night)
All night long! (All night,All night)
Yeah, once you get started
You can't sit down
Come join the fun it's a merry go round
Everyone's dancing their troubles away
Come join our party
See how we play!
Tom bo li d, say de moi ya
Yeah, jambo, jumbo
Way to party, o we goin'
Oh jambali
Tom bo li d, say de moi ya
Yeah, jambo, jumbo!
Oh, oh, oh, oh, yes
We're gonna have a party!
Everyone you meet
They're jamming in the street
All night long!
Yeah, I said,
Everyone you meet
They're jamming in the street
All night long!
Feel good! Feel good!
All night long! (All night,All night)
All night long! (All night,All night)
All night long! (All night,All night)
All night long! (All night,All night)
All night long! (All night)
All night long! (All night)
All night long! (All night)
All night long! (All night)
All night long! (All night)
All night long! (All night)
All night long! (All night)
All night long! (All night)
Everyone you meet
They're jamming in the street
All night long!
Yeah, I said,
Everyone you meet
They're jamming in the street
All night long!
Feel good! Feel good!
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=QiLziusKW4s


5 343 12 2 Moonlight Shadow - Mike Oldfield & Maggie Reilly 25-6-1983
Opvallendste hitact van 1983 is Mike Oldfield. Tot 1983 is hij een albumartiest bij uitstek, maar met de zang van Maggie Reilly scoort hij een grote nummer 2 hit met Moonlight Shadow. In de Nationale Hitparade staat de plaat zelfs vier weken op 1. Ook in Vlaanderen (vier weken in augustus), Zwitserland, Oostenrijk, Zweden en Noorwegen wordt de single een nummer 1-hit. In 1984 zal hij opnieuw een top 3 hit scoren met To France (#3). Eveneens met zang van Maggie Reilly. Beide singles worden later gecoverd. Moonlight Shadow in 2002 door Groove Coverage (geen notering) en To France door MR in 1997 (#30) en door Novaspace in 2002 (#29). Michael Gordon Oldfield werd geboren in Reading, Engeland, op 15 mei 1953. In zijn jeugd maakte hij muziek met zijn zus Sally, die als zangeres ook in zijn latere werk nog te horen zal zijn. Mike Oldfield kreeg in 1973 wereldfaam door zijn lp Tubular Bells waarop de Brit alle instrumenten zelf bespeelt. Veronica promootte de plaat goed en het werd een hit in Nederland. Een wereldhit werd het zelfs doordat het zonder toestemming gebruikt was als soundtrack van de film The Exorcist. Maggie Reilly werd geboren in Glasgow op 15 september 1956. Ze was de leadzangeres van de blues-rock band Cado Belle in de jaren '70. Ze haalt in 1991 nog #35 met What About Tomorrow's Children en in 1995 #34 met Engel Wie Du (met Juliane Werding en Viktor Lazlo).
Mike Oldfield & Maggie Reilly – Moonlight Shadow
The last that ever she saw him
Carried away by a moonlight shadow
He passed on worried and warning
Carried away by a moonlight shadow.
Lost in a river last saturday night
Far away on the other side.
He was caught in the middle of a desperate fight
And she couldn't find how to push through
The trees that whisper in the evening
Carried away by a moonlight shadow
Sing a song of sorrow and grieving
Carried away by a moonlight shadow
All she saw was a silhouette of a gun
Far away on the other side.
He was shot six times by a man on the run
And she couldn't find how to push through
I stay
I pray
I see you in heaven far away
I stay
I pray
I see you in heaven far away
Four AM in the morning
Carried away by a moonlight shadow
I watched your vision forming
Carried away by a moonlight shadow
Star was light in a silvery night
Far away on the other side
Will you come to talk to me this night
But she couldn't find how to push through
I stay
I pray
I see you in heaven far away
I stay
I pray
I see you in heaven far away
Far away on the other side.
Caught in the middle of a hundred and five
The night was heavy but the air was alive
She couldn't find how to push through
Carried away by a moonlight shadow
Carried away by a moonlight shadow
Far away on the other side.
Bekijk de clip van Moonlight Shadow
http://www.youtube.com/watch?v=8bOLkPbPCbk
Bekijk optreden van To France
http://www.youtube.com/watch?v=mSc0jGIdpwY


6 341 11 1 Red Red Wine - UB 40 10-9-1983
In oktober 1982 treedt UB 40 op in Nederland. Het programma Countdown neemt een concert op dat begin 1983 wordt uitgezonden. Food For Thought haalt dan in een live-uitvoering de Nederlandse Top 40. Met het coversalbum Labour Of Love beleeft UB 40 daarna hun grote doorbraak. Eerste single Red Red Wine wordt in september 1983 een nummer 1 hit. De andere hitsingles op dit album zijn Please Don't Make Me Cry, Many Rivers To Cross en Cherry Oh Babe. In april 1984 is de band in Nederland voor concerten en krijgt goud voor Labour Of Love. Red Red Wine is een song van Neil Diamond, die er zelf geen singlehit mee scoorde. Het wordt de eerste van vier top 10 van het jaar-hits voor UB 40. In Nederland zal de Britse band UB 40, opgericht in Birmingham in 1978, vijf nummer 1 hits scoren: Red Red Wine (1983), I Got You Babe (1985), Sing Our Own Song (1986), Kingston Town (1990) en Can't Help Falling In Love With You (1993). Opvallend is dat het op Sing Our Own Song na allemaal gecoverde versies zijn. Op het album Geffery Morgan Loves White Girls (1984) staat eigen werk. Het anti-Thatcher nummer If It Happens Again wordt in september 1984 een #7 hit. De naam UB40 is ontleend aan een formulier van de Engelse sociale dienst voor een werkloosheidsuitkering: Unemployment Benefit (UB). De multiculturele band bestaat uit James Brown (drums), Ali Campbell (gitaar, leadzang), Robin Campbell (eerste gitaar, zang), Earl Falconer (basgitaar, zang), Norman Hassan (percussie, zang), Brian Travers (saxofoon), Michael Virtue (keyboard) en Terence "Astro" Wilson (percussie, trompet, zang). De band kocht zijn eerste instrumenten van een schadevergoeding die Ali Campbell kreeg na een vechtpartij in een café waarbij hij een oog verloor. Al op hun debuutalbum Signing Off (1980) snijdt UB40 onderwerpen aan als racisme en werkeloosheid.
UB40 – Red Red Wine
Red red wine goes to my head
Makes me forget that I still need you so
Red red wine
It's up to you
All I can do I've done
Memories won't go
Memories won't go
I have sworn every time
Thoughts of you would leave my head
I was wrong, now I've found
Just one thing makes me forget...
Red red wine
Stay close to me
Don't let me be alone
It's tearing apart
My blue blue heart
I have sworn every time
Thoughts of you would leave my head
I was wrong, now I've found
Just one thing makes me forget...
Red red wine
Stay close to me
Don't let me be alone
It's tearing apart
My blue blue heart
repeat last verse
Bekijk Red Red Wine
http://www.youtube.com/watch?v=zXt56MB-3vc&ob=av2e


7 336 9 1 (Hey You) The Rock Steady Crew – The Rock Steady Crew 29-10-1983 1984-227
Hey You (The Rock Steady Crew) wordt een nummer 1-hit in Nederland en Vlaanderen, nummer 2 in Zweden, nummer 4 in Zwitserland, nummer 6 in Noorwegen en in Groot Brittannië, en nummer 7 in Oostenrijk. In 1984 zal de breakdance single in Nederland ook nog 3 weken genoteerd staan. Daarna weten de vijf jongens en één meisje geen enkele hit of tip meer te oogsten; door een wurgcontract bij de platenmaatschappij werd hun creatieve vrijheid ingeperkt. Singles als Uprock, B Boys B Girls en Digital Boogie vinden geen groot publiek. Alhoewel de groep nooit formeel uit elkaar zal gaan, gaan de leden elk hun eigen weg. Rock Steady Crew werd in 1977 opgericht in The Bronx, New York, met als vaste kern Jimmy D en Jojo. De doorbraak kwam in 1981 toen Rock Steady Crew gevraagd werd voor een optreden op het Lincoln Center Outdoors. Dit optreden werd op televisie uitgezonden en leverde groep een hoop publiciteit op. In de winter van 1982 kreeg de Rock Steady Crew de kans op te treden met groepen als Bow Wow Wow en Africa Bambaataa. Samen met enkele andere hip-hop groepen, graffiti-artiesen en DJ's nam de Rock Steady Crew deel aan de Roxy Tour, de eerste hip-hop toernee. Deze tour bracht ze onder meer naar het Europese vasteland. De Britse koningin vroeg de Rock Steady Crew op te treden op een benefietconcert op de Royal Variety Performance. Door deze optredens kreeg de Rock Steady Crew een platencontract aangeboden. The Rock Steady Crew staat onder leiding van danser Richie 'Crazy Legs' Colon. Hij fungeert ook als stand in van Jennifer Beals in de film Flashdance. De groepsleden zullen in 1991 spelen in een musical over hip-hop (So, What Happens Now?). Jaarlijks wordt een Rock Steady Crew Anniversary bijeenkomst gehouden. Daar wordt stilgestaan bij de geschiedenis van de hip-hop en worden overleden hip-hoppers herdacht.


The Rock Steady Crew - (Hey You) The Rock Steady Crew
Hey, you, the Rock Steady Crew 
Show what you do, make a break, make a move 
Hey, you, the Rock Steady Crew 
B-boys, breakers, electric boogaloo 


Hey, you, the Rock Steady Crew 
Show what you do, make a break, make a move 
Hey, you, the Rock Steady Crew 
B-boys, breakers, electric boogaloo 


There's a new headline, there's a new sensation 
Ev'rybody's talking about the situation 
Bodies in expression of music inspiration 
Tell us when you feel it, 'cause we're gonna rock the nation 


Hey, you, the Rock Steady Crew 
Show what you do, make a break, make a move 
Hey, you, the Rock Steady Crew 
B-boys, breakers, electric boogaloo 


Hey, you, the Rock Steady Crew 
Show what you do, make a break, make a move 
Hey, you, the Rock Steady Crew 
B-boys, breakers, electric boogaloo 


Electricity just runs through me 
Digital with a capital "D" 
I said: Synchronise your feet 
Get down on the rhythm, high on the beat 


Hey, you, the Rock Steady Crew 
Show what you do, make a break, make a move 
Hey, you, the Rock Steady Crew 
B-boys, breakers, electric boogaloo 


Hey, you, the Rock Steady Crew 
Show what you do, make a break, make a move 
Hey, you, the Rock Steady Crew 
B-boys, breakers, electric boogaloo 


There's a new headline, there's a new sensation 
Ev'rybody's talking about the situation 
We know you're gonna love it, we know you're gonna make it 
Is ev'rybody ready 'cause here's rocksteady 


Hey, you, the Rock Steady Crew 
Show what you do, make a break, make a move 
Hey, you, the Rock Steady Crew 
B-boys, breakers, electric boogaloo 


Hey, you, the Rock Steady Crew 
Show what you do, make a break, make a move 
Hey, you, the Rock Steady Crew 
B-boys, breakers, electric boogaloo 
Hey! 


Electricity just runs through me 
Digital with a capital "D" 


I said: Synchronise your feet 
Get down on the rhythm, high on the beat 


I said 
Synchronise your feet 
Get down on the rhythm, high on the beat 


I said: Synchronise your feet 
I said: Synchronise your feet 
I said: Synchronise your feet
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=c4J-EVxMcd0


8 335 12 1 Rondo Russo - Berdien Stenberg 16-7-1983
Rondo Russo is Berdiens eerste single. Het fluitconcert in e minor wordt geproduceerd door Ruud Jacobs. Het orkest wordt gearrangeerd en gedirigeerd door Harry van Hoof. Het ingekorte laatste deel uit het fluitconcert van Saverio Mercadante wordt een nummer 1-hit in Nederland en een grote hit in vele Europese landen. De jaren erna zullen van Berdien Stenberg nog vele singles uitkomen, maar alleen Vivace haalt in 1984 de Top 40 (#28). Berdien Stenberg, haar echte naam is Berdien Steunenberg, werd geboren in Almelo op 30 juli 1957. Na de middelbare school volgde ze een klassieke fluitopleiding aan het Conservatorium in Den Haag. Vanaf 1998 zal Berdien Stenberg namens het CDA in de gemeenteraad van haar woonplaats Almere zitten. Bij de verkiezingen van 2002 is ze lijstduwer, maar op grond van voorkeurstemmen wordt ze dan herkozen. Ook maakt Stenberg zich hard voor de rechten van musici en acteurs door de belangenvereniging VIE op te richten.
Bekijk Berdien Stenberg met Rondo Russo
http://www.youtube.com/watch?v=DCmMsQxT3tw
Luister naar Vivace
http://www.youtube.com/watch?v=bg4soB5aMtY&NR=1
9 335 11 1 Fame - Irene Cara 29-1-1983
De titelsong van Irene Cara wordt drie jaar nadat hij geflopt was een nummer 1 in Nederland. De single staat vanaf 19 februari 1983 drie weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Opvolger Flashdance (What A Feeling) haalt de 13e plaats in de Top 40. Voor Flashdance wint ze een Grammy-award.
Irene Cara is een pseudoniem van Irene T. Escalera. Irene werd geboren in New York City op 18 maart 1959. Op vijfjarige leeftijd maakte ze haar debuut op Broadway. Irene Cara debuteerde op het witte doek als Angela in de romantische thriller Aaron Loves Angela. Irene Cara speelde Coco Hernandez in de film Fame. Ze zong zowel de titelsong Fame als het nummer Out There On My Own. In de tv-serie speelt Erica Gimpel de rol van Coco. Anno 2008 treedt Irene Cara af en toe nog op. Daarnaast begeleidt ze de meidengroep Hot Caramel.
Irene Cara - Fame
Baby look at me
And tell me what you see
You ain’t seen the best of me yet
Give me time and I’ll make you forget the rest
I’ve got more in me
and you can set it free
I can catch the moon in my hand
Don’t you know who I am
Ref.
Remember my name (fame)
I’m gonna live forever
I’m gonna learn how to fly (high)
I feel it’s coming together
People will see me and cry (fame)
I’m gonna make it to heaven
Light up the sky like a flame (fame)
I’m gonna live forever
Baby remember my name
Remember 8x
baby hold me tight
Cause you can make it wright
You can shoot me streight to the top
Give me love and I’ll take all I’ve got to give
Baby I’ll be tough
To much is not enough
I can ride your hart till it breaks
Ooh I got what It takes
Ref. 2x
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=UdKBlSSTS7k


10 333 11 1 Let's Dance - David Bowie 26-3-1983
Voor David Bowie is 1983 zijn topjaar met naast Let's Dance ook goede noteringen voor China Girl en Modern Love. Let's Dance werd geschreven door David zelf en geproduceerd door Nile Rodgers van Chic. De gitaarsolo is van Stevie Ray Vaughan. Op 25 en 26 juni 1983 staat David Bowie in het uitverkochte Feyenoord-stadion. In 2007 zal Hi tack (Koen Groeneveld en Addy van der Zwan) een cover van Let’s Dance opnemen. David Bowie werd geboren als David Robert Jones in Brixton op 8 januari 1947. Als elfjarige speelde hij saxofoon. In 1969 werd hij wereldberoemd als hij de titelsong van Stanley Kubrick's film A Space Odyssey de hitparade inzingt: Can You Hear Me Major Tom? Daarna is David Bowie als kameleon door hitland gegaan. Ook speelt hij in films als Just A Gigolo en Merry Christmas, Mr. Lawrence.
David Bowie – Let’s Dance
Let`s dance, put on your red shoes and dance the blues
Let`s dance, to the song they`re playin` on the radio
Let`s sway, while colour lights up your face
Let`s sway, sway through the crowd to an empty space
If you say run, I`ll run with you
If you say hide, we`ll hide
Because my love for you
Would break my heart in two
If you should fall
Into my arms
And tremble like a flower
Let`s dance, for fear your grace should fall
Let`s dance, for fear tonight is all
Let`s sway, you could look into my eyes
Let`s sway, under the moonlight, this serious moonlight
If you say run, I`ll run with you
If you say hide, we`ll hide
Because my love for you
Would break my heart in two
If you should fall
Into my arms
And tremble like a flower
Let`s dance, put on your red shoes and dance the blues
Let`s dance, to the song they`re playin` on the radio
Let`s sway, you could look into my eyes
Let`s sway, under the moonlight, this serious moonlight
Bekijk de clip
http://www.youtube.com/watch?v=N4d7Wp9kKjA&ob=av2e
PRIJZEN


Conamus Exportprijs 1983
Golden Earring, The Shorts (Comment Ça Va)


Gouden Harpen 1983
Florie Anstadt (Kinderen voor Kinderen) , Golden Earring, Johnny Hoes, Laurens van Rooyen


Zilveren Harpen 1983
Het Goede Doel, Cherry, Toontje Lager
Henk Westbroek (Het Goede Doel) werd geboren als Hendrik Otto Westbroek in Utrecht op 27 februari 1952. Als zanger bij Het Goede doel scoorde hij veel hits als Gijzelaar, België en Vriendschap. Na meningsverschillen met Henk Temming stopte Westbroek in 1991 met Het Goede Doel en startte een solocarrière en scoorde hits als Waar Ze Loopt Te Wandelen en Zelfs Je Naam Is Mooi. In 2001 kwam Het Goede Doel bij elkaar voor een reünie.


Edisons 1983
Naam - Album - Categorie
Anita Meyer - Past, Present And Future - Buitenlands Zang
Lucy Steymel - Three's A Charm - Buitenlands Zang
Freek de Jonge - De Openbaring - Cabaret En Theater
K.Kristofferson/W.Nelson/D.Parton/B.Lee - Winning Hand - Country & Western
Het Goede Doel - België - De Single Van Het Jaar
The Ramblers - 32 Radio Suksessen - Extra
Laurie Anderson - Big Science - Extra
Chris Hinze/Louis Van Dijk - Mirror Of Dreams - Instrumentaal
Bill Evans - The Paris Concert, Edition One - Jazz
Andreas Vollenweider - Caverna Magica - MOR Instrumentaal
G. Shearing/M. Torme - An Evening With George Shearing - MOR Vocaal
Tom Waits - One From The Heart - Musical/Film
Herman van Veen - Zolang De Voorraad Strekt - Nederlandse Herkomst Nederlandse Zang
The Nits - Omsk - Pop
Michael Jackson - Thriller - Pop
Joe Jackson - Night And Day - Singer/Songwriter
Kid Creole And The Coconuts - Stool Pigeon - Single Van Het Jaar
POPULARITEITSVERKIEZINGEN


Muziek Expres Pop-Poll '83


Binnenland
Groep
1 1 Doe Maar 21,3
2 - Frank Boeyen Groep 13,5
3 3 Toontje Lager 13,1
4 - Time Bandits 9,8
5 2 Golden Earring 9
6 - Het Goede Doel 8,3
7 5 Dolly Dots 5,1
8 - Vof De Kunst 2,9
Rest 17


Zanger
1 - Frank Boeyen 15,2
2 - Hans de Booy 14,8
3 1 Henny Vrienten 9
4 - Henk Westbroek 8,8
5 - Rob de Nijs 8,7
6 - Lee Towers 8
7 2 André Hazes 7,2
8 4 Barry Hay 6,3
9 3 Ernst Jansz 5,6
10 - Erik Mesie 5,4
Rest 11


Zangeres
1 1 Anita Meyer 51,6
2 9 Patricia Paay 15,8
3 3 Vanessa 6,3
4 4 José 3,9
5 8 Lori Spee 3,6
Rest 18,8


Muzikant
1 1 Ernst Jansz 16,6
2 - Berdien Stenberg 15,3
3 2 George Kooymans 8,2
4 - Henny Vrienten 4,7
5 3 Herman Van Boeyen 4,3
6 - Fay Lovski 3,9
Rest 47


Disk-Jockey
1 1 Frits Spits 29,4
2 2 Erik de Zwart 28,8
3 - Ferry Maat 6,9
4 5 Lex Harding 6,3
5 3 Ad Visser 5,9
6 - Bart van Leeuwen 5,2
7 - Chiel van Praag 3,7
Rest 13,8


Hitsingle
1 Suzanne - VOF De Kunst 15,6
2 Stiekem Gedanst - Toontje Lager 6,9
3 Doe Iets - Frank Boeyen Groep 6,3
4 Annabel - Hans de Booy 6,1
5 Comment Ca Va - The Shorts 5,9
Rest 59,2


Best Geklede Artiest(E)
1 2 Lee Towers 14,6
2 - Frank Boeyen 12,1
Henny Vrienten, Rob De Nijs, Dolly Dots, Patricia Paay, 
Anita Meyer, Ernst Jansz


Slechtst Geklede Artiest(e)
1 1 André Hazes 32,8
Vanessa, Henny Vrienten, Patricia Paay, Lee Towers, Zangeres Zonder Naam


Radioprogramma
1 1 Avondspits 30,3
2 - Top 40 25,6
3 - Los Vast 9,6
4 3 Nationale Hitparade 8,6
5 2 Tros Top 50 4,7


Tvprogramma
1 2 Countdown 30,6
2 1 Toppop 17,3
Zeg Eens Aaa, Pisa, Van Kooten En De Bie, Nederland Muziekland 4,9, Je Ziet Maar


Tvpersoonlijkheid
1 3 Erik de Zwart 18,3
2 5 Willem Ruis 10,2
Harry Vermeegen, Ron Brandsteder, Hans Van Der Togt, Ad Visser, Van Kooten, André Van Duin


Platenhoes
1 4us - Doe Maar 14,9
2 1001 Hotels - Frank Boeyen Groep 8,2
3 Stiekem Dansen - Toontje Lager 8,1
4 Display - Dolly Dots 7,3
5 Tracks - Time Bandits 5
6 Roman - Rob De Nijs 3,8
7 Lijf Aan Lijf - Doe Maar 3,6


Meestbelovende Zanger
1 - Hans de Booy 29,3
2 3 Frank Boeyen 10,2
3 2 Ernst Jansz 5,4
4 1 Henny Vrienten 3,8
5 - Nol Havens (VOF De Kunst) 3,5


Meestbelovende Zangeres
1 1 Anita Meyer 26,7
2 - Jody Pijper 10,5
3 - Fay Lovski 8,9
4 5 Vanessa 6,8
5 - Patricia Paay 6
6 - Lisa Boray 4,9


Meestbelovende Groep
1 - VOF De Kunst 20,3
2 1 Doe Maar 9,1
3 - Frank Boeyen Groep 8,7
4 - The Dutch 7,4
5 - G'race 7,1
6 - The Shorts 6,3
7 - Time Bandits 6,1
8 - Dolly Dots 5,8
9 5 Vandenberg 5,5
10 3 Toontje Lager 5,2
11 - Het Goede Doel 5
12 - The Nits 4,7


Meestbelovende Muzikant(e)
1 - Berdien Stenberg 23,2
2 1 Ernst Jansz 10,9
Frank Boeyen, Henny Vrienten, Henk Temming (Het Goede Doel)


Buitenland


Groep
1 - Spandau Ballet 27,7
2 - Culture Club 11,8
3 2 The Police 10,9
4 - Kajagoogoo 6,
5 - Wham 5,2
6 4 Ub 40 4,7


Zanger
1 - Michael Jackson 36,6
2 - Tony Hadley (Spandau Ballet) 8,9
3 - David Bowie 7,3
4 4 Sting 6,8
5 - Lionel Richie 6,3
6 - Boy George 5,8
7 - Limahl 3,9
8 - Paul Young 3,7


Zangeres
1 1 Kim Wilde 25,8
2 - Nena 13,4
3 - Tracy Ullman 12,9
4 3 Diana Ross 8,9
5 - Agnetha Fältskog 7,2
6 - Dolly Parton 5,3


Muzikant
1 - Mike Oldfield 13,5
2 1 Phil Collins 11,7
Paul Mccartney, Mark Knopfler, Sting


Hitsingle
1 Gold - Spandau Ballet 15,8
2 True - Spandau Ballet 5,8
3 Karma Chameleon - Culture Club 5,5
4 Beat It - Michael Jackson 5,3
5 Hey You - Rock Steady Crew 4,4
6 99 Luftballons 4,1
7 Big Apple - Kajagoogoo 3,8


Bestgeklede Artiest
1 - Michael Jackson 17,6
2 - Boy George 16,7
3 4 Sting 8,4
4 - Tony Hadley (Spandau Ballet) 7,3
5 - David Bowie 6,9
6 1 Adam Ant 5,3


Slechtst Geklede Artiest(E)
1 - Boy George 13,9
Mick Jagger, Adam Ant, Grace Jones, Rod Stewart


Radioprogramma
1 1 BBC 13,2
2 3 Brt Top 30 10,6
3 5 Europarade 7,8
4 2 Radio Luxemburg 7,2
5 4 Funky Town (BRT) 5,4


Tvprogramma
1 Magnum
The A Team, Fame 8,3, Dynasty, Falcon Crest


Tvpersoonlijkheid
1 Tom Selleck (Magnum) 16,7
Dave Allen, Thomas Gottschalk, Lee Curreri (Fame), Joan Collins


Platenhoes
1 Thriller - Michael Jackson 17,3
2 True - Spandau Ballet 16,7
3 Colour By Numbers - Culture Club 13,3
4 Nena - Nena 5,4


Meestbelovende Zanger
1 - Paul Young 19,6
2 - Michael Jackson 13,7
3 - Limahl 11,9
4 - Boy George 5,6
5 - Lionel Richie 4,4


Meestbelovende Zangeres
1 - Tracy Ullman 19,4
2 1 Kim Wilde 11,4
3 - Nena 8,9
4 - Agnetha Fältskog 7,4


Meestbelovende Groep
1 - Spandau Ballet 21,7
2 2 Culture Club 9,9
3 - Kajagoogoo 7,8
4 - Wham 7,2
5 - Duran Duran 5,6


Meestbelovende Muzikant
1 - Mike Oldfield 6,4
2 - Herbie Hancock 5,4
3 1 Phil Collins 4,1
4 - Mark Knopfler (Dire Straits) 3,8
5 - Steve Norman (Spandau Ballet) 3,5
6 - Sting 73,6


Favoriete Elpee Binnen- en Buitenland
1 Thriller - Michael Jackson 11,4
2 True - Spandau Ballet 10,7
3 Colour By Numbers - Culture Club 7,8
4 Fantastic - Wham 5,1
5 Stiekem Dansen - Toontje Lager 4,4
6 4 Us - Doe Maar 3,8


Hitkrant's Poppoll 1983


Binnenland


Zanger
1 2 Rob de Nijs 18,4% (17,6)
2 - Hans de Booy 16,2%
3 1 André Hazes 11,9% (27,3)
4 3 Lee Towers 9,3% (12,4)
5 - Frank Boeyen 4,3%
Overigen 39,9


Zangeres
1 1 Anita Meyer 46,2% (32,6)
2 5 Patricia Paay 13,2% (4,8)
3 2 Vanessa 12,8% (17,4)
4 - Fay Lovsky 3%
5 3 José 2,3% (12,3)
Overigen 22,5


Groep
1 1 Doe Maar 14,4% (42,7)
2 - Toontje Lager 13%
3 - Frank Boeyen Groep 12,5%
4 2 Golden Earring 8,7% (14,9)
5 - Het Goede Doel 6,6%
Overigen 22,2


Hardrock
1 (2) Vandenberg 54,4 (18,4)
2 (1) Golden Earring 14,7 (26,3)
3 (5) Normaal 4,7 (9,7)
4 (4) Vitesse 2,6 (10,4)
5 (3) Vandale 1,4 (13,9)
Overigen 22,2


Discogroep
1 Time Bandits 25,1
2 (1) Spargo 17,4 (34,5)
3 (2) Dolly Dots 8,8 (17,8)
4 G'race 6,2
5 (5) Risqué 4,5 (2,8)
Overigen 38,0


Meisjesgroep
1 1 Dolly Dots 79,8 (78,7)
2 2 Risqué 3,3 (5,7)
3 - Star Sisters 2,1
4 4 Maywood 1,7 (3,8)
5 3 Babe 1,2 (5,5)
Overigen 11,9


Nieuwkomers Zangers
1 Hans de Booy 30,0
2 Andy 8,6
3 John Spencer 5,3
John Spencer (Henk van Broekhoven) zal tussen 1983 en 1991 13 hits scoren. Johnny Vergeet Me Niet uit 1983 en Een Meisje Voor Altijd uit 1984 halen beide #20.
4 Frank Boeyen 4,1
5 Forrest 2,2
Overig 49,7


Nieuwkomers Zangeres
1 Jody Pijper (Stars On 45) 21,7
2 Gerda van de Outenaar (G'race) 6,5
3 Lisa Boray 5,8
4 Cherry Wijdenbosch 4,8
5 Bernadette 4,3
Overigen 56,9


Nieuwkomers Groep
1 VOF De Kunst 25,8
2 G'race 18,2
3 The Dutch 8,4
4 The Shorts 8,1
5 Roberto Jacketti & The Scooters 3,8
Overigen 35,9


Single
1 Suzanne - VOF De Kunst 8,2
2 Stars Sisters - Stars On 45 8,0
3 Annabel - Hans De Booy 7,1
4 Different Worlds - Vandenberg 4,2
5 Stiekem Gedanst - Toontje Lager 4,0
Overigen 68,5


Elpee
1 Display - Dolly Dots 16,2
2 Stiekum Dansen - Toontje Lager 13,5
3 4us - Doe Maar 8,3
4 1001 Hotel - Frank Boeyen Groep 5,2
5 Lijf Aan Lijf - Doe Maar 5,0
Overigen 51,8


Buitenland


Zanger
1 5 Michael Jackson 39,5% (4,3)
2 - Paul Young 7,8%
3 - David Bowie 6%
4 - Limahl 5%
5 - Billy Joel 4,6%
Overigen 37,1


Zangeres
1 1 Kim Wilde 18% (16,3)
2 5 Olivia Newton-John 9,9% (11,5)
3 - Dolly Parton 8,8%
4 - Agnetha Fältskog 8,1%
5 4 Diana Ross 7,8% (11,8)
Overigen 47,7


Groep
1 - Duran Duran 15,1%
2 - Culture Club 12,8%
3 - Spandau Ballet 11,1%
4 - UB 40 6,4%
5 - Kajagoogoo 5,7%
Overigen 48,9


Hardrockgroep
1 (4) Rolling Stones 14,9 (5,9)
2 (1) Status Quo 10,7 (20,2)
3 (4) Kiss 10,0 (5,5)
4 (3) Van Halen 8,2 (7,9)
5 (2) AC/DC 4,6 (8,3)
Overigen 51,6


Discogroep
1 Wham 13,1
2 Imagination 11,0
3 (5) Earth, Wind & Fire 6,7 (6,5)
4 Kajagoogoo 5,0
5 Rock Steady Crew 4,6
Overigen 59,6


Meisjesgroep
1 (3) Bananarama 22,3 (19,9)
2 The Belle Stars 15,7
3 The Jodelles 8,0
4 (1) Vanity 6 4,9 (32,2)
5 The Weather Girls 4,5
Overigen 44,6


Nieuwkomers Zanger
1 Paul Young 37,2
2 Limahl 9,6
3 Gazebo 5,7
4 Lionel Richie 4,6
5 Ryan Paris 3,5


Nieuwkomers Zangeres
1 Tracey Ullman 18,0
2 Irene Cara 12,0
3 Nena 6,7
4 Audrey Landers 6,0
5 Annie Lennox 4,9
Overigen 52,4


Nieuwkomer Groep
1 Kajagoogoo 23,9
2 Rock Steady Crew 7,7
3 Spandau Ballet 7,0
4 Nena 6,3
5 Duran Duran 6,0
Overigen 49,1


Single
1 Beat It - Michael Jackson 5,9
2 Union Of The Snake - Duran Duran 5,5
3 Gold - Spandau Ballet 5,2
4 All Night Long - Lionel Richie 4,1
5 Hey You The Rock Steady Crew - Rock Steady Crew 3,3
Overigen 76,0


Elpee
1 Thriller - Michael Jackson 23,3
2 True - Spandau Ballet 11,3
3 Wrap Your Arms Around Me - Agnetha 5,3
4 Colour By Numbers - Culture Club 4,9
5 Synchronicity - The Police 2,8
Overigen 52,4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten